Sgp

Al het Sgp nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Sgp nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Sgp nieuws

Toekomst van de landbouw: ‘Hef organisaties als Staatsbosbeheer op en laat boeren natuur beheren’

09-03-2021 - 0 reacties In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken en vergroening. Vandaag aflevering 7: hoe ziet de toekomst van de boer eruit? Aan het woord Roelof Bisschop (SGP) en Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren).


LTO: focus op sociaaleconomische impact stikstof goed nieuws

03-03-2021 - 0 reacties De Sociaaleconomische Raad (SER) gaat in opdracht van LNV een verkennend onderzoek uitvoeren naar een landbouwakkoord. De verkenning komt voort uit een motie van Bisschop (SGP) bij de behandeling van de Stikstofwet, en richt zich op langjarig perspectief voor boeren en tuinders. De sociaaleconomische…


Boerenachterban SGP roert zich over stikstof

12-12-2020 - 38 reacties In de SGP is onrust ontstaan over de onverwachte beweging die de partij maakte in de stikstofkwestie. Vrijdagmiddag was er beraad om de neuzen weer dezelfde kant op te krijgen. „Maar het kwaad is geschied”, zegt landbouwspecialist Steven van Westreenen.


De stikstofwet van Schouten is gered, op het nippertje

10-12-2020 - 1 reacties Met hulp uit onverwachte hoek – van de SP, SGP en 50Plus – en veel compromissen heeft Carola Schouten voldoende steun voor haar stikstofplannen. Anderhalf jaar na het begin van de stikstofcrisis lonkt een oplossing.


SGP: was afbreken werkbezoek Schouten wel nodig?

09-07-2020 - 0 reacties MIDDELBURG - De SGP in Zeeland zet vraagtekens bij de beslissing om het werkbezoek van minister Carola Schouten aan een boerderij in Kamperland af te breken vanwege de aanwezig van een groep boeren met een tiental tractoren. Statenlid Harold van de Velde heeft het dagelijks provinciebestuur om opheldering gevraagd.


Van Nieuwenhuizen houdt vast aan invoering algehele kentekenplicht per 1 januari 2025

28-01-2020 - 0 reacties Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Milieu houdt vast aan invoering van een algehele kentekenplicht voor landbouwvoertuigen per 1 januari 2025. Deze datum is een nadrukkelijke eis van de betrokken wegbeheerders, van het Openbaar Ministerie en de politie voor de handhaving op de gewenste snelheidsverhoging. Van Nieuwenhuizen schrijft dat in een reactie op een amendement ingediend door Roelof Bisschop van de SGP.


Spook van ontpoldering waart nog door Zeeland. Moet er nog meer grond onder water?

17-01-2020 - 0 reacties MIDDELBURG - Het spook van de ontpoldering waart nog steeds door Zeeland. De Statenfracties van SGP en Partij voor Zeeland zijn er niet gerust op dat er in de toekomst niet meer land onder water wordt gezet.


„Doorbreek monopolie asbestbranche”

20-12-2019 - 0 reacties De overheid moet nieuwe methoden voor asbestsanering stimuleren. Een overgrote meerderheid van de Tweede Kamer stemde donderdag in met een motie van de leden Stoffer (SGP) en Von Martels (CDA), die hiertoe oproept.


Ook in Eerste Kamer meerderheid voor stikstofwet

17-12-2019 - 4 reacties De stikstofwet van het kabinet komt door het parlement. De Tweede Kamer nam de wet twee weken geleden aan, de Eerste Kamer zal dat vanavond doen. Omdat de coalitie geen meerderheid heeft in de senaat, hebben de regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie ook steun van zeker zes andere senatoren nodig en het is nu wel zeker dat genoeg oppositiepartijen achter de wet staan.

De behandeling van de spoedwet in de Eerste Kamer duurt nog de hele dag en de stemming is pas vanavond, maar behalve de regeringspartijen zullen in elk geval ook SGP, de groep-Otten, 50Plus en OSF het voorstel van het kabinet steunen.

