Meerdere

Meerdere nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Meerdere nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Meerdere nieuws

Pulsvissers blijven in onzekerheid

19-02-2019 - 0 reacties Het blijft onduidelijk hoeveel vissers moeten ophouden met de pulsvisserij. Vorige week werd duidelijk dat er een verbod komt op pulsvissen. Meerdere Europarlementariërs waren toen nog blij dat 42 kotters nog wel een tijdje door mogen gaan. Maar ook dat is nu twijfelachtig. 'Dat akkoord staat nog helemaal niet zwart op wit,' zegt Europaverslaggever Jesse Pinster. En dat is belangrijk: 'Er is nogal wat ruimte voor interpretatie.'


De truckfan toppers van week 7 2019

18-02-2019 - 0 reacties

Originele beschrijving

Hij is er weer, het wekelijkse overzicht van de mooiste, leukste en bijzonderste foto’s die de afgelopen periode op truckfan.nl geplaatst zijn: de truckfan toppers! Meer over een foto/voertuig weten? Een muisklik op de foto naar keus is genoeg om verder te gaan. Ook handig als je één foto wilt delen op facebook bijvoorbeeld. Onbekend meerdere (diverse merken).Subaru Forester.Unimog U1700L.Nooteboom oplegger.Fiat Strada.DAF XF.DAF CF.Scania R480.DAF XF Euro 6.Scania L80.DAF XF Euro 6.MAN F90.Scania 143 Streamline.Volvo FM.Volvo FL12.Mercedes-Benz Actros MP4.Mercedes-Benz Axor MP2.Scania R500.Mercedes-Benz Kurzhauber.Scania 113 Streamline.Ford A-serie.Iveco Eurocargo.Mowag DURO.Borgward onbekend/overig.Scania R500.Isuzu onbekend/overig.Scania S450.Opel Blitz.Trabant onbekend/overig.Volvo FH 4th gen.DAF CF85.Daewoo Motor Polska


Illegaal lozende kaasfabriek hangt dwangsom boven het hoofd

14-02-2019 - 0 reacties DALFSEN – Omdat zuivelfabriek Royal Bel Leerdammer aan de Rondweg de afgelopen jaren meerdere malen illegaal bedrijfsafvalwater op de gemeentelijke vuilwaterriolering heeft geloosd, hangt de zuivelproducent een dwangsom van de gemeente boven het hoofd. Dat meldt Arjan Bosch in regionaal dagblad De Stentor. Zonder dat het water eerst via behandelingsinstallaties en andere meetvoorzieningen ging, w


Waarom staat de tarweprijs onder druk?

14-02-2019 - 0 reacties Er zijn meerdere redenen voor een stijgende tarweprijs, toch laat de tarwekoers op de Matif in Parijs al 3 weken een daling zien. De grens van €200 per ton is zelfs al in zicht. Wat is de oorzaak hiervan?


