Peru

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Peru. Peru is een van de 18511 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Peru nieuws

Eten van eigen bodem tegen klimaatverandering? 'Menu wordt eenvoudiger'

09-11-2021 - 0 reacties Blauwe bessen uit Peru, mandarijnen uit Spanje en Marokko en ananas uit Costa Rica. We importeren nogal wat voedsel uit het buitenland, en dat is niet de meest duurzame optie. Ondertussen bespreken wereldleiders in Glasgow de klimaatcrisis. Kunnen we daar zelf aan bijdragen door alleen te eten wat van eigen bodem komt?


Boer Henk droomt ervan dat hij ooit tussen de lupinevelden kan fietsen

11-08-2021 - 0 reacties Boer Henk Kerkers uit Deurne teelt in zijn moestuin zo'n 100 bijzondere groenten. Zijn groenten hebben exotische namen en zijn in de supermarkt meestal niet te krijgen: van de lauki (fleskalebas) uit India, borlottibonen tot de Purple Haze wortel. Ze groeien allemaal welig op de grond achter het huis van Henk. Maar één gewas is volgens boer Henk 'het nieuwe goud van de Peel': lupine.
Want lupine is een geweldig gewas, vindt Henk Kerkers. En zijn collega's zouden het meer kunnen gaan telen. De boon zit vol met proteïne en is een prima vleesvervanger. "Mijn droom is dat over tien jaar een heleboel boeren in de Peel lupine als akkerbouwgewas hebben. Er zit 35 tot 40 gram proteïne in. We zouden dan een lokale bron van proteïne hebben en niet van een boot die in Rotterdam aankomt."
Volgens Henk kan het gewas soja makkelijk vervangen. "Het heeft dezelfde kwaliteiten. En lupine maakt de bodem vruchtbaarder. Er zitten zogeheten stikstofknolletjes aan de plant die samen met bacteriën stikstof uit de lucht halen en de bodem vruchtbaarder maken. We hebben dan geen kunstmest meer nodig." Ook trekken de bloemen van lupine veel bijen aan.
Nederlandse boeren zouden zoveel meer kunnen met hun groenteteelt, denkt Kerkers. "Als ik hier door de Peel fiets, dan zie ik vaak een beperkt aantal gewassen."
Kerkers begon in 2014 met zijn moestuin om uit te proberen welke groenten goed kunnen groeien in Brabantse grond. Sommige groenten, zoals de lauki uit India, lukken prima. Maar andere groenten, zoals een fraai knolletje uit Peru, laten zich hier voorlopig nog niet telen.
Boer Henk geeft toe dat er vool veel groenten die hij teelt een heel beperkt publiek is. Hij levert nu groenten aan restaurants in de regio. Hij teelt veel op verzoek van de koks. "Dan hebben ze in Frankrijk iets gezien en dan vragen ze aan mij om dat hier eens te proberen."
Henk Kerkers is tien jaar wethouder geweest in Deurne en besloot zijn nette pak in te ruilen voor een paar boerenklompen. "De moestuin was altijd al een hobby. Ik ben opgegroeid op een boerderij en moest mijn moeder vaak helpen. Dat vond ik leuk."
Maar veel van de groenten die hij teelt, had zijn moeder nog niet. Zoals de grote trots van Henk, de lauki, een grote kalebasachtige groente. "Ik heb de zaden in India gekocht en hij bleek hier gewoon te kunnen groeien" Ook levert Henk kruiden en eetbare bloemen aan chefkoks. "Niet alleen voor de smaak, maar ook om een bord heel mooi op te maken bijvoorbeeld."
Sommige groenten zullen altijd een kleine doelgroep houden, maar Henk hoopt dat uit zijn kleurrijke proeftuin de lupine de Brabantse akkers gaat veroveren. "Ik hoop dat het landschap op de Peel dan ook wat gevarieerder wordt. En dat je eind juni tussen de mooie lupinevelden kunt fietsen."


Eerste Ethiopische avocado’s onderweg naar Nederland

25-08-2020 - 0 reacties Nederland importeert avocado’s uit tientallen landen, waaronder Peru, Chili, Zuid-Afrika en Mexico. Inmiddels zijn ook de eerste avocado’s uit Ethiopië onderweg naar Europa.


Alstroemeria in september op Bloemenagenda

05-08-2019 - 0 reacties Alstroemeria staat in september op de Bloemenagenda van Bloemenbureau Holland. Alstroemeria wordt ook wel de Incalelie genoemd en is afkomstig uit de koele berggebieden van de Andes in Brazilië, Peru en Chili.


Groente van ver, terwijl we zelf zat hebben - waarom?

