Onderzoek

Onderzoek is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Onderzoek en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Onderzoek nieuws

Precisielandbouw en onderzoek resulteren in minder fyto

21-05-2019 - 0 reacties De Roundup-boete van twee miljard dollar voor Bayer maakte het opnieuw duidelijk: gewasbeschermingsmiddelen zijn in de verdrukking. Belgische landbouwers doen er alles aan om hun gebruik te reduceren. Met de hulp van satellietbeelden, drones en gps-gestuurde tractoren. “Dankzij onze technologie moeten we bepaalde delen van onze velden nooit besproeien”, getuigt Jean- Marc Pirard in de krant De Tijd. Pirard is directeur van Apligeer, een groepering van honderd boeren die bijna exclusief aan Ardo leveren. Zijn organisatie zet drones in om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te doen dalen. “We kunnen heel gericht sproeien omdat we de velden fotograferen en de zwakke plekken in kaart brengen.”


RVO.nl-fondsen voor onderzoek MVO-risico’s

21-05-2019 - 0 reactiesDe laatste tijd staat het thema maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) flink in de schijnwerpers.


‘Massale mestfraude’ in Vlaanderen

21-05-2019 - 0 reacties Ook in Vlaanderen blijkt op verschillende manieren met mest 'gesjoemeld' te worden. In Nederland legde in 2017 NRC Handelsblad een omvangrijke mestfraude bloot>. In België ging De Standaard op onderzoek uit. Dat er gesjoemeld wordt, is duidelijk. Hoe groot het probleem is, blijft vooralsnog ongewis.


Provincies willen grotere rol voor boeren en burgers in natuurbeleid

21-05-2019 - 0 reacties Provincies leggen in hun natuurbeleid veel nadruk op het realiseren van het Natuurnetwerk Nederland. Daarnaast willen provincies ook de maatschappelijke betrokkenheid bij natuur vergroten. Het beleid hiervoor wordt steeds concreter. Ook binnen het natuurnetwerk hebben de meeste provincies een voorkeur om nieuwe natuur te realiseren door bestaande grondeigenaren ofwel ‘zelfrealisatie’. Toch blijft de belangstelling voor zelfrealisatie tot nu toe achter bij de verwachtingen. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een onderzoek van Wageningen Environmental Research en het Planbureau voor de Leefomgeving.


Zeewierprojectgroep ValgOrize definieert algensmaak voor Europees voedingsmiddelengebruik

21-05-2019 - 0 reacties Twaalf partijen, waarvan vijf uit Nederland, gaan onderzoek doen naar de toepassing van zeewier als voeding onder de noemer ValgOrize. Hoe kunnen we op een duurzame manier zeewier en microalgen produceren die geschikt zijn voor voedseltoepassingen op de Europese markt? De projectgroep van ValgOrize streeft naar een productie van zeewier en microalgen met een constante kwaliteit en aantrekkelijke smaakprofielen.


Onderzoek wijst uit: 3500 jaar geleden leefden mensen al vredig in West-Friesland

21-05-2019 - 0 reacties Het Noord-Hollandse landschap is continu aan verandering onderhevig. Dat begon al in de bronstijd. De eerste bewoners van onze provincie bouwden nederzettingen en begonnen al snel het landschap naar hun hand te zetten voor akkerbouw en veeteelt.


De Standaard constateert mestfraude Vlaanderen

21-05-2019 - 3 reacties In Vlaanderen wordt op grote schaal gefraudeerd met mestverwerking. Dat stelt het Vlaamse dagblad De Standaard op basis van eigen onderzoek.


Inval bij veevoederbedrijf, mogelijk afvalstoffen in het voer

21-05-2019 - 0 reacties De politie heeft een inval gedaan bij een veevoederbedrijf in Baarle-Nassau. Het bedrijf wordt ervan verdacht afvalstoffen aan het veevoer te hebben toegevoegd. Er is nog niemand aangehouden.
Het bedrijf maakt voer van resten uit de voedingsmiddelenindustrie. Volgens de politie verkoopt het bedrijf vervuilde producten als gecertificeerd en veilig.
Het productieproces is tijdelijk stilgelegd. Ook nam de politie de boekhouding van het bedrijf en vier vrachtwagens in beslag.
Het onderzoek zal nog lang duren, schrijft Omroep Brabant. Meerdere instanties doen onderzoek op het bedrijfsterrein. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) hebben monsters genomen uit de silo's waarin de afvalstoffen zijn opgeslagen.
Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de Omgevingsdienst en het Waterschap doen onderzoek.
Meerdere invallen
De politie deed ook invallen bij verdachten thuis. Zo legden agenten beslag op het vermogen en twee voertuigen van een verdachte die net over de Belgische grens woont.
Op twee andere plekken werden eveneens huizen doorzocht, maar de politie maakt in het belang van het onderzoek niet bekend waar.


Minister ziet geen noodzaak emissiearme stalvloeren verder te onderzoeken

20-05-2019 - 17 reacties Minister Carola Schouten ziet vooralsnog geen noodzaak in verdergaand onderzoek naar de veiligheid van emissiearme vloeren. Dat laat ze weten als antwoord op Kamervragen naar aanleiding van een ongeluk op een boerderij in Markelo.


