Ruiming

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Ruiming. Ruiming is een van de 17233 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Ruiming nieuws

Vogelgriep bij pluimveebedrijf in Moergestel, NVWA ruimt 18.000 dieren

05-01-2021 - 0 reacties MOERGESTEL - In Moergestel is bij een bedrijf met kalkoenen vogelgriep (H5) vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 18.000 dieren. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.


Huub heeft geen nertsen meer, zoon Ruud probeert nu met pioenrozen

23-12-2020 - 0 reacties Oud-nertsenhouder Huub Kuijpers uit Deurne heeft nog steeds spierpijn. De schouders met name. “Het valt niet mee om duizenden volwassen nertsen van 2 tot 3 kilo uit hun kooi te halen”, zegt hij. Kuijpers ruimde afgelopen zomer niet alleen zijn eigen bedrijf, maar hielp ook mee op de bedrijven van collega's.
De bedrijven waren besmet met het coronavirus, 2,4 miljoen dieren moesten worden geruimd. Kuijpers kijkt nu tegen lege stallen aan. Zijn zoon Ruud probeert in de sierteelt te gaan, pioenrozen en heesters.
Nederland heeft geen nertsen meer. Hoe moeten de voormalige nertsenhouders verder met hun lege stallen? De onzekerheid en het wantrouwen zijn groot. Wordt de schade wel voldoende gecompenseerd? Kunnen ze straks iets anders beginnen?
Het coronavirus maakte een vroegtijdig einde aan een sector die pas in 2024 op zou houden te bestaan. De impact is groot, zegt Martijn Pijnenburg van de LTO, die zelf ook nertsenhouder is geweest. Volgens hem zijn er 2500 banen plotseling verloren gegaan. De schade wordt geschat op 300 tot 500 miljoen euro en de emoties liepen hoog op: “Veel onzekerheid, angst en zorgen”, zegt Pijnenburg.
Inmiddels heeft de regering een pot voor compensatie beschikbaar. Daar zit 150 miljoen euro in. “Niet bepaald een regeling met een gouden randje”, zegt Pijnenburg. Kuijpers: “Mensen denken dat we er rijk mee worden, maar het is echt niet zo dat hier de Staatsloterij binnen is gevallen.”

De nertsenhouders balen dat ze voor 15 procent opdraaien voor de schade onder het mom van ondernemersrisico. En dat de vergoeding is gebaseerd op de prijzen van pelzen in de slechtere jaren. Ook gaat er geld uit de pot naar de uitvoering van de regeling. "Wat er overblijft, vind ik erg dun", zegt Kuijpers. "Het is nog de vraag of het ook echt uitgekeerd wordt. Eerst zien en dan geloven."
Huub Kuijpers en zijn zoon Ruud staan voor een flinke opgave. Het bedrijf is een half jaar na de ruiming nog steeds niet vrijgegeven. De stallen moeten eerst brandschoon zijn voordat er weer iets kan gebeuren. “En het zijn heel veel kooien die je schoon moet maken”, zegt Kuijpers.

Op een deel van het land is zoon Ruud in 2019 begonnen met de teelt van pioenrozen en heesters. “Dat was om ons voor te bereiden op het einde in 2024. Die drie jaren waren nog cruciaal voor ons. De sierteelt heeft nog een paar jaar nodig om te gaan lopen.”

Huub Kuijpers was 40 jaar nertsenhouder. Het plotselinge verlies van zijn dieren laat hem nog steeds niet koud. “Eerst werden de moederdieren ziek. Toen de puppy's. Het verspreidde zich vanuit een hoek van het bedrijf als een wolk over de rest. Je zag de pompende bewegingen van het moeilijke ademhalen.”
Ook Kuijpers zelf en zijn vrouw werden ziek.
De ruimingen waren verschrikkelijk, vertelt hij. “Pasgeboren puppy's die nog niet eens konden kijken. Het sneed me door de ziel. Ik ben niet afstandelijk, ik was betrokken bij de dieren, maar ze waren ook mijn boterham. Zo stond ik er gewoon in.”

Boosheid is er nog steeds. “We zijn nog net niet als criminelen weggezet.” Martijn Pijnenburg van de LTO vindt dat minister Schouten een compliment verdient. “Ze heeft zich altijd op feiten gebaseerd. En ons als een normale sector behandeld.”
Het komt nu onder meer op de gemeentes aan om mee te helpen aan een toekomst voor de ex-nertsenhouders. “Gemeentes met veel nertsenhouders zie je wel in beweging komen”, zegt Martijn Pijnenburg. “Maar bij gemeentes met weinig nertsenhouders zie ik nog niet veel gebeuren.”

