Onderwijs

Onderwijs is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Onderwijs en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Onderwijs nieuws

Masterclass: Artificial Intelligence (AI) en hoger onderwijs

18-10-2018 - 0 reacties Bent u docent in het hoger onderwijs? Wilt u weten hoe u kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence (AI)) binnen het hoger onderwijs kunt gebruiken? Kom dan naar de Masterclass over dit thema.De workshop biedt (een basis aan) informatie die u kunt verwerken in uw reguliere onderwijs. Sprekers uit het bedrijfsleven, het onderwijs en de octrooiwereld lichten dit onderwerp vanuit hun perspectief toe.Programma13:00-13:30 Inloop met koffie/thee13:30-14:15AI als revolutie in de transport


Vleeskwekers zijn steeds verder, maar de weg naar het schap is nog lang

26-09-2018 - 0 reacties Het is alweer vijf jaar geleden dat de Nederlander Mark Post in Londen de eerste hamburger uit kweekvlees ter wereld presenteerde. De burger kwam uit een Nederlands laboratorium, gekweekt uit stamcellen uit de spieren van een koe. Het was het allereerste gekweekte vlees ter wereld, bedoeld als oplossing voor milieuproblemen en dierenleed. Maar vijf jaar later liggen er nog geen kweekburgers in de supermarkt. Hoe zit dat?

Aan het onderzoek naar kweekvlees heeft het in ieder geval niet gelegen, bleek vandaag bij een bijpraatsessie van 'vleeskwekers' met Kamerleden. Wereldwijd zijn er veel wetenschappers en zo'n dertig start-ups mee bezig. Maar er zijn obstakels die de grootschalige introductie van vlees uit het laboratorium hier vertragen. We nemen er drie onder loep.

Dierlijk of plantaardig?
Wetenschappers wezen er tijdens de hoorzitting op dat bij de ontwikkeling van kweekvlees serum wordt gebruikt uit het bloed van ongeboren kalfjes. Het gaat vooral om kalveren uit landen met een hoge vleesproductie, zoals Brazilië en Nieuw-Zeeland. Als in slachthuizen wordt ontdekt dat een koe zwanger is, wordt van de foetussen bloed afgenomen voor serum. Daarin zitten namelijk hormonen waarmee de stamcellen van een dier kunnen uitgroeien tot het weefsel dat aan de basis ligt van kweekvlees.
Volgens Nienke van den Akker, die aan de Universiteit Maastricht werkt aan de ontwikkeling van kweekvlees, is het vervangen van zulke dierlijke elementen in het productieproces een belangrijk speerpunt. "Pas als de productie volledig diervrij is, kunnen we op grotere schaal vlees gaan kweken."

Maar volgens de aanwezige ondernemers bestaan er al plantaardige alternatieven voor kalfserum, alleen kunnen die vanwege bedrijfsbelangen niet openbaar worden gemaakt. En de alternatieven werken vaak nog niet optimaal, zegt Peter Verstrate van de Nederlandse start-up Mosa Meat. Dat bedrijf maakte in 2013 de eerste kweekburger ter wereld. Verstrate denkt dat de productie van kweekvlees binnen anderhalf jaar serumvrij kan zijn. "Daar moet zeker nog in geïnvesteerd worden."

'Sexy' kweekvlees
Volgens de ondernemers moet Nederland de ontwikkeling van kweekvlees stimuleren door "er met gestrekt been in te gaan" en voorop te durven lopen. "Kweekvlees moet vanzelfsprekender worden", zegt Ira van Eelen, dochter van 'kweekvleespionier' Willem van Eelen.
Van Eelen wijst erop dat er wereldwijd nu al zo'n dertig bedrijven zijn die zich bezighouden met het op de markt brengen van kweekvlees. Volgens Daan Luining, bestuurder bij een Nederlandse kweekvlees-start-up, dreigen de Verenigde Staten, Israël en Japan het pioniersstokje van Nederland over te nemen. "Nederland is het aan zijn stand verplicht om die leiderschapsrol terug te pakken."

"De volgende stap is zorgen dat het sexy wordt om je te specialiseren in het maken van kweekvlees in plaats van om dokter worden", zegt ook Ira van Eelen. Net als andere ondernemers roept zij de Nederlandse overheid op om te investeren in kennis en onderwijs over kweekvlees.

