Pvda

Pvda is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Pvda en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Pvda nieuws

Regionale Voedselketen in Midden-Drenthe een stapje dichterbij

23-01-2022 - 0 reacties De digitale bijeenkomst ‘Samen zaaien, samen oogsten’ trok zaterdag trok meer dan dertig enthousiaste deelnemers. Zij spraken over de oprichting van een Regionale Voedselketen. De bijeenkomst werd gehouden op initiatief van GroenLinks en PvdA.


'Landelijk onderzoek nodig naar opeenstapeling bestrijdingsmiddelen'

13-12-2021 - 0 reacties Er moet snel een grondig landelijk onderzoek komen naar 'opstapelingseffecten' van gewasbeschermingsmiddelen. Dat willen GroenLinks, PvdA, D66, Partij voor de Dieren, de SP en Sterk Lokaal in Provinciale Staten. De problematiek moet hoog op de politieke agenda vinden de partijen. Zij zien steeds meer bewijzen dat de middelen gevolgen hebben voor gezondheid en natuur. Maar wat doen die middelen dan in combinatie met elkaar?


'Besteed landbouwgeld anders, om groene en duurzame omslag mogelijk te maken'

08-12-2021 - 0 reacties De 800 miljoen euro aan Europees geld voor de landbouw moet anders worden ingezet. Anders kan de landbouw geen omslag maken naar groener en duurzamer produceren. Die oproep doen 66 fracties in de verschillende Provinciale Staten aan landbouwminister Carola Schouten. 214 statenleden uit alle provincies van GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, D66, ChristenUnie, SP, Denk, De Partij voor het Noorden en Lokaal Brabant vinden dat boeren 'geholpen moeten worden om uit de ratrace van intensivering en schaalvergroting te kunnen stappen'.


GL en PvdA: zonder miljardenfonds geen steun landbouw-begroting

01-12-2021 - 0 reacties DEN HAAG (ANP) - GroenLinks en PvdA willen dat er een transitiefonds ter waarde van 12 miljard euro wordt toegevoegd aan de landbouw-begroting. Zonder zo'n fonds kan landbouwminister Carola Schouten niet op de steun van de linkse partijen rekenen, zeggen Kamerleden Laura Bromet (GroenLinks) en Joris Thijssen (PvdA) in het debat over de begroting.
Het bericht GL en PvdA: zonder miljardenfonds geen steun landbouw-begroting verscheen eerst op Nieuws.nl.


Plannen voor geitenhouderijen in Oudemirdum en Rotstergaast

29-11-2021 - 0 reacties De gemeente De Fryske Marren bekijkt drie aanvragen voor geitenhouderijen. Dat blijkt uit antwoorden van burgemeester en wethouders op vragen van de PvdA.


PvdA wil compensatie voor ’klimaatkosten’ Timmermans

28-10-2021 - 0 reacties DEN HAAG - De PvdA wil dat het demissionaire kabinet huishoudens die in de toekomst op kosten worden gejaagd door vergaande Europese klimaatplannen van Eurocommissaris Frans Timmermans (PvdA) compenseert. Nu veel strengere EU-regelgeving in het vizier is om klimaatdoelen te halen, dreigen klimaatrekeningen via Brussel ook bij Nederlandse burgers terecht te komen.


VVD en CDA willen definitief niet formeren met PvdA en GroenLinks

31-08-2021 - 7 reacties Meer informatie volgt...


Hoe geheimzinnig is de aankoop van landbouwgrond bij Sprang?

18-08-2021 - 0 reacties WAALWIJK - Beheer- en investeringsmaatschappij Molensteen bv is druk bezig landbouwgrond te verwerven ten noorden van de A59 bij Sprang-Capelle. Het maakt Lijst de Jongste en PvdA heel argwanend. Weet de investeerder iets wat zij niet weten?


Nieuw provinciebestuur wist sporen uit van Forum voor Democratie in Brabant

12-07-2021 - 0 reacties DEN BOSCH - Geen kerncentrales, geen referenda en geen bezuinigingen meer op cultuur, erfgoed en sport in Brabant. De nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66, GroenLinks en PvdA rekent af met het verleden waarin Forum voor Democratie mee aan de touwtjes trok in de provincie.


