Onkruid

Onkruid is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Onkruid en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Onkruid nieuws

Meer roterende eggen bestrijden onkruid

16-08-2019 - 0 reacties Telers tonen steeds meer belangstelling voor mechanische onkruidbestrijding. Tegelijk neemt het aantal fabrikanten met roterende eggen toe. Einböck introduceerde vier jaar geleden de Aerostar-Rotation. APV en Carré hebben nu ook een roterende wiedeg. Voordeel van deze machines is dat ze goed werken op gronden met een verdichte bovenlaag.


Tamworth-varkens ingezet in strijd tegen onkruid

26-07-2019 - 0 reacties Onkruid bestrijden tussen de zonnepanelen is een lastige klus. Het bedrijf Chint Solar van zonnepark Andijk heeft de hoop nu gevestigd op de Tamworth-varkens van de Tamworth Hoeve in Wervershoof.


GD: ‘Let op jakobskruiskruid bij aankopen en winnen van ruwvoer’

24-07-2019 - 0 reacties De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) waarschuwt veehouders bij het aankopen of winnen van ruwvoer, op te letten of er jakobskruiskruid in voorkomt. Jakobskruiskruid is een giftig onkruid. Dieren die in de weide lopen, eten het kruid meestal niet vanwege de bittere smaak. Via kuil of


Grasklaver óók interessante tussenteelt voor akkerbouwer

22-07-2019 - 0 reacties De teelt van éénjarig grasklavermengsels heeft een positief effect op het onderdrukken van onkruid. Bepaalde mengsels zorgen voor een goede bodemstructuur en doorworteling. Grasklaver verhoogt de N-voorraad. Voor akkerbouwers een interessante tussenteelt.


Varkens gaan zonneakker onkruid vrij houden

16-07-2019 - 0 reacties Het zonnepark in het Noord-Hollandse Andijk start samen met de Tamworth Hoeve uit Wervershoof een proef met Tamworth varkens die het terrein onder en rondom de zonnepanelen onkruidvrij gaan houden. Voorlopig is het een experiment van een half jaar.


Met neteg onkruid bestrijden in grind

08-07-2019 - 0 reacties


John Deere 6230 met een Hoaf onkruidbrander

28-06-2019 - 0 reacties Onkruid afbranden voor opkomst van het gewas.


Video: Mechanisch onkruid bestrijden in grasland met onkruidmaaier

21-06-2019 - 0 reacties Niet alleen biologische melkveehouders, ook steeds meer gangbare collega’s zijn op zoek naar manieren om onkruid in grasland mechanisch te bestrijden. Een van de mogelijkheden is de Combcut onkruidmaaier.


Column: Blog Sam de Visser: ‘Eerste biouien en -peen staan boven’

20-06-2019 - 0 reacties TopBodem-deelnemer Sam de Visser uit Biddinghuizen werkt met de wiedeg. Nu hij de eerste biologische gewassen teelt, moet hij mechanisch het onkruid bestrijden. Volgend jaar is nog veel meer van zijn grond door de omschakelperiode heen.


De Combcut-onkruidmaaimachine

16-06-2019 - 0 reacties De onkruidmaaier is een nieuwe machine om biologisch onkruid te bestrijden in vollevelds gewassen. De machine maait onkruiden weg en laat gras en graan staan. Dit resulteert in 80% onkruidzaadreductie, 80% vermindering van bovengronds onkruid (droge stof) en 70 % reductie van onkruidwortels (ds). Bekijk de video voor meer informatie en de werking ervan.


Innovatie nodig om onkruid dag te zeggen

13-06-2019 - 0 reacties De introductie van nieuwe werkzame stoffen bij gewasbeschermingsmiddelen neemt in Europa af. Het aantal is jaarlijks lager dan in de jaren vijftig. Het moet dus anders, zoals plantspecifiek of mechanisch. Dat vraagt om andere kennis en ervaring.


Is precisielandbouw al doorgedrongen in de praktijk?

12-06-2019 - 0 reacties De mogelijkheden van precisielandbouw zijn schier eindeloos, maar de betaalbaarheid van nieuwe technologie is een heikel punt. Daardoor gaat de implementatie in de landbouwpraktijk wat trager dan je zou kunnen vermoeden op basis van reclamefolders van toeleveranciers en experimenten (o.a. spuitdrone en paprikaplukrobot) die tot de verbeelding spreken. Om een concreet voorbeeld te geven: sensortechniek die onkruid detecteert voor een plaats-specifieke bespuiting is toekomstmuziek als je weet dat een spuitmachine in Vlaanderen gemiddeld bijna 20 jaar oud is. In welke mate precisielandbouw al doorgedrongen is in de verschillende lidstaten, tracht de Europese Commissie te achterhalen met enquêtes bij alle betrokken partijen.


