Sloot

Volg al het nieuws over Sloot, een van de 16350 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Sloot nieuwsbrief.

Sloot nieuws

IJzeren plaat als dam in de sloot, water vasthouden in droge tijden is uitdaging voor waterschappen

25-06-2020 - 0 reacties Erg hightech ziet het er niet uit: een ijzeren plaat dwars in een sloot. Maar volgens waterschap Aa en Maas is dat precies de schoonheid van het idee. De plaat werkt als een dam waardoor water langer in de sloot blijft staan. Simpel, effectief en goedkoop. Belangrijk in kurkdroge tijden, waarin elke druppel telt.
De eerste plaat werd donderdagmorgen in Heusden op z'n plek gezet, in een klein slootje op het land van familie Aarts. Het waterschap hoopt dat veel boeren hun voorbeeld volgen. Met veel dammetjes duurt het langer voordat regenwater wegstroomt. Daar draait het om.
KlimaatveranderingAl een paar jaar achter elkaar wordt Nederland droger. En dat gaat snel. "We weten dat er een klimaatverandering bezig is," zei Peter van Dijk van het waterschap, staande in het grasland langs de bijna droge sloot. "Maar het gaat snel; we krijgen nu al met zomerse droogtes te maken die in veel scenario's pas voor 2050 stonden aangekondigd."
Het regent niet minder, maar het is wel warmer. Daardoor verdampt er meer water. En er valt meer water tegelijk, in grote hoosbuien. Van Dijk was nauwelijks een week geleden nog druk bezig in Someren, waar regenwater de huiskamers binnenkwam. In een week bevonden Nederlands natste én droogste punt zich in het werkgebied van Aa en Maas.
Water vasthoudenDe uitdaging voor het waterschap is om het regenwater vast te houden, zonder dat mensen er last van hebben. Maar met sloten en gemalen is Nederland er juist nog op ingericht water zo snel mogelijk weg te werken. Nederlanders moet anders gaan denken. En de ijzeren plaat in de sloot is daar een teken van.
"Je kan de sloot ook dempen," zegt Jos Kruit van het waterschap. "Maar dan staat er een groot deel van het jaar water op het land. Dan kunnen de boeren er niet uit de voeten."
Bas en Luuk Aarts gaan de boerderij met 200 koeien overnemen van hun ouders. Ze vertellen dat de waterstand de laatste jaren regelmatig onderwerp van gesprek is. "Het wordt droger; het wordt hoe langer hoe belangrijker om water vast te houden. Vorige week heeft het hier geregend; dat water is al bijna weer weg. Met zo'n ijzeren plaat in de sloot kan je het langer vasthouden."
Op afstand bestuurbaarMet alleen kleine dammetjes in boerensloten is het waterschap er niet. De organisatie wil het systeem uitbreiden van op afstand bestuurbare stuwen in de grotere en diepere sloten zodat snel op regen en droogte gereageerd kan worden. Die stuwen staan nu allemaal hoog om water vast te houden. Jos Kruit schat dat zo het grootste deel van de in juni gevallen regen vastgehouden is.
Aa en Maas is een van de drie Brabantse waterschappen. De provincie en het rijk steken de komende jaren vele miljoenen in plannen tegen de droogte.


Aanhangers vol zooi worden geleegd in het bos: Peeldorpen hebben last van toename dumpingen

05-06-2020 - 0 reacties PEELGEMEENTEN - Magnetrons in de bossen, hopen schrootjes in de sloot, de inhoud van een spelletjeskast naast een openbare prullenbak. Het aantal afvaldumpingen in de regio is rap toegenomen.


Boer zoekt Vrouw haalt oude koeien uit de sloot

29-05-2020 - 0 reacties Het is tijd voor 'Boer zoekt Vrouw' om in het rijke verleden te graven. Het programma heeft de eerste drie seizoenen online gezet en die kun je nu helemaal gratis terugkijken. Wat was Yvon Jaspers nog jong!


