Onderzoek

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Onderzoek. Onderzoek is een van de 14979 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Onderzoek nieuws

Tienduizenden vleermuizen Australië dood door hittegolf

16-01-2019 - 0 reacties Zeker 23.000 grote vleermuizen hebben in Australië twee dagen van extreme hitte in november niet overleefd. Volgens wetenschappers is dat een derde van de totale populatie van deze soort. Het aantal kan nog stijgen naar 30.000 dieren.
De grote vleermuizen of vleerhonden zijn in Nederland bekend onder de Latijnse naam pteropus conspicillatus. Ze leven voornamelijk in Queensland, in het noordoosten van Australië. Daar heten ze, vertaald naar het Nederlands, bebrilde fruit-vleerhond.
Onderzoekers hebben gezien hoe in de stad Cairns de vleermuizen dood uit bomen in tuinen en zwembaden vielen. "Het was deprimerend", zegt een van hen tegen de BBC. Het onderzoek naar de dood van de dieren door de Western Sydney University is vorige week afgerond.
Zichtbaar
Volgens experts zijn de vliegende honden niet gevoeliger voor hitte dan andere vleermuissoorten. Maar de sterfgevallen bij deze soort zijn duidelijker zichtbaar omdat de dieren vaak in de buurt van stedelijke gebieden leven.
Volgens een wetenschapper roept hun dood wel vragen op over het lot van andere soorten vleermuizen. Duidelijk is al dat zeker 10.000 zwarte vliegende honden de hitte ook niet hebben overleefd.
Bezorgd
Wetenschapper David Westcott, voorzitter van een organisatie die de vleermuizen in Australië in de gaten houdt, is bezorgd. 'Vroeger werden massale sterfgevallen vooral gezien na cyclonen, maar de afgelopen jaren zijn hittegolven een groter risico geworden", zegt hij tegen de BBC.
Al voor de fatale hittegolf wilden wetenschappers de status van de pteropus conspicillatus opschalen van 'kwetsbaar' naar 'bedreigd'. Maar vleermuizen zijn niet populair in Australië en worden gezien als 'ratten in de lucht'. Dat maakt het volgens Westcott lastiger om ze te beschermen.
Deze week nog waarschuwden autoriteiten tijdens een hittegolf in New South Wales voor het benaderen van vleermuizen, vanwege meldingen van agressie. Westcott: "Ik weet zeker dat er mensen zijn die blij zijn met de dood neervallende vleermuizen."


Achterlaten maïsstro na MKS: Geen negatieve invloed op vanggewas

15-01-2019 - 0 reacties Stro wat achterblijft bij de oogst van maïskolvensilage heeft geen negatief effect op de ontwikkeling van het vanggewas bij onderzaai. Dat blijkt uit een onderzoek op melkveeproefbedrijf De Marke in Hengelo (GD).


EU werpt dam op tegen gewasbeschermingsmiddelen

14-01-2019 - 0 reacties Zorg voor objectief wetenschappelijk onderzoek en verminder de invloed van de industrie. Dat adviseert een speciale commissie in het Europees Parlement over de toelatingsprocedure voor pesticiden in de EU. “Het moet veel transparanter en onafhankelijk van commerciële belangen”, zegt rapporteur Bart Staes (Groen). Woensdag stemt het Europees Parlement over een resem adviezen die een direct gevolg zijn van het protest en die de Europese toelatingsregels voor gewasbeschermingsmiddelen zoals glyfosaat flink kunnen verstrengen.


Onderzoek over de belangenorganisaties

14-01-2019 - 0 reacties Wat verwachten boeren en tuinders van een belangenorganisatie voor de land- en tuinbouw? Is dat alleen belangenbehartiging of ook promotie van de sector en het bieden van inkoop- of ledenvoordelen?


Onderzoek over de belangenorganisaties

14-01-2019 - 0 reacties Wat verwachten boeren en tuinders van een belangenorganisatie voor de land- en tuinbouw? Is dat alleen belangenbehartiging of ook promotie van de sector en het bieden van inkoop- of ledenvoordelen?


Onderzoek over de belangenorganisaties

14-01-2019 - 0 reacties Wat verwachten boeren en tuinders van een belangenorganisatie voor de land- en tuinbouw? Is dat alleen belangenbehartiging of ook promotie van de sector en het bieden van inkoop- of ledenvoordelen?


