Paardenvlees

Paardenvlees is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Paardenvlees en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Paardenvlees nieuws

Paardenvleesfraudeur Jan F. moet 2,6 miljoen betalen

28-11-2019 - 0 reacties Paardenvleesfraudeur Jan F. moet 2,6 miljoen euro terugbetalen aan de Staat. Dat heeft het hof in Den Bosch donderdag beslist. De rechtbank had eerder ook al bepaald dat F. de winst die hij zou hebben gemaakt door paardenvlees te verkopen als rundvlees, moest terugbetalen.


Drie jaar cel geëist voor verkoop paardenvlees als rundvlees

31-10-2019 - 0 reacties Hans W. wordt gezien als één van de spilfiguren in de zogeheten paardenvleesfraude. De zaak leidde in 2013 tot een internationaal schandaal. Als het aan het OM ligt, moet W. drie jaar de cel in.


Hans W. leverde ruim 851.000 kilo paardenvlees als rundvlees aan Frans bedrijf, drie jaar cel geëist

31-10-2019 - 0 reacties Tegen een handlanger van paardenhandelaar Jan F. heeft het Openbaar Ministerie donderdag drie jaar celstraf geëist. Het bedrijf van Hans W. uit Oosterhout moet ook 50.000 euro betalen. W. zou ruim 851.000 kilo paardenvlees als Roemeens rundvlees hebben geleverd aan een Frans bedrijf. Jan F. en zijn bedrijf Draap zijn volgens justitie betrokken bij de grote internationale fraude rondom goedkoop paardenvlees dat als rundvlees in maaltijden zat verwerkt.

Tegen een handlanger van paardenhandelaar Jan F. heeft het Openbaar Ministerie donderdag drie jaar celstraf geëist. Het bedrijf van Hans W. uit Oosterhout zou ook 50.000 euro moeten betalen. W. zou ruim 851.000 kilo paardenvlees als Roemeens rundvlees hebben geleverd aan een Frans bedrijf. Jan F. en zijn bedrijf Draap zijn volgens justitie betrokken bij de grote internationale fraude rondom goedkoop paardenvlees dat als rundvlees in maaltijden zat verwerkt.


​Vleesconsumptie Nederland stijgt licht

24-09-2019 - 0 reacties Het totale verbruik van vlees en vleeswaren (op basis van karkasgewicht) per hoofd van de bevolking in Nederland bedraagt in 2018 iets meer dan 77 kg. Deze hoeveelheid ligt ruim een halve kilo boven het verbruik in 2017. Hiermee is er voor het eerst na tien jaar weer een lichte stijging in de vleesverbruik-cijfers. De stijging komt vooral door een toename van in het verbruik van pluimveevlees en een marginale toename van varkens- en rundvlees. De cijfers voor kalfs-, schapen-, geiten- en paardenvlees blijven gelijk aan eerdere jaren.


Paardenvleesschandaal: Nederlander opgepakt in Spanje

02-08-2019 - 0 reacties Jan Fasen, een Nederlander die gezocht werd door Frankrijk, omdat hij veroordeeld was in het schandaal over paardenvlees dat verkocht werd als rundvlees, is opgepakt in Spanje. Dat meldt de Guardia Civil. Vleeshandelaar Jan Fasen is een van de vier mannen die in april in Parijs werden veroordeeld. Ze verkochten 500 ton paardenvlees aan een Franse producent van bereide maaltijden en beweerden dat het duurder rundvlees was. De diepvriesproducten werden in 13 Europese landen verdeeld door 28 verschillende bedrijven.


Vleeshandelaar Jan F. opgepakt in Spanje

31-07-2019 - 0 reacties MADRID (ANP) - De Nederlandse vleeshandelaar Jan F. is opgepakt in Spanje, op verzoek van Frankrijk. Hij was daar eerder dit jaar veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf voor gesjoemel met paardenvlees, dat werd verkocht als rundvlees.
Het bericht Vleeshandelaar Jan F. opgepakt in Spanje verscheen eerst op Nieuws.nl.


