Samenwerking

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Samenwerking. Samenwerking is een van de 15943 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Samenwerking nieuws

Verzet in het CDA tegen regionale samenwerking met Forum voor Democratie

09-02-2020 - 0 reacties De samenwerking met Forum voor Democratie in de provincie Brabant, doet oude discussies herleven in het CDA. Voorlopig geeft de partijtop groen licht.


Agrifirm en MS Schippers pakken bigkwaliteit aan

06-02-2020 - 0 reacties Agrifirm en MS Schippers gaan een samenwerking aan. Dit maakte Agrifirm donderdag 6 februari bekend in een persbericht. De HyCare-methode, ontwikkeld door MS Schippers, is onderdeel geworden van het biggenconcept van Agrifirm.


Dekker Chrysanten en Decorum stelen de show in Kazan

30-01-2020 - 0 reacties Woensdag 22 januari waren Dekker Chrysanten en Decorum voor de vijfde keer gezamenlijk vertegenwoordigd op de bloemistenshow bij groothandel Krokus in de Russische stad Kazan. De show werd georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse exporteur Enigma Flowers & Plants. Ruim 250 bloemisten bezochten de…


Wanneer de ronde balenpers de trekker aanstuurt

22-01-2020 - 0 reacties Krone ronde balenpersen Tractor-Implement-Management (TIM) gecertificeerd Als eerste producent heeft Krone van de Agricultural Industry Electronics Foundation (AEF) de Tractor-Implement-Management (TIM) certificering ontvangen voor haar Fortima, Comprima en VariPack ronde balenpersen. Daarmee is het officieel bevestigd dat Krone ronde balenpersen actief functies van de trekker kunnen en mogen besturen. Daar de combinatie, bestaande uit trekker en pers, als een eenheid functioneert kunnen Krone ronde balenpersen nu nog efficiënter ingezet worden. Zo werkt de samenwerking tussen…


Week van het Konijn komt eraan

21-01-2020 - 0 reacties Tijdens ‘De week van het konijn’, van 29 januari tot 5 februari, zet het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) het konijn extra in de kijker. “In samenwerking met de slachthuizen Lonki en Van Assche, supermarkten en zelfstandige slagers vestigen we de aandacht op de veelzijdigheid aan bereidingen met konijn”, klinkt het.


Foodmaster ontwikkelt samen met Remia frietje kaassaus

30-12-2019 - 0 reacties In januari gaat Foodmaster van start met een nieuwe specialiteit ‘frietje kaassaus’. Het product is ontwikkeld in samenwerking met sauzenfabrikant Remia. Tevens zet de snackformule in maart het vegetarische snacken centraal.


