Schouten

Schouten nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Schouten nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Schouten nieuws

LTO noemt nieuwe korting fosfaatrechten onbespreekbaar

20-02-2019 - 0 reacties Een nieuwe generieke korting op fosfaatrechten is voor LTO Melkveehouderij sowieso niet aan de orde. Dat zegt vakgroepvoorzitter Wil Meulenbroeks in reactie op een Kamerbrief van landbouwminister Carola Schouten over de stikstof- en fosfaatproductie van de Nederlandse melkveehouderij in 2018.


Schouten bezoekt biologisch leghennenbedrijf

20-02-2019 - 0 reacties Minister van Landbouw Carola Schouten bezocht maandag 18 februari 2019 het biologische leghennenbedrijf van de familie van Veldhuizen in het Gelderse Lunteren.


'Nieuwe korting op fosfaatrechten onbespreekbaar'

19-02-2019 - 15 reacties Een nieuwe generieke korting op fosfaatrechten is voor LTO Melkveehouderij sowieso niet aan de orde. Dat zegt vakgroepvoorzitter Wil Meulenbroeks in reactie op een Kamerbrief van landbouwminister Carola Schouten over de stikstof- en fosfaatproductie van de Nederlandse melkveehouderij in 2018.

Meulenbroeks: 'Dit resultaat verdient een compliment aan de sector en heeft ervoor gezorgd dat we de derogatie hebben kunnen behouden.' Ook de hoeveelheid stikstof in dierlijke mest is iets gedaald, maar komt desalniettemin boven het stikstofplafond uit.

'Dit is een ontwikkeling waar we als sector erg alert op moeten zijn. Om de cijfers beter te kunnen interpreteren, willen we eerst een grondige analyse maken voordat we gaan nadenken over eventuele maatregelen. Dit doen we samen met veevoer- en zuivelbrancheorganisaties Nevedi en NZO', vertelt Meulenbroeks.


Kabinet wil vleesreclame niet verbieden

19-02-2019 - 0 reacties Minister Schouten laakt vleesreclames waarin vlees wordt aangeboden voor een prijs die ver beneden de waarde van het product ligt.


Kabinet wil vleesreclame niet verbieden

19-02-2019 - 0 reacties Minister Schouten laakt vleesreclames waarin vlees wordt aangeboden voor een prijs die ver beneden de waarde van het product ligt.


Bovengronds drijfmest uitrijden 5 jaar toegestaan

18-02-2019 - 11 reacties Het bovengronds uitrijden van rundveedrijfmest wordt voor een periode van 5 jaar toegestaan. Dat schrijft minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) in de Staatscourant. De ontheffing geldt echter alleen voor grasland en veehouders moeten daarnaast aan een flink eisenpakket voldoen.


'Schouten tilt te zwaar aan stikstofcijfers'

18-02-2019 - 0 reacties Het stikstofgehalte in gras was in 2018 door de extreme droogte veel hoger dan gemiddeld. Daarom tilt landbouwminister Carola Schouten te zwaar aan de stikstofproductiecijfers van 2018, die boven het gestelde plafond zijn uitgekomen. Dat zegt Tweede Kamerlid Roelof Bisschop van de SGP.


SGP: 'Stikstofberekening van Schouten klopt niet'

18-02-2019 - 0 reacties Volgens de SGP maakt minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) een fout in de berekening van de stikstofproductie. Om de minister om opheldering te vragen, heeft Roelof Bisschop (SGP) Kamervragen gesteld.


SGP: stikstofcijfers 2018 niet representatief

18-02-2019 - 0 reacties Het stikstofgehalte in gras was in 2018 door de extreme droogte veel hoger dan gemiddeld. Daarom tilt landbouwminister Carola Schouten te zwaar aan de stikstofproductiecijfers van 2018, die boven het gestelde plafond zijn uitgekomen. Dat zegt Tweede Kamerlid Roelof Bisschop van de SGP.


SGP: 'Stikstofberekening van Schouten klop niet'

18-02-2019 - 0 reacties Volgens de SGP maakt minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) een fout in de berekening van de stikstofproductie. Om de minister om opheldering te vragen, heeft Roelof Bisschop (SGP) Kamervragen gesteld.


