Melkfabriek

Al het Melkfabriek nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Melkfabriek nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Melkfabriek nieuws

Verpauperde melkfabriek Exloo gaat voor april tegen de vlakte; daarna volgt nieuwbouw

18-11-2020 - 0 reacties EXLOO - Lang hoeven ze in Exloo niet meer aan te kijken tegen de voormalige melkfabriek. Het zwaar verpauperde gebouw aan de Fabrieksstraat en het aangrenzende, leegstaande pand van touringcarbedrijf Weinands worden nog voor april gesloopt.


Boer Kees heeft z’n eigen melkfabriek: melk rechtstreeks uit Agelo naar de supermarkt

01-11-2020 - 6 reacties AGELO - Zijn grootvader behoorde bijna honderd jaar geleden tot de eerste leveranciers van de Coöperatieve Zuivelfabriek Ootmarsum, nu heeft kleinzoon Kees Schutte (30) een melkfabriek op eigen erf. Bij Albert Heijn staat sinds deze week melk van ‘Boer Kees’ in het koelvak.


Boer en restauranthouder starten eigen melkfabriek

20-09-2020 - 0 reacties Melkveehouders Tom en Ellis Lugtenberg uit Olst en restauranthouder Leon Ripperda uit Den Nul willen samen een eigen melkfabriek starten. Een unieke samenwerking tussen een boer en een kok.


Melkproductie leidend in berekenen fosfaatexcretie

13-03-2020 - 6 reacties Vanaf 2020 is de totale melkproductie per melkkoe leidend voor het berekenen van de fosfaatexcretie. Voorgaande jaren rekende RVO en de NVWA met de hoeveelheid melk die werd afgeleverd werd aan de melkfabriek.


FrieslandCampina overweegt bouw nieuwe fabriek voor vlogmelk

12-03-2019 - 0 reacties De afgelopen decennia sloten FrieslandCampina en zijn voorgangers tientallen fabrieken. Nu overweegt het zuivelconcern weer een nieuwe melkfabriek te bouwen.

Waar de productielocatie moet verrijzen is nog niet bekend. ,,We mikken op een redelijk centrale ligging en we wachten de reacties af van gemeenten en provincies”, verklaart woordvoerder Jan Willem ter Avest.

Met de nieuwe zuivelfabriek wil FrieslandCampina beter kunnen inspelen op de toenemende vraag naar speciale melkstromen zoals weidemelk, biologisch, vlogmelk (gentechvrij) en planet proof (meer oog voor dierenwelzijn, natuur en klimaat). Vanwege de in potentie grote omvang van deze nieuwe melkplas en het feit dat er in de nieuwe fabriek diverse zuivelproducten gemaakt moeten kunnen worden (dagvers, kaas en ingredienten voor kinder- en ouderenvoeding) is nieuwbouw zinvoller dan uitbreiding van een bestaande locatie, concludeert het zuivelconcern


Wordt grote Britse melkfabriek Canadees?

22-02-2019 - 0 reacties De Canadese zuivelgigant Saputo meldt Dairy Crest uit Groot-Brittannië te willen overnemen. Het bedrijf heeft $1,3 miljard voor de Britse zuivelaar over. Het is aan de aandeelhouders van Dairy Crest om dit bod nu te accepteren, of niet.


Wordt de grootste Britse melkfabriek Canadees?

22-02-2019 - 0 reacties De Canadese zuivelgigant Saputo meldt Dairy Crest uit Groot-Brittannië te willen overnemen. Het bedrijf heeft $1,3 miljard voor de Britse zuivelaar over. Het is aan de aandeelhouders van Dairy Crest om dit bod nu te accepteren, of niet.


Blog: Melk produceren zonder restricties

11-02-2019 - 7 reacties Een land zonder quotum. Een melkfabriek die het liefst zoveel mogelijk melk wil. Subsidie voor elke melkkoe die er loopt. Nederlandse melkveehouders kunnen er alleen van dromen. Voor de Roemeense collega’s is dit werkelijkheid. De emigranten Michel en Miranda Noordman doen dan ook hun uiterste best om zoveel mogelijk melk te leveren binnen de beperkte omstandigheden. Niet het quotum, maar de huisvesting en het personeel is voor hun de beperkende factor. In deze blog deelt Miranda Noordman hun ervaringen.

„Ha, zeg Michel maar dat hij het bier alvast koud zet”, zegt onze medewerker enthousiast als ik het tanklokaal in kom lopen. De melkwagen is er. De chauffeur heeft 6.964 liter gemeten, voor de afgelopen twee dagen. En we hebben de medewerkers een kratje bier beloofd als we over de 7.000 liter zouden gaan. We hebben wel vaker 3.500 liter op een dag gehad. Maar op de één of andere manier was het dan de dag erna toch weer een paar honderd liter minder. Er moet eigenlijk een koppeltje koeien weg, omdat we teveel koeien in de stal hebben. Maar het zou wel leuk zijn als we voor die tijd toch nog over de 7.000 liter gaan.

Lees hier de complete column: melkvee.nl/artikel/…


Raad Groesbeek wil van kippenbedrijf Koolen toch melkfabriek

28-09-2018 - 0 reacties Een nipte meerderheid van de gemeenteraad in Berg en Dal ziet toch liever een melkfabriek in Groesbeek (GD) dan de terugkeer van 220.000 leghennen.


