Schouten

Volg al het nieuws over Schouten, een van de 16554 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Schouten nieuwsbrief.

Schouten nieuws

'Varkensboer laat zich nog niet uitkopen'

14-09-2020 - 0 reacties Veel minder varkensboeren dan minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hoopt, willen hun bedrijf daadwerkelijk beëindigen. Daarmee loopt haar stikstofaanpak opnieuw vertraging op. Bovendien blijkt de uitkoopregeling vooral aantrekkelijk voor boeren met moderne, relatief 'schone' stallen.
Door varkenshouders uit te kopen, hoopt Schouten de uitstoot van
stikstof te verminderen. Daardoor moet ruimte ontstaan voor de bouw,
die anders opnieuw stil dreigt te vallen. Uit onderzoek van het
Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico en 'EenVandaag'
blijkt dat de regeling aanvankelijk was overtekend, maar dat de ene
na de andere boer nu afhaakt, schrijft Trouw.

Voor de uitkoopregeling is nu in totaal een half miljard euro
uitgetrokken. Maar van de 407 boeren die aan de voorwaarden voldoen,
zal slechts 50 tot 60 procent daadwerkelijk tekenen, verwacht POV,
de belangenbehartiger van de varkenssector - terwijl op 361
handtekeningen was gerekend.
De agrarische adviesbureaus DLV en
ABAB, die veel met boeren om tafel zitten, bevestigen deze cijfers.
De varkensboeren verdienen op dit moment goed en in onze provincie zijn
strengere milieuregels met twee jaar uitgesteld.

LEES OOK:
407 varkensboeren die meeste stank veroorzaken krijgen geld om snel te stoppen


Boeren: Mestbeleid minister Schouten is totaal kansloos

09-09-2020 - 56 reacties Boerenorganisaties maken gehakt van het nieuwe mestbeleid van landbouwminister Carola Schouten. ,,Te kostbaar voor de sector, die plannen zijn totaal kansloos. Ze wil maar niet luisteren.’’

,,Totaal kansloos’’, reageert Mark van den Oever, voorman van Farmers Defence Force (FDF) op het mestbeleid. ,,De uitspraken van Schouten zijn zeer explosief, vergelijkbaar met Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot van D66 die vorig jaar riep dat de veestapel moest worden gehalveerd. Ze jaagt tientallen intensieve bedrijven richting afgrond. Het lijkt een idyllische gedachte, maar het is ontzettend duur om alle mest af te voeren. De meeste boeren, ook intensieve veehouderijen, hebben land waar ze een deel van hun mest uitrijden. Als deze groep alles moet afstaan, kost dat tienduizenden euro's extra. Dat is voor de meeste collega's niet op te hoesten.’’ Volgens Van den Oever moeten we in Nederland ook niet blij zijn met de komst van mestverwerkingscentrales. ,,Het stinkt afschuwelijk rond dit soort bedrijven.’’ Of hij het Malieveld alweer heeft gereserveerd? ,,We kunnen bezig blijven, maar dit beleid zorgt voor veel onrust, dus wie weet.’’


LTO Noord niet enthousiast over mestvisie minister Schouten

09-09-2020 - 0 reacties LTO Noord is niet blij met de visie die minister Carola Schouten van Landbouw naar de Tweede Kamer heeft gestuurd over het meststelsel. Schouten wil het mestbeleid op de schop gooien, om het eenvoudiger te maken. Maar volgens Jan Bloemerts van LTO Noord is de visie "te algemeen. Het doet het ondernemerschap van de boeren geen goed", zegt hij.


'Schouten blundert met het nieuwe mestbeleid'

09-09-2020 - 27 reacties Johan Mostert, voorzitter van de sectie meststoffendistributie bij Cumela, vindt dat landbouwminister Carola Schouten met het nieuwe mestbeleid een politieke blunder begaat. Het plan staat volgens hem haaks op de eerder geschetste principes van kringlooplandbouw.


Carola Schouten: ‘We helpen iedereen op weg die daar behoefte aan heeft’

09-09-2020 - 25 reacties Om het mestbeleid simpeler en minder fraudegevoelig te maken, grijpt landbouwminister Carola Schouten drastisch in. Na veel gesprekken met de boeren blijven er in ons land, als het aan haar ligt, op termijn nog maar twee bedrijfsmodellen over voor veehouderijen.


