Stuk

Stuk is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Stuk en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Stuk nieuws

‘Rabobank grote financier bio-industrie’

11-02-2019 - 34 reacties UTRECHT (ANP) - De Rabobank is ondanks zijn groene pr een grote financier van de megastallen en andere projecten in de bio-industrie. Dat meldt Greenpeace na onderzoek naar de investeringen van de bank in de vee-industrie. De bank zou daardoor bijdragen aan klimaatverandering, schade aan de natuur, stank en dierenleed. Volgens Rabobank is het beleid ,,een stuk genuanceerder'' dan hoe Greenpeace het doet voorkomen.


Wildgroei aan halalkeurmerken, maar waar ze voor staan is onduidelijk

10-02-2019 - 0 reacties Hoewel het stikt van de halalkeurmerken is het niet gemakkelijk te achterhalen of vlees halal is. Op producten in de supermarkt staan namelijk verschillende logo's en keurmerken, waarvan het onduidelijk is waar ze precies voor staan. Koepelorganisatie Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) roept op tot meer transparantie, vooral over de manier waarop vlees is geslacht.
Er bestaan namelijk verschillende visies onder moslims over hoe dieren ritueel geslacht moeten worden. Sommigen vinden dat alleen onverdoofde rituele slacht halal is, anderen staan verdoving voor de slacht toe. Beide methodes kunnen halal worden genoemd.
Maar hoe de koe van je hamburger is geslacht, is op de verpakking niet te zien. Zo kan het zijn dat je vlees eet waar wel halal op staat, maar wat je niet halal vindt.
Er is nu te weinig openheid over, vindt Halil Karaaslan, voorzitter van het CMO, die 380 moskeeën vertegenwoordigt. "Halalkeurmerken zijn niet transparant over de manier waarop het vlees is geslacht. Moslims storen zich eraan dat in de winkels meerdere keurmerken te zien zijn, zonder dat zij weten waar deze voor staan."
Verschillende definities
Halal betekent letterlijk 'toegestaan' en gaat over alle aspecten van het leven. En dus ook over voeding. Niet toegestaan (haram) is bijvoorbeeld het consumeren van varkensvlees, alcohol en de meeste insecten.
Bij halalslacht worden dieren volgens islamitische rituelen geslacht. Dat houdt onder meer in dat de slachter gelovig is en hij slacht in de naam van Allah.
Het dier moet gezond zijn en de keel moet met een scherp mes in één haal worden doorgesneden. Maar of het is toegestaan om het dier voor de slacht te verdoven, daar zijn dus niet alle moslims het over eens.
Niet alleen in Turkse en Marokkaanse supermarkten liggen de schappen vol, maar ook Albert Heijn en Jumbo zeggen dat de vraag naar halalproducten groeit. Het halalassortiment bestaat naast bijvoorbeeld worst, ook uit plakken kaas en zakken snoep. In snoep kan (varkens)gelatine of karmijn, een kleurstof afkomstig van luizen, zitten. En bij kaas is het belangrijk dat het stremsel dat wordt gebruikt, een dierlijk product, ook halal is. Maar het is vooral bij vlees waar de verwarring ontstaat.
"Op de producten staat altijd gewoon 'halal'", zegt diëtiste Mariam Aaras (43). Of er achter het logo een keuringsinstantie zit, en aan welke halaleisen het product voldoet, is voor consumenten vaak niet te zien. Dat maakt boodschappen doen er niet gemakkelijker op. Aaras: "Terwijl het voor mij wel belangrijk is, omdat ik alleen onverdoofd geslacht vlees wil eten."
