Sproeien

Sproeien is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Sproeien en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Sproeien nieuws

Boeren blij dat ze mogen beregenen, volgens ZLTO tijd om huidige regels tegen het licht te houden

05-04-2021 - 0 reacties EINDHOVEN/HELMOND - Het grondwaterpeil in Brabant is in de voorbije winter zodanig hersteld, dat boeren hun grasland in april en mei mogen sproeien. ,,Een beloning voor alle inspanningen”, zegt boerenorganisatie ZLTO. Volgens de belangenvereniging is het tijd om de huidige regels voor het instellen van een verbod tegen het licht te houden.


Boeren blij dat ze mogen beregenen, volgens ZLTO tijd om huidige regels tegen het licht te houden

05-04-2021 - 8 reacties EINDHOVEN/HELMOND - Het grondwaterpeil in Brabant is in de voorbije winter zodanig hersteld, dat boeren hun grasland in april en mei mogen sproeien. ,,Een beloning voor alle inspanningen”, zegt boerenorganisatie ZLTO. Volgens de belangenvereniging is het tijd om de huidige regels voor het instellen van een verbod tegen het licht te houden.


Boeren Hunze en Aa's mogen weer voluit sproeien

13-08-2020 - 0 reacties Boeren in Westerwolde, de Drentse Veenkoloniën en in de omgeving van Veendam en Stadskanaal mogen weer 24 uur per dag hun gewassen beregenen.


Droogte, maar geen haspel? 'Wij rijden de hele dag stapvoets op het land'

04-06-2020 - 0 reacties Wat doe je als het te droog is, je moet je grasland sproeien, maar een doodnormale haspel biedt geen uitkomst? Dan verzin je zelf wat. En dat deed Wouter Rozendaal van loonbedrijf Rozendaal uit Beilen dan ook.


Nachtvorst verwacht: fruittelers gaan sproeien om bloesem te beschermen

21-03-2020 - 0 reacties ROSSUM - Een deel van de fruittelers zal de komende nachten niet veel slapen. Er staan al bomen in bloei en er wordt nachtvorst verwacht. Om de bloesem te beschermen, moeten de sproeiers aan.


Waarschuwingen en boetes voor sproeien tijdens droogterecord in Oost-Nederland

03-08-2019 - 0 reacties REGIO - Vier boeren die het land besproeiden met water uit sloten, vijvers, beken of rivieren zijn tijdens de huidige droge zomerperiode beboet door Waterschap Rijn en IJssel. Er werd 34 keer een officiële waarschuwing uitgedeeld. Eén keer is gewaarschuwd omdat er grondwater werd opgepompt in een kwetsbaar natuurgebied. Ondertussen wordt het droger en droger.


Mopperweer: wisselvalligheid troef met buien en een matig zonnetje

09-07-2019 - 0 reacties We klagen wat af over het weer. Als de mussen in juni gebraden uit de dakgoot storten, is het te warm. Als je in juli een truitje aan moet trekken, is het te koud. Een week boven de dertig graden en je mag de tuin niet meer sproeien. Een paar dagen typisch Nederlands weer en we mopperen dat het een lust is.


Precisielandbouw en onderzoek resulteren in minder fyto

21-05-2019 - 0 reacties De Roundup-boete van twee miljard dollar voor Bayer maakte het opnieuw duidelijk: gewasbeschermingsmiddelen zijn in de verdrukking. Belgische landbouwers doen er alles aan om hun gebruik te reduceren. Met de hulp van satellietbeelden, drones en gps-gestuurde tractoren. “Dankzij onze technologie moeten we bepaalde delen van onze velden nooit besproeien”, getuigt Jean- Marc Pirard in de krant De Tijd. Pirard is directeur van Apligeer, een groepering van honderd boeren die bijna exclusief aan Ardo leveren. Zijn organisatie zet drones in om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te doen dalen. “We kunnen heel gericht sproeien omdat we de velden fotograferen en de zwakke plekken in kaart brengen.”


