Mooi

Mooi is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Mooi en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Mooi nieuws

Of doodgereden wolf eerder op rooftocht was in de provincie is nog onbekend

18-01-2022 - 1 reacties Hield de wolf die werd doodgereden op de A67 eerder huis op de Strabrechtse heide en gaat het dus om het dier dat daar een flink aantal schapen doodbeet? Of kwam deze wolf heel ergens anders vandaan? "We weten het niet", zegt Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging en coördinator van het Wolvenmeldpunt. In het voorjaar kan de vraag wél beantwoord worden.
Maandagnacht werd op de A67 bij Aalst een wolf doodgereden door een bestelbus. De bestuurder van de bestelbus sleepte het dier samen met een andere automobilist naar de kant van de weg. "De wolf van de Strabrechtse Heide is nog niet in deze specifieke omgeving gesignaleerd", zegt Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging. "Bovendien is de inrichting van de weg niet uitnodigend genoeg om over te steken. Er staat onder meer een geluidswand." Volgens Lelieveld is de wolf in het heidegebied wel een reu, evenals de aangereden wolf.
Volgens Lelieveld kan de wolf ook ergens anders vandaan komen. "Bijvoorbeeld uit Vlaanderen. Het beest is mogelijk de A67 opgelopen en heeft daar dan een tijdje rondgezworven. Waarschijnlijk is het niet meer gelukt om van die weg af te komen."Van het aangereden dier is DNA afgenomen. Het resultaat van de test wordt verwacht in maart. De test moet zekerheid geven over de afkomst van de wolf. Daarvoor wordt de test vergeleken met eerdere testen die zijn afgenomen bij aangevallen schapen op de Strabrechtse Heide. Het is de zevende keer dat een wolf wordt doodgereden sinds het roofdier in 2018 in Nederland terugkeerde. De Zoogdiervereniging wil snel maatregelen die de wolf beschermen tegen verkeer. LEES OOK: Wolf doodgereden op A67 bij Aalst Nico reed per ongeluk een wolf dood: 'Triest, zo'n mooi zeldzaam beest'


‘Belastingoordeel Hoge Raad een mooi cadeau’

07-01-2022 - 0 reacties Belastingheffing over daadwerkelijk inkomen is veel beter dan een heffing over een geschat inkomen.


Carol in Kamerland - Wees lief voor elkaar

05-01-2022 - 0 reacties „Dat was mooi Caroline; jouw woorden maakten indruk en ik zag duidelijk dat de Minister-President zich achter zijn oor begon te krabben toen je was uitgesproken."


Boerin Michelle en Maarten uit BZV verwelkomen dochtertje

04-01-2022 - 0 reacties Tijd voor beschuit met roze muisjes, want er is weer een BZV-baby ter wereld gekomen. Champignonkweekster Michelle en haar Maarten zijn de trotse ouders geworden van dochtertje Jasmijn. ,,Het is zo’n mooi meisje en ze is zo welkom. We zijn heel blij met haar.”


Gevochten voor het landschap: Kees Slager stapt uit de Thoolse politiek

26-12-2021 - 0 reacties POORTVLIET - Na de komende gemeenteraadsverkiezingen keert journalist en schrijver Kees Slager (83) niet meer terug in de Thoolse politiek. De SP’er vindt het wel mooi geweest.


Fijne feestdagen en een mooi melk jaar

25-12-2021 - 0 reacties Beste collega's,

Wens iedereen een gezond en fijne kerstdagen en voor 2022 een mooi melkjaar .


Ardense voskoppen houden gras mooi kort

24-12-2021 - 0 reacties Bij melkveehouder Leon Lacroix in het Limburgse Gulpen graast een bijzondere variatie aan schapen in de weilanden. Het zijn Mergellanders, Schoonebekers en Ardense voskoppen.


MOOI 2022: € 66 miljoen beschikbaar voor missiegerichte innovaties

15-12-2021 - 0 reactiesEen nieuwe ronde van de regeling Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI) gaat van start. Vanaf 1 april 2022 kunnen samenwerkingsverbanden hun project vooraanmelden.


MOOI 2022: € 66 miljoen beschikbaar voor missiegerichte innovaties

13-12-2021 - 0 reactiesEen nieuwe ronde van de regeling Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI) gaat van start. Vanaf 1 april 2022 kunnen samenwerkingsverbanden hun project vooraanmelden.


