Melkstal

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Melkstal. Melkstal is een van de 17226 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Melkstal nieuws

Eerste Brabantse boeren gaan natuurinclusief boeren: natuur en landbouw hand in hand

06-11-2020 - 41 reacties Geen grote weilanden met landbouw, maar kleinere percelen met veel aandacht voor de natuur. Dat is wat natuurinclusief landbouwen inhoudt. Een lastige opgave voor boeren die over willen stappen, want ze moeten er wel hun boterham mee kunnen verdienen. Staatsbosbeheer is een project begonnen om juist die boeren te ondersteunen.
Om genoeg geld te kunnen verdienen met natuurinclusieve landbouw, heeft de boer meer land nodig. Daar komt Staatsbosbeheer om de hoek kijken. “Wij hebben aardig wat grond”, legt Theo bakker van Staatsbosbeheer uit. “Wij kunnen een rol spelen door die grond bij de ondernemer aan te bieden zodat hij kan uitbreiden. Als tegenprestatie kunnen we vragen om duurzamer met de grond om te gaan.” Een win-win situatie: de boer heeft meer land en de biodiversiteit in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer neemt toe.

De eerste twee Brabantse boeren gaan binnenkort van start met het experiment. Emiel Anssems uit Teteringen en Eric Lamers uit Vortum-Mullem kunnen beiden door de hulp van Staatsbosbeheer hun biologische bedrijven uitbreiden. Een droom komt hiermee uit voor Lamers, die hier al tien jaar mee bezig is. “Het is de kroon op mijn werk”, stelt hij trots. “Ik had een visie, en door passie heb ik het zo lang vol kunnen houden.”

Ruim een kwart van zijn grond pacht Lamers van Staatsbosbeheer. Daarmee gaat hij terug naar het boeren van vroeger. “Ecologie houdt niet van heel veel mest en houdt niet van heel veel maaien. Alles gaat hier wat rustiger aan zodat je ook de ecologie de kansen geeft om te ontwikkelen”, legt hij zijn manier van werken uit. De koeien worden straks niet meer naar de melkstal gebracht, maar in het veld. “Ik noem het mobiel melken 2.0.”

In de video zie je hoe de boer en de natuur hand in hand gaan

“Dit is de enige lange termijnoplossing”, concludeert Theo Bakker. “Onze grond wordt zo intensief gebruikt, daar moeten steeds meer hulpmiddelen naartoe om überhaupt nog voedsel te produceren." In deze natuurinclusieve manier van landbouw krijgt de bodem de kans om weer op adem te komen. “Zodat we in de toekomst een betere en duurzamere voedselvoorziening hebben.”
Het stemt hem als natuurliefhebber ook nog eens gelukkig. “Je ziet dat de grens naar het landbouwgebied een stuk zachter wordt. Dat is prachtig voor de mensen die het landschap beleven.”

In heel Nederland zijn nu zo’n elf projecten gestart. Uiteindelijk wil Staatsbosbeheer samen met het ministerie van Landbouw veertig bedrijven ondersteunen. De universiteit van Wageningen monitort de projecten om te kijken of de biodiversiteit inderdaad toeneemt en of het rendabel genoeg is voor de boeren.


VIDEO | Ellen is met haar mobiele melkstal parttime boerin van zes koeien

27-08-2020 - 11 reacties Ellen de Lange zag haar werk in de evenementenbranche tijdens de coronacrisis teruglopen en dacht bij zichzelf: hoe ga ik zorgen dat ik in de zomer leuk werk heb? De gedachte aan koeien in de wei trok haar altijd al. Al snel voegde ze daad bij woord en huurde ze een mobiele melkstal, een weiland, koeien en andere attributen.


Melkveebedrijven met een melkrobot hebben een hoger kostprijs

05-12-2019 - 0 reacties Melkveebedrijven met een melkrobot hebben een gemiddeld 4 cent per kilogram melk hogere kostprijs dan bedrijven met een gangbare melkstal. Dat blijkt een nadere analyse van de cijfers van Franse, Zweedse en Nederlandse melkveebedrijven door de European Dairy Farmers. Op een gemiddeld Nederlands bedrijf is dit een verschil van 40.000 euro. In de database van Alfa Accountants & Adviseurs blijkt het fiscale resultaat op bedrijven met een automatisch melksysteem gemiddeld circa 6.000 euro lager.


