School

School nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het School nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

School nieuws

Kinderen overhandigen verse augurken aan minister Schouten ter afsluiting van EU-Schoolfruit- en groenteprogramma

20-04-2018 - 0 reacties

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft op 19 april na afloop van een Tweede Kamerdebat over voedsel een doosje verse augurken in ontvangst genomen. Ze kreeg dit aangeboden door leerlingen van de Prinses Irene School uit Den Haag, die hiermee de bewindsvrouw willen bedanken voor het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma dat deze week wordt afgesloten. Dankzij dit programma ontvingen 540.000 kinderen op zo’n 3000 basisscholen twintig weken gratis groente en fruit op school.


Zo kunnen wij profiteren van handelsoorlog China - VS

08-04-2018 - 0 reacties

Sandra Phlippen is universitair docent aan de Erasmus School of Economics en voormalig chef economie bij deze krant. Elke week behandelt ze een onderwerp dat haar opvalt in de economie.


Verschijnt passie voor lokale voeding op grote scherm?

06-04-2018 - 0 reacties

Het tv-programma ‘Het Goeie Leven’ op één, met Wim Lybaert, scoorde anderhalf jaar geleden week na week hoge kijkcijfers. Met veel passie kweekten zes duo’s groenten, kookten ze er mee en dat leverde gepassioneerde televisie op. Bart Verelst, één van de deelnemers, wil die passie blijven delen. Samen met één van de tv-regisseurs zet hij het project ‘Alles van bij Ons’ op. Het doel: lokale voedingsproducten onder de aandacht van de consument brengen. Een mogelijk middel: een nieuwe televisiereeks waarvoor gepeild wordt naar uitzend- en budgettaire partners. “Het wordt een multichannel-project, en kan dus nog vele richtingen uit”, zegt Verelst. Zo wordt deze maand een moestuin voor kleuters aangelegd in een Vlaamse school.


Aanbod cursussen Wageningen Summer School bekend

30-03-2018 - 0 reacties

Deze zomer kan je weer kennis opdoen op het gebied van voeding en leefomgeving. De Summer Schools worden georganiseerd voor BSc-, MSc- en PhD-studenten en professionals. Deelnemers van de cursussen doen kennis op van de laatste ontwikkelingen in hun vakgebied terwijl ze lezingen volgen en groepsopdrachten doen. Al deze cursussen worden georganiseerd door onze eigen gedreven wetenschappers.


Proefbedrijf Pluimveehouderij gastheer voor Europaweken

21-03-2018 - 0 reacties

Van 19 maart tot 30 maart organiseert aanspreekpunt ‘Europa Direct’ samen met het Proefbedrijf Pluimveehouderij voor het eerst twee Europaweken. Zeventien klassen uit het vijfde en zesde leerjaar van scholen uit Herentals, Olen, Mol, Balen, Ranst, Brecht, Turnhout, Geel, Kasterlee en Hove nemen deel aan een rollenspel rond Europa en krijgen een rondleiding door de stallen van het Proefbedrijf. Tijdens het rollenspel kruipen ze in de huid van de ministers van de lidstaten. Ze discussiëren en stemmen over een wetsvoorstel rond gezonde voeding op school.


Vijf miljoen euro voor schoolmelk en -fruit

16-03-2018 - 0 reacties

België ontvangt voor volgend schooljaar zo'n vijf miljoen euro om fruit, groenten en melk uit te delen in de scholen. Dat meldt de Europese Commissie. Europa zet elk schooljaar 150 miljoen euro opzij voor de verdeling van groenten en fruit op school, en doet daar nog eens 100 miljoen euro bovenop voor melk en andere zuivelproducten. Tijdens het schooljaar 2016-2017 profiteerden miljoenen kinderen in bijna 80.000 Europese scholen van het programma. Er werd meer dan 74.000 ton groenten en fruit verdeeld, en ruim 285.000 ton zuivelproducten.


PLUS draagt 1,3 miljoen dollar premie af voor betere omstandigheden boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden

08-03-2018 - 0 reacties

In 2017 heeft PLUS 1,3 miljoen US dollar aan Fairtrade premie op huismerkproducten afgedragen. Dit blijkt uit de Impactbarometer 2017 van stichting Max Havelaar. Dit geld is onder andere besteed aan betere zorg en goed onderwijs voor arbeiders van duurzame producten in ontwikkelingslanden. Zo zijn mede door de bijdrage van PLUS schoollokalen gebouwd, ziekenhuizen ingericht en genieten kinderen van een warme lunch op school.


Veganistisch protest ontspoort tienjarig schoolvarkensproject

24-01-2018 - 0 reacties

In Engeland is het groot nieuws: Een middelbare school heeft een 10-jarig project laten vallen waarbij de leerlingen varkens voor consumptie werden vetgemest na een protest van een veganistische ouder.


Waterverspilling

21-01-2018 - 0 reacties

Een hele goedemorgen allemaal,

Ik ben voor school bezig met een project over waterverspilling. Het onderzoek gaat over wat men nou echt denkt hoeveel procent van het water ze daadwerkelijk nuttig gebruiken, en wat er verspilt wordt tijdens het water geven van bomen en-/of planten.

