Oostenrijk

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Oostenrijk. Oostenrijk is een van de 17233 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Oostenrijk nieuws

Coronanieuws: 'Geen reden om in te grijpen bij nertsenhouderijen'

10-11-2020 - 0 reacties Deskundigen die het kabinet adviseren over het coronavirus zien geen reden om extra maatregelen te nemen bij nertsenhouderijen, nu in Denemarken een mutatie rondgaat die zijn oorsprong vindt bij deze pelsdieren. Dat zegt zorgminister Hugo de Jonge tijdens het Vragenuur in de Tweede Kamer.

De Jonge moest komen uitleggen waarom Nederland vasthoudt aan plannen om pas volgend jaar alle nertsenhouderijen te sluiten. In Denemarken raakten onlangs mensen na contact met nertsen besmet me een gemuteerde variant van het coronavirus. Een deel van het land
moest daarom vrijwel volledig op slot.

De deskundigen die het kabinet heeft geraadpleegd zien in Nederland evenwel "geen aanvullende risico's" voor de volksgezondheid, zegt De Jonge. De maatregelen die dit voorjaar al werden genomen nadat in Nederland de eerste besmettingen bij nertsen waren ontdekt, 'zouden
afdoende moeten zijn', aldus de minister.


Nederland pleit voor meer waterstof in EU

15-06-2020 - 0 reacties BRUSSEL (ANP) - Nederland en zes andere Europese landen willen dat waterstof een grotere rol krijgt bij de Europese energietransitie. In een gezamenlijke verklaring roepen Nederland, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, België, Luxemburg, en niet-EU-land Zwitserland de Europese Commissie daartoe formeel op. Volgende maand komt de commissie naar verwachting met voorstellen voor een Europese waterstofstrategie.


Soortenrijk grasland verhoogt opslag en efficiënt gebruik van biomassa

26-02-2020 - 0 reacties Een grote diversiteit aan plantensoorten leidt tot meer vastgelegde zonne-energie, niet alleen in de planten zelf, maar ook in het overige boven- en ondergrondse leven. Een internationaal team van onderzoekers uit Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Nederland met elkaar aanvullende expertises, toont aan dat een soortenrijke plantengemeenschap, zoals een bloemrijk grasland, meer biomassa vastlegt dan een soortenarme gemeenschap. De verhoogde status versterkt de energiestromen in het boven- en ondergrondse voedselweb. Bovendien lekt er minder energie weg. Dat schrijft het team in Nature Ecology and Evolution van deze week.


Bloemist viert ambacht op het Festival der Flora

26-09-2019 - 0 reacties Ruim 1200 bloemisten uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland brachten in september een bezoek aan het Festival der Flora van FleuraMetz. Het festival vond op 7 september plaats in München, op 14 september in Karlsruhe en op 21 september in Chemnitz. In januari 2020 zal het Festival des Fleurs in Parijs landen.


Opnieuw Europese subsidie voor promotie Conference-peren in Duitsland en Oostenrijk

25-09-2019 - 0 reacties De Nederlandse Fruittelersorganisatie NFO en het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserij Marketing VLAM hebben ruim 1,3 miljoen euro aan subsidie toegekend gekregen van de Europese Commissie voor de promotie van de Conference-peer in Duitsland en Oostenrijk. Met deze subsidie wordt een vervolg mogelijk op de lopende Conference-campagne 'Die leckere Birne aus Europa – Immer eine gute Idee'. De nieuwe campagne heeft een loopt van 2020 tot en met 2022 en sluit aan op de huidige campagne. Vanaf 2020 zal de Conference-promotie zich niet alleen richten op de Duitse markt, maar voor het eerst ook op Oostenrijk.


Met de trekker naar de Grossglockner

22-09-2019 - 0 reacties OTMV en Trekkerreizen organiseerden afgelopen weekend een reis naar Oostenrijk. Daar vond de Traktor WM plaats. Hierbij gaan 500 oldtimers de Grossglockner op. Een niet te onderschatten tocht voor mens en machine, tot 2.400 hoogte. Er is een wedstrijd aan verbonden, gebaseerd op zo gelijkmatig mogelijk omhoog rijden. Het levert altijd prachtige plaatjes op.


