Pluimveehouderij

Volg al het nieuws over Pluimveehouderij, een van de 13697 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Pluimveehouderij nieuwsbrief.

Pluimveehouderij nieuws

WUR: Nieuwe adviezen voor opvang eendagskuikens en klimaatbeheersing in vleeskuikenstal

19-10-2017 - 0 reacties

Het Klimaatplatform Pluimveehouderij breidt haar adviesreeks voor pluimveehouders uit met twee nieuwe adviezen. Een voor de opvang van eendagskuikens en een over klimaatbeheersing in een vleeskuikenstal met warmtewisselaar. De adviezen van het platform zijn veelal gericht op een specifieke deelsector of een specifiek huisvestingssysteem binnen de pluimveesector.


Nieuwe adviezen voor opvang eendagskuikens en klimaatbeheersing in vleeskuikenstal

19-10-2017 - 0 reacties

Het Klimaatplatform Pluimveehouderij breidt haar adviesreeks voor pluimveehouders uit met twee nieuwe adviezen. Een voor de opvang van eendagskuikens en een over klimaatbeheersing in een vleeskuikenstal met warmtewisselaar. De adviezen van het platform zijn veelal gericht op een specifieke deelsector of een specifiek huisvestingssysteem binnen de pluimveesector.


ILT-uitbraken in Midden-Nederland

17-10-2017 - 0 reacties

Sinds juli dit jaar is er in de pluimveehouderij sprake van een verhoogd aantal uitbraken van Infectieuze Laryngotracheïtis (ILT), met name in de regio Midden-Nederland.


Aantal keurmerkkippen toegenomen

12-10-2017 - 0 reacties

AMSTERDAM (ANP) - Supermarkten bieden 7 procent meer kip met een welzijnskeurmerk aan dan vorig jaar. Het percentage keurmerkkippen in de schappen bedraagt nu 29 procent, maakte Wakker Dier donderdag bekend op basis van een steekproef.


Nieuwe kabinet wil verplichte elektrakeuring

11-10-2017 - 0 reacties

Het aantal stalbranden in de pluimveehouderij moet omlaag. Het kabinet wil, samen met verzekeraars en ketenkwaliteitssystemen, tot verplichtingen komen voor boeren om knaagdieren te bestrijden en periodiek het elektrisch systeem te keuren.


Subsidieregeling Duurzame Energie

10-10-2017 - 0 reacties

De overheid heeft als doelstelling om in 2023 16% van de energie duurzaam te laten zijn. Om dit te bereiken komen een aantal subsidieregelingen beschikbaar. Duurzame energie draagt bij aan een positief imago van de sector en past in de toekomstvisie Pluimveehouderij, opgesteld door NVP en LTO/NOP.


Besmette kippen en eieren in Tsjechië

10-10-2017 - 0 reacties

Volgens Tsjechische media heeft het Tsjechische ministerie van Landbouw eind augustus 2017 besloten om 35.000 leghennen op een boerderij te ruimen nadat kinderen besmet waren geraakt met Salmonella door besmette eieren. Het ging om een pluimveehouderij in het zuiden van de provincie Moravia.


Ruim 50 studenten op landelijke studentendag pluimveehouderij

07-10-2017 - 0 reacties

Ruim 50 studenten - van zowel het MBO als het HBO, van het eerste jaar tot het vierde jaar - bezochten afgelopen woensdag 4 oktober de landelijke studentendag pluimveehouderij.


21 ruikoppels vrij van fipronil

06-10-2017 - 0 reacties

Van de 288 vanwege fipronil-geruide koppels zijn er 21 koppels vrij van fipronil. Dat zegt Eric Hubers, voorzitter van de vakgroep Pluimveehouderij van LTO/NOP in een interview met Boerderij, op basis van cijfers van de NVWA.


Fipronil-crisis pakt niet voor iedereen slecht uit

04-10-2017 - 0 reacties

In september is het jaar ver genoeg gevorderd opdat Boerenbond een inschatting kan mken van de omzetevolutie in land- en tuinbouw. Voor de pluimveehouderij sprak dat niet vanzelf omdat de eiermarkt door elkaar geschud werd als gevolg van de fipronil-fraude. Door het uit de markt nemen van eieren, gevolgd door het ruimen van de hennen, zal de totale eierproductie in Vlaanderen dit jaar naar schatting vijf procent kleiner uitvallen dan in 2016. Daar tegenover staan betere prijzen, wat samen resulteert in een omzetstijging van 8,8 procent op sectorniveau. Op bedrijfsniveau is er een groot verschil tussen bedrijven die maanden uit productie zijn door de fipronil-crisis en zij die hun eieren nu duurder kunnen verkopen.


