Meerdere

Meerdere nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Meerdere nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Meerdere nieuws

Dolfinarium moet dierenverblijven uiterlijk in 2029 volledig vernieuwen: ‘Dat gaan we halen’

07-09-2021 - 0 reacties Het Dolfinarium in Harderwijk moet de komende jaren vol aan de bak. Het zeezoogdierenpark krijgt tot uiterlijk 1 maart 2029 de tijd om meerdere dierenverblijven volledig te vernieuwen. Op korte termijn moeten al enkele kleinere aanpassingen worden doorgevoerd, zodat de bassins een ‘natuurlijker en uitdagender karakter’ krijgen.


CDA-afdelingen willen verzoeningspoging met Omtzigt: ‘Pieter is een echte christendemocraat’

01-09-2021 - 0 reacties Meerdere CDA-afdelingen willen een officiële bemiddelingsmissie met het opgestapte Kamerlid Pieter Omtzigt. In een resolutie voor het partijcongres van volgende week vragen ze om ‘herstel van relaties en verzoening’. Het partijbestuur moet zich nog buigen over dit voorstel.


Persoon valt in mestkelder Best, hulpdiensten rukken groot uit

26-08-2021 - 0 reacties BEST - Een persoon is donderdagmiddag in een mestkelder gevallen bij een agrarisch bedrijf aan de Vleutstraat in Best. Meerdere brandweer-eenheden en een specialistisch team voor het redden bij hoogteverschillen zijn met spoed die kant op.


Dode varkens in loods na uitvallen ventilatie

24-08-2021 - 0 reacties In een varkensstal aan de Broekhuizerdijk in Melderslo zijn dinsdagochtend meerdere dode varkens gevonden. De luchtwasser van de stal zijn uitgevallen waardoor de dieren gestikt zijn.


Doorgebrande kabel is oorzaak stilleggen windpark Veenkoloniën

23-08-2021 - 0 reacties Een doorgebrande kabel in één van de windturbines is de oorzaak van het stilleggen van het windpark in de Veenkoloniën. Dat melden meerdere bronnen rondom het windpark en vanuit de gemeenteraad aan RTV Drenthe.


Man (75) rijdt met tractor in Exloo meerdere malen in op ambtenaar van Borger-Odoorn. Zijn vriendin en hij hebben een langlopend conflict met de gemee

11-08-2021 - 0 reacties Een conflict met de gemeente Borger-Odoorn over grondruil is in Exloo uitgelopen op een heftig incident tussen een 75-jarige man en een ambtenaar van grondzaken. De bejaarde man zou meerdere malen met een tractor zijn ingereden op de medewerker van de gemeente.


Oogstrobot schakelt na werktijd over op gewasmonitoring met behulp van reservebatterij

15-07-2021 - 0 reacties "We hebben altijd het doel voor ogen gehad om de arbeid te verlichten", zegt Christopher Weis Thomasen, medeoprichter en CEO van het Deense Seasony. Toen het techbedrijf in 2018 van start ging op een indoor teeltfaciliteit van 40 m² in Kopenhagen, werden meerdere methoden en toepassingen getest, omdat…


Boeren starten trekkers voor 'bikkelharde actie' op woensdag: 'Oog om oog'

06-07-2021 - 0 reacties Zo’n 150 trekkers verwacht voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) bij de boerenprotesten woensdag in Brabant. Het gaat om ‘acties op meerdere plekken’ in de omgeving van Den Bosch. “De woede is groot”, weet de voorman uit Sint Hubert.
“We gaan de druk gigantisch opvoeren. De impact van de acties zal zo groot zijn, dat Den Haag gedwongen is om te luisteren”, weet de voorman. Onder boeren is de volgende tekst verspreid: “Oog om oog! Bikkelhard maar binnen de wet! FDF laat zich niet meer belazeren door de verraders van onze sector."

Meerdere plekken
De boeren verzamelen woensdagochtend rond negen uur in Schaijk en rond tien uur in Boxtel. Ook in Made wordt verzameld, maar een deel van die boeren koerst richting Den Haag. Over Brabant zegt de voorman: “Het worden juridische acties, gecombineerd met trekker-acties. Het is een dynamisch protest, op meerdere plekken dus.” Welke en wat voor soort locaties dit zijn, wil hij niet kwijt.