'Water is olie van de toekomst', dus deze stuwdam leidt tot burenruzie

09-12-2019 - 0 reacties Hij wordt 170 meter hoog en 1800 lang, maakt Ethiopië een machtige energiereus en bedreigt de toegang tot water van miljoenen Egyptenaren en Sudanezen. De aanleg van de Grote Renaissancedam in de Blauwe Nijl zorgt voor oplopende spanningen in een decennia-oud conflict.
Vandaag proberen Ethiopië, Egypte en Sudan bij een overleg in Washington tot een oplossing te komen. Zijn de Nijllanden nog bij elkaar te brengen of is het hek van de spreekwoordelijke dam?
Het is in ieder geval geen eenvoudige kwestie. De Nijl is de langste rivier ter wereld en wordt gezien als de levensader van Egypte. De grootste steden bevinden zich rondom de rivier en zeker 90 procent van het drinkwater komt uit de Nijl.
Dat geldt eveneens voor zuiderbuur Sudan. In hoofdstad Khartoem komen de Witte en Blauwe Nijl samen. De laatstgenoemde ontspringt in Ethiopië en zorgt voor de meerderheid van de watertoevoer van de Nijl. Het is dus geen verrassing dat de Ethiopische autoriteiten willen profiteren van de waardevolle waterloop.
De Egyptenaren staan minder te springen om een Ethiopische stuwdam en hebben decennialang kunnen voorkomen dat in de bovenstroom van de rivier het water vastgehouden zal worden. Stevige taal en militaire dreigementen vanuit Caïro weerhield Addis Abeba daar lange tijd van.
Dwarsliggen
Dat de dam er nu tóch komt, heeft Egypte deels aan zichzelf te danken, legt hoogleraar waterbeheer Pieter van der Zaag in Spraakmakers uit. "Er bestond een initiatief van de Wereldbank om gezamenlijk op te trekken, zodat alle Nijllanden zouden profiteren van een dam in Ethiopië. Maar Caïro ging na tien jaar dwarsliggen."
Toen in 2011 tijdens de Arabische Lente de Egyptische president Mubarak werd afgezet en het land in een machtsvacuüm terechtkwam, greep Ethiopië haar kans en besloot de dam te realiseren. Inmiddels heeft Egypte de macht weer hersteld en staat het leger er sterk voor, vertelde de Nederlands-Egyptische politicoloog en journalist Mounir Samuel in het NOS-programma Met het Oog op Morgen.
Hij ziet tekenen van Egyptische of Sudanese bemoeienis met het project. Zo werd vorig jaar de hoofdingenieur doodgeschoten. "Het is onduidelijk wie er achter zat, maar het lijkt mij heel toevallig als het niets met de dam te maken heeft." De bouw liep in ieder geval vertraging op.
Ethiopië zet hoe dan ook door. In 2015 beloofde het de buurlanden al dat zij "geen enkele schade zouden oplopen". De dam is van groot belang voor het land, ziet Samuel. "Het zal hun energieopwekking verdriedubbelen. Ze willen de grootste energie-exporteur van heel Afrika worden." Premier Abiy staat er geharnast in: onlangs suggereerde hij dat de dam hem een gewapend conflict waard is.
Ook hoogleraar Van der Zaag ziet het belang. "De dam is voor Ethiopië een vorm van nation building. In de publieke opinie scharen Ethiopiërs zich massaal achter het project."
Geen nijlpaard meer
Een extra complicerende factor is de klimaatverandering. De Nijl bestaat volledig uit regenwater. Dat valt met name in het regenseizoen, dat aan het verschuiven is. Ook stijgt de temperatuur in de regio sneller dan elders, stelt Samuel. "Het sneller verdampen van Nijlwater versterkt dus de noodzaak om het water op te slaan."
Daarnaast heeft een dam een enorm effect op overstromingen in de regio, dat voor vruchtbare grond zorgt. De effect weten we vrij nauwkeurig dankzij de Aswandam in Egypte. "Het doodt flora en fauna, waardoor er geen nijlpaarden en nauwelijks krokodillen meer voorkomen in Egypte. In plaats van slib uit de Nijl wordt het land vruchtbaar gemaakt met kunstmest." Al met al 'een ecologische ramp', volgens Samuel.
'Water is olie van de toekomst'
De politicoloog verwacht weinig van het overleg in Washington. "Egypte en Sudan zullen veel herrie gaan maken." Ook Van der Zaag heeft er een hard hoofd in. "Het is vooral een prestigekwestie. Het is voor Egypte moeilijk naar huis te gaan met een akkoord."
De grootste kwestie draait om het tempo waarmee het reservoir van de waterkrachtcentrale gevuld zal worden. Samuel denkt dat Ethiopië haar buren iets moet bieden, zoals een 'mooi prijsje' voor de elektriciteit die opgewerkt zal worden.
"Maar dat is een pleister op de wond voor de korte termijn. Ik verwacht de komende decennia een oorlog om het water. Het is de olie van de toekomst", zegt hij. "Het is survival of the fittest op hoog niveau."
Hoogleraar Van der Zaag ziet toch één lichtpuntje in het conflict. "De ironie is dat de drie landen nog nooit zoveel met elkaar onderhandeld hebben als de afgelopen vijf jaar. Je zou kunnen zeggen dat de kwestie - ondanks alle retoriek - de samenwerking heeft versterkt."


'Concurrentiestrijd brengt glasvezelmarkt in gevaar'

08-12-2019 - 0 reacties Glasvezel-boeren beconcurreren elkaar zó hard bij het aanleggen van nieuwe netwerken, dat ze hun eigen markt in gevaar brengen. Daarvoor waarschuwt brancheorganisatie Fiber Carrier Association. Er is sprake van doorgeschoten marktwerking, waarbij samenwerking, volgens de FCA, de enige manier is om weer tot een gezonde situatie te komen.


Veiling van jong gebruikte tractoren en agrarische machines succes

07-12-2019 - 0 reacties De eerste veiling die werd georganiseerd door Mechan Groep en Harvest4You, in samenwerking met Epic Auctions was een groot succes. Geïnteresseerden konden de bijna 200 kavels zelf bekijken in Veghel tijdens de ‘Kijkdagen’ en daar vervolgens tot woensdag 27 november online op bieden. De jong gebruikte tractoren en machines waren afkomstig van relaties en dealers van Mechan Groep. Eric Kraan, als Chief Operating Officer van Mechan Groep verantwoordelijk voor dit initiatief, spreekt van een groot succes. “Het aantal verkochte kavels was boven verwachting en het resultaat stemt ons…


Land- en tuinbouwers krijgen voorlichting over georganiseerde criminaliteit

06-12-2019 - 0 reacties Zo’n 30 land- en tuinbouwers werden donderdag voorgelicht over georganiseerde criminaliteit. De Gemeente Voorne-Putten organiseerde de bijeenkomst in samenwerking met het Platform Veilig ondernemen Rotterdam, de Veiligheidsalliantie regio Rotterdam (VAR) en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en…


LTO zegt samenwerking op met netwerkbeheerder Tennet

29-11-2019 - 0 reacties Slechte communicatie, beloftes werden niet nagekomen en boeren voelden zich onder druk gezet, aldus LTO.


