Plofkip

Volg al het nieuws over Plofkip, een van de 16203 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Plofkip nieuwsbrief.

Plofkip nieuws

McDonald’s komt uit voor plofkip en de Ieren snappen niet waarom Wakker Dier de pik op hen heeft

16-09-2019 - 0 reacties De Liegebeestverkiezing van dit jaar kent inmiddels één kandidaat minder. Op de ‘enriched’ kip van McDonald’s valt niet meer te stemmen omdat ook McDonald's de kip nu een milieuvriendelijk en daarom plofkip noemt.


McDonald’s uit verkiezing Liegebeest gehaald

10-09-2019 - 0 reacties  Wakker Dier haalt McDonald’s uit de Liegebeestverkiezing. De fastfoodketen was genomineerd omdat die deed alsof hij was gestopt met plofkippen. Inmiddels heeft de keten deze foutieve claim ingetrokken. “Fijn dat McDonald’s zijn klanten niet meer op het verkeerde been zet, maar echte stappen zet je pas als je gewoon stopt met plofkip en niet alleen … Lees meer


‘Wakker Dier zou zijn zegeningen moeten tellen’

04-09-2019 - 0 reacties Wakker Dier nomineerde 5 kandidaten voor de Liegebeestverkiezing van 2019. Er valt te kiezen tussen de ‘enriched’ plofkip van McDonald’s, ‘teder geproduceerde’ melkchocolade van Milka, ‘stressvrije’ Ierse runderen van Bord Bia, ‘liefdevol’ afgevoerde geitenlammeren van Jumbo en de AH kip 'met minder ruimte dan die van Aldi'. Hoe reageren de genomineerden op hun uitverkiezing? We vroegen het na. Vandaag Milka. Eerder kwamen de kippen van McDonald's en Albert Heijn aan bod.


McDonald’s en Albert Heijn over hun kippen en de lat van Wakker Dier

30-08-2019 - 0 reacties Voor de Liegebeest-campagne van dit jaar nomineerde Wakker Dier 5 bedrijven. Consumenten kunnen tot en met 15 september hun stem uitbrengen op de ‘enriched’ plofkip van McDonald’s, ‘teder geproduceerde’ melkchocolade van Milka, ‘stressvrije’ Ierse runderen van Bord Bia, ‘liefdevol’ afgevoerde geitenlammeren van Jumbo en ten slotte de AH kip 'met minder ruimte dan die van Aldi'. In eerdere jaargangen konden bedrijven door hun reclame-uitingen aan de nominatie 'ontsnappen'. Dit jaar lijkt Wakker Dier bedrijven en supermarkten in de hoek te drijven: legt Wakker Dier de lat te hoog?
We vroegen het na bij de genomineerden. Vandaag de kippen van McDonald's en Albert Heijn.


Teun: “Van alle vleessoorten, is de plofkip het meest duurzame wat er is”

28-08-2019 - 19 reacties

Originele beschrijving

Teun van de Keuken en Iris Frederix zijn bewust van de impact van voedsel op het klimaat. Teun geeft zorgwekkende en confronterende informatie: "Men denkt dat biologisch beter is, maar voor het klimaat is het juist slechter." Ook de geliefde avocado moet het ontgelden: "Voor 1 avocado is soms 300 liter water nodig om te worden verbouwd". Iris en Teun komen met een algemeen advies: eet meer groente en dan bij voorkeur lokaal en uit het seizoen.


Overvraagt Wakker Dier dit keer?

26-08-2019 - 0 reacties Al elf jaar organiseert Wakker Dier jaarlijks de ludieke Liegebeest-verkiezing. Bedrijven die 'dierenleed verbloemen met mooie praatjes' worden genomineerd; het publiek kan 3 weken lang zijn stem uitbrengen op de meest misleidende claim. Vandaag nomineerde Wakker Dier voor de Liegebeestverkiezing 2019 de ‘enriched’ plofkip van McDonald’s, ‘teder geproduceerde’ melkchocolade van Milka, ‘stressvrije’ Ierse runderen van Bord Bia, ‘liefdevol’ afgevoerde geitenlammeren van Jumbo en ten slotte de AH kip 'met de minder ruimte dan die van Aldi'.


