Opmeer

Recente nieuwsberichten m.b.t. Opmeer

De toekomst van de Rundveeshow in Opmeer

01-08-2016 -

Een graadje of 20, weinig wind en een beetje zon maken van de Landbouwshow Opmeer gegarandeerd een prachtige dag. Zo ook deze eerste maandag van augustus. Alle onderdelen zijn tot in de puntjes geregeld door de organisatie met bij alle onderdelen, van geiten tot paarden, nationale toppers als deelnemers. Als koeienliefhebber ben ik in het algemeen de ochtend van de show daar aanwezig. Al jarenlang wordt er in Opmeer een ijzersterk staaltje van rundveefokkerij tentoongesteld en het lijkt me dat daar de komende jaren geen verandering in komt.


Eerste zelfrijdende tractor op Landbouwshow Opmeer

01-08-2016 -

Meer als een halve eeuw terug was de eerste tractor (met chauffeur) te bewonderen op de toenmalige Landbouwtentoonstelling, dit jaar is op de Landbouwshow Opmeer de eerste zelfrijdende tractor om 14:00 uur live te zien in ring 1:


Een beknopte uitleg over de innovatieve zelfrijdende combinatie van de firma Kraakman Perfors die meedoet met de Mechanisatie Parade tijdens het defilé.

Een John Deere 6155M autotrac met een Sulky econov gps kunstmest strooier.

De trekker is in staat zelfstandig over het land te rijden dmv een gps rtk correctie signaal. Er moet nog wel iemand op de trekker aanwezig zijn ivm veiligheid.

Achter de tractor hangt een Sulky econov gps kunstmest strooier.
De kunstmeststrooier gebruikt het gps signaal en taakkaart van de tractor om geen overlap en plaats specifiek het kunstmest te strooien naar gelang de hoeveelheid. De taakkaarten kunnen worden aangemaakt op de oogst opbrengst van het vorige jaar. Of dmv drone techniek die de gewassen tijdens de groei kunnen meten.

Ook kan dmv een NIR sensor op een hakselaar de vaste stof. Suikergehalte ect tijdens de grasoogst gemeten worden en in kaart worden gebracht. Overal waar te kort gehaltes in het gras wordt gemeten kunnen we plaats specifiek bemesten.

Voor de gebruiker en het milieu betekend dit:

- Minder brandstof.
- Minder kunstmest.
- Geen overlappen.
- Meer mest waar het nodig is.

Een voordeel voor de portomone van de gebruiker. En minder milieu belastend


Maarten Spaander uit Berkhout doet gooi naar Opmeers kampioenschap met Lien 277

30-07-2016 -

Toch heel mooi dat er altijd weer jonge enthousiaste melkveehouders zijn de er zin in hebben:

Berkhout- “De landbouwshow? Dat doet mijn zoon Maarten, hij is ‘chef koeien’. Veehouder Willem Spaander uit Berkhout verwijst naar zijn 19-jarige zoon Maarten die al jaren meedoet met de keuringen op de Landbouwshow in Opmeer. Zes koeien zendt hij dit jaar in. Grote kanshebster: Lien 277. “Perfect gebouwd en een superuier.”

Linda en Maarten maken Lien even schoon met de hogedrukspuit. De koe ondergaat het schoonmaken gedwee. “Geen probleem voor haar, alleen die straal op haar kop, dat vindt zij niet zo.” Vader Willem komt naar buiten met een mooie foto waar Lien 277 in volle glorie en helemaal schoon op staat. “Lien doet het al jaren goed op de keuringen”, vertelt de veehouder uit Berkhout. Zo zijn ook in Berkhout de voorbereidingen in volle gang voor de Landbouwshow. Ook hier een lange voorbereiding om de koe op haar mooist te presenteren. “De koeien worden in leeftijdscategorieën verdeeld”, vertelt Maarten. “De jury kijkt naar verschillende zaken. De twee belangrijkste punten zijn of de koe een goede uier heeft en de koe goed op haar benen staat en dus goed kan lopen. Het komt erop neer dat er wordt gekeken of een koe oud kan worden en dus in staat is veel melk te produceren. Verder kijkt de jury naar de kracht van het beest en het ‘frame’.”

