Rijden

Al het Rijden nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Rijden nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Rijden nieuws

Ook in Brabantse steden rijden hybrides nu automatisch elektrisch

21-01-2021 - 0 reacties BMW introduceert vandaag drie nieuwe eDrive Zones buiten de randstad. Voortaan zullen plug-in hybrides ook in Breda, Tilburg en Eindhoven automatisch op volledig elektrisch rijden overschakelen, zodra zij het stadscentrum binnenrijden.


Harde kritiek op subsidiebeleid voor elektrische auto's: ‘Jojo-beleid. Te gek voor woorden’

05-01-2021 - 1 reacties De subsidiepot voor aanschaf van elektrische auto’s in 2021 blijkt al na één dag leeg. Hoewel er door de regering tot 2025 geld is vrijgemaakt om particuliere kopers over de streep te strekken om elektrisch te gaan rijden, faalt het beleid in de praktijk, klaagt de Bovag. ,,Er is een systeem bedacht om het geld te spreiden, maar dat blijkt niet te werken”, aldus de vereniging van garagebedrijven.


Uber-chauffeurs worden verplicht elektrisch te rijden

30-12-2020 - 0 reacties Taxiplatform Uber maakt de overstap naar elektrische taxi’s, te beginnen in Amsterdam in 2025. Chauffeurs die het niet zien zitten om een elektrische auto aan te schaffen, of het niet kunnen betalen, mogen dan niet langer voor Uber rijden.


Noordelijke provincies willen dat waterstof banenmotor in regio wordt

28-12-2020 - 0 reacties Nu de gaskraan in Groningen wordt dichtgedraaid, verdwijnen er naar verwachting de komende tien jaar zo'n 20.000 banen in het Noorden. De drie noordelijke provincies en tientallen bedrijven willen dat verlies aan werkgelegenheid compenseren met investeringen in waterstof.
Er is al voor vele miljarden aan investeringsplannen bekendgemaakt, maar het wachten is nog op financiële hulp van het kabinet en Europa. Duurzame waterstof kan gemaakt worden met behulp van duurzame elektriciteit, maar voorlopig is hier nog een tekort aan. Toch wordt er in Groningen al volop geanticipeerd op een toekomst waarin waterstof een grote rol speelt.
Bij de gasopslag in het Groningse Zuidwending wordt in zogenoemde zoutcavernes gas opgeslagen. Daar wordt onderzocht hoe er de komende jaren ook waterstof in opgeslagen kan worden.
Buizen controleren
In het buitenland is al ervaring opgedaan met de opslag van waterstof in lege zoutmijnen, maar waterstof is 'dunner' dan aardgas. Gasleidingen en -aansluitingen moeten dus gecontroleerd en aangepast worden zodat waterstof goed door de buizen vloeit.
NOS op 3 legde eerder in deze video uit wat waterstof precies is en hoe het gebruikt kan worden:
De Gasunie wil de komende jaren gas in Nederland en West-Europa transporteren. Een deel van de bestaande infrastructuur moet aangepast worden voor waterstof. Het gaat dan met name om het gebruik van de zogenoemde 'dikke buizen' die van Groningen naar de industrie-clusters in Amsterdam, Rotterdam, Zeeland en Limburg lopen en de verbindingen met België en het Duitse Ruhrgebied.
Duurzame waterstof wordt gezien als een goed alternatief voor industriële en chemische processen die een hogere temperatuur nodig hebben dan met elektriciteit bereikt kan worden.
In Hoogezand timmert het bedrijf Holthausen al een aantal jaren aan de weg met de ombouw van voertuigen naar waterstof. Onder meer de veegwagens van de stad Groningen rijden er inmiddels en ook streekbussen en treinen zijn omgebouwd.
Holthausen is een van de bedrijven die betrokken is bij het investeringsprogramma van het bedrijfsleven in de noordelijke provincies. In totaal ligt er voor maar liefst negen miljard euro aan plannen klaar. Het komend jaar gaat Holthausen samen met het Amerikaanse Hyzon jaarlijks 500 nieuwe waterstofvrachtwagens in het Groningse Winschoten bouwen.
Een van de voortrekkers van de waterstofeconomie is gedeputeerde Nienke Homan, verantwoordelijk voor de energietransitie bij de Provincie Groningen: "We hebben op kleine schaal al laten zien dat het kan in het project Hydrogen Valley. Daar wekken we elektriciteit op met zon en wind die wordt omgezet in waterstof."
Om te kunnen opschalen is volgens Homan naast geld vooral heel veel meer duurzame elektriciteit nodig. Voor 2030 moeten er daarom volgens de provincie ten noorden van de Waddeneilanden nog veel meer windmolens op zee aangelegd worden dan het kabinet nu heeft gepland.
Verder zijn er miljarden nodig om bedrijven te steunen bij de bouw van grotere elektrolysefabrieken. Daar wordt zon- en windenergie omgezet in waterstof. Het probleem op dit moment is dat er nog geen overschot aan duurzame elektriciteit is, maar er al wel gewerkt moet worden aan de ontwikkeling van de techniek.
Homan denkt op basis van onderzoek van de Europese Commissie dat het verlies aan werkgelegenheid in de gassector gecompenseerd kan worden met 20.000 nieuwe banen als het gevolg van de waterstofinitiatieven.
Alleen al het project NortH2 van de Gasunie, Shell, RWE en Equinor zou goed kunnen zijn voor 5000 tot 12.000 banen berekende Jouke van Dijk, hoogleraar Regionale Arbeidsmarktanalyse aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij waarschuwt wel dat al die banen niet zomaar bij de Groningers terechtkomen.
De bouw van windparken op zee en elektrolyse-fabrieken in de Eemshaven is gespecialiseerd werk. "De vraag is, zijn er mensen hier die dat kunnen of moeten die van buiten worden ingevlogen. We hebben eerder ook centrales aangelegd in de Eemshaven en heel veel van de mensen die hier bij betrokken waren kwamen van buiten."
Het onderwijs in Groningen probeert dat dit keer te voorkomen door zowel op mbo als hbo-niveau mensen op te leiden voor de waterstofeconomie. Docenten van het Noorderpoort College in Delfzijl maken bijvoorbeeld al mbo-leerlingen leerlingen wegwijs met elektrolyse. Ook worden werknemers van Holthausen omgeschoold voor de bouw van waterstofvrachtwagens.


