Probleem

Probleem is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Probleem en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Probleem nieuws

Aviko vindt steeds meer productvreemde delen tussen de aardappelen

24-05-2019 - 0 reacties Frietproducent Aviko vindt steeds vaker productvreemde stoffen zoals glas, golfballen, metaal, steen en plastic tussen de aardappelen. Dit is een probleem voor de machines maar ook voor de voedselveiligheid.


‘Massale mestfraude’ in Vlaanderen

21-05-2019 - 0 reacties Ook in Vlaanderen blijkt op verschillende manieren met mest 'gesjoemeld' te worden. In Nederland legde in 2017 NRC Handelsblad een omvangrijke mestfraude bloot>. In België ging De Standaard op onderzoek uit. Dat er gesjoemeld wordt, is duidelijk. Hoe groot het probleem is, blijft vooralsnog ongewis.


AH wil minder voedsel weggooien met 'dynamische kortingen'

21-05-2019 - 0 reacties Supermarkt Albert Heijn heeft het afgelopen jaar 1 procent van de onverkochte producten weggegooid, omdat de uiterste houdbaarheidsdatum was overschreden. Het komt neer op 63 miljoen kilo eten. Met een nieuw systeem, 'dynamisch afprijzen' genaamd, wil AH die verspilling tegengaan.
Al jaren heeft de supermarkt een sticker met '35 procent korting' op bijvoorbeeld brood en verse pizza's. Die stickers komen op de dag van de uiterste houdbaarheidsdatum op het product om klanten over te halen het tóch te kopen. "Het blijkt dat dat een goede manier is om voedselverspilling te verminderen", aldus AH.
Het 'dynamisch afprijzen' houdt in dat naarmate het tijdstip van weggooien dichterbij komt, de korting van bijvoorbeeld kip of vis oploopt. Van 10 procent tot maximaal 60 procent. De proef start vandaag in een filiaal in Zandvoort en duurt twee maanden. Als de techniek goed werkt en klanten ook positief reageren, wil AH het systeem in meerdere winkels gaan inzetten.
Op voorraad
Het nieuwe systeem berekent automatisch de beste korting. Een algoritme houdt rekening met onder andere de weersomstandigheden, de voorraad van het product in de winkel, het historische verkoopverloop en de vraag of het in de aanbieding is. "Bij de producten worden elektronische prijskaartjes geplaatst met daarop twee prijzen: de 'gewone' prijs en de afprijzing", aldus de woordvoerder.
Veel supermarkten zijn druk bezig met duurzaamheid. Het weggooien van onverkochte etenswaren is hen een doorn in het oog, maar het probleem aanpakken is moeilijk. "Moet je om 19.30 uur 's avonds 'nee' verkopen aan iemand die nog vers brood wil kopen of heb je het nog wel in de schappen liggen met de kans dat je het niet verkoopt? Dat is een dilemma", geeft AH toe.
Eerder geprobeerd
Tien jaar geleden is ook al eens geprobeerd een systeem van dynamisch afprijzen van de grond te krijgen. Betrokken voedseldeskundige Toine Timmermans van de Wageningen Universiteit denkt dat de proef toen niet slaagde "omdat bedrijven nog helemaal niet zo bezig waren met voedselverspilling". Ook wijst hij erop dat de technische vooruitgang van elektronische prijskaartjes het systeem een stuk goedkoper maakt.
Voor de proef werkt Albert Heijn samen het bedrijf Wasteless, een van oorsprong Israëlische startup die wereldwijd actief is op het gebied van dynamische afprijzing. "De eerste resultaten die we nu hebben van een supermarktketen in Italië zijn veelbelovend: daar zien we een omzetstijging van 25 procent en 89 procent minder voedselverspilling", zegt Ralph de Vries, verantwoordelijk voor de Nederlandse activiteiten van Wasteless. Het is de bedoeling dat vanaf deze zomer ook de winkels van Marqt het systeem bij bepaalde producten invoeren.


