School

School nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het School nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

School nieuws

Meat: The Future Series - Alternative Proteins

06-01-2019 - 0 reacties een van de discussie stukken (rapport staats rechts klaar voor download) voor het komende World Economic Forum in Davos.
Alternatieven voor vlees:
* insecten
* Namaak vlees (uit planten)
* kweekvlees

Originele beschrijving

New research prepared by the Oxford Martin School, Oxford University for the World Economic Forum’s Meat: the Future dialogue series finds that balancing meat consumption with alternative sources of protein can lead to significant health and environmental benefits.


Ja hoor, daar zijn ze weer. Lekker met de trekker naar school

21-12-2018 - 0 reacties Het is een jaarlijks terugkerend spektakel in Doetinchem. De dag dat leerlingen van het Zone College, dat vroeger AOC Oost heette, met de trekker naar school komen.


De 5 vragen aan... Nils van Hage

23-11-2018 - 0 reacties Voor de mensen die je niet kennen, wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Nils van Hage. Ik woon met mijn vrouw en onze 3 kinderen in een oude school in Voorhout. Ik kweek onder andere Oxalis op een tuin aan de Achterweg in Naaldwijk.


Waarom je steeds meer zonnepanelen in Zutphen ziet

19-11-2018 - 0 reacties ZUTPHEN - Steeds meer zonneparken worden gerealiseerd in de gemeente Zutphen. Zaterdagochtend werd het startschot gegeven voor het derde park, wat wordt geplaatst op het dak van een school.


Varkenshoudster heeft primeur met Nederlands Schoolontbijt

07-11-2018 - 0 reacties Varkenshoudster Annemarie Noordman uit Lemelerveld heeft vrijdagochtend 9 november de primeur van het eerste Nederlandse Schoolontbijt. Kinderen uit groep 7 van de Heilig Hart School in Lemelerveld gaan ontbijten in de varkensstal de Varkenshoff.


Behoudende ‘kantinejuf’ houdt succes Gezonde Schoolkantine tegen

07-11-2018 - 0 reacties Al in 2009 nam de Tweede Kamer een motie aan dat in 2015 alle scholen over een Gezonde kantine zouden moeten beschikken. Dat bleek toen bij 5% van de scholen daadwerkelijk gelukt. Een tweede poging, in 2017, kwam al evenmin verder. Hoe staan schoolkantines er nu voor? Het Congres Gezonde School van vorige week besteedde nauwelijks aandacht aan voeding. Daarom vroegen we het aan het Voedingscentrum, dat het ondersteuningsprogramma ‘De Gezonde Schoolkantine’ heeft opgezet.


Maak een buurtproject van de rookvrije school

02-11-2018 - 0 reacties Over 14 maanden moeten in Nederland alle schoolterreinen volgens de wet rookvrij zijn. Een mooie ontwikkeling, maar hoe zorg je ervoor dat het probleem niet verschuift naar de woonomgeving? Dat was een van de vele vragen waar leerkrachten en schooldirecteuren mee zaten op het Congres Gezonde School afgelopen dinsdag. De 'gouden tip' kwam van Zone College Almelo, dat er de Inspiratieprijs mee won: 'een rookvrije generatie is het werk van allen'. Niet alleen van leerlingen en leraren, maar ook van ouders, buurtbewoners, politie, GGD en verslavingszorg.


Nieuwe inzichten door Hackathon

30-10-2018 - 0 reacties Op 25 en 26 oktober beten 40 internationale bedrijfskunde studenten van de Erasmus Universiteit, Rotterdam School of Management (RSM) zich vast in actuele vraagstukken van bedrijven tijdens een 31-uur durende hackathon. Deze vond voor de tweede keer plaats in World Horti Center en maakt onderdeel uit van de samenwerking met de universiteiten Leiden-Delft-Erasmus.


