Schouten

Al het Schouten nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Schouten nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Schouten nieuws

Zorgen om vertrek van veredeling naar buitenland

25-02-2020 - 0 reacties Tweede Kamerleden van de VVD hebben vragen gesteld aan landbouwminister Carola Schouten over het verplaatsen van de Nederlandse veredeling naar het buitenland. Aanleiding is dat HZPC heeft aangekondigd voor haar aardappelonderzoek uit te wijken naar Canada.


Schouten: Buitenlandse grondaankopen geen zorg

24-02-2020 - 6 reacties Landbouwminister Schouten vind de buitenlandse aankopen van Nederlandse landbouwgrond voorlopig geen aanleiding tot zorgen. De Nederlandse landbouwgrond is bijna geheel in Nederlandse handen, schrijft de minister in een Kamerbrief.


LTO: 'Geen samenhang tussen natuurplannen en landbouwmaatregelen van het kabinet'

21-02-2020 - 0 reacties Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit kondigde donderdag 20 februari aan dat er 125 miljoen euro wordt uitgetrokken voor het opzetten van een natuurbank, om verlies aan natuur door projecten van het Rijk en de waterschappen te kunnen compenseren. Het kabinet wijst ook 125 miljoen euro toe aan terreinbeherende organisaties voor natuurherstel en -verbetering, waaronder het verwerven van grond om versnippering van natuur tegen te gaan en robuuste ecologische verbindingen te realiseren. De plannen roepen vragen op bij LTO. De organisatie mist de samenhang met de landbouwmaatregelen.


Geen excuses voor Farmers Defence Force, boeren trekken op naar het ministerie

19-02-2020 - 0 reacties Farmers Defence Force-voorman Mark van den Oever hield woensdagmiddag een toespraak bij het boerenprotest in Den Haag. Hij gaf hier premier Mark Rutte en landbouwminister Carola Schouten drie kwartier de tijd hun excuses aan te bieden voor het landbouwbeleid. Beiden hebben dat nog niet gedaan en de boeren zijn nu op weg naar het Ministerie van Landbouw.


Minister: stikstof-ecologen hebben mogelijk druk ervaren

19-02-2020 - 3 reacties Ecologen die onderzoek deden rond het invoeren van het veelbesproken Programma Aanpak Stikstof (PAS) hebben daarbij mogelijk druk ervaren. Minister Carola Schouten (Landbouw) kan zich naar eigen zeggen voorstellen dat de onderzoekers druk voelden door de politieke situatie en de tijdsdruk.


Schouten en Rutte komen niet naar demonstratie Farmers Defence Force

18-02-2020 - 0 reacties Premier Rutte en minister Schouten van Landbouw komen morgen niet naar een demonstratie van de Farmers Defence Force (FDF) in Den Haag. Een onbekend aantal boeren wil morgen gehoor gegeven aan een oproep van de organisatie om op de Koekamp, naast het Centraal Station, te protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet.
Minister Schouten zegt dat ze "intensief" gesprekken voert met het Landbouw Collectief, dat dertien boerenorganisaties vertegenwoordigt. Ze wil daarom niet een demonstratie bijwonen van een enkele boerenorganisatie.
Onevenredig
Donderdag debatteert Schouten met de Tweede Kamer over de stikstofplannen. Boeren moeten, om bij te dragen aan natuurherstel, minder stikstof uitstoten. Er ligt onder meer een plan om boerenbedrijven uit te kopen. De boerenorganisaties vinden dat ze onevenredig veel moeten bijdragen aan een oplossing. Ze stellen dat andere sectoren zoals de industrie en de luchtvaart veel minder reductie voor hun rekening moeten nemen.
Geen verband
De afwijzing van de uitnodiging van Farmers Defence Force houdt volgens het ministerie geen verband met het recente conflict tussen FDF en minister Schouten. Begin februari brak het kabinet een overleg met de boeren af vanwege een persbericht van deze organisatie. Daarin stond onder meer dat "eenieder die de sector nu verraadt, dat zal dat weten".
Later volgde een excuus voor de "verkeerde woorden".


