Sierteelt

Volg al het nieuws over Sierteelt, een van de 15230 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Sierteelt nieuwsbrief.

Sierteelt nieuws

Export sierteelt naar Duitsland blijft achter

12-04-2019 - 0 reacties De exportwaarde van bloemen en planten naar Duitsland is het eerste kwartaal van het jaar op jaarbasis gedaald. Daarmee is er voor groothandelaren in de sierteeltsector een nieuwe bron van zorg in navolging van de Britse onzekerheden als gevolg van de brexit. Dat meldde branchevereniging VGB op basis van statistieken van Floridata.


Sierteelt Marketing Event inspireert, informeert en verbindt sierteeltmarketeers

28-03-2019 - 0 reacties Honderd marketeers, allen actief in de sierteelt, kwamen donderdag 27 maart in Bergschenhoek samen voor het NIMA Sierteelt Marketing Event. Het thema van de tweede editie was op aanraden van Rabobank verzilver de vergrijzing. Door te inspireren, informeren en verbinden wil de organisatie van het event, marketing in de sierteelt naar een hoger niveau brengen.


Union Fleurs viert 60-jarig jubileum in Brussel

22-03-2019 - 0 reacties Dit jaar bestaat de internationale koepel van handelsorganisaties in de sierteelt, Union Fleurs, 60 jaar. Op 28 en 29 maart komen de leden en het netwerk van Union Fleurs bijeen in Brussel, België voor de jaarlijkse algemene vergadering. De plaats waar, Union Fleurs 60 jaar geleden, in 1959, werd opgericht.


Nieuwe proefresultaten biostimulant voor groenten, fruit en sierteelt

20-03-2019 - 0 reacties De biostimulant Vitact F zorgt volgens producent DCM voor een optimale gezondheidstoestand van wortels en planten. Dit heeft als resultaat een hogere productie en betere kwaliteit van vruchtgewassen (tomaat, komkommer, ..) en fruit, en dit zonder extra meststoffeninput.
Wat is een biostimulant? Een nuttige microbiële of…


Tweede editie NIMA Sierteelt Marketing Event

26-02-2019 - 0 reacties Op woensdag 27 maart aanstaande organiseert de NIMA Community Foodchain & Agrimarketing voor de tweede keer een Sierteelt Marketing Event. Het thema voor deze editie is Verzilver de vergrijzing. De eerste editie op 17 oktober 2018 was een groot succes en reden voor de organisatie om hier een vervolg aan te geven.


Blueroots en Royal FloraHolland slaan handen ineen

22-02-2019 - 0 reacties Het digitale platform Blueroots en Royal FloraHolland (RFH) gaan samen verder. Royal FloraHolland neemt daartoe een 50% belang in Blueroots, waarmee een joint venture van start gaat. Deze joint venture ziet men als een gezamenlijke investering in het versterken van de internationale concurrentiepositie van de Nederlandse sierteelt.


Nederlandse sierteelt prominent aanwezig op MyPlant & Garden

22-02-2019 - 0 reacties Deze week vond in Milaan van 20 t/m 22 februari de vijfde editie plaats van de MyPlant & Garden. Ook dit jaar was Nederland tijdens deze spraakmakende beurs goed vertegenwoordigd.


Nederlandse sierteelt prominent aanwezig op Myplant & Garden

22-02-2019 - 0 reacties Deze week vond in Milaan van 20 t/m 22 februari de vijfde editie plaats van de Myplant & Garden. Ook dit jaar was Nederland tijdens deze spraakmakende beurs goed vertegenwoordigd.


Meer overtredingen met bestrijdingsmiddelen, met name in de sierteelt

10-02-2019 - 0 reacties Het aantal overtredingen bij het gebruik van en de handel in bestrijdingsmiddelen is fors toegenomen. Dat bevestigt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) na een bericht van Reporter Radio.


Uitdagingen voor Vlaamse sierteeltsector in 2019

31-01-2019 - 0 reacties In mei van dit jaar vinden in België verkiezingen plaats en worden de nieuwe Vlaamse en federale volksvertegenwoordigers voor de komende vijf jaar gekozen. De beroepsvereniging voor de Vlaamse sierteelt en groenvoorziening AVBS maakte voor de politici een verlanglijst op met de sectorprioriteiten en eigen sectorinitiatieven.


Floridata introduceert Inkoopprijsindex

28-01-2019 - 0 reacties Afgelopen donderdag 17 januari organiseerden Floridata ter gelegenheid van haar 5-jarig bestaan het FloriData Event. Sprekers van binnen en buiten de sector gaven inspirerende voorbeelden over het inzetten van big data om de sierteelt sector nog sterker te maken. Floridata introduceerde ook een nieuwe dienst: de Inkoopprijsindex.


AIPH publiceert internationaal rapport over toekomst sierteelt

23-01-2019 - 0 reacties De International Association of Horticultural Producers (AIPH) heeft een gloednieuw rapport gepubliceerd dat de toekomst van de wereldwijde sierteeltsector onderzoekt.


Innovatiekracht Nederlandse boeren en tuinders voedt wereldmarkt

18-01-2019 - 0 reacties De Nederlandse landbouwsector heeft in 2018 voor € 90,3 miljard geëxporteerd, een groei van 0,2% ten opzichte van 2017. Daarvan is € 65,4 miljard door Nederlandse boeren en tuinders geproduceerd. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research (WUR) en CBS in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Volgens LTO Nederland bevestigen de cijfers dat de Nederlandse land- en tuinbouwsector vooroploopt bij de productie van groen, gezond en gewaardeerd voedsel.