Relatief meer zzp'ers in Nederland dan vlak over de grens

18-11-2019 - 0 reacties Nederland kent verhoudingsgewijs meer mensen die werken als zelfstandige dan provincies net over de grens in buurlanden, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in samenwerking met statistiekbureaus in Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen en België.


LTO en UWV ondertekenen samenwerkingsovereenkomst werkzoekenden met arbeidsbeperking

05-11-2019 - 0 reacties LTO Nederland en UWV hebben op 31 oktober 2019 een samenwerkingsovereenkomst getekend voor verdergaande samenwerking binnen de activiteit ‘Agro Werkt Onbeperkt’.
Doel van dit partnership is de instroom van mensen met een arbeidsbeperking in de agrarische sector verder te stimuleren. Zowel via de Werkgeverslijn…


Utrecht zet bij aanpak van rattenoverlast in op preventie

31-10-2019 - 0 reacties De gemeente Utrecht gaat de rattenoverlast aanpakken in samenwerking met woningcorporaties en andere grote organisaties in de stad. De focus ligt hierbij op preventie.


Boerenprotest in Denekamp tegen FrieslandCampina

30-10-2019 - 42 reacties DENEKAMP - Twentse boeren willen woensdagavond protesteren bij de districtsvergadering van FrieslandCampina in Denekamp. Een nieuwe berekening van de melkprijs, het KoeKompas en de samenwerking met Natuurmonumenten zijn aanleiding voor het protest. Maandagavond werd een appgroep aangemaakt. Dinsdagmiddag waren daar honderd mensen bij aangesloten.


Schouten wil boete bij overtreden van Meststoffenwet relateren aan bedrijfsomzet

25-10-2019 - 6 reacties Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil onderzoeken of het mogelijk is of de omzet van een bedrijf kan worden meegewogen in de boete die wordt opgelegd wanneer een bedrijf de Meststoffenwet heeft overtreden. Daarnaast wil de minister bedrijven die herhaaldelijk in de fout gaan zwaarder gaan beboeten. Ze wil de pakkans van overtreders vergroten door een risicogerichte handhaving en verbetering van samenwerking tussen de verschillende toezichthouders. Dat meldt Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.


Samenwerking Dutch Design Foundation en Floriade Expo 2022

23-10-2019 - 0 reacties Floriade Almere 2022 is een samenwerking aangegaan met de Dutch Design Foundation. De samenwerking voor de komende drie jaar kent een brede aanpak met als kern de realisatie van een belangrijk Floriade-icoon: de Dutch Innovation Xperience.


Onderzoek naar combinatie aardwarmte, slateelt en viskweek gestart

22-10-2019 - 0 reacties Onder grote belangstelling is Geofood van start gegaan. Doel van dit project is onderzoeken of met geothermie niet alleen kassen kunnen worden verwarmd maar ook vissen gekweekt kunnen worden. Als symbool voor het openen van de nieuwe aquaponic-faciliteiten werd tijdens de openingshandeling een drijver met slaplanten geplaatst op een aquarium met tilapia. Geofood is een samenwerking tussen de Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research en partners uit IJsland, Slovenië en Nederland.


"Deze week vijf kwekers behoed voor financiële uitglijder"

22-10-2019 - 0 reacties Tholen - “De samenwerking begint leuke vormen aan te nemen en het wordt onwijs goed opgepakt in Zuid-Amerika. Veel kwekers zien de kracht van onze samenwerking en zijn geïnteresseerd om met beide partijen samen te werken.” Dat vertelt Mark Weitjens van AgroCheck, dat exporteurs, kwekers en cargo agencies…


Samen sneller stappen maken in verduurzaming afvalstromen sierteelt

21-10-2019 - 0 reacties Sociaal technologiebedrijf Milgro en sierteelt service provider Xpol zijn in 2018 een samenwerking aangegaan en hebben significante resultaten behaald. Het doel: het reduceren en verduurzamen van de afvalstromen bij Xpol in Rijsenhout.