Nuggets, burgers en pizza’s van plofkip

14-01-2019 - 0 reacties DEN HAAG (ANP) - Fastfoodketens doen ,,teleurstellend weinig'' voor het welzijn van kippen, concludeert dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection na onderzoek. Volgens de organisatie scoren McDonald's, KFC en Domino’s Pizza Group, matig tot zwaar onvoldoende.
Het bericht Nuggets, burgers en pizza’s van plofkip verscheen eerst op Nieuws.nl.


Koolmezen veranderen in kille moordenaars door de klimaatverandering

11-01-2019 - 0 reacties Koolmezen zijn plotseling aan het moorden geslagen. Dat hebben wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen ontdekt.

Bij koolmezen hebben wetenschappers opvallend gedrag ontdekt. Ze plegen de laatste jaren steeds meer moorden, mogelijk door klimaatverandering.


Vijf vragen over de impact van de containerramp met de MSC Zoë

11-01-2019 - 0 reacties Wageningen Marine Research doet onderzoek naar toxische stoffen en plastic zwerfvuil en de gevolgen voor het leven in zee. Naar aanleiding van de containerramp met de MSC Zoë ten noorden van de Waddeneilanden krijgen wij veel vragen over de impact. Onze marien onderzoekers geven daarom antwoord op de meest gestelde vragen.


Groot onderzoek naar zoetstoffen levert vooral veel onduidelijkheid op

11-01-2019 - 0 reacties Light frisdrank is al lang een heel gangbaar alternatief voor de varianten met suiker. Nog altijd is er twijfel of die kunstmatige zoetstoffen nou echt wel zo onschadelijk zijn als wordt beweerd. Een nieuwe metastudie kan die twijfel niet wegnemen.


Nieuwe Oogst belangrijkste nieuwsbron voor boeren

10-01-2019 - 0 reacties Nieuwe Oogst is voor boeren en tuinders de belangrijkste vaktitel in 2019. Uit onafhankelijk onderzoek van AgriDirect blijkt dat Nieuwe Oogst met de krant en nieuwsbrief het hoogste bereik en de hoogste waardering onder agrarische ondernemers geniet.


'Plastic korrels op land kunnen uitdraaien op ecologische ramp'

09-01-2019 - 0 reacties Een team van wetenschappers start een onderzoek naar de miljarden plastic korrels die aanspoelen op de waddeneilanden en de Friese en Groningse kust.


Zelfs in de diepzee is ons DNA terug te vinden

08-01-2019 - 0 reacties Zelfs in de diepzee is DNA van mensen, koeien en kippen te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee op Texel (NIOZ).


Is landbouwkundig onderzoek nog nodig?

07-01-2019 - 0 reacties De Wageningen Universiteit werd in 100 jaar tijd opgebouwd op basis van traditioneel landbouwonderzoek, maar de komst van sensoren en big data kan de traditionele instituten op hun grondvesten laten schudden. Heeft iedere boer straks zijn eigen proefboerderij?


40 procent meer opbrengst uit gewas dankzij genetische wetenschap

07-01-2019 - 0 reacties Amerikaanse wetenschappers hebben het voor elkaar gekregen om 40 procent meer opbrengst te halen uit een gewas door genetische technologie. De wetenschappers deden onderzoek naar de verbetering van het groeiproces bij tabaksplanten en publiceerden erover in het tijdschrift Science.


Onvoldoende bewijs voor antikankereigenschappen knoflook

05-01-2019 - 0 reacties Uit een analyse van wetenschappelijke documentatie over de voordelen van het eten van knoflook in het voorkomen van kanker, blijkt dat er geen relatie kan worden aangetoond en dat er een gebrek is aan grondige studies naar het onderwerp.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Nutrimedia, met medewerking van het Cochrane Iberoamericano Centrum en de Spaanse Stichting voor Wetenschap en Technologie (FECYT).

Nutrimedia heeft de wetenschappelijke bewijzen over dit onderwerp geanalyseerd en is tot de conclusie gekomen dat op basis van de bestaande bewijzen niet bevestigd noch ontkend kan worden dat knoflook een beschermende werking heeft tegen kanker.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er alleen al in 2018 wereldwijd meer dan negen miljoen sterfgevallen als gevolg van kanker geregistreerd. "Vanwege de omvang van dit gezondheidsprobleem is het niet vreemd dat mensen zoeken naar manieren om de ziekte te voorkomen", wordt gesteld in het bericht. De overvloed aan berichten die de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen verbinden aan een vermindering van het risico op kanker "is een bron van verwarring voor mensen", vervolgt het bericht.

