Onderwijs
Onderwijs is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Onderwijs en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.
Onderwijs nieuws
Wethouder Bredemeijer wil CO2-meters in klaslokalen
06-02-2021 - 0 reacties De Haagse wethouder Hilbert Bredemijer (Onderwijs) roept scholen en leraren op om klaslokalen goed te ventileren. Ook raadt hij schoolbesturen aan om CO2-meters te gebruiken om de ventilatie te bevorderen.
Biologische landbouw in het onderwijs
20-01-2021 - 0 reacties Steeds meer onderwijsinstellingen besteden aandacht aan biologische landbouw in hun opleidingen. Er wordt onderwijsmateriaal ontwikkeld maar het aanbod blijft nog beperkt.
Noordelijke provincies willen dat waterstof banenmotor in regio wordt
28-12-2020 - 0 reacties
Nu de gaskraan in Groningen wordt dichtgedraaid, verdwijnen er naar verwachting de komende tien jaar zo'n 20.000 banen in het Noorden. De drie noordelijke provincies en tientallen bedrijven willen dat verlies aan werkgelegenheid compenseren met investeringen in waterstof.
Er is al voor vele miljarden aan investeringsplannen bekendgemaakt, maar het wachten is nog op financiële hulp van het kabinet en Europa. Duurzame waterstof kan gemaakt worden met behulp van duurzame elektriciteit, maar voorlopig is hier nog een tekort aan. Toch wordt er in Groningen al volop geanticipeerd op een toekomst waarin waterstof een grote rol speelt.
Bij de gasopslag in het Groningse Zuidwending wordt in zogenoemde zoutcavernes gas opgeslagen. Daar wordt onderzocht hoe er de komende jaren ook waterstof in opgeslagen kan worden.
Buizen controleren
In het buitenland is al ervaring opgedaan met de opslag van waterstof in lege zoutmijnen, maar waterstof is 'dunner' dan aardgas. Gasleidingen en -aansluitingen moeten dus gecontroleerd en aangepast worden zodat waterstof goed door de buizen vloeit.
NOS op 3 legde eerder in deze video uit wat waterstof precies is en hoe het gebruikt kan worden:
De Gasunie wil de komende jaren gas in Nederland en West-Europa transporteren. Een deel van de bestaande infrastructuur moet aangepast worden voor waterstof. Het gaat dan met name om het gebruik van de zogenoemde 'dikke buizen' die van Groningen naar de industrie-clusters in Amsterdam, Rotterdam, Zeeland en Limburg lopen en de verbindingen met België en het Duitse Ruhrgebied.
Duurzame waterstof wordt gezien als een goed alternatief voor industriële en chemische processen die een hogere temperatuur nodig hebben dan met elektriciteit bereikt kan worden.
In Hoogezand timmert het bedrijf Holthausen al een aantal jaren aan de weg met de ombouw van voertuigen naar waterstof. Onder meer de veegwagens van de stad Groningen rijden er inmiddels en ook streekbussen en treinen zijn omgebouwd.
Holthausen is een van de bedrijven die betrokken is bij het investeringsprogramma van het bedrijfsleven in de noordelijke provincies. In totaal ligt er voor maar liefst negen miljard euro aan plannen klaar. Het komend jaar gaat Holthausen samen met het Amerikaanse Hyzon jaarlijks 500 nieuwe waterstofvrachtwagens in het Groningse Winschoten bouwen.
Een van de voortrekkers van de waterstofeconomie is gedeputeerde Nienke Homan, verantwoordelijk voor de energietransitie bij de Provincie Groningen: "We hebben op kleine schaal al laten zien dat het kan in het project Hydrogen Valley. Daar wekken we elektriciteit op met zon en wind die wordt omgezet in waterstof."
Om te kunnen opschalen is volgens Homan naast geld vooral heel veel meer duurzame elektriciteit nodig. Voor 2030 moeten er daarom volgens de provincie ten noorden van de Waddeneilanden nog veel meer windmolens op zee aangelegd worden dan het kabinet nu heeft gepland.
Verder zijn er miljarden nodig om bedrijven te steunen bij de bouw van grotere elektrolysefabrieken. Daar wordt zon- en windenergie omgezet in waterstof. Het probleem op dit moment is dat er nog geen overschot aan duurzame elektriciteit is, maar er al wel gewerkt moet worden aan de ontwikkeling van de techniek.
Homan denkt op basis van onderzoek van de Europese Commissie dat het verlies aan werkgelegenheid in de gassector gecompenseerd kan worden met 20.000 nieuwe banen als het gevolg van de waterstofinitiatieven.