"Een zandfilter houdt geen gewasbeschermingsmiddelen uit de sloot tegen"

29-05-2020 - 0 reacties Het gebruik van slootwater voor de beregening van gewassen is niet zonder risico’s. Op zich geen verrassing, maar nu er dusdanig weinig regen valt dat ook de sloot aantrekkelijk wordt, is het goed om toch nog eens stil te staan bij de risico's, menen ze bij Groen Agro Control. "Met name in gebieden waar…


"Een zandfilter houdt geen gewasbeschermingsmiddelen uit de sloot tegen"

28-05-2020 - 0 reacties Het gebruik van slootwater voor de beregening van gewassen is niet zonder risico’s. Op zich geen verrassing, maar nu er dusdanig weinig regen valt dat ook de sloot aantrekkelijk wordt, is het goed om toch nog eens stil te staan bij de risico's, menen ze bij Groen Agro Control. "Met name in gebieden waar…


Brandweer redt pink uit sloot tussen De Punt en Haren

21-05-2020 - 0 reacties DE PUNT - De brandweer van Eelde heeft woensdagavond een jonge koe uit een sloot langs de Achtermadeweg tussen De Punt en Haren gered.


Boeren in Niehove onterecht beboet voor dempen historische sloot

08-04-2020 - 0 reacties De voormalige gemeente Zuidhorn en de provincie Groningen hebben een sloot aan de Rikkerdaweg in Niehove onterecht bestempeld als karakteristiek.


Sloot in buitengebied van Haaksbergen vervuild met mest door storing op veehouderijbedrijf

01-04-2020 - 0 reacties In het buitengebied van Haaksbergen is in de nacht van maandag 30 maart op dinsdag 31 maart op een veehouderijbedrijf iets misgegaan bij het overpompen van de dunne fractie na het scheiden van mest. Daardoor is er een aanzienlijke hoeveelheid van de mest in de sloot gestroomd. Een watergang bij het bedrijf is over een afstand van meer dan 1 kilometer vervuild geraakt. Er zijn uiteindelijk, samen met de veroorzaker, maatregelen genomen. In de avond van dinsdag 31 maart is de nu sterk verdunde mest uit de watergang gezogen. De sloot is afgedamd en er is geen risico dat het vervuilde water in stedelijk gebied terecht komt.


Geen normoverschrijdingen van gewasbeschermingsmiddelen in Alm en Biesbosch

31-03-2020 - 0 reacties In de afgelopen 3 jaar zijn er bij de metingen van de waterkwaliteit in het gebied Alm en Biesbosch door het waterschap Rivierenland geen normoverschrijdingen vastgesteld. Dat is goed voor het waterleven en voor de waterkwaliteit in de sloot. Maar het is ook van groot belang voor telers. De goede resultaten dragen bij aan het behoud van een effectief middelenpakket, omdat er een verbod of een beperking van de toelating dreigt voor gewasbeschermingsmiddelen die veel in het water worden teruggevonden.


‘Nederlandse economie raakt in recessie door uitbraak coronavirus’

26-03-2020 - 0 reacties Het CPB werkte vier scenario’s uit voor de gevolgen die de uitbraak van het virus kan hebben op de economie. In al die scenario’s is een recessie onvermijdelijk.

In een mum van tijd sloot de Nederlandse regering deze maand kinderdagverblijven, scholen, kantoren, winkels en openbare voorzieningen. Ingrijpende beslissingen, die in financieel opzicht gevolgen hebben die nog jaren te voelen zullen zijn. Hoogleraar bedrijfseconomie Joris Knoben van de Nijmeegse Radboud Universiteit rekent op een nieuwe recessie.

Nederland staan „ruige tijden” te wachten als gevolg van de coronacrisis. Dat zegt minister Eric Wiebes (Economische Zaken) naar aanleiding van de scenario’s voor de economie die het Centraal Planbureau (CPB) naar buiten heeft gebracht.


Liander sloot recordaantal zonnepanelen aan op stroomnet

23-01-2020 - 0 reacties Netbeheerder Liander heeft nog nooit zoveel zonnepanelen aangesloten op het stroomnet als vorig jaar. In totaal ging het in de provincies waar Liander het netwerk beheert om 2222 megawatt aan aangesloten vermogen. Dat was de helft meer dan in 2018.