Ophokplicht pluimveebedrijven komt rijkelijk laat vindt LTO

12-02-2020 - 0 reacties BINNENLAND – In verband met vogelgriep moeten pluimveebedrijven in ons land hun dieren binnen houden. Dinsdag besloot minister Schouten van Landbouw tot een ophokplicht. Aanleiding was een besmetting van hobbydieren met de vogelgriepvariant H5N8 in Bretzfeld in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. De boerenbelangenorganisaties LTO Nederland en NOP Nederland vinden dat de minister rijkelijk laat heeft ingegrepen omdat al in januari vogelgriep was […]


"Minister heeft onverantwoord groot risico genomen door zo lang te wachten met ophokplicht"

11-02-2020 - 0 reacties Blij en opgelucht, maar ook kritisch naar minister Carola Schouten van Landbouw. Zo laat de gemoedstoestand van Gert Jan Oplaat zich het best omschrijven nu duidelijk is geworden dat er vanaf vannacht een ophokplicht geldt voor pluimvee. "De minister heeft een onverantwoord groot risico genomen door zo lang te wachten", zegt de voorzitter van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie.


Onderzoek onder boeren en tuinders over prijsvorming voedselketen

11-02-2020 - 0 reacties Veel boeren en tuinders vinden dat ze te weinig invloed hebben op de prijs die ze kunnen vragen voor hun producten. Ook geven boeren en tuinders aan dat de eisen op het gebied van dierenwelzijn en duurzaamheid worden verhoogd, zonder dat daar extra inkomsten tegenover staan. Minister Schouten van LNV wil om deze reden de positie van boeren en tuinders in de voedselketen versterken. Ongeveer 15.000 boeren en tuinders krijgen daarvoor deze week een email met het verzoek om aan dit onderzoek mee te doen.


"Nederlandse tuinder en boer verdienen een gelijk speelveld"

11-02-2020 - 0 reacties Landbouwminister Schouten voert een balanceeract uit. Enerzijds moet ze ruimte houden voor het ondernemerschap van boeren en tuinders, anderzijds moet ze zorgen voor terugdringing van de stikstofuitstoot. De tegenstelling tussen voldoende productie in de landbouw en het beheer van natuur en milieu is…


Mestcertificering mogelijk in november van start

11-02-2020 - 0 reacties Verschillende organisaties in de mestketen werken samen aan het opzetten van een systeem van mestcertificering. Dit traject is gestart nadat minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit partijen in de keten ter verantwoording heeft geroepen, vanwege terugkerende fraudegevallen in de mestketen. De ambitie is om in november van start te kunnen gaan.


Schouten: 'betaalbaar beter boeren' biedt geen duurzaam perspectief voor de veehouderij

06-02-2020 - 0 reacties Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vindt dat het rapport 'Betaalbaar beter boeren', dat Ecorys in opdracht van Greenpeace heeft opgesteld, geen duurzaam perspectief voor de veehouderijsector biedt. Dat valt op te maken uit een brief aan de Tweede Kamer waarin de minister een reactie op het rapport geeft.


Farmers Defence Force biedt excuses aan, maar minister Schouten wil ze zwart op wit

06-02-2020 - 0 reacties Farmers Defence Force heeft excuses aangeboden voor uitspraken die woensdag zijn gedaan. Dit meldt het Landbouw Collectief, waarin diverse belangenorganisaties zijn vertegenwoordigd. Op Facebook haalde de boerenactiegroep van voorman Mark van den Oever uit Sint Hubert uit naar 'vleesbazen en zuivelbobo's die als Judas de sector verraden.'


Westfriese Bedrijvengroep onderzoekt mogelijkheden grootschalige huisvesting arbeidsmigranten

06-02-2020 - 0 reacties De Westfriese Bedrijvengroep (WGB) onderzoekt de mogelijkheden voor grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten. Ook vanuit de land- en tuinbouw is de roep om extra woonruimte groot, weet voorzitter Arie Schouten van LTO Noord-afdeling West-Friesland.


Kabinet gaat in principe weer om tafel met boeren na excuses Farmers Defence Force

06-02-2020 - 0 reacties Het kabinet gaat weer om tafel met boerenorganisatie het Landbouw Collectief. Landbouwminister Carola Schouten wil eerst nog een hartig woordje spreken met Farmers Defence Force na een persbericht van die groep met dreigende taal, maar de gesprekken over onder meer stikstof gaan daarna in principe weer door.