Gifverbod sportvelden in 2020 blijft overeind, uitzonderingen mogelijk

07-06-2019 - 0 reacties Het kabinet houdt vast aan het verbod op het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen op sportvelden dat volgend jaar moet ingaan.
Staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur wijst erop dat er in 2015 met sportverenigingen is afgesproken dat in 2020 gewasbeschermingsmiddelen op sportvelden alleen nog worden gebruikt in die situaties waarin dat strikt noodzakelijk is.
Wel wil het kabinet nog twee jaar een uitzondering kunnen maken. Volgens de staatssecretaris komt er een regeling waarbij "nee, tenzij" het uitgangspunt is.
Uitzonderingen
Sportverenigingen moeten dan goed kunnen onderbouwen waarom het nog niet is gelukt om de velden te beheren zonder bestrijdingsmiddelen en wat ze eraan doen om dat wel voor elkaar te krijgen. In september komt de staatssecretaris met een precisering van die regeling.
Ook kan er, wat Van Veldhoven betreft, een uitzondering worden gemaakt voor de grasmat in stadions waaraan hoge eisen worden gesteld en waarbij onkruid en schimmels niet op een andere manier kunnen worden bestreden. "We snappen allemaal dat de Arena vol met weegbree een moeizame combinatie is."
Niet overal lukt het
Inmiddels is duidelijk dat het onderhoud aan sportvelden zonder chemische bestrijdingsmiddelen niet bij alle verenigingen gaat lukken.
De Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) en sportkoepel NOC*NSF lieten vorige week weten dat ze nieuwe afspraken willen met de overheid. "Als er volgend jaar een totaalverbod komt op bestrijdingsmiddelen, betekent het dat miljoenen mensen niet kunnen sporten", waarschuwde voorzitter André de Jeu van de VSG.


Grasland verzorgen met McCormick en Güttler Greenmaster

31-05-2019 - 0 reacties Net over de Duitse grens zagen we deze McCormick met zes meter Güttler GreenMaster aan het werk. In één werkgang egaliseren, met de wiedeg vilt, onkruid en slechte grassen zoals ruwbeemd uittrekken en ruimte maken voor nieuw graszaad, bijzaaien en inwalsen met de Güttler zelfreinigende prismawals. Daarbij wordt tevens de bestaande grasmat geprikkeld, waardoor er betere uitstoeling en groei van het bestaande gras plaatsvindt.Deze combinatie heeft een zogeheten ripperboard. Deze heeft egaliserende platen en 12 millimeter dikke tanden, waardoor het aantal tanden wordt verdubbeld en elke 3,5…


Video: Dág onkruid thema van onkruiddag in Valthermond

30-05-2019 - 0 reacties Video: Op proefboerderij ’t Kompas in Valthermond is deze week de Innovatiedag gehouden met als thema Dág onkruid. Centraal stonden nieuwe mogelijkheden om in te kunnen spelen op de toekomstige veranderingen in de gewasbescherming.


Spelregels in de competitie zaaiuien vs. onkruid

23-05-2019 - 0 reacties In de competitie tussen zaaiui en onkruid kunt u nog altijd veel sturen en eventueel corrigeren. De weers- en groeiomstandigheden bepalen echter uw keuze. Kent u de spelregels en weet u hoe u de wedstrijd kunt winnen?


Armadis: GST Biostar roto-lepelwieder uit Denemarken

17-05-2019 - 0 reacties Armadis is op demo tour met de GST Biostar roto-lepelwieder uit Denemarken Een machine waarmee in één werkgang onkruid kan worden gewied, belucht en doorgezaaid.Bij snelheden van 15 tot 25 km/h.


Natuurmonumenten verslikt zich opnieuw in glyfosaat

16-05-2019 - 0 reacties Natuurmonumenten heeft zich opnieuw verslikt in glyfosaat. Nadat De Volkskrant gisteren meldde dat de vereniging zelf ook gebruik maakt van RoundUp om onkruid aan te pakken, heeft Natuurmomumenten aangekondigd het gebruik van dit middel te stoppen.


Onkruid bestrijden in zetmeelaardappel zonder linuron

16-05-2019 - 0 reacties Het beste bestrijdt u onkruid vroeg. Natuurlijk moeten ook later kiemende onkruiden geen kans krijgen om zich te ontwikkelen. Daarom is een goede bodemwerking van de ingezette middelen onmisbaar. Voor zetmeelaardappelen zet u het beste Arcade in.


Reken af met onkruid met de Zibo roterende onkruidstrijker

08-05-2019 - 2 reacties De bestrijding van (aardappel)opslag in gewassen is een arbeidsintensief karwei. Zinger Mechanisatie biedt met de ZIBO Onkruidstrijker soelaas. De ZIBO Onkruidstrijker bestaat normaliter uit een stilstaande rol, die met een speciaal doek is gewikkeld. Door de rol te laten roteren wordt een hogere capaciteit behaald.   De voordelen: ■ arbeidsvriendelijk i.c.m. hoge capaciteit (werkbreedte 6.50 m) ■ effectief dankzij groot roterend contactvlak met opslag/onkruid ■ rijsnelheid 3 – 8 km/uur, afhankelijk van opslag ■ onafhankelijke dosering van middel; lekt…