Rupsen

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Rupsen. Rupsen is een van de 17304 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Rupsen nieuws

Antonio Carraro MACH 4 rupstrekker

04-10-2019 - 0 reacties Maaien op moerasrond met Antonio Carraro Mach 4  rupstrekker De MACH 4 is een hele bijzondere rupstrekker. In plaats van twee rupsen is de trekker voorzien van vier rupsen. Daardoor volgt de trekker beter het terrein en is de wendbaarheid beter. De wendbaarheid wordt nog eens vergroot, doordat de trekker voorzien is van knikbesturing. De motor levert een vermogen van 87 pk en op de weg kan de trekker tot 40 km/ h. Door de rubber rupsen hoeft de trekker niet op een aanhanger getransporteerd te worden. Ook deze trekker heeft het unieke omkeersyteem, waardoor de MACH…


Eikenprocessierups nestelt zich ook in de bodem

07-08-2019 - 0 reacties Volgend jaar zijn er waarschijnlijk nog meer eikenprocessierupsen dan dit jaar. Dat komt mede doordat de rupsen niet alleen nesten maken in eiken, maar ook in de bodem.


Eikenprocessievlinder heeft een paar dagen om de kiem te leggen voor de volgende plaag

02-08-2019 - 0 reacties MILL - Door de warme temperaturen vliegen de eerste eikenprocessievlinders uit. Verwacht wordt dat de vlinders veel eitjes afzetten op de eikenbomen. Dat kan zorgen voor een boel nieuwe rupsen volgend jaar.


Eikenprocessievlinder heeft een paar dagen om de kiem te leggen voor de volgende rupsenplaag

02-08-2019 - 0 reacties Door de warme temperaturen vliegen de eerste eikenprocessievlinders uit. Verwacht wordt dat de vlinders veel eitjes afzetten op eikenbomen. Dat kan zorgen voor een boel nieuwe rupsen volgend jaar.


Rupsenplaag dwarsboomt buxuskweek: 'struik alleen nog voor liefhebbers'

02-08-2019 - 0 reacties De buxusstruik omringde lang menig Nederlandse tuin. Maar de plant verliest snel aan populariteit, waardoor veel buxuskwekers het bijltje erbij neerleggen.
Waren er in 2010 nog bijna 850 buxuskwekerijen in Nederland, nu zijn het er nog maar 300. Door de komst van de buxusmot, die grote schade toebrengt aan de plant, willen consumenten de plant niet meer in hun tuin. Terwijl er best iets aan te doen is.
Adrie van Dun is zo'n oud-buxuskweker, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal. Had hij ooit de grootste kwekerij van de wereld, nu resteert slechts een berg oude, composterende planten. "Zo dood als een pier", concludeert hij, terwijl hij naar de berg kijkt. "Die kunnen we niet meer verkopen."
Van Dun besloot te stoppen met het verkopen van de struik, omdat "er geen brood meer mee te verdienen viel". Helemaal vertrekken uit de branche deed hij niet: hij richt zich nu op buxusonderhoudproducten. Het land dat hij over heeft, verhuurt hij. Dat staat nu vol met jonge frambozenplantjes.
Volgens Van Dun heeft de populariteit van de plant uiteindelijk geleid tot zijn eigen ondergang. "Eerst was de buxus een onderscheidende dure plant, maar op een gegeven moment had elke bouwmarkt wel een buxusactie. Goed voor ons, maar ook heel prettig voor de buxusrups. Die kon zich zo snel verspreiden."
Dat leidde tot enorme imagoschade voor de plant, vertelt hij. "Heel veel mensen hebben last van de rups, maar ze nemen de moeite niet om het aan te pakken." De oud-buxuskweker benadrukt dat er wat aan de rupsenplaag te doen is. "Maar er is geen middenweg. Je doet niets en de planten verdwijnen, of je werkt eraan en je hebt een prachtige buxus in je tuin."
Obsessie
Ook hovenier Diederik Zandee uit Bavel benadrukt dat de rupsen te bestrijden zijn. "De buxus is op zich een makkelijk product, qua groei en sterkte. En het is echt een oud-Hollandse plant." Maar de plant is door de rups simpelweg te veel werk voor veel mensen, denkt hij. "We horen zo vaak dat mensen terug komen van vakantie en een geruïneerd, kale tuin zien. Dan wordt het snel een obsessie: je kunt niet meer rustig op vakantie zonder aan je tuin te denken."
Ook Zandee is daarom inmiddels gestopt met het aanbieden van de struik die zo lang het Nederlandse straatbeeld domineerde. "Dat gaf zo veel problemen met onze klanten. Eerst kregen we de buxusschimmel, een jaar of zeven geleden. Als je dan bomen of struiken bij klanten neerzette die na drie weken al gingen rotten, besloten we naar alternatieven te zoeken." Want die zijn er genoeg, toont hij. "De ilex bijvoorbeeld, of de taxus. Die kunnen allebei zo in de plaats van een buxus."
Is het over en uit met buxus? Beide hoveniers denken van niet. "In Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland was twaalf à tien jaar geleden ook een rupsenplaag", vertelt Van Dun. "Maar die is intussen verdwenen. De plant staat er veel in groei en bloei." Dat zou ook in Nederland kunnen gebeuren, verwacht hij. "Maar voor nu is de buxus alleen voor echte liefhebbers."