Stop import paardenvlees uit Uruguay en Argentinië en maak goed vlees duurder

16-06-2019 - 0 reacties Nog steeds komt paardenvlees Europa binnen van paarden die in Uruguay, Argentinië en Canada mishandeld en verwaarloosd zijn. Dat blijkt uit nieuw onderzoek door 13 dierenbeschermingsorganisaties, waaronder het Nederlandse Dier&Recht en het Belgische GAIA. De organisaties ijveren al jaren voor verbetering van de omstandigheden waaronder paarden getransporteerd en geslacht worden in zowel Noord- als Zuid-Amerika. Dat blijkt onhaalbaar en dus kiezen ze voor een nieuwe aanpak: ze vragen de EU een complete importstop in te stellen voor paardenvlees uit de genoemde landen. Europese supermarkten en vleesverwerkers moeten wat hen betreft stoppen met de verkoop van paardenvlees uit de Amerika's.


GAIA klaagt dierenleed in paardenvleessector aan

12-06-2019 - 0 reacties De weg van Amerikaans paardenvlees naar ons land ligt nog steeds bezaaid met enorm veel mishandeling, verwaarlozing en fraude. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat in Uruguay, Argentinië en Canada werd uitgevoerd door Tierschutzbund Zürich en Animal Welfare Foundation, allebei partnerorganisaties van GAIA. “België is de tweede grootste importeur van paardenvlees uit Argentinië en Uruguay”, zegt GAIA-directeur Ann De Greef. “Het wordt hoog tijd dat alle Belgische supermarkten stoppen met de verkoop van paarde,vlees afkomstig uit Uruguay, Argentinië en Canada.” GAIA vraagt ook aan de EU om de import van paardenvlees uit die landen verbieden.


Twee jaar cel voor Nederlandse vleeshandelaar Jan F.

16-04-2019 - 0 reacties De Nederlandse vleeshandelaar Jan F. uit Breda is door een rechter in Parijs veroordeeld tot een celstraf van twee jaar wegens oplichting en fraude. Gesjoemel met paardenvlees mondde in 2013 uit in een schandaal in Europa.


Vleeshandelaar krijgt in hoger beroep lagere celstraf voor paarsenvleesfraude

15-03-2019 - 0 reacties Vleeshandelaar Willy Selten moet twintig maanden de cel in voor fraude met paardenvlees. In zijn groothandel mengde hij goedkoop paardenvlees met duur rundvlees en verkocht dat als puur rundvlees. Bij de rechtbank veroordeeld hem eerder tot 2,5 jaar celstraf.

Vleeshandelaar Willy Selten moet twintig maanden de cel in voor fraude met paardenvlees. In zijn groothandel mengde hij goedkoop paardenvlees met duur rundvlees en verkocht dat als puur rundvlees.


NVWA waarschuwt zes jaar na het paardenvleesschandaal: 'Frauderisico's nemen alleen maar toe'

21-02-2019 - 0 reacties Het paardenvleesschandaal schokte in 2013 de voedingswereld. Niemand verwachtte dat kwaadwillenden rundvlees in producten, zoals vermeld op het etiket, zouden mengen met het goedkopere paardenvlees. Voedselfraude stond voorgoed op de kaart van de voedselketen. Wat is er de afgelopen jaren gedaan om fraude tegen te gaan. Deze nieuwe rubriek is verschenen in VMT 2 van 22 februari 2019.


Tot vier jaar cel geëist tegen Nederlanders in Europees paardenvleesschandaal

12-02-2019 - 0 reacties Tegen de Nederlandse vleeshandelaar Jan F., uit Breda, is in Parijs vier jaar cel geëist wegens fraude. Volgens de Franse justitie is hij ‘de hoofdrolspeler’ in het Europese schandaal rond paardenvlees. Meer dan 500 ton goedkoop paardenvlees werd in 2012 en 2013 verkocht in zeker zes Europese landen alsof het duurder rundvlees was.


Vleeshandelaar Selten strijdt in hoger beroep voor vrijspraak

06-02-2019 - 0 reacties DEN BOSCH/OSS - Vleeshandelaar Willy Selten strijdt vandaag voor de rechtbank in Den Bosch voor een volledige vrijspraak van zijn celstraf vanwege fraude met paardenvlees. Hij werd in 2015 veroordeeld tot 2,5 jaar cel omdat hij paardenvlees had vermengd met rundvlees zonder het op het etiket te vermelden.

