Onderwijs

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Onderwijs. Onderwijs is een van de 14979 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Onderwijs nieuws

Natuurinclusieve landbouw wordt verankerd in groen onderwijs

17-01-2019 - 0 reacties Natuurinclusieve landbouw wordt een vast onderdeel van het groene onderwijs. Minister Schouten ondertekende daartoe vandaag de zogeheten Green Deal Natuurinclusieve landbouw in het Groene Onderwijs.


Natuurinclusieve landbouw wordt verankerd in groen onderwijs

17-01-2019 - 0 reacties Natuurinclusieve landbouw wordt een vast onderdeel van het groene onderwijs. Minister Schouten ondertekende daartoe vandaag de zogeheten Green Deal Natuurinclusieve landbouw in het Groene Onderwijs.


Minister Schouten en gedeputeerde Kramer ondertekenen 'Green Deal'

16-01-2019 - 4 reacties

Originele beschrijving

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en gedeputeerde Johannes Kramer ondertekenden woensdag de 'Green Deal'. Doel is om natuurinclusieve landbouw op te nemen in het groene onderwijs om zo de achteruitgang van biodiversiteit te stoppen en een gezonde duurzame landbouw een impuls te geven.


NAJK ondertekent eigen doodvonnis

16-01-2019 - 2 reacties

Originele beschrijving

NAJK ondertekende vandaag, 16 januari, Green Deal ‘Natuurinclusieve Landbouw in Groen Onderwijs. Deze deal werd ook ondertekend door Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, samen met het Interprovinciaal Overleg (IPO), 21 onderwijsinstellingen en de vereniging BoerenNatuur. Met Green Deals wil de overheid …


Stimulans GroenPact: partners investeren jaarlijks €600.000

16-01-2019 - 0 reacties GroenPact, het samenwerkingsverband voor groen onderwijs, gaat nieuwe fase in. De plannen zijn vandaag gepresenteerd door minister Schouten op de GroenPact Manifestatie in Fort Voordorp, Groenekan. De meer dan 40 partners uit het bedrijfsleven, onderwijs en de overheid zetten in op inhoudelijke vernieuwing van het groene onderwijs, de doorwerking van kennis in de praktijk en de veranderende arbeidsmarkt. Ze stellen jaarlijks €600.000 voor het platform beschikbaar.


WUR zoekt dit jaar 600 nieuwe medewerkers

08-01-2019 - 0 reacties Na jaren van bezuinigingen krijgt Wageningen University & Research (WUR) de komende jaren meer geld van de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hierdoor kan Wageningen University & Research dit jaar 600 nieuwe personeelsleden aannemen.


Faculteit Diergeneeskunde gaat reorganiseren

24-12-2018 - 0 reacties De faculteit Diergeneeskunde in Utrecht gaat haar organisatie in 2020 reorganiseren. Volgens het faculteitsbestuur verbetert dit de kwaliteit van het onderwijs, het onderzoek en de patiëntzorg.


Groen onderwijs in Oost-Nederland investeert drie miljoen

24-12-2018 - 0 reacties De groene onderwijsorganisatie Zone.College gaat in Oost-Nederland drie miljoen euro investeren om vmbo'ers warm te krijgen voor de landbouw. Ze wil hiermee het tekort aan agrarisch personeel oplossen.


Nieuw naslagwerk voor de levensmiddelenmicrobioloog biedt houvast

10-12-2018 - 0 reacties Microbial Guidelines: Support for Interpretation of Microbiological Test Results of Foods zet een reuzestap in een ontwikkeling die 30 jaar geleden begon met een bescheiden set van interne microbiologische richtwaarden van de Food Microbiology and Food Preservation Research Group-Ghent University (FMFP-Ugent). Oorspronkelijk bedoeld voor studenten en onderzoekers groeide het uit tot een naslagwerk voor iedereen die te maken heeft met microbiologisch onderzoek in onderwijs, productie, onderzoek, inspectie en controle.