Precisielandbouw in de strijd tegen Round-up

21-05-2019 - 0 reacties De Roundup-boete van twee miljard dollar voor Bayer maakte het opnieuw duidelijk: gewasbeschermingsmiddelen zijn in de verdrukking. Belgische landbouwers doen er alles aan om hun gebruik te reduceren. Met de hulp van satellietbeelden, drones en gps-gestuurde tractoren. “Dankzij onze technologie moeten we bepaalde delen van onze velden nooit besproeien”, getuigt Jean- Marc Pirard in de krant De Tijd. Pirard is directeur van Apligeer, een groepering van honderd boeren die bijna exclusief aan Ardo leveren. Zijn organisatie zet drones in om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te doen dalen. “We kunnen heel gericht sproeien omdat we de velden fotograferen en de zwakke plekken in kaart brengen.”


Boeren kunnen weer sproeien als ze willen

14-01-2019 - 0 reacties Boeren op de Veluwe mogen vanaf woensdag weer water halen uit kanalen, sloten en beken. Het waterschap Vallei en Veluwe heeft besloten dat het onttrekkingsverbod niet verder wordt verlengd.


Sproeien met slootwater mag nog steeds niet in Zuidoost-Brabant: oppompverbod verlengd

02-10-2018 - 0 reacties EINDHOVEN - Boeren uit Zuidoost-Brabant mogen nog steeds niet sproeien met water uit beken en sloten. Dit maakte waterschap De Dommel dinsdag bekend. Het water staat nog altijd te laag door de droge zomer.


Minimaal 2 maand sproeiverbod voor Veluwse boeren

08-08-2018 - 0 reacties In de Gelderse Vallei en op de Veluwe is een verbod afgevaardigd voor boeren om hun land te besproeien. De komende tien weken mogen de agarirs niet sproeien met oppervlaktewater afkomstig uit sloten, beken en kanalen.


Zes maatregelen tegen hittestress bij kalveren

31-07-2018 - 0 reacties Het sproeien van kalveriglo's en vervangen van stro door zand, helpt kalveren door de hitteperiode. Het zijn enkele tips die De Graafschap Dierenartsen verspreidde in een hittealarm om aandacht te vragen voor kalveren.


Beregenen grasland en sportveld mag weer

30-07-2018 - 0 reacties TILBURG - De droogte houdt aan, maar toch is het vanaf 1 augustus toegestaan om graslanden en sportvelden te sproeien. Waterschap De Dommel overwoog om het beregenen ook deze periode te verbieden, maar ziet daar vanaf.


Grote brand op akker bij Loon, omwonenden sproeien rieten daken nat

24-07-2018 - 0 reacties Op een korenakker aan de Balloërweg bij Loon (DR) is een grote brand uitgebroken. De brandweer is met meerdere wagens uitgerukt om het vuur te blussen.


Waterschap in Rivierengebied verbiedt sproeien

23-07-2018 - 0 reacties In het Rivierengebied geldt vanaf woensdag een beregeningsverbod met oppervlaktewater. Waterschap Rivierenland neemt de maatregel vanwege de aanhoudende droogte.


Sproeien of niet sproeien, dat is de vraag

18-07-2018 - 0 reacties Het is al heel lang heel droog en dat is overal in de natuur te zien. Ook het gras in veel tuinen is geel, maar is dat erg? En komt het nog goed met dat verdorde gazon?


Vitens: Mogelijk lagere waterdruk vanwege de droogte

17-07-2018 - 0 reacties Door het aanhoudende� warme weer heeft het watergebruik de afgelopen dagen wederom een enorme vlucht genomen.� Vitens-klanten in Overijssel en Friesland kunnen hierdoor vandaag mogelijk een lagere waterdruk ervaren, vooral in de avond.

Huishoudens in delen van Friesland, Overijssel en in de Noordoostpolder ervaren de komende dagen mogelijk een lagere waterdruk, omdat door de hitte in deze gebieden veel meer water wordt verbruikt dan normaal.


Huishoudens in het noordoosten van Nederland ervaren de komende dagen mogelijk een lagere waterdruk. De druk wordt verlaagd vanwege de sterke stijging van het waterverbruik als gevolg van de warmte en de droogte, meldt waterbedrijf Vitens.
In Friesland en Overijssel wordt momenteel 45 procent meer water gebruikt dan normaal. Vitens levert doorgaans ongeveer een miljard liter water per dag, verdeeld over vijf provincies: Utrecht, Overijssel, Gelderland, Friesland en Flevoland.
Waterverbruik spreiden
"Door de hitte sproeien mensen vaker de tuin, worden kinderbadjes gevuld en stappen mensen vaker onder de douche", zegt een woordvoerder van Vitens. "We verzoeken iedereen verstandig met water om te gaan en waterverbruik zo goed mogelijk te spreiden."
Vooral in het westen van Friesland, in onder meer Sneek en Lemmer, zullen mensen de lagere waterdruk merken door bijvoorbeeld een minder krachtige douchestraal. De druk wordt ook verlaagd langs de Vecht in Overijssel en rond Enschede. Ook in de Noordoostpolder krijgen mensen ermee te maken.