Bovengronds drijfmest uitrijden 5 jaar toegestaan

18-02-2019 - 0 reacties Het bovengronds uitrijden van rundveedrijfmest wordt voor een periode van 5 jaar toegestaan. Dat schrijft minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) in de Staatscourant. De ontheffing geldt echter alleen voor grasland en veehouders moeten daarnaast aan een flink eisenpakket voldoen.


Opinie: Geld wat stom is, maakt recht wat krom is

18-02-2019 - 0 reacties Nagenoeg elke burger maakt zich zorgen over de biodiversiteit in Nederland. Ook minister Schouten sprak recentelijk haar zorgen hierover uit. Dat terwijl akkers volgepropt worden met flora en fauna onvriendelijke zonnepanelen.


Schouten: Melkveehouderij moet maatregelen nemen

15-02-2019 - 37 reacties Landbouwminister Carola Schouten roept de melkveehouderijsector op werk te maken van het terugdringen van de stikstofexcretie. De bewindsvrouw reageert per Kamerbrief op de voorlopige mestcijfers die vrijdag door het CBS zijn gepubliceerd.

Schouten noemt overschrijding van het stikstofproductieplafond ‘problematisch’, aangezien Nederland door de Europese Commissie gehouden wordt dit plafond te handhaven.

‘Als de stikstofproductie in de eerste helft van 2019 is teruggebracht, voordat CBS de definitieve cijfers over 2018 komende zomer oplevert, zal een generieke korting afgewend kunnen worden’, schrijft zij aan de Kamer.

De bewindsvrouw benadrukt dat het nog om voorlopige cijfers gaat. In de definitieve cijfers die in de zomer worden gepubliceerd kunnen deze nog enkele procenten hoger of lager uitvallen. De oorzaak hiervoor is gelegen in het feit dat voor een aantal variabelen een schatting is gebruikt, omdat de definitieve gegevens voor 2018 nog niet beschikbaar zijn. Daar komt bij dat het extreem droge en warme weer in 2018 voor extra onzekerheid zorgt.


'Transitie in de visserij nodig'

14-02-2019 - 0 reacties Tammo Bult, directeur Wageningen Marine research, denkt dat het zinvol is dat minister Carola Schouten 15 miljoen heeft gereserveerd voor innovatie en de ontwikkeling van alternatieven voor Nederlandse vissers die getroffen worden door het verbod op pulsvissen.


Vissers reageren furieus op verbod pulsvissen

14-02-2019 - 0 reacties De visserijsector is woedend over het besluit van de Europese Unie om vissen met de pulstechniek te verbieden. "Een verbod op de pulsvisserij gaat alle verstand te boven."
Volgens de vissers heeft de pulsvisserij alles wat maatschappelijke organisaties willen: minder bijvangst, minder brandstofverbruik en minder bodemberoering. "Het is hetzelfde als alle zonnepanelen van het dak halen en weer teruggaan naar de kolenkachel."
Zware dag
In Europa werd woensdagavond besloten dat er een einde komt aan de pulsvisserij. Wel mag de helft van de Nederlandse pulsvissers nog 2,5 jaar door vissen met de pulstechniek. De andere helft van de vissers, zo'n 42 schepen, zijn pulsvisvergunning nog dit jaar kwijt.
Volgens minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is "het maximale uit de onderhandelingen gehaald". Ze erkent dat het een zware dag is voor de vissers. "Er komt toch een verbod op een duurzame en innovatieve manier van vissen."
De kotterorganisaties vinden het onbegrijpelijk dat "een emotionele lobby het bij de Europese politiek voor elkaar heeft gekregen om de stekker uit innovatie te trekken".
Het verzet tegen pulsvissen komt van Franse en Britse vissers en een aantal milieu-groeperingen. Die stellen dat er geen vis meer te vangen is als Nederlandse pulsschepen voorbij zijn getrokken. Bovendien zou de elektriciteit die door de Nederlanders wordt gebruikt alle leven uit de zee wegnemen. Voor die laatste stelling is geen wetenschappelijk bewijs, maar veel Europarlementariërs lieten zich er vorig jaar wel door overtuigen.
Minister Schouten belooft zich te blijven inzetten voor vernieuwende technieken in de visserij en wil daar ook geld voor uittrekken. De sector noemt dat een doekje tegen het bloeden. "De financiële schade in de hele sector kan oplopen tot 200 miljoen euro. Daarnaast moeten we nog niet denken aan innoveren, als onze beste innovatie ondersteund door wetenschappelijk onderzoek, op basis van emotionele klanken in de prullenbak verdwijnt."


