Precisielandbouw

Volg al het nieuws over Precisielandbouw, een van de 18527 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Precisielandbouw nieuwsbrief.

Precisielandbouw nieuws

Betere ruwvoervoorziening met precisielandbouw

27-11-2020 - 0 reacties Met plaatsspecifieke bemesting kun je zorgen voor een betere nutriëntenbenutting in grasland. Met precisielandbouwtechnieken kun je zo zorgen voor een betere kwaliteit ruwvoer.


“Met druppelirrigatie heb je 30% minder water nodig"

14-09-2020 - 0 reacties Voor het vierde opeenvolgende jaar was het kurkdroog. Niet alleen in België, maar in veel Europese landen is waterschaarste een steeds vaker voorkomend verschijnsel. Druppelirrigatie is een innovatieve techniek in de precisielandbouw. Kan dit ook soelaas brengen voor het Europese droogteprobleem?


Precisielandbouw in de bollenteelt

14-04-2020 - 0 reacties Drie bollentelers doen ervaring op met precisielandbouw. Ze richten zich op plaatsspecifieke gewasbescherming (zodat er minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn) of precisiebemesting. Er zijn dus mogelijkheden maar praktijktoepassingen zijn nog beperkt.


Enquête over adoptie van technieken in precisielandbouw

12-03-2020 - 0 reacties Het lectoraat Precisielandbouw van Aeres Hogeschool brengt voor de Nationale Proeftuin Precisielandbouw in kaart hoe snel precisielandbouwtechnieken op het boerenerf zijn ingepast. Agrarische ondernemers worden gevraagd mee te werken aan een online-enquête.


Precisielandbouw kan als verdienmodel fungeren

11-03-2020 - 0 reacties Precisielandbouw kan fungeren als instrument voor nieuwe verdienmodellen voor akkerbouwbedrijven.


'Precisielandbouw kan akkerbouwer ook nieuwe inkomstenbronnen bezorgen'

10-03-2020 - 0 reacties Precisielandbouw biedt akkerbouwers een mogelijkheid om het akkerbouwbedrijf verder te optimaliseren en de inkomsten te verhogen. Maar het kan ook helpen om nieuwe inkomstenbronnen te cultiveren, bijvoorbeeld door middel van een vergoeding voor geleverde ecosysteemdiensten, zoals koolstofvastlegging, waterberging, of erosiebestrijding. Zo kan met precisielandbouw veranderingen in bodemkwaliteit vast worden gesteld. Deze informatie heeft ook waarde voor andere maatschappelijke partijen buiten de akkerbouw. Dat stellen analisten van de Rabobank.


Hoe vleermuizen helpen bij precisielandbouw

09-01-2020 - 0 reacties Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen hebben een nieuw type sonarsensor ontwikkeld dat robots goed kunnen detecteren. Daar zijn ze in geslaagd dankzij de observatie van vleermuizen. “Doordat die sensoren het geluid heel goed weerkaatsen, kunnen ze robots beter leiden”, vertelt professor Elektronica en ICT Jan Steckel aan De Standaard. Naast de industrie, ziet hij ook voor de landbouw mogelijkheden.


'Precisielandbouw zo toegankelijker voor de boer'

28-11-2019 - 0 reacties Cloudfarm is een starterspakket voor akkerbouwers die willen beginnen aan precisielandbouw. Fabrikant Dacom wil met deze dienst precisielandbouw toegankelijker maken, zo legt business developer Lud Uitdewilligen uit. Het bedrijf is genomineerd voor de Agribusiness Award 2019 van Boerenbusiness.


'Precisielandbouw wordt zo toegankelijker voor de boer'

28-11-2019 - 0 reacties Cloudfarm is een starterspakket voor akkerbouwers die willen beginnen aan precisielandbouw. Fabrikant Dacom wil met deze dienst precisielandbouw toegankelijker maken, legt business developer Lud Uitdewillegen. Het bedrijf is genomineerd voor de Agribusiness Award 2019 van Boerenbusiness.


"Van precisielandbouw naar Smart Farming"

11-10-2019 - 0 reacties Op dinsdag 5 november vindt de lancering van Smart Farming NHN plaats met als onderwerp ‘van precisielandbouw naar Smart Farming’ met sprekers, demonstraties en interactie over hightech, drones en data-innovaties voor agribusiness. Smart Farming NHN wordt deze middag gelanceerd met de ondertekening van…


Cursus precisielandbouw in Noord-Nederland

08-10-2019 - 0 reacties In samenwerking met Dacom start HLB binnenkort in Groningen, Friesland en Drenthe met een cursus precisielandbouw. De cursus geeft meer inzicht in percelen en hoe telers concreet data-informatie kunnen toepassen op het bedrijf.