Ff stemmen

20-11-2018 - 4 reacties

Originele beschrijving

Diners georganiseerd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen zijn voortaan standaard vegetarisch. Wie toch vlees of vis wil, moet dat van tevoren doorgeven. Minister Van Engelshoven komt daarmee tegemoet aan een verzoek van de Partij voor de Dieren. De minister volgt hiermee het voorbeeld van haar Duitsland. Daar wordt vegetarisch gegeten bij officiële staatsgelegenheden. Daarnaast moeten de producten zoveel mogelijk biologisch, seizoensgebonden, lokaal en/of fairtrade zijn. We moeten minder vlees en vis eten, want het is enorm belastend voor ons milieu. Dat is de gedachte. Toch roept deze opvatting ook irritatie op. Het zou opdringerig zijn. Bovendien zou het maar de vraag zijn of het echt zoden aan de dijk zet. Een vliegreis naar Thailand zou een stuk slechter voor het milieu. Ben jij ook een bewuste eter en probeer je minder vlees en vis te eten. Of vind je het allemaal wat overtrokken? Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!


Vegetarisch wordt de norm bij diners van ministerie OCW

20-11-2018 - 0 reacties Diners georganiseerd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW), zijn voortaan standaard vegetarisch. Wie toch vlees of vis wil, moet dat van tevoren doorgeven.


Ministerie serveert standaard vegetarische maaltijd

20-11-2018 - 0 reacties Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) serveert voortaan tijdens diners standaard vegetarische maaltijden. Wie vlees, vis en zuivel wil, moet dat doorgeven.


Minister sluit jubileumjaar officieel af met inwijding van Carillon

09-11-2018 - 0 reacties Op 9 November zal Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en wetenschap het jubileumjaar officieel afsluiten. Daarna wordt met een druk op de knop het carillon op de campus ingewijd door de minister samen met Arthur Mol, de rector magnificus.


Minister sluit jubileumjaar officieel af op 9 november met inwijding van Carillon

02-11-2018 - 0 reacties Op 9 November zal Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en wetenschap het jubileumjaar officieel afsluiten. Daarna wordt met een druk op de knop het carillon op de campus ingewijd door de minister samen met Arthur Mol, de rector magnificus. Het carillon is een geschenk van het University Fund Wageningen (UFW), de Wageningen ambassadors en enkele donateurs.


Studenten worden ware plantenfluisteraars

24-10-2018 - 0 reacties World Horti Center brengt onderzoek, onderwijs, overheid en ondernemers samen. Dit brengt nieuwe verbindingen en kennisuitwisseling tot stand. Bij teelt- en techniek onderzoek, werkt Demokwekerij Westland regelmatig samen met hogeschool Inholland en Lentiz | MBO Westland met het doel om studenten te voorzien van praktijkleerervaring.


Studenten worden ware 'plantenfluisteraars'

24-10-2018 - 0 reacties World Horti Center brengt onderzoek, onderwijs, overheid en ondernemers samen. Dit brengt nieuwe verbindingen en kennisuitwisseling tot stand.


Masterclass: Artificial Intelligence (AI) en hoger onderwijs

18-10-2018 - 0 reacties Bent u docent in het hoger onderwijs? Wilt u weten hoe u kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence (AI)) binnen het hoger onderwijs kunt gebruiken? Kom dan naar de Masterclass over dit thema.De workshop biedt (een basis aan) informatie die u kunt verwerken in uw reguliere onderwijs. Sprekers uit het bedrijfsleven, het onderwijs en de octrooiwereld lichten dit onderwerp vanuit hun perspectief toe.Programma13:00-13:30 Inloop met koffie/thee13:30-14:15AI als revolutie in de transport


Vleeskwekers zijn steeds verder, maar de weg naar het schap is nog lang

26-09-2018 - 0 reacties Het is alweer vijf jaar geleden dat de Nederlander Mark Post in Londen de eerste hamburger uit kweekvlees ter wereld presenteerde. De burger kwam uit een Nederlands laboratorium, gekweekt uit stamcellen uit de spieren van een koe. Het was het allereerste gekweekte vlees ter wereld, bedoeld als oplossing voor milieuproblemen en dierenleed. Maar vijf jaar later liggen er nog geen kweekburgers in de supermarkt. Hoe zit dat?

Aan het onderzoek naar kweekvlees heeft het in ieder geval niet gelegen, bleek vandaag bij een bijpraatsessie van 'vleeskwekers' met Kamerleden. Wereldwijd zijn er veel wetenschappers en zo'n dertig start-ups mee bezig. Maar er zijn obstakels die de grootschalige introductie van vlees uit het laboratorium hier vertragen. We nemen er drie onder loep.

