Smeren

Al het Smeren nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Smeren nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Smeren nieuws

Dit krijgen koeien te eten waardoor hun boter keihard wordt, ook buiten de koelkast

09-09-2021 - 45 reacties De ene soort roomboter kun je goed smeren als hij een tijdje buiten de koelkast is geweest . De andere blijft keihard. Hoe kan dat?


Wat smeren we met Pasen op ons krentenbrood: margarine of boter? En wat is beter?

10-04-2020 - 0 reacties In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: smeren we boter of margarine?


42.000 kilo aan soep, bami, en andere verse producten over, 'Weggooien? Nooit.'

20-03-2020 - 0 reacties Sinds de coronavirusuitbraak hebben veel ondernemers in horeca en voedselproductie nog geen moment stilgezeten. Om te voorkomen dat er binnenkort duizenden kilo's voedsel in de de vuilnisbak belanden en horecabedrijven massaal failliet gaan, bedenken restaurants en leveranciers creatieve oplossingen.
Sinds dit weekend hebben zich al 1300 nieuwe restaurants aangemeld bij Thuisbezorgd, waardoor ze toch nog omzet kunnen draaien.Voor de voedselproducenten is het wat lastiger om het eten aan de man te brengen.
Ad van Olphen is directeur van Henri, een bedrijf dat levert aan onder meer NS-stations, Schiphol en scholen. Momenteel heeft hij 42.000 kilo aan soepen, sauzen, stamppotten, bami, visschotels en andere verse producten over. Van Olphen: "Vreselijk. Als ik hier nu rondloop, doet dat echt pijn. Weggooien? Never nooit", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.
Schappelijk prijsje
Tientallen andere horecaleveranciers hebben hetzelfde probleem. Een aantal heeft snel een nieuwe website in de lucht gebracht: etenover.nl. Leveranciers kunnen op die site aangeven wat ze in voorraad hebben en consumenten kunnen dan soep of ander eten bestellen.
Van Olphen: "Tegen een schappelijk prijsje. Zo hopen we van de voorraad af te komen. En als we met bepaalde producten tegen de einddatum zitten, gaat het voedsel naar de voedselbanken."
'Steun de lokale melkboer'
In Amsterdam hebben een bakker, een melkboer, een boerderij, een worstenmaker en een restaurant de handen ineengeslagen om Support your locals op te richten. Op hun website kun je een doos met verse producten bestellen en zo lokale ondernemers steunen.
Samuel Levie, oprichter van worstenmaker Brandt & Levie, bedacht het platform afgelopen zondag, om het verlies voor de horeca enigszins op te vangen. Levie: "Het loopt storm, we hebben in twee dagen al 1200 pakketten verkocht. Ik had nooit verwacht dat we de omzet die we mislopen enigszins zouden goedmaken."
Bekijk het hier:
In steden als Utrecht, Rotterdam en Haarlem komen mensen met vergelijkbare initiatieven. Iedereen die dit ook wil opzetten, mag bij Support your locals aankloppen. "Wij hebben een pakket met informatie hoe je dit kunt opzetten, dat delen we met wie wil."
Tegoedbon
Lot van Beek zat door de corona-crisis noodgedwongen thuis en wilde als grafisch ontwerper graag haar steentje bijdragen. Dus bedacht ze een tegoedbonnensysteem, voor de horeca en andere mkb'ers, om zo de financiële druk wat uit te smeren.
Van Beek: "Op mijn LinkedIn-oproep kwamen veel positieve reacties, heel veel mensen boden aan om te helpen. Nu zitten we met zo'n zes man allemaal vanuit huis de webapplicatie Tegoedje.nu te bouwen."
Ondernemers kunnen straks via een tegoedbon hun diensten voor in de toekomst verkopen, zodat als de economie weer draait mensen hun bonnen kunnen inleveren. Als het af is, gaan de makers eruit als middleman. De betalingen verlopen via de webapplicatie.
Door de vingers zien
Al die lokale initiatieven zijn goed, maar er moet ook vanuit de overheid een structurele oplossing komen, zegt Jan Willem Grievink, directeur van FoodService Instituut Nederland. Hij oppert drie oplossingen.
Ten eerste moeten de groothandels iedereen kunnen toelaten, ook mensen zonder een pasje. Dat gebeurt inmiddels langzaamaan. Daarnaast moeten fabrikanten de mogelijkheid hebben om voedsel direct aan de consument te verkopen - daar kleven nu te veel voorwaarden aan. Als laatste hoopt hij dat de supermarkten kunnen helpen met het verkopen van het overtollig voedsel.
Grievink: "Mensen zijn nou eenmaal gewend om hun eten te halen in de supermarkt, dus dat is de beste plek om het te verkopen. Ik denk dat de supermarkten het wel willen, maar er nu met hun eigen drukte niet aan toekomen. De overheid kan hierin helpen."