NPPL breidt uit met robot en in fruit

26-09-2019 - 0 reacties De Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) breidt uit met zes telers en zes nieuwe precisietoepassingen. Telers gaan onder andere aan de slag met robots. Fruittelers kunnen volgend jaar ook deelnemen aan het project.


Homburg Holland importeur Garford-schoffelmachines

10-09-2019 - 0 reacties Homburg Holland uit Stiens is importeur geworden van Garford Farm Machinery Ltd voor Nederland. Homburg wil als vooraanstaand speler op het gebied van duurzame precisielandbouw doorgroeien en voegt met de Garford cameragestuurde schoffelmachines wederom een A-merk toe aan haar bestaande productfolio. Naast Garford bestaat deze uit Homburg-draincleaners, Väderstad-grondbewerkings- & zaaimachines, Hardi-veldspuiten en Ag Leader gps-toepassingen. Robocrop Guided Hoes en Robocrop InRow Weeder Garford bieden een uitgebreid schoffelassortiment voor verschillende teelten en gaan daarbij zeer…


Nationale Proeftuin Precisielandbouw op tournee

22-08-2019 - 0 reacties Het toepassen van precisielandbouwtechnieken kost in het begin veel tijd. 'Het is wel plug, maar geen play', zegt akkerbouwer Bart van Loon uit Slootdorp, in de Kop van Noord-Holland. 'Soms ben je een dag aan het prutsen en regent het de volgende dag. In het tweede jaar ging het al een stuk makkelijker.'


Precisielandbouw is in Veenkoloniën nog ver weg

20-07-2019 - 0 reacties De toepassing van precisielandbouwtechnieken staat nog maar aan het begin. Dat geldt zeker voor de Veenkoloniën, werd vorige week duidelijk op de Zetmeelaardappeldag van Avebe in Valthermond.


Vantage Agrometius praktijkdagen

27-06-2019 - 0 reacties Volgende week woensdag en donderdag (3&4 juli) organiseert Vantage Agrometius de Praktijkdagen bij Aeres Praktijkcentrum Dronten. Speciaal voor loonbedrijven is er 3 juli een ochtend voor eigenaren, bedrijfsleiders en planners. Ontdek hoe precisielandbouw gemakkelijk en winstgevend kan zijn. Tijdens de Praktijkdagen kunt u diverse workshops volgen waarin aan de hand van praktijkvoorbeelden doelgerichte oplossingen worden getoond. Deze kunnen u helpen om uw resultaten te verbeteren, het werk te vergemakkelijken en om uzelf te kunnen onderscheiden. Er worden onder andere workshops gegeven…


Nationale Proeftuin Precisielandbouw gaat op tournee

25-06-2019 - 0 reacties De Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) gaat op tournee. Drie boeren en deskundigen geven uitleg over precisietechnieken.


Fotoserie: Open dag De Marke in teken van precisielandbouw en biodiversiteit

18-06-2019 - 0 reacties De ‘Melkers van Morgen’ themadag op proefboerderij KTC de Marke in Hengelo (GD) staat donderdag 20 juni in het teken van de de bodem, gewasoptimalisatie, biodiversiteit en precisielandbouw.


Is precisielandbouw al doorgedrongen in de praktijk?

12-06-2019 - 0 reacties De mogelijkheden van precisielandbouw zijn schier eindeloos, maar de betaalbaarheid van nieuwe technologie is een heikel punt. Daardoor gaat de implementatie in de landbouwpraktijk wat trager dan je zou kunnen vermoeden op basis van reclamefolders van toeleveranciers en experimenten (o.a. spuitdrone en paprikaplukrobot) die tot de verbeelding spreken. Om een concreet voorbeeld te geven: sensortechniek die onkruid detecteert voor een plaats-specifieke bespuiting is toekomstmuziek als je weet dat een spuitmachine in Vlaanderen gemiddeld bijna 20 jaar oud is. In welke mate precisielandbouw al doorgedrongen is in de verschillende lidstaten, tracht de Europese Commissie te achterhalen met enquêtes bij alle betrokken partijen.


Fotoserie: Akkerwijzer Precisielandbouwdag 2019 in Odoorn

24-05-2019 - 0 reacties Het akkerbouwbedrijf van Jan-Reinier de Jong in Odoorn (DR) stond donderdag 23 mei geheel in het teken van precisielandbouw. Zo'n 150 bezoekers zijn getuige geweest van de eerste Akkerwijzer Precisielandbouwdag.