Schuiven

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Schuiven. Schuiven is een van de 16202 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Schuiven nieuws

Wie gaan de asperges steken, nu veel Poolse arbeidskrachten niet komen?

28-03-2020 - 0 reacties Door de coronamaatregelen komen veel seizoensarbeiders uit bijvoorbeeld Polen niet naar Nederland. Dat is slecht nieuws voor onder meer aspergetelers en aardbeikwekers, die rond deze tijd beginnen met oogsten.
"Ik ben daar wel huiverig over", zegt Koen-Jos Berns, aspergeteler in Milsbeek. Van de vijftien seizoenmedewerkers die normaal gesproken komen oogsten, zitten er zo'n tien in Polen, en die kunnen daar niet weg. "De grenzen naar Duitsland zijn nagenoeg dicht", zegt Berns.
Een paar arbeiders zijn nog bij hem in Milsbeek. Die zouden nu eigenlijk weer teruggaan naar Polen, maar ook dat gaat niet makkelijk. "Zij blijven voorlopig hier, en kunnen helpen. Dat is in ieder geval iets", zegt Berns.
Grote onzekerheid
Berns is niet de enige met die zorgen. "De situatie is behoorlijk nijpend", zegt Yvonne van de Ven van LTO Arbeidskracht, dat zaken regelt rond seizoenswerk van arbeidsmigranten in de land- en tuinbouw.
"Het seizoen begint en we weten niet of men werkelijk komt", zegt Van de Ven. "Mensen uit Polen zijn bang om naar Nederland af te reizen, omdat hier meer corona is. En het reizen is behoorlijk lastig door de grenscontroles."
LTO Arbeidskracht heeft een platform in het leven geroepen, genaamd 'help ons oogsten', om werkzoekenden te linken aan boeren die handen tekort komen. "Veel mensen zitten nu ook zonder werk, denk aan de horeca. Zo proberen we het personeelstekort in de agrarische sector kleiner te maken", zegt Van de Ven.
Voor het weekend hadden zich 150 agrarische bedrijven gemeld, die samen een tekort hadden van 2500 mensen. Vanuit het hele land hebben 1000 individuele werkzoekenden zich gemeld, en ook zo'n 300 uitzendbureaus die normaal voor bijvoorbeeld de horeca of Schiphol werken willen bijspringen.
Er zit een gat tussen vraag en aanbod, zegt Van de Ven. "Mensen melden zich uit het hele land, maar hoe krijg je iemand uit Amsterdam elke dag in Zuid-Limburg om asperges te gaan steken?" Van de Ven denkt daarom niet dat het hele probleem opgelost kan worden. "We hopen een helpende hand te zijn."
Handen tekort
De totale schade voor de hele agrarische sector kan de komende zes maanden zo'n 5 miljard euro bedragen, schat de land- en tuinbouwoganisatie.
Ook Martijn Koelewijn, operationeel directeur van uitzendbureau Cervo, krijgt nu aanvragen van telers binnen. De meeste uitzendkrachten van Cervo komen uit Polen, Roemenië en Spanje. "Zij werken normaal gesproken vooral in de logistiek en de horeca." Toch kloppen boeren nu ook bij hem aan voor personeel.
"Wij hebben het hele jaar door mensen hier, daardoor hebben we nu nog wel een aanzienlijke pool arbeidskrachten in Nederland", zegt Koelewijn. "Voor ons is de uitdaging vooral het schuiven met personeel."
"We leveren bijvoorbeeld personeel aan een hotelketen, die zitten nu allemaal thuis. Maar op sommige plekken in de logistiek is juist weer veel werk", zegt hij. "We worden inventiever."
Het grootste deel van hun uitzendkrachten, zo'n 2500 mensen, zijn daardoor nu aan het werk. "Met een aantal aanvragen van telers zijn we nu ook bezig", zegt hij. "Als het gaat om kleine aantallen, tien of twintig mensen, kan dat nog wel."
Hulp van mensen die thuis zitten
Aspergeteler Koen-Jos Berns heeft via andere wegen hulp gekregen. "Veel mensen uit onze omgeving hebben al aangeboden om te helpen", zegt hij. "Mensen die vroeger wel eens hebben geholpen op ons bedrijf, maar ook mensen zonder ervaring die even zonder werk zitten."
Daarmee is hij nog niet voorzien, denkt Berns. "Dat waarderen we natuurlijk heel erg, maar het is altijd afwachten of ze ook allemaal komen. En ik ga er niet vanuit dat zij dagen van acht uur gaan maken", zegt hij. "Aspergesteken is zwaar werk."
Het personeelstekort is niet de enige tegenslag die Berns krijgt door de uitbraak van het coronavirus. "Al zouden we alles van het land kunnen halen, dan weet ik niet of we dat überhaupt kwijt kunnen." Hij levert vooral aan de horeca, en die is zeker tot 6 april dicht is. "En aan speciaalzaken, dus we hopen dat in ieder geval de winkels nog even open blijven."