Iran: voergang van graniet, melkstal van marmer

18-06-2019 - 0 reacties In Iran is de melkproductie, ondanks de zeer afwijkende opvattingen over de wereldpolitiek, zeer sterk georiënteerd op de productiewijzen in de VS. Lees verder ❯


Mennik kiest voor melken zonder klauw

05-06-2019 - 0 reacties De melkstal van Bert Mennik uit Emmen (Dr) moest worden vervangen, maar Mennik wilde niet met melkrobots gaan werken. Het melksysteem van Sac, waarbij de melker geen klauw hoeft te tillen, leek hem de meest geschikte keuze.


65-jarige Mieke Braamse melkt na carrièreswitch koeien

23-01-2019 - 0 reacties Mieke Braamse had haar werkzame leven al bijna achter de rug op het kantoor bij diverse bedrijven en instanties. Nu is de 65-jarige actief in de melkstal.


Zij-instromer als oplossing voor melkveebedrijf

23-01-2019 - 0 reacties Mieke Braamse had al een leven lang werkervaring opgedaan op het kantoor bij diverse bedrijven en instanties. Nu is de 65-jarige actief in de melkstal.


'Zwerfstromen zetten koeien op spanning'

10-01-2019 - 0 reacties Door zwerfstromen kunnen koeien gestresst raken en willen ze de melkstal niet meer betreden. Koeien zijn nog gevoeliger voor deze stromen dan de mens. Het is daarom goed om op deze stromen te controleren.


Einde van een tijdperk: laatste melkveehouder verlaat Lutjewinkel

04-10-2018 - 11 reacties In Lutjewinkel zijn vanmorgen voor laatste keer koeien gemolken in een ouderwetse melkstal. Gerard Fijnheer vertrekt als laatste melkveehouder uit het dorp en daarmee verdwijnt een eeuwenoud dorpsgezicht. "Ik ga dit heel erg missen."


Escaperoom in oude melkstal

27-06-2018 - 0 reacties Melkveehouders Henk Wesseldijk en Yolanda del Prado in Haaksbergen hebben een escaperoom geopend op hun boerenerf. Deelnemers moeten proberen te ontsnappen uit de oude melkstal.


Ontsnappen aan de koeien in nieuwe escaperoom in Haaksbergen

13-06-2018 - 0 reacties HAAKSBERGEN - Haaksbergen krijgt zijn eigen escaperoom. In een oude melkstal aan de Aaftinksweg 13 kijken de koeien van Henk Wesseldijk en Yolanda del Prado binnenkort toe hoe gasten zich via de gestripte melkput een weg banen uit de greep van ‘Hof te Langelo’.


Melkstal reinigen: de do’s en dont’s

12-06-2018 - 0 reacties Verticale slangen met knijppistolen in de put en een slanghaspel met spuitmond met draaibare afsluiter maken het schoonspuiten van de melkstal een stuk eenvoudiger.

Theo van der Aalst, eigenaar van Suevia BN, producent van onder meer reinigingsapparatuur, merkt dat steeds meer boeren de melkstal met een lage druk en met een hoge capaciteit willen reinigen. “Steeds meer veehouders kiezen voor de reiniging van de melkstal voor een slang met een druk van ongeveer 5 bar en met een hoge capaciteit van 6 kuub per uur.”