Smeren we binnenkort krekelcrème aan onze handen?

27-01-2020 - 0 reacties Als het aan de studenten biomedische laboratoriumtechnieken van Thomas More en cosmeticabedrijf Mylène ligt, smeren we binnenkort onze handen in met krekel- en sprinkhanenvet. Samen onderzoeken ze de voordelen van insectenvetten in cosmetica. “Die vetten lijken erg op de vetten uit palmpitolie”, zeggen ze bij Thomas More.


IEDEREEN PANIEK. December wordt kkkkoud

25-11-2019 - 0 reacties Afkoeling is coming

Landgenoten. Het gaat beginnen: de ijstijd van 2019. Deze week gaat het nog vet plenzen (veel plezier in de file), maar daarna kicks Koning Winter in en wordt het kkkkkoud, met nog meer fileleed. Gaat ook een geinige stress test worden voor ons haperende energie-net als iedereen de """slimme""" thermostaat een tikkie of twaalf extra geeft. En we roepen nu al nananana naar alle GroenLinksVVD-ers met een Dijkhoff Warmtepomp ™ die gaan kreperen en - ocharme - die armetierige NPO-verslaggevers die voor dag en dauw naar de Ryptsjerksterpolder worden gestuurd voor Eerste Schaatsbeelden Met Dat Molentje In Beeld. Niet vergeten uw buitenkraan tijdig dicht te draaien, uw invasieve lichtgetinte kuipplantjes (olijf, oleander) van een isolatie-boerka te voorzien en de rubbers van uw autoportieren in te smeren met vaseline. En oh ja, winterbanden. Sterkte.


Palmolievrije margarine speelt in op werkelijkheidsbeeld van de consument

17-08-2019 - 0 reacties 'Palmolievrij' hoeft niet exclusief en duur te zijn, zegt het hippe nieuwe Nederlandse margarinemerk The Flower Farm. De plantenboerderij maakt plantaardig en orang-oetan-vriendelijk smeren lekker betaalbaar. De consument kan zich er een schoon geweten mee permitteren. Of het ook echt duurzamer is, is een boeiende vraag. Die legden we voor aan de kenners van de duurzame vettenwereld.


Verslaafd aan tabak en aan frisdrank

20-03-2019 - 0 reacties Marketingtechnieken om sigaretten aan de man te brengen werken ook heel goed om kinderen frisdrank aan te smeren. Nog altijd, ook al is het verboden.


Niet meer smeren bij nieuwe 11.2m getrokken schudder van Vicon

19-03-2019 - 0 reacties De Fanex 1124C is de opvolger van de Fanex 1103C en zet de nieuwe generatie Vicon schudders voort. 10 rotoren met een totale werkbreedte van 11.2m ...


Zonne-energie kan een stuk mooier

06-04-2018 - 0 reacties Zonne-energie is een prachtige uitvinding. Maar zo'n dak dat vol ligt met zonnepanelen, zoals op de foto hierboven, ziet er natuurlijk niet echt mooi uit.

Nu zonne-energie zo'n enorme vlucht heeft genomen en de wereldwijde markt spectaculair is gegroeid, is het volgens hoogleraar Wim Sinke van de Universiteit van Amsterdam tijd om te kijken naar andere aspecten van het opwekken van energie met zonlicht.

"Hoe kunnen we zonne-energie op grote schaal inzetten in een dichtbevolkt land als Nederland, zonder dat mensen dat onprettig vinden", vraagt hij zich af.
Verf
Inmiddels zijn er al heel wat producten beschikbaar waarmee je zonnestroom kunt opwekken zonder dat het echt opvalt. Zo heeft een kantoor aan de Amsterdamse Zuidas zonnepanelen geïntegreerd in de gevel. Ramen met een transparante coating buigen het zonlicht af naar de zijkanten van het raam waar zonnecellen zitten die het licht omzetten in elektriciteit. "Je ziet er eigenlijk niets van", zegt Sinke.
Ook zijn er dakpannen op de markt met ingebouwde zonnecellen en wordt er verf ontwikkeld met minuscule zonnecellen erin die je bijvoorbeeld op een zonnige muur kan smeren om er stroom mee op te wekken. Tot nu toe zijn deze producten in verhouding tot de normale zonnepanelen nog wel erg duur.