Alleen al het project NortH2 van de Gasunie, Shell, RWE en Equinor zou goed kunnen zijn voor 5000 tot 12.000 banen berekende Jouke van Dijk, hoogleraar Regionale Arbeidsmarktanalyse aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij waarschuwt wel dat al die banen niet zomaar bij de Groningers terechtkomen.
De bouw van windparken op zee en elektrolyse-fabrieken in de Eemshaven is gespecialiseerd werk. "De vraag is, zijn er mensen hier die dat kunnen of moeten die van buiten worden ingevlogen. We hebben eerder ook centrales aangelegd in de Eemshaven en heel veel van de mensen die hier bij betrokken waren kwamen van buiten."
Het onderwijs in Groningen probeert dat dit keer te voorkomen door zowel op mbo als hbo-niveau mensen op te leiden voor de waterstofeconomie. Docenten van het Noorderpoort College in Delfzijl maken bijvoorbeeld al mbo-leerlingen leerlingen wegwijs met elektrolyse. Ook worden werknemers van Holthausen omgeschoold voor de bouw van waterstofvrachtwagens.
Animal Rights bindt strijd aan met ‘te commerciële’ schoolmelk
23-11-2020 - 20 reacties
DEN HAAG (ANP) - Animal Rights bindt de strijd aan met schoolmelk. "Schaamteloze propaganda", vindt de dierenrechtenorganisatie, die vreest dat de neutraliteit van het onderwijs te grabbel wordt gegooid. Bovendien is melk helemaal niet nodig voor een goede gezondheid, stelt de club.
animalrights.nl/frieslandcampina-moet-stoppen-met-…
Coronanieuws: 'Geen reden om in te grijpen bij nertsenhouderijen'
10-11-2020 - 0 reacties
Deskundigen die het kabinet adviseren over het coronavirus zien geen reden om extra maatregelen te nemen bij nertsenhouderijen, nu in Denemarken een mutatie rondgaat die zijn oorsprong vindt bij deze pelsdieren. Dat zegt zorgminister Hugo de Jonge tijdens het Vragenuur in de Tweede Kamer.
De Jonge moest komen uitleggen waarom Nederland vasthoudt aan plannen om pas volgend jaar alle nertsenhouderijen te sluiten. In Denemarken raakten onlangs mensen na contact met nertsen besmet me een gemuteerde variant van het coronavirus. Een deel van het land
moest daarom vrijwel volledig op slot.
De deskundigen die het kabinet heeft geraadpleegd zien in Nederland evenwel "geen aanvullende risico's" voor de volksgezondheid, zegt De Jonge. De maatregelen die dit voorjaar al werden genomen nadat in Nederland de eerste besmettingen bij nertsen waren ontdekt, 'zouden
afdoende moeten zijn', aldus de minister.
Aan de slag met dierenwelzijn op de basisschool
24-09-2020 - 0 reacties Nog sterker dan bij volwassenen hebben dieren voor kinderen een heel bijzondere betekenis. Onderwijs is een goed middel om de betrokkenheid van kinderen bij de natuur en hun kennis van biologie te stimuleren. Onderwijs kan ze bovendien voorbereiden op de lastige vragen rond dierenwelzijn waarmee ze steeds vaker geconfronteerd zullen worden.
Natuurinclusieve landbouw nestelt zich in groen onderwijs
09-09-2020 - 0 reacties Natuur en landbouw kunnen prima hand in hand gaan. Alleen moet de generatie van morgen leren hoe je dat doet. Vandaar dat de Green Deal ‘Natuurinclusieve Landbouw Groen Onderwijs’ lessen uit onderzoek en praktijk deelt met partners uit alle lagen van het onderwijs.
Agrarisch onderwijs verlegt accent van techniek naar visie en ondernemerschap
25-08-2020 - 0 reacties „Wat voor boer wil jij zijn, wat past bij jou?” Dat vraagt docent Ron Methorst van Aeres Hogeschool Dronten steeds aan zijn studenten. Hij hoopt dat er een grote diversiteit aan boeren blijft. „Van productiegericht voor de export of de lokale markt tot zorgboerderij.”
Ruim 3 ton subsidie voor verbinden glastuinbouw, onderwijs en bedrijfsleven Westland
12-06-2020 - 0 reacties Voor het toekomstbestendig maken van de glastuinbouwsector is een goede aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven van vitaal belang. De gemeente Westland heeft daarom op 2 juni een subsidie van € 343.000 toegekend aan de Greenport Horti Campus voor het opzetten van een Learning Community in de…
Student meet Farmers, onderdeel van Greener Future for Young farmers
18-05-2020 - 0 reacties In november was het natuurinclusieve landbouw congres waar onder andere behoeftes van het onderwijs zijn opgehaald, als het gaat om het verder brengen en vooral, het in de praktijk en in de lesstof brengen van natuurinclusieve landbouw.