IRS waarschuwt voor rupsenvraat in bieten

31-07-2019 - 0 reacties Het IRS waarschuwt bietentelers voor rupsenvraat in bieten. Bestrijding is pas nodig als er veel rupsen in het gewas aanwezig zij en deze meer dan 30 procent van de bladeren dreigen op te vreten.


Rupsenvraat in suikerbieten gesignaleerd

29-07-2019 - 0 reacties Op diverse plaatsen zijn gaatjes in het bietenblad te zien. Dat komt door vraat van rupsen van de gamma-uil.


Bestrijders Brabant zitten met massa's jeukrupsen opgescheept, maar er gloort hoop aan de horizon

18-07-2019 - 0 reacties Nog niet eerder was de overlast door processierupsen in Nederland zo groot als dit jaar. Ook binnen de bestrijdingsketen leidt dat tot problemen omdat afvalverwerkers massaal weigerden verwijderde rupsen aan te nemen. Mogelijk dient zich daarvoor nu een oplossing aan.


Vogelbescherming: bestrijd eikenprocessierups niet met gif

15-07-2019 - 0 reacties Gemeenten en provincies moeten de eikenprocessierups niet bestrijden door beesten en rupsen weg te zuigen of te bespuiten met gif. Dat is een ‘heilloze weg’, die veel andere rupsen en insecten ook doodt. Gemeenten die nu investeren in natuurlijke bestrijders, zullen de komende jaren minder overlast hebben, zegt Vogelbescherming Nederland


Kip en de processierups: Eten of opgegeten worden …

05-07-2019 - 0 reacties Tijdens de zomermaanden mei tot en met augustus worden veel Nederlanders geteisterd door de (eiken)processierups. Wat is het nou effect van deze rupsen op uw pluimvee dat buiten loopt?


Inventarisatie ruim 20 duizend eiken: sterke toename eikenprocessierups

26-06-2019 - 0 reacties Twintigduizend eikenbomen zijn vorig jaar en dit jaar gecontroleerd op de aanwezigheid van eikenprocessierupsen. Het blijkt dat het aantal rupsen sterk is toegenomen. Op sommige plaatsen zijn er drie keer zo veel rupsen als in het piekjaar 2018. Opvallend is verder dat ze ook meer in bossen voorkomen dan voorheen. We verwachten dat half juli de eerste vlinders al gaan uitvliegen.


De “Hondegang” Claas 960 in Biddinghuizen

22-05-2019 - 4 reacties Hier werd door Hartog gehakseld met een mooie, met wendbaar kniksysteem voorziene Claas 960 Jaguar hakselaar en een Claas PU-300 pickup. De hakselaar voorzien van Michelin-banden met drukwisselsysteem en rupsen onder het containerdeel. Een dieplader voor het verre transport stond klaar en het was een komen en gaan van de vrachtauto’s met containers van Hartog grasdrogerij uit Abbenes. De ooievaars hadden zelfs interesse.