Agrariërs steeds vaker bedrijfsmatig online actief

14-02-2019 - 0 reacties Ruim 4 op de 10 Nederlandse agrariërs blijkt meerdere keren per dag bedrijfsmatig op internet te zijn. De rundveesector is het meest actief op internet. De computer blijft nog steeds het populairste apparaat hiervoor.
Dit zijn de resultaten van het communicatieonderzoek dat AgriDirect afgelopen maanden heeft uitgevoerd. Ruim 800 Nederlandse land- en tuinbouwers hebben vragen over hun communicatie- en informatiegedrag beantwoord waarmee een representatieve analyse van het online communicatiegedrag van agrariërs mogelijk is geworden. Alle gegevens zijn bovendien herwogen naar de daadwerkelijke populatieverhoudingen in de markt.
Meerdere keren per dag online
Bijna 42% van de ondervraagde agrariërs blijkt meerdere keren per dag online actief te zijn op internet voor zakelijke doeleinden. Dit is een stijging van ruim 8% ten opzichte van het vorige onderzoek van AgriDirect in 2016 (33,6%). Het percentage dat eenmaal dagelijks online actief is, is logischerwijs gedaald van 40% in 2016 naar ruim 30% in 2019. Slechts 1,3% van de agrariërs geeft aan nooit bedrijfsmatig op internet te zijn.
Het percentage agrariërs dat meerdere keren per dag op internet is, is het hoogst bij rundveehouders (45,3%), gevolgd door tuinders met 44,1% en varkens-pluimveehouders met 41,4%. Akkerbouwers volgen op afstand met 32,7%.
Computer blijft meest populair, smartphone verdubbeld
De vaste computer blijft met bijna 80%, net zoals in 2016, het populairste apparaat om online actief te zijn. De stijging van het gebruik van de smartphone is het meest opvallend. Dit percentage is verdubbeld ten opzichte van 2016 (van 27,1% in 2016 naar 54,7% in 2019).
Tuinders maken met 60,6% het meest gebruik van smartphones voor bedrijfsmatige activiteiten, varkens-pluimveehouders het minst met 43,9%. Tuinders maken eveneens het meest gebruik van de vaste computer (84%), akkerbouwers het minst (73,9%).
Uitgebreide rapportage
Bij AgriDirect is een uitgebreide rapportage verkrijgbaar met daarin de cijfers van informatiekanalen naar de agrarische hoofdtakken, bedrijfsomvang, regio en de leeftijd van agrarische ondernemers. Verder worden de resultaten ook gepresenteerd naar vakbladen, welke agrarische beurzen recentelijk bezocht zijn, in welke mate men actief is op het gebied van social media en op welke social media men vooral actief is. Ook wordt de rol bekeken van direct mailings.