Maatwerk en flexibiliteit zijn nodig, volgens Pijnenburg. “Het is nu echt heel lastig om een nieuwe toekomst te vinden op dezelfde plek. Het zijn locaties met verschillende bestemmingen. Het duurt jaren om dat te wijzigen. Ligt een nertsenbedrijf bij een bebouwde kom? Dan kun je wellicht iets met wonen. Maar voor anderen is dat geen optie."
Kuijpers wil misschien een kas, maar daar moet hij wel toestemming voor hebben. Zowel hij als Martijn Pijnenburg zijn bang voor lokale hoofdpijndossiers met starre regels en stapels papierwerk.

Ze wijzen op de waarde van gezonde agrarische bedrijven voor de vitaliteit van het platteland en dorpen. “Want met 20 kampeerplekken op je bedrijf kom je er niet” zegt Kuijpers. “Je wilt ook geen rommel op het platteland”, zegt Pijnenburg. “Of criminaliteit. Het is voor iedereen het beste als de nertsenhouders zo snel mogelijk verder kunnen.”


Verdenking van vogelgriep bij pluimveebedrijf in Terwolde, ruiming wordt voorbereid

13-11-2020 - 0 reacties Een pluimveebedrijf in Terwolde wordt momenteel onderzocht door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Er bestaat een verdenking op de aanwezigheid van vogelgriep. Afgelopen week zijn elders in Nederland drie grote pluimveebedrijven geruimd vanwege dit griepvirus.


Massale ruiming nertsen blijkt 'illegaal', geeft Deense premier toe

11-11-2020 - 0 reacties De Deense regering had geen opdracht mogen geven om alle nertsen in het land af te maken. Het massaal ruimen van de dieren is 'illegaal' en er was geen juridische basis voor, geeft de premier van het land toe. Al zeker 2,5 miljoen nertsen zijn geruimd.


Opnieuw ruiming wegens vogelgriep in Land van Maas en Waal

05-11-2020 - 0 reacties In Puiflijk, niet ver van Tiel, worden twee pluimveebedrijven geruimd, nadat bij een van de bedrijven vogelgriep (H5) is vastgesteld. In totaal gaat het om 215.000 leghennen.
Het besmette bedrijf ligt in de zone van drie kilometer die vorige week is afgekondigd toen een pluimveebedrijf in Altforst besmet bleek met vogelgriep, meldt Omroep Gelderland. Dat bedrijf is vorige week geruimd.
Bemonsterd en onderzocht
Bij het tweede bedrijf in Puiflijk dat nu wordt geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is (nog) geen vogelgriep vastgesteld. Maar het ligt zo dicht bij het nu besmette bedrijf dat het voor de zekerheid ook wordt meegenomen.
In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Puiflijk liggen nog zes andere pluimveebedrijven, waaronder het geruimde bedrijf in Altforst. De overige bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep, meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Vervoersverbod
Minister Schouten heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond Puiflijk. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van een van de pluimveebedrijven in het gebied.


Nertsenfokkers 'totaal verrast' door kabinetsbesluit over vervroegde beëindiging

28-08-2020 - 0 reacties Nertsenfokkers zijn "totaal verrast" door het nieuws dat het verbod op de nertsenfok al volgend voorjaar ingaat. Voorzitter Wim Verhagen van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierhouders (NFE) gaat minister Schouten van Landbouw vanochtend om opheldering vragen.
Via Haagse bronnen werd gisteravond bekend dat nertsenhouders na de komende pelsperiode, die in november begint, hun werk verplicht moeten neerleggen. Dat besluit is genomen om te voorkomen dat er meer nertsenhouderijen geruimd moeten worden vanwege het coronavirus.
Verhagen vindt het nog te vroeg om inhoudelijk te reageren en wil eerst afwachten met welke details de minister komt.
Koud op het dak
Ruim voor de uitbraak van het virus was al besloten dat de fokkerijen dicht moeten, om dierenwelzijnsredenen, maar in plaats van in 2024 gebeurt dat dus drie jaar eerder.
Uit een rondgang van de NOS onder nertsenfokkerijen blijkt dat er veel onduidelijk is over de maatregelen die het kabinet nu neemt. Bijna niemand wil reageren voordat er antwoord komt op de vele vragen die er zijn, en steevast wordt verwezen naar de NFE.
Wel wil nertsenfokker Joost Willems kwijt dat hij geen goed woord over heeft over de manier waarop hij het nieuws hoorde. "De ambtenaar die dit heeft gelekt, verdient een enorme schop onder zijn kont. Dit viel ons echt koud op het dak. Gisteravond kregen we ineens dit nieuws, nota bene via sociale media. En dat terwijl onze voormannen vandaag met de minister in Den Haag aan tafel zitten. Het is schandalig!"
Geen preventieve ruiming
Preventieve ruiming van alle nertsen is niet nodig. Wel wordt de naleving van de coronaregels streng gecontroleerd in de ongeveer 120 nertsenhouderijen die er nog zijn in Nederland. Het kabinet trekt 180 miljoen euro uit om de bedrijven te compenseren.
Verhagen begrijpt niet waar de datum van 1 maart en de genoemde bedragen vandaan komen, zegt hij tegen Omroep Brabant . "Echt niet, juist omdat we nog dat gesprek hebben. Dat stond al een paar dagen gepland."