19-07-2019 - 0 reacties Peultjes uit Zimbabwe, boontjes uit Peru en Marokko, broccoli uit Kenia en asperges uit Peru. Midden in het Hollandse oogstseizoen ziet Sjoerd van der Wouw, meester-campaigner van foodwatch, in de plaatselijke supermarkt vooral producten uit warme landen terwijl die hier nu ook volop van het land komen.


Dit is de Achterhoekse alpaca-ranch van Wilma en Gilbert: ‘Ik ben niet zweverig, maar het is rustgevend’

03-07-2019 - 0 reacties VOORST - Aan de wandel met een alpaca om je hoofd even helemaal leeg te maken? Je hoeft er niet meer voor naar Peru. In Voorst bij Gendringen verzorgen Wilma Rougoor en Gilbert Otten op hun ‘alpaca ranch d’n Achterhoek’ middagen waar alles draait om het wollige dier uit de Andes.


Roadshow Tuinbouw Peru

20-05-2019 - 0 reacties Heeft u belangstelling voor Peru en de indrukwekkende groei die de groenten- en fruitsector daar laat zien? Neem dan van 21 tot en met 25 oktober deel aan de Roadshow Tuinbouw Peru.De Peruaanse groenten- en fruitsector is nog lang niet uitgegroeid. Nederlandse kennis en technologie kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan een dynamische, en tegelijkertijd duurzame, groei van deze sector.


Indianenrijk gebouwd op bier, inspiratie voor EU

19-04-2019 - 0 reacties Ten tijde van onze vroege middeleeuwen, van 600 tot 1100 na Christus, heersten in het kustgebied van Peru de Wari. Een krijgslustig volk, de voorgangers van de Inca’s. Voor historici was het altijd een raadsel hoe het Wari-rijk zo lang heeft kunnen bestaan. Amerikaanse archeologen menen te weten hoe de Wari-samenleving zo lang stabiel kon blijven: dankzij bier. Daarover bericht EurekAlert.


Dakarquotes 2019 etappe 8: Janus vliegt!

16-01-2019 - 0 reacties

Originele beschrijving

Dagmenu Mammoet Rallysport smaakt naar meer ‘Geduld, regelmaat, vloeiend rijden door de duinen, goed navigatiewerk en een perfecte truck.’ Dat waren de ingrediënten voor de hoofdschotel van Mammoet Rallysport in de achtste etappe. Janus van Kasteren diende het ‘vijf-sterren gerecht’ op in het bivak van Pisco. Het ‘dagmenu’ van dinsdag was pittig, maar smaakt zeker naar meer. ,,Het was een fantastisch dag voor ons,’’ zo liet Janus rond 17.30 uur (plaatselijke tijd) vanuit Peru weten. ,,We hebben heel constant gereden en geen grote problemen gehad. We hebben een kwartier verspeeld, omdat we vast hebben gestaan op een duin. Maar verder


Cavia lekkerder dan frikandel speciaal? Dakar-deelnemers proeven Peruaanse delicatesse

13-01-2019 - 0 reacties Cavia. Voor ons een huisdier, maar in Peru is het een delicatesse. Om te checken hoe geïntegreerd de Brabantse Dakar-deelnemers zijn in Peru, lieten we ze tijdens de rustdag een stukje cavia proeven. Met wisselende reacties...


Peruaanse cacaoboeren verdienen pas echt eerlijk dankzij Chocolatemakers

20-12-2018 - 0 reacties In Peru bouwt Chocolatemakers in samenwerking met een boerencoöperatie een verwerkingsfabriek voor cacao. De boeren zijn eigenaar van de fabriek en verdienen niet alleen aan hun cacao, maar ook aan de chocolade die ze er zelf van maken.


Seminar duurzame stedelijke ontwikkeling in Latijns-Amerika

18-12-2018 - 0 reacties Bent u actief op het gebied van mobiliteit, stedelijk waterbeheer of afval en energie? En wilt u zakendoen in Mexico, Panama, Costa Rica, Colombia, Peru of Chili? Kom dan op 31 januari naar Den Haag en neem deel aan het seminar over duurzame stedelijke ontwikkeling in Latijns-Amerika.Het seminar is interessant voor zowel bedrijven als kennisinstellingen.Tijdens het seminar geven specialisten een presentatie. U kunt hen vragen stellen en discussiëren met de aanwezige bedrijven, kennisinstellingen, gemeenten etc.


