Onkruid

Onkruid is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Onkruid en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Onkruid nieuws

Man die onkruid bestrijdt met gasbrander veroorzaakt brand in Alphen

13-08-2020 - 0 reacties In de bosjes naast de Prins Bernhardlaan in Alphen aan den Rijn is woensdag brand uitgebroken omdat iemand onkruid wilde verwijderen met een gasbrander. De veroorzaker heeft een boete gekregen.


Invloed van culturele normen op landbouwtransitie

24-04-2020 - 0 reacties Culturele normen in de boerengemeenschap spelen een rol bij de ontwikkeling van boerenbedrijven richting natuurinclusieve landbouw. Zo wordt gedacht dat een goede boer goed zorgt voor land, vee en grond. Dat herken je aan een net landschap zonder onkruid. Maar die norm is aan het veranderen onder invloed van ervaringen met agrarisch natuurbeheer.


Bayer dicht bij alternatief voor omstreden onkruidmiddel

13-02-2020 - 4 reacties Chemiereus Bayer is dicht bij de ontwikkeling van een onkruidverdelger die als alternatief voor het omstreden middel glyfosaat dient. Het bedrijf heeft een nieuw molecuul voor het bestrijden van onkruid ontdekt. Het is volgens Bayer voor het eerst in dertig jaar dat zo’n nieuwe stof voor de akkerbouw is gevonden.


RIVM: Azijn tegen onkruid schadelijk voor mens en milieu

18-12-2019 - 0 reacties Azijn rondspuiten als bestrijdingsmiddel tegen onkruid en groene aanslag kan risico’s opleveren voor het milieu en de gebruiker. Dat stelt het RIVM. Handhaving bij particulieren is echter ingewikkeld.


Einböck presenteert op Agritechnica ChopstarTwinn

24-10-2019 - 0 reacties De fabrikant die gespecialiseerd is het ontwikkelen van machines voor de mechanische onkruidbestrijding heeft mede dankzij de jarenlange ervaring een geheel nieuw concept bedacht.  In plaats van de schoffelelementen tussen de rijen te laten schoffelen, wordt de Chopstar-Twin ontwikkeld om bovenover de rijen langs te gaan. Het voordeel is dat het schoffelen nu zeer dicht langs de jonge, net opgekomen plantjes die in de rij staan mogelijk is. Het parallellogram gaat dus niet tussen de rijen door om het onkruid te verspreiden maar boven over de gewasrijen. Door de regelbare schuinafstelling…


Eco-cultivator Koralin vergroot de inzetmogelijkheden voor stoppelbewerking

07-10-2019 - 0 reacties Nu er steeds meer beperkingen gelden voor chemische gewasverzorgingsmiddelen zijn er nieuwe werktuigcombinaties nodig voor de mechanische onkruidbestrijding. Ze vormen een aanvulling op de bestaande procesketens en moeten het opbrengstniveau in de landbouw waarborgen. Lemken presenteert voor de uiterst ondiepe stoppelbewerking en verwerking van groenbemestingsgewassen de eco-cultivator Koralin met een innovatieve werktuigcombinatie van schijven en een tandenveld met speciale ganzevoetbeitels. De cultivator bestrijdt onkruid betrouwbaar, zelfs bij hoge gewassen of stro-resten. De gebruikelijke…


Hightech- en agrosector pakken onkruid samen aan

24-09-2019 - 0 reacties Bij Proeftuin Vredepeel is onlangs de kick-off gehouden van het programma 'Hightech meets Telers: slimme onkruidbestrijding in de land- en tuinbouw'. Doel van dit programma is om roboticatechnieken die gericht zijn op onkruidbestrijding in de land- en tuinbouw, zo snel mogelijk verder te ontwikkelen.


Brabantse knolcyperus te lijf met Zasso elektrische onkruidbestrijder

20-09-2019 - 0 reacties Kan knolcyperus effectief worden bestreden door de inzet van de Zasso elektrische onkruidbestrijder? Een antwoord op deze vraag probeert men in Brabant te krijgen door deze nieuwe machine in te zetten in de bestrijding van dit voortwoekerend onkruid.


Robuuste planten bieden oplossingen

20-08-2019 - 0 reacties Bietentelers hebben steeds minder chemische middelen tot hun beschikking om het gewas gezond te houden en om onkruid aan te pakken. Daarom focust KWS nog meer dan voorheen op robuuste planten die resistent zijn tegen meerdere ziekten en plagen.


