Mes

Volg al het nieuws over Mes, een van de 15056 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Mes nieuwsbrief.

Mes nieuws

Wildgroei aan halalkeurmerken, maar waar ze voor staan is onduidelijk

10-02-2019 - 0 reacties Hoewel het stikt van de halalkeurmerken is het niet gemakkelijk te achterhalen of vlees halal is. Op producten in de supermarkt staan namelijk verschillende logo's en keurmerken, waarvan het onduidelijk is waar ze precies voor staan. Koepelorganisatie Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) roept op tot meer transparantie, vooral over de manier waarop vlees is geslacht.
Er bestaan namelijk verschillende visies onder moslims over hoe dieren ritueel geslacht moeten worden. Sommigen vinden dat alleen onverdoofde rituele slacht halal is, anderen staan verdoving voor de slacht toe. Beide methodes kunnen halal worden genoemd.
Maar hoe de koe van je hamburger is geslacht, is op de verpakking niet te zien. Zo kan het zijn dat je vlees eet waar wel halal op staat, maar wat je niet halal vindt.
Er is nu te weinig openheid over, vindt Halil Karaaslan, voorzitter van het CMO, die 380 moskeeën vertegenwoordigt. "Halalkeurmerken zijn niet transparant over de manier waarop het vlees is geslacht. Moslims storen zich eraan dat in de winkels meerdere keurmerken te zien zijn, zonder dat zij weten waar deze voor staan."
Verschillende definities
Halal betekent letterlijk 'toegestaan' en gaat over alle aspecten van het leven. En dus ook over voeding. Niet toegestaan (haram) is bijvoorbeeld het consumeren van varkensvlees, alcohol en de meeste insecten.
Bij halalslacht worden dieren volgens islamitische rituelen geslacht. Dat houdt onder meer in dat de slachter gelovig is en hij slacht in de naam van Allah.
Het dier moet gezond zijn en de keel moet met een scherp mes in één haal worden doorgesneden. Maar of het is toegestaan om het dier voor de slacht te verdoven, daar zijn dus niet alle moslims het over eens.
Niet alleen in Turkse en Marokkaanse supermarkten liggen de schappen vol, maar ook Albert Heijn en Jumbo zeggen dat de vraag naar halalproducten groeit. Het halalassortiment bestaat naast bijvoorbeeld worst, ook uit plakken kaas en zakken snoep. In snoep kan (varkens)gelatine of karmijn, een kleurstof afkomstig van luizen, zitten. En bij kaas is het belangrijk dat het stremsel dat wordt gebruikt, een dierlijk product, ook halal is. Maar het is vooral bij vlees waar de verwarring ontstaat.
"Op de producten staat altijd gewoon 'halal'", zegt diëtiste Mariam Aaras (43). Of er achter het logo een keuringsinstantie zit, en aan welke halaleisen het product voldoet, is voor consumenten vaak niet te zien. Dat maakt boodschappen doen er niet gemakkelijker op. Aaras: "Terwijl het voor mij wel belangrijk is, omdat ik alleen onverdoofd geslacht vlees wil eten."
Op haar website Ikeethalal.nl informeert ze andere moslims met artikelen als 'Is E120 halal?' en 'Gelatinevrij of halalgelatine'. Zo'n tien vragen per maand krijgt ze binnen. Als moslima herkent ze het gevoel van wantrouwen en onzekerheid waar veel van haar sitebezoekers mee zitten. Aaras: "Door alle onduidelijkheid eet ik nu zo min mogelijk vlees."
Aangescherpte regels
Onverdoofde rituele slacht staat politiek ter discussie. Sinds januari 2018 gelden in Nederland aangescherpte regels. Als een dier 40 seconden na de slacht nog tekenen van leven vertoont, moet het alsnog worden verdoofd.
Sommige moslims zijn bezorgd dat de 40 seconden niet altijd worden afgewacht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert in alle slachthuizen op dierenwelzijn en voedselveiligheid. In het geval van onverdoofde rituele slacht, moet er altijd een dierenarts aanwezig zijn. Die ziet toe op de naleving van de 40-secondenregel, maar kijkt niet of de slacht volgens bepaalde halalstandaarden gebeurt.
De enige die hier wel op toezien zijn dus de keurmerken. Hoeveel dat er precies zijn, is moeilijk te zeggen. Naar schatting gaat het om enkele tientallen. In principe kan iedereen zelf een keurmerk oprichten. Aan het religieuze aspect van de keurmerken wordt door de overheid geen eisen gesteld. Toch mag je niet iets halal noemen als dat het niet is, want dat is consumentenmisleiding.
Het keuren beperkt zich niet tot de slachterijen waar het vlees wordt geslacht. Elke stap in het productieproces heeft namelijk een eigen halalcertificaat: de kruiden in de worsten, het paneermeel van de kroketten en de olie waarmee de machines worden gesmeerd. Voor keurmerken is het belangrijk om van elk ingrediënt te weten dat het halal is. Als er ergens in het proces bijvoorbeeld alcohol wordt gebruikt, is het eindproduct niet halal. De keurmerken zijn dus ook bedoeld als garantie van het ene naar het andere bedrijf.
Wasim al Shaman van keurmerk Halal Quality Control, het grootste Nederlandse halalkeurmerk in vlees, ziet dat het aantal keuringsaanvragen stijgt. "Tegenwoordig is het voor bedrijven steeds belangrijker om een halalcertificaat te hebben, zelfs als het vrij duidelijk is dat een product halal is. Zo ben ik laatst nog naar het buitenland geweest om een fabrikant van ingeblikte perziken te keuren. Als het mij wordt gevraagd, doe ik het. Dit is gewoon business."
Meer transparantie
Een aantal keurmerken erkent dat meer transparantie hard nodig is. Maar tegelijk zeggen ze ook dat consumenten hen kunnen bellen of mailen als zij willen weten op welke manier hun stuk vlees is geslacht. Keurmerk Halal Correct werkt aan een kleurensysteem op de verpakking, zodat je als consument kunt zien op welke wijze het dier is geslacht.
Pogingen in het verleden om een standaard voor halal te formuleren of een landelijk keurmerk op te zetten mislukten. Het bleek niet mogelijk de verschillende opvattingen bij elkaar te brengen.
"We moeten als gemeenschap opstaan en eisen van deze instanties dat ze transparant zijn", zegt Halil Karaaslan van het CMO. "Niet alleen met een sticker, maar ook met bijvoorbeeld een lijst op een website, zodat de consument zelf kan controleren hoe het dier is geslacht."


