Strooisel

Volg al het nieuws over Strooisel, een van de 16544 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Strooisel nieuwsbrief.

Strooisel nieuws

Vier op de tien vleeskuikenbedrijven in overtreding, zegt de NVWA

04-08-2020 - 0 reacties Pluimveehouders houden zich nog altijd niet goed genoeg aan de regels. Bij vier op de tien vleeskuikenbedrijven zijn vorig jaar overtredingen vastgesteld, zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van een steekproef.
Het gaat om het niet naleven van de regels voor de hoeveelheid licht in stallen, slechte kwaliteit van het strooisel of het houden van te veel kuikens in de stallen. Ook hadden sommige bedrijven de administratie niet goed op orde.
De NVWA vraagt bijvoorbeeld naar informatie over het gewicht bij de slacht en de zogeheten voetzoollaesies, pijnlijke ontstekingen aan de pootjes. Deze ontstekingen kunnen ontstaan als het strooisel in een stal te nat is.
Dat kan allerlei oorzaken hebben, bijvoorbeeld onvoldoende ventilatie of lekkages. Volgens de NVWA zijn deze ontstekingen een goede graadmeter voor de mate van dierenwelzijn in vleeskuikenstallen.
Boete of waarschuwing
Jaarlijks worden er miljoenen kuikens geslacht in Nederlandse slachthuizen. Dierenartsen van de NVWA controleren of de op het slachthuis aangevoerde dieren niet te veel verwondingen in de stal hebben opgelopen.
Vorig jaar kreeg ruim een kwart van alle vleeskuikenbedrijven in Nederland een boete of een waarschuwing van de NVWA.


'Overmaat, of slecht verteerbaar eiwit leidt tot nat strooisel'

20-09-2019 - 0 reacties Een overmaat aan eiwit, of slecht verteerbaar eiwit, leidt makkelijk tot nat strooisel en voetzoolleasies bij vleeskuikens. Dat zegt pluimveevoerspecialist Bert Janssen van Trouw Nutrition.


Fotoserie: Van nat strooisel naar gezonde kippen en meer eieren

23-08-2019 - 0 reacties Een aantal jaren geleden had de familie Wolters problemen met hun hennen. Het strooisel was nat en de kippen waren kaal en legden niet goed.Maar gelukkig vonden ze een oplossing.


Minder fijnstof met ander strooisel in kippenstal

20-06-2019 - 0 reacties Legpluimveehouders popelen om ervaring op te doen met innovaties die vrijkomen van fijnstof in de stal tegengaan. Dat bleek vorige week tijdens een door Wageningen UR georganiseerde bijeenkomst om pluimveehouders te laten meedenken over de aanpak van fijnstof.


'Fijnstofuitstoot verlagen met andere types strooisel'

02-04-2019 - 0 reacties „We onderzoeken of de uitstoot van fijnstof uit pluimveestallen lager kan worden met andere types strooisel, waar de mest uit kan worden gefilterd. Denk aan boekweitdoppen, hydrokorrels of kleine steentjes."


WUR: 'Minder voetzoollaesies bij uitkomst in de stal'

15-10-2018 - 0 reacties „Bij koppels die in de stal uitkomen is het strooisel droger en komen er minder voetzoollaesies voor.”


Voerleverancier moet eerlijk over problemen zijn

30-08-2018 - 0 reacties Vleeskuikenhouders willen dat voerfabrikanten eerlijk zijn wanneer de voerkwaliteit te wensen over laat en het strooisel daardoor te nat wordt of de groei van de kuikens daardoor tegenvalt.


Er gaat veel veranderen in de Brabantse bossen: 'We willen een gevarieerder bos'

13-08-2018 - 0 reacties HEEZE - Met een schep loopt Jan Rots de bossen bij de Groote Heide in. "Ik zal het je laten zien", zegt hij, terwijl hij zijn schep in de bosbodem zet. "Kijk, de hele bodem heeft een dikke laag met strooisel, afkomstig van de dennen, hier wel vijftien centimeter dik. Die verteert dus niets. Het bodemleven is dan niet actief."


Video: Nestborn genomineerd voor Pluimvee Innovatieprijs

02-05-2018 - 0 reacties Nestborn is één van de zes innovaties die door de jury van de Pluimvee Innovatieprijs is genomineerd en waar deelnemers aan Het Pluimvee Symposium over gaan stemmen. Het nieuwe concept om eieren uit te laten komen in de stal vergt geen investeringen door de pluimveehouder. De eieren liggen in het strooisel op een verwarmde vloer en worden de eerste dagen via ovoscans door de broederij gemonitord. Het risico van het uitkomproces ligt bovendien bij de broederij.


