Onderzoek

Al het Onderzoek nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Onderzoek nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Onderzoek nieuws

Steun vanuit NWO voor multidisciplinair onderzoek dat van waarde is voor de plantenveredeling

25-02-2020 - 0 reacties In het programma NWO Open Competitie ENW - GROOT starten 20 nieuwe consortia een groot onderzoeksproject. Voor ieder project is ruim 2 miljoen euro beschikbaar. Twee consortia die steun krijgen toegewezen doen onderzoek dat waarde kan hebben voor de plantenveredeling. Het eerste consortium staat onder leiding van professor Jos Raaijmakers van het NIOO, het tweede wordt geleid door professor Roberta Groce van de Vrije Universiteit in Amsterdam.


Vegaburger vaak te zout, wel minder vet dan burger van gehakt

25-02-2020 - 0 reacties Vegaburgers zijn vaak te zout, maar bevatten gemiddeld minder vet dan een 'gewone' burger. Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond, die zestien van dit soort vleesvervangers onderzocht.
In vegaburgers zit gemiddeld 1,4 gram zout per 100 gram, terwijl de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum voorschrijft dat er maximaal 1,1 gram zout in mag zitten. Overigens bevatten vleesburgers gemiddeld net zoveel zout als vegaburgers.
In 2022 mogen vleesvervangers maximaal 1,53 gram per 100 gram bevatten. De Consumentenbond vindt deze eis niet ver genoeg gaan. "Het grootste deel van de burgers in het onderzoek voldoet al ruim aan deze eis. En het is nog steeds fors hoger dan de grens van het Voedingscentrum."
Verzadigd vet
Wel zit er gemiddeld veel minder verzadigd vet in een vegaburger: in een burger van gehakt zit 18 procent vet, waarvan 7,5 procent verzadigd vet. In een vegaburger zit gemiddeld 10 procent vet, waarvan 2,5 procent verzadigd. Dat komt vooral doordat in vegaburgers meestal zonnebloemolie wordt gebruikt. Toch zijn er ook vegaburgers die door het gebruik van kokosolie juist weer meer vet bevatten dan burgers van gehakt.
Wat betreft eiwitten ontlopen vegaburgers en gehaktburgers elkaar niet veel: de burgers bevatten beide gemiddeld ongeveer 17 gram eiwit per 100 gram. Daarnaast is de helft van de geteste burgers verrijkt met ijzer en vitamine B12. "De hoeveelheid blijft achter bij die van vlees, maar is voldoende om hem een volwaardige vleesvervanger te laten heten", aldus de Consumentenbond.
Bekijk deze video die Nieuwsuur vorig jaar maakte over de opmars van de vegaburger:


'Milieuvriendelijke boeren hebben steun en zekerheid nodig'

25-02-2020 - 1 reacties Ongeveer de helft van de boeren is bereid om meer te doen voor het milieu. Maar ze hebben dan wel extra steun en zekerheid nodig, zeggen het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en de Vrije Universiteit Amsterdam na onderzoek.


LTO vindt dat overheid moet Mesdag-onderzoek serieus moet nemen

21-02-2020 - 0 reacties Donderdag 20 februari presenteerde Stichting Mesdag Zuivelfonds de bevindingen van het onderzoek naar de stikstofmodellen. De resultaten sluiten volgens LTO Nederland aan bij de eerdere rapporten die onzekerheden aantonen in de cijfers. LTO roept het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op om inhoudelijk te reageren op deze nieuwe analyse. Daarbij is het nodig dat kritisch wordt gekeken naar de implementatie van eerdere adviezen om de modellen en meetmethoden te verbeteren.


Jonge kalveren hebben een lage koperbehoefte

21-02-2020 - 1 reacties Uit onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren, dat werd uitgevoerd bij dieren die voor sectie waren ingestuurd, blijkt dat koperovermaat in de lever al op jonge leeftijd van kalveren voorkomt. Opvallend is dat relatief veel hoge waarden gevonden werden bij kalveren tussen 1 en 6 maanden leeftijd.