Antonio Carraro MACH 4 rupstrekker

06-05-2019 - 0 reacties De MACH 4 is een hele bijzondere rupstrekker. In plaats van 2 rupsen is de trekker voorzien van 4 rupsen. Daardoor volgt de trekker beter het terrein en is de wendbaarheid beter. De wendbaarheid wordt nog eens vergroot, doordat de trekker voorzien is van knikbesturing. De motor levert een vermogen van 87 pk en op de weg kan de trekker tot 40 km/h! Door de rubber rupsen hoeft de trekker niet op een aanhanger getransporteerd te worden. Ook deze trekker heeft het unieke omkeersyteem, waardoor de MACH 4 voor veel uiteenlopende werkzaamheden kan worden ingezet. Door het relatief lage eigengewicht…


Rupsen luisteren ‘voicemail’ af door grond te eten

22-03-2019 - 0 reacties Bladetende rupsen blijken hun darmflora te verrijken door het eten van grond. Zelfs effecten van planten die eerder in die grond groeiden, zijn daardoor als ‘erfenis’ terug te vinden in de bacteriën en schimmels in rupsen. Nederlandse wetenschappers ontdekten dat die erfenis functioneert via de bodem. Dat is belangrijk nieuws voor tuinders, telers en akkerbouwers.


Oogstdag bij Agravis Technik BvL GmbH

15-12-2018 - 0 reacties De Claas Jaguar 960 TT was onlangs te bewonderen tijdens een evenement voor loonwerkers bij Agravis in Duitsland. Claas stelde vorig jaar op de Agritechnica zijn Jaguar 960 TerraTrac hakselaar op rupsen voor en won hiermee nu een gouden Innovatie Award. De hakselaar heeft een veel lagere bodemdruk en loopt stabieler dan een machine op banden. Om schade aan de zode in bochten te voorkomen lift het rupssysteem de voorste omkeerrol. Hoe hoog hangt af van de stuuruitslag van de achterwielen.  


Warmer klimaat maakt plaaginsecten vraatzuchtiger, onderzoekers zien stapeling negatieve effecten

03-09-2018 - 0 reacties Naarmate het klimaat opwarmt, krijgen boeren te maken met meer droogte, overstromingen en temperaturen die gewassen verschroeien. Dat is misschien nog maar weinig vergeleken met het effect dat het veranderende klimaat heeft op insecten. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat hogere temperaturen vermoedelijk vraatzuchtiger sprinkhanen, rupsen en andere plagen die gewassen aantasten, zal veroorzaken.


Peterselie oogsten met Gebroeders Koster V.O.F.

18-06-2018 - 0 reacties Gebroeders Koster V.O.F. in Biddinghuizen is gespecialiseerd in het bieden van oplossingen op maat. Sinds 2008 zijn de multidisciplinaire ondernemers Aalt en Kees Koster actief in het oogsten van kruiden.Sinds 2017 beschikt ons bedrijf over een unieke Ploeger oogstmachine voor het maaien van alle soorten bladgroentes. Naast kruidengewassen als peterselie, kervel en koriander kan onder andere ook spinazie en boerenkool worden geoogst. De machine staat op vier 61 centimeter brede rupsen om de bodemdruk zo laag mogelijk te houden. Via rtk-gps besturing wordt de maximale werkbreedte…


Koolmezen vermoedelijk dood door vergiftigde buxusrupsen

23-05-2018 - 0 reacties Vogelbescherming Nederland doet onderzoek naar de sterfte onder koolmezen. De organisatie vermoedt dat de mezen worden vergiftigd door de insecticiden die sommige mensen gebruiken om hun buxusplanten gezond te houden. Koolmezen zijn gek op de rupsen die op de planten leven.


Dierenorganisatie waarschuwt: jonge vogels dood door bestrijdingsmiddelen buxusmot

20-05-2018 - 0 reacties Dierenhulp Zeeuws-Vlaanderen roept op om geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken tegen de buxusrups. Vogels zouden de rupsen vervolgens aan hun jongen voeren en dat overleven ze niet.


Indische loopeend helpt buxusmot bestrijden

14-05-2018 - 0 reacties De buxusmot verspreidt zich snel in Vlaanderen en richt op zijn route flink wat vraatschade aan. Het zijn vooral de larven van de mot die voor problemen zorgen, met piekmomenten van april tot oktober. Ze vreten aan het bladgroen en laten een dorre, onsierlijke struik achter. De Nederlandse tuinman Jeroen Laven vond een nieuwe manier om de rupsen te lijf te gaan: zijn Indische loopeenden. "Zet ze bij een buxus met rupsen en ze eten de beestjes allemaal op." Bij Velt vinden ze de eenden alvast een prima plan.