Schouten: geen reden voor nationale stop geitensector

13-02-2019 - 0 reacties Schouten vindt dat er geen objectief aangrijpingspunt is om in te grijpen in omvang geitenstapel.


Tijd voor de echte cijfers

13-02-2019 - 9 reacties ANNIE SCHREIJER-PIERIK, LID VAN HET EUROPEES PARLEMENT VOOR HET CDA

Meten is weten. Dat is een oude wijsheid, die nog steeds erg waar is. En het is hoog tijd dat de overheid eens goed gaat meten in het mestbeleid. Want de huidige cijfers stinken.

Want hoeveel milieuvervuilende fosfaat zit er eigenlijk in mest? Dat is nogal belangrijk voordat we nog meer koeien moeten wegdoen om de normen te halen. Melkveehouder Albert Scholten overhandigde mij vorige week GD-mineralencijfers van drieduizend collega-melkveehouders. Gemiddeld bevat elke kilo melk 1,14 gram fosfor, terwijl de overheid rekent met 0,97 gram. Dat maakt nogal verschil. Fosfor die in melk zit, zit niet in de mest. Als je dit doorrekent, is er in Nederland plaats voor meer koeien.

De berekening van Scholten sluit aan bij een berekening van een van mijn medewerkers. Die ontdekte dat de Nederlandse overheid een hogere fosfaatexcretie hanteert dan de Vlaamse overheid. Als Nederland de Vlaamse waarden zou overnemen, is er in Nederland zelfs helemaal geen mestoverschot meer.

Maar we moeten ook eens goed meten waar fosfaat een probleem is. Je zou denken dat fosfaat dus vooral in het milieu zit in regio's met veel vee. En wat denkt u? In de praktijk is het fosfaatoverschot vooral in de Randstad en Zeeland en juist niet in de gebieden met veehouderijen in het noorden, oosten en zuiden van het land.

Het is zo zonde dat topbedrijven moeten krimpen, terwijl milieuvervuilende luchtvaart en wegverkeer wel mogen groeien

Onderzoeksjournalist Geesje Rotgers van V-focus heeft dit op een kaart van Nederland gezet. Ze presenteerde die bij een bijeenkomst die ik vorige week had georganiseerd over het fosfaatstelsel.
'Dus welk probleem lossen we eigenlijk op met dit fosfaatstelsel?' vroeg Rotgers scherp aan de zaal. Duidelijk niet het mestprobleem, als dat al een echt probleem is.

Met echte cijfers en echte metingen moeten we echt beleid kunnen maken. Dan is er wel ruimte voor de veehouderij en kan de sector weer herstellen tot een economische 'witte motor'. De Nederlandse melkveebedrijven behoren tot de wereldtop: zo ongelooflijk efficiënt en innovatief vind je ze bijna nergens. Het is zo zonde dat topbedrijven moeten krimpen, terwijl milieuvervuilende luchtvaart en wegverkeer wel mogen groeien.

Melkveehouders, landbouworganisaties en politiek moeten samen aan de slag gaan. Nu de echte cijfers boven water zijn gekomen, moet minister Carola Schouten (LNV) overstag gaan. Ze moet de echte wil tonen om de melkveehouders de ruimte te geven die hun toekomt.


Opinie: Geld wat stom is, maakt recht wat krom is

13-02-2019 - 0 reacties Nagenoeg elke burger maakt zich zorgen over de biodiversiteit in Nederland. Ook minister Schouten maakt zich zorgen over de terugloop van de insecten. Dat terwijl akkers volgepropt worden met flora en fauna onvriendelijke zonnepanelen, de aarde opwarmen.


Minister Schouten trekt portemonnee voor insecten

12-02-2019 - 13 reacties In een Kamerbrief laat minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) weten dat zij achter het plan staat om de insectenpopulaties te herstellen. Dit zogenaamde 'Deltaplan Biodiversiteitsherstel' kan dan ook op (financiële) steun vanuit het ministerie rekenen.


Minister Schouten: geld voor getroffen pulsvissers

12-02-2019 - 0 reacties Minister Carola Schouten van Landbouw trekt geld uit voor pulsvissers die worden getroffen door het verbod op pulsvisserij dat de Europese Unie morgen zal afkondigen. Om hoeveel geld het precies gaat, wordt pas later duidelijk.