Demissionair minister Blok: kolencentrale sluiten kan niet zomaar

02-07-2021 - 0 reacties Nog dit jaar een kolencentrale sluiten kan niet zomaar, zegt demissionair minister Blok van Economische Zaken en Klimaat. "Er moet stroom uit het stopcontact blijven komen. En we zijn een demissionair kabinet. Dit ligt op de formatietafel en is aan het nieuwe kabinet."
Verder zegt Blok dat de overheid niet eenzijdig kan besluiten dat een bedrijf met zijn activiteiten moet stoppen. "Het moet wel gebeuren binnen de grenzen van de wet."
Hij reageert op de oproep van D66, GroenLinks en PvdA om snel een centrale te sluiten om aan de Urgenda-uitspraak te voldoen. Zij noemen dat een snelle en relatief goedkope oplossing om iets aan de uitstoot van broeikasgassen te doen.
'Symboolpolitiek'
VVD en CDA in de Tweede Kamer kunnen zich ook niet vinden in het voorstel van de drie partijen. CDA-Kamerlid Bontebal: "Vervroegde sluiting gaat een paar honderd miljoen euro kosten. Kunnen we dat geld niet beter besteden, zoals aan het isoleren van woningen en het vergroenen van de industrie?"
Het CDA-Kamerlid zegt dat bij een sluiting Nederland elektriciteit moet gaan inkopen, en die komt dan waarschijnlijk van Duitse kolen- en gascentrales. Het voorstel is symboolpolitiek, zegt VVD-Kamerlid Erkens. "Als we dit doen importeren we vieze Duitse bruinkoolstroom. Het klimaat schiet daar niets mee op."
Woensdag debatteert de Kamer weer over het klimaatbeleid. Dan gaat het ook over de claims die energiebedrijven bij het kabinet hebben ingediend als compensatie voor de sluiting van hun kolencentrales in 2030.


Klaver: politieke armoede dat VVD en CDA niet willen praten

21-06-2021 - 29 reacties DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-leider Jesse Klaver noemt het "politieke armoede" dat VVD en CDA nog steeds niet met zijn partij en de PvdA willen praten over de vorming van een nieuw kabinet. Hij zei maandag na afloop van zijn overleg met informateur Mariëtte Hamer dat dit "de politieke realiteit is" waarmee we het moeten doen.


Roep uit politiek om onderzoek dierenwelzijn bij Geldrops slachthuis

09-06-2021 - 0 reacties GELDROP - Nu de gemeente extra geld steekt in onderzoek naar hoe erg het nou eigenlijk stinkt rond het Geldropse slachthuis, moet er vervolgens ook een dierenwelzijnsonderzoek komen. Dat vinden in ieder geval de oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en Samen. Maar ook de Mierlose coalitiepartij DPM voelt er wel voor.


De hete hangijzers voor het regeerakkoord: klimaat, migratie, stikstof, veestapel en onderwijs

29-05-2021 - 17 reacties Sigrid Kaags gedroomde vijfpartijencoalitie van D66 met VVD, CDA, PvdA en GroenLinks kan zomaar eens de eerste serieuze formatiepoging worden. Inhoudelijk hebben de partijen echter de nodige verschillen te overbruggen. Een analyse van vijf hete hangijzers.


Partij voor de Dieren wil in kabinet met D66, PvdA en GroenLinks (en misschien VVD)

23-03-2021 - 0 reacties Vandaag is het de beurt aan de kleinere partijen om hun wensen voor een nieuw kabinet kenbaar te maken bij de verkenners. Met name ChristenUnie, Volt en JA21 lijken kans te maken op een plekje aan de onderhandelingstafel.