Of ook bijvoorbeeld GroenLinks en PvdA uiteindelijk achter de wet staan, is nog niet duidelijk, maar hun voorstem is dus niet meer nodig om de wet door de Eerste Kamer te loodsen.
Het kabinet hoopt met de wet de woning- wegen- en waterbouw vlot te trekken en de economie zo een impuls te geven. In de spoedwet staat onder meer dat er een stikstofbank komt waarin de uitstoot wordt bijgehouden. Verder wordt erin geregeld dat voor projecten die weinig stikstof uitstoten geen vergunning meer hoeft te worden aangevraagd. Ook staan er regels in voor stikstof-arm veevoer.


Alle lichten op groen voor stikstofwet: Eerste Kamer stemt morgen

16-12-2019 - 0 reacties De Eerste Kamer stemt morgen over de spoedwet van het kabinet met maatregelen tegen de stikstofcrisis. Daarmee krijgt het kabinet zijn zin en wordt de wet nog vóór de kerstvakantie door de senaat geloodst. Dankzij het trio 50Plus, fractie-Otten en SGP lonkt een meerderheid.


Eerste Kamer wil spoedwet stikstof toch voor Kerst behandelen

10-12-2019 - 1 reacties De Eerste Kamer wil de spoedwet stikstof toch nog voor het kerstreces behandelen. Dat hebben de woordvoerders vandaag besloten. Minister Schouten moet vooraf nog wel een stapel vragen beantwoorden over de juridische houdbaarheid, garanties voor natuurgebieden en voorrang voor woning- boven wegenbouw.

Het kabinet hoopt dat de wet nog dit jaar wordt aangenomen, zodat de bouw snel kan worden vlot getrokken. Maar de oppositie trapte vorige week op de rem.
Vanmiddag besloot een meerderheid om komende maandag te bekijken of alle schriftelijke vragen naar tevredenheid zijn beantwoord en het debat alvast 'met potlood' voor dinsdag in de agenda te zetten. Het is de bedoeling er nog dezelfde dag over te stemmen.

GroenLinks
De spoedwet stikstof is vorige week aangenomen door de Tweede Kamer. Behalve de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stemden de SGP, 50Plus en het lid Haga voor.
Of de wet het in de Eerste Kamer gaat halen, is nog onzeker. De coalitie heeft daar, ook met de stemmen van de SGP en 50Plus, geen meerderheid. Minister Schouten en minister Hoekstra zijn inmiddels bij fractievoorzitters in de Tweede Kamer aan het peilen of zij nog overgehaald kunnen worden. Zij zijn vanmiddag bij onder anderen Klaver van GroenLinks langsgeweest.
Het blijft niet bij deze spoedwet. De commissie-Remkes, die het kabinet heeft ingesteld om advies te geven over de stikstof-problematiek, is nog volop aan het werk.

De commissie onder leiding van oud-minister Remkes, die inmiddels ook waarnemend burgemeester van Den Haag is, bracht in september al een advies uit voor de korte termijn. Op basis daarvan is onder meer besloten om de maximumsnelheid te verlagen naar 100 kilometer per uur. Die maatregel gaat in maart in.

Remkes komt naar verwachting vrijdag met een tweede advies, over de weidegang van koeien. Nu moeten boeren eigenlijk een vergunning aanvragen om hun koeien naar buiten laten. De adviescommissie zei in het eerste advies dat er een gedoogstatus moet blijven bestaan, want koeien in de wei veroorzaken minder stikstofuitstoot dan koeien op stal. Deze week komt er een extra advies over al dan niet verplicht weiden van vee.
Een derde advies, over de luchtvaart, verschijnt naar verwachting in de eerste week van januari.

Eerder zei Remkes dat voor het eind van dit jaar klaar kon zijn, maar dat lukt net niet. In dit advies zal het ook gaan over natuurvergunningen voor Schiphol, Lelystad Airport, Rotterdam The Hague Airport, Maastricht Aachen Airport, Groningen Airport Eelde en Eindhoven Airport. Volgens milieuorganisaties hebben de luchthavens ten onrechte niet zo'n vergunning. Remkes moet daar duidelijkheid over geven.
In mei komt het vierde advies van de commissie-Remkes, over de aanpak van het stikstofprobleem op de lange termijn. Dat zal naar verluidt vooral gaan over mogelijke maatregelen voor de industrie en scheepvaart.