Leer je kind gezonder eten door linzen waar het groter, sterker, sneller en slimmer van wordt

12-05-2019 - 0 reacties Het blijft een probleem voor veel ouders: hoe krijg je je kind zo ver dat het gezonde groenten - en ander niet ongezond spul - gaat eten die het niet lekker vindt?


Nieuwe Krone BiG X 580 bij Loonbedrijf Houbraken Bergeijk in het eerste gras

11-05-2019 - 0 reacties Na het eerste maisseizoen nu in het werk in het eerste gras van 2019 Met 460 pk ECOPower en de bekende VariStream geveerde gewasstroom is dat geen probleem.Afvoer met de KRONE ZX 470 GL dubbeldoelwagens  Unieke machine in gras door: -        6 voorperswalsen= gelijkmatige invoer  -        VariStream geveerde gewasstroom= verwerkt zonder piekbelasting de hopen in het zwad  -        MaxFlow hakseltrommel met de messen onder de meshouders en daardoor ca 30% meer ruimte onder de messen= lang hakselen kost zo minder vermogen !  -        De machine is uitgerust…


Voorkom stuifbrand in granen

11-05-2019 - 0 reacties Door een goede zaaizaadontsmetting kan dit probleem prima worden voorkomen. In de proeven zien we uitstekende resultaten van Vibrance Duo® en Vibrance Star® zaaizaadbehandelingen, die in Nederland breed worden toegepast.


"We hebben een efficiënte oplossing gevonden voor het desinfecteren van zaden"

06-05-2019 - 0 reacties Inveseed, een Spaans onderzoeks- en ontwikkelingsbedrijf dat onderdeel uitmaakt van de Intersemillas groep, heeft een oplossing gevonden voor het probleem van virussen en bacteriën in zaden. "We hebben een nieuwe en efficiënte desinfectiemethode ontwikkeld tegen virussen en/of bacteriën. Deze methode…


Telers vrezen wegvallen middelen

06-05-2019 - 0 reacties Telers komen de komende jaren in de knel doordat een gat ontstaat tussen het wegvallen van gewasbeschermingsmiddelen en het beschikbaar komen van nieuwe oplossingen. LTO Nederland vraagt om aandacht voor dit probleem, zodat de sector ook op lange termijn kan floreren.


'Het is eerlijker om E-nummers wél te vermelden’

06-05-2019 - 0 reacties Staat clean label de herformulering in de weg? “In principe niet”, zegt Rody de Wolf van Epos en Dutch Spices. “Maar het maakt de producten soms wel duurder en dat is voor veel afnemers een groter probleem.” Kees den Uijl van Euroma wijst erop dat het soms eerlijker is om E-nummers wél te gebruiken en te vermelden, omdat veel van die stoffen via een omweg toch in de producten terecht komen.


'Clean label? Liever etiketten zonder geheimen'

06-05-2019 - 0 reacties E-nummers uit producten halen: los je daarmee nou echt een probleem op of ben je vooral bezig met symptoombestrijding? Kan de voedingsmiddelenindustrie niet gewoon beter proberen de cyclus te doorbreken? “Want waarom zou het nadelig zijn om consumenten gewoon uit te leggen waarom bepaalde ingrediënten erin zitten?”


CDA: landbouwgrond beschermen tegen Chinezen

05-05-2019 - 0 reacties DEN HAAG (ANP) - Landbouwgrond zou niet zomaar verkocht mogen worden aan de Chinezen. Het zou net als water, elektriciteit en de telecommunicatie beschermd moeten worden, zodat het niet zonder meer kan worden overgenomen. Anders heeft Nederland in de loop van de eeuw een groot probleem met de voedselvoorziening.