Van Gogh-pad
Ook buitenshuis zijn er mogelijkheden om zonnestroom op te wekken zonder meteen een voetbalveld vol met zonnepanelen neer te hoeven zetten. Een van die nieuwe mogelijkheden is bijvoorbeeld het verwerken van zonnecellen in het asfalt op de weg.
De energie die ze opwekken kan gebruikt worden voor wegverlichting, verkeerslichten en elektrisch rijden. In Krommenie opende in 2014 het eerste fietspad met honderd meter aan zonnecellen erin. Niet lang daarna volgde het Van Gogh-pad in Eindhoven, een lichtgevend fietspad waarvan het patroon is gebaseerd op het schilderij Sterrennacht van Vincent van Gogh.

Ook op autowegen is deze techniek toepasbaar. In Nederland ligt er zo'n 140.000 kilometer aan openbare wegen, waarvan 120.000 kilometer redelijk weinig verkeer te verwerken krijgen. Die wegen, die vaak een groot deel van de dag in de zon liggen, zijn in potentie een enorme energiecentrale.


Akkerbouwers het land op na nachtvorst

06-02-2018 - 0 reacties Na enkele graden nachtvorst is de grond hard genoeg om zonder smeren een grondbewerking uit te voeren, bijvoorbeeld cultiveren of ploegen. Door de extreem natte herfst en winter is er een achterstand in de werkzaamheden.


Loonbedrijf Vroege John Deere 7750 Pro Drive en John Deere 8300i in de maïs

22-10-2017 - 0 reacties Loonbedrijf Vroege John Deere 7750 Pro Drive en John Deere 8300i in de maïs De John Deere 8300i van GroeNoord Bv was op demo bij loonbedrijf Vroege  De veldhakselaars uit de  8000-serie zijn ontworpen voor een minimum aan onderhoud, om uw hakseltijd te maximaliseren. Het automatische smeersysteem neemt de noodzaak van dagelijks smeren weg en de radiateurzeef van de motor kan worden uitgeschoven voor een eenvoudige reiniging met de geïntegreerde hogedrukluchtslang. Extra dikke wolfraamcarbide lagen op de messen en de ultraharde DuraLine-onderdelen verlengen de levensduur van belangrijke…


De zomer zet door: volgende week 30 graden

13-06-2017 - 0 reacties NOORD-HOLLAND Goed nieuws voor wie van de zon houdt: de zomer zet door. De komende tien dagen wordt het heerlijk, zomers weer. Met die fijne boodschap komt NH-weerman Jan Visser. De warmte houdt waarschijnlijk aan tot ná de langste dag van het jaar, 21 juni. Visser verwacht voor de komende tien dagen, vrijdag uitgezonderd, volop zonneschijn. Voor morgen voorspelt hij een graad of 23, donderdag wordt het 26 graden of hoger. Volgende week kan het kwik zelfs enkele dagen stijgen tot wel 30 graden, aldus de weerman.

Wie van de zon wil genieten en bruin hoopt te worden, moet wel verstandig zijn. Visser waarschuwt dat de zonkracht, net als afgelopen weekend het geval was, opnieuw hoog wordt. "Je moet verdomd goed oppassen. Zeker tussen 12 en 15 uur, dan is de zon op z'n krachtigst."
Lees ook: Zonkracht: dit is waarom we het er allemaal over hebben
De zonkracht is heel sterk, dus Visser adviseert om iets op je hoofd te zetten en om de 30 tot 45 minuten te smeren.


Ervaringen spatborden behandelen met slilolak

30-03-2017 - 10 reacties Laatst de tip gehad van een kennis om de binnenkant van de spatborden bij onze Ford 4600 en Fendt 307 ls in te smeren met silolak.

Iemand enige ervaring hiermee?
Is silolak sterker/duurzamer dan bijv. normale verf?
Welke voorbehandeling is vereist?
Een alternatief?


Automatisch smeren van trekker en werktuig

28-11-2016 - 1 reacties Automatisch smeren van trekker en werktuig John Deere krijgt op de komende SIMA een Zilveren Medaille voor Smart AutoLube. Dit is een automatisch smeersysteem dat vier secties onafhankelijk van elkaar van vet kan voorzien. Die secties zitten noodzakelijkerwijs niet alleen op de trekker, maar kunnen ook op een werktuig zitten, of dat nu voor of achter op de trekker zit. Het systeem wordt via het CommanCenter vanuit de trekkercabine of automatisch bediend. De smeerbehoefte moet worden ingevoerd in het systeem, maar daarna houdt AutoLube rekening met het werkelijke aantal draaiuren.…


Smeren Pto as lely lotus 600 ouder type

24-05-2016 - 7 reacties Vraagje ik zoek een manier om de as te kunnen smeren
Maar vind nergens een nippel of vuldop
Iemand enig idee van hoe en wat
Of moet de achter plaat er af en dan maar weer vol scheppen

Bij voorbaat dank