Sierteelt

Sierteelt nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Sierteelt nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Sierteelt nieuws

Bamboestokjes vast in Suezkanaal

29-03-2021 - 0 reacties Tholen - Het containerschip dat vast zit in het Suezkanaal is voor de helft los. Dat wil zeggen, de achterkant dobbert weer, de voorkant zit nog stevig in de zandbak. Dit veroorzaakt 's werelds grootste file, die tal van logistieke processen wereldwijd in de wielen rijdt.
Voor wat betreft de sierteelt moet men denken aan de…


Sierteelt ’houdt hart vast’ richting Valentijnsdag

15-01-2021 - 0 reacties De Nederlandse exportwaarde van bloemen en planten is in 2020 gedaald met 4% naar €6 miljard. Dat heeft de VGB, de brancheorganisatie voor de bloemen- en plantenhandel, bekendgemaakt.


Huub heeft geen nertsen meer, zoon Ruud probeert nu met pioenrozen

23-12-2020 - 0 reacties Oud-nertsenhouder Huub Kuijpers uit Deurne heeft nog steeds spierpijn. De schouders met name. “Het valt niet mee om duizenden volwassen nertsen van 2 tot 3 kilo uit hun kooi te halen”, zegt hij. Kuijpers ruimde afgelopen zomer niet alleen zijn eigen bedrijf, maar hielp ook mee op de bedrijven van collega's.
De bedrijven waren besmet met het coronavirus, 2,4 miljoen dieren moesten worden geruimd. Kuijpers kijkt nu tegen lege stallen aan. Zijn zoon Ruud probeert in de sierteelt te gaan, pioenrozen en heesters.
Nederland heeft geen nertsen meer. Hoe moeten de voormalige nertsenhouders verder met hun lege stallen? De onzekerheid en het wantrouwen zijn groot. Wordt de schade wel voldoende gecompenseerd? Kunnen ze straks iets anders beginnen?
Het coronavirus maakte een vroegtijdig einde aan een sector die pas in 2024 op zou houden te bestaan. De impact is groot, zegt Martijn Pijnenburg van de LTO, die zelf ook nertsenhouder is geweest. Volgens hem zijn er 2500 banen plotseling verloren gegaan. De schade wordt geschat op 300 tot 500 miljoen euro en de emoties liepen hoog op: “Veel onzekerheid, angst en zorgen”, zegt Pijnenburg.
Inmiddels heeft de regering een pot voor compensatie beschikbaar. Daar zit 150 miljoen euro in. “Niet bepaald een regeling met een gouden randje”, zegt Pijnenburg. Kuijpers: “Mensen denken dat we er rijk mee worden, maar het is echt niet zo dat hier de Staatsloterij binnen is gevallen.”

De nertsenhouders balen dat ze voor 15 procent opdraaien voor de schade onder het mom van ondernemersrisico. En dat de vergoeding is gebaseerd op de prijzen van pelzen in de slechtere jaren. Ook gaat er geld uit de pot naar de uitvoering van de regeling. "Wat er overblijft, vind ik erg dun", zegt Kuijpers. "Het is nog de vraag of het ook echt uitgekeerd wordt. Eerst zien en dan geloven."
Huub Kuijpers en zijn zoon Ruud staan voor een flinke opgave. Het bedrijf is een half jaar na de ruiming nog steeds niet vrijgegeven. De stallen moeten eerst brandschoon zijn voordat er weer iets kan gebeuren. “En het zijn heel veel kooien die je schoon moet maken”, zegt Kuijpers.

Op een deel van het land is zoon Ruud in 2019 begonnen met de teelt van pioenrozen en heesters. “Dat was om ons voor te bereiden op het einde in 2024. Die drie jaren waren nog cruciaal voor ons. De sierteelt heeft nog een paar jaar nodig om te gaan lopen.”

Huub Kuijpers was 40 jaar nertsenhouder. Het plotselinge verlies van zijn dieren laat hem nog steeds niet koud. “Eerst werden de moederdieren ziek. Toen de puppy's. Het verspreidde zich vanuit een hoek van het bedrijf als een wolk over de rest. Je zag de pompende bewegingen van het moeilijke ademhalen.”
Ook Kuijpers zelf en zijn vrouw werden ziek.
De ruimingen waren verschrikkelijk, vertelt hij. “Pasgeboren puppy's die nog niet eens konden kijken. Het sneed me door de ziel. Ik ben niet afstandelijk, ik was betrokken bij de dieren, maar ze waren ook mijn boterham. Zo stond ik er gewoon in.”