'Het is eerlijker om E-nummers wél te vermelden’

03-05-2019 - 0 reacties Staat clean label de herformulering in de weg? “In principe niet”, zegt Rody de Wolf van Epos en Dutch Spices. “Maar het maakt de producten soms wel duurder en dat is voor veel afnemers een groter probleem.” Kees den Uijl van Euroma wijst erop dat het soms eerlijker is om E-nummers wél te gebruiken en te vermelden, omdat veel van die stoffen via een omweg toch in de producten terecht komen.


'Clean label? Liever etiketten zonder geheimen'

02-05-2019 - 0 reacties E-nummers uit producten halen: los je daarmee nou echt een probleem op of ben je vooral bezig met symptoombestrijding? Kan de voedingsmiddelenindustrie niet gewoon beter proberen de cyclus te doorbreken? “Want waarom zou het nadelig zijn om consumenten gewoon uit te leggen waarom bepaalde ingrediënten erin zitten?”


Nieuwe Krone BiG X 580 bij WTC de Kempen uit Middelbeers in het eerste gras

01-05-2019 - 0 reacties Na 11 seizoenen en ca 7.200 motoruren trouwe dienst is 1 van de 2 Krone BiG X 500 hakselaars ingeruild tegen een nieuwe Krone BiG X 580 Hier is de BiG X aan het werk in het eerste stoffige Italiaans raaigras op een maisperceel.  Met 460 pk ECOPower en de bekende VariStream geveerde gewasstroom is dat geen probleem -        Voorzien van plaatsspecifieke opbrengst- en NIR vochtmeting -        Grote en brede 900/60 R 42 banden met bandendrukwisselsysteem -        Geveerde achteras -       …


Volvo L25B - Probleem hydrauliek- snelwissel systeem

27-04-2019 - 2 reacties Onze shovel heeft af en toe het probleem dat de klem van de pelikaanbak niet naar beneden wil, of dat de lepels niet willen in of uitschuiven. Er zit een snelwissel systeem op en bij het afkoppelen tref je dan dit aan ( zie foto) 3 zijn er ingedrukt, 1 niet. Vaak staat er dan ook druk op en ''springt'' het blok eruit bij het overhalen van de hendel. Of je krijgt het blok er met moeite in.
Hebben onlangs de rollertjes al vervangen omdat deze versleten waren, maar het probleem is nog niet verholpen.
Iemand die hier meer over weet en evt weet wat er aan te doen is?

Alvast bedankt.


Aardappel vaak onderbelicht als waardplant voor sclerotinia

27-04-2019 - 0 reacties De aardappel wordt vaak onderbelicht als waardplant voor sclerotinia. De focus ligt voor dit probleem meer op andere teelten, terwijl de schimmel juist in de aardappelteelt goed aan te pakken is.


Transvetzuren in EU verleden tijd

26-04-2019 - 0 reacties Levensmiddelen in de Europese Unie mogen niet meer dan twee procent transvetzuren (op vetbasis) in het eindproduct bevatten. MVO Nederland geeft aan dat dit voor Nederland geen probleem zou moeten zijn, omdat transvetzuren in Nederland vrijwel niet meer in voeding voorkomen.


Dwangsom Asten tegen paardenhouder terecht

24-04-2019 - 0 reacties DEN HAAG/ASTEN – De gemeente Asten mocht toch een dwangsom opleggen om een hobbypaardenhouder uit Geldrop te dwingen zijn paardenbedoeninkje aan de Kleine Heitrak te ontmantelen. Hoewel de buren die bezwaar maakten tegen zijn paardenhouderij al zijn verhuisd en de nieuwe buren er geen probleem mee zouden hebben, maakt dat voor het eindoordeel van de Raad van State geen verschil.


Veel boeren kunnen niet zonder bijverdienste; ook Dirk (26) slaat een nieuwe weg in

24-04-2019 - 0 reacties VLIJMEN - Een probleem voor veel agrariërs: om je bedrijf levensvatbaar te houden, moet je té veel investeren. Dus zoek je er iets bij. Maatschap Van Bokhoven in Vlijmen begint een terras. Mét een cursus 'boer en boerin'.