Droogte in Nederland: minder watergebruik en droogte houdt voorlopig aan

05-07-2018 - 0 reacties 08.35 uur
Door de droogte van de laatste tijd is de Grensmaas tussen Itteren en Borgharen, ten noorden van Maastricht, veranderd in een vuilnisbelt. Dat schrijft 1Limburg.
Een natuurfotograaf wilde de lage waterstand in beeld brengen, maar stuitte op heel veel rotzooi. "Ik zag allemaal troep, zoals autobanden, ijzeren tanks, video- en cassettebandjes, schoenen, ballen, winkelwagentjes, de beruchte drinkflesjes, delen van een boot, eigenlijk van alles wat", vertelde hij.
08.10 uur
Een oproep van drinkwaterbedrijven om vanwege de droogte spaarzaam om te gaan met water heeft effect gehad, meldt dagblad Trouw.
In Noord-Holland merkt drinkwaterbedrijf PWN dat het verbruik inmiddels weer bijna op een normaal niveau is, terwijl er vorige week nog 40 procent meer werd afgenomen.Voorlopig blijft wel het advies om - als het even kan - niet te sproeien, korter te douchen en je auto niet te wassen.
07.45 uur
Boeren in Overijssel hoeven zich voorlopig nog niet druk te maken over een gebrek aan water. Volgens akkerbouwer en lelieteler Marcel Markhorst is er momenteel nog genoeg oppervlaktewater aanwezig. Dat zei hij tegen RTV Oost.
Om hun land te besproeien kunnen agrariërs kiezen uit water uit waterbronnen of oppervlaktewater. "Als agrariërs oppervlaktewater willen gebruiken, melden ze dat eerst aan de waterpeilbeheerder in de regio. De beheerder beslist dan of dat mag", zegt Markhorst. die ook bestuurder is bij LTO Noord Overijssel.
Als agrariërs oppervlaktewater gebruiken terwijl er een beregeningsverbod geldt, riskeren ze een boete van 2000 euro. Toch komt dit in de praktijk bijna niet voor, zegt Markhorst: "Als je als boer goed contact houdt met de beheerder, voorkom je een boete. Die geeft de boer vaak een seintje wanneer er gestopt moet worden met sproeien."
Collega-boeren in Groningen zijn vanwege de aanhoudende droogte al begonnen met het ophalen van gerst. Normaal gesproken halen ze die eind juli binnen, maar nu gebeurt dat drie weken eerder dan normaal. "In het begin was er veel neerslag en daarna kwam er een lange periode van droogte achteraan. Dan wordt het gewas automatisch snel rijp". vertelde een van die boeren tegen RTV Noord.
07.30 uur
Volgens NOS-weerman Marco Verhoef wordt er de komende twee weken "alleen nog maar droger op". "Het verschil tussen verdampen, wat heel makkelijk gaat met dit weer, en de neerslag die valt, wordt namelijk alleen nog maar groter.
In onderstaande video geeft Verhoef uitleg over de aanhoudende droogte in ons land:
07.00 uur
Dat het droog is, is goed te zien op de Veluwe. Daar dreigt een watertekort voor de dieren die daar leven. "Momenteel is er nog genoeg water, alleen met deze extreme droogte gaat het wel heel hard", vertelde een boswachter gisteren. "Maar op sommige plekken is het water al met twintig centimeter gezakt.
Boswachter Smit laat zien hoeveel het peil van de poeltjes in het bos is gedaald:


Hoogheemraadschap Delfland haalt miljarden liters water binnen

04-07-2018 - 0 reacties Niet de tuin sproeien en kort douchen; het advies tijdens de aanhoudende warme en daarmee droge periode waar we momenteel inzitten.