Parijs

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Parijs. Parijs is een van de 17348 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Parijs nieuws

‘Meer investeren in hernieuwbare energie in opkomende economieën’

09-06-2021 - 0 reacties PARIJS (ANP) - Er moet veel meer geld worden geïnvesteerd in hernieuwbare energie in landen waarvan de economie nog in ontwikkeling is. Dat is nodig om de klimaatdoelen van Parijs te halen, stelt het Internationaal Energieagentschap (IEA) in een nieuw rapport.


Energieagentschap: 'Stop nu met nieuwe olie- en gasprojecten'

18-05-2021 - 0 reacties Energiebedrijven moeten nog dit jaar helemaal stoppen met investeringen in nieuwe projecten voor olie- en gaswinning. Anders worden de doelstellingen van Parijs nooit gehaald.


VS en China willen samen klimaatcrisis aanpakken ondanks alle onderlinge spanningen

18-04-2021 - 0 reacties De Verenigde Staten en China hebben in Shanghai afgesproken om samen te werken in de aanpak van de klimaatcrisis. De Amerikaanse klimaatgezant John Kerry voerde in Shanghai twee dagen overleg met zijn Chinese collega Xie Zhenhua over de stappen die gezet moeten worden.
De gezamenlijke inzet van deze twee supermachten, die samen verantwoordelijk zijn voor de helft van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, wordt gezien als cruciaal voor het halen van de klimaatdoelen van Parijs.
Kerry is de eerste afgevaardigde van de regering Biden die China bezoekt. De relatie tussen de landen is gespannen, de Amerikaanse kritiek op de onderdrukking van de Oeigoeren, op de Chinese claims op Taiwan en de Zuid-Chinese Zee en de bemoeienis met Hongkong valt heel slecht in Peking. Maar in Shanghai wekten de twee onderhandelaars de indruk dat de VS en China op het gebied van klimaat de handen ineen kunnen slaan.
Concrete afspraken zijn niet gemaakt. De landen hebben toegezegd zich samen hard te maken voor het behalen van internationale klimaatafspraken en verder te werken aan concrete afspraken over beperking van het gebruik van fossiele brandstoffen. Ook gaan ze extra inzetten op een fonds voor armere landen om hen te helpen bij het vergroenen van hun economie.
'Geen beschuldigende vinger'
Er is in Shanghai vooral veel tijd gestoken in onderhandelingen over het gebruik van steenkool voor energieopwekking en in de industrie. Nergens wordt op dit moment zo veel steenkool verstookt als in China.
"Ik heb niet met de beschuldigende vinger gewezen", zei Kerry na afloop van het overleg. "Wij stookten eerder te veel kolen, andere landen gebruiken te veel steenkool, maar in China wordt het meeste, écht het meeste steenkool gestookt. En daarom moet er iets veranderen."
Vrijdag begint een tweedaagse online-klimaattop, op initiatief van president Biden. Hij heeft veertig wereldleiders uitgenodigd om samen ambitieuzere klimaatdoelen af te spreken en meer hulp te bieden aan het armere deel van de wereld. Biden heeft aangedrongen op deelname van de Chinese president Xi Jinping aan de top, maar het is nog onduidelijk of Xi zelf aanschuift. Peking heeft al wel laten weten dat er geen nieuwe toezeggingen te verwachten vallen. "Voor een groot land met 1,4 miljard mensen zijn klimaatdoelen niet makkelijk te vervullen", liet een onderminister afgelopen week weten.
Er is Biden veel aan gelegen dat de top succesvol verloopt. Een van zijn eerste daden als president was de ondertekening van een decreet waardoor de VS opnieuw toetrad tot het klimaatakkoord van Parijs uit 2015. Bidens voorganger Trump had het land daar eerder uit teruggetrokken. Biden heeft de strijd tegen de wereldwijde opwarming uitgeroepen tot een van de belangrijkste pijlers van zijn presidentschap.


Duizend elektrische auto’s staan al drie jaar weg te roesten op een veld na mislukt experiment

07-04-2021 - 0 reacties Op een veld in de Franse gemeente Romorantin staan meer dan duizend uit het verkeer genomen deelauto’s weg te roesten. De modellen van Bluecar hadden in Parijs furore moeten maken, maar het experiment faalde.