Het klinkt duurzaam: elektrisch rijden. Maar juist de grote vraag ernaar bedreigt mens én milieu

24-12-2020 - 0 reacties Volop voor elektrische auto’s gaan heeft kwalijke bijwerkingen. De grondstoffen voor de accu’s komen niet zonder vervuiling en schending van rechten naar boven.


Bovag luidt de noodklok over te weinig subsidiegeld voor elektrische auto’s: ‘doorbraak van het elektrisch rijden wordt gehinderd’

18-12-2020 - 0 reacties De subsidiepot voor nieuwe elektrische auto's bedraagt in 2021 nog slechts € 1,1 miljoen, meldt de Bovag. Volgens de brancheorganisatie moet de overheid de subsidieregeling nogmaals onder de loep nemen om te voorkomen dat de doorbraak van elektrisch rijden stagneert.


Ford Mustang Mach-E begin volgend jaar bij de dealer

18-12-2020 - 0 reacties Mede vanwege de coronapandemie komt de Ford Mustang Mach-E iets later naar Europa dan voorzien. Maar begin volgend jaar is het toch echt zover. Als het goed is mag de redactie van e-Drivers.com al in januari een stukje met Ford’s eerste elektrische auto gaan rijden.


Tractoren mogen harder rijden, maar wel met kentekenplaat

16-12-2020 - 0 reacties MIDDELBURG - Een tractor die met een slakkengang door een dorpskern sukkelt? Of een trekker die voorbij raast zonder kentekenplaat? Dat gaat volgend jaar veranderen. De maximumsnelheid van tractoren gaat per 1 januari omhoog, van 25 kilometer per uur naar 40. Als ze zo hard willen rijden, moeten ze eind volgend jaar wel allemaal een kenteken hebben.


Het is zover: 250 elektrische bussen van Keolis de weg op

13-12-2020 - 0 reacties Vanaf vandaag rijden er bijna 250 elektrische bussen van Rrreis door Gelderland en Overijssel. Buschauffeurs kregen de afgelopen maanden training om passagiers veilig van A naar B te kunnen brengen. Want elektrisch rijden is wel even wennen.


Boeren veroorzaken chaos met tractoren rond distributiecentrum van Jumbo

11-12-2020 - 0 reacties Boeren demonstreren vrijdag bij het distributiecentrum van supermarktketen Jumbo in Veghel. Met tientallen tractoren hebben de boeren zich verzameld bij het bedrijf aan De Amert. Alle uitgangen van het distributiecentrum zijn met tractoren geblokkeerd, wat tot een fikse chaos op het bedrijventerrein leidt.
Geen enkele vrachtwagen van Jumbo kan het bedrijfsterrein op of af. Daarom staan er ongeveer vijftig vrachtwagens van de supermarktketen geparkeerd naast de wegen op het industrieterrein. Verkeersregelaars van de gemeente Meierijstad proberen het verkeerd in goede banen te leiden. Het doel is vooral om te zorgen dat de naastgelegen N279 geen hinder ondervindt van de demonstratie.
Boeren boos vanwege lage prijzenDe boeren hebben spandoeken opgehangen. Ze strijden voor een meer rechtvaardige afneemprijs van hun waren. Jumbo zou de boerengoederen te goedkoop in- en verkopen. Van welke organisatie de boeren zijn, kon de politie niet zeggen. Eerder op de dag blokkeerden boeren ook de ingang van een distributiecentrum van Jumbo in Woerden (Utrecht). De demonstratie in Veghel verloopt rustig, aldus een woordvoerder van de politie.
De politie is met de demonstranten in gesprek. "Ze mogen hier even staan om hun punt te maken, maar op een gegeven moment moeten ze wel weg." Donderdag liep een ultimatum af van boerenorganisatie Farmers Defence Force (FDF). De actiegroep had geëist dat supermarkten 3 procent van hun omzet afdragen aan de coöperatie Farmer Friendly. FDF was vrijdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar
Een van de boeren moest een uur rijden om in Veghel te komen. "We protesteren voor de lagere prijzen. Dat is echt hoofddoel." Op Facebook worden beelden gedeeld van de instroom van de boeren.