Openbare school in Amsterdam viert Suikerfeest

18-10-2018 - 0 reacties


Frans boerenbeleid geeft een nieuwe samenleving vorm, zegt minister Travert

05-10-2018 - 0 reacties Fransen gaan bij de baas en op school gezond, milieuvriendelijk en lokaal eten. Boeren moeten zich groeperen om zelf de prijs te kunnen bepalen die zij van hun afnemers krijgen. Zo gaan consumenten gezonder eten, wordt het milieu minder belast en worden de kosten die de boer moet maken eerlijk betaald. Dat zal ook de voedselverspilling terugdringen. Dat zegt de Franse minister Stéphane Travert van Landbouw.


Minister Carola Schouten heropent 'eigen' school in Waardhuizen: 'Het voelt als een reünie'

15-09-2018 - 0 reacties WAARDHUIZEN - In 1981 zette ze haar eerste stappen op het plein van de christelijke basisschool in Waardhuizen. Nu, zoveel jaren later, is Carola Schouten terug op hetzelfde plein. Als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. En daar zijn ze in Uitwijk en Waardhuizen best trots op.


‘Kinderen meer laten bewegen op school is van landsbelang’

10-09-2018 - 0 reacties Kinderen moeten op school elke dag naast de gymles 2 keer een half uur bewegen. Dat advies krijgt Mark Rutte in het Algemeen Dagblad van 3 belangrijke adviesorganen van het kabinet: de Nederlandse Sportraad, Onderwijsraad en Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. “Dit is van landsbelang,” zegt Michael van Praag, voorzitter van de Nederlandse Sportraad.

“Kinderen staren alleen nog maar op hun mobiel in de pauze, worden klunziger en hebben niet de juiste motorische vaardigheden.” De school kan helpen met activiteiten op het schoolplein of een spel tussen de lessen door.


Precisielandbouw open dag in Reusel.

06-09-2018 - 0 reacties Bij aardappelbedrijf van de Borne in Reusel werd een speciale dag georganiseerd over precisielandbouw. De van de Borne’s zijn hier al jaren zeer intensief mee bezig. Samen met een kleine 50 exposanten werd hier uitgebreid aandacht aan besteed. Zowel standhouders als publiek behoorden grotendeels tot de iets jongere generatie. Ook werd er gedemonstreerd met enkele machines en een autonome trekker. Leerlingen van de Lagere School maar ook enkele Universiteiten waren aanwezig. Zeker een leerzame dag voor velen en men kon even bij een collega in zijn schuren kijken.


Scholieren krijgen melk, groenten en fruit op school dankzij EU-programma

04-09-2018 - 0 reacties Met het nieuwe schooljaar wordt ook de EU-schoolregeling voor groenten, fruit en melk hervat in de deelnemende EU-landen.


Kind op overlevingstocht het bos in sturen, goed voor de darmen

03-09-2018 - 0 reacties Met het nieuwe schooljaar voor de boeg worden de culinaire touwtjes weer aangehaald. Schoolkinderen moeten gezond eten, thuis en op school. Gevarieerd eten ook, voor een gezonde darmflora. Is best een opgave.


‘Nutriënttekorten dreigen door wereldwijde CO2 uitstoot’

31-08-2018 - 0 reacties Als de wereldpopulatie en CO2 gehalte in de atmosfeer blijft stijgen zullen in 2050 nog 175 miljoen mensen gaan kampen met nutriënttekorten. Daarnaast zal in landen waar al veel mensen met tekorten leven het probleem nog groter worden. Dit stellen onderzoekers van de afdeling voor milieugezondheid van Harvard T.H. Chan School of public Health.


De scholen gaan weer beginnen

17-08-2018 - 0 reacties Je hebt ze vast alweer ergens zien hangen: de spandoeken langs de weg met \'De scholen zijn weer begonnen\'. Ze moedigen automobilisten en andere weggebruikers aan rekening te houden met kinderen die na de zomervakantie weer naar school gaan.