Kabinet krijgt van oppositie felle kritiek op stikstofplannen

14-11-2019 - 0 reacties Bijna de volledige oppositie in de Tweede Kamer, van links tot rechts, heeft forse kritiek op de plannen die het kabinet gisteren presenteerde om uit de stikstof- en PFAS-problemen te komen. De Kamer debatteert vandaag over het eerste pakket maatregelen.
Partijen als de PVV en de SGP vragen zich af of die maatregelen wel echt nodig zijn. "Waar is het gezond verstand gebleven?", vroeg SGP'er Roelof Bisschop. De neerslag van stikstof in de natuur is volgens hem vaak helemaal niet te meten. "Een gans die een keer poept scheidt meer stikstof uit dan sommige van deze maatregelen opleveren."
Hoogverraad aan automobilisten
PVV-leider Geert Wilders betoogde dat het juist heel erg goed gaat met de natuur de afgelopen jaren. Ook de stikstofuitstoot neemt volgens hem af. "Iedereen wordt bang gemaakt, gezonde bedrijven worden kapotgemaakt."
Het verlagen van de maximumsnelheid noemde Wilders "hoogverraad aan de automobilisten". "We hebben geen stikstofprobleem, maar een Rutte-probleem."
Maar ook linkse partijen als de SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren zijn boos. GroenLinks-leider Jesse Klaver sprak van "een wanprestatie", vooral omdat in de voorstellen van het kabinet ook de mogelijkheid wordt opengehouden dat kleine natuurgebieden die er slecht voor staan geschrapt worden.
"De natuur is vogelvrij verklaard", verweet Klaver vooral regeringspartij D66. Maar volgens Tjeerd de Groot van die partij gebeurt dat alleen in het uiterste geval, en wordt de natuur op andere plekken weer versterkt.
Een jaar verspeeld
De linkse oppositie vindt ook dat het kabinet veel te lang heeft gewacht met het nemen van maatregelen. "We hebben een jaar verspeeld", zei William Moorlag van de PvdA, doelend op de Europese rechter, die vorig jaar al vraagtekens zette bij het Nederlandse stikstofbeleid.
Ondanks alle kritiek lijken de plannen van de regering toch op een kleine meerderheid te kunnen rekenen. Ex-VVD'er Wybren van Haga zei vooraf dat hij de stikstofdiscussie eigenlijk onzin vindt, maar dat hij het kabinet wel zal steunen. Daarmee kan Rutte op in ieder geval 76 van de 150 Kamerzetel rekenen.


Fout in Aerius!

16-10-2019 - 5 reacties Dhr Bisschop (SGP) stelde tijdens het overleg (op ca 57 min) de vraag aan het RIVM waarom NH3 verder verspreid dan NOx terwijl dhr Sommer (Denemarken) aangaf dat het na 1 km wel ophoud.

RIVM geeft eerst het beperkte rekenmodel voor NOx de schuld --> aanvullende vraag Bisschop --> RIVM geeft toe dat de NH3 concentratie na 5km dan al heel erg laag is terwijl NOx verder verspreid. RIVM: "wij onderzoeken dit nog".

Aerius zit dus fout qua emissie reikwijdte mbt NH3 tov NOx.
Aerius moet NOx en NH3 omwisselen qua afgelegde afstand!
Aerius = onbruikbaar! (meten = weten & gissen is missen)


Tweede Kamer eist duidelijkheid van RIVM over rekenmethode stikstof

09-10-2019 - 0 reacties De rekenmethode achter de stikstofcijfers moet openbaar worden gemaakt. Dat eist een groot deel van de Tweede Kamer van minister Carola Schouten (LNV). Zij moet hier snel werk van maken bij het RIVM, stellen onder meer CDA, VVD en SGP.


Vraagtekens CDA en SGP bij rekenmodel stikstof

09-10-2019 - 0 reacties CDA en SGP zetten vraagtekens bij de methode die wordt gebruikt om te berekenen hoeveel stikstof bijvoorbeeld de veehouderij produceert. Op grond van die berekeningen heeft het kabinet besloten om onder meer het mes te zetten in de veestapel.