DEN BOSCH/OSS - Vleeshandelaar Willy Selten strijdt woensdag voor de rechtbank in Den Bosch voor een volledige vrijspraak van zijn celstraf vanwege fraude met paardenvlees. Hij werd in 2015 veroordeeld tot 2,5 jaar cel omdat hij paardenvlees had vermengd met rundvlees zonder het op het etiket te vermelden.


Hoe paardenvlees uit Nederland in rundvleeslasagne in heel Europa kwam

30-01-2019 - 0 reacties Wie zijn de twee Nederlandse paardenvleeshandelaren die terecht staan in Parijs? Zijn het berekenende criminelen of zijn ze zelf slachtoffer? ,,Ze noemden me El Rey de los Caballeros, de koning van de paarden!’’


Nederlandse handelaar wast handen in onschuld in Frans paardenvleesproces

29-01-2019 - 0 reacties In Parijs is het proces gaande over de internationale illegale handel in paardenvlees. Met een Nederlandse vleeshandelaar als hoofdverdachte. Maar die wast zijn handen in onschuld.


Ponyvlees verkocht als rundvlees, wie krijgt welke straf?

29-01-2019 - 0 reacties Vandaag (dinsdag) gaat de rechtszaak verder: de tweede dag in de paardenvlees-zaak in de rechtbank in Den Bosch. Er moet blijken wie er nou eigenlijk verantwoordelijk is voor de verkoop van paardenvlees als rundvlees en de straf die daarbij hoort.


Update: Vleeshandelaar voor rechter om paardensnippers en halalvlees

28-01-2019 - 0 reacties Vijf jaar na de paardenvleesaffaire staat slachterij Van Hattem uit Dodewaard voor de rechter. Ook een tussenhandelaar uit Doesburg en een vrieshuis uit Olst staan terecht. Ze zouden hebben gefraudeerd met paardenvlees. Ook zou er vlees als halal zijn verkocht, terwijl het niet volgens de islamitische regels geslacht was. Omroep Gelderland is aanwezig bij de rechtszaak.


Brabantse fraudeurs met paardenvlees ook in Frankrijk voor de rechter

21-01-2019 - 0 reacties Twee handelaren in vlees uit Breda staan maandag 21 januari voor de rechtbank in Parijs omdat ze op grote schaal zouden hebben gefraudeerd met paardenvlees. De 2 mannen zouden een belangrijke rol hebben gespeeld bij het internationale vleesschandaal waarbij goedkoop paardenvlees als rundvlees in maaltijden bleek verwerkt. Het schandaal kwam in 2013 naar buiten toen in Ierland hamburgers met paardenvlees werden ontdekt, terwijl hier volgens de verpakking alleen rundvlees in had mogen zitten. Ook in Frankrijk bleek dat er in lasagne paardenvlees zat, terwijl de consument dacht dat het om rundvlees ging. Het schandaal speelde in 13 landen en het ging in Europa om zo'n 4,5 miljoen kant-en-klaarmaaltijden.


Fraude met paardenvlees: twee Brabantse vleeshandelaren voor de rechter in Frankrijk

21-01-2019 - 0 reacties Jan F. en Henricus W. uit Breda staan maandag voor de rechtbank in Frankrijk omdat ze op grote schaal zouden hebben gefraudeerd met paardenvlees. De twee zouden een belangrijke rol hebben gespeeld bij het internationale vleesschandaal waarbij goedkoop paardenvlees als rundvlees in maaltijden zat verwerkt.


Slachthuis. vleeshandelaar en vrieshuis vervolgd voor schandaal met paardenvlees

14-01-2019 - 0 reacties Slachthuis Van Hattem uit Dodewaard en de directeur worden vervolgd voor hun rol bij een paardenvleesschandaal 5 jaar geleden. Zij worden verdacht van valsheid in geschrifte. Ook een vleeshandelaar uit Doesburg en een vrieshuis in Olst worden aangeklaagd. Waarvan zij precies worden verdacht is niet bekend. De strafzaak dient op 28 en 29 januari bij de rechtbank in Den Bosch.