Nieuw concept van uitkomen in de stal

19-02-2018 - 0 reacties Belgabroed, Vervaeke-Belavi en Van Hulst presenteerden afgelopen vrijdag 16 februari tijdens de Agridagen in het Belgische Weelde hun nieuwe concept voor het laten uitkomen van kuikens in de stal dat NestBorn heet. In dit nieuwe concept legt de broederij met een machine 18-daagse broedeieren in het strooisel.


NVWA controleert vooral op stalklimaat en strooiselkwaliteit bij vleeskuikens

09-02-2018 - 0 reacties Dit jaar gaat de NVWA bij vleeskuikenhouders vooral risicogericht inspecteren. Gelet wordt bijvoorbeeld op de aanwezigheid van voldoende droog en rul strooisel, bezetting en stalklimaat.


Stroprijzen trekken ook prijzen strooisel mee

17-01-2018 - 0 reacties De onzekerheid bij melkveehouders heeft ook gevolgen voor de voeraankopen. Zo omschrijft de foeragehandel de vraag nog steeds als rustig. Een paar producten vormen een uitzondering. Ondertussen begint de honger naar stro door te werken in de prijzen van strooisel.


Vervoersverbod Biddinghuizen ingetrokken

09-01-2018 - 0 reacties Het vervoersverbod dat werd ingesteld rond het eendenbedrijf in Biddinghuizen waar 8 december een zeer besmettelijke variant van vogelgriep is geconstateerd, is met ingang van dinsdag 9 januari 2018 ingetrokken. Er gelden sinds dinsdag 9 januari geen beperkingen meer voor het vervoer van levend pluimvee, eieren, pluimveemest, gebruikt strooisel, andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.


MDV wil integrale benadering ‘goed’ en ‘slecht’

25-12-2017 - 0 reacties In de nieuwe aangepaste Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) wordt extra aandacht besteed aan maatregelen die een positieve bijdrage leveren aan het ene thema maar tegelijkertijd een negatieve impact hebben bij een ander thema. Strooisel in ligboxen is bijvoorbeeld goed voor dierenwelzijn maar verhoogt ook het brandrisico.


Nieuwe manier van strooisel verpakken: MEGA Tarwestrooisel 320kg

20-12-2017 - 0 reacties Vanaf nu leverbaar grote pakken MEGA Tarwestrooisel 320kg! Het gebruik van gemalen stro in de melkveehouderij is de laatste jaren flink toegenomen. Zeker nu er de mogelijkheid is om het tarwestro zeer fijn te maken (2-3 mm). Voordeel is dan dat de vochtopname veel groter wordt en het verbruik op koe matrassen lager.


Vervoersverbod bij Abbega ingetrokken

20-12-2017 - 0 reacties Vanwege een uitbraak van vogelgriep op een bedrijf in Abbega (gemeente Sdwest-Frysln) zijn vanaf 13 december 2016 in een gebied van ruim 10 kilometer rond het bedrijf maatregelen ingesteld, zoals een vervoersverbod voor onder andere levend pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel.


Vervoersverbod Kamperveen ingetrokken

20-12-2017 - 0 reacties Met ingang van woensdag 18 januari 2017 gelden er rond Kamperveen geen beperkingen meer voor het vervoer van onder andere levend pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel.


Maatregelen voor betere naleving welzijnsregels vleeskuikens

20-12-2017 - 0 reacties Houders van vleeskuikens blijven achter in de naleving van de regels voor dierenwelzijn. Dat blijkt uit dierenwelzijnsinspecties in 2015 en de 1e helft van 2016 van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Bij vleeskuikens zijn pijnlijke zweren aan de poten van (voetzoollaesies) een veelvoorkomend probleem. De meest voorkomende overtredingen waren te nat strooisel in de stal, overbezetting en te weinig licht. Bij vleeskuikenhouders die zijn bezocht is de naleving slechts 48%.


MDV wil integrale benadering ‘goed’ en ‘slecht’

20-12-2017 - 0 reacties In de aangepaste Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) wordt extra aandacht besteed aan maatregelen die een positieve bijdrage leveren aan het ene thema maar tegelijkertijd een negatieve impact hebben bij een ander thema. Strooisel in ligboxen is bijvoorbeeld goed voor dierenwelzijn maar verhoogt ook het brandrisico.


Blijf strooisel verwijderen uit 'fipronil-stal'

05-12-2017 - 0 reacties Pluimveehouders moeten tussentijds strooisel blijven verwijderen uit met fipronil besmette stallen, ook wanneer het bedrijf door de NVWA weer is vrijgegeven. Dit adviseert het Fipronil Meldpunt.