Sloot

Sloot nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Sloot nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Sloot nieuws

Liander sloot recordaantal zonnepanelen aan op stroomnet

23-01-2020 - 0 reacties Netbeheerder Liander heeft nog nooit zoveel zonnepanelen aangesloten op het stroomnet als vorig jaar. In totaal ging het in de provincies waar Liander het netwerk beheert om 2222 megawatt aan aangesloten vermogen. Dat was de helft meer dan in 2018.


Melkwagen schuift de sloot in langs A30

27-12-2019 - 0 reacties Op de snelweg A30 bij Barneveld is vrijdagochtend een vrachtwagen met melk in een sloot beland. De schade bleef beperkt tot een geschrokken chauffeur. De berging van de vrachtwagen duurt vermoedelijk nog wel even.


Boeren verliezen steun onder bevolking

22-12-2019 - 0 reacties Lastercampagne randstedelijke systeempers heeft effect




Kerstrapport Nederlandse Boeren, door bovenmeester Maurice de Hond (pdf). Hakken over de sloot, zoals dat heet. Ja, we weten het nu wel & kap eens met die trekkeroptochten vindt nu meer dan helft van Nederland. Kijken we naar de uitsplitsing per kiezers dan valt op dat slechts 4 % van de D66-stemmers nog enige sympathie voor De Boeren kan opbrengen. Dat zijn vermoedelijk ook de mensen die Keniaanse bloedboontjes kopen ipv Hollandse sperzieboontjes (altijd even eentje knakken), of onderstaande haatmails naar de Volkskrant sturen. Ondertussen zijn de supermarkten op weg naar gigantische recordomzetten met de kerst (meer dan een miljard). En de boer hij ploegde voort. Verzin een list, boeren!


Kabinet en landbouwsector zijn het eens, maar waarover?

18-12-2019 - 0 reacties Het kabinet sloot dinsdag een akkoord over stikstofmaatregelen in de landbouw. Maar lang niet iedereen is enthousiast. Vijf vragen over de afspraken.


Landbouwcoöperatie CZAV geeft leden 1,5 miljoen euro terug

12-12-2019 - 0 reacties WEMELDINGE - Agrarische coöperatie CZAV in Wemeldinge keert 1,5 miljoen euro uit aan aangesloten telers. De CZAV sloot het boekjaar af met een plus. Definitieve cijfers worden 7 februari tijdens een ledenvergadering bekendgemaakt.


Workshop: op weg naar mooie boerensloten

02-12-2019 - 0 reacties In november tijdens de Bodem- en Waterdag van Hoogheemraadschap van Rijnland keken zo’n 70 boeren samen met het waterschap naar praktische maatregelen die positief bijdragen aan de waterkwaliteit.
Voor waterschappers zijn agrariers belangrijk bij verbetering van boerensloten. Marieke van Leeuwen, regiocoordinator DAW voor Zuid-Holland en Utrecht-West en Mike Dijkstra, procesleider van Rijnland, leidden samen de workshop Ecologie van de sloot.


Brabantse CDA-bestuurders dreven af van op drift geraakte fractie: zo ging het écht niet meer

11-11-2019 - 0 reacties DEN BOSCH - Het aftreden van de Brabantse CDA-gedeputeerden Marianne van der Sloot en Renze Bergsma was de voorlopige climax van een coalitiecrisis over boeren en stikstof. Maar vooral ook een symptoom van de richtingstrijd die op provinciaal én landelijk niveau binnen het CDA woedt.


ZLTO betreurt vertrek van CDA-gedeputeerden, Farmers Defence Force is juist blij

09-11-2019 - 4 reacties Bestuursvoorzitter Wim Bens 'betreurt' het vertrek van CDA-gedeputeerden Marianne van der Sloot en Renze Bergsma, maar is blij dat er 'beweging zit in de deadline van 1 april 2020'. Daarmee reageert Bens op het Statendebat waarin beide bewindslieden hun aftreden aankondigden.