Zes melkveebedrijven gaan Nieuw Nederlands Weiden demonstreren

23-05-2018 - 0 reacties De Stichting Weidegang heeft 6 melkveebedrijven geselecteerd om Nieuw Nederlands Weiden te demonstreren. Op deze bedrijven kunnen groepen melkveehouders en erfbetreders zich laten informeren over de praktische aspecten van dit nieuwe beweidingsconcept en met eigen ogen zien hoe je eenvoudig goed kan weiden. Daarnaast worden er op de bedrijven cijfers verzameld om meer inzicht te geven in de technische resultaten van deze manier van beweiden. De demonstratiebedrijven liggen verspreid over Nederland op verschillende grondsoorten en variëren van 2,3 tot 7 koeien per hectare huiskavel. Er zijn zowel demonstratiebedrijven met een melkstal als met automatische melksystemen.


Reguliere melktijden met melkrobots

23-04-2018 - 21 reacties In 2014 stelde Fullwood-distributeur Lemmer het concept batch milking voor. Daarbij vervangen melkrobots de melkers, maar verloopt de dagelijkse routine als bij conventioneel melken. Sinds zo’n zeven weken wordt op een Duits melkveebedrijf op deze manier gemolken met 12 Merlin M2-robots.

Op het melkveebedrijf van Agrar GmbH Flämingland Blönsdorf met 4.330 hectare gelegen in de Duitse deelstaten Sachsen Anhalt en Brandenburg, is door Lemmer Fullwood een melkstal gerealiseerd in de vorm van 12 Merlin M2-melkrobots. De koeien worden dus automatisch gemolken met conventionele melkrobots, maar de veestapel van 500 melkkoeien wordt op dezelfde manier gemanaged als een koppel dat met een melkstal wordt gemolken.


Kärcher hogedrukreinigers voor in de melkstal

06-03-2018 - 0 reacties


Fotoserie: Kou op het melkveebedrijf

01-03-2018 - 92 reacties Het is met temperaturen tot -10 graden Celsius momenteel uitzonderlijk koud voor de tijd van het jaar. De snijdende oostenwind komt zorgt ook in de stallen van melkveehouders voor de nodige ongemakken. Zo is de gevoelstemperatuur in de gemiddelde melkstal nu even minder prettig en vriezen waterleidingen vast. Op diverse sociale media duiken foto’s op van hoe creatieve melkveehouders met de kou omgaan.


Blog: Hollandse nuchterheid

05-02-2018 - 0 reacties De Deense emigranten Koos en Hester Kluin willen dit jaar met de melkstal aan de slag. Dat vergt een intensieve voorbereidingsperiode. Want loont het nog om de melkstal te verbouwen, of zullen ze nieuwbouwen? Of is robots toch een betere optie, met de lobby van vakbondsbewegingen om personeel dubbel loon te betalen buiten kantooruren? Uiteraard moet het zo goedkoop mogelijk met de Hollænder-løsning (Hollandse oplossing). De Nederlandse nuchterheid weerspiegelt zich ook in de keuze van Arla, die langere vrachtwagens heeft aangeschaft. Die komt daarmee in de problemen op boerenerven, helemaal met Deense chauffeurs. Zij rijden kunnen evengoed niet rijden, aldus de vaste blogster van Melkvee.nl.


Robot wint het van zij-aan-zij melkstal

03-01-2018 - 52 reacties De melkrobot wint steeds meer terrein. Hoewel er in 2017 minder melkrobots werden verkocht dan in 2016, nam het aantal melkrobots verhoudingsgewijs meer toe dan het aantal verkochte melkstallen. De totale verkoop van melksystemen halveerde bijna.


3C carrousel nu ook in 24 en 30 stands

20-12-2017 - 0 reacties Hulst Innovatie in Westeremden komt nu op de markt met een 24 en 30 stands uitvoering van de 3C carrousel melkstal. De vraag naar kleinere melkstallen groeit omdat deze formaten vaak beter passen in de ruimte van reeds bestaande maar verouderde doorloopmelkstallen die nu aan vernieuwing toe zijn. Tot nu toe waren er uitvoeringen van 36, 40 en 50 standen.


Open dag Melkveebedrijf Eyckens FV

20-12-2017 - 0 reacties Leenaerts Agro Techniek heeft de melkstal en de koeltank gemonteerd en het materiaal voor de elektriciteit en water geleverd. SBB Accountants Adviseurs stond in voor de volledige begeleiding van het project.