Wildgroei aan halalkeurmerken, maar waar ze voor staan is onduidelijk

10-02-2019 - 0 reacties Hoewel het stikt van de halalkeurmerken is het niet gemakkelijk te achterhalen of vlees halal is. Op producten in de supermarkt staan namelijk verschillende logo's en keurmerken, waarvan het onduidelijk is waar ze precies voor staan. Koepelorganisatie Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) roept op tot meer transparantie, vooral over de manier waarop vlees is geslacht.
Er bestaan namelijk verschillende visies onder moslims over hoe dieren ritueel geslacht moeten worden. Sommigen vinden dat alleen onverdoofde rituele slacht halal is, anderen staan verdoving voor de slacht toe. Beide methodes kunnen halal worden genoemd.
Maar hoe de koe van je hamburger is geslacht, is op de verpakking niet te zien. Zo kan het zijn dat je vlees eet waar wel halal op staat, maar wat je niet halal vindt.
Er is nu te weinig openheid over, vindt Halil Karaaslan, voorzitter van het CMO, die 380 moskeeën vertegenwoordigt. "Halalkeurmerken zijn niet transparant over de manier waarop het vlees is geslacht. Moslims storen zich eraan dat in de winkels meerdere keurmerken te zien zijn, zonder dat zij weten waar deze voor staan."
Verschillende definities
Halal betekent letterlijk 'toegestaan' en gaat over alle aspecten van het leven. En dus ook over voeding. Niet toegestaan (haram) is bijvoorbeeld het consumeren van varkensvlees, alcohol en de meeste insecten.
Bij halalslacht worden dieren volgens islamitische rituelen geslacht. Dat houdt onder meer in dat de slachter gelovig is en hij slacht in de naam van Allah.
Het dier moet gezond zijn en de keel moet met een scherp mes in één haal worden doorgesneden. Maar of het is toegestaan om het dier voor de slacht te verdoven, daar zijn dus niet alle moslims het over eens.
Niet alleen in Turkse en Marokkaanse supermarkten liggen de schappen vol, maar ook Albert Heijn en Jumbo zeggen dat de vraag naar halalproducten groeit. Het halalassortiment bestaat naast bijvoorbeeld worst, ook uit plakken kaas en zakken snoep. In snoep kan (varkens)gelatine of karmijn, een kleurstof afkomstig van luizen, zitten. En bij kaas is het belangrijk dat het stremsel dat wordt gebruikt, een dierlijk product, ook halal is. Maar het is vooral bij vlees waar de verwarring ontstaat.
"Op de producten staat altijd gewoon 'halal'", zegt diëtiste Mariam Aaras (43). Of er achter het logo een keuringsinstantie zit, en aan welke halaleisen het product voldoet, is voor consumenten vaak niet te zien. Dat maakt boodschappen doen er niet gemakkelijker op. Aaras: "Terwijl het voor mij wel belangrijk is, omdat ik alleen onverdoofd geslacht vlees wil eten."
Op haar website Ikeethalal.nl informeert ze andere moslims met artikelen als 'Is E120 halal?' en 'Gelatinevrij of halalgelatine'. Zo'n tien vragen per maand krijgt ze binnen. Als moslima herkent ze het gevoel van wantrouwen en onzekerheid waar veel van haar sitebezoekers mee zitten. Aaras: "Door alle onduidelijkheid eet ik nu zo min mogelijk vlees."
Aangescherpte regels
Onverdoofde rituele slacht staat politiek ter discussie. Sinds januari 2018 gelden in Nederland aangescherpte regels. Als een dier 40 seconden na de slacht nog tekenen van leven vertoont, moet het alsnog worden verdoofd.
Sommige moslims zijn bezorgd dat de 40 seconden niet altijd worden afgewacht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert in alle slachthuizen op dierenwelzijn en voedselveiligheid. In het geval van onverdoofde rituele slacht, moet er altijd een dierenarts aanwezig zijn. Die ziet toe op de naleving van de 40-secondenregel, maar kijkt niet of de slacht volgens bepaalde halalstandaarden gebeurt.
De enige die hier wel op toezien zijn dus de keurmerken. Hoeveel dat er precies zijn, is moeilijk te zeggen. Naar schatting gaat het om enkele tientallen. In principe kan iedereen zelf een keurmerk oprichten. Aan het religieuze aspect van de keurmerken wordt door de overheid geen eisen gesteld. Toch mag je niet iets halal noemen als dat het niet is, want dat is consumentenmisleiding.
Het keuren beperkt zich niet tot de slachterijen waar het vlees wordt geslacht. Elke stap in het productieproces heeft namelijk een eigen halalcertificaat: de kruiden in de worsten, het paneermeel van de kroketten en de olie waarmee de machines worden gesmeerd. Voor keurmerken is het belangrijk om van elk ingrediënt te weten dat het halal is. Als er ergens in het proces bijvoorbeeld alcohol wordt gebruikt, is het eindproduct niet halal. De keurmerken zijn dus ook bedoeld als garantie van het ene naar het andere bedrijf.
Wasim al Shaman van keurmerk Halal Quality Control, het grootste Nederlandse halalkeurmerk in vlees, ziet dat het aantal keuringsaanvragen stijgt. "Tegenwoordig is het voor bedrijven steeds belangrijker om een halalcertificaat te hebben, zelfs als het vrij duidelijk is dat een product halal is. Zo ben ik laatst nog naar het buitenland geweest om een fabrikant van ingeblikte perziken te keuren. Als het mij wordt gevraagd, doe ik het. Dit is gewoon business."
Meer transparantie
Een aantal keurmerken erkent dat meer transparantie hard nodig is. Maar tegelijk zeggen ze ook dat consumenten hen kunnen bellen of mailen als zij willen weten op welke manier hun stuk vlees is geslacht. Keurmerk Halal Correct werkt aan een kleurensysteem op de verpakking, zodat je als consument kunt zien op welke wijze het dier is geslacht.
Pogingen in het verleden om een standaard voor halal te formuleren of een landelijk keurmerk op te zetten mislukten. Het bleek niet mogelijk de verschillende opvattingen bij elkaar te brengen.
"We moeten als gemeenschap opstaan en eisen van deze instanties dat ze transparant zijn", zegt Halil Karaaslan van het CMO. "Niet alleen met een sticker, maar ook met bijvoorbeeld een lijst op een website, zodat de consument zelf kan controleren hoe het dier is geslacht."


Nieuwe beursvloerindeling Horticontact 2020

07-02-2019 - 0 reacties De glastuinbouwbeurs HortiContact introduceert een compleet nieuwe indeling voor de 2020-editie. De nieuwe speelsere indeling telt meerdere themagebieden zoals HortiPackaging, Soft Fruit Experience, Fossielvrij, Cannabis en Innovatiezone.