Akkerbouwer constateert meer leven langs zijn akkers door ANOG-project

04-11-2019 - 0 reacties In plaats van een halve meter teeltvrije zone, hanteert akkerbouwer Gert Baas uit Vriescheloo (Groningen) een bufferstrook van 3 meter. De drie meter brede zone heeft hij ingezaaid met mengsel van verschillende zaden met als doel de waterkwaliteit in de sloot te verbeteren en insecten te trekken als natuurlijke plaagbestrijding.


Aanhanger tractor zit vast in sloot in Krewerd; Kloosterweg getremd

28-10-2019 - 0 reacties KREWERD - Een ongelukje met een tractor zorgt ervoor dat de Kloosterweg in Krewerd gestremd is.


Koeien bij Grou in de sloot na botsing met auto

23-10-2019 - 0 reacties GROU - Verblind door een tegenligger zag een automobilist op It Leechlân bij Grou woensdagmorgen niet dat er een vijftiental koeien op de weg liepen. Bij de aanrijding belandde een van de dieren in de sloot. De auto raakte zwaar beschadigd, de bestuurder en de koe bleven ongedeerd.


Zembla: 'Melkveehouders roepen op tot importstop van nuchtere kalveren'

17-10-2019 - 0 reacties Vierduizend melkveehouders roepen op tot een stop op de import van kalveren. Zij vinden de jaarlijkse import van 800.000 kalveren in strijd met de kringloopambities van minister Schouten. Dat schrijven zij in een brandbrief aan de minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De brief is een initiatief van het Netwerk Grondig. De Dutch Dairymen Board sloot zich daarbij aan. In de uitzending van tv-programma Zembla van donderdag 17 oktober wordt aandacht geschonken aan de import van kalveren.


Termijnmarkt aarzelend aan het begin van de week

15-10-2019 - 0 reacties De termijnmarkt begon aarzelend na het weekend. Met een prijsverloop tussen €16,00 en €15,40, sloot de markt op €15,80(176x). Daarmee daalde de termijnprijs weer onder het niveau van €16,00.


Landbouwcommissaris met hakken over sloot geslaagd

09-10-2019 - 0 reacties Janusz Wojciechowski kan toch landbouwcommissaris worden. Eerder was het Europees Parlement nog ontevreden over zijn optreden tijdens zijn hoorzitting. Voor de agrarische sector is behalve Wojciechowski ook Frans Timmermans, de kandidaat voor het commissariaat Klimaat belangrijk. 


Kandidaat-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski met de hakken over de sloot

08-10-2019 - 0 reacties


Landbouwcommissaris met hakken over sloot geslaagd

08-10-2019 - 0 reacties In het Europees parlement zijn de verhoringen van de Eurocommissaris kandidaten nog vol aan de gang. Voor de agrarische sector zijn vooral Frans Timmermans, kandidaat Klimaat, en de pool Janusz Wojciechowski, kandidaat Landbouw en plattelandsontwikkelingen, erg belangrijk.


Graafmachine trekt twee gasleidingen kapot tijdens werkzaamheden bij Wijnjewoude

08-10-2019 - 0 reacties WIJNJEWOUDE - Een graafmachine heeft tijdens het aanleggen van een afvoerbuis voor een sloot aan de Biskopsreed bij Wijnjewoude dinsdagmorgen twee gasleidingen kapot getrokken.


Rivierkreeft is slecht voor de sloot maar goed voor het diner

30-08-2019 - 0 reacties Wie dagelijks met dieren werkt, leert ze écht kennen. Deze week: de Amerikaanse rode rivierkreeft graaft holen in weilanden. Matthijs Makop vangt ze.


