Normaal

Normaal is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Normaal en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Normaal nieuws

Ook Richplant en Van der Burg maken scholieren verder wegwijs in de sector

24-10-2019 - 0 reacties Woensdag 23 oktober was een speciale dag bij Richplant en Aloë Vera kwekerij Van der Burg. Beide bedrijven werken veel met scholieren en in het kader van de Go Go Greenweek hadden deze een andere werkdag dan normaal.


Overproductie drukt prijs vleeskuikens

19-10-2019 - 0 reacties Zowel de vrije marktprijzen als de contractprijzen van vleeskuikens staan behoorlijk onder druk. Op zich is druk op de prijzen normaal voor deze tijd van het jaar. Maar in vergelijking met 2018 was de prijspiek minder hoog, en zette de prijsdaling eerder in.


Bijzonder weerjaar: niet alleen warmer, maar ook natter dan normaal

19-10-2019 - 0 reacties Dit jaar is hard op weg een van de warmste jaren uit de meetgeschiedenis te worden.


'Gewoon demonstreren en je verstand gebruiken'

16-10-2019 - 0 reacties "Gaan we ook geweld gebruiken", vraagt iemand in een chatgroep over het landelijke boerenprotest morgen. "Doe normaal, natuurlijk niet", reageert de beheerder. "Hou het netjes en haal nou geen rottigheid uit, daar bereik je niks mee", zegt een andere deelnemer.

Duizenden mensen zijn aangesloten bij de Telegram- en WhatsApp-chatgroepen van de Farmers Defence Force (FDF). Dat is de actiegroep die de grote demonstratie morgen in Den Haag en De Bilt heeft georganiseerd. De besloten FDF-Facebookgroep heeft ruim 41.000 leden. In deze groep is te zien dat de eerste trekkers uit Friesland al zijn vertrokken richting Den Haag.

'Te lang gepraat'
"We hebben een jong publiek", zegt FDF-woordvoerder Jeroen van Maanen. "En door het gebruik van sociale media gaat alles heel snel. Wij pakken de handschoen op in plaats van eindeloos aan de vergadertafel te zitten. Want er is al lang genoeg gepraat."

Boerenbelangenorganisatie LTO is volgens de woordvoerder medeverantwoordelijk voor de huidige impasse. LTO heeft te lang geprobeerd om al pratende de problemen voor de boeren op te lossen, stelt de FDF.

Grote acties trekken de aandacht, dat is de FDF-strategie. Die werd heel duidelijk zichtbaar bij de landelijke protestdag op 1 oktober, die samen werd opgezet met protestgroep Agractie. Toen reden ruim 2000 trekkers naar Den Haag, wat voor ruim duizend kilometer file zorgde.


Homburg SingleNozzleControl

09-10-2019 - 0 reacties Homburg SingleNozzleControl is een plug & play-oplossing voor Hardi-veldspuiten om bespuitingen per dop te kunnen doen. Compatible met Hardi Commander met PrimeFlow (zowel CM05 als CM11).De doseringscontrole blijft normaal werken, maar de gps neemt de controle over voor het in- en uitschakelen van de individuele nozzles bij overlappen.Compatible met HC8600 en HC9600 (en Ag Leader InCommand 800-1200) beeldschermen:-  Tot 144 secties.-  Beeldschermen hebben een multiple product unlock nodig, omdat het display twee spuitbomenregelingen ziet en beide bomen moet kunnen…


Afrikaanse varkenspest kost Belgen half miljard euro

09-10-2019 - 0 reacties De Afrikaanse varkenspest in België kost de varkenssector daar naar schatting een half miljard euro. Elke maand die voorbijgaat zonder dat de Belgische varkenssector normaal kan exporteren, kost gemiddeld 22,42 miljoen euro.


Bosbemesting in Europees verband is noodzakelijk

05-10-2019 - 2 reacties Om een gefundeerd antwoord te kunnen geven op de vraag of en hoe bos bemest moet worden, zijn bij Harderwijk proefpercelen aangelegd. Ir. A. Hekstra is de initiatiefnemer van die bosbemestingsproeven. Hij is docent Bodemvruchtbaarheid en Milieu aan de Christelijke Agrarische Hogeschool te Dronten. Ter plaatse gaf hij uitleg en liet hij zien wat de proeven inhouden.

„Bosbemesting is een "symptoombestrijding", bestrijding van een ziekteverschijnsel. Het bos in Europa is ziek. In bosbouwkringen heeft men zich lang tegen bemesting van bos verzet. Men wil niet de gevolgen bestrijden, maar de oorzaken aanpakken. Dat is prachtig, maar het moet volgens mij beide gebeuren. Noodgedwongen moet echter de aanpak van de ziekteverschijnselen voorrang hebben. Anders hebben wij over twintig jaar waarschijnlijk geen gezond bos meer. Een effectieve bemesting is mogelijk. Of bosbemesting op grote schaal zal plaatsvinden, is een tweede. De wetten van de economie drijven ons naar de afgrond". Aldus de heer Hoekstra.

Mest in bossen? De meeste mensen vinden dit vreemd. Waarom eigenlijk? In de landbouw is het toedienen van meststoffen normaal. Waarom zou het voor bosbouw abnormaal zijn? Ir. Hekstra vindt bosbemesting beslist niet vreemd. Integendeel. Hij ziet bemesting als de enige oplossing om onze kwijnende bossen te redden.