Dierlijk of plantaardig?
Wetenschappers wezen er tijdens de hoorzitting op dat bij de ontwikkeling van kweekvlees serum wordt gebruikt uit het bloed van ongeboren kalfjes. Het gaat vooral om kalveren uit landen met een hoge vleesproductie, zoals Brazilië en Nieuw-Zeeland. Als in slachthuizen wordt ontdekt dat een koe zwanger is, wordt van de foetussen bloed afgenomen voor serum. Daarin zitten namelijk hormonen waarmee de stamcellen van een dier kunnen uitgroeien tot het weefsel dat aan de basis ligt van kweekvlees.
Volgens Nienke van den Akker, die aan de Universiteit Maastricht werkt aan de ontwikkeling van kweekvlees, is het vervangen van zulke dierlijke elementen in het productieproces een belangrijk speerpunt. "Pas als de productie volledig diervrij is, kunnen we op grotere schaal vlees gaan kweken."

Maar volgens de aanwezige ondernemers bestaan er al plantaardige alternatieven voor kalfserum, alleen kunnen die vanwege bedrijfsbelangen niet openbaar worden gemaakt. En de alternatieven werken vaak nog niet optimaal, zegt Peter Verstrate van de Nederlandse start-up Mosa Meat. Dat bedrijf maakte in 2013 de eerste kweekburger ter wereld. Verstrate denkt dat de productie van kweekvlees binnen anderhalf jaar serumvrij kan zijn. "Daar moet zeker nog in geïnvesteerd worden."

'Sexy' kweekvlees
Volgens de ondernemers moet Nederland de ontwikkeling van kweekvlees stimuleren door "er met gestrekt been in te gaan" en voorop te durven lopen. "Kweekvlees moet vanzelfsprekender worden", zegt Ira van Eelen, dochter van 'kweekvleespionier' Willem van Eelen.
Van Eelen wijst erop dat er wereldwijd nu al zo'n dertig bedrijven zijn die zich bezighouden met het op de markt brengen van kweekvlees. Volgens Daan Luining, bestuurder bij een Nederlandse kweekvlees-start-up, dreigen de Verenigde Staten, Israël en Japan het pioniersstokje van Nederland over te nemen. "Nederland is het aan zijn stand verplicht om die leiderschapsrol terug te pakken."

"De volgende stap is zorgen dat het sexy wordt om je te specialiseren in het maken van kweekvlees in plaats van om dokter worden", zegt ook Ira van Eelen. Net als andere ondernemers roept zij de Nederlandse overheid op om te investeren in kennis en onderwijs over kweekvlees.

Veiligheidsregels
En dan is er nog de veiligheid. Onderzoekers en ondernemers zijn het erover eens dat kweekvlees veilig kan zijn, maar als er straks een definitief en uitontwikkeld recept is, moet dat nog wel uitgebreid getoetst worden voordat het vlees naar de schappen kan. Dat loopt via de zogeheten 'novel food verordening', die geldt voor de hele Europese Unie. Na controle en beoordeling stemmen de EU-lidstaten over een eventuele toelating tot de hele Europese markt.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid voldoet kweekvlees nu nog niet aan de EU-regelgeving voor voedselveiligheid. Het mag daarom niet worden verhandeld of geproefd in restaurants. Wel kunnen nieuwe producten, zoals kweekvlees, in een "gecontroleerde experimentele proefopzet" getest worden, net zoals bij een klinisch onderzoek naar medicijnen.
Dat is nu dus nog niet aan de orde. De ondernemers verwachten wel dat ze hun kweekvlees binnen enkele jaren zodanig doorontwikkeld hebben, dat ze (kleinschalig) de markt op kunnen. Ze hopen dat de Nederlandse overheid in de tussentijd alvast goodwill in Europa kan kweken.


De afgestudeerde van de toekomst dient een superheld te zijn

20-09-2018 - 0 reacties Het academisch onderwijs kent vele leervormen en leeromgevingen. De laatste jaren is het aanbod aanzienlijk verbreed met ict-onderwijsvormen, zoals online cursussen en MOOCs. Maar functioneren die werkvormen wel?


Meer geld voor innovatie

19-09-2018 - 0 reacties Innovatie is een belangrijke pijler in de begroting van het ministerie van LNV zoals die tijdens Prinsjesdag gepresenteerd werd. In 2019 is 90,8 miljoen gereserveerd voor kennisontwikkeling en agrarische innovatie. Aan de Ontwikkelagenda Groen onderwijs wordt 4,4 mln extra besteed.