Lemken heeft nu ook meststofstrooiers

05-09-2019 - 0 reacties Succesvolle samenwerking met Sulky Precies tijdens Agritechnica 2019 maken Nicola Lemken en Julien Burel de samenwerking tussen hun bedrijven bekend. Lemken breidt vanaf november zijn portfolio uit en biedt meststofstrooiers van SULKY aan in het eigen Lemken blauwe design. Het programma bestaat uit drie series met in totaal vijf modellen die door de zakenpartners van Lemken in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, de Benelux, Ierland, Groot-Brittannië en Polen zullen worden verkocht. De drie series Spica, Tauri en Polaris hebben tankvolumes van 900 tot 4.000 liter en beschikken…


Oostenrijks glyfosaat-verbod in strijd met EU-regelgeving

19-08-2019 - 0 reacties Het Oostenrijkse verbod op glyfosaat is in strijd met EU-regelgeving. De werkzame stof is in de EU toegelaten en moet daarom ook in Oostenrijk beschikbaar zijn. Dat heeft Vytenis Andriukaitis, EU-Commissaris voor gezondheid en voedselveiligheid


B2b-matchmaking tijdens Marketplace Food in Oostenrijk

07-08-2019 - 0 reacties Bent u inkoper of groothandelaar van voedingsmiddelen en dranken? Ontmoet dan op 1 oktober Oostenrijkse zakenpartners tijdens de Food Marketplace in Wenen.De Marketplace Austria Food is een uitstekende gelegenheid om Oostenrijkse leveranciers en producenten uit de voedingsmiddelen- en drankenindustrie te ontmoeten. De beurs wordt voor de 14e keer gehouden en het Enterprise Europe Network Oostenrijk organiseert er matchmaking voor Nederlandse bedrijven.


Rupsenplaag dwarsboomt buxuskweek: 'struik alleen nog voor liefhebbers'

02-08-2019 - 0 reacties De buxusstruik omringde lang menig Nederlandse tuin. Maar de plant verliest snel aan populariteit, waardoor veel buxuskwekers het bijltje erbij neerleggen.
Waren er in 2010 nog bijna 850 buxuskwekerijen in Nederland, nu zijn het er nog maar 300. Door de komst van de buxusmot, die grote schade toebrengt aan de plant, willen consumenten de plant niet meer in hun tuin. Terwijl er best iets aan te doen is.
Adrie van Dun is zo'n oud-buxuskweker, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal. Had hij ooit de grootste kwekerij van de wereld, nu resteert slechts een berg oude, composterende planten. "Zo dood als een pier", concludeert hij, terwijl hij naar de berg kijkt. "Die kunnen we niet meer verkopen."
Van Dun besloot te stoppen met het verkopen van de struik, omdat "er geen brood meer mee te verdienen viel". Helemaal vertrekken uit de branche deed hij niet: hij richt zich nu op buxusonderhoudproducten. Het land dat hij over heeft, verhuurt hij. Dat staat nu vol met jonge frambozenplantjes.
Volgens Van Dun heeft de populariteit van de plant uiteindelijk geleid tot zijn eigen ondergang. "Eerst was de buxus een onderscheidende dure plant, maar op een gegeven moment had elke bouwmarkt wel een buxusactie. Goed voor ons, maar ook heel prettig voor de buxusrups. Die kon zich zo snel verspreiden."
Dat leidde tot enorme imagoschade voor de plant, vertelt hij. "Heel veel mensen hebben last van de rups, maar ze nemen de moeite niet om het aan te pakken." De oud-buxuskweker benadrukt dat er wat aan de rupsenplaag te doen is. "Maar er is geen middenweg. Je doet niets en de planten verdwijnen, of je werkt eraan en je hebt een prachtige buxus in je tuin."
Obsessie
Ook hovenier Diederik Zandee uit Bavel benadrukt dat de rupsen te bestrijden zijn. "De buxus is op zich een makkelijk product, qua groei en sterkte. En het is echt een oud-Hollandse plant." Maar de plant is door de rups simpelweg te veel werk voor veel mensen, denkt hij. "We horen zo vaak dat mensen terug komen van vakantie en een geruïneerd, kale tuin zien. Dan wordt het snel een obsessie: je kunt niet meer rustig op vakantie zonder aan je tuin te denken."
Ook Zandee is daarom inmiddels gestopt met het aanbieden van de struik die zo lang het Nederlandse straatbeeld domineerde. "Dat gaf zo veel problemen met onze klanten. Eerst kregen we de buxusschimmel, een jaar of zeven geleden. Als je dan bomen of struiken bij klanten neerzette die na drie weken al gingen rotten, besloten we naar alternatieven te zoeken." Want die zijn er genoeg, toont hij. "De ilex bijvoorbeeld, of de taxus. Die kunnen allebei zo in de plaats van een buxus."
Is het over en uit met buxus? Beide hoveniers denken van niet. "In Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland was twaalf à tien jaar geleden ook een rupsenplaag", vertelt Van Dun. "Maar die is intussen verdwenen. De plant staat er veel in groei en bloei." Dat zou ook in Nederland kunnen gebeuren, verwacht hij. "Maar voor nu is de buxus alleen voor echte liefhebbers."