Hierbij heb ik een enquête opgesteld van 3 korte vragen. Ik zou u vriendelijk willen vragen deze in te vullen, dit zou ik erg op prijs stellen en mij helpen met het onderzoek.

Met vriendelijke groet,

Matthieu


"Tomaten herstellen longen van ex-rokers sneller"

02-01-2018 - 0 reacties

Veel Nederlanders roken, ondanks dat ze weten dat het ongezond is. Door het teer in de tabak, gaan je longen langzaam kapot. Ben jij gestopt met roken? Begin dan met het eten van tomaten. Volgens onderzoek van Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health helpen tomaten namelijk bij het herstellen van je longen.

TWEE TOMATEN
De onderzoekers ontdekten dat als je minstens twee verse tomaten per dag eet, je longen sneller herstellen dan bij ex-rokers die geen tomaten eten. Dit komt door de antioxidanten in de groente. Die zorgen ervoor dat schadelijke stoffen in je lichaam worden afgevoerd.


De nationale Trekkerdag AOC-Oost 2017 met 146 trekkers

22-12-2017 - 0 reacties

De nationale Trekkerdag AOC-Oost 2017 met 146 trekkers Nationale Trekkerdag AOC-Oost met 146 trekkers op school om het jaar af te sluiten


146 leerlingen met de tractor naar school in Doetinchem

22-12-2017 - 0 reacties

Een recordaantal leerlingen van het Agrarisch OpleidingsCentrum Oost in Doetinchem is vandaag met de tractor naar school gekomen. Kwamen vorig jaar 101 scholieren met de trekker aanrijden, dit jaar waren dat er 146.

Het is een jaarlijkse traditie op de laatste schooldag van het jaar. De opleiding voor loonwerkers heeft bedrijven en omwonenden gewaarschuwd voor eventuele overlast.

De leerlingen moeten zich aan een aantal regels houden: geen werktuigen meenemen, verzekering en rijbewijs wel.

Ze hebben verder een rustige dag: de eerste drie uur les en dan tuffen ze weer in colonne naar huis. Maar eerst leggen ze - ook traditie - nog een bezoekje af aan de MacDrive, schrijft Omroep Gelderland.


Gratis energieadvies voor basisscholen

14-12-2017 - 0 reacties

" width="99" height="66" alt="Energieadvies basisschool Best">


25 basisscholen in Brabant en Limburg krijgen deze week gratis energieadvies van een energie-inspecteur. Hierna ontvangt de school een energierapport.


Marianne Geleijnse nieuwe vicevoorzitter Gezondheidsraad

13-12-2017 - 0 reacties

Prof. dr. J.M. (Marianne) Geleijnse van Wageningen University & Research wordt de nieuwe vicevoorzitter van de Gezondheidsraad. De ministerraad heeft haar voorgedragen voor benoeming per 1 januari 2018. Marianne Geleijnse volgt Hans Severens op, die decaan wordt van de Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM).


Britse experts en leraren willen energiedrankjes op school verbieden

11-12-2017 - 0 reacties

" width="150">


Vissenbescherming redt goudvissen uit vissenkom

07-12-2017 - 0 reacties

De Stichting Vissenbescherming heeft de goudvis van de groep 4 leerlingen van basisschool De Triolier in Budel uit de klas weggehaald, schrijft het AD. De school wilde de kinderen met het verzorgen van de goudvis bewust maken van dieren en hun welzijn. Goed voor de kinderen, maar niet voor de vis, want deze zwom in een ronde kom. Een goed toegerust aquarium is te begrotelijk voor de school. De goudvis is daarom bij een aquariumliefhebber ondergebracht.


Natuurwerkweek zorgt bij Haagse schoolkinderen voor meer betrokkenheid

22-11-2017 - 0 reacties

De Wetenschapswinkel van Wageningen University & Research (WUR) heeft de invloed in beeld gebracht op de deelnemers van de natuurwerkweken van buitencentrum School in Bos (Wilhelminaoord, Gemeente Den Haag). Het blijkt vooral te gaan om een effect op de lange termijn. Oud-deelnemers voelen zich door deelname aan de natuurwerkweken meer verbonden en verantwoordelijk voor natuur en milieu. Het buitencentrum School in Bos organiseert al meer dan veertig jaar natuurwerkweken voor leerlingen van groep 7 en 8 van Haagse basisscholen.


Dr. Ed van Klink nieuwe President European College of Veterinary Public Health

13-11-2017 - 0 reacties

Epidemioloog Dr. Ed van Klink is vanaf oktober 2017 twee jaar President van het European College of Veterinary Public Health (ECVPH). Hij is werkzaam bij Wageningen Bioveterinary Research en Bristol Veterinary School, University of Bristol.


Dr. Ed van Klink nieuwe President European College of Veterinary Public Health

10-11-2017 - 0 reacties

Epidemioloog Dr. Ed van Klink is vanaf oktober 2017 twee jaar President van het European College of Veterinary Public Health (ECVPH). Hij is werkzaam bij Wageningen Bioveterinary Research en Bristol Veterinary School, University of Bristol.


Fusie groen beroepsonderwijs Oost-Nederland

03-11-2017 - 0 reacties

Niks lijkt een fusie tussen AOC Oost en de Groene Welle nog in de weg te staan. Vanaf komend jaar vormen zij één school. Door de fusie hopen de groene scholen de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.