Partij voor de Dieren wil de boel laten kantelen

12-03-2021 - 0 reacties "Steeds meer mensen realiseren zich dat de klimaatcrisis moet worden gestopt. Maar we moeten niet doorgaan met hier en daar een beetje klimaatbeleid en een beetje natuurbeleid, want dat gaat vroeg of laat fout."
Dat zei Partij voor de Dieren-lijsttrekker Ouwehand bij de NOS. Volgens haar moet "de boel echt kantelen en moeten taboes worden doorbroken. Ze voegde eraan toe dat "we niet oneindig economisch kunnen groeien op een planeet die niet meegroeit". Ouwehand was eerst te gast in het NOS Radio ! Journaal en daarna beantwoordde ze vragen in een NOS-uitzending op Facebook en YouTube.
Risicofactoren
De lijsttrekker benadrukte dat virologen er al decennia op wijzen dat virussen van dieren op mensen overspringen. "We moeten niet alleen naar hen luisteren als er een virusinfectie is uitgebroken, maar ook hun waarschuwingen serieus nemen." Ze wil dat de bio-industrie verdwijnt en dat de natuur "echt' wordt beschermd. Want volgens haar zijn dat de twee grote risicofactoren voor pandemieën.
Ouwehand vindt ook dat in het coronabeleid het 'mentale welzijn' zwaarder moet meewegen. Volgens haar had het sluiten van de scholen een te hoge prijs en ze is ook tegen de avondklok.
Naam wordt niet veranderd
Ouwehand ging ook nog eens in op de vraag van veel mensen of de naam van de partij niet moet worden veranderd, omdat die zou afschrikken. Ze is daar niet voor. Volgens Ouwehand prikkelt de naam mensen om anders te denken . "De Partij voor de Dieren is de enige die zegt dat we ecocentraal moeten denken, dus niet vanuit de westerse mens en zijn kortetermijnbelangen, maar vanuit het belang van een leefbare aarde voor mens en dier." Ze benadrukte dat mensen verweven zijn met het andere leven op aarde."
Ook de Partij voor de Dieren vindt dat er de komende tien jaar een miljoen woningen bij moeten komen, "maar niet op de manier van veel andere partijen". Ouwehand wil de vee-industrie met 75 procent verminderen. Een deel van de daardoor vrijgekomen grond moet worden "teruggegeven" aan de natuur. En een ander deel kan worden benut om woningen te bouwen aan de rand van bestaande kernen. Ook zou vrijkomende kantoorruimte kunnen worden benut.
Niet meeregeren bij symptoombestrijding
De Partij voor de Dieren zou graag willen meeregeren, als er een meerderheid is voor een groen en progressief beleid. Ouwehand wil dat aanjagen vanuit een kabinet, maar als dat niet kan vanuit de oppositie. Ze ziet het als haar opdracht om de luis in de pels te blijven. "Ook partijen als VVD en CDA moeten erkennen dat hoe langer je wacht met klimaatmaatregelen hoe moeilijker het wordt. Aan een kabinet dat alleen aan symptoombestrijding doet, gaan we niet meewerken. "De Partij voor de Dieren is klaar om te reageren, maar de vraag is of andere partijen klaar zijn om te regeren met ons."
Als mogelijke coalitiepartners noemde Ouwehand SP, GroenLinks, PvdA en D66.


Vertrouwensbreuk tussen Friese boeren en Gedeputeerde Hoogland Uitkomst actie 10 maart: Spoeddebat op 17 maart.

10-03-2021 - 0 reacties Tientallen boeren reden vandaag naar het Provinciehuis van Leeuwarden om daar een brief plus paasei af te leveren aan Gedeputeerde Douwe Hoogland (PvdA). De gedeputeerde heeft, met zijn voornemens voor het weidevogelbeheer zoals opgesteld in het ontwerp Omgevingsverordening, een regelrechte oorlogsverklaring afgegeven aan de Friese boeren! De aanwezige boeren hebben, nadat het gesprek tussen de […]
Het bericht Vertrouwensbreuk tussen Friese boeren en Gedeputeerde Hoogland Uitkomst actie 10 maart: Spoeddebat op 17 maart! verscheen eerst op Farmers Defence Force.


Meeste kiezers zijn economisch links, maar stemmen toch op rechtse partijen

13-02-2021 - 0 reacties Politiek verslaggever Hans van Soest bespreekt in de rubriek Onder Politici elke week wat er speelt in Den Haag. Deze week: PvdA, GroenLinks en SP hebben een imagoprobleem.


PvdA en GroenLinks Drenthe verontrust over opslag kernafval in zoutkoepels bij Ter Apel en Emmer-Compascuum: ‘We maken ons zorgen over de veiligheid v

01-02-2021 - 0 reacties De Drentse Statenfracties van de PvdA en GroenLinks maken zich zorgen om het voornemen van de Duitse overheid kernafval op te slaan aan de Duits-Nederlandse grens ter hoogte van Ter Apel/Emmer-Compascuum. De partijen stellen vragen en stellen een protestpetitie voor bewoners op.


PvdA-programma: maak van veenweidegebied een nationaal park

02-11-2020 - 37 reacties HEERENVEEN - De PvdA wil het veenweidegebied bestempelen tot nationaal park. Zo kunnen boeren er tegen betaling de omslag maken naar extensieve landbouw.

,,Je maakt er iets positiefs van. Ik denk dat je daar heel veel mee oplost.’’ Door het huidige lage grondwaterpeil klinkt de veenweidegrond in en groeit de uitstoot van stikstof en CO2. ,,De natuur gaat eraan. Het unieke Friese landschap dreigt te verdwijnen.’’

Asscher wil het omdraaien. ,,Je zegt: hier is iets wat we moeten koesteren. Je creëert stikstofruimte om woningen te bouwen. En je geeft boeren een toekomst die duurzamer en toekomstbestendiger is.’’ Een nationaal park is ,,iets waar je naartoe gaat, de veenweide verdwijnt als we niks doen’’.


Links wil woningbouw in plaats van landbouw

26-10-2020 - 5 reacties Als het aan Lodewijk Asscher, fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid (PvdA), ligt dan wordt de woningnood niet opgelost door zogenaamde 'inbreiding' in steden. Bouwen in het groen is goedkoper, juridisch eenvoudiger en minder tijdrovend.