Mooi.Vuurwerk van stikstofclaim

13-12-2021 - 3 reacties Goed gedaan


Wat vinden jullie van het 16 km bordje

11-12-2021 - 28 reacties Wat vinden mensen van het 16 km bordje voor in de grill? Sommigen halen hem er bewust af, sommigen knappen een trekker op met bordje erbij. Ik vind het zelf wel mooi, het heeft iets nostalgisch en daarnaast hebben onze trekkers er altijd een gehad. Niet dat je er iets wijzer van wordt, maar ik ben benieuwd


‘CO2-Footprint melk bepaalt straks je speelruimte’

10-12-2021 - 0 reacties Op het bedrijf van Bles Dairies in Broek wordt met graskuil van amper 800 vem en zonder soja, momenteel 37 kilo per koe gemolken met nette gehalten. ‘De jongens zitten er ook bovenop. Mooi om te zien’, zegt Henk Bles. ‘Want vergis je niet. Dit is gewoon een commercieel melkveebedrijf waar geld moet worden verdiend.’ […]


Jonge TS op zoek naar een man

07-12-2021 - 1 reacties Ik ben 21 jaar oud en een Tgirl. Ik ben altijd op zoek naar sterke emoties, maar ik ben niet vulgair. Ik ben een echt popje. Ik ben dun, gemakkelijk te hanteren en mijn gezichtje is heel mooi. Een prachtig lichaam dat je gek maakt van verlangen en genot. Beter in het echt dan op de foto's.
Ik ben ingeënt tegen COVID-19 als dat belangrijk is. We kunnen eenmalig of permanent afspreken. We kunnen web s[e]x hebben. Ik kan je gewoon een massage geven. We kunnen een interessante tijd hebben (ik ben ruimdenkend en belezen).
Ik heb je geld niet nodig! 😄

Alsjeblieft, ik wil me niet opwinden over dwazen en ik wil mezelf beschermen tegen idioten. Daarom LEES IK HIER HELEMAAL GEEN PERSOONLIJKE BERICHTEN. Dat is waarom ik mijn telefoonnummer of whatsapp hier niet post - ik wil niet gebombardeerd worden met domme oneliners en beledigingen. Mijn gebruikersnaam is RuthCa en alle antwoorden op algemene vragen, bio en contacten staan in mijn profiel op de bekende WWW.GAYS24.CLUB


Te koop: Bokje voor in de driepunts

06-12-2021 - 2 reacties Bokje staat op 3 poten, blijft dus ook mooi staan als hij niet achter de trekker zit
70 cm tussen de hefarmen
Af te halen in Buinen, Drenthe
prijs 80,-


Boer Gino neutraliseert met terra schalen de aardstraling in zijn boomgaard: ‘Het is geen luchtfietserij’

28-11-2021 - 0 reacties HULST - Ze begonnen voorzichtig biologisch met anderhalve hectare appels. Dat was in 2006. Voor Gino van Acker (1973) was het vooral een financieel verhaal. Als fruitteler had je een paar mogelijkheden: vergroten, verdwijnen of intensiveren. Gino koos voor de laatste optie. Het biologisch gaan telen viel mooi samen met het samenwonen met vriendin Nicole VandenKerckhove (1973). Zij begon een zorgboerderij op het bedrijf aan de Meistraat bij Hulst. De cliënten konden een handje helpen in de moestuin en de boomgaard.


Kweker kan maar geen nieuwe mensen vinden: ‘Als je bij mij komt werken, krijg je dit huis erbij’

19-11-2021 - 0 reacties BURGH-HAAMSTEDE - Hoe mooi wil je het hebben? Als je vroeger ergens ging werken, moest je het doen met een laptop of auto van de zaak. En nu? Nu krijg je een huis! Tenminste, als John Bijl je aanneemt. De baas van Vitro Plus, een kweker van varens, zoekt al meer dan een half jaar vier nieuwe mensen. Maar hoe Bijl ook zoekt, hij kan ze niet vinden. ,,Ik hoop dat dit wél helpt.”


Biologisch telen is meer dan een mooi verhaal

08-11-2021 - 67 reacties Samen met een vaste groep van honderden Nederlandse boeren en telers werkt Albert Heijn aan een duurzame toekomst. Biologisch is een van de speerpunten. Het is de bedoeling dat meer boeren biologisch gaan werken en consumenten vaker kiezen voor biologische producten. Maar die verandering gaat niet van de ene op de andere dag.