Jokken over plofkippen en lammetjes: Vijf bedrijven maken kans op titel Liegebeest van het jaar

26-08-2019 - 1 reacties McDonald’s, Milka, Bord Bia, Jumbo en Albert Heijn zijn genomineerd als Liegebeest van het jaar, heeft Wakker Dier bekendgemaakt. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie wordt er onder meer gejokt over plofkip en over de verzorging van lammetjes.


Nominaties Liegebeest 2019 voor McDonald’s, Milka, Bord Bia, Jumbo en Albert Heijn

26-08-2019 - 0 reacties Wakker Dier nomineert vandaag vijf kandidaten voor de Liegebeestverkiezing 2019: ‘enriched’ plofkip van McDonald’s, ‘teder geproduceerde’ melkchocolade van Milka, ‘stressvrije’ Ierse runderen van Bord Bia, ‘liefdevol’ afgevoerde lammetjes van Jumbo en ten slotte de AH kip met de minste ruimte. Wakker Dier organiseert de Liegebeestverkiezing al elf jaar, om misleiding en leugenachtige claims over dierenwelzijn … Lees meer


Nuggets, burgers en pizza’s van plofkip

14-01-2019 - 0 reacties DEN HAAG (ANP) - Fastfoodketens doen ,,teleurstellend weinig'' voor het welzijn van kippen, concludeert dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection na onderzoek. Volgens de organisatie scoren McDonald's, KFC en Domino’s Pizza Group, matig tot zwaar onvoldoende.
Het bericht Nuggets, burgers en pizza’s van plofkip verscheen eerst op Nieuws.nl.


Namaakvleeswetenschapper vindt plofkip lastig te verslaan

04-01-2019 - 0 reacties Vleesvervangers zijn booming, schrijft het Financieele Dagblad. Unilever wordt eigenaar van de Vegetarische Slager. Concurrent Nestlé komt binnenkort met een eigen vleesvrije Incredible Burger; het Zwitserse levensmiddelenbedrijf hoop op een omzet in vegetarisch vlees van $1 miljard binnen enkele jaren. In de VS gonst het van de vlees-, zuivel- en zelfs eivervangers. "Maar de wetenschap ontdekt ook wat nadelen", schrijft de krant.


Hoe Anja Hazekamp de plofkip op het bordje van Europa kreeg

24-10-2018 - 0 reacties Het Europees Parlement het trieste lot van de plofkip onder de neus wrijven is een helse klus. Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren vertelt over haar geslaagde tactiek om een resolutie in te dienen. ,,Toch mooi dat één lid het verschil kan maken.”


Lidl stopt met broodbeleg van plofkip

02-10-2018 - 0 reacties Alle vleeswaren voor op brood van Lidl zijn vanaf 1 januari 2019 plofkipvrij. Die toezegging heeft de supermarktketen volgens Wakker Dier gedaan naar aanleiding van een recente steekproef.


Broodbeleg van Lidl wordt plofkipvrij

02-10-2018 - 0 reacties Alle vleeswaren van supermarktketen Lidl zijn vanaf 1 januari 2019 plofkipvrij. Dat zegt de keten toe aan Wakker Dier. Lidl vervangt de plofkip door de tussenkip, een kip met een iets beter welzijn. Wakker Dier is blij met de toezegging: “Plofkip is onacceptabel, ook op de boterham. Gelukkig stopt Lidl hier binnenkort mee,” aldus Anne … Lees meer


Bijna 70 procent kipbroodbeleg nog plofkip

15-09-2018 - 0 reacties Bijna 70 procent van de kipvleeswaren in de supermarkt is plofkip. Dit blijkt uit een steekproef van Wakker Dier. Plofkip wordt nog volop gebruikt door A-merken als Zandvliet en Zwanenberg en in huismerken. “Supers keuren de verse plofkip af, maar verwerken het op grote schaal in hun broodbeleg. Dat moet veranderen,” aldus Anne Hilhorst van … Lees meer


Is de plofkip verleden tijd?

21-08-2018 - 0 reacties Uit een onderzoek van Wageningen University & Research in opdracht van Wakker Dier blijkt dat de Nederlandse kippen steeds betere levensomstandigheden hebben. De WUR vergeleek haar resultaten met een onderzoek van de overheid uit 2011.


Kippenwelzijn verbetert, al is de lijst met problemen nog lang

21-08-2018 - 0 reacties De Nederlandse plofkip heeft nog altijd te maken met benarde leefomstandigheden. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Livestock Research in opdracht van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier.