"Observationele" studies

Op basis van de analyse stelt Nutrimedia dat niet bevestigd kan worden dat knoflook een beschermende werking zou hebben, aangezien de tot nu toe uitgevoerde studies "observationeel zijn, waardoor het niet mogelijk is een direct verband vast te stellen tussen de voordelen van de consumptie van knoflook en de verlaging van het risico op kanker". Naar het oordeel van de UPF "ontbreken er grondige studies, die meer vertrouwen wekken in de bevindingen over dit onderwerp".

Knoflook is een essentieel onderdeel van het Mediterraanse eetpatroon. Het gewas wordt sinds meer dan 7.000 jaar geteeld en de toepassing ervan in de keuken is gebruikelijk. Er zijn veel historische bronnen waarin aan knoflook gerefereerd wordt.

Hoog gehalte aan organosulfide- en antioxidantenverbindingen

Knoflook behoort tot de Allium planten (onder andere ui, knoflook, prei, bosui), die gekenmerkt worden door een hoog gehalte aan organosulfide- en antioxidantenverbindingen, naast vitamines, aminozuren, fructo-oligosacchariden en andere microvoedingsstoffen.

Afhankelijk van hoe de knoflook wordt verwerkt, veranderen de organosulfiden in verschillende afgeleiden waaraan diverse gezonde eigenschappen worden toegekend. Als rauwe knoflook wordt gesneden of fijngehakt, ontstaat er allicine. Bij het koken wordt de allicine echter vernietigd en komen adenosine en ajoene vrij, stoffen die functioneren als antistollingsmiddelen.

Bron: rtve.es / EFE


Restaurants kunnen klanten meer groenten laten eten

04-01-2019 - 0 reacties Hoe kan je mensen gezonder en duurzamer laten eten? Simpel: door ze een mooi bord vol lekker uitziende groentjes voor te schotelen. Dan hebben ze zelfs helemaal niet in de gaten dat die biefstuk kleiner is dan de vorige keer. Zo blijkt uit nieuw onderzoek. “Proefpersonen speelden onbewust 13 procent minder vlees én dubbel zoveel groente binnen als vroeger”, zeggen de onderzoekers. In totaal werden zo'n 2.300 klanten bevraagd in à-la-carterestaurants, bedrijfskantines, stationsbuffetten of selfservicerestaurants. Zij kregen zonder dat ze het wisten gerechten waarbij de hoeveelheid vlees of vis verminderd was. In ruil kregen ze extra veel groentjes.


Ministerie van LNV laat kalf en boer al 10 jaar zitten met onveilige en onwettige stalvloeren

04-01-2019 - 0 reacties Naar aanleiding van een bericht van Dier&Recht, voerden Foodlog-commentatoren een discussie over kalveren met aandoeningen aan de luchtwegen. De zouden het gevolg zijn van een ongewenst houderijsysteem. Zijdelings kwam aan de orde dat de vloeren in de stallen waarin de dieren verblijven al flink verbeterd zijn. Volgens Frederieke Schouten van Dier&Recht doet het ministerie van LNV al 10 jaar onderzoek naar welzijnsvloeren, maar laat het kalveren en kalverhouders in de kou staan bij het doorvoeren van betere vloeren.


Voor wie zijn de voedingsrichtlijnen van de overheid en het Pioppi-dieet eigenlijk bedoeld?

03-01-2019 - 0 reacties Pas op voor verzadigd vet in het Pioppi-dieet. Dat zeggen de emeritus professoren Frits Muskiet (RUG) en Gert-Jan Schaafsma (WUR) naar aanleiding van artikel van wetenschapsjournalist Wim Köhler in NRC Handelsblad over dat dieet. Köhler deed de zegeningen van Pioppi af als nepnieuws. Veel te makkelijk, vinden Schaafsma en Muskiet. Volgens hen moet wetenschappelijk onderzoek onder westerlingen met een korrel zout worden genomen.


Zouttolerantie van zes aardappelrassen onderzocht

02-01-2019 - 0 reacties Rinse Jaarsma onderzocht voor zijn promotieonderzoek hoe aardappels in fysiologische zin omgaan met zout en heeft hiervoor 6 aardappelrassen met verschillende zoutniveaus behandeld. Twee rassen, Desiree en Russet Burbank, vertoonden geen verouderingsreactie op de zoutbehandeling en zijn daarmee meer zouttolerant. Jaarsma hoopt woensdag 9 januari aan de Vrije Universiteit Amsterdam op zijn onderzoek te promoveren.