Boosheid is er nog steeds. “We zijn nog net niet als criminelen weggezet.” Martijn Pijnenburg van de LTO vindt dat minister Schouten een compliment verdient. “Ze heeft zich altijd op feiten gebaseerd. En ons als een normale sector behandeld.”
Het komt nu onder meer op de gemeentes aan om mee te helpen aan een toekomst voor de ex-nertsenhouders. “Gemeentes met veel nertsenhouders zie je wel in beweging komen”, zegt Martijn Pijnenburg. “Maar bij gemeentes met weinig nertsenhouders zie ik nog niet veel gebeuren.”

Maatwerk en flexibiliteit zijn nodig, volgens Pijnenburg. “Het is nu echt heel lastig om een nieuwe toekomst te vinden op dezelfde plek. Het zijn locaties met verschillende bestemmingen. Het duurt jaren om dat te wijzigen. Ligt een nertsenbedrijf bij een bebouwde kom? Dan kun je wellicht iets met wonen. Maar voor anderen is dat geen optie."
Kuijpers wil misschien een kas, maar daar moet hij wel toestemming voor hebben. Zowel hij als Martijn Pijnenburg zijn bang voor lokale hoofdpijndossiers met starre regels en stapels papierwerk.

Ze wijzen op de waarde van gezonde agrarische bedrijven voor de vitaliteit van het platteland en dorpen. “Want met 20 kampeerplekken op je bedrijf kom je er niet” zegt Kuijpers. “Je wilt ook geen rommel op het platteland”, zegt Pijnenburg. “Of criminaliteit. Het is voor iedereen het beste als de nertsenhouders zo snel mogelijk verder kunnen.”


Voedselvoorziening gaat door, klap vooral (weer) voor sierteelt en horecaleveranciers

15-12-2020 - 0 reacties Gisteravond maakte premier Rutte bekend dat door het kabinet is besloten dat Nederland vijf weken op slot gaat. Een lastig en heftig besluit, waar LTO Nederland begrip voor heeft, zo stelde de brancheorganisatie gisteravond nog in een reactie op de eigen kanalen.
"Boeren en tuinders zijn door het kabinet…


Quote 500: sierteelt jaartje in parkeerstand

04-11-2020 - 0 reacties Tholen - Ondanks de coronacrisis zijn de 500 rijkste Nederlanders gezamenlijk een stuk rijker dan vorig jaar geworden. Dat blijkt uit de jaarlijkse Quote 500-lijst van zaken- en geldmagazine Quote. De 500 rijkste Nederlanders hebben samen een vermogen van 186 miljard euro en dat is ruim 6 miljard meer…


"Voor menig sierteler is eerste halfjaar qua omzet in lange tijd niet meer zo goed geweest"

03-09-2020 - 0 reacties Tot medio maart was er overall gezien sprake van prima (afzet)omstandigheden voor de sierteelt. Daarna kwam de afzet van zowel de snijbloemen en kamerplanten (onder glas) echter compleet stil te liggen. René Boots van ABAB geeft een overzicht, waaruit blijkt dat voor menig sierteeltbedrijf de omzet het…


Boerenbond ijvert voor extra coronamaatregelen

30-07-2020 - 0 reacties Met een stijgende nood aan werkzaamheden met seizoenarbeiders in de fruit-, groente- en sierteelt in Vlaanderen, dringt Boerenbond aan op de invoering van een aantal preventiemaatregelen tegen corona op de land- en tuinbouwbedrijven. “We vragen de Nationale Veiligheidsraad om een aantal maatregelen te bekrachtigen”, klinkt het. “Onder andere het testen van seizoenswerknemers uit de oranje zones en goede werkafspraken in verband met quarantaine.”