Bestrijdingsmiddelfabrikant moet kankerpatiënt bijna 290 miljoen dollar betalen

11-08-2018 - 0 reacties Het chemiebedrijf Monsanto moet miljoenen betalen aan een man die zegt dat hij kanker heeft gekregen van een onkruidbestrijdingsmiddel met glyfosaat. Een jury in de Amerikaanse staat Californië stelde de terminaal zieke conciërge in het gelijk en bepaalde dat Monsanto 289 miljoen dollar (253 miljoen euro) moet betalen. Monsanto gaat in beroep tegen de uitspraak.
De zaak van de oud-schoolconciërge, Dewayne Johnson, was de eerste rechtszaak over de omstreden onkruidverdelger Roundup. Honderden mensen hebben aanklachten ingediend tegen Monsanto, omdat zij zeggen dat ze lymfeklierkanker hebben gekregen van het middel. Monsanto ontkent dat glyfosaat, een van de actieve stoffen in Roundup, kanker veroorzaakt.
De 46-jarige Johnson gebruikte Roundup volgens zijn advocaat zo'n dertig keer per jaar bij de school waar hij werkte. Bij harde windvlagen zou het middel geregeld in zijn gezicht zijn gekomen. Ook zou ooit een toevoerslang zijn gescheurd, waardoor Johnson onder de Roundup kwam te zitten.
Onenigheid over risico voor mensen
De Wereldgezondheidsorgansatie zei in 2015 dat glyfosaat "waarschijnlijk kankerverwekkend" is. Die vaststelling was aanleiding voor Johnsons zaak, die versneld werd behandeld vanwege de slechte gezondheid van de oud-conciërge. Deskundigen denken dat de uitspraak in het voordeel van Johnson zal leiden tot honderden nieuwe zaken.
Er is wereldwijd veel te doen over glyfosaat. De stof zit in de meestgebruikte onkruidverdelgers en er is veel onenigheid over de giftigheid ervan voor mensen. In de VS houden de autoriteiten vol dat het middel relatief ongevaarlijk is bij correct gebruik.
Ook in Europa ligt de stof onder vuur, al zegt de Europese voedselveiligheidswaakond EFSA dat het middel niet kankerverwekkend lijkt te zijn. De EU verlengde vorig jaar de vergunning voor het gebruik van glyfosaat met vijf jaar. De Franse president Macron, die het daarmee oneens was, maakte kort daarna bekend dat hij binnen drie jaar in Frankrijk een verbod wil op de stof.

Chemiebedrijf Monsanto moet een schadevergoeding betalen van 289 miljoen dollar (253 miljoen euro) aan een man die voor de rechter verklaarde dat hij kanker heeft gekregen van het glyfosaathoudende middel Roundup.�


Harde brexit kan voor zuiveltekort zorgen

31-07-2018 - 0 reacties Wanneer er in maart 2019 geen goede brexit-deal georganiseerd is, zal Groot-Brittannië te maken krijgen met beperkte zuivelvoorraden en aanzienlijke prijsstijgingen voor boter, kaas en en yoghurt. Dat blijkt uit een rapport van de London School of Economics (LSE), in opdracht van zuivelverwerker Arla Foods.


Britten hebben dure kaas te vrezen door de Brexit

19-07-2018 - 0 reacties Zuivelproducten zoals boter, yoghurt en kaas worden na de brexit luxeproducten voor de Britten. De dreigende grenscontroles en andere problemen gaan leiden tot tekorten en scherpe prijsstijgingen. Buitenlandse speciale kazen zullen vermoedelijk helemaal uit het winkelrek verdwijnen. Dat beeld schetst een rapport van de London School of Economics in opdracht van de Britse tak van Arla. Groot-Brittannië is bij lange na niet zelfvoorzienend voor veel zuivelproducten, mede doordat meer dan de helft van de daar geproduceerde melk tot verse melk wordt verwerkt.