Zelfs plofkip heeft minder zere poten, maar de uitloopkip is bang

21-08-2018 - 0 reacties Dankzij het besluit van de Nederlandse supers om alleen nog trager groeiende vleeskuikenrassen aan te bieden en het Vleeskuikenbesluit van 2012 hebben veel minder in Nederland afgemeste vleeskippen pijn aan hun poten. Dat blijkt uit WUR-kippenwelzijnsonderzoek dat werd gefinancierd door Wakker Dier. De overheid wil er geen geld meer aan uitgeven, zegt de organisatie. Wakker Dier liet het onderzoek doen om de voortgang in de Nederlandse kippensector vast te kunnen stellen.


Nederlandse kippen hebben het beetje beter, buitenland wil nog plofkip | NOS

20-08-2018 - 0 reacties Uit onderzoek van de Wageningen University in opdracht van Wakker Dier blijkt dat het aantal 'plofkippen' de laatste jaren fors is gedaald.


Steeds minder plofkippen in Nederlandse pluimveestallen

20-08-2018 - 0 reacties Er zijn steeds minder plofkippen in Nederland. Uit onderzoek van de Wageningen University in opdracht van Wakker Dier blijkt dat ruim 30 procent van de pluimveebedrijven de afgelopen zeven jaar is overgestapt op een ander kippenras, dat langzamer groeit en niet het predicaat 'plofkip' draagt.

Supermarkten hebben sinds een paar jaar een nieuw soort kippenras in de schappen liggen. Bij Jumbo heet die kip bijvoorbeeld de 'Nieuwe Standaard Kip', Albert Heijn heeft 'de nieuwe AH-kip'. Het zijn geen kippen die het predicaat 'scharrelkip' of 'biologisch' mogen dragen, maar de dieren hebben wel meer ruimte, groeien langzamer en leven langer. Ze leven gemiddeld 47 tot 49 dagen, de kip die gezien wordt als plofkip zo'n 42 dagen.

Trager ras
"Alle supermarkten zijn overgestapt op een trager groeiend ras, dus voor het overgrote deel van de Nederlandse consumptie zit het wel goed", zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.
Volgens onderzoekster Ferry Leenstra van de Wageningen Universiteit gaat het inderdaad een stuk beter. "De kippen hebben in hun hele, overigens vrije korte, leven minder problemen dan in 2011", zegt ze op NPO Radio 1. "We hebben toen in opdracht van het ministerie bekeken hoe het met het ongerief van vleeskippen zat. Dat hebben we nu opnieuw onderzocht. En we zien duidelijk verbetering. Daar hebben boeren, actiegroepen en de overheid samen voor gezorgd."

In 2011 hadden de kippen vooral problemen met hun poten en gewrichten. Leenstra: "En ze hadden frustratie door verveling. Dat is allemaal verbeterd."
Voetzweren
Toch is Wakker Dier nog niet helemaal tevreden. 70 procent van de Nederlandse productie gaat naar het buitenland. "Daarvan is het grootste deel plofkip", zegt Hilhorst. "De 'betere' kip eten we hier vooral in Nederland. De buitenlandse productie gaat vooral om de prijs."
15 tot 20 procent van de kippen lijdt aan voetzweren, zo'n 50 miljoen dieren. Ook dat is een flinke daling ten opzichte van 2011. Toen had nog 50 procent van de kippen last van zogenoemde 'ernstige voetzoollaesies', een aandoening aan de poten. Bij kippen die vallen onder het Beter Leven-keurmerk of het biologisch-predicaat is het percentage voetzweren zelfs al onder de 10 procent.

Hilhorst hoopt dat alle kippen in Nederland straks minimaal 1 ster Beter Leven-keurmerk hebben. "Dat is realistisch", vindt ze. "Het is wat duurder, maar consumenten willen betalen als ze het vertrouwen. Al het varkensvlees is al één ster. Het kan en mensen staan er voor open."


WUR-rapport: voetzweren grootse welzijnsprobleem bij plofkip

20-08-2018 - 0 reacties Het leed van de plofkip is nog altijd groot. Ondanks strengere wetgeving lijdt 15 tot 20 procent van de dieren aan pijnlijke voetzweren. Dat blijkt uit een rapport van Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van Wakker Dier. “Dit bewijst dat de ellende voor de plofkip nog lang niet voorbij is,” aldus Anne Hilhorst … Lees meer