Visboer verzint handige oplossing om 1,5 meter afstand te houden: alle klanten op een witte stip

26-03-2020 - 0 reacties Een eenvoudig maar geniaal idee: op het plein waar de kleine weekmarkt in Woudrichem wordt gehouden, zijn voor de marktkramen witte stippen geschilderd om mensen te helpen met afstand houden van elkaar. Het gaat om witte vierkante vlakken, die om de 1,5 meter op de grond zijn geverfd. Op die witte vlakken staan klanten keurig te wachten om stip voor stip op te schuiven richting de marktkraam.


VVD in Brabant slaat rechtsaf: Forum voor Democratie en CDA uitgenodigd voor verdere gesprekken over coalitie

07-02-2020 - 24 reacties DEN BOSCH - De provincie Brabant lijkt af te stevenen op een rechtse coalitie met Forum voor Democratie. De partij van Thierry Baudet is door de Brabantse VVD uitgenodigd om, net als het CDA, aan te schuiven aan de onderhandelingstafel. Dat maakte VVD-leider Christophe van der Maat vrijdagochtend bekend.


ZLTO-voorman Wim Bens over opschuiven deadline: ‘Dit is een doorbraak’

06-12-2019 - 0 reacties DEN BOSCH - ‘Een doorbraak.’ Zo noemt Wim Bens, voorzitter van boerenbelangenorganisatie ZLTO, het besluit van het Brabantse provinciebestuur de deadline voor strengere staleisen naar achteren te schuiven.


Welk stikstofbeleid voert Vlaanderen?

31-10-2019 - 0 reacties Met de Programmatorische Aanpak Stikstof (PAS) wil Vlaanderen de stikstofdepositie in Natura 2000-gebieden terugdringen. Toen in 2015 duidelijk werd welke impact deze aanpak had voor de Vlaamse landbouw kwamen ook in ons land honderdend tractoren op straat. Is er vier jaar na de invoering van dit beleid nu al verbetering in de stikstofuitstoot merkbaar? Of is de afbouw van de veestapel, zoals sommige organisaties naar voor schuiven, de enige manier om de stikstofdepositie terug te dringen? VILT zet de feiten en cijfers op een rijtje.


Verzekeraars hebben geen trek in uitvoering van de verplichte zzp-verzekering

29-10-2019 - 0 reacties Verzekeraars zien er niets in een verplichte verzekering aan te bieden aan zzp’ers. Ze schuiven dat liever door naar uitkeringsinstantie UWV.


Innovatief energie opwekken met drijvende zonnepanelen

20-09-2019 - 0 reactiesDrijvende zonnepanelen die in elkaar kunnen schuiven, verplaatsbaar zijn en meedraaien met de zon. Een innovatie die 35% meer rendement oplevert.


Bouwplanmatig inpassen van groenbemesters

26-08-2019 - 0 reacties De teler kan groenbemesters inplannen tussen de hoofdgewassen. Nog beter is het om zo met groenbemesters en hoofdgewassen te schuiven dat er een optimaal bouwplan ontstaat voor bodem en gewassen, zegt Pascal Kleeven van Vitelia Agrocultuur.