'Gigantische verschillen tussen inkomens leghennen- en vleeskuikenhouders'

04-10-2019 - 0 reacties De spreiding in inkomen binnen de leghennenhouderij is in een normaal jaar 120.000 euro, in de vleeskuikenhouderij 140.000 euro. „Probeer als pluimveehouder te kijken wat je positie is en waar ruimte is voor verbetering van het inkomen per arbeidskracht."


Aan de Nederlandse boeren (2)

01-10-2019 - 5 reacties Nu al een indrukwekkend gebeuren. 👍

Originele beschrijving

Beste boeren, Ben ik weer! VVD-premier Mark Rutte zei vrijdag: “Ik kan de boeren niet gerust stellen”. Als Rutte dat zegt, dan weet je één ding zeker: jullie zijn de lul. Normaal belooft Rutte namelijk allemaal dingen aan zijn potentiële kiezers (die hij vervolgens niet nakomt). Als hij van tevoren al met slecht nieuws komt, …


Nat weekeinde: voldoende regen voor halve maand

30-09-2019 - 0 reacties Nederland heeft een nat weekeinde achter de rug. Met name zondag viel er veel neerslag. In Groningen viel regionaal ruim 40 mm, een hoeveelheid die normaal gesproken in een halve septembermaand valt. Ook de komende dagen blijft het nat.


Kempisch heideschaap niet meer zeldzaam

18-09-2019 - 0 reacties Het gaat goed met het Kempisch heideschaap. Volgens het stamboek ‘Het Kempische heideschaap’ staan er ondertussen ruim 11.000 volwassen ooien ingeschreven en hiermee heeft het ras z’n zeldzame status verlaten. Bij meer dan 6000 volwassen ooien wordt een populatie als normaal beschouwd.


Fotoserie: Beregende rode uien komen goed van het land

12-09-2019 - 0 reacties Medewerker Roelof Janssen van akkerbouwbedrijf Schot in Bant (FL) klapt en rooit rode uien. De opbrengst van de Red Tide is normaal, zegt teler Tieo Schot: circa 70 ton.


Vanmiddag vaker zon

01-09-2019 - 0 reacties Vandaag is het wisselend bewolkt. Er is lokaal een kans op een bui. In de loop van de dag breekt de zon vaker door, maar met 19 tot 21 graden kan het vrij koel aanvoelen. Ook na het weekend komt de temperatuur rond dezelfde waarden uit. Op maandag liggen de maxima bij een noordwestenwind tussen 17 en 19 graden. Dit ligt net onder de normaal in deze periode, rond 20 graden. Wel blijft de kans op een bui ook na het weekend aanwezig.


Snijmaïs ondanks hitte niet eerder rijp

19-08-2019 - 0 reacties Ondanks twee extreem droge jaren op rij en temperaturen van 40 graden Celsius is de meeste snijmais op zandgronden in Zuid-en Oost Nederland niet eerder rijp dan normaal.


Snijmais waarschijnlijk niet eerder rijp dan normaal

19-08-2019 - 13 reacties Dit geldt uiteraard niet voor verdroogde mais


Vervaet Hydro Trike XL-demo

19-08-2019 - 0 reacties Loonbedrijf Kuijlen Loon- & Grondwerken test de nieuwe Vervaet Hydro Trike XL.  Voor schaalvergroting en immer aanhoudende wens naar meer capaciteit, ontstond de vraag naar nog meer tankinhoud. Hieruit is de Vervaet Hydro Trike XL ontstaan. De tankinhoud is bij deze uitvoering maximaal 20,5 m3, welke ideaal is om een 36 m3 vrachtauto in twee keer leeg te kunnen rijden. In deze uitvoering wordt de machine uitgerust met een zware DAF MX340 EURO 6-motor (340kW / 465PK) welke voldoet aan de Fase IV-normering en is voorzien van twee sterke rijpompen. De normaal optionele…


Melken zonder stal

06-08-2019 - 0 reacties Alleen een melkcarrousel met wachtruimte, verder geen huisvesting voor melkkoeien. In Ierland en Nieuw-Zeeland een heel normaal beeld op een melkveebedrijf. In Duitsland niet. Richting het oosten van Duitsland is weidegang sowieso al niet alledaags. Lees verder ❯


​Hygiënisch werken met handige speenhouder

01-08-2019 - 0 reacties Stalinrichter De Krim heeft een roestvrij stalen speenhouder ontwikkeld waarin de spenen hygiënisch kunnen worden opgeborgen. Normaal hangen er spenen bij kalveren die na aankomst moeite hebben om melk uit een emmer te drinken. De spenen hangen aan


Afrikaanse varkenspest verandert handelsstromen

31-07-2019 - 0 reacties Afrikaanse varkenspest verspreidt zich in een rap tempo door Azië, maar ook Europa is de dans niet ontsprongen. Rabobank meldt in een nieuw rapport zelfs dat het in sommige gevallen jaren kan duren voordat de productieniveaus zich weer op een relatief normaal niveau bevinden. 


Dode hommels onder lindebomen normaal voor tijd van het jaar

19-07-2019 - 0 reacties Rond deze tijd van het jaar komen bij Bijen@wur, de onderzoekgroep van Wageningen University & Research, altijd meldingen van tientallen dode hommels onder lindebomen binnen. "Het is geen probleem, maar een eeuwenoud verschijnsel," zegt bijenonderzoeker Bram Cornelissen.