Mestbeleid op de schop: grote gevolgen voor veehouderijen

08-09-2020 - 0 reacties Om het mestbeleid simpeler en minder fraudegevoelig te maken, grijpt landbouwminister Carola Schouten drastisch in. Als het aan haar ligt, blijven er in ons land op termijn nog maar twee bedrijfsmodellen over voor veehouderijen.


Schouten schrikt niet van groei gewasbeschermingsmiddelen

08-09-2020 - 0 reacties In de tuinbouw weten ze dat een stijging van het aantal toegelaten gewasbeschermingsmiddelen niet direct betekent dat daarmee ook de risico's toenemen. Van buiten de sector schrikt men van een stijging en ontstaat er regelmatig ophef.
Veel toelatingen betreffen tegenwoordig echter laag risico middelen.…


Schouten: 'mooie score in kringlooplandbouw'

04-09-2020 - 0 reacties De regering stelt miljoenen beschikbaar voor agrarisch ondernemers die graag de omslag willen maken naar kringlooplandbouw. Volgens minister Schouten is dit slechts 1 van de stappen die het voor boeren en tuinders mogelijk moet maken om te investeren in een duurzame toekomst.


Visverwerkers willen meepraten over toekomst visserij op Noordzee

03-09-2020 - 0 reacties De Nederlandse visverwerkers willen meepraten over de toekomst van de kottervisserij op de Noordzee. Dat hebben ze in een brief laten weten aan minister Carola Schouten van Landbouw en Natuur. Volgens brancheorganisaties Visfederatie en Vereniging van Visgroothandelaren Urk werd de industrie niet betrokken bij onderhandelingen over het eerder dit jaar gesloten Noordzeeakkoord, waar nu geen draagvlak meer voor is.


Ontmantelen nertsenfokkerijen vereist zorgvuldigheid

01-09-2020 - 0 reacties Het einde van de nertsenhouderij in Nederland is in zicht. Vrijdag kondigden de ministers De Jonge (Volksgezondheid) en Schouten (Landbouw) een verplichte stoppersregeling aan, of beter gezegd: een wetswijziging, waarmee het fokken van de pelsdieren wordt verboden. Voor de start van het nieuwe fokseizoen, gewoonlijk rond 1 maart, valt het doek.


Nertsenfokkers 'totaal verrast' door kabinetsbesluit over vervroegde beëindiging

28-08-2020 - 0 reacties Nertsenfokkers zijn "totaal verrast" door het nieuws dat het verbod op de nertsenfok al volgend voorjaar ingaat. Voorzitter Wim Verhagen van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierhouders (NFE) gaat minister Schouten van Landbouw vanochtend om opheldering vragen.
Via Haagse bronnen werd gisteravond bekend dat nertsenhouders na de komende pelsperiode, die in november begint, hun werk verplicht moeten neerleggen. Dat besluit is genomen om te voorkomen dat er meer nertsenhouderijen geruimd moeten worden vanwege het coronavirus.
Verhagen vindt het nog te vroeg om inhoudelijk te reageren en wil eerst afwachten met welke details de minister komt.
Koud op het dak
Ruim voor de uitbraak van het virus was al besloten dat de fokkerijen dicht moeten, om dierenwelzijnsredenen, maar in plaats van in 2024 gebeurt dat dus drie jaar eerder.
Uit een rondgang van de NOS onder nertsenfokkerijen blijkt dat er veel onduidelijk is over de maatregelen die het kabinet nu neemt. Bijna niemand wil reageren voordat er antwoord komt op de vele vragen die er zijn, en steevast wordt verwezen naar de NFE.
Wel wil nertsenfokker Joost Willems kwijt dat hij geen goed woord over heeft over de manier waarop hij het nieuws hoorde. "De ambtenaar die dit heeft gelekt, verdient een enorme schop onder zijn kont. Dit viel ons echt koud op het dak. Gisteravond kregen we ineens dit nieuws, nota bene via sociale media. En dat terwijl onze voormannen vandaag met de minister in Den Haag aan tafel zitten. Het is schandalig!"
Geen preventieve ruiming
Preventieve ruiming van alle nertsen is niet nodig. Wel wordt de naleving van de coronaregels streng gecontroleerd in de ongeveer 120 nertsenhouderijen die er nog zijn in Nederland. Het kabinet trekt 180 miljoen euro uit om de bedrijven te compenseren.
Verhagen begrijpt niet waar de datum van 1 maart en de genoemde bedragen vandaan komen, zegt hij tegen Omroep Brabant . "Echt niet, juist omdat we nog dat gesprek hebben. Dat stond al een paar dagen gepland."