Op haar website Ikeethalal.nl informeert ze andere moslims met artikelen als 'Is E120 halal?' en 'Gelatinevrij of halalgelatine'. Zo'n tien vragen per maand krijgt ze binnen. Als moslima herkent ze het gevoel van wantrouwen en onzekerheid waar veel van haar sitebezoekers mee zitten. Aaras: "Door alle onduidelijkheid eet ik nu zo min mogelijk vlees."
Aangescherpte regels
Onverdoofde rituele slacht staat politiek ter discussie. Sinds januari 2018 gelden in Nederland aangescherpte regels. Als een dier 40 seconden na de slacht nog tekenen van leven vertoont, moet het alsnog worden verdoofd.
Sommige moslims zijn bezorgd dat de 40 seconden niet altijd worden afgewacht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert in alle slachthuizen op dierenwelzijn en voedselveiligheid. In het geval van onverdoofde rituele slacht, moet er altijd een dierenarts aanwezig zijn. Die ziet toe op de naleving van de 40-secondenregel, maar kijkt niet of de slacht volgens bepaalde halalstandaarden gebeurt.
De enige die hier wel op toezien zijn dus de keurmerken. Hoeveel dat er precies zijn, is moeilijk te zeggen. Naar schatting gaat het om enkele tientallen. In principe kan iedereen zelf een keurmerk oprichten. Aan het religieuze aspect van de keurmerken wordt door de overheid geen eisen gesteld. Toch mag je niet iets halal noemen als dat het niet is, want dat is consumentenmisleiding.
Het keuren beperkt zich niet tot de slachterijen waar het vlees wordt geslacht. Elke stap in het productieproces heeft namelijk een eigen halalcertificaat: de kruiden in de worsten, het paneermeel van de kroketten en de olie waarmee de machines worden gesmeerd. Voor keurmerken is het belangrijk om van elk ingrediënt te weten dat het halal is. Als er ergens in het proces bijvoorbeeld alcohol wordt gebruikt, is het eindproduct niet halal. De keurmerken zijn dus ook bedoeld als garantie van het ene naar het andere bedrijf.
Wasim al Shaman van keurmerk Halal Quality Control, het grootste Nederlandse halalkeurmerk in vlees, ziet dat het aantal keuringsaanvragen stijgt. "Tegenwoordig is het voor bedrijven steeds belangrijker om een halalcertificaat te hebben, zelfs als het vrij duidelijk is dat een product halal is. Zo ben ik laatst nog naar het buitenland geweest om een fabrikant van ingeblikte perziken te keuren. Als het mij wordt gevraagd, doe ik het. Dit is gewoon business."
Meer transparantie
Een aantal keurmerken erkent dat meer transparantie hard nodig is. Maar tegelijk zeggen ze ook dat consumenten hen kunnen bellen of mailen als zij willen weten op welke manier hun stuk vlees is geslacht. Keurmerk Halal Correct werkt aan een kleurensysteem op de verpakking, zodat je als consument kunt zien op welke wijze het dier is geslacht.
Pogingen in het verleden om een standaard voor halal te formuleren of een landelijk keurmerk op te zetten mislukten. Het bleek niet mogelijk de verschillende opvattingen bij elkaar te brengen.
"We moeten als gemeenschap opstaan en eisen van deze instanties dat ze transparant zijn", zegt Halil Karaaslan van het CMO. "Niet alleen met een sticker, maar ook met bijvoorbeeld een lijst op een website, zodat de consument zelf kan controleren hoe het dier is geslacht."


