Nak

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Nak. Nak is een van de 18511 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Nak nieuws

NAK verruimt kwaliteitsnormen voor beschadiging lijnzaad

17-01-2022 - 0 reacties De Vaste Commissie voor zaaizaden van keuringsdienst NAK heeft op verzoek van branchevereniging Plantum besloten de nieuwe kwaliteitsnormen voor beschadiging van lijnzaad direct toe te passen.


NAK verruimt beschadigingsnorm zaden zomergerst

11-01-2022 - 0 reacties De Vaste Commissie voor zaaizaden van de keuringsdienst NAK heeft besloten om de kwaliteitsnorm voor beschadiging voor zomergerst te verruimen van 10 tot maximaal 30 procent.


NAK verruimt norm voor beschadiging zaden zomergerst

11-01-2022 - 0 reacties De Vaste Commissie voor zaaizaden van de keuringsdienst NAK heeft besloten om de kwaliteitsnorm voor beschadiging voor zomergerst te verruimen van 10 tot maximaal 30 procent.


NAK gaat voor nieuwe opzet aardappelselectiecursus

07-12-2021 - 0 reacties Keuringsdienst NAK kiest voor een nieuwe opzet van de aardappelselectiecursus. Deelnemers kunnen kiezen voor een of twee theoriedagen. Het praktijkgedeelte blijft gelijk.


Hachelijke uitgangspositie pootgoed baart NAK zorgen

24-06-2020 - 0 reacties Keuringsdienst NAK maakt zich zorgen over de resultaten die uit de veldkeuring komen. De bladluizendruk is extreem hoog en er zijn bij de eerste veldkeuring al de nodige viruszieke planten aangetroffen.


Areaal pootaardappelen toont lichte krimp

03-06-2020 - 0 reacties Het totale areaal pootaardappelen in Nederland is iets kleiner dan vorig jaar. Dat blijkt uit de aangiftecijfers van keuringsdienst NAK. De daling komt voor rekening van de provincies Noord-Brabant, Overijssel en Zuid-Holland.


NAK start controle afvalhopen

24-04-2020 - 0 reacties Nu de eerste aardappelen boven komen, start de NAK met de controle op het afdekken van afvalhopen.


NAK: ‘Oplossing virusprobleem ligt niet in keuringssysteem’

18-10-2019 - 0 reacties Met de vele verlagingen in de nacontrole laait de discussie over het keuringssysteem van de NAK weer op. Maar de oplossing van het virusprobleem ligt niet in dit systeem. Dat stelt Jan Eggo Hommes van de keuringsdienst.


Warme lucht bestrijdt valse meeldauw in plantuien

17-10-2019 - 0 reacties Valse meeldauw in tweedejaars plantuien is goed te bestrijden met warme lucht. Dit blijkt uit onderzoek van DLV Plant in samenwerking met NAK en Wageningen University.


Extreem veel pootgoed in klasse verlaagd

17-10-2019 - 0 reacties De tegenvallende nacontrole overschaduwde in de afgelopen periode de pootgoedmarkt en dat blijkt terecht te zijn, want. keuringsdienst NAK meldt dat 37% van alle pootaardappelen in klasse wordt verlaagd.


Verlaging pootgoed bij nacontrole 38 procent

17-09-2019 - 0 reacties Het verlagingspercentage van de nacontrole van het pootgoed is op dit moment 38 procent, meldt de NAK.


Warme lucht rekent af met valse meeldauw

16-09-2019 - 0 reacties De ziekte valse meeldauw mag absoluut niet in het plantgoed van tweedejaars plantuien zitten. Sinds 2019 mag de teler een nieuwe ontsmettingsmethode in de bewaring toepassen: de warmeluchtbehandeling. NAK, DLV Advies en Wageningse onderzoekers zijn enthousiast. Het werkt goed, mits de teler de behandeling precies volgens protocol uitvoert.


NAK beraadt zich op juridische stappen

13-09-2019 - 0 reacties Na de mishandeling van een NAK-keurmeester vorige week in Noord-Brabant beraadt de keuringsdienst zich op juridische stappen.


Pootgoed voor vroege export krijgt voorrang in nacontrole

12-09-2019 - 0 reacties Keuringsdienst NAK heeft met de NAO (Nederlandse Aardappelorganisatie) afgesproken dat percelen pootgoed die bestemd zijn voor vroege export voorrang krijgen in de nacontrole.


Prioritering in nacontrole om vertraging vroege export van pootgoed te voorkomen

11-09-2019 - 0 reacties Handelshuizen kunnen bij de NAK aangeven welke partijen en rassen met voorrang moeten worden getoetst in de nacontrole. Op deze manier hopen handel en keuringsdienst vertraging in de vroege export van pootgoed te voorkomen.


Kamerleden willen opheldering over pootgoedfraude

09-09-2019 - 0 reacties De landbouwwoordvoerders van CDA, VVD en SGP hebben Kamervragen ingediend bij minister Carola Schouten over de afhandeling van de pootgoedfraude door de NVWA en keuringsdienst NAK.


Verlagingspercentage pootaardappelen 2019 erg hoog

08-09-2019 - 0 reacties De bemonstering voor de nacontrole verloopt volgens verwachting, de aanvoer van monsters is op dit moment voldoende om het laboratorium van de NAK op maximale capaciteit te laten draaien. Van 4% (1327ha) van het te onderzoeken areaal zijn de uitslagen afgegeven, hiervan is 41% (551 ha) verlaagd (incl. afkeuring). Dit verlagingspercentage is over de regio’s ongeveer gelijk waarbij de regio’s zuid-west en oost wat hoger uitkomen.


NAK broedt op maatregelen na mishandeling controleur

06-09-2019 - 0 reacties De NAK beraadt zich nog over de te nemen maatregelen na de mishandeling van een controleur. Hoewel de controleur uit het ziekenhuis ontslagen is, wil de NAK hem alle tijd geven voor herstel en hem nog niet teveel lastigvallen. 


NAK-controleur gemolesteerd

06-09-2019 - 0 reacties Een controleur van de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) is woensdag ernstig mishandeld tijdens het uitvoeren van zijn werkzaamheden. Dat meldt de keuringsdienst op zijn eigen website.


NAK-controleur mishandeld door twee Brabantse boeren

06-09-2019 - 0 reacties Een controleur van de NAK is woensdag mishandeld door twee boeren uit Wouwse Plantage (NB). Dat heeft de politie bekendgemaakt.