NMV kritisch op deelnemers Ronde Tafel Gesprek Landbouw Klimaat

20-04-2019 - 40 reacties Verbaasd waren wij over uitgenodigde partijen aan dit Ronde Tafel Gesprek. Reden voor NMV om daar een statement over te maken.

NMV voorzitter Harm Wiegersma sprak donderdag in op een Ronde Tafel Gesprek over klimaat en landbouw in de Tweede Kamer. Zijn inleiding luidde zo:

Geachte voorzitter, allereerst bedankt voor uw uitnodiging. Ik ben Harm Wiegersma, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders vakbond. Anders dan het overgrote deel dat hier vandaag aan tafel zit, vertegenwoordig ik de onderkant van de keten: de mensen die ook echt landbouw bedrijven. Dát deel van het systeem waar we het vandaag over hebben, waar straks daadwerkelijk klimaatmaatregelen genomen moeten worden. Dit wordt namelijk niet gedaan door mensen die er uitsluitend theoretisch over nadenken. Zij voelen dat zelf niet. Ik ben tevens praktiserend melkveehouder.

Het bevreemdt mij, dat waar het gaat om landbouw in relatie tot klimaat hier meer anti-veehouderij partijen zijn uitgenodigd dan veehouders. Terwijl veehouders wél met de gevolgen van het klimaatakkoord geconfronteerd worden, en die tegenlobby niet eens zelf landbouw bedrijft. Zo wordt de discussie hier blijkbaar gevoerd. De link naar klimaat ontgaat mij van het uitnodigen van een dierenarts hier aan tafel, die een partij vertegenwoordigt die zich uitsluitend verzet tegen de veehouderij. Het idealisme krijgt hier zo een podium, dat doet geen recht aan alle hardwerkende boeren die ik vertegenwoordig die iedere dag voor dag en dauw opstaan om u van gezond voedsel te voorzien. Het staat eenieder uiteraard vrij om landbouwgronden of bedrijven aan te schaffen en deze naar eigen inzicht rendabel te maken. Het is onnodig om in dat proces op slinkse wijze een sector kapot te willen beschadigen. Bovendien een belangrijke sector ,die juist in het klimaatdebat een bijdrage kan leveren.

Boeren hebben namelijk een oplossing. Daar liggen kansen, zeker in de melkveehouderij. De landbouwsector is de enige sector waar op dit moment een reële potentie voor negatieve emissies is. De melkveehouderij is sinds de jaren 80 al fors gekrompen, in tegenstelling tot andere sectoren. Er zijn kansen op verschillende pijlers, maar daarvoor hebben boeren wel uw medewerking en steun nodig. Laat het klimaatakkoord niet verworden tot het paard van Troje ten gunste van de eiwittransitie, die ons momenteel op alle mogelijke manieren door de strot geduwd wordt.

Tot slot wil ik mijn pleidooi eindigen met het volgende: Emissies zijn inherent aan leven. U ademt op dit moment CO2 uit, daarmee veroorzaakt u dus broeikasgasemissie. Koeien net zo; methaanemissie van koeien is onderdeel van de biologische koolstofkringloop. Waarom methaan van koeien wel meenemen en broeikasgasemissie van mensen niet? Het échte probleem is natuurlijk fossiele brandstof. De focus op biologische processen is wat ons betreft slechts een afleiding van waar het daadwerkelijk om gaat. Maar gelukkig kunnen boeren óók op dat gebied een bijdrage leveren. Koester dat!

NMV: voor boeren!

Originele beschrijving

NMV voorzitter Harm Wiegersma sprak vandaag in op een Ronde Tafel Gesprek over klimaat en landbouw in de Tweede Kamer. Zijn inleiding luidde zo:

Geachte voorzitter, allereerst bedankt voor uw...