CDA wil snel duidelijkheid over nertsenhouderijen

26-08-2020 - 0 reacties Regeringspartij CDA wil snel duidelijkheid van landbouwminister Carola Schouten over de toekomst van de nertsenhouderij. Mogelijk moeten ook bedrijven die niet besmet zijn met het nieuwe coronavirus preventief worden geruimd, omdat nog steeds nieuwe infecties blijven opduiken. Maar een besluit daarover laat nog op zich wachten.


Na restrictie op veevoer nu voorstel om koeien langer in de wei te laten onder vuur: boeren willen compensatie

26-08-2020 - 25 reacties Het plan van minister Schouten voor eiwitarm veevoer, zorgde onlangs voor boze boeren. En ook haar nieuwste voorstel - koeien 250 uur extra per jaar in wei - kan niet op alle sympathie van de sector rekenen. Want, meer weidegang betekent hogere kosten.


D66: Hoge aantal besmette nertsenfokkerijen ‘wel erg toevallig’

26-08-2020 - 0 reacties D66-Kamerlid Tjeerd de Groot vindt het „wel erg toevallig” dat ondanks de coronamaatregelen er nog zo veel besmettingen bij nertsenfokkerijen worden aangetroffen. Hij wil dat landbouwminister Carola Schouten gaat onderzoeken of fokkers opzettelijk de regels overtreden, omdat zij een „ruime schadeloosstelling” krijgen als hun nertsen vanwege corona geruimd worden.


Kijkt Schouten uit naar het einde van dit ministerschap?

25-08-2020 - 32 reacties Carola Schouten werd in zomer van 2018 tot twee keer toe uitgeroepen tot de populairste minister van het kabinet-Rutte III. Zowel in de peiling van Maurice de Hond als in die van Een Vandaag kreeg de landbouwminister van alle zestien bewindslieden de hoogste beoordeling. De boerendochter straalde betrokkenheid, passie en deskundigheid uit en daarmee scoorde ze goed bij zowel de eigen achterban als bij de kiezers van de oppositie.


Alweer corona vastgesteld op nertsenhouderij in De Rips

21-08-2020 - 0 reacties DEN HAAG - Op een nertsenboerderij in De Rips is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Het bedrijf met ongeveer 4000 moederdieren wordt zo spoedig mogelijk geruimd, melden de ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Carola Schouten (Landbouw).


Intrekken omstreden veevoermaatregel niet funest voor woningbouw: ‘Corona vormt eerder gevaar’

21-08-2020 - 7 reacties Nu de veevoermaatregel van minister Carola Schouten van tafel is, ontstaat er dit jaar nóg minder ruimte voor nieuwbouwprojecten. De stikstofcompensatie moet ergens vandaan komen. De vraag is: hoeveel projecten liggen al stil, of kunnen niet doorgaan?


SP wil opheldering over studie naar beregening: waarom deel je concept met belangenclub LTO?

21-08-2020 - 7 reacties DEN HAAG - Waarom leg je een wetenschappelijk rapport voor aan een belangenorganisatie voordat het helemaal af is? Dat wil SP-Kamerlid Frank Futselaar weten van minister Carola Schouten van Landbouw. Daarom stelt hij nu Kamervragen.


Crisisproof telen op agenda aanstaande Landbouwraad

21-08-2020 - 0 reacties Op 1 september aanstaande vindt in Koblenz een Informele Landbouwraad plaats. Namens Nederland is landbouwminister Carola Schouten van plan aanwezig te zijn. Een van de bespreekpunten op de Europese bijeenkomst is een meer weerbare voedselketen in toekomstige crisissituaties.
Crisis liet belang interne…


Varkensboeren snappen niets van besluit minister Schouten: ‘Zwaar teleurgesteld’

20-08-2020 - 25 reacties ERLECOM - Varkenshouders reageren vol onbegrip op het besluit van minister Carola Schouten (Landbouw) om de stikstofwinst die de voermaatregel bij melkveehouders op moest leveren nu neer te leggen bij de varkenshouders. Ze voelen zich ‘gebruikt’ door het kabinet.