Juist nu is het volgens Van den Oever de juiste tijd voor protesten rondom het stikstofprobleem. “We zitten midden in de kabinetsformatie. Het ene na het andere plan wordt bedacht om de boeren in Brabant van de zandgronden te laten verdwijnen.”

Weinig overlast
Of de automobilist hier flink last van gaat hebben? “Geen grote overlast hoor”, verzekert de voorman. “Hier en daar een opstopping.” Opvallend: het verzameltijdstip van de regionale actie in Brabant is op het moment dat de ochtendspits grotendeels voorbij is.

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) kwam maandag nog met een stevig rapport over de boeren. Als een volgend kabinet besluit de doelstellingen rond de stikstofuitstoot aan te scherpen, zal dat 'een ongekende transformatie van het landelijke gebied in Nederland' betekenen. Het zal er zelfs toe leiden dat in de 'stikstofgevoelige' provincies Brabant, Gelderland en Overijssel geen landbouw meer mogelijk is, waarschuwde het PBL in een beleidsadvies. Van den Oever: “Dit heeft de actiebereidheid alleen maar vergroot.”

Ook in Den Haag laten boeren woensdag van zich horen. Actiegroep Agractie verwacht dat 'zeker duizenden boeren' naar het Malieveld zullen komen. FDF kiest dus voor regionale acties. De reden daarvoor is volgens Van den Oever simpel. “Onze leden hebben geen zin om weer zo ver te rijden. Dat zijn ze na al die keren wel zat.” Naast Den Bosch, organiseert de groep ook protesten in Zwolle, Arnhem en Assen.
Zo zag een demonstratie in december vorig jaar eruit:

LEES OOK:
Milieufederatie: 'Brabant zonder boeren mag niet de uitkomst zijn'
Planbureau: 'Handhaven stikstofnorm maakt landbouw in Brabant onmogelijk'


Wateroverlast door onweersbuien in zuiden, oosten en noorden van het land

04-07-2021 - 0 reacties De onweersbuien die aanvankelijk het zuiden van Nederland teisterden, hebben op meerdere plekken voor overlast gezorgd. In de provincies Utrecht, Flevoland, Overijssel, Gelderland, Drenthe, Friesland en Groningen geld nu code geel. In de zuidelijke provincies Limburg en Noord-Brabant was die code al eerder van kracht, maar daar is het onweer inmiddels voorbij.


Moeilijk sperziebonenjaar nu nog gecompliceerder door crisis Marokko-Spanje

16-06-2021 - 0 reacties De recente spanningen op regeringsniveau tussen Marokko en Spanje maken het er niet makkelijker op voor de importeurs en exporteurs van groenten en fruit in beide landen. En het jaar was al zo gecompliceerd door tegenvallende weersomstandigheden, meerdere golven van coronabesmettingen en daaropvolgende…


Nissan stelt elektrische SUV uit door chiptekorten

04-06-2021 - 0 reacties De Japanse autofabrikant Nissan brengt zijn elektrische SUV Ariya meerdere maanden later op de markt dan gepland. Dat komt door de wereldwijde tekorten aan computerchips, waar de hele autobranche last van heeft.


Eigenaren na inval: 'Wij zijn geen wappieboerderij'

04-06-2021 - 0 reacties Twee arrestatiebusjes, meerdere politieauto's en een aantal honden. Met flink wat machtsvertoon deed de politie woensdagavond een inval bij appartementencomplex Molenheerdt in Siddeburen. De politie pakte een 53-jarige man op die wordt verdacht van het verspreiden van complottheorieën.


Zonnepark in Nieuw-Buinen officieel geopend door koning Willem-Alexander

21-05-2021 - 0 reacties Zonnepark Hollandia in Nieuw-Buinen werd vanmiddag door koning Willem-Alexander geopend. Willem-Alexander kwam naar de gemeente Borger-Odoorn en kreeg een rondleiding over het terrein. Ook sprak hij met meerdere betrokkenen zoals omwonenden, technici en vertegenwoordigers van de initiatiefnemers van het park: Avitec, Solarfields en Avebe.