Remco kweekt insecten in een voormalige varkensstal in Oostelbeers

04-08-2019 - 0 reacties DEN BOSCH - Hoe houden we het snel veranderende platteland leefbaar? Wij schuiven de komende maanden aan bij boeren, burgers en andere betrokkenen bij het Brabantse buitengebied. Vandaag de jonge insectenkweker Remco Mensinck, die onlangs met zijn meelwormen zijn intrek nam in een voormalige varkensstal in Oostelbeers.


Project 'Lokaal kilo's schuiven' moet handel tussen Groninger boeren en stadse horeca op gang brengen

14-06-2019 - 0 reacties Een ‘probleem’ creëeren. Dat willen Ritzo ten Cate en Wilbert van de Kamp met hun project Lokaal kilo’s schuiven. Anderen moeten het oplossen. Het ‘probleem’: handel op gang brengen tussen Groninger boeren en horeca in de stad Groningen. De oplossing: die handel accommoderen.


Jonathan geeft invulling aan de nieuwe visie van lnv

17-05-2019 - 19 reacties

Originele beschrijving

Het is een spannende week voor veehouders in Nederland. Een congres van dierenactivisten afgelopen weekend in Amsterdam leidde tot een bezetting bij een varkensboer in Boxtel. Varkensboeren Willy Vos en Theo Vernooij zijn niet te spreken over dit soort acties zijn bang dat hun bedrijven weer belaagd worden.‘Meat the Victims’-actievoerders Jonathan en Alix schuiven aan om te vertellen over het belang van dit soort acties in Nederland.Ze gaan vanavond bij PAUW met elkaar in debat.


POV in actie tegen strenge Brabantse regelgeving

07-03-2019 - 0 reacties De POV wil voorkomen dat Brabantse varkenshouders vergunningen moeten aanvragen om op 1 januari 2020 reeds te voldoen aan de aangepaste Verordening Natuurbescherming. De provincie Noord-Brabant dient deze vervroegde datum naar achteren op te schuiven.


John Deere 8320 RT met 6 meter Horsch stoppelbewerking

30-01-2019 - 0 reacties John Deere 8320 RT met 6 meter Horsch bezig met de stoppelbewerking in Frankrijk.De chauffeur maakte gebruik van GPS maar moest toch wel wat overlap marges in bouwen doordat door de heuvels de combinatie wel wat ging schuiven.  


Telers in Flevoland vinden regels voor 'schuiven met bieten' te streng

14-12-2018 - 0 reacties Suiker Unie is in week 50 gestart met de teeltvergaderingen voor telers. Een van de meest besproken onderwerpen is het het schuiven met vrachten bieten tussen 2 telers om aan de leverplicht kunnen voldoen. Suiker Unie is streng op telers die niet aan hun leverplicht voldoen. Tijdens de eerste teeltvergadering van het seizoen, die in Dronten werd gehouden, bleek dat veel telers het beleid van de coöperatie te streng vinden.


ZA-M Easy: eenvoudig en precies strooien met een druk op de knop

11-12-2018 - 0 reacties Voor de bewezen serie dubbele schotelstrooiers ZA-M heeft Amazone de gebruiksvriendelijke EasySet bedieningscomputer ontwikkeld, die eenvoudig vanaf de tractor kan worden bediend. Met deze bedieningscomputer kunnen de doseerschuiven van de ZA-M elektrisch worden aangestuurd. Met een druk op de knop kunnen zo op de kopakker de beide doseerschuiven worden geopend of gesloten. In de geren heeft de bestuurder de mogelijkheid de schuiven links en rechts onafhankelijk van elkaar te bedienen. Op de EasySet geven LED-lampjes aan, of de doseerschuiven geopend of gesloten zijn. Bovendien kan met een druk…