Inzet externe CO2 in de kas levert minimaal 91% CO2-emissiereductie op

21-02-2020 - 0 reacties Helpt inzet van externe CO2 om de CO2-emissie van de glastuinbouw in 2030 te beperken? Ja, is het antwoord dat onderzoekers van Wageningen University & Research geven in een recent onderzoek naar de gevolgen van extra inkoop van CO2 op de emissie van de glastuinbouw in 2030. Maar zoals het…


Inzet externe CO2 in de kas levert minimaal 91% CO2-emissiereductie op

21-02-2020 - 0 reacties Helpt inzet van externe CO2 om de CO2-emissie van de glastuinbouw in 2030 te beperken? Ja, is het antwoord dat onderzoekers van Wageningen University & Research geven in een recent onderzoek naar de gevolgen van extra inkoop van CO2 op de emissie van de glastuinbouw in 2030. Maar zoals het…


Melkveebedrijf kan energiegebruik terugbrengen tot 26 kilowattuur per 1000 kilo melk

20-02-2020 - 5 reacties Het Utrechtse project Energieneutrale Melkveehouderij is afgerond. De combinatie van elektriciteit besparen en duurzame energie opwekken is economisch interessant voor melkveehouders. Het onderzoek bracht een aantal duidelijke aandachtspunten naar voren. Een melkveebedrijf kan het energieverbruik van gemiddeld 50 kilowattuur per 1000 kilo melk terugbrengen tot circa 26 kilowattuur per 1000 kilo. Een volledig duurzaam ingericht nieuw bedrijf verbruikt nog maar 20 kilowattuur per 1000 kilo melk. Besparingen kunnen oplopen tot circa 5.000 euro per jaar.


'Uitgelekt stikstofonderzoek Mesdag Zuivelfonds niet gebaseerd op cijfers van Universiteit van Amsterdam'

19-02-2020 - 0 reacties De uitkomsten van het uitgelekte onderzoek van het Mesdag Zuivelfonds naar de stikstofuitstoot door boeren is niet gebaseerd op data van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Dat zegt directeur Annemarie van Wezel van het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica van de UvA, vanmiddag bij RTV Oost.


Steun van publiek voor actievoerende boeren brokkelt af

19-02-2020 - 0 reacties Het protest van de boeren, morgen in Den Haag, krijgt in de vier noordelijke provincies maar nipte steun. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van RTV Noord, RTV Drenthe, RTV Oost en Omrop Fryslân.


Minister: stikstof-ecologen hebben mogelijk druk ervaren

19-02-2020 - 3 reacties Ecologen die onderzoek deden rond het invoeren van het veelbesproken Programma Aanpak Stikstof (PAS) hebben daarbij mogelijk druk ervaren. Minister Carola Schouten (Landbouw) kan zich naar eigen zeggen voorstellen dat de onderzoekers druk voelden door de politieke situatie en de tijdsdruk.


'Boeren vinden kennis van leveranciers belangrijker dan de prijs'

18-02-2020 - 0 reacties In een onderzoek van CRM Partners onder 203 Nederlandse boeren geeft 68% kennis de belangrijkste eigenschap van een leverancier van het bedrijf. Maar 9% boeren zou de relatie met zijn huidige leverancier beëindigen als een andere leverancier de laagste prijs biedt. Tien procent stapt over bij een betere service en 18% als een andere leverancier de tijd neemt om het bedrijf te doorgronden. Kennis is voor de boer de belangrijkste factor bij de overweging om over te stappen op een andere leverancier. Zo stapt 27% over naar een andere leverancier als die kennis en inzichten heeft die de boer helpen efficiënter te worden.


Boerenbond wil dat minister N8-compromis respecteert

18-02-2020 - 0 reacties Boerenbond is niet te spreken over het voornemen van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) om een onderzoek te starten naar een alternatief tracé voor de N8 Ieper-Veurne door een bemiddelaar aan te stellen. “We vragen de minister om de conclusies uit het participatietraject uit 2018 te respecteren en geen nieuw rondje bemiddelen te starten”, reageert Boerenbond. Het krijgt daarbij steun van landbouworganisatie ABS en van actiecomité ‘Geen Streep door de Westhoek’.