Nieuw online leermateriaal over voedseltransitie
26-03-2020 - 0 reacties Vanaf 26 maart 2020 is online lesmateriaal over Voedseltransitie beschikbaar op Groen Kennisnet. Het lesmateriaal bevat leerstof over verduurzaming van het Nederlandse voedselsysteem en kan gebruikt worden door docenten uit het Voortgezet Onderwijs en MBO.
Masterclass Namaak en Intellectueel Eigendom (IE)
17-10-2019 - 0 reacties Bent u docent in het Hoger Onderwijs en geeft u onderwijs over Intellectueel Eigendom (IE)? Wilt u weten hoe u kennis over namaak en IE-rechten verwerkt in uw regulier onderwijs? Of bent u als ondernemer of jurist geïnteresseerd in namaak en IE? Kom dan naar de Masterclass van het Octrooigilde.Dit jaar is het thema: Het gebruik van Intellectuele Eigendomsrechten ter voorkomen van namaak of bij inbreuk door namakers. Sprekers uit het bedrijfsleven, het onderwijs en de advocatuur lichten dit onderwerp vanuit hun perspectief toe.
Onderwijs over gezondheid en gezonde leefstijl, het ‘protestival’ en plasticverbruik in Nederland
11-10-2019 - 0 reacties Ondertussen vertelt het verhaal van de dag door onze lens: voeding, gezondheid, landbouw, levensmiddelenmarketing, voedselpolitiek en aan landgebruik gerelateerde energie- en watervraagstukken – waar nodig tot op (geo)politieke schaal.
"Zoeken naar antwoorden op arbeidstekort in land- en tuinbouw"
09-10-2019 - 0 reacties
De agrarische sector kampt op alle vlakken met personeelstekorten. Bedrijven hebben geen opvolging, instroom uit onderwijs is miniem, en vanuit de arbeidsmarkt laat men zich maar mondjesmaat enthousiasmeren voor de sector.
In het programma Editie NL van RTL kwam gisterenavond o.a. Marcel van Leeuwen van het…
'Stikstofbeleid is te politiek en populistisch'
04-10-2019 - 1 reacties Het Veghelse Vanderlande, de wereldmarktleider in transportsystemen, is overgenomen door de Japanse Toyota Group. Herman Molenaar, managing director en CFO van Vanderlande, is te gast bij BNR Zakendoen en neemt geen blad voor de mond. Het stikstofbeleid, cultuurverschillen met Japan, de invloed van een beursgenoteerd bedrijf en technisch onderwijs passeren de revue.
"Glastuinbouw, onderwijs en onderzoek hebben elkaar veel te bieden"
03-10-2019 - 0 reacties Door alle ontwikkelingen in de sector heeft de glastuinbouw ontzettend veel te bieden aan jongeren. Vaak is dit bij deze doelgroep echter niet bekend. Daarom is Glastuinbouw Nederland projecten gestart als Vlog uit de Kas en Go Go Greenhouse. Veelbelovend zijn de resultaten van een nieuw project waarin…
Limburgs project impuls voor agrarisch onderwijs Ethiopië
30-09-2019 - 0 reacties Agrarische opleidingen in Ethiopië praktijkgerichter maken, zodat onderwijs en bedrijfsleven beter op elkaar aansluiten. Dat is het doel van het project 'Bright Future in Agriculture', waarbij diverse Limburgse partijen betrokken zijn. Dit moet op lange termijn bijdragen aan een efficiëntere en toekomstbestendige voedselproductie in Ethiopië.
Kabinet stimuleert samenwerking wetenschap en investeerders met 24 miljoen
26-09-2019 - 0 reacties
Minister Van Engelshoven (ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) en staatssecretaris Keijzer (ministerie van Economische Zaken en Klimaat) trekken € 24 miljoen uit om kennis uit onderzoek be
Sexy of niet? #blog
19-09-2019 - 0 reacties Deze keer heb ik eens een vraag aan jullie. Jullie weten misschien wel dat ik ook betrokken ben bij het MBO onderwijs in het Westland. Het is boeiend om de studenten te laten ervaren hoe mooi onze sector eigenlijk wel niet is.
Telers en onderwijs sluiten aan bij agripark in het Chinese Jiashan
13-09-2019 - 0 reacties Drie Nederlandse telers en twee onderwijsinstellingen sluiten zich aan bij het te realiseren agripark in het Chinese Jiashan. Nederland en China gaan de komende jaren op deze landingsplaats sectorbreed, strategisch en operationeel samenwerken.