Meer roterende eggen bestrijden onkruid

16-08-2019 - 0 reacties Telers tonen steeds meer belangstelling voor mechanische onkruidbestrijding. Tegelijk neemt het aantal fabrikanten met roterende eggen toe. Einböck introduceerde vier jaar geleden de Aerostar-Rotation. APV en Carré hebben nu ook een roterende wiedeg. Voordeel van deze machines is dat ze goed werken op gronden met een verdichte bovenlaag.


Tamworth-varkens ingezet in strijd tegen onkruid

26-07-2019 - 0 reacties Onkruid bestrijden tussen de zonnepanelen is een lastige klus. Het bedrijf Chint Solar van zonnepark Andijk heeft de hoop nu gevestigd op de Tamworth-varkens van de Tamworth Hoeve in Wervershoof.


GD: ‘Let op jakobskruiskruid bij aankopen en winnen van ruwvoer’

24-07-2019 - 0 reacties De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) waarschuwt veehouders bij het aankopen of winnen van ruwvoer, op te letten of er jakobskruiskruid in voorkomt. Jakobskruiskruid is een giftig onkruid. Dieren die in de weide lopen, eten het kruid meestal niet vanwege de bittere smaak. Via kuil of


Grasklaver óók interessante tussenteelt voor akkerbouwer

22-07-2019 - 0 reacties De teelt van éénjarig grasklavermengsels heeft een positief effect op het onderdrukken van onkruid. Bepaalde mengsels zorgen voor een goede bodemstructuur en doorworteling. Grasklaver verhoogt de N-voorraad. Voor akkerbouwers een interessante tussenteelt.


Varkens gaan zonneakker onkruid vrij houden

16-07-2019 - 0 reacties Het zonnepark in het Noord-Hollandse Andijk start samen met de Tamworth Hoeve uit Wervershoof een proef met Tamworth varkens die het terrein onder en rondom de zonnepanelen onkruidvrij gaan houden. Voorlopig is het een experiment van een half jaar.


John Deere 6230 met een Hoaf onkruidbrander

28-06-2019 - 0 reacties Onkruid afbranden voor opkomst van het gewas.


Video: Mechanisch onkruid bestrijden in grasland met onkruidmaaier

21-06-2019 - 0 reacties Niet alleen biologische melkveehouders, ook steeds meer gangbare collega’s zijn op zoek naar manieren om onkruid in grasland mechanisch te bestrijden. Een van de mogelijkheden is de Combcut onkruidmaaier.


Column: Blog Sam de Visser: ‘Eerste biouien en -peen staan boven’

20-06-2019 - 0 reacties TopBodem-deelnemer Sam de Visser uit Biddinghuizen werkt met de wiedeg. Nu hij de eerste biologische gewassen teelt, moet hij mechanisch het onkruid bestrijden. Volgend jaar is nog veel meer van zijn grond door de omschakelperiode heen.


De Combcut-onkruidmaaimachine

16-06-2019 - 0 reacties De onkruidmaaier is een nieuwe machine om biologisch onkruid te bestrijden in vollevelds gewassen. De machine maait onkruiden weg en laat gras en graan staan. Dit resulteert in 80% onkruidzaadreductie, 80% vermindering van bovengronds onkruid (droge stof) en 70 % reductie van onkruidwortels (ds). Bekijk de video voor meer informatie en de werking ervan.


Innovatie nodig om onkruid dag te zeggen

13-06-2019 - 0 reacties De introductie van nieuwe werkzame stoffen bij gewasbeschermingsmiddelen neemt in Europa af. Het aantal is jaarlijks lager dan in de jaren vijftig. Het moet dus anders, zoals plantspecifiek of mechanisch. Dat vraagt om andere kennis en ervaring.


Is precisielandbouw al doorgedrongen in de praktijk?

12-06-2019 - 0 reacties De mogelijkheden van precisielandbouw zijn schier eindeloos, maar de betaalbaarheid van nieuwe technologie is een heikel punt. Daardoor gaat de implementatie in de landbouwpraktijk wat trager dan je zou kunnen vermoeden op basis van reclamefolders van toeleveranciers en experimenten (o.a. spuitdrone en paprikaplukrobot) die tot de verbeelding spreken. Om een concreet voorbeeld te geven: sensortechniek die onkruid detecteert voor een plaats-specifieke bespuiting is toekomstmuziek als je weet dat een spuitmachine in Vlaanderen gemiddeld bijna 20 jaar oud is. In welke mate precisielandbouw al doorgedrongen is in de verschillende lidstaten, tracht de Europese Commissie te achterhalen met enquêtes bij alle betrokken partijen.