Minister Schouten over brief FDF: Ik bepaal zelf met wie ik praat

05-02-2020 - 50 reacties "Zij bepalen niet met wie ik praat, dat bepaal ik zelf. Maar, het gaat ook om de toon van de brief." Dat zegt minister Carola Schouten over de brief die Farmers Defence Force vanmiddag verspreidde. In die brief noemt FDF partijen die buiten het Landbouw Collectief om met Schouten praten verraders. Bestuurslid Jeroen van Maanen van FDF zegt dat hij niets van de brief af wist.


Rutte en Schouten breken overleg met boeren af om ‘Judas’-uitspraak, nieuwe acties op komst

05-02-2020 - 4 reacties Premier Rutte en minister Schouten van Landbouw hebben een stikstofoverleg met boerenorganisaties opgeschort na dreigende taal van Farmers Defence Force. In een persbericht schrijft FDF dat ‘vleesbazen, zuivelbobo’s en voerboeren’ de landbouwsector ‘als een Judas verraden’.

Rutte en Schouten eisen dat FDF de dreigende woorden terugneemt. Schouten laat weten dat er termen zijn gebruikt die zij ‘niet acceptabel’ vond. ,,Ik praat met iedereen, ik bepaal zelf met wie ik praat, dat bepalen anderen niet voor mij.’’ Maar het gaat haar ook om de toon.

,,Ik lees woorden als ‘verraad’ en ‘Judas’, zo spreek je daar niet over’’, aldus Schouten. Rutte verbaasde zich erover dat de vertegenwoordiger van FDF tijdens het overleg niet wist van het persbericht. ,,Laat FDF dit eerst maar in eigen kring bespreken’’, zegt Rutte.

Volgens Rutte is het heel belangrijk dat ‘de levensmiddelenindustrie en de wetenschap weten dat ze veilig en op een goede manier met ons in gesprek kunnen. Ik vind de teksten heel ver gaan’. Voorzitter Aalt Dijkhuizen zegt dat het Landbouw Collectief afstand heeft genomen. ,,Wij gaan in gesprek met FDF om te zien hoe we dit kunnen corrigeren.’’

FDF-bestuurslid Van Keimpema begrijpt niet dat de bewindslieden het overleg hebben afgebroken. ,,Harde taal? Wij wachten al heel lang op een fatsoenlijke oplossing voor de stikstofcrisis, een oplossing die er in onze ogen niet komt. Schouten moet niet zo kinderachtig doen, ze praat toch ook met bestuurders uit landen waar de mensenrechten niet worden gerespecteerd of waar er veel corruptie is? Dit is gespeelde onschuld.’’ Volgens haar zullen er op korte termijn, zeer waarschijnlijk volgende week, nieuwe boerenprotesten worden gehouden.


De rommelige aanloop naar het gesprek over de stikstofaanpak: dit gebeurde er tot nu toe

05-02-2020 - 2 reacties Het Landbouw Collectief, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten en premier Mark Rutte gaan vandaag met elkaar in gesprek over de stikstofaanpak. Farmers Defence Force, dat onderdeel is van het Landbouw Collectief, liet eerder juist weten het stikstofgesprek nu niet te willen voeren. Wat is er allemaal gezegd?


Rijk en provincies streven naar circa 185 miljoen nieuwe bomen in 2030

05-02-2020 - 0 reacties In 2030 moet in er Nederland 10 procent meer bos staan, vinden landbouwminister Carola Schouten en de provincies. In een brief aan de Tweede Kamer zetten ze hun visie voor een nieuwe bossenstrategie uiteen. Die lijkt volgens onderzoeker Bas Lerink onderdeel van een grotere trend: "Er wordt al gezegd dat dit het decennium van het bos wordt".


Minister wil snelheid slacht omlaag, 'buikpijn van beelden slachthuis'

31-01-2020 - 0 reacties Omdat misstanden in slachthuizen maar niet verdwijnen, wil minister Schouten van Landbouw dat de snelheid van het slachten omlaag gaat. Dat moet ertoe leiden dat het toezicht verbeterd kan worden.