Aanvraagperiode tegemoetkomingen agrarische sector verlengd

04-06-2020 - 0 reacties De aanvraagperiode voor de Tegemoetkoming sierteelt en onderdelen voedingstuinbouw en de Tegemoetkoming fritesaardappeltelers is verlengd. Aanvragen kan tot en met 18 juni 2020, voor 17:00 uur.
Reden voor verlengingDe Regeling tegemoetkoming land- en tuinbouwondernemers COVID-19 wordt misschien nog…


Brussel akkoord met extra steun voor sierteelt en aardappelsector

08-05-2020 - 0 reacties BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is akkoord met de 650 miljoen euro die het kabinet extra uittrekt om de sierteelt, bepaalde delen van de voedingstuinbouw en de fritesaardappelsector te ondersteunen. Vanwege de coronacrisis kunnen grote groepen boeren en tuinders door de ingestorte vraag geen kant op met hun producten. Ook is het niet mogelijk om verse producten maanden op te slaan.


"Nederlandse glastuinbouw ziet ruim aanbod van arbeidskrachten die zich al in Nederland bevinden"

22-04-2020 - 0 reacties Er wordt druk verder gesproken en gelobbyd over de nadere invulling van de verdeling van het Noodfonds voor de sierteelt en de voedingstuinbouw, over de mogelijkheden van extra steun vanuit Europa, en, niet oninteressant, tot aan de minister aan toe lijkt niemand de whereabouts van de arbeidsmigrant echt…


Landbouwminister Schouten trekt 650 miljoen euro uit voor deel agrarische sector

16-04-2020 - 1 reacties Het kabinet trekt 650 miljoen euro uit om de sierteelt, bepaalde delen van de tuinbouw en de fritesaardappelsector te ondersteunen in verband met de coronacrisis. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens boerenbelangenorganisatie LTO Noord zijn die noodmaatregelen erg welkom.


Plaagdruk van buxusmot neemt af

01-04-2020 - 0 reacties De plaagdruk van de buxusmot in Vlaanderen neemt af. Ook in Nederland worden kleinere populaties waargenomen. Kaalgevreten planten blijken zich bovendien goed te herstellen en beheersing van de plaag is haalbaar, mits er tijdig actie wordt ondernomen. Dat betekent onder ander een goede snoeibeurt en wekelijks visuele controle van de planten. Die conclusie trekken Vlaamse onderzoekers van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek en het Proefcentrum voor de Sierteelt na een 2-jarig onderzoek. Ze volgden daarbij de levenscyclus van de buxusmot en testten diverse bestrijdingstechnieken.


Landbouw werft studenten, schoonmakers en horecapersoneel

25-03-2020 - 0 reacties ZWOLLE (ANP) - De coronacrisis veroorzaakt grote personeelsproblemen in de landbouw. Terwijl bijvoorbeeld de sierteelt vrijwel stilligt, maken andere sectoren zich juist zorgen om personeelstekorten. De sector roept het publiek op te "helpen de voedselvoorziening in Nederland in stand te houden" en heeft twee websites gelanceerd, zowel om nieuwe medewerkers te werven als om personeel over te plaatsen.


Geef geen hand, maar een bloemetje of plant.

24-03-2020 - 0 reacties Diverse partijen in en rondom de Nederlandse sierteelt slaan samen de handen ineen om tijdens de corona-crisis een positieve boodschap te verspreiden: bloemen en planten dragen bij aan de volksgezondheid.


Kasgroeit richt Bemiddelingsplatform personeel op tijdens coronacrisis

23-03-2020 - 0 reacties De glastuinbouwsector wordt overvallen door de enorme impact van de coronacrisis. De afzet in de sierteelt is nagenoeg geheel weggevallen, waardoor ondernemers geen werk hebben voor hun personeel. Ook in andere sectoren, zoals horeca en detailhandel is een groot deel van het werk weggevallen. Aan de…


Tuinders roeien met de riemen die ze hebben (en krijgen)

16-03-2020 - 0 reacties Tholen - Arbeid is altijd al een heikel punt, maar deze dagen met de coronavirusproblematiek is dat het in nog grotere mate dan normaal. In de glasgroenten moet er geoogst blijven worden en in de sierteelt, waar momenteel de hardste klappen vallen, neemt met het afnemen van de afzet ook de…


RFH: Nederlandse sierteelt dreigt om te vallen

16-03-2020 - 0 reacties De gevolgen van de corona-virus zijn zonder weerga. Ook voor de sierteelt-sector. Op haar site heeft RFH het volgende persbericht geplaatst:

De Nederlandse sierteeltsector wordt ongekend hard getroffen door de corona-crisis. Zonder noodkredieten van overheid en banken zullen veel bedrijven binnen enkele weken failliet gaan.
Door het wegvallen van vraag is er op de veilingen van Royal FloraHolland niet alleen sprake van zeer lage prijzen, maar ook van ongekende doordraai van kwalitatief hoogwaardige producten. Dit is in de historie van de meer dan 100-jarige coöperatie nog nooit in deze omvang gebeurd. Het voortbestaan van veel bedrijven, zowel kwekers als handelsbedrijven staat op het spel.

