Sierteelt

Sierteelt nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Sierteelt nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Sierteelt nieuws

Verlagen importheffingen Turkije voor sierteelt dichterbij

16-10-2017 - 0 reacties

Dinsdag 3 oktober 2017 ondertekende Lucas Vos in het bijzijn van de Turkse minister van Economische Zaken een samenwerkingsovereenkomst met de voorzitters van de Turkse belangenorganisaties van de kwekers en exporteurs.


Verlagen biostimulanten water- en meststoffengebruik?

13-10-2017 - 0 reacties

Kunnen zogenaamde biostimulanten zoals zeewierextracten en bacteriën en plantsensoren het water- en meststoffengebruik in de tuinbouw terugdringen? Dat is de centrale vraag van het Bio4safe-project, dat gecoördineerd wordt door het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS). Samen met de Universiteit Gent (CropFit) en partners uit Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, zal het project de rol van biostimulanten in combinatie met innovatieve meetsensoren in de praktijk testen.


Student verwacht blockchain revolutie in sierteelt

12-10-2017 - 0 reacties

Tim Timmermans is dit voorjaar als student van de Wageningen University voortvarend aan de slag gegaan met het thema Blockchain in de sierteelt. Op 19 oktober aanstaande zal hij tijdens de community meeting van Tuinbouw Digitaal zijn bevindingen rondom blockchain presenteren in het World Horti Center in Naaldwijk. Hieronder alvast een voorproefje over zijn ervaringen met deze opdracht binnen de DaVin3i Community.


Driedubbel pech voor bloemenimport VS

29-09-2017 - 0 reacties

Wat hebben een orkaan, een vulkaan en een groep piloten overeen? Ze schoppen het complete Zuid-Amerikaanse cargo-vliegverkeer door de war. De sierteelt is nauwelijks bekomen van de orkaan Irma of een rommelende vulkaan in Ecuador en een pilotenstaking in Colombia zetten de sector wederom onder druk. Gevolg.....


Financieel keert de rust weer op landbouwbedrijven

28-09-2017 - 0 reacties

Volgens de berekeningen van Boerenbond wordt 2017 een doorsnee landbouwjaar gekeken naar de omzet. Met 5,5 miljard euro ligt die in de buurt van het vijfjarige gemiddelde voor de Vlaamse landbouw. Een onbewogen jaar werd het evenwel niet want droogte liet vooral in West-Vlaanderen sporen na, en uitzonderlijk late nachtvorst trof fruit- en sierteelt. Boerenbond wil 2017 vooral herinneren als het jaar waarin de omzet stijgt terwijl de kosten stabiel blijven. De marge op die manier opkrikken, lukte de afgelopen tien jaar nog niet eerder zodat voorzitter Sonja De Becker spreekt van een trendbreuk, en hoopt op bevestiging daarvan de komende jaren.


Nederlandse chrysanten en hortensia's zichtbaar voor miljoenen Russen

28-09-2017 - 0 reacties

Sobolj, met haar on-line platform Flower Experience, nam in september voor het eerst met een eigen stand deel aan de FlowersExpo in Moskou. Op deze stand bracht Sobolj, samen met partners JustChrys, HydrangeaWorld en Flowers by Macheliuk, haar ideeën over het promoten van sierteelt in Rusland tot leven.Dit gebeurde door middel van masterclasses door gerenommeerde arrangeurs, bedoeld als praktische informatiebron voor de aanwezige bloemisten. Op deze manier werden Nederlandse bloemen, en met name chrysanten en hortensia's, onder de aandacht gebracht.


Campagne Just Chrysanthemum

28-09-2017 - 0 reacties

De campagne voor chrysanten is één van de langst lopende productpromoties binnen de sierteelt. En ook een succesvolle. Met bijna 100% draagvlak wordt deze productpromotie al jaren ondersteund door zowel de Nederlandse chrysantenveredelaars als de -kwekers.


Gecontroleerde watergift in potplanten: de sensor centraal

27-09-2017 - 0 reacties

De ontwikkelingen op het gebied van sensoren en draadloze netwerken maken het eenvoudiger om waar dan ook in te kas te meten. Maar voordat telers met sensoren in hun teelt aan de slag kunnen, moet er eerst kennis ontwikkeld worden over hoe te meten en de gegevens te interpreteren, voordat uiteindelijk.....


Nederlandse chrysanten en hortensias zichtbaar voor miljoenen Russen

26-09-2017 - 0 reacties

Van 12-14 september nam Sobolj, met haar on-line platform Flower Experience, voor het eerst met een eigen stand deel aan de FlowersExpo in Moskou. Op deze stand bracht Sobolj, samen met partners JustChrys, HydrangeaWorld en Flowers by Macheliuk, haar ideeën over het promoten van sierteelt in Rusland tot leven.