#Powerplant van PvdD voor meer plant power

07-02-2019 - 0 reacties Vanavond gaat #Powerplant in première. Met deze activistische documentaire wil de Partij voor de Dieren (PvdD) het publiek aanzetten tot het overstappen op een plantaardig dieet. Mes en vork zijn voor individuen het sterkste wapen tegen klimaatverandering, klinkt het in de film.


Geïntimideerde boeren voelen mes op keel

01-02-2019 - 8 reacties

Originele beschrijving

Het geweld van dierenactivisten is weer opgelaaid, zeggen meerdere betrokkenen. Na jaren van bedreiging, vernieling en brandstichting schakelden veel radicale groeperingen over op het ’kapot procederen’ van dierenfokkers, maar inmiddels wordt er weer volop geïntimideerd en voelen boeren het mes op de keel.


Drentse boer met ijzeren staaf mishandeld en bedreigd met mes

29-11-2018 - 0 reacties Een 25-jarige man uit Emmen heeft een melkveehouder uit de buurt van Emmen met een ijzeren staaf geslagen. Het slachtoffer werd ook bedreigd met een mes.


Uien ondergeploegd: ‘Het was geen verkoopbaar product’

03-09-2018 - 0 reacties Harm van Hoeve uit Zaamslag zette deze week een schijveneg in zijn rode uien. Het mes ging in in totaal 5,5 hectare uien. „Er zat netto maximaal 10 ton per hectare onder, en dan was het ook nog eens heel fijn spul. Nee, dit was geen verkoopbaar product.”


Uien ondergeploegd: ‘Het was geen verkoopbaar product’

30-08-2018 - 0 reacties Uienteler Harm van Hoeve uit het Zeeuwse Zaamslag zet deze week een schijveneg in zijn rode uien. Hij zette het mes in in totaal 5,5 hectare uien. „Er zat netto maximaal 10 ton per hectare onder, en dan was het ook nog eens heel fijn spul. Nee, dit was geen verkoopbaar product.”


Pelikaanbak voor elk merk en werk

12-07-2018 - 0 reacties Pelikaanbak.nl is opgericht in 2014 en voorziet landbouwers, hobbyboeren en hoveniers in Nederland en België van pelikaanbakken / silagegrijpers / krokodillenbakken. De bakken zijn zwaar gebouwd, hebben dikke stevige tanden met diverse verstevigingsstrippen, hebben uitneembare zijschotten, dubbelwerkende cilinders, hardox mes aan de onderkant van de bak, steunen in de bodemplaat en zijn voorzien van poedercoat lak. Door de snelle gratis bezorgservice binnen 1-2 werkdagen zijn er al meer dan 100 klantreferenties door heel Nederland en België. Kijk op


Dierenmishandeling in Wanneperveen: paard verminkt met mes

17-06-2018 - 0 reacties Aan de Driftlakenseweg in Wanneperveen, op de grens van Drenthe en Overijssel, is een paard mishandeld.


Markt lijkt op vallend mes en gooit bijltje erbij neer

05-06-2018 - 0 reacties De termijnmarkt liet zich dinsdag 5 juni weer van zijn grillige kant zien. Het vertrouwen in de markt is op dit moment dan ook ver te zoeken.


Knopkruid onder het mes

23-05-2018 - 0 reacties Knopkruid is op veel biologische groentebedrijven onkruid nummer één. In een eenjarig onderzoeksproject konden UGent, Inagro en ILVO knopkruid in Vlaanderen in beeld brengen en curatieve ingrepen nader onderzoeken. De resultaten zijn verzameld in een eindrapport.