‘Europese doelen elektrisch rijden ver verwijderd van realiteit’

10-12-2020 - 0 reacties De doelen van de Europese Commissie voor elektrisch rijden zijn nog ver verwijderd van de realiteit, stelt de Europese vereniging van autofabrikanten ACEA. De Europese Commissie wil ten minste 30 miljoen elektrische auto’s de weg op hebben in 2030. „Gedurfd”, zegt ACEA, omdat nog maar een fractie van de personenauto’s in Europa elektrisch is, namelijk 615.000 van de 243 miljoen.


Crossers rijden wandelaars (bijna) omver en natuurliefhebbers vinden maar geen rust: óók in het bos zijn regels

08-12-2020 - 0 reacties Het bos is een van de weinige plekken waar we in coronatijd nog massaal uitstapjes naar maken. Brabantse boswachters zetten zich dan ook elk (mooi) weekend opnieuw schrap, omdat duizenden wandelaars, mountainbikers en motorcrossers samenkomen. Wat mag er eigenlijk in een bos?


Aantal elektrische auto’s op de weg verdubbeld naar bijna 145.000

03-12-2020 - 0 reacties DEN HAAG (ANP) - Consumenten hebben in 2020 vaker voor een elektrische auto gekozen, onder meer vanwege een aanschafsubsidie. Dat constateert de ANWB. Het totale aantal elektrische auto's op de Nederlandse wegen steeg naar bijna 145.000, een verdubbeling ten opzichte van 2019. Dat blijkt uit een onderzoek naar elektrisch rijden dat de ANWB al drie keer eerder uitbracht.


Gebruikskosten elektrische auto vrijwel gelijk aan die van brandstofmodel

03-12-2020 - 0 reacties Een elektrische auto is in gebruik nauwelijks duurder dan een model met brandstofmotor, zo blijkt uit de donderdag gepresenteerde Elektrisch Rijden Monitor 2020 van de ANWB. De bond komt tot een bedrag van 57 eurocent per kilometer voor een elektrisch model tegenover 56,4 cent voor een brandstofauto.


Niet asfalt, maar ander gedrag oplossing fileprobleem'

02-12-2020 - 1 reacties Ook na de coronacrisis moeten meer mensen buiten de spits gaan rijden en thuis blijven werken, om te voorkomen dat we gewoon weer met dezelfde files te kampen krijgen als voorheen. Dat zeggen verschillende mobiliteitsexperts tegen BNR. De overheid zou daarom het momentum moeten benutten, door bijvoorbeeld rekeningrijden in te voeren.


Klimaatvraag: hoe kan de CO2-concentratie 'ondanks corona' stijgen?

01-12-2020 - 0 reacties Door de coronacrisis vliegen en rijden we minder, en draait ook de industrie een tandje lager. Als gevolg valt de wereldwijde CO2-uitstoot tijdelijk lager uit. Maar in de atmosfeer is de CO2-concentratie dit jaar gewoon verder gestegen, meldde de Wereld Meteorologische Organisatie onlangs. Hoe kan dat?


Snelladers kunnen toekomstige elektrische rijders over de streep trekken

25-11-2020 - 0 reacties Als er meer snelladers komen, zal 55 procent van de toekomstige elektrische bestuurders in Nederland eerder elektrisch gaan rijden. Dat is de voornaamste bevinding uit de EVBox Mobility Monitor, een jaarlijks marktonderzoek onder 3600 burgers in zes Europese landen, waaronder 600 elektrische rijders.


General Motors schroeft investeringen in elektrisch rijden verder op

20-11-2020 - 0 reacties General Motors (GM) wil de komende drie jaar 35 procent meer investeren in elektrische en zelfrijdende voertuigen, zo heeft CEO Mary Barra donderdag tijdens een persbijeenkomst gezegd. Het Amerikaanse autoconcern trekt tot en met 2023 ongeveer 23 miljard dollar (19,3 miljard euro) uit voor de plannen.


Waterstofauto populair maar nog niet efficiënt

17-11-2020 - 0 reacties Er zijn heel veel Nederlanders die wel oren hebben naar het rijden in een waterstofauto. Dat blijkt uit een onderzoek van de Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club en Bovag. 64 procent van het 'algemeen publiek' heeft interesse, maar er moet nog veel gebeuren om waterstofauto's volledig groen te krijgen. Bovendien loopt het aantal laadstations nog ver achter bij een land als Duitsland.


Eerste boeren aangekomen in Den Haag om actie te voeren, geen overlast op snelwegen

17-11-2020 - 1 reacties De eerste boeren zijn met hun trekkers gearriveerd in Den Haag. Vanuit het hele land zijn boeren onderweg naar Den Haag waar ze dinsdag willen demonstreren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Maandagavond vertrokken er al tientallen boeren uit de omgeving van Schaijk om dinsdag op tijd in Den Haag te kunnen zijn.