Nieuwe beheerwijze van het bos; het wordt helemaal niet mooi, maar een troosteloze en levenloze bende

29-10-2021 - 0 reacties Moderne bosbouw is een soort plastische chirurgie voor bestaande bosnatuur geworden. Niets voldoet daarin of mag zichzelf nog ontwikkelen, niets mag er een eigen leven op na houden, laat staan oud worden…


Word niet apathisch over klimaatbeleid, maar houd je boosheid vast

22-10-2021 - 0 reacties Het klimaatnieuws was de afgelopen dagen weer veelzeggend. Vorige week op NU.nl: ‘Landen tekenen verklaring om verlies dier- en plantensoorten tegen te gaan’. Een mooi bericht in het rijtje met items over regeringen die vertellen hoe serieus ze de klimaatcrisis wel niet nemen. Meer tekenend is echter het nieuwsbericht dat vier uur later binnenkwam: ‘Landen […]


Boer John gooit het roer om: van melk naar honingbessen

10-10-2021 - 24 reacties Vijftien jaar geleden nam John Heesakkers de Janmiekeshoeve aan De Hei in Mariahout over van zijn ouders. Hij is de zevende generatie die op deze plek boert. Die eerdere generaties herkennen de Janmiekeshoeve straks niet meer. Van biologisch melkvee stapt John over op Agroforestry. Er komt geen melk meer van de hoeve maar wel kastanjes, walnoten, perziken, kersen en honingbessen.
De eerste Heesakkers op de hoeve (Johan) bleef aan een boerendochter (Martha) hangen toen hij een stuk woeste grond achter de boerderij ontgon. Op die grond plant John nu weer bomen. Terwijl hij alles weet van koeien en melk, moet hij nu een oplossing verzinnen voor de reeën die in de lente aan het frisse groen van de jonge bomen knabbelen. "Klopt. Op m’n 55ste ben ik iets heel anders gaan doen maar dat geeft ook energie."
John gebruikte als biologische boer al geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Omdat hij dat in zijn nieuwe bedrijf ook niet gaat doen, telt de grond straks mee voor het Ondernemend Natuurnetwerk Brabant. Mooi nieuws voor de provincie Brabant, die de grond meetelt bij de 10.000 hectare nieuwe natuur die voor 2027 moet worden aangelegd.
Ook mooi nieuws voor John, omdat hij zo geld krijgt van het Groen Ontwikkelfonds Brabant dat met 250 miljoen euro uit de Essentgelden de motor moet zijn voor al die nieuwe Brabantse natuur.

Johns bos verbindt straks de Lieshoutse Hei en natuurgebied Het Gerecht in Meierijstad. Over zijn grond kunnen dieren dwalen van het ene natuurgebied naar het andere natuurgebied. Zulke verbindingen geven de natuur extra adem.
Een wandeling over Johns grond gaat ook door het kleine bos dat hij en zijn voorouders altijd hebben laten staan. John liet er een ven graven. Het werd een prachtig plekje dat ook al eens voor een theatervoorstelling is gebruikt. "Met een pop-uprestaurant erbij."

Een gesprek met John is een gesprek met een boer die al een poosje op zoek is naar nieuwe mogelijkheden. Gewoon melkvee sprak hem niet meer aan. "Je levert heel veel melk en bent nooit degene die de prijs bepaalt."Hij kon zijn ei kwijt in de biologische melk, maar raakte verstrikt in de regels voor de fosfaatrechten. "Ik had voor veel geld meer fosfaatrechten kunnen kopen maar toen ben ik andersom gaan denken. Ik besloot juist mijn fosfaatrechten te verkopen en de opbrengst te gebruiken om met mijn bedrijf iets anders te doen. Voedsel produceren betekent niet automatisch melk leveren."
Op zoek naar nieuwe ideeën kwam hij op de Dutch Design Week in Eindhoven terecht. "Het is fantastisch wat daar gebeurt. Via de contacten daar las ik het boek 'Herstellende Landbouw' over Agroforestry van Mark Shepard en toen dacht ik: ‘Dit is het, hier wil ik iets mee doen'."

De financiële waarde van bosgrond is maar een vijfde van die van landbouwgrond. Bij de achttien hectare van John is dat een groot verschil. Economisch kan hij de stap alleen maar maken met de financiële steun van het Groen Ontwikkelfonds. "Iemand zei: ‘Ga eens langs bij de provincie. Als je in de buurt van een natuurgebied zit, is er wel iets te regelen'." Dat bleek zo te zijn.
Inmiddels heeft John de eerste perziken geoogst. Tussen de bomen met vruchten en noten wil hij nog andere gewassen zaaien. "Spelt, lupine en graan." Hij noemt zijn bos dan ook geen ‘voedselbos’. "Ik wil iets meer controle. We gaan ook druppelslangen tussen de bomen leggen zodat we bij droogte water kunnen geven. We zitten hier wel op dat echte klapzand."
Het is allemaal nieuw voor John, maar dat weerhoudt hem er niet van in hoog tempo nieuwe dingen te verzinnen. "Ik ben nu ook carbon farming aan het onderzoeken. Dat betekent dat ik betaald krijg voor de broeikasgassen die opgenomen worden door de bomen die hier gaan groeien."
En dan meteen door: "Wist je dat er kastanjebier bestaat? Stel je voor dat we dat hier op de Janmiekeshoeve zouden gaan maken."