Preventief ruimen nertsenhouderijen lijkt inmiddels enige optie

27-08-2020 - 0 reacties Voor de achtste keer sinds 15 augustus dook er gisteren een nieuwe coronabesmetting op bij een nertsenhouderij. Het virus verspreidt zich in de pelsdiersector heel anders dan de deskundigen vorig maand nog dachten. Daardoor lijkt preventieve ruiming van alle bedrijven nog de enige serieuze optie.


Gaat Nederland alle nertsenbedrijven preventief ruimen?

19-08-2020 - 0 reacties Opnieuw zijn op nertsenfokkerijen in Nederland besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Het gaat om twee bedrijven in de provincie Noord-Brabant en één in Nederlands-Limburg. Daarmee staat de teller intussen op 36 besmette nertsenbedrijven. Al deze bedrijven werden geruimd. De Nederlandse regering heeft een nieuw advies gevraagd aan de expertengroep over zoönosen over een mogelijke preventieve ruiming van alle nertsenfokkerijen.


De ene nertsenfokker wordt vrijdag getroffen, maandag staat ie te helpen bij de andere

17-08-2020 - 0 reacties OTTERSUM / VEN-ZELDERHEIDE - Nertsenhouders in de omgeving zijn aangeslagen na een nieuwe besmetting van nertsen met het coronavirus. In Ottersum werden vandaag achtduizend dieren geruimd. Het moment van de gevreesde preventieve ruiming komt dichterbij.


Hoe kon corona zo om zich heen grijpen bij nertsen? Een vervroegde doodsstrijd van een geplaagde sector

15-08-2020 - 0 reacties GEMERT-BAKEL - Topspanning in de nertsenhouderij. Komende weken moet duidelijk worden hoe de corona-besmettingen onder de dieren in Zuid-Oost Nederland zo om zich heen konden grijpen. Biedt de naderende vrijwillige stoppersregeling soelaas? Ondertussen dreigt algehele preventieve ruiming als er na dit weekeinde toch weer nieuwe besmettingen komen. Bericht uit een getergde sector.


Schouten: geen ruiming nertsenfokkerijen in zuidoosten Brabant

10-07-2020 - 0 reacties DEN HAAG (ANP) - Minister Carola Schouten van Landbouw geeft geen gehoor aan de oproep van de veiligheidsregio Brabant-Zuidoost om alle nertsen in die regio preventief te ruimen. "Dat is nu niet aan de orde", schrijft ze aan de Tweede Kamer. Wel worden bestaande maatregelen aangescherpt.
Het bericht Schouten: geen ruiming nertsenfokkerijen in zuidoosten Brabant verscheen eerst op Nieuws.nl.