Veiligheidsregels
En dan is er nog de veiligheid. Onderzoekers en ondernemers zijn het erover eens dat kweekvlees veilig kan zijn, maar als er straks een definitief en uitontwikkeld recept is, moet dat nog wel uitgebreid getoetst worden voordat het vlees naar de schappen kan. Dat loopt via de zogeheten 'novel food verordening', die geldt voor de hele Europese Unie. Na controle en beoordeling stemmen de EU-lidstaten over een eventuele toelating tot de hele Europese markt.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid voldoet kweekvlees nu nog niet aan de EU-regelgeving voor voedselveiligheid. Het mag daarom niet worden verhandeld of geproefd in restaurants. Wel kunnen nieuwe producten, zoals kweekvlees, in een "gecontroleerde experimentele proefopzet" getest worden, net zoals bij een klinisch onderzoek naar medicijnen.
Dat is nu dus nog niet aan de orde. De ondernemers verwachten wel dat ze hun kweekvlees binnen enkele jaren zodanig doorontwikkeld hebben, dat ze (kleinschalig) de markt op kunnen. Ze hopen dat de Nederlandse overheid in de tussentijd alvast goodwill in Europa kan kweken.


De afgestudeerde van de toekomst dient een superheld te zijn

20-09-2018 - 0 reacties Het academisch onderwijs kent vele leervormen en leeromgevingen. De laatste jaren is het aanbod aanzienlijk verbreed met ict-onderwijsvormen, zoals online cursussen en MOOCs. Maar functioneren die werkvormen wel?


Meer geld voor innovatie

19-09-2018 - 0 reacties Innovatie is een belangrijke pijler in de begroting van het ministerie van LNV zoals die tijdens Prinsjesdag gepresenteerd werd. In 2019 is 90,8 miljoen gereserveerd voor kennisontwikkeling en agrarische innovatie. Aan de Ontwikkelagenda Groen onderwijs wordt 4,4 mln extra besteed.


De afgestudeerde van de toekomst dient een ‘superheld’ te zijn

19-09-2018 - 0 reacties Het academisch onderwijs kent vele leervormen en leeromgevingen. De laatste jaren is het aanbod aanzienlijk verbreed met ict-onderwijsvormen, zoals online cursussen en MOOCs. Maar functioneren die werkvormen wel? Zijn de studenten van nu, met de modernste middelen opgeleid, ook geëquipeerd om de complexe problemen van de wereld van morgen aan te kunnen? Prof. Perry den Brok, hoogleraar Onderwijs en leerwetenschappen, belicht in zijn inauguratie op 20 september aan Wageningen University & Research de weg die leidt naar het onderwijsecosysteem.


TIM- Platform feestelijk gelanceerd op ATH 2018

17-09-2018 - 0 reacties Het platform TIM  is 15 september officieel feestelijk van start gegaan. TIM is het samenwerkingsplatform van de brancheorganisaties Fedecom, BMWT en elf mbo-instellingen die de opleiding mobiele werktuigen aanbieden. Het doel van TIM is het beroepsonderwijs in de landbouwmechanisatie en de infra doeltreffend te organiseren en mobiliseren waarbij de sectoren mogen rekenen op instroom van goed gekwalificeerd personeel. Daarnaast krijgt het onderwijs met hulp van het bedrijfsleven een flinke kwaliteitsimpuls waardoor het onderlinge vertrouwen tussen onderwijs en de sectoren zal groeien.…


Topuniversiteiten bundelen hun krachten om wereldwijd honger te bestrijden

05-09-2018 - 0 reacties De top 5 agro-food universiteiten in de wereld zijn overeengekomen om samen honger te bestrijden: UC Davis, Cornell University, China Agricultural University, University of Sao Paulo en Wageningen University & Research. De samenwerking is in eerste instantie gericht op onderwijs met speciale aandacht voor de uitwisseling van studenten en medewerkers; fase twee behelst samenwerking in onderzoek. Dit is afgesproken op de internationale SDG-conferentie, die op 30 en 31 augustus in Wageningen plaatsvond.


Rutte bezoekt Dairycampus Leeuwarden

22-08-2018 - 0 reacties Premier Mark Rutte deed tijdens zijn werkbezoek aan Friesland ook de Dairycampus Leeuwarden aan. Dairycampus is een nationaal onderzoek, onderwijs en innovatiecentrum en is onderdeel van Wageningen Universiteit.