Trump optimistisch over einde handelsconflict met China op laatste dag G7

26-08-2019 - 0 reacties De Amerikaanse president Trump heeft op de laatste dag van de G7-top in het Franse Biarritz gezegd dat zijn land weer om tafel gaat met China. Volgens Trump hebben Chinese functionarissen afgelopen nacht aangegeven weer te willen praten over het einde van de handelsoorlog tussen de twee landen.
Ook noemde Trump China "een geweldig land" en de Chinese president Xi een "geweldige leider", na hem vorige week op Twitter nog als vijand te hebben bestempeld. Via datzelfde medium kondigde hij toen een verdere verhoging van de importtarieven op Chinese producten aan, waardoor de beurzen wereldwijd kelderden.
Verder sprak Trump in Biarritz opvallend mild over Iran, het andere land waar de VS een slepend conflict mee heeft. Trump stapte vorig jaar uit de atoomdeal met Iran. De afgelopen maanden verslechterde de relatie tussen de landen aanzienlijk, wat leidde tot spanningen in onder meer de Straat van Hormuz.
De Amerikaanse president onderstreepte vandaag niet uit te zijn op een machtswisseling in het land en hij zei dat er op de G7 bijna een akkoord is over hoe om te gaan met Iran. De Duitse bondskanselier Merkel, die naast hem zat, nuanceerde dat wel meteen. Zij sprak van "productieve gesprekken", maar benadrukte dat er nog een lange weg te gaan was.
Gisteren sloot tot ieders verrassing de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Zarif even aan bij de top, op uitnodiging van de Franse president Macron. Het bezoek was een poging om een diplomatieke impasse over het omstreden kernprogramma van Teheran te doorbreken. Of er door zijn flitsbezoek concrete resultaten zijn geboekt, is niet duidelijk.
Laatste agendapunt: klimaat
Een van de laatste onderwerpen die vandaag op het programma staat op de G7-top in de Franse badplaats is klimaatverandering. Verder zouden de wereldleiders volgens bronnen nagenoeg akkoord zijn over hoe de bosbranden in het Amazonegebied te bestrijden en de schade te repareren.
Er is in tegenstelling tot bij G7-toppen in het verleden dit jaar geen slotverklaring. Wel zullen de presidenten Trump en Macron na afloop een gezamenlijke persconferentie geven.


Tweede dag G7 van start met overleg over handel, economie en veiligheid

25-08-2019 - 0 reacties Op de tweede dag van de G7 in Biarritz zijn de leiders van de deelnemende landen aan een overleg begonnen waarin economie, handel en veiligheidsvraagstukken centraal staan. De verwachting is dat president Trump de andere landen zal vragen hun economieën te stimuleren, onder meer door belastingverlaging en het verlagen van tariefmuren voor Amerikaanse producten.
De leiders van de andere landen, onder wie ook de nieuwe Britse premier Johnson, willen dat Trump een eind maakt aan de handelsoorlog met China. Trump lijkt dat niet van plan te zijn. Voorafgaand aan het overleg zei hij de escalatie van de handelsoorlog te betreuren, maar dat volgens hem de "oneerlijke handelspraktijken" van China hem geen andere keuze laten.
43 miljard
Volgens de Britse zender Sky News zal Johnson vandaag opnieuw proberen om het scheidingsakkoord dat zijn voorganger May met de EU sloot, aangepast te krijgen. Johnson zei eerder al dat de backstop voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland van tafel moet. Nu wil hij de 43 miljard euro die het VK bij een brexit aan de EU moet betalen, verlagen tot 10 miljard euro.
Voor de EU is aanpassing van het scheidingsakkoord niet onderhandelbaar. De EU stelt zich op het standpunt dat daar eindeloos over is onderhandeld, dat er uiteindelijk een akkoord gesloten is en dat het Verenigd Koninkrijk dat niet meer kan openbreken. In de brief die Johnson eerder week naar EU-topman Tusk stuurde, sprak Johnson met geen woord over het schrappen of verlagen van de 'uitstapkosten'.
Tijdens zijn campagne voor de opvolging van zijn voorganger May heeft Johnson aangekondigd die kosten als stok achter de deur te houden om tot een beter akkoord met de EU te komen.