Derde exportsector van Nederland
Sierteelt is de derde exportsector van Nederland. Naast mainports Schiphol en de Rotterdamse Haven is Nederland ook de internationale draaischijf voor sierteelt. Nederland zorgt voor circa 35 procent van de wereldwijde export. De export van bloemen en planten bedraagt 6,2 miljard euro. In de sierteelt en daaraan gerelateerde dienstverleners werken circa 150.000 mensen. De sierteelt neemt een unieke positie in omdat het gaat om dagverse producten. Bloemen kunnen niet bewaard worden om later op de markt te brengen.

Het is echt een paar minuten voor twaalf
Steven van Schilfgaarde, algemeen directeur Royal FloraHolland: "De marktsituatie is dramatisch. Afgelopen twee weken lagen de prijzen tot 50 procent lager dan normaal. Afgelopen vrijdag is twintig procent van de aanvoer vernietigd omdat er geen kopers voor waren. De verwachtingen voor komende weken zijn nog slechter. Dit is normaal gesproken de piekperiode voor de sierteelt in de aanloop naar Moederdag in verschillende landen. De gebruikelijke omzet in deze periode is 150 tot 200 miljoen per week. Deze crisis komt op het slechtst denkbare moment. Over minder dan twee weken valt de energierekening op de mat bij kwekers. Ze komen dan acuut in de betalingsproblemen. Zonder noodkredieten van overheid en banken en andere vormen van financiële ondersteuning vallen kerngezonde bedrijven straks bij bosjes om. Branchebreed pleiten wij voor actie, voordat het te laat is. Het is echt een paar minuten voor twaalf".

Export
Royal FloraHolland pleit ervoor om de export van sierteelt zo lang als mogelijk is in stand te houden. De sector drijft op de export van bloemen en planten. Die bedraagt 6,2 miljard op een totaal omzet van 7 miljard euro. Als de export wegvalt, betekent dat als steun uitblijft, het einde voor heel veel sierteeltbedrijven. Royal FloraHolland als coöperatie van kwekers zet alles op alles om kwekers en handelsbedrijven te ondersteunen, maar de sector heeft niet de middelen om deze crisis het hoofd te bieden.
Nederland staat internationaal bekend als het centrum van de sierteelt. De tulp is een wereldwijd symbool voor ons land. De in de loop der jaren unieke sierteelt-infrastructuur dreigt onherstelbare schade op te lopen. Dat mogen we niet laten gebeuren.


FloriWorld wil toeristen met sierteelt naar Aalsmeer lokken

15-03-2020 - 0 reacties De makers van de Heineken Experience hebben een nieuw themapark ingericht. FloriWorld moet toeristen verleiden de bus naar Aalsmeer te pakken.


Sierteelt legt loodje als overheid en banken niet snel ingrijpen

15-03-2020 - 0 reacties AALSMEER - De Nederlandse sierteeltsector, goed voor 150.000 werknemers, dreigt door de coronacrisis het loodje te leggen. Zonder noodkredieten van overheid en banken zullen veel bloemenkwekers en -handelaren binnen enkele weken failliet gaan.


Sierteelt boekte opnieuw omzetrecords

03-03-2020 - 0 reacties De sierteeltveilingen boekten in januari hogere omzetten. De omzet van snijbloemen steunde op meer aanvoer. De gemiddelde prijs in januari 2020 was 3,6% lager dan in januari 2019. In 2019 werd er een recordomzet gerealiseerd van 1,8 miljard euro. De resultaten van december 2019 droegen hieraan flink bij. Het prijsniveau voor de meeste kamerplanten lag in januari hoger dan eind 2019. De omzet over heel 2019 bedroeg 1,6 miljard euro, 3,5% meer dan in 2018. Het verkochte aantal stuks over heel 2019 was 1,6% hoger. Over heel 2019 bedroeg de omzet van tuinplanten 3,1% meer dan in 2018. Hieraan hebben volume en prijs in gelijke mate bijgedragen.