Stuk

Volg al het nieuws over Stuk, een van de 15231 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Stuk nieuwsbrief.

Stuk nieuws

Bollenkweker ziet minder schade aan bloemenvelden dan vorige jaren

23-04-2019 - 0 reacties De campagne om voorzichtiger om te gaan met de Nederlandse bollenvelden, heeft z'n vruchten afgeworpen. Volgens bollenkweker Simon Pennings heeft de drukte in het paasweekend een stuk minder schade opgeleverd dan vorig jaar. "Het gaat de goede kant op, maar we hebben nog een lange weg te gaan."


Veenhuizener ontwikkelt varkenstractor: 'Die beesten wroeten waar ze willen'

23-04-2019 - 0 reacties Om varkens het juiste stuk grond om te laten spitten, heeft Sjef Meijman uit Veenhuizen een zogenoemde 'varkenstractor' ontwikkeld en gebouwd.


Peenhandel loopt vlot door vraag uit buurlanden

19-04-2019 - 0 reacties Het is een stuk drukker op de peenmarkt, wat vooral te maken heeft met Pasen. Daarbij is met name de goede kwaliteit peen goed te verkopen. Toch sluipt er wat onzekerheid in de markt, want wat gaat de markt na Pasen doen?


Systeemgerichte gewasbescherming vereist revisie denk- en toelatingskader

18-04-2019 - 0 reacties “We moeten veel meer gebruiken maken van de natuur en streven naar een meer ecologisch evenwicht. We hebben veel meer kennis van de bodem en de interactie met wat er boven de grond gebeurt dan vroeger. Die bodem speelt een belangrijke rol bij gewasbescherming om de weerbaarheid van planten te vergroten. We moeten veel meer naar het hele systeem kijken”, aldus Prof. Louise Vet op een jaarcongres Landbouw zonder chemie-Hoe dan op 15 april jl. in Ommeren. Het pleidooi voor een meer systeemgerichte gewasbescherming dat ze per video bracht, loopt echter stuk op een muur. Het bestaande toelatingsbeleid voor pesticiden staat haaks op een integrale benadering van gewasbescherming.


[video] Terugblik dag 3 Morocco Desert Challenge 2019

16-04-2019 - 0 reacties

Originele beschrijving

Kudde schapen kost Ton van Genugten mogelijke dagzege Een boer met een stuk of twintig schapen die toevallig net aan het oversteken waren, hebben Ton van Genugten een mogelijke dagzege in de derde etappe van de Morocco Desert Challenge gekost. Doordat iedereen op de schapen lette, zagen Van Genugten en navigator Anton van Limpt een afslag naar links over het hoofd. In de haast om terug op de juiste route te komen, maakte Van Genugten een kleine snelheidsovertreding, die hem op een straftijd van tien minuten kwam te staan. “Jammer”, vond de rijder van Petronas Team De Rooy Iveco bij


Cytisus, Sering, Lantana, Tuinroos en Choisya tuinplanten van de maand mei

09-04-2019 - 0 reacties De Cytisus (brem), Sering, Lantana, de tuinroos en de Choisya (Mexicaanse oranjebloesem) zijn onder de noemer Geurende Blikvangers gekozen tot tuinplanten van de maand mei. Ze hebben niet alleen prachtige bloemen, maar brengen stuk voor stuk met hun bijzondere geur extra beleving in een tuin of op een terras.


Btt Kamperveen 2019

06-04-2019 - 0 reacties Ook dit jaar is Boeren trekkertrek Kamperveen er weer in geslaagd om een boordevol programma te organiseren met een toegankelijke sfeer. Met bijna 250 tractoren in 19 klassen zal er dit jaar op 12 en 13 april worden gereden. Wanneer geprobeerd wordt de sleepwagen zo ver mogelijk te krijgen, zorgt dat bij menig deelnemer voor een adrenalinekick. Ook de dagen vooraf is de spanning voelbaar, alles moet perfect zijn, maar een stuk gezelligheid en ontspanning is ook een vast onderdeel tijdens de wedstrijd. Sportief ín de wedstrijd én eromheen is al jaren een gemeengoed. Ook dit jaar…


Afloop seizoen allerminst appeltje-eitje

05-04-2019 - 0 reacties Op de aardappelmarkt nadert de afloop van het contract 'April 2019', en dat zorgt voor spanning. Daarentegen is de stemming in de uienmarkt een stuk gematigder, want ondanks alle cijfermatige tekorten gebeurt er weinig in het inkoopkanaal.


Schouten blijft dit jaar nog met onjuiste fosfaatcijfers werken

03-04-2019 - 11 reacties Minister Schouten erkent dat de fosfaatreferentie gebaseerd is op verouderde cijfers, en dat de werkelijke fosfaatexcretie waarschijnlijk een stuk lager ligt.


NMV roept op: wacht duiding cijfers kalverensterfte af

01-04-2019 - 0 reacties RTL nieuws publiceerde een kritisch stuk waarin gesteld werd dat de kalverensterfte in de melkveehouderij erg hoog is. NMV betwijfelt deze cijfers en heeft het onderliggende rapport opgevraagd. Dit om na te gaan of de cijfers juist geïnterpreteerd zijn en hoe de stellingname tot stand...
Het bericht NMV roept op: wacht duiding cijfers kalverensterfte af verscheen eerst op Nederlandse Melkveehouders Vakbond.