Lentenachtvorst en droogte zijn erkend als landbouwramp

25-09-2017 - 0 reacties

Zowel de late lentenachtvorst in april als de aanhoudende droogte van april tot juni zijn door de Vlaamse regering als landbouwramp erkend. Het KMI bevestigde het uitzonderlijk karakter van beide weersfenomenen, en aan de schadedrempels was voldaan. De droogte trof vooral akkerbouwers en groentetelers. Voor de vorstschade komen fruit- en sierteelt, notenteelt, boomkwekerij en wijnbouw in aanmerking voor een tegemoetkoming. Het rampgebied wordt opengetrokken naar alle Vlaamse gemeenten zodat elke boer of tuinder die schade leed aangifte kan doen mits het oorzakelijk verband vaststaat. De budgettaire weerslag op de Vlaamse begroting wordt op 60 miljoen euro geraamd.


Benutten LED-belichting sierteelt vraagt nieuwe ketensamenwerking

21-09-2017 - 0 reacties

'Samenwerking door de keten heen kan de kansen van LED-belichting voor de sierteeltsector benutten, of is misschien wel hard nodig', was een van de conclusies aan het eind van de bijeenkomst over 'Licht op LED' bij Wageningen University & Research, BU Glastuinbouw in Bleiswijk op 19 september.


Kennisdagen gewasbescherming

20-09-2017 - 0 reacties

Op 26, 27 en 28 september is er een interessant programma met uiteenlopende onderwerpen gericht op sierteelt


Royal Brinkman sluit aan bij Trend Event voor de sierteelt

18-09-2017 - 0 reacties

Royal Brinkman is één van de partners van het Trend Event.


Nederlandse chrysanten en hortensias verleiden Russische bloemenbranche

13-09-2017 - 0 reacties

Na jaren de meest bezochte stands van FlowersExpo te hebben verzorgd voor haar klanten, heeft Sobolj dit jaar voor het eerst een eigen stand op de grootste Russische sierteeltbeurs. Op deze stand brengt Sobolj, samen met partners JustChrys, HydrangeaWorld en Anton Macheliuk, haar ideeën over het promoten van.....


Zundert helemaal klaar voor het grootste bloemencorso ter wereld

03-09-2017 - 0 reacties

ZUNDERT - Nog even het het grootste bloemencorso ter wereld gaat beginnen. Twintig buurtschappen uit Zundert en Schijf hebben de afgelopen maanden alles op alles gezet om zo creatief mogelijk uit de hoek te komen en iedereen te verrassen.


De 5 vragen aan....Rosanne van Staalduinen

01-09-2017 - 0 reacties

Voor de mensen die je niet kennen, wie ben je en wat doe je?
Ik ben Rosanne van Staalduinen. De meeste mensen in de sierteelt zullen mij kennen van mijn vorige werkzaamheden. Ik heb twee jaar bij de RijnPlant Group gewerkt als binnendienstmedewerker en drie jaar bij Royal Van Zanten als marketing- en communicatiemedewerker voor de snijbloemen, met name de snij-chrysant.


Sjoukje Heimovaara nieuwe Algemeen Directeur Royal Van Zanten

31-08-2017 - 0 reacties

Royal Van Zanten heeft Sjoukje Heimovaara benoemd tot Algemeen Directeur. Zij volgt daarmee Arie Veldhuyzen van Zanten op die met pensioen gaat. Arie Veldhuyzen van Zanten gaf meer dan 15 jaar leiding aan de onderneming. Een periode waarin het bedrijf zich ontwikkelde tot een van toonaangevende spelers in de internationale sierteelt.


Uniform MPS-vignet geeft inzicht in duurzaamheid sierteelt

24-08-2017 - 0 reacties

Het nieuwe uniforme MPS-vignet werd gisteren, tijdens de 35e editie van het Plantarium, de vakbeurs voor de boomkwekerij, geïntroduceerd.


Zonnebloem staat of valt met het weer

23-08-2017 - 0 reacties

Tholen - Het is geen makkelijk seizoen geweest voor de zonnebloementelers. “In deze teelt ben je erg afhankelijk van het weer”, weet Jos van Vlimmeren van Sunlife Flowers, “en ik heb het idee dat dit steeds grilliger wordt. Dit seizoen begon erg koud. Eind voorjaar werd het heet en moesten we dag en nacht.....


Export Kenia stijgt tegen alle verwachtingen in

21-08-2017 - 0 reacties

De Keniaanse bloemenexport en -opbrengst over de eerste vijf maanden van 2017 vallen hoger uit dan die over dezelfe periode in 2016. Dat blijkt uit cijfers van het Kenya National Bureau of Statistics (KNBS).Volgens KNBS-gegevens steeg, van januari tot mei, het totale exportvolume met 16,5% naar 71,951,41 MT.....