De meeste Nederlandse landbouwproducten worden geëxporteerd naar Duitsland (€ 22,8 miljard) en België (€ 10,2 miljard). Tezamen omvatten deze twee buurlanden 36% van de totale Nederlandse landbouwexport. Daarna volgen het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Spanje. Nederland is de tweede landbouwexporteur ter wereld, na de Verenigde Staten.

Voorlopers
“Nederland oogst wereldwijd lof voor zijn landbouwsector. Omdat we goed voedsel produceren, en omdat we dat op een duurzame manier doen. Daar mogen we trots op zijn,” aldus Marc Calon, voorzitter LTO Nederland. “Met onze export leveren we een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie. Het is een voedingsbodem voor innovatie. Nederlandse boeren en tuinders, maar ook de rest van de keten, zoeken dagelijks naar oplossingen rondom het klimaat, biodiversiteit en het sluiten van kringlopen. We lopen voorop, juist omdat we zo’n sterke positie op de wereldmarkt hebben.”

Miljardenexport
Nederland verdient het meest aan sierteelt (€ 6,0 miljard), zuivel en eieren (€ 4,7 miljard), vlees (€ 4,1 miljard) en groenten (€ 3,8 miljard). Bereidingen van graan, meel en melk, dranken, fruit, levende dieren en vis- en zeevruchten leverden de economie miljarden euro’s op.
Aan landbouw gerelateerde goederen, zoals machines en kassen, leveren ook veel op: € 9,3 miljard in 2018. De producenten van dit soort goederen hebben hun kennis en expertise vaak ontwikkeld op basis van jarenlange samenwerking met Nederlandse boeren en tuinders.

Innovatiekracht
De meest recente gegevens over investeringen in research & development laten een groei van 19% zien. Uit de cijfers blijkt dat de landbouwsector daarmee relatief nog meer in kennis en innovatie investeert dan het Nederlandse gemiddelde (dat in 2016 ongeveer 11% meer was dan 2014). LTO Nederland is betrokken bij verschillende onderzoeksprogramma’s, zoals Beter Bodembeheer, Duurzame Zuivelketen, en een aantal projecten gericht op de relatie tussen gezonde dieren en gezonde mensen onder de noemer OneHealth.

Duurzame landbouw
Nederlandse boeren en tuinders kijken naar de toekomst. Door zuinig om te gaan met hulp- en grondstoffen, een gezonde bodem te stimuleren, energieverbruik te verminderen. Bijvoorbeeld in het Deltaplan Biodiversiteit, een brede maatschappelijke beweging die met een unieke aanpak aan natuurherstel in Nederland werkt. En de inzet van boeren en tuinders bij de klimaatonderhandelingen, waarbij de sector een besparing van 6,5 Mton CO2 denkt te kunnen behalen – meer dan de taakstelling vanuit de overheid. Dit sluit aan bij de kringloopvisie van minister Schouten, die ze ook uitdroeg bij de presentatie van de exportcijfers tijdens de Grüne Woche, de jaarlijkse grote internationale landbouwbeurs in Berlijn.


B&W Aalsmeer bezoekt digitale pioniers in de sierteelt

17-01-2019 - 0 reacties Floral Innovations helpt kwekers bij het online verkopen van bloemen en planten. Het jonge, innovatieve bedrijf kreeg deze week bezoek van het college van B&W van de gemeente Aalsmeer.


Formele oprichting van the Netherlands Vietnam Horticulture Platform

04-01-2019 - 0 reacties Nederlandse bedrijven en instituties hebben besloten hun capaciteiten en kennis te bundelen om zodoende bij te dragen aan de ontwikkeling van de Vietnamese horticultuur en sierteelt sector.


Tuinbranche scherpt eisen middelenverbruik sierteelt verder aan

14-12-2018 - 0 reacties Voor bomen, struiken, bloemen en planten die retailers in de tuinbranche verkopen gaan strengere eisen gelden voor gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Retailers investeren in het kweken van bewustwording rondom dit thema bij hun leveranciers.


De Wit Transport neemt Gebr. de Mooij en Van der Luyt over

13-12-2018 - 0 reacties De Wit Transport neemt per 1 januari 2019 Gebr. de Mooij uit Rijnsburg en Van der Luyt Transport uit Oegstgeest over. De bedrijven zijn alle drie actief in het vervoer van sierteelt, groente en fruit. Transportbedrijf De Wit heeft al sinds januari van dit jaar een intensieve samenwerking met Gebr. de Mooij uit Rijnsburg.


Anthos stopt deelname aan Brancheorganisatie Sierteelt

13-12-2018 - 0 reacties Het bestuur van Anthos heeft besloten om deelname aan Brancheorganisatie Sierteelt (BO Sierteelt) te beëindigen. Het besluit is genomen omdat de activiteiten van deze organisatie zich alleen richten op het verkrijgen van een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) waarmee de verplichte financiering voor sectorale projecten bij het bedrijfsleven kan worden afgedwongen.


Veel interesse voor kas en sierteelt van de toekomst tijdens Greenport Aalsmeer Event

07-12-2018 - 0 reacties Donderdag 6 december vond het vierde Greenport Aalsmeer Event plaats. Dit keer geheel in het teken van kennis en innovatie. De greenport boog zich samen met ondernemers over hoe de kas en de sierteeltketen er in 2022 uit zouden kunnen zien.


Geslaagde derde editie Masterclass Sierteelt WUR

06-12-2018 - 0 reacties Met een exportwaarde van circa 8.5 miljard en tienduizenden banen is de sierteeltsector van groot belang voor de Nederlandse economie. De Nederlandse sierteelt is wereldwijd toonaangevend op het gebied van onderzoek en productie van nieuwe en betere rassen.