EU-top komend weekend op losse schroeven door onzekerheid brexit-akkoord

21-11-2018 - 0 reacties De Duitse bondskanselier Merkel komt zondag alleen naar de EU-top in Brussel als er een akkoord gesloten kan worden over de brexit. En ze is niet van plan om opnieuw te gaan onderhandelen over het voorlopige brexit-akkoord. Vanavond komt de Britse premier May naar Brussel om de afspraken met de voorzitter van de Europese Commissie Juncker door te spreken.
De afgelopen dagen is er door onderhandelaars van 27 EU-lidstaten gesproken over het aanpassen van de tekst die zondag op tafel ligt. Volgens ingewijden is het onmogelijk om iets te veranderen aan de basistekst, maar kunnen alle problemen worden benoemd in een speciale politieke verklaring.
De eerste versie van die verklaring, begin deze week gepubliceerd, bestond uit negen pagina's. Volgens ingewijden waren er sinds de bekendmaking zóveel landen met aanvullende wensen dat de politieke verklaring nu al 25 bladzijden bevat.
Gibraltar
De grootste problemen gaan over handel, visserij en de positie van Gibraltar. Spanje dreigde gisteren met een veto als niet in de tekst een passage staat dat de Spanjaarden mogen meebeslissen over het kleine staatje in Spanje dat Brits grondgebied is.
Over wie waar mag vissen als de Britten eenmaal uit de EU zijn, verschillen de meningen ook nog. Een groep landen, waaronder Nederland, vindt dat de EU ook in Britse visgronden moet kunnen vissen. De diplomaten die nu aan de tekst sleutelen proberen het visprobleem voor zich uit te schuiven, zodat het de komende jaren geregeld kan worden.
En dan is er nog de handel. Eigenlijk wil premier May meer toezeggingen over de handel, zodat het voordeliger uitpakt voor de Britten.
Hobbels
Het is opmerkelijk dat May, met zoveel problemen thuis in Londen, op dit moment naar Brussel komt. Volgens diplomaten zal de Britse premier net als Merkel zeggen: "Ik kom zondag alleen als er iets te ondertekenen valt."
Vooralsnog houdt iedereen vast aan die top op zondag. Hoewel diplomaten het hebben over protocollaire hobbels die nog genomen moeten worden voor het weekend. Britse media zeggen zelfs dat premier May voor donderdagochtend al uitsluitsel moet hebben. Als de problemen dan nog niet zijn opgelost, komt er zondag geen top.


Verkeer in Limburg ontregeld door gekantelde truck met suikerbieten

15-11-2018 - 0 reacties Op de A2 bij Echt is een truck met suikerbieten gekanteld. Daarvan ondervindt het verkeer richting Eindhoven volgens Rijkswaterstaat tot vlak voor de avondspits hinder.

De vrachtwagen ligt op zijn kant op de weg naar het noorden; de lading is uitgestroomd over de snelweg naar het zuiden. Volgens de politie is er een gewonde gevallen. Er zijn bij het ongeluk meerdere auto's beschadigd, schrijft 1Limburg.

Er staan lange files. Bij Maastricht-Noord is een omleiding ingesteld naar Eindhoven, via Duitsland. Mogelijk kan één rijstrook in de loop van de middag worden vrijgegeven. Maar omdat de vangrails en de lantarens moeten worden gerepareerd, duurt het nog uren voordat de snelweg helemaal vrij is.
De file richting het zuiden kan wat sneller oplossen, omdat een bulldozer de bieten aan de kant kan schuiven.


Schuiven met opzetdatum kan interessant zijn

15-10-2018 - 0 reacties Kiezen voor leegstand door het verschuiven van de opzetdatum kan helpen het saldo te verhogen.Kalverhouders die hun kalveren onder de acht maanden afleveren, hebben weinig tot geen speelruimte bij het bepalen van de afleverweek: de leeftijd van de ka


Case-IH Steiger 620 met Grouser dozerblad kuil aanrijden en schuiven

11-10-2018 - 0 reacties Case-IH Steiger 620 met Grouser dozerblad kuil aanrijden en schuiven


Bayer gaat in beroep tegen jury-oordeel over glyfosaat

20-09-2018 - 0 reacties Bayer nam drie maanden geleden Monsanto over en erfde zo de monsterboete die de maker van de onkruidverdelger Roundup aan de tuinman met terminale kanker Dewayne Johnson moet betalen. De Duitse chemiereus legt zich echter niet neer bij het vonnis en vraagt een Californische rechtbank het juryoordeel opzij te schuiven, de boete te verlagen of de rechtszaak over te doen. Er staat veel op het spel. Volgens persagentschap Reuters lopen in de VS zowat 8.000 soortgelijke rechtszaken tegen Monsanto.