Zelfvoorzieningsgraad eiwit duikt omlaag

07-02-2019 - 218 reacties

Originele beschrijving

Melkveehouders zijn in 2018 een stuk minder grondgebonden dan in het jaar ervoor.


Vijfhonderd varkens overleven grote stalbrand Biezenmortel, drie stallen volledig verwoest

02-02-2019 - 0 reacties Een stuk of tien varkens lopen buiten, na de verwoestende stalbrand in Biezenmortel op vrijdag. Ze lopen in een weiland vlakbij de afgebrande stallen. Vrijdag kwamen bijna 3.000 andere biggen en zeugen om het leven, toen drie van de vier stallen volledig in vlammen op gingen. In de vierde stal, die wel schade opliep, heeft een nog onbekend aantal varkens de brand overleefd.


Tien varkens gered bij grote stalbrand, drie stallen volledig verwoest

02-02-2019 - 0 reacties Een stuk of tien varkens zijn nog in leven na de verwoestende stalbrand in Biezenmortel op vrijdag. Ze lopen in een weiland vlakbij de afgebrande stallen. Vrijdag kwamen bijna 3.000 andere biggen en zeugen om het leven, toen drie van de vier stallen volledig in vlammen op gingen.


Suikerexport EU bijna de helft kleiner dan vorig seizoen

01-02-2019 - 0 reacties Mede als gevolg van de aanzienlijk lagere Europese suikerproductie voor het seizoen 2018/19, ligt de uitvoer van suiker dit seizoen een stuk lager dan in dezelfde periode vorig seizoen.


Dijkstra: ‘Laatste stuk ploegen na nachtvorstje’

30-01-2019 - 0 reacties TopBodem-deelnemer Foppe-Jan Dijkstra sorteert een vracht pootgoed met bestemming Turkije. Voldoende neerslag heeft de voorraad bodemvocht weer aangevuld. Na de vorst wil hij de grond gaan klaarleggen voor het nieuwe seizoen.


Unieke New Holland T5.120 EC Centenario edition is gearriveerd

23-01-2019 - 0 reacties Deze prachtige uitvoering van de welbekende Fiat TerraCotta kleurstelling is een plaatje. Compleet uitgerust met alle denkbare luxe opties zoals een geveerde vooras en een geveerde cabine, ledlampen voor extreem veel zicht en maar liefst drie hydrauliekventielen met diverter voor een vierde functie. New Holland heeft een strikt beperkt aantal van honderd stuks van zes verschillende ranges gemaakt om New Holland-/ Fiatklanten de kans te geven om een authentiek stuk geschiedenis te bezitten. Deze modellen, genummerd en uitgerust met hoge specificaties, hebben dezelfde rode terracottaverf…


Nieuw op de markt – en direct uitverkocht: hertenvlees uit de Oostvaardersplassen

23-01-2019 - 0 reacties Het stuk rood vlees dat Staatsbosbeheer de pers had voorgehouden, heeft zijn uitwerking niet gemist. Aan zowat alle Nederlandse media wordt dinsdag in het buitencentrum Almeerderhout vol trots het eerste hertenvlees uit de Oostvaardersplassen gepresenteerd. ‘Vandaag op de markt’ - het staat niet op een reclamefolder, maar in de eerste zin van het persbericht van de gebiedsbeheerder.

advertentie
Op tafel de rode lappen hertenvlees, tegen de achtergrond van een vredig houtkachelvuurtje. Buiten wordt bij het vallen van de eerste sneeuw de barbecue opgestookt, zodat iedereen zich ook kan warmen aan een hertenburger of merguezworstje van het edele dier. Wat een gemoedelijkheid, alsof aan de presentatie van het vlees uit het meest besproken gebied van Nederland geen rechtszaken, protestacties en weigerachtige boswachters vooraf gingen.

Staatsbosbeheer kiest bewust voor deze openheid. ‘We ontkomen er niet aan’, zegt de woordvoerder. ‘Er is de laatste tijd veel druk geweest vanuit de media om mee te mogen kijken met wat wij doen. Zo bemoeide de Nederlandse Vereniging van Journalisten zich ermee toen de indruk ontstond dat wij geen pers wilden meenemen bij het eerste afschot van de dieren. En we willen op deze manier voorkomen dat cameraploegen net als in het verleden dan maar illegaal gaan filmen in het gebied.’


Aantal varkensslachtingen China onder de 700 miljoen

22-01-2019 - 0 reacties Dat er in China jaarlijks heel wat varkens worden geslacht, is bekend. Ook in 2018 werden veel varkens geslacht, maar het waren er wel een stuk minder dan in 2017. De productie van rundvee- en pluimveevlees toont wel een stijging.