Overijsselse politici mee naar Den Haag

26-09-2019 - 0 reacties De Overijsselse landbouwwoordvoerders van CDA, FVD, VVD, PVV, SGP en 50Plus reizen dinsdag mee met de boeren uit de provincie naar het protest in Den Haag. Dat stellen zij in een gezamenlijke verklaring.


Meerdere partijen in Kamer willen nu haast maken met aanpak stikstof

25-09-2019 - 0 reacties De meeste partijen in de Tweede Kamer willen dat het kabinet snel maatregelen neemt om de stikstof terug te dringen. De politiek reageert hiermee op het vandaag gepresenteerde advies van de commissie-Remkes om de natuur te herstellen. De commissie zegt dat de maximumsnelheid op sommige rijks- en provinciale wegen zo snel mogelijk omlaag moet. Ook vindt de commissie dat boerenbedrijven gericht moeten worden uitgekocht. "
Scherpe keuzes
GroenLinks-leider Klaver reageert verheugd. Hij spreekt over een "revolutionair advies" en wil dat het kabinet dit snel uitvoert. "Het kabinet heeft geen enkele reden meer om te wachten. Het is tijd voor actie."
Ook D66-leider Jetten vindt dat Nederland "geen dag langer" kan wachten. "D66 wil de natuur beschermen én huizen bouwen. Maar dan is het nu tijd voor scherpe keuzes. De politiek is aan zet."
Geen kaasschaaf
Ook regeringspartij CDA wil dat het kabinet zo snel mogelijk met een reactie komt, ook om aan bijvoorbeeld boeren duidelijkheid te geven wat er met hun bedrijf gaat gebeuren. CDA-Kamerlid Geurts is blij dat het kabinet niet heeft gekozen voor "generieke" maatregelen, maar vindt dat er regionaal gekeken moet worden of boeren weg moeten of de maximumsnelheid omlaag moet. "Er wordt geen kaasschaaf over Nederland gehaald."
De ChristenUnie noemt het rapport duidelijk. "Het is goed onderbouwd en wat mij betreft richtinggevend", zegt CU-Kamerlid Dik-Faber. "Het spoort ons aan om duidelijke keuzes te maken als we onze natuur willen behouden en dat willen we."
Vliegtuigen
De PVV is het niet eens met de voorstellen van oud-commissaris van de koning Remkes. PVV-leider wilders vindt dat er een noodwet moet komen om "doorgeslagen stikstofregels" te versoepelen. "Nederland wordt verder op slot gezet terwijl we al het braafste jongetje van de klas zijn in de EU", aldus Wilders.
De SGP vindt het oneerlijk en onrechtvaardig dat boeren wel moeten bijdragen aan stikstofreductie, maar het vliegverkeer buiten schot blijft. "Liever tien koeien in de wei dan één vliegtuig in de lucht", zegt Kamerlid Stoffer.


Europarlement verzet zich tegen octrooien op planten

19-09-2019 - 0 reacties Het Europees Parlement heeft zich donderdag 19 september met een meerderheid uitgesproken tegen het verlenen van octrooien op planteigenschappen. Er is tevens een resolutie aangenomen waarin de Europese fracties van de SGP, CDA en VVD een belangrijke rol speelden.


Tweede Kamer niet tevreden met antwoorden Schouten over pootgoedfraude

10-09-2019 - 0 reacties Heeft de NVWA wel afdoende actie ondernomen na bekendmaking van de pootgoedfraude? In antwoord op eerdere Kamervragen stelde minister Schouten van wel, maar de Tweede Kamer neemt daar geen genoegen mee. CDA, VVD en SGP willen meer duidelijkheid.


Kamerleden willen opheldering over pootgoedfraude

09-09-2019 - 0 reacties De landbouwwoordvoerders van CDA, VVD en SGP hebben Kamervragen ingediend bij minister Carola Schouten over de afhandeling van de pootgoedfraude door de NVWA en keuringsdienst NAK.