Hulde voor boer in stikstofcrisis, maar niet voor overheid

17-02-2020 - 0 reacties Het overgrote deel van de Gelderlanders vindt dat de beschermde natuurgebieden behouden moeten worden en laakt de rol van de overheid in de stikstofcrisis. Dat zijn de uitkomsten van een onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Right, in opdracht van Omroep Gelderland.


'Belofte CO2-compensatie vaak niet waargemaakt door bedrijven'

13-02-2020 - 0 reacties Bedrijven die zeggen dat ze CO2-compensatie aanbieden kunnen deze belofte vaak niet waarmaken, blijkt uit onderzoek van Trouw op basis van gesprekken met tientallen aanbieders, keurmerken en wetenschappers. De klimaatschade die de bedrijven veroorzaken wordt amper teruggedraaid door de uitstoot van CO2 te compenseren.

Bedrijven die stellen dat zij de uitstoot van CO2 compenseren, maken die belofte maar zelden waar. De klimaatschade die zij veroorzaken wordt amper gecorrigeerd. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw, dat met Nederlandse aanbieders, wetenschappers en keurmerken sprak.


NVWA onderzoekt illegale export dierlijke eiwitten

12-02-2020 - 2 reacties De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) doet onderzoek naar mogelijk illegale export van verwerkte dierlijke eiwitten die afkomstig zijn van herkauwers. Er zijn twee woningen en drie bedrijfspanden in verschillende delen van Nederland doorzocht.


Onderzoek onder boeren en tuinders over prijsvorming voedselketen

11-02-2020 - 0 reacties Veel boeren en tuinders vinden dat ze te weinig invloed hebben op de prijs die ze kunnen vragen voor hun producten. Ook geven boeren en tuinders aan dat de eisen op het gebied van dierenwelzijn en duurzaamheid worden verhoogd, zonder dat daar extra inkomsten tegenover staan. Minister Schouten van LNV wil om deze reden de positie van boeren en tuinders in de voedselketen versterken. Ongeveer 15.000 boeren en tuinders krijgen daarvoor deze week een email met het verzoek om aan dit onderzoek mee te doen.


Voorlichting brandpreventie aan veehouders is geen overbodige luxe

11-02-2020 - 0 reacties Voorlichting over brandpreventie aan veehouders is geen overbodige luxe. Uit een enquête blijkt onder andere dat boeren niet regelmatig hun elektra controleren. Boeren via een persoonlijke benadering overtuigen van het gevaar van stalbranden is een belangrijk punt. Dat zegt derdejaarsstudent Bestuurskunde en Overheidsmanagement Jens Bouma. Hij deed voor LTO Noord onderzoek naar het terugdringen van stalbranden in Noord-Nederland.


RDW onderzoekt nu ook vanzelf accelereren Tesla Model 3

11-02-2020 - 0 reacties De aanleiding voor het onderzoek is een ongeval in Den Haag De RDW onderzoekt na vragen van het Financieel Dagblad een ongeval in Den Haag wat twee maanden geleden heeft plaatsgevonden. Een Tesla Model 3 reed toen met hoge snelheid door een slagboom van een parkeerplaats bij een kantoor. De bestuurster kwam er met lichte […]


Insecten kunnen ook dienen als botervervanger

06-02-2020 - 5 reacties Onderzoekers van de UGent hebben boter succesvol vervangen door insectenvet. "Een gezond en duurzaam alternatief", klinkt het. Een panel met proefpersonen kon geen onderscheid maken tussen ‘gewoon’ gebak en wafels waar de boter deels was vervangen door insectenvet. Of gebak met insectenvet binnenkort in de supermarkt zal liggen? Bio-ingenieur Joachim Schouteten, die het onderzoek mee begeleidde, denkt van wel.