Nieuwe mini-melkfabriek van Lely heet Orbiter

29-08-2018 - 0 reacties Met de gele revolutie, de Lely Orbiter, waagt robotpionier Lely zich op een geheel nieuw terrein. Na de introductie van voersystemen en melkrobots onthulde het bedrijf op woensdag 29 augustus een kleine melkfabriek voor op het boerenerf. Met de innovatie wordt het mogelijk om klanten van koe-specifieke melk te voorzien.


Dobbelhoeve is eerste melker met eigen fabriek

29-08-2018 - 0 reacties Met de gele revolutie, de Lely Orbiter, waagt robotpionier Lely zich op een geheel nieuw terrein. Na de introductie van voersystemen en melkrobots onthulde het bedrijf op woensdag 29 augustus een kleine melkfabriek voor op het boerenerf. Met de innovatie wordt het mogelijk om klanten van koe-specifieke melk te voorzien.


Menken wil speciaalbier van zuivelvak zijn

13-08-2018 - 0 reacties Menig 35-plusser kent het zuivelmerk Menken nog wel. Eind jaren 90 werd de melkfabriek opgeslokt door Melkunie. Maar nu brengt de vierde generatie het familiemerk weer terug in het koelvak.


Veehouder Jan Zomerdijk blijft geloven in toekomst

07-07-2018 - 26 reacties
Originele beschrijving

[DEN OEVER] Het zijn onzekere tijden voor melkveehouders en toch bouwt Jan Zomerdijk bij Den Oever een extra stal om in de toekomst meer koeien te kunnen melken. ,,Als boer moet je altijd weer nieuwe regels afwachten en je daarbij aanpassen. Of de regel komt van de overheid of van de melkfabriek maakt niet uit. Als je door wilt moet je erin mee, of je wilt of niet." door Co Schipper


OM vordert € 12,5 miljoen van oud-eigenaar melkfabriek

26-06-2018 - 0 reacties Het Openbaar Ministerie wil € 12,5 miljoen van de oud-eigenaar van melkfabriek Lyempf in Kampen.


Startsein voor oprichting melkfabriek Amstelland Natuurzuivel

30-04-2018 - 7 reacties Op 26 april werd in Ouderkerk aan de Amstel de samenwerkingsovereenkomst getekend die het startsein vormt voor de oprichting van een unieke melkfabriek: Amstelland Natuurzuivel. De boeren die de melk aan de fabriek gaan leveren spannen zich in voor de weidevogels in het gebied. Het Groenfonds financiert de apparatuur voor deze bijzondere zuivelfabriek. De door melkveehouders opgerichte coöperatie Amstelgoed Natuur Zuivel werkt in dit project samen met Vogelbescherming Nederland, stichting Commonland en de stichting DAN.


Start voor natuurzuivelfabriek Amstelland

26-04-2018 - 1 reacties Melkveehouders in Amstelland brengen nog dit jaar hun melk op de lokale markt, vanuit de nieuwe melkfabriek Amstelland Natuurzuivel.


Nieuw melkquotum voor boeren: 'Dit heeft dramatische gevolgen'

18-04-2018 - 33 reacties Boeren worden vanaf volgend jaar weer beperkt in het aanleveren van melk bij de melkfabriek. Dat kan wel eens grote financiële gevolgen hebben voor boeren die willen uitbreiden of net meer koeien zijn gaan melken.

FrieslandCampina komt met die maatregel omdat de boeren de afgelopen jaren veel meer melk zijn gaan leveren dan verwacht, meer dan de fabrikant aankan. ,,Dat betekent dat we die melk tegen dumpprijzen weg moeten doen’’, vertelt woordvoerder Jan-Willem ter Avest. ,,Dat drukt uiteindelijk voor iedereen de melkprijs.’’ Daardoor zouden de boeren die niet uitbreiden, te lijden krijgen onder de expansiedrift van hun collega's.

Huilende boeren
De maatregel zorgt voor 'huilende boeren', vertelt de 46-jarige boer Beulink. ,,Dit heeft dramatische gevolgen: boeren die recent hebben uitgebreid, kunnen de deur meteen dicht doen.’’


Berg en Dal bestudeert plan melkfabriek Koolen

06-12-2017 - 0 reacties Gemeente Berg en Dal (Gld.) behandelt op donderdag 14 december de plannen van Dutch Dairy Genetics (DDG) om een melkfabriek te vestigen in Groesbeek.


NVWA: Dierverwaarlozing bij veehouder in Noord-Brabant

27-09-2017 - 0 reacties Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stuitten tijdens een inspectie bij een melkveehouder in Noord-Brabant op ernstig verwaarloosde dieren. De inspecteurs bezochten het bedrijf na een melding van de melkfabriek dat de regels voor dierenwelzijn niet goed werden nageleefd.


Leden Australische melkfabriek stappen massaal op

25-07-2017 - 0 reacties De Australische zuivelcoöperatie Murray Goulburn calculeert 1,2 miljard minder melk voor het melkseizoen 2017-2018. Dit is 34 procent lager in vergelijking met het afgelopen seizoen. In reactie op de dalende melkaanvoer heeft de zuivelverwerker besloten om drie fabrieken te sluiten.