Ssangyong schrijft op het laatste moment in voor Dakar 2019

03-12-2018 - 0 reacties

Originele beschrijving

Developed by SsangYong Motorsport in Spain, the new Rexton DKR utilises a dune buggy body style with the muscular design features of the new SsangYong Rexton SUV. The car is built to be strong, fast and light to overcome the many different challenges posed by the race. The 11-day 2019 Dakar starts in Peru on January 6th concluding in Lima on the 17th. With 10 hard stages, competitors race over 5,000 kilometers, 70 per cent of which is across dunes and sand, with 3,000 kilometers of special stages. This is the 40th Dakar Rally, and the tenth since moving to


Het begin van een nieuwe El Niño

29-11-2018 - 0 reacties Voor de kust van Peru in de Grote Oceaan begint het zeewater op te warmen. Het lijkt er op dat er een nieuwe El Niño begint. Langs de evenaar (in de oostelijke Grote Oceaan) komt in de loop van sommige jaren een sterke opwarming van doorgaans koel zeewater voor. En die is van invloed op het weer in grote delen van de wereld, waaronder Europa.


Wereldaardappelcongres: nauwe banden Peru en België

04-07-2018 - 0 reacties Onlangs vond in het Peruaanse Cuzco de tiende editie plaats van het driejaarlijkse Wereldaardappelcongres (WPC). Het WPC-voorzitterschap van Romain Cools, algemeen secretaris van Belgapom, de beroepsvereniging van de Belgische aardappelhandel en –verwerking, zorgt op zich al voor een mooie ‘aardappellink’ tussen België en Peru, de bakermat van de aardappel. Maar daarnaast zijn er nog wel wat. De ruim 40 jaar lange samenwerking tussen België en het Internationaal Centrum van de Aardappel (CIP), gevestigd in het Peruaanse Lima, is er een van.


'Het is cruciaal om de aardappelwereld te volgen'

26-06-2018 - 0 reacties Van 28 tot en met 30 mei werd het World Potato Congress (WPC) in Peru georganiseerd. Telers, verwerkers, onderzoekers en afnemers komen eens per 3 jaar bijeen om te spreken over de toekomst van de aardappelsector. WPC-voorzitter Romain Cools over de afgelopen én aanstaande editie.


Colruyt werkt aan duurzame voedselketen in Peru

05-06-2018 - 0 reacties Via het project ‘Gezocht: Voedsel voor de Toekomst’ gaan de provincie Vlaams-Brabant, Rikolto, KU Leuven en hogeschool UCLL en Colruyt Group op zoek naar manieren om de groeiende wereldbevolking op een duurzame manier te blijven voeden. Eén van de mogelijke oplossingen was het opzetten van duurzame voedselketens in het Zuiden. Het eerste concrete resultaat daarvan ligt vanaf juni 2018 in de rekken: een nieuwe quinoamengeling uit Peru, geteeld door 182 lokale boeren uit Ayacucho.


Op zoek naar het voedsel voor de toekomst

04-06-2018 - 0 reacties Via het project ‘Gezocht: Voedsel voor de Toekomst’ gaan de provincie Vlaams-Brabant, Rikolto, KU Leuven en hogeschool UCLL en Colruyt Group op zoek naar manieren om de groeiende wereldbevolking op een duurzame manier te blijven voeden. Eén van de mogelijke oplossingen was het opzetten van duurzame voedselketens in het Zuiden. Het eerste concrete resultaat daarvan ligt vanaf juni 2018 in de rekken: een nieuwe quinoamengeling uit Peru, geteeld door 182 lokale boeren uit Ayacucho.


Belgische delegatie bezoekt eerste Chunofabriek in Peru

22-05-2018 - 0 reacties In aanloop naar het tiende World Potato Congress in Peru zal een uitgebreide Belgische delegatie de eerste Chunofabriek ter wereld bezoeken. De ambachtelijke onderneming zal de traditionele productie van gevriesdroogde aardappelen in de Andes op een hedendaagse wijze verder zetten. Door de klimaatsverandering in de Andes wordt het steeds moeilijker om de vriesomstandigheden te garanderen. Een nieuwe vrieskamer, ontwikkeld binnen een Vlaams project, maakt het nu mogelijk om gevriesdroogde aardappelen op een kwalitatieve manier te bewaren.


Nissan Navara takes on gruelling Dakar Rally

05-01-2018 - 0 reacties

Originele beschrijving

‘Dream… Dare… Live it’ is the official motto of the world-famous Dakar Rally – and that’s exactly what one man and his Nissan Navara will be doing this month. Mindaugas Plukys has bought the pickup, found sponsors to help him modify it and shipped it across the Atlantic Ocean to the start line in Lima, Peru. After applying for media accreditation from event organisers, he will be following the same route as the competitors – beginning on January 6 – and sending back articles, images and video for media outlets. Timing for this ‘trip of a lifetime’ expedition could not