Levende nerts bij afval gegooid tijdens ruimen fokkerij, NVWA past werkwijze aan

08-07-2020 - 0 reacties Bij de ruiming van een nertsenfokkerij aan de Scheiweg in Gemert is een nerts levend uit een afvalcontainer gehaald. De nertsen werden vergast omdat er besmettingen met het coronavirus zijn geconstateerd. Daarna werden de dode diertjes met een shovel in de container gegooid, waar een medewerker ontdekte dat een van de dieren nog leefde. Dierenrechtenorganisatie Animal Rights filmde het incident.
Vermoedelijk is de nerts daarna opnieuw vergast. Een woordvoerder van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) erkent dat het diertje nog leefde na de vergassing. Volgens hem is het de eerste keer dat dit gebeurde. Tot nu toe zijn 850.000 nertsen geruimd vanwege besmettingen met het coronavirus.
'Werkinstructies aangepast'"Ook al gaat hem om één nerts, dit hoort niet", aldus de NVWA-woordvoerder. "We hebben daarop de werkinstructies voor het ruimen van de dieren aangepast. Er gaan nu minder nertsen tegelijk in de gassingskist, waardoor we nog beter controleren of alles correct verloopt."
De fokkerij heeft een vergunning voor 12.000 volwassen nertsen. Vermoedelijk zaten er ook veel jongen. Volgens de NVWA zijn de laatste nertsen op het bedrijf inmiddels geruimd.


Kamer wil nog dit jaar einde aan nertsenhouderij

23-06-2020 - 12 reacties De Tweede Kamer wil dat er nog dit jaar een einde komt aan de nertsenhouderij in Nederland. Landbouwminister Carola Schouten moet binnen een week met een verbeterde stopperregeling komen. Die moet zo aantrekkelijk zijn dat alle nertsenhouders eind 2020 zijn gestopt.

De afgelopen weken zijn verscheidene nertsenbedrijven geruimd nadat was vastgesteld dat het coronavirus er heerste. De dieren bleken de ziekte ook op mensen te kunnen overdragen. Daardoor vormen de infecties bij nertsen een mogelijk risico voor de volksgezondheid. De Kamer wil dat Schouten er alles aan doet om te voorkomen dat nertsenhouders na ruiming van hun bedrijf weer opnieuw beginnen.

Het einde van de nertsenhouderij was toch al in zicht. Vanaf 2024 geldt een algeheel verbod. De Kamer wil dat dit naar voren wordt gehaald, mits daar voor nertsenhouders een fatsoenlijke vergoeding tegenover komt te staan.


Nertsenhouders mogen na ruiming gewoon door

10-06-2020 - 0 reacties Het hing even in de lucht. Maar nertsenhouders hoeven niet al voor 2024 hun deuren verplicht te sluiten.


Vierde nertsenbedrijf in Landhorst besmet met corona, ruiming volgt spoedig

09-06-2020 - 0 reacties LANDHORST - Bij nertsen van een vierde bedrijf in Landhorst is het coronavirus geconstateerd. De dieren worden zo snel mogelijk geruimd.


Het doden van nertsen wegens corona gaat verder

07-06-2020 - 0 reacties DEN HAAG (ANP) - De ruiming van nertsenfokkerijen waar het coronavirus heerst, gaat zondag verder. Zaterdag werden op een bedrijf in Deurne al 1600 moederdieren met gemiddeld vijf jongen aan hun eind gebracht met koolmonoxide. Dat was het eerste bedrijf, er volgen er nog negen. Dat zijn grotere ondernemingen dan in Deurne.


Ruiming eerste nertsenbedrijf is gestart, duizenden dieren vergast in Deurne

06-06-2020 - 0 reacties DEURNE - Bij het bedrijf van Huub Kuijpers in Deurne worden zaterdagochtend de eerste duizenden nertsen geruimd. Het gaat om ongeveer 1500 teven met per stuk zo'n vier of vijf pups. De dieren worden vergast omdat binnen de bedrijven het corona-virus is vastgesteld.


Ruiming nertsen begonnen in Brabant, nog niet in Limburg

06-06-2020 - 0 reacties In Deurne, net over de provinciegrens bij Ysselsteyn, is zaterdagochtend begonnen met de ruiming van de eerste nertsenfokkerij. Dat heeft een woordvoerster van de NVWA laten weten. Het gaat om ongeveer 1500 teven met pups.


Rechtszaak ruiming nertsenhouderijen vandaag al

05-06-2020 - 0 reacties DEN HAAG - De rechtszaak tegen de aangekondigde ruiming van de nertsenhouderijen in de Peel vindt vrijdagmiddag al plaats. De zaak was eigenlijk gepland voor maandagochtend, maar is naar voren gehaald. De zitting is om 16.00 uur bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in Den Haag.


Rechter steekt stokje voor ruiming nertsenfokkerijen

04-06-2020 - 0 reacties De nertsenfokkerijen waar het coronavirus is vastgesteld, worden voorlopig nog niet geruimd. Dat heeft de voorzieningenrechter vandaag besloten nadat Animal Rights bezwaar maakte en aan het College van Beroep voor het bedrijfsleven vroeg om die ruimingen te schorsen.