DSM lijft diervoederproducent Twilmij in

22-09-2017 - 0 reacties

DSM versterkt zijn divisie voor diervoeder en -gezondheid met de overname van Twilmij. Het speciaalchemiebedrijf maakte niet bekend hoeveel zij betalen voor het bedrijf dat gespecialiseerd is in voedingsoplossingen in de diervoedersector.


'Geef kip pijnstillers'

21-09-2017 - 0 reacties

Tientallen miljoenen kippen in Nederland lijden pijn door onder andere gewrichtsproblemen, zweren en maag-darmstoornissen. Daar wordt nu niets aan gedaan omdat er geen geregistreerde pijnstillers voor kippen beschikbaar zijn, meldt Wakker Dier op basis van onderzoek.


RIVM weet het nu nog zekerder; pluimveehouderij maakt mensen ziek

15-09-2017 - 0 reacties

Buren van een pluimveehouderij krijgen sneller longontsteking. Het RIVM heeft een meerjarige studie afgerond en het beeld is consistent over al die jaren.


Nieuwe vakgroepleden LTO Pluimvee benoemd

13-09-2017 - 0 reacties

De nieuwe vakgroepleden voor LTO Pluimveehouderij zijn benoemd.


Lidl gaat hanenvlees verkopen, tegen alle agrarische logica in

11-09-2017 - 0 reacties

Met het opfokken van leghanen gaat het Limburgse bedrijf Kipster tegen alle agrarische logica in. Die dicteert dat kippen die geen eieren leggen en amper vlees opleveren economisch niet rendabel zijn om te houden. Dat is bij de haan het geval, zeker als die van een ras is dat speciaal wordt gefokt om eieren te leggen. De kippen van dat ras groeien niet zo hard als vleeskippen. De legkip kan nadat zij is uitgelegd altijd nog worden verkocht als soepkip: de leghaan is daarvoor te schriel.


Benoeming vakgroepen Schapenhouderij, Vleesveehouderij en Pluimveehouderij

08-09-2017 - 0 reacties

Schapenhouder Saskia Duives-Cahuzak uit Vlijmen is benoemd tot nieuwe voorzitter van de vakgroep Schapenhouderij. LTO Nederland heeft verder drie leden voor de vakgroep Schapenhouderij, drie leden voor de vakgroep Vleesveehouderij en vijf leden voor de vakgroep Pluimveehouderij benoemd. Daarmee is de nieuwe samenstelling van de LTO-vakgroepen Schapenhouderij en Pluimveehouderij bekend. Alleen voor de vakgroep Vleesveehouderij wordt nog een voorzitter gezocht.


Onderzoek naar veilige bloedluisbestrijder duurt voort

06-09-2017 - 0 reacties

De recente fipronilcrisis heeft het belang van veilige bestrijdingsmiddelen of geïntegreerde bestrijdingsstrategieën tegen bloedluizen nogmaals onderstreept. Het Proefbedrijf Pluimveehouderij van de provincie Antwerpen zoekt al jaren naar een geschikte methode en zal dit ook in de toekomst blijven doen. Momenteel wordt een techniek die beloftevol leek in het labo getest in de kippenstal. Op 17 september neemt het proefbedrijf uit Geel deel aan Dag van de Landbouw zodat het grote publiek kan kennismaken met praktijkonderzoek in moderne stallen.


Fipronilonderzoek Sorgdrager duikt nadrukkelijk in rol pluimveehouderij

06-09-2017 - 0 reacties

Ex-minister Winnie Sorgdrager gaat onderzoeken hoe de fipronilcrisis in de Nederlandse pluimveehouderij heeft kunnen ontstaan en uit de hand lopen. Dat kondigden de ministeries van VWS en EZ onlangs aan. De crisis treft inmiddels 45 landen. Vandaag werd bekend welke opdracht Sorgdrager heeft gekregen van de ministers Kamp (EZ) en Schippers (VWS).

" width="150">


Uitstoot fijnstof in pluimveehouderij gehalveerd

05-09-2017 - 0 reacties

De overheid wil dat de uitstoot van fijnstof in de pluimveestallen binnen tien jaar met de helft omlaag gaat. Voor nieuwe stallen geldt zelfs een reductie-eis van 70%. Om dat te realiseren is een pakket maatregelen opgesteld.


Dagvaarding tegen NVWA

01-09-2017 - 0 reacties

LTO Nederland bereidt een dagvaarding voor tegen de NVWA. Centraal daarin staat het feit dat de NVWA heeft nagelaten om de sector te waarschuwen toen in november 2016 bekend was dat fipronil werd gebruikt. ‘Als sector hadden wij erop kunnen anticiperen en die kans is ons nu onthouden,’ reageert Eric Hubers, voorzitter vakgroep Pluimveehouderij van LTO Nederland/NOP.