Nieuwe module brengt alle gewas- en klimaatdata samen in één centrale omgeving

29-04-2021 - 0 reacties Met de nieuwe Grower Module is het vanaf nu ook mogelijk om binnen het Ridder HortOS platform de gewas performance en klimaatdata van meerdere kassen en locaties met elkaar te vergelijken. De HortOS Grower Module brengt alle relevante klimaat-, productie-, teelt- en gewasdata van diverse kaslocaties en…


‘Verdachte afpersing fruitzaak gaat belastende verklaringen intrekken’

26-04-2021 - 0 reacties De verdachte in de gewelddadige afpersingszaak rond de fruithandel in Hedel die door undercoveragenten van de politie werd ontvoerd, gaat in nieuwe verhoren vertellen dat hij eerder niet naar waarheid heeft verklaard. Dat stellen meerdere bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek.


Stress bij fruittelers: nachtvorst met lokaal -5 graden verwacht

11-04-2021 - 0 reacties Fruittelers en tuinliefhebbers gaan een angstige week tegemoet. Er staan namelijk meerdere dagen nachtvorst voor de deur en dat kan schade aan planten toebrengen. "Woensdagochtend zou het me niet verbazen als het lokaal richting de -5 graden gaat", zegt Philippe Schambergen van Buienradar.


Minder stikstofneerslag op natuurgebied Wormer- en Jisperveld

02-04-2021 - 0 reacties Met de aankoop van landbouwgrond in Starnmeer, slaat de provincie Noord-Holland meerdere vliegen in één klap. Stikstofneerslag op het Natura 2000-gebied Wormer- en Jisperveld neemt af en de dijkverzwaring in dit gebied kan doorgaan, omdat lokale agrariërs gecompenseerd kunnen worden in grond.


De MKZ-crisis 20 jaar geleden: 285.000 dode dieren, maar 26 besmette boerderijen

20-03-2021 - 0 reacties Deze maand is het twintig jaar geleden dat mond- en klauwzeer (MKZ) het Nederlandse vee trof. Het zeer besmettelijke virus, dat onschadelijk is voor mensen, zorgde ervoor dat 285.000 dieren op ongeveer 2900 bedrijven preventief werden afgemaakt. Uiteindelijk bleken op 26 boerderijen dieren besmet te zijn. Nederland werd het land met de meeste gedode dieren per geval van MKZ. Meerdere boeren besloten hun bedrijf op te doeken, sommigen maakten een einde aan hun leven.