GroenLinks: ‘VVD breekt met klimaatafspraken’

11-03-2021 - 0 reacties De VVD doet te weinig om de klimaatdoelen van Parijs te halen, zo staat in een doorrekening van het VVD-verkiezingsprogramma in opdracht van GroenLinks. ,,Eigenlijk is dit klimaatbedrog’’, vindt GroenLinks-leider Jesse Klaver.


Danone zet mes in kosten en schrapt banen

23-11-2020 - 0 reacties PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Het Franse levensmiddelenconcern Danone gaat flink in de kosten snijden en tot wel 2000 banen schrappen. Het bedrijf wil de winstgevendheid opkrikken die onder druk staat door de coronacrisis, bijvoorbeeld omdat er veel minder flesjes bronwater worden verkocht door de horeca nu mensen meer thuiszitten.


‘Economisch herstel grote economieën verliest verder aan kracht’

09-11-2020 - 0 reacties PARIJS (ANP) - Het economisch herstel in de landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) verloor in oktober over de gehele linie verder aan kracht. Dat concludeert de OESO op grond van zijn eigen index van leidende indicatoren. De beweging was al ingezet voor overheden in diverse landen weer nieuwe lockdownmaatregelen aankondigden.


LIVE | Parijs doet cafés op slot, ‘Veel dieren net zo vatbaar voor corona als mensen’

05-10-2020 - 0 reacties Het coronavirus kent ook op de geestelijke gezondheidszorg zijn weerslag, zo blijkt uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie in 130 landen. Mensen zouden moeilijk ‘verlichting vinden’ in coronatijd, met mogelijk meer zelfdodingen tot gevolg. Een op de tien coronapatiënten krijgt hartproblemen tijdens ziekenhuisopname. Uit onderzoek onder 3000 patiënten blijkt dat bij 12 procent van hen hartklachten optreden.


Volkswagen: 'Einde verbrandingsmotor vanaf 2040'

17-09-2020 - 0 reacties Als het aan Volkswagen ligt, zwaaien we in de jaren 40 met z'n allen de laatste verbrandingsmotor uit. Dat moet volgens VW ook wel, kijkend naar het doel van het klimaatakkoord van Parijs.


Kunnen we onze CO2-uitstoot weer uit de lucht halen met 'negatieve emissies'?

01-09-2020 - 6 reacties In 2015 sloten wereldleiders het klimaatakkoord van Parijs. Doel: de opwarming beperken tot 1,5 à 2 graden. Maar sindsdien is de mondiale uitstoot niet gedaald. Om de klimaatdoelen nog te halen, lijken noodmaatregelen onontbeerlijk.


Onze landbouw in 2050: van halvering veestapel lijkt geen sprake

06-06-2020 - 15 reacties Krimp van de Nederlandse veestapel is hoe dan ook nodig om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Maar van halvering van het aantal landbouwdieren is zelfs in het meest ingrijpende scenario geen sprake, zo blijkt uit een recente studie.


Nederlands klimaatbeleid kost ongeveer 3 miljard per jaar

29-05-2020 - 0 reacties Bij eerdere berekeningen werd uitgegaan van de kosten van het Klimaatakkoord van Parijs. Maar Nederland maakte al eerder klimaatafspraken, in 2013. Die kosten (52 miljard euro) lopen nog even door.


Slachthuizen moeten met concrete plannen komen om personeel te beschermen

26-05-2020 - 0 reacties Vleesverwerkers moeten dinsdag met plannen komen om hun personeel beter te beschermen tegen het nieuwe coronavirus, anders stopt de verplichte controle op hun werk door de NVWA en moeten zij dicht. Een ultimatum dat landbouwminister Carola Schouten heeft gesteld, loopt dinsdagavond af.

Vorige week werd een slachthuis van vleesverwerker Vion in Groenlo gesloten, toen een groot deel van het personeel besmet bleek met het coronavirus. Ook enkele inspecteurs van de NVWA zijn positief getest. Daarop zijn slachthuizen in een brief gewezen op de regels waaraan zij moeten voldoen.

In slachthuizen werken veel arbeidsmigranten die vaak ook nog dicht bij elkaar gehuisvest zijn.


Parijs weigert melk weg te laten lopen

14-04-2020 - 15 reacties De Franse landbouwminister Didier Guillaume roept de Europese Commissie op om 'dringende maatregelen' te nemen om de zuivelmarkt door de coronacrisis te loodsen. 'Het is uitgesloten dat wij melk weg laten lopen'.