Mechan Groep zoekt chef werkplaats

07-02-2019 - 0 reacties Mechan Groep is de leukste en meest professionele agrarische werkgever van Nederland. Naast importeur van de gerenommeerde tractormerken Fendt, Massey-Ferguson en Valtra zijn we ook importeur van meerdere agrarische machinemerken zoals Fella, Bogballe en Holder. Ons motto ‘Equip to Grow’ verwijst niet alleen naar groei van het gewas, maar juist ook die van kennis, groei van het bedrijf, de dealers en de medewerkers.  Wat ga jij doen?Onze werkplaats en logistiek terrein worden jouw domein. Je stuurt een team van 8 FTE met enthousiaste, gemotiveerde…


Prima rapport, maar Fed gaat niets terugdraaien

06-02-2019 - 0 reacties Januari kent 304.000 nieuwe banen en lonen die 3,2% hoger liggen dan 1 jaar eerder. Voor meerdere analisten was dat bericht over de Amerikaanse arbeidsmarkt voldoende om de recent begraven kans op renteverhogingen nieuw leven in te blazen.


Rotterdams onderzoek: gezonde leefstijl leidt tot zes jaar langer leven

05-02-2019 - 0 reacties Wie niet rookt, niet kampt met overgewicht en een gezonde bloeddruk heeft, leeft gemiddeld zes jaar langer. Dat blijkt uit een groot, langlopend Rotterdams bevolkingsonderzoek.
Nederlandse onderzoekers publiceerden daarvan gisteren een tussenresultaat in het medische vakblad PLoS Medicine.
Voor het onderzoek zijn de gegevens van ruim 9000 personen gebruikt die deelnamen aan de zogenoemde Rotterdam Study. Daarin wordt sinds 1989 de gezondheid van inwoners van de Rotterdamse wijk Ommoord bijgehouden.
Negen jaar eerder ziek
De onderzoekers gebruikten data van 1989 tot 2012. Volgens onderzoeksleider en epidemioloog van het Erasmus MC Arfan Ikram is er met het onderzoek voor het eerst "met keiharde data" aangetoond wat de relatie is tussen leefstijl en het risico op het oplopen van een of meerdere levensgevaarlijke ziekten.
Normaliter worden voor soortgelijke onderzoeken computermodellen gebruikt of wordt er vaak slechts één ziekte uitgelicht, zegt Ikram.
In het Rotterdamse onderzoek is gekeken naar de zes ziekten die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO het vaakst leiden tot de dood: kanker, degeneratieve hersenziekten (dementie), hartziekten, diabetes en chronische longziekten.
Er is onder meer bijgehouden wanneer iemand voor het eerst met een van die ziekten werd geconfronteerd. Mensen die te zwaar zijn, roken én een hoge bloeddruk hebben, blijken gemiddeld negen jaar eerder zo'n ziekte op te lopen dan iemand met een gezondere leefstijl.
In ruim een kwart van de gevallen lopen ongezondere personen als eerste een hartziekte op. Van de personen die gezond leven, is die kans bijna 10 procent lager. Bij deze groep blijkt kanker het vaakst - in bijna een derde van de gevallen - de eerste ziekte.
Dementie
Grootste verschil tussen de twee groepen is de kans op dementie als eerste grote aandoening waarmee ze te maken krijgen. Bij mensen die gezond leven is dat bijna 20 procent. Bij een ongezonde leefstijl is dat iets meer dan 4 procent.
Volgens onderzoeksleider Ikram is dat verschil te verklaren door het gegeven dat gezondere mensen in de regel later ziek worden, waardoor de kans op het oplopen van een ouderdomsziekte als dementie simpelweg toeneemt.
Ikram: "Ze hebben dan met hun leefstijl al andere ziektebeelden voorkomen. Natuurlijk ga je ergens aan dood. Maar als je gezond leeft, kun je langer genieten van een leven zonder ziekte."
Uit het Rotterdamse onderzoek blijkt dat van alle mensen - gezond of ongezond - 9 van de 10 mensen boven de 45 jaar uiteindelijk een levensbedreigende ziekte oploopt.