Dairy Campus schotelt koeien zeewier voor

20-05-2019 - 1 reacties Dairy Campus in Leeuwarden voert vanaf 8 juli zeewier aan zijn koeien. De koeien krijgen drie soorten wieren geserveerd die in kleine doseringen bij het voer gaan om de effecten op de methaan productie te meten per wiersoort. Het onderzoek maakt deel uit van het POP3-project Zeewier in een gezonde melkveehouderij.


Zijn maaltijdboxen echt beter voor het milieu?

20-05-2019 - 0 reacties Bij een thuisbezorgde maaltijdbox is convenience, gemak, waarschijnlijk het eerste dat je te binnen schiet. Uit Amerikaans onderzoek zou blijken dat de ecologische voetafdruk van een maaltijdbox flink kleiner is dan wanneer de ingrediënten in de supermarkt zijn gekocht. Het zou een derde schelen. Hoe komt dat? En hoe is de situatie in Nederland? We vroegen het aan Drees-Peter van den Bosch, mede-oprichter van maaltijdboxproducent Willem & Drees, en Gijs Janssen, PR Manager van Marley Spoon.


Tool meet menselijk factor voedselveiligheid

20-05-2019 - 0 reacties Wetenschappers van de Universiteit Gent onthulden in een onderzoek dat voedselveiligheid niet alleen draait om technologie en procedures, maar dat ook de menselijke factor bepalend is. Daarom ontwikkelden ze een self-assessmenttool om bij zowel management als operators de perceptie te meten van leiderschap, communicatie, betrokkenheid, middelen en risicobewustzijn bij hygiëne en voedselveiligheid. Dit artikel is verschenen in VMT 5 van 17 mei 2019.


Breeders Trust wil strafrechtelijk onderzoek

17-05-2019 - 0 reacties Breeders Trust wil dat er een strafrechtelijk onderzoek komt naar de pootgoedfraudezaak. Daarbij is 250 ton Fontane met vervalste certificaten verhandeld. De organisatie is bezig een aangifte voor te bereiden, waarin de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verzocht wordt om een strafrechtelijk onderzoek op te starten.


Arrestaties om fraude ‘duurzame’ biodiesel

16-05-2019 - 0 reacties In Nederland zijn vier personen opgepakt op verdenking van fraude met biodiesel. Van hen zitten er nog twee vast, laat het Openbaar Ministerie weten. De arrestaties maken deel uit van een internationaal onderzoek naar gesjoemel, waarbij biodiesel ten onrechte als gecertificeerd duurzaam werd verhandeld.


Input Leids onderzoek te laat voor herbeoordeling thiacloprid

16-05-2019 - 0 reacties De kans is klein dat nieuw onderzoek van Universiteit Leiden invloed heeft op de herbeoordeling van insecticide thiacloprid. Dat meldt het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).


Natuurmonumenten gebruikt zelf glyfosaat

16-05-2019 - 0 reacties ’s-Graveland
Ook andere grote Nederlandse terreinbeheerders als Staatsbosbeheer spuiten het middel – vooral bekend onder de merknaam RoundUp – in hun strijd tegen ongewenst woekerende planten en bomen.
Dit blijkt uit onderzoek van de Volkskrant . Het gebruik door Natuurmonumenten is saillant, omdat de stichting eind maart nog excuses moest maken op Twitter na het verwijt aan een Drentse boer, die zijn ‘dode bodem’ zou hebben ‘kapot gespoten’. Na Volkskrant -vragen over glyfosaatgebruik liet Natuurmonumenten woensdag weten vanwege de ‘gekantelde perceptie over chemische middelen en de...


1,5 miljoen euro subsidie voor onderwijs over Het Nieuwe Telen

16-05-2019 - 0 reacties De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft de Call for proposals Praktijkkennis voor Voedsel en Groen: Duurzame plantaardige ketens opengesteld.


RIVM adviseert het invriezen van filet americain, VNV reageert kritisch

15-05-2019 - 0 reacties Het invriezen van filet americain voor consumptie verkleint de kans op toxoplasmose, waardoor latere kosten van zorg, van speciaal onderwijs en van productiviteitsverliezen dalen. Dat constateert het RIVM vandaag in een onderzoek dat werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS One. De Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie kraakt het onderzoek omdat er geen causaal verband is aangetoond tussen de consumptie van filet américain en toxoplasmose. Verder zegt de VNV dat zelf invriezen van het spul leidt tot kwaliteitsverlies; met andere woorden, je bakje filet wordt er niet lekkerder van.


Wilde zwijnen oraal vaccineren tegen Afrikaanse varkenspest

15-05-2019 - 0 reacties Orale vaccinatie van wilde zwijnen kan een goede oplossing zijn om Afrikaanse varkenspest in Europa te bestrijden. Spaans onderzoek toont aan dat everzwijnen immuun worden tegen het virus door een nieuw vaccin dat via het voedsel wordt toegediend.


Waar Picnic komt raakt Albert Heijn de marktleiderspositie kwijt

14-05-2019 - 0 reacties In de plaatsen waar Picnic van start gaat, verdringt de online websuper binnen een jaar marktleider Albert Heijn van de eerste plaats. Dat blijkt uit een onderzoek van GfK.