Bacterieburgers zijn nog beter dan sojaburgers

01-04-2019 - 0 reacties Komen er naast soja-, insecten- en algenburgers ook bacterieburgers in de schappen? Janne Spanoghe, bio-ingenieur aan Universiteit Antwerpen, onderzoekt hoe we bacteriën op een efficiënte manier voedzaam eiwit kunnen laten produceren. Het zou een ideaal alternatief zijn voor veevoer of als vleesvervanger, want de impact op het milieu is zelfs een stuk lager dan die van plantaardige vleesvervangers en diervoeders.


Het is hollen en stilstaan op de uienmarkt

29-03-2019 - 0 reacties Het is hollen en stilstaan op de uienmarkt. Terwijl vorige week sprake was van een heuse opleving, is het deze week weer een stuk rustiger. Welk effect heeft dit op de noteringen?


Wat dreef de uienhandel vorige week?

29-03-2019 - 0 reacties De uienmarkt leek vorige week uit zijn winterslaap te zijn ontwaakt, maar deze week is de markt weer een stuk stiller. Wat dreef de markt vorige week nu echt? Dat vraagt DCA-analist Pieter Post zich af in deze wekelijkse update over de uienmarkt.


Stilte voor de storm op exportmarkt?

28-03-2019 - 0 reacties Vanwege de toegenomen vraag vanuit exportbestemmingen, was het vorige week een stuk drukker op de uienmarkt. In de meest recente exportcijfers, die van week 10, is deze opleving echter nog niet terug te zien.


Waarde van biologische producten devalueert

25-03-2019 - 0 reacties Volgens de consumentenbond wordt het prijsverschil tussen biologisch en niet-biologisch kleiner. Vijf jaar geleden betaalden consumenten voor biologische voedingsmiddelen nog twee keer zoveel als voor niet-biologische. Dit is nu een stuk minder.


Vraag naar Nederlandse uien neemt toe

22-03-2019 - 0 reacties Na de koopronde van eind november werd het (zeer) rustig op de uienmarkt. Deze week bewegen verwerkers en handelaren zich echter een stuk nadrukkelijker op de uienmarkt. Waar resulteert dat in?


Fors hogere opkomst waterschapsverkiezingen

21-03-2019 - 0 reacties DEN HAAG (ANP) - De voorlopige opkomst bij de waterschapsverkiezingen is een stuk hoger dan de opkomst bij de waterschapsverkiezingen vier jaar geleden: 50,5 procent. Dat blijkt een dag na de verkiezingen uit de gegevens van 20 van de 21 waterschappen. In 2015 was de opkomst 43,5 procent. De waterschapsverkiezingen werden woensdag gelijk met de Provinciale Statenverkiezingen gehouden. Dat was de tweede keer dat dat samenviel. Eerder werden waterschapsbesturen nog per brief gekozen.
Het bericht Fors hogere opkomst waterschapsverkiezingen verscheen eerst op Nieuws.nl.


We praten wel over minder vlees eten, maar we doen het niet: dit is waarom

11-03-2019 - 0 reacties Het vegetarische schap in de supermarkt breidt uit, vleesvrije restaurants duiken op en 50.000 mensen doen deze week mee aan de 'week zonder vlees'. Je zou denken dat de vleesconsumptie een stuk lager is dan een paar jaar geleden, maar niets blijkt minder waar. Consumptiesocioloog Hans Dagevos legt uit waarom.


True Food Price Coalition zet website met vleesaantijgingen op zwart

11-03-2019 - 9 reacties De website van True Food Price Coalition staat inmiddels op zwart. De coalitie van een brede groep organisaties die zich ten doelt stelt de vleesconsumptie te ontmoedigen (met partners als Nationale Week Zonder Vlees, Triodos, Vegetariërsbond en Kipster), werd vorige week door STAF op de vingers getikt voor het verspreiden van een poster met foute cijfers over de ‘true price’ van vlees. Volgens de coalitie zou het verminderen van de vleesconsumptie veel milieuwinst opleveren. Een milieuwinst die, volgens Stichting Agri Facts, tot stand wordt gebracht door foutieve berekeningen.

True Food Price Coalition liet dit weekend aan Stichting Agri Facts weten verder te gaan onder de naam ‘Tappcoalitie’; de poster met foute cijfers over de ‘true price’ van vlees blijft (voorlopig) offline, aldus de coalitie.

Stichting Agri Facts heeft de milieuwinst-berekeningen van True Food Price Coalition gecontroleerd. In zijn berekeningen gaat de coalitie ervan uit dat consumenten wél het vlees schrappen van het menu, maar daarvoor in de plaats géén vegetarisch alternatief nuttigen. Met andere woorden: de consumenten gaan minder eten en worden in feite op dieet ‘gerekend’. Dit is geen realistische weergave van de praktijk meent STAF, consumenten die het vlees laten staan, zullen veelal voor een vervangend alternatief kiezen, bijvoorbeeld voor een vegetarisch product. In dat geval is de milieuwinst een stuk kleiner of verdwenen. Het waterverbruik neemt dan zelfs toe in plaats van af. Voor de productie van verantwoorde vegetarische vleesvervanging is meer water nodig dan voor de productie van vlees.


Peenmarkt doet het rustiger aan

08-03-2019 - 0 reacties De afgelopen carnavalsweek heeft op de peenmarkt niet bepaald voor meer reuring gezorgd. Integendeel, de vraag naar gewassen peen is een stuk rustiger. Ook het warme weer in de laatste februariweek heeft hierbij wellicht een rol gespeeld.