Onderweg op vakantie zie je o.a. gras

01-08-2019 - 0 reacties Met de fiets rondom de Bodensee in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserlanden maar ook in Nederland kom je deze beelden tegen. Van opraapwagens, schudders, harken, balentransport en gazonmaaiers tot zeer speciale zelfrijdende klepelmaaiers voor het werk op de spoorlijnen.


Een appel is goed voor de beestjes in je buik

26-07-2019 - 0 reacties Een gangbare appel draagt meer dan 100 miljoen bacteriën met zich mee. Een biologische appel heeft wat extra 'goede' bacteriën en mist een kwaaddoener. Dat ontdekten onderzoekers van de technische universiteit van Graz in Oostenrijk.


Steyr Expert CVT beelden live uit Oostenrijk

23-07-2019 - 2 reacties Er zullen vier modellen van de Steyr Expert CVT op de markt komen  


Vakantieganger kan schrikken van vleesprijzen in Frankrijk en Oostenrijk

12-07-2019 - 0 reacties


Oostenrijk eerste EU-land dat gebruik van glyfosaat verbiedt

08-07-2019 - 0 reacties Met het verbod op het gebruik van glyfosaat, dat op dinsdag 2 juli werd aangenomen door het Weense parlement, is Oostenrijk het eerste EU-land geworden dat het gebruik van deze onkruidverdelger op nationale schaal verbiedt. Experts in Oostenrijk waarschuwen er wel voor dat het aangenomen verbod mogelijk…


Oostenrijk verbiedt als eerste land onkruidverdelger glysofaat

03-07-2019 - 0 reacties Oostenrijk is het eerste Europese land dat de onkruidverdelger glyfosaat verbiedt. Met de nieuwe wetgeving kan Oostenrijk op ramkoers komen met de Europese Unie (EU).


Oostenrijk verbiedt als eerste glyfosaat

03-07-2019 - 0 reacties Oostenrijk heeft als eerste Europese lidstaat het gebruik van glyfosaat verboden. Het land negeert daarmee de Europese wetgeving, want die stelt dat het middel nog tot 2020 binnen Europa gebruikt mag worden. 


Oostenrijk als eerste EU-land naar een verbod op glyfosaat

03-07-2019 - 0 reacties Oostenrijk heeft het gebruik van glyfosaat verboden. De bal ligt nu bij de EU om dit verbod te bekrachtigen of van tafel te vegen.


Oostenrijk eerste EU-land dat onkruidverdelger Roundup verbiedt

03-07-2019 - 0 reacties Oostenrijk verbiedt als eerste Europees land het chemische middel glyfosaat en daarmee de bestverkochte onkruidverdelger Roundup.De Oostenrijkse beslissing is in strijd met de Europese wetgeving, die het middel, ondanks veel protest, toestaat tot 2022.


Oostenrijk zet streep door glyfosaat

03-07-2019 - 0 reacties Oostenrijk is de eerste lidstaat van de Europese Unie die het gebruik van middelen met glyfosaat als werkzame stof gaat verbieden.