Formule E voor twee maanden stilgelegd

13-03-2020 - 0 reacties Het WK in de elektrische raceklasse Formule E is voor twee maanden stilgelegd als gevolg van het coronavirus. Dat betekent dat ook de races in Parijs (18 april) en Seoul (3 mei) niet doorgaan. De organisatie had eerder al de ePrix-wedstrijden in China, Italië en Indonesië van de kalender gehaald.


‘Investeringen bedrijven moeten verdubbelen om doelen klimaatakkoord Parijs te halen’

25-02-2020 - 6 reacties De grote concerns in Europa hebben vorig jaar 124 miljard euro uitgetrokken voor investeringen in het verminderen van hun uitstoot van broeikasgassen. Volgens onderzoekers is dat bedrag volstrekt niet toereikend. Om de doelen van het klimaatakkoord van Parijs te halen, zouden deze investeringen dubbel zo hoog moeten zijn, zo schrijft de Volkskrant.


Franse boeren in de bres voor hun sector en imago

24-02-2020 - 0 reacties In het licht van het ‘Salon International de l’Agriculture’, dat momenteel in Parijs plaatsvindt, staat het imago van de landbouwsector centraal. De Franse boeren hebben het moeilijk om nieuwe werkkrachten te vinden en klagen ook de agribashing aan.


Hogere stofuitstoot sinterkoelers Tata

05-12-2019 - 0 reacties Uit onderzoek van Tata Steel is gebleken dat de uitstoot van stof door de sinterkoelers 1,5 tot 2 keer groter is dan vergund. De provincie Noord-Holland gaat onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren.

De sinterfabriek van Tata Steel in IJmuiden stoot 1,5 tot 2 keer zoveel stof uit dan volgens de vergunning was toegestaan. NH Nieuws meldt dat de provincie, die hier toezicht op moest houden, gaat onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren. Ook wordt gekeken of dit bij andere fabrieken van het staalbedrijf het geval is.
De stof sinter komt vrij bij het maken van ruwijzer. Een gedeelte ervan komt direct in de buitenlucht en bevat een aantal ongezonde metalen zoals lood. In de huidige vergunning staat dat de uitstoot per sinterkoeler maximaal 1 kilo per uur mag zijn, maar nu blijkt dat er 1,5 tot 2 keer zoveel in de lucht terecht is gekomen.
Gedeputeerde Adnan Tekin (PvdA) betreurt dat de hogere uitstoot niet eerder is opgemerkt. Die kwam aan het licht na onderzoek van Tata Steel zelf.
Extra filter
"Veel inwoners van de IJmond maken zich grote zorgen over het effect van stof op hun gezondheid. Het minste dat ze van ons mogen verwachten is dat we goed in kaart hebben waar het om gaat", zegt Tekin in een verklaring.
De provincie heeft verder een groot onderzoek aangekondigd naar de werkelijke uitstoot van Tata Steel. Gedeputeerde Tekin heeft opdracht gegeven om vergunningen van Tata Steel-fabrieken te vergelijken met de werkelijke situatie. Het gaat hierbij, naast de sinterfabriek, om de pelletfabriek en beide hoogovens.
Tata Steel gaat een extra filter installeren die de uitstoot moet verminderen.

De geplande investeringen van de fossiele sector maken het onmogelijk de klimaatdoelen van Parijs nog te halen. Dat concluderen Milieudefensie en zestien internationale milieuorganisaties vandaag in een rapport. De komende vijf jaar pompen oliebedrijven als Shell, BP en Gazprom opgeteld nog 1,4 biljoen dollar in nieuwe olie- en gaswinning.


Enorme files door boerenprotest Parijs

27-11-2019 - 22 reacties PARIJS - In Frankrijk demonstreren boeren voor een betere beloning. Ongeveer duizend tractoren zijn woensdag vanuit Noord- en Midden-Frankrijk op snelwegen en landwegen op weg naar Parijs, meldde nieuwszender BFMTV. Het leidde in de ochtend al tot enorme verkeersproblemen.


Geplaagde Franse boeren gooien morgen Parijs op slot

26-11-2019 - 0 reacties Franse boeren gaan morgen Parijs blokkeren, na de acties in Nederland en gisteren in Duitsland. De grote toegangswegen worden afgesloten. ,,Bijna 20 procent van de Franse boeren verdient niet genoeg om van te leven.’’