De 'blockchainkippenboerderij': techreuzen storten zich op platteland China

28-02-2021 - 0 reacties Blockchaintechnologie en gezichtsherkenningstechnologie bij varkens en kippen met stappentellers. Chinese techreuzen als Alibaba, JD en Huawei verdringen zich om boerderijen te veranderen in hightechondernemingen.
In het dorpje Baoxianlan, zo'n 300 kilometer ten zuiden van Peking, is zo'n coöperatie te vinden. Een zogenaamde blockchainkippenboerderij: een initiatief van JD, één van China's grootste internetreuzen. Elke dag worden er meerdere foto's van de kippen geüpload op een platform dat gebruik maakt van blockchaintechnologie, laat projectleider He Xiaofei zien. "Zo kunnen consumenten via hun telefoon zien hoe onze kippen zijn grootgebracht."
JD werd groot met e-commerce. Naast online shoppen beschikt het over een gigantisch logistiek netwerk voor pakketbezorging, biedt het cloud- en betaaldiensten aan en heeft het haar eerste stappen in de gezondheidszorg gezet. Ook blockchainkippenboerderijen werden aan het rijtje toegevoegd. "We doen dit nu zo'n twee jaar", vertelt He.
"Taart komt niet uit de lucht vallen", valt te lezen op een grote propagandabanner in het dorpje. "Stroop de mouwen op", staat erachter, vergezeld van een foto van partijbaas en president Xi Jinping. Zoals zoveel mensen van zijn generatie kan de 60-jarige boer Wang Aihua die boodschap onderschrijven.
Als kind maakte hij de 'Grote Sprong Voorwaarts' mee. Plannen van toenmalig leider Mao Zedong om grootschalige hervormingen in de landbouw door te voeren liepen uit op een faliekante mislukking. "Het leven was zwaar", blikt Wang terug. Tientallen miljoenen mensen kwamen om het leven. "We hadden veel te weinig om onze buik rond te eten." Die tijd is voorbij. Wang, met de revolutionaire voornaam "houd van China", is toegetreden tot de coöperatie die de 'blockchainkippenboerderij' in zijn dorp leidt.
Correspondent Sjoerd bezocht een blockchainboerderij:
Na een serie van voedselschandalen zijn Chinese consumenten wantrouwend. Eieren en vlees worden niet zelden ten onrechte verkocht als vrije uitloopkippen. "Bij ons weten ze zeker dat de kip die ze kopen betrouwbaar is", meent projectleider He. "Groen, gezond en veilig", noemt hij het.
Naast JD zijn bedrijven als Alibaba, Netease en recentelijk ook Huawei de stal in gedoken. Laatstgenoemde zag, na Amerikaanse handelsbeperkingen, de internationale smartphoneverkopen ineenstorten. Huawei wil haar technologie inzetten om de gezondheid van varkens te monitoren, waarbij onder meer gekeken wordt naar gewicht, voedsel en beweging. Gezichtsherkenningstechnologie zou de individuele varkens van elkaar moeten kunnen onderscheiden, en eventuele problemen in een vroegtijdig stadium moeten kunnen registreren.
Modernisering
Naast het veiliger maken van voedsel, moet de toepassing van technologie vooral ook leiden tot een efficiëntieslag op het Chinese platteland. Nu nog is China afhankelijk van zo'n 200 miljoen veelal kleinere boerderijen. Soms hebben ze niet veel meer dan een paar kippen, varkens of koeien in de voortuin, vaak geleid door oudere plattelandsbewoners. "Projecten als deze helpen om de Chinese agricultuur te moderniseren en verder op te schalen", zegt He. Naast de veeteelt wordt de technologie ook ingezet bij het verbouwen van groenten, fruit en graan, al liggen de marges daar lager.
Projecten als die van JD in Baoxianlan kunnen rekenen op stevige overheidssubsidies, boeren krijgen goedkope leningen. Onder Xi Jinping heeft zelfvoorziening topprioriteit gekregen. "China moet zijn eigen rijstkom stevig vasthouden", stelde hij eerder.
Geen voedselverspilling meer
Afgelopen zomer nog werd om diezelfde reden een campagne gelanceerd waarin werd opgeroepen geen voedsel te verspillen. Overstromingen in het zuiden en droogte in het noorden hadden de kwetsbaarheden van de Chinese voedselketen nog maar eens blootgelegd. Ook de varkenspest, de vogelgriep en Covid-19 leidden tot grote prijsschommelingen.
Minder mensen in de stal is sindsdien het devies, iets dat bij de blockchainboerderij in Baoxianlan aardig lukt. Slechts enkele mensen mogen, na grondige desinfectie, in de buurt van de kippen komen. De toegepaste technologie hier relatief eenvoudig. "We zijn nog volop in ontwikkeling", zegt He daarover.
Stappentellers die eerder bij de kippen werden gebruikt zijn er inmiddels weer afgehaald. "We weten nu dat ze ongeveer 10.000 stappen per dag zetten. Over 100 dagen komt dat uit op 1 miljoen", glimlacht hij. Boer Wang, die binnen de coöperatie meehelpt bij het schoonhouden van het terrein, gelooft het allemaal wel. "Ik begrijp niet zoveel van al die hoogwaardige technologie", lacht hij. "Maar het leven is echt een stuk beter geworden. We hebben meer geld om uit te geven."


Negenhonderd kalveren op boot moeten worden afgemaakt na weigering van meerdere landen

28-02-2021 - 0 reacties Bijna negenhonderd runderen die zich al twee maanden op een boot op de Middellandse zee bevinden, moeten worden afgemaakt. Dat bepaalde de Spaanse regering gisteren. Meerdere landen weigerden de dieren toe te laten uit angst voor blauwtong.