De meeste veehouders komen met twee koeien naar de show, maar Maarten stuurt zes dieren naar Opmeer. “Of dat bijzonder is? Ach, ik weet niet, wij hebben gewoon een passie voor de koe en wij willen in Opmeer laten zien hoe goed onze koeien zijn.” De jonge veehouder heeft een paar keer dicht bij het kampioenschap gezeten, maar de hoogste prijs heeft hij nog niet gepakt. “Dit moet het jaar van Lien277 worden. Zij heeft er al een paar keer dichtbij gezeten. Lien is al jaren kanshebber, ik verwacht dit jaar heel veel van haar. Zij zal het moeten opnemen tegen ongeveer 15 andere koeien.”

Tekst en beeld: Ron Weinbrecher / De Koggekrant


Opmeer wordt miniveekeuring met ca 60 koeien en wat jongvee as maandag

27-07-2016 -

helaas komt mijn vorig jaar gedane voorspelling deels uit


De finalisten van de wintershow Noord-Holland in Middenmeer

02-03-2016 -

Het was weer gezellig druk in Middenmeer. Helaas een dieptepunt voor VTC Opmeer met maar een inzender met een koe. Hoewel er wel 107 koeien in in de catalogus stonden.


Zonnige 106e Landbouwshow Opmeer

04-08-2015 -

Verslag Kars Fielmich,

Zonnige 106e Landbouwshow in Opmeer met fraaie slotshow met in de hoofdrol Nico Vriend de afzwaaiende voorzitter en Fer Smit, de sponsorbaas van t bolhoedenteam.

’s Ochtends de veekeuringen (hopelijk selecyeert t bestuur de juryleden nauwkeuriger volgend jaar en bij de kalveren en de koeien werden nogal wat blunders gemaakt)van allerlei diersoorten we noemen er een paar van de blauwe Texelaars met oa de 81 jarige Jan Wagemaker uit Zwaagdijk, die het beste stel en t beste tweetal ooilammeren showde; bij de witte Texelaars bij de rammen voorop de texelse kampioen van vorige week van Jaap Eelman uit Oosterend(er waren nogal wat schapenfokkers van texel die verstek lieten gaan) reserve daar stadsboer Johan Hokkeling uit Enkhuizen's ram, die later ook t beste hok zowel bij de ooi als ramlammeren had en 5 bij de beste tien ramlammeren etc.

Early in the morning de texelsche blauwen worden in hun hok getild…..

De kalverkeuring daar waren de dieren uit stal Jan Wagemaker uit Zwaagdijk heer en meester te weinig concurrentie of teveel kwaliteitsverschil drie kollekties: de jonge kalveren 1A en de oudere !A en 1B , waarvan de oudste ook algemeen kampioenschap van de groepjes opeisten; zoon Sem Wagemaker werd opnieuw kampioen voorbrengen reserve daar Pieter van Dolder uit Hoogwoud; kampioenskalf Beemster Rosalie 938, Albiorixdochter uit stal Pieter Groot Middenbeemster een fraaie zwarte dan de koeien waar erg veel belangstelling voor was; iets meer betweterige toeschouwers zouden een volgende editie ook moeten inzenden.

Twee van de winnende kalvergroep van JTJ Wagemaker met oa Roxanne Wagemaker en Jan Koomen

Arbiter Hamoen kan wel met pensioen als je de zilveren kaasdrager winnares de Alexanderdochter Geertje van John Wester op zo’n achterafje laat bungelen…..verder was t de dag van Willem Bakker van de Langereis en John en Cristel Wester uit Opmeer bij de vaarzen kampioene Truus 203 de Galastar Blueskyvaars van Wester in de middenklasse was Truus 197 dochter van Joylan Eurostar alweer van Wester Kampioene bij de oudere koeien voorop Marijtje 356 de Comestar Lheros van Willem Bakker ik dacht voor de derde keer vn bij de bedrijfscollecties kampioen Bakker en reservekampioen Wester, die ook zn bewonderaars had vooral straalden deze meer werkijver uit bij de witblauwen nogal wat succes voor stal Jacob Worp uit Benningbroek…………

De familie Willem Bakker uit Nieuwe Niedorp

Dan s’middags het concours met als hoofdonderdeel t prachtige vierspan van Ule Haarsma uit Tjerkwerd met daarin de familie van de afscheid nemende voorzitter Nico Vriend en getrokken door twee friezen in de sjees met Fer Smit en zn echtgenote Ada, de sponsormanager uit t bolhoedencorps van Opmeer!


Familie Nico Vriend de scheidende voorzitter


De heer en mevrouw Fer en Ada Smit de sponsorbaas,die ook afscheid nam

Meer foto's en video's