Melkwagen schuift de sloot in langs A30

27-12-2019 - 0 reacties Op de snelweg A30 bij Barneveld is vrijdagochtend een vrachtwagen met melk in een sloot beland. De schade bleef beperkt tot een geschrokken chauffeur. De berging van de vrachtwagen duurt vermoedelijk nog wel even.


Boeren verliezen steun onder bevolking

22-12-2019 - 0 reacties Lastercampagne randstedelijke systeempers heeft effect
Kerstrapport Nederlandse Boeren, door bovenmeester Maurice de Hond (pdf). Hakken over de sloot, zoals dat heet. Ja, we weten het nu wel & kap eens met die trekkeroptochten vindt nu meer dan helft van Nederland. Kijken we naar de uitsplitsing per kiezers dan valt op dat slechts 4 % van de D66-stemmers nog enige sympathie voor De Boeren kan opbrengen. Dat zijn vermoedelijk ook de mensen die Keniaanse bloedboontjes kopen ipv Hollandse sperzieboontjes (altijd even eentje knakken), of onderstaande haatmails naar de Volkskrant sturen. Ondertussen zijn de supermarkten op weg naar gigantische recordomzetten met de kerst (meer dan een miljard). En de boer hij ploegde voort. Verzin een list, boeren!


Kabinet en landbouwsector zijn het eens, maar waarover?

18-12-2019 - 0 reacties Het kabinet sloot dinsdag een akkoord over stikstofmaatregelen in de landbouw. Maar lang niet iedereen is enthousiast. Vijf vragen over de afspraken.


Landbouwcoöperatie CZAV geeft leden 1,5 miljoen euro terug

12-12-2019 - 0 reacties WEMELDINGE - Agrarische coöperatie CZAV in Wemeldinge keert 1,5 miljoen euro uit aan aangesloten telers. De CZAV sloot het boekjaar af met een plus. Definitieve cijfers worden 7 februari tijdens een ledenvergadering bekendgemaakt.


Workshop: op weg naar mooie boerensloten

02-12-2019 - 0 reacties In november tijdens de Bodem- en Waterdag van Hoogheemraadschap van Rijnland keken zo’n 70 boeren samen met het waterschap naar praktische maatregelen die positief bijdragen aan de waterkwaliteit.
Voor waterschappers zijn agrariers belangrijk bij verbetering van boerensloten. Marieke van Leeuwen, regiocoordinator DAW voor Zuid-Holland en Utrecht-West en Mike Dijkstra, procesleider van Rijnland, leidden samen de workshop Ecologie van de sloot.


Brabantse CDA-bestuurders dreven af van op drift geraakte fractie: zo ging het écht niet meer

11-11-2019 - 0 reacties DEN BOSCH - Het aftreden van de Brabantse CDA-gedeputeerden Marianne van der Sloot en Renze Bergsma was de voorlopige climax van een coalitiecrisis over boeren en stikstof. Maar vooral ook een symptoom van de richtingstrijd die op provinciaal én landelijk niveau binnen het CDA woedt.


ZLTO betreurt vertrek van CDA-gedeputeerden, Farmers Defence Force is juist blij

09-11-2019 - 4 reacties Bestuursvoorzitter Wim Bens 'betreurt' het vertrek van CDA-gedeputeerden Marianne van der Sloot en Renze Bergsma, maar is blij dat er 'beweging zit in de deadline van 1 april 2020'. Daarmee reageert Bens op het Statendebat waarin beide bewindslieden hun aftreden aankondigden.


Akkerbouwer constateert meer leven langs zijn akkers door ANOG-project

04-11-2019 - 0 reacties In plaats van een halve meter teeltvrije zone, hanteert akkerbouwer Gert Baas uit Vriescheloo (Groningen) een bufferstrook van 3 meter. De drie meter brede zone heeft hij ingezaaid met mengsel van verschillende zaden met als doel de waterkwaliteit in de sloot te verbeteren en insecten te trekken als natuurlijke plaagbestrijding.


Aanhanger tractor zit vast in sloot in Krewerd; Kloosterweg getremd

28-10-2019 - 0 reacties KREWERD - Een ongelukje met een tractor zorgt ervoor dat de Kloosterweg in Krewerd gestremd is.