Er is vrieskou op komst: 'De winter begint nu pas echt'

16-01-2019 - 0 reacties Het leek een vrij zachte winter te worden, maar de vrieskou is op komst. Komend weekend en volgende week wordt het een stuk kouder dan het tot nu toe is geweest. Voor het eerst deze winter gaat het 5 graden vriezen in Brabant. Waarom wordt het ineens zo koud en betekent dit dat we kunnen gaan schaatsen? We vroegen het aan meteoroloog Jordi Huirne van MeteoGroup en voormalig weerman van Omroep Brabant Johan Verschuuren.


Varkenshouderij ziet ook voordelen bij gebruik van gesekst sperma

15-01-2019 - 0 reacties Het seksen van sperma is bij varkens een stuk lastiger dan bij runderen. Het is inmiddels mogelijk, maar het gebeurt nog heel beperkt en niet in Europa. Vanuit de varkenshouderij is er om diverse redenen interesse in de techniek. Zo zou het als alternatief voor castratie handig zijn wanneer er geen beren worden geboren. Ook voor de topfokkerij biedt het voordelen. Als de populatie van één geslacht verdubbelt, ontstaan er meer mogelijkheden voor selectie en is sneller genetische vooruitgang te boeken. Bovendien zijn er geen economisch nadelige ‘bijproducten’ meer.


Wegblijvende vraag zorgt voor verlaagde uiennoteringen

11-01-2019 - 0 reacties De vraag naar Nederlandse uien verloopt momenteel een stuk stroever. Op de uienmarkt is het al een week of vijf redelijk stil. Verwerkers hebben het rustig en wachten op nieuwe aanvullende orders.


2018 in top 3 van beste exportjaren ooit

09-01-2019 - 0 reacties Ondanks dat de (voorlopige) exportcijfers van week 51 een stuk lager uitkomen dan het seizoensgemiddelde, behoort het totale exportvolume van kalenderjaar 2018 bij de 3 beste exportjaren ooit. 


Week 49 luidt het begin van een rustige periode in

03-01-2019 - 0 reacties Na een periode met formidabele exportcijfers valt het volume in week 49 een stuk lager uit dan de voorgaande weken. Waar komen de cijfers op uit?


Historisch laag aantal Duitse fokzeugen

24-12-2018 - 0 reacties Het aantal varkenshouders is dit jaar in Duitsland met 4,6% afgenomen tot 22.400. De afname in Dit komt onder andere voort door een sterke afname in fokzeugenbedrijven. Met een daling van 6,0% zijn er nu nog 7800 fokzeugenbedrijven over. Hierdoor zijn er ook een stuk minder fokzeugen. Dit meldt het Duitse statistiekbureau: Destatis.


Afhandeling aardbevingsschade moet stuk sneller

19-12-2018 - 0 reacties Boeren in Groningen met aardbevingsschade moeten sneller en beter worden geholpen. Dat adviseert de Agrarische Tafel onder leiding van voorzitter Rein Munniksma.


Gele hesjes goed voor Franse e-commerce

19-12-2018 - 0 reacties De afgelopen weken blokkeerden de Franse gele hesjes wegen, rotondes en stadscentra. Fransen konden hun winkels niet bereiken, of de winkels bleven uit voorzorg en met het oog op mogelijke plunderingen dicht. Alles bij elkaar leidde dat ertoe dat de Fransen een stuk meer online zijn gaan shoppen, schrijft Le Figaro.


Alley cropping: Gunstig voor bodem en nuttige insecten, maar minder opbrengsten

18-12-2018 - 0 reacties Bomenrijen langs de akker hebben een gunstig effect op zowel de bodemkwaliteit als de aanwezigheid van nuttige en plaagbestrijdende insecten. Aan de andere kant: de opbrengsten bij alley cropping vallen wel een stuk minder uit.


Sneeuw blijft uit, kou op komst: 'Vrijdag voelt het aan als min 5'

10-12-2018 - 0 reacties Slecht nieuws voor liefhebbers van echt winterweer. Het leek erop dat er komend weekend sneeuw zou gaan vallen, maar helaas. "Het wordt hooguit wat natte sneeuw. Daarna valt er gewoon weer regen. Het wordt wel een stuk kouder dan vorige week."