Geïntimideerde boeren voelen mes op keel

01-02-2019 - 8 reacties

Originele beschrijving

Het geweld van dierenactivisten is weer opgelaaid, zeggen meerdere betrokkenen. Na jaren van bedreiging, vernieling en brandstichting schakelden veel radicale groeperingen over op het ’kapot procederen’ van dierenfokkers, maar inmiddels wordt er weer volop geïntimideerd en voelen boeren het mes op de keel.


Russische chauffeurs staken in exportgebied

29-01-2019 - 0 reacties Meerdere vrachtwagenchauffeurs in Rusland zijn de afgelopen weken in protest gegaan tegen de lage prijzen. Zij protesteren in het zuiden van Rusland, een gebied waar veel export plaatsvindt. Inmiddels lijkt er ook een keerpunt te zijn bereikt op de tarwemarkt.


Maisonderzaai én grasland verzorgen met de Güttler

26-01-2019 - 0 reacties Vanaf dit jaar is het op zand- en lössgrond verplicht om vóór 1 oktober een vanggewas te hebben gezaaid. Het beste kan dit gebeuren door middel van onderzaai, want hakselen voor oktober en dan ook nog inzaaien of gelijktijdige inzaai van mais en gras is niet echt een optie. Er zijn de laatste tijd meerdere maisonderzaaimachines op de markt gekomen, maar daarmee kan men alleen maar onderzaaien in mais. De rest van het jaar staat de machine in de schuur en als de regels veranderen staat de machine voor altijd werkeloos in de schuur...   De Güttler GreenSeeder is eigenlijk…


Door wolf gedupeerde boeren wachten maanden op hun geld: Provincie tikt faunabureau op de vingers

16-01-2019 - 0 reacties Maanden wachten op je geld als een wolf één of meerdere van je schapen heeft doodgebeten. Of tientallen weken wachten op duidelijkheid of een doodgebeten schaap daadwerkelijk door een wolf is gegrepen. Verschillende schapenhouders uit de provincie beklagen zich over de enorme wachttijden bij de instantie die het faunabeleid van de provincie uitvoert: Bij12.


Krone Comprima met extra camera’s

06-01-2019 - 0 reacties Camera’s verhogen de veiligheid. Om het werken met meerdere camera’s te vereenvoudigen biedt Krone het automatisch omschakelen van twee camera’s ...


Offringa per 1 januari 2019 Valtra-dealer voor heel Flevoland

02-01-2019 - 0 reacties Offringa neemt de verkoop- en service-activiteiten van Valtra in de Flevopolder over van Van Arendonk. Offringa heeft al een Valtra dealerschap in Creil, in de Noordoostpolder, van waaruit nu voorlopig heel Flevoland bediend gaat worden. Er zijn nu concrete plannen voor een tweede locatie voor Valtra in de Flevopolder. Deze ontwikkeling past in de visie van Mechan Groep, zegt Marc de Haan, directeur Valtra. Onze dealers gaan een groter gebied bewerken vanuit meerdere vestigingen.


Offringa per 1 januari 2019 Valtra-dealer voor heel Flevoland

24-12-2018 - 0 reacties Offringa neemt de verkoop- en service-activiteiten van Valtra in de Flevopolder over van Van Arendonk. Offringa heeft al een Valtra dealerschap in Creil, in de Noordoostpolder, van waaruit nu voorlopig heel Flevoland bediend gaat worden. Er zijn nu concrete plannen voor een tweede locatie voor Valtra in de Flevopolder. “Deze ontwikkeling past in de visie van Mechan Groep”, zegt Marc de Haan, directeur Valtra. “Onze dealers gaan een groter gebied bewerken vanuit meerdere vestigingen.” Offringa is een professioneel dealerbedrijf dat gespecialiseerd is in verhuur, service en verkoop…


Eetverslaving is een groot woord

23-12-2018 - 0 reacties Een van de vragen die telkens opduiken in de discussie over obesitas is of eten verslavend is. Het is een dankbaar onderwerp omdat het leidt tot uiteenlopende standpunten. Het is een mooi voorbeeld van een definitiekwestie, met meerdere waarheden dus.


Aftrap #Marcbezoekt 12 provincies en 17 sectoren

21