JF 245 - Wat voor maaimessen en hoe staan de schotels op tijd

14-05-2018 - 9 reacties Hallo tfers.

ik heb onlangs een jf cmt 245 trommelmaaier gekocht met 3 trommels. de trommels worden aangedreven door een grote v riem. en staan naar mijn idee dus niet op tijd. hoe zit het dan met de messen die elkaar dan raken? op kramp.nl zag ik dat er rechte linkse en rechtse messen te krijgen zijn. is er iemand die weet hoe dit zit? met vriendelijke groeten Jan Alberts


Greenpeace: 'Het mes moet in de veestapel'

27-04-2018 - 0 reacties In een onlangs gepubliceerd rapport pleit Greenpeace Nederland voor een halvering van de Nederlandse veestapel in 2050. Volgens Andy Palmen (Greenpeace) moet de politiek samen met LTO kaders stellen, zodat veehouders weten waar ze aan toe zijn.


Groenteplanten zijn Tuinplanten van de Maand mei

17-04-2018 - 0 reacties Plukplanten en moestuinen zijn ongekend populair en groenteplanten zien er vaak ook prachtig uit, zodat het mes aan twee kanten snijdt. Aan de ene kant inspelen op groeiende belangstelling voor gezond, duurzaam en plantaardig voedsel, aan de andere kant een decoratieve hoek aan productieve groene planten met vruchten, waarmee het goed kweken en lekker koken is.


Groenteplanten zijn Tuinplanten van de Maand

16-04-2018 - 0 reacties Plukplanten en moestuinen zijn ongekend populair en groenteplanten zien er vaak ook prachtig uit, zodat het mes aan twee kanten snijdt. Aan de ene kant inspelen op groeiende belangstelling voor gezond, duurzaam en plantaardig voedsel, aan de andere kant een decoratieve hoek aan productieve groene planten met vruchten, waarmee het goed kweken en lekker koken is.


Schreijer-Pierik wil mes in ploegverbod grasland

27-03-2018 - 0 reacties Boeren moeten bepaalde weilanden die zijn aangewezen als kwetsbaar blijvend grasland kunnen ploegen als dat vereist is voor vernieuwing van dit grasland en goed beheer, vindt CDA-Europarlementslid Annie Schreijer-Pierik.


Scheijer-Pierik wil mes in ploegverbod grasland

27-03-2018 - 0 reacties Boeren moeten bepaalde weilanden die zijn aangewezen als kwetsbaar blijvend grasland kunnen ploegen als dat vereist is voor vernieuwing van dit grasland en goed beheer, vindt CDA-Europarlementslid Annie Schreijer-Pierik.


Staal en landbouwproducten de munitie van handelsoorlog

24-03-2018 - 0 reacties De Verenigde Staten zien voorlopig af van invoerheffingen op staal en aluminium uit de Europese Unie. President Donald Trump zet wel het mes op de keel zodat regeringsleiders tegenmaatregelen achter de hand houden voor wanneer het toch zover komt. Met China koerst Trump regelrecht af op een handelsoorlog. Peking hoopt dat het “wederzijds respect” hersteld kan worden, maar zegt niet bang te zijn. Amerikaanse landbouwproducten zouden het moeten vergelden indien de VS geen gas terugneemt.


Culi-hipster wil iedereen in de stad, kernenergie en bloedige hamburgers

13-03-2018 - 0 reacties Hij heet Joël Broekaert. Is bekend als culinaire man van de NRC. Heeft een baard, een mes en verder alles van de perfecte hipster. Toch bekeert hij zich tot een nieuwe trend.


Melkprijzen nemen in hoog tempo af

20-02-2018 - 0 reacties Melkveehouders hebben over januari en februari het mes in de melkprijs gezet. Als gevolg daarvan verdwijnt de €40 per 100 kilo snel uit beeld. Ondanks de dalende melkprijzen blijft de melkaanvoer hoog; plussen van 5% zijn niet vreemd. De extra liters melk zijn slechts nieuws voor de melkprijs. De Nederlandse melkveehouders wordt daarnaast ook nog uitgedaagd door het fosfaatrechtenstelsel. In 2018 staan minder liters melk absoluut niet garant voor een hogere melkprijs.


Boerenbond en ABS nodigen Weyts uit voor bedrijfsbezoek

09-11-2017 - 0 reacties Naar aanleiding van de undercoverbeelden die Animal Rights op een pluimveebedrijf verzamelde en de daaropvolgende uitspraken van Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts, hebben de Vlaamse landbouworganisaties de minister uitgenodigd voor een bezoek aan een pluimveebedrijf. “Van een topminister verwachten we dat hij met kennis van zaken spreekt en dat hij eerst bij zijn diensten nagaat over wat er geweten is, vooraleer hij grote woorden gebruikt die een mes in de rug zijn voor een hele beroepsgroep”, schrijft ABS-voorzitter Hendrik Vandamme in een open brief.