Rutte bezoekt Dairycampus in Leeuwarden

22-08-2018 - 0 reacties Tijdens het werkbezoek van Premier Rutte aan de provincie Friesland deed hij ook de Dairycampus in Leeuwarden aan. Dairycampus is een nationaal onderzoek, onderwijs en innovatiecentrum en is onderdeel van de Wageningen Universiteit.


Nieuwe samenwerking tussen Aeres Hogeschool en Chinese Zhongkai University

08-08-2018 - 0 reacties Op het gebied van onderwijs en onderzoek gaat Aeres Hogeschool samenwerken met de Chinese Zhongkai University. Dat hebben beide partijen vastgelegd in een intentieverklaring, die op 12 april in Guangzhou werd getekend. Dit gebeurde tijdens de handelsmissie die vanuit de Nederlandse overheid werd georganiseerd.


Droogte helpt archeologen - maar nauwelijks in Nederland

17-07-2018 - 0 reacties Een Romeinse villa. Een begraafplaats uit de Bronstijd. Loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog. Door de droogte van de afgelopen weken komen ze als littekens in het landschap weer boven. Maar in Nederland is er maar weinig oog voor dit soort sporen, waarschuwt expert Anke Stoker van de Vrije Universiteit Amsterdam.
De sporen ontstaan doordat op plekken waar de grond vroeger omgewoeld is, meer water achterblijft en plantenwortels dieper kunnen groeien. In tijden van droogte, zoals de afgelopen weken, is te zien dat op die plekken gewassen hoger groeien of minder snel verdorren dan in de directe omgeving. Dergelijke 'vegetatiesporen' kunnen archeologen op onontdekte resten wijzen.
In Wales werd de afgelopen weken meerdere keren een vliegtuig ingezet om speciaal luchtfoto's te maken. Het leverde meerdere aanknopingspunten op voor verder onderzoek, laat de archeologische dienst weten.
Anke Stokers handen jeuken om dergelijke foto's ook in Nederland te maken. "Ik zou heel graag Zuid-Limburg nog een keer proberen, Romeinse sporen zoeken. Die zijn er genoeg. Ik heb weleens de Romeinse weg zien liggen. In graanvelden wil ik ook speuren naar plattegronden van boerderijen; als dat in Denemarken kan, dan kan het ook hier."
'Ontzettend jammer'
Jarenlang probeerde Stoker collega's enthousiast te krijgen, maar dat lukte niet. Hoewel Nederland een ongekende droogte meemaakt, kent de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed geen plannen om de lucht in te gaan. "We hebben geen lijstjes klaarliggen", zegt een woordvoerder. "Gemeenten doen wel steeds meer met drones, om monumenten in kaart te brengen, maar we zijn niet actief naar aanleiding van de droogte."
"In Nederland is luchtfotografie een ondergeschoven kindje geworden", vindt Stoker, die inmiddels de methode toepast bij archeologisch onderzoek in Griekenland. "Het is geschrapt uit het onderwijs, het is niet meer een standaardmethode in de archeologie. De waarde wordt niet onderkend."
"We zouden het wel wat intensiever kunnen gebruiken", beaamt ook hoogleraar landschapsarcheologie Heleen van Londen. "Links en rechts wordt er nog wel wat gedaan, maar het moet meer volume krijgen. Ontzettend jammer dat we het niet doen."
Voorloper
Nederland was ooit juist voorloper op dit gebied, vertelt hoogleraar Van Londen. "Willy Metz hing vroeger al tot haar middel uit vliegtuigen om West-Friesland te fotograferen. Het was een ontdekking dat je zo waanzinnig belangrijke inzichten kunt opdoen. De luchtfoto's lieten zien hoe rijk het landschap was, je kon sporen van de Bronstijd tot de Middeleeuwen zien."
Volgens Van Londen werd Nederland ingehaald doordat er werd bezuinigd. "Het komt door het financieringsbeleid. We verliezen steeds meer disciplines en specialisaties. Dat gaat alsmaar door."
"Ik hoor altijd het argument dat er niet voldoende expertise is", legt Stoker uit. "Dat is flauw. Ik ben zelf expert en ken andere mensen die ook de vaardigheden hebben. Het staat alleen niet op de agenda."
"Een ander vaak gehoord argument is dat 'Nederland al uitgebreid van bovenaf in beeld is gebracht'. Dat is zeker zo, maar sporen komen en gaan. Iets wat de ene week zichtbaar is, is een week later weer verdwenen. Onderzoek is dus herhaaldelijk en in verschillende seizoenen en jaren nodig."
Stoker en Van Londen wijzen erop dat de techniek de afgelopen jaren steeds beter is geworden. Satellietfoto's zijn scherper en bieden bijvoorbeeld ook infraroodbeelden. Drones maken het makkelijker om veldjes snel te scannen. Met nieuwe technieken is zelfs door de eerste grondlaag heen te kijken.
"Er valt zoveel te ontdekken", benadrukt Stoker. "De kans op sporen wordt steeds groter. Ik weet niet waarom het niet gebeurt. In de omringende landen gebeurt het wel, met resultaat."
Zo werden voor een tentoonstelling in het Belgische In Flanders Fields Museum de sporen van de Eerste Wereldoorlog in kaart gebracht. In de geduldige graanvelden zijn kraters, loopgraven en bunkers te ontdekken voor wie weet hoe te kijken.
Zie hier hoe de Eerste Wereldoorlog nog altijd in de gewassen is terug te vinden:


Twee Wageningse onderzoekers benoemd tot persoonlijk hoogleraar

13-07-2018 - 0 reacties Prof.dr. Yuling Bai en Prof.dr. Art Dewulf zijn benoemd tot persoonlijk hoogleraar aan Wageningen University & Research. De ingangsdatum van hun hoogleraarschap is 1 juli. Een onderzoeker kan tot persoonlijk hoogleraar worden benoemd op grond van uitstekende prestaties in onderwijs en onderzoek.


LEGO robots in actie (video)

12-07-2018 - 0 reacties Dertien tweekoppige teams van leerlingen uit het basis- en het voortgezet onderwijs hebben op 11 juli met het uitvoeren van een praktijkopdracht de kunsten van hun LEGO MINDSTORMS robots gepresenteerd aan de jury en aan het publiek in de Spot in Orion. De organisatoren hopen met deze challenge technisch georiënteerde jongeren voor robotica in de landbouw te interesseren.


Volgend schooljaar versoepelt schoolfruit- en melkactie

09-07-2018 - 0 reacties Om meer scholen de kans te geven om fruit en melk aan te bieden op de schoolbanken, wordt de subsidieregeling ‘Oog voor lekkers’ versoepeld. De Vlaamse ministers Hilde Crevits (Onderwijs), Joke Schauvliege (Landbouw) en Jo Vandeurzen (Volksgezondheid) stimuleren hiermee gezonde voedingskeuzes bij kinderen en hun ouders. Scholen zullen langer kunnen inschrijven op de schoolactie rond fruit en melk, meer bepaald tot 1 oktober. En als het volledige budget niet uitgeput is na afloop van die inschrijvingsperiode kunnen scholen de verdeling eventueel verlengen.


Florint en Flornet presenteren plan voor Europese bloemistencursussen

03-07-2018 - 0 reacties De internationale brancheorganisatie voor bloemisten Florint organiseerde 28 juni samen met het Europees netwerk voor bloemisterij onderwijs Flornet en hun partners in het European Platform for Floristry Vocational Education and Training (EPFVET) een bijeenkomst bij Waterdrinker Aalsmeer.


100 miljoen euro voor samenwerking tussen bedrijfsleven en mbo

28-06-2018 - 0 reacties Om verdere samenwerking tussen bedrijfsleven en het mbo te stimuleren, trekt minister Van Engelshoven van Onderwijs 100 miljoen euro uit tot 2022. Door jongeren tijdens hun studie te laten werken met state of the art-technieken en -methoden, zijn ze volgens Van Engelshoven beter voorbereid op de arbeidsmarkt.


Glastuinbouw haalt onderwijs naar de kas

26-06-2018 - 0 reacties De innovaties in de glastuinbouwpraktijk volgen elkaar in rap tempo op. Voor het onderwijs gaan die ontwikkelingen zo snel dat het met een traditionele manier van leren niet meer bij te benen is. Bij het leren in een hybride omgeving worden school en praktijk met elkaar verweven. Maandag 25 juni is het.....


Toelatingsproef diergeneeskunde pas vanaf 2019

19-06-2018 - 0 reacties Door de systematisch stijgende inschrijvingen ligt het idee van een verplichte toelatingsproef voor de opleiding diergeneeskunde al eventjes op tafel. Vorig jaar werd over de in- en uitstroom van de opleiding een resolutie goedgekeurd in het Vlaams Parlement, maar de uitvoering van die resolutie schiet traag uit de startblokken. Dat blijkt uit de toelichting van Vlaams Onderwijsminister Hilde Crevits over het onderwerp in de Commissie voor Onderwijs van het Vlaams Parlement. 


Onderwijsorganisaties AOC Oost en Groene Welle samen verder

04-06-2018 - 0 reacties AOC Oost en Groene Welle gaan vanaf het nieuwe schooljaar samen verder als één nieuwe onderwijsorganisatie. Samen willen ze verder werken aan onderwijs dat vooruitstrevend is, nog beter aansluit bij de beroepspraktijk en met meer betrokkenheid van bedrijfsleven.


Financiële meevallers dekken dichtdraaien gaskraan

28-05-2018 - 0 reacties Het dichtdraaien van de Groninger gaskraan is een tegenvaller op de begroting. De lagere gasbaten lopen naar verwachting op tot 900 miljoen euro in 2022. Dit staat in de Voorjaarsnota, die minister Hoekstra van Financiën naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
In het regeerakkoord is afgesproken dat de tegenvallende gasinkomsten binnen de begroting moeten worden opgevangen. De tegenvallers worden grotendeels gedekt door de meevallers op de begroting.
De economie groeit en daar profiteert de overheid van. Bij Sociale Zaken bijvoorbeeld, zijn er minder AOW-ers dan verwacht, waardoor er 95 miljoen euro minder wordt uitgegeven.
Bij Volksgezondheid is er 350 miljoen minder uitgegeven aan geneesmiddelen. Ook bij de huurtoeslag is er een meevaller van 100 miljoen euro.
De economische groei helpt de begroting ook. De wereldhandel groeit sneller dan verwacht, en ook de woningmarkt draagt bij aan de groei. Toch moet er rekening worden gehouden met internationale risico's, zoals het soms onvoorspelbare beleid van de Amerikaanse president Trump en de uitwerking van de brexit, benadrukt Hoekstra in zijn brief.
Extra geld
In aanloop naar de brexit neemt het kabinet al een aantal voorzorgsmaatregelen. Zo wordt er 34 miljoen euro vrijgemaakt voor extra personeel bij Douane en keuringsdiensten.
Ook zal er 200 miljoen euro worden vrijgemaakt voor onderwijs, omdat er meer leerlingen en studenten naar school en universiteiten gaan dan werd voorspeld. Meer ouders werken vanwege de gunstige economie en daarom moet er 80 miljoen extra naar de kinderopvang.
Gaskraan
Het dichtdraaien van de gaskraan heeft dus gevolgen voor de overheidsfinanciën. In 2018 gaat het om een bedrag van 150 miljoen euro aan gederfde inkomsten en in 2022 is dat bedrag 900 miljoen euro.
Daarnaast heeft het kabinet besloten om ieder jaar 200 miljoen euro te reserveren voor andere kosten voor Groningen, zoals de afhandeling van schadeclaims. "Deze reservering houdt onder meer verband met de voortgaande gesprekken met de regio over het toekomstperspectief voor Groningen," schrijft de minister.
Dit bedrag van 200 miljoen wordt buiten de begroting geplaatst. De overheid leent dat geld en daardoor gaat de aflossing van de staatsschuld minder snel.
Door het vroegtijdig dichtdraaien van de gaskraan zal er ook veel gas in de grond blijven zitten. De waarde daarvan wordt geschat tussen de 50 en 125 miljard euro. Achter de schermen onderhandelt minister Wiebes van Economische Zaken met Shell en Exxon over die achtergebleven rekening. De onderhandelingen zijn nog in volle gang, deze kosten zijn dan ook nog niet in de Voorjaarsnota meegenomen.
Het kabinet wil ook extra geld uittrekken voor de knelpunten bij de politie en het Openbaar Ministerie. Pas op Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, wordt bekend of het ministerie daadwerkelijk kan rekenen op zo'n 65 miljoen euro, zoals eerder werd gemeld.

Het op termijn dichtdraaien van de gaskraan in Groningen scheelt het kabinet 900 miljoen euro in 2022 aan gasopbrengsten. Daarnaast wordt er vanaf dit jaar structureel 200 miljoen euro vrijgemaakt voor de gevolgen van de bevingsschade in de regio.

Meevallers op de rijksbegroting zijn dit jaar groot genoeg om het gat te dichten dat geslagen wordt door het verder terugschroeven van de gaswinning in Groningen. Daarnaast is er ruimte om enkele tegenvallers op te vangen zonder elders te hoeven bezuinigen, blijkt uit de vandaag gepresenteerde Voorjaarsnota.