Onderzoek

Onderzoek nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Onderzoek nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Onderzoek nieuws

Chemische stoffen in grond zitten mogelijk ook ontpoldering Hedwigepolder dwars

18-10-2019 - 0 reacties EMMADORP - Een tegenvaller dreigt voor de instanties die bezig zijn met de voorbereidingen voor de ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder in Oost-Zeeuws-Vlaanderen. Uit onderzoek moet blijken of er niet te veel kunstmatige chemische stoffen, afgekort pfas, in de grond zitten.


Zoektocht naar oplossing voor methaan

18-10-2019 - 0 reacties Er worden miljoenen geïnvesteerd in onderzoek naar mogelijkheden om de uitstoot van broeikasgassen op melkveebedrijven te verlagen. Het snelst en relatief eenvoudigst lijkt winst te halen door aanpassing van het rantsoen.


Bekijk hier de dronebeelden van het politieonderzoek rond de schuilboerderij in Ruinerwold

18-10-2019 - 0 reacties RUINERWOLD - De afdeling Forensische Opsporing van de politie deed donderdag onderzoek rond de schuilboerderij in Ruinerwold, waar maandag een familie van zeven personen werd ontdekt.


Politie treft 72.000 euro aan in huis directeur Barendrechts fruitbedrijf

18-10-2019 - 0 reacties In een lopend onderzoek naar onverklaarbaar bezit heeft de politie op 10 oktober opnieuw een woning in Zwijndrecht doorzocht en daar ruim 72.000 euro in contanten aangetroffen en inbeslaggenomen. Het gaat om het eerder doorzochte huis van de op 13 juni aangehouden directeur van een fruitoverslagbedrijf…


Insecten als alternatieve eiwitbron in diervoeder

18-10-2019 - 0 reacties In het project Susinchain, een consortium onder leiding van de Wageningen Universiteit, wordt onderzoek gedaan naar insecten als alternatieve eiwitbron voor onder andere diervoeders. Het onderzoeksteam veronderstelt dat er in 2025 10 procent van de dierlijke eiwitten in diervoeder vervangen kan zijn door insecteneiwit.


Warme lucht bestrijdt valse meeldauw in plantuien

17-10-2019 - 0 reacties Valse meeldauw in tweedejaars plantuien is goed te bestrijden met warme lucht. Dit blijkt uit onderzoek van DLV Plant in samenwerking met NAK en Wageningen University.


Mixen melkveedrijfmest vermindert ammoniakemissie niet

17-10-2019 - 10 reacties Uit metingen in 2015 bleek dat het mixen van drijfmest met lucht een manier zou kunnen zijn om de ammoniakemissie te verminderen. Uit recent onderzoek blijkt nu dat er echter geen emissiereductie kon worden aangetoond.


Politie doet opnieuw onderzoek in boerderij Ruinerwold

17-10-2019 - 0 reacties De politie gaat donderdag opnieuw verder met het onderzoek in de afgelegen boerderij in het Drentse Ruinerwold waar maandagavond verscholen en inmiddels meerderjarige kinderen werden ontdekt.


New Holland-trekker favoriet bij akkerbouwers

17-10-2019 - 11 reacties De meeste akkerbouwers bezitten een New Holland-trekker, zo blijkt uit onderzoek van AgriDirect. Ruim 13 procent van de akkerbouwers wil investeren in een trekker.


RIVM: onze stikstofberekeningen zijn van hoge kwaliteit

16-10-2019 - 0 reacties Om stikstof te meten maakt het RIVM "zo zorgvuldig en robuust mogelijk" gebruik van de gegevens die het instituut verzamelt, zei directeur Hans Brug in een korte toespraak tegen de boeren in De Bilt.
"Ook volgens internationale standaarden zijn de stikstofberekeningen die wij doen van hoge kwaliteit. Dat zeggen deskundigen uit het buitenland ook over ons." Jaarlijks bekijken buitenlandse experts de metingen die het RIVM doet.
Jan Cees Vogelaar van het Mesdagfonds, dat agrarisch onderzoek financiert, is kritisch. "Dat internationale model is nog nooit gevalideerd met metingen op de grond."
Het fonds laat volgende week zelf stikstofmetingen doen, zei Vogelaar tegen de boeren. "We hebben jullie steun nodig om de politiek en de minister te overtuigen dat ze onze metingen serieus gaan nemen."


Onderzoek naar kosten reiniging aardappelloodsen

16-10-2019 - 0 reacties De Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie wil inzicht krijgen in een kosteneffectieve reiniging van bewaarloodsen waar in het verleden chloorprofam is gebruikt. Samen met Europese partners wordt hier op het moment onderzoek naar gedaan.


UMG: 'Hoge uitstoot stikstof kan schade aan nieren veroorzaken'

16-10-2019 - 0 reacties Een hoge uitstoot van stikstof kan schade aan de nieren veroorzaken, blijkt uit onderzoek van het UMCG, onder 143.000 inwoners van Noord-Nederland.


​Standaard ringschurftenting kalveren Pali Group

15-10-2019 - 0 reacties Farmaceutisch bedrijf Kernfarm en integratie Pali Group hebben gezamenlijk onderzoek gedaan naar de financiële haalbaarheid van het standaard enten van blankvleeskalveren tegen ringschurft. Pali Group wilde weten of met een ringschurftenting het aan


Politie Groningen onderzoekt incidenten met tractoren bij protest: nog geen aanhoudingen

15-10-2019 - 0 reacties De politie in Groningen doet onderzoek naar twee incidenten die gisteren plaatsvonden bij het boerenprotest, maar maakt nog geen melding van aanhoudingen. Een bestuurder van een tractor reed door meerdere hekken en bracht daarmee omstanders in gevaar, terwijl een andere demonstrant met zijn trekker tegen de deur van het Groningse provinciehuis aanreed.


'Stikstofplan kabinet ontoereikend'

14-10-2019 - 12 reacties

Originele beschrijving

WAGENINGEN (ANP) - De stikstofplannen van het kabinet gaan niet ver genoeg om de natuur in Nederland te laten herstellen. Dat meldt het Wereld Natuur Fonds op basis van onderzoek door Wageningen Environmental Research. Volgens de onderzoekers zijn er, naast de aanpak bij natuurgebieden, ook landelijke maatregelen nodig om stikstofemissies van de landbouw, verkeer en industrie, te verminderen.


Na stikstof nieuw probleem voor bouwsector: PFAS

12-10-2019 - 22 reacties Het zit in anti-aanbakpannen, in waterafstotende kleding, aan de binnenkant van pizzadozen zelfs: de stof PFAS. Het is na stikstof een nieuwe bedreiging voor bouwprojecten en onderhoud van infrastructuur.
PFAS is een verzamelnaam voor giftige stoffen die niet afbreekbaar zijn. Een groot twistpunt tussen overheid en bedrijfsleven is hoeveel van de stof in de grond mag voorkomen. Het ministerie voor Infrastructuur en Waterstaat zegt sinds kort: in de natuur en landbouwgrond niet meer dan 0,1 microgram PFAS per kilo grond.
Als die norm wordt overschreden, mag de grond, slib of zand niet worden afgegraven en getransporteerd. Uit recent onderzoekt van het RIVM blijkt dat meer dan 85 procent van de geteste grond boven die norm zit. Het is een tijdelijke norm, in afwachting van nader onderzoek. Want hoe schadelijk PFAS precies is, is nog niet duidelijk.
Staatssecretaris Van Veldhoven noemt PFAS een zeer schadelijke zorgwekkende stof. "PFAS is echt rotzooi, breekt niet meer af. We hebben het RIVM gevraagd wanneer die stof precies effect heeft op de gezondheid. Aan die norm houd ik me. Ik vind het heel belangrijk dat we de gezondheid waarborgen. Met elkaar moeten we op zoek naar wat er nog wél onder die normen kan, want daar is best veel onduidelijkheid over. Daardoor liggen er misschien nodeloos projecten stil. Dat willen we allemaal voorkomen."
Onwerkbaar
Bouwbedrijven, baggeraars en grondverzetters vinden de norm van 0,1 microgram veel te streng. Want opeens valt er heel veel werk stil: "Die norm is onwerkbaar", zegt Gerben Zijlstra van branchevereniging Cumela Nederland.
Ook hun klanten hebben veel last van de huidige situatie: "Dat gaat van de particulier die een vijver graaft in zijn tuin, tot aan grote opdrachtgevers als gemeentes en provincies. Overal waar gebouwd wordt, waar wegen en sportvelden worden aangelegd, bermen onderhouden. Dus het heeft nogal impact."
AH Vrij in Wateringen handelt in schone en vervuilde grond en komt nu in de problemen:
"Veel van onze leden maken zich grote zorgen. Als dit vijf, zes maanden duurt, komen bedrijven financieel in de problemen doordat ze naar schatting 100 miljoen euro omzet mislopen. En dreigen 6000 mensen hun baan te verliezen", zei Zijlstra vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. "Veel tijdelijke krachten en zzp'ers zitten al thuis."
Ook bij de waterbouwers liggen opeens veel projecten stil. "Bijna de helft van het werk is geschrapt", zegt Edwin Lokkerbol, directeur van de Vereniging van Waterbouwers. Voor de gehele sector is het verlies naar schatting 800 tot 900 miljoen.
Frustratie
Gisteren zijn verschillende sectoren in gesprek gegaan met staatssecretaris Van Veldhoven om een beeld te krijgen van de PFAS-problematiek. Blij werden ze er niet van.
Jan Vrij, handelaar in schone en vervuilde grond in Wateringen: "Ik had niet echt de indruk dat men in Den Haag beseft hoe hoog de nood is. We wilden haar ervan overtuigen dat de normen snel opgerekt moeten worden. Voorlopig houdt ze vast aan de huidige norm."
Volgens Vrij verwijst Van Veldhoven de sector naar lagere overheden. "Die moeten met ons in gesprek gaan. Maar dat is toch hartstikke lastig. We hebben nu te maken met één staatssecretaris en als we het lokale beleid willen beïnvloeden, moeten we te raden gaan bij pakweg 400 mensen. Ja, dat komt nooit goed."
Het ministerie zegt juist dat de lagere overheden nodig zijn om duidelijk te krijgen wat er wel kan in deze gebieden zodat zij het ook weer snel en duidelijk kunnen doorgeven aan de bouwers en baggeraars. Bovendien benadrukt het ministerie zijn de regels er niet voor niks. "Deze stoffen zijn een risico voor ons milieu en voor onze gezondheid."


Vughtse Vegan Streaker weer vrij na insluiping in konijnenstal, nieuwe acties op komst

11-10-2019 - 0 reacties VELDHOVEN/VUGHT - De twee Brabantse dierenactivisten die in de nacht van woensdag op donderdag zijn opgepakt in een konijnenstal in het Gelderse Vragender, zijn donderdagmiddag na verhoor weer vrijgelaten. Zij blijven nog wel verdachte in deze zaak, die voor onderzoek bij het Openbaar Ministerie ligt.


Onderzoeksraad kijkt naar stalbranden na seizoen vol ernstige ongelukken

10-10-2019 - 0 reacties De Onderzoeksraad voor Veiligheid opent een onderzoek naar de vele stalbranden in de veehouderij. Daaruit moet blijken hoe kan worden voorkomen dat een groot aantal dieren omkomt door een dergelijke brand, verklaart een woordvoerder. Het onderzoek neemt naar schatting een jaar in beslag.

Geregeld komen honderden of zelfs duizenden dieren om het leven doordat in een stal brand uitbreekt. Vorige maand stierven bijvoorbeeld vijfhonderd varkens door een brand in een stal in Asten (Noord-Brabant). Een maand eerder kostte een brand in twee stallen van een bedrijf in Niawier (Friesland) aan 42.000 kippen het leven. Na een brand in een stal in Coevorden moesten eind vorig jaar twee- tot driehonderd kalveren worden afgemaakt.

De land- en tuinbouworganistatie LTO reageert positief op het aangekondigde onderzoek. “Stalbranden zijn verschrikkelijk voor de dieren en bezorgen de boer en de omgeving veel leed. Alle kennis om dit soort drama’s in de toekomst te voorkomen, is meer dan welkom.”

De LTO hoopt dat er meer duidelijk wordt over mogelijke oorzaken door elektra in de stallen, knaagdieren en kleine bouwoppervlaktes, waardoor stallen dicht op elkaar staan.


LTO wil onderzoek naar kabels door landbouwgrond

10-10-2019 - 0 reacties Onderzoek naar de gevolgen voor de landbouw is nodig als de hoogspanningskabels van windmolens op zee door agrarische grond in Noord-Groningen of Noord-Friesland komen. Dat stelt LTO Noord regio Noord.


Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat stalbranden onderzoeken

10-10-2019 - 0 reacties De Onderzoeksraad voor Veiligheid start een onderzoek naar stalbranden in de veehouderij. Het onderzoek richt zich met name op de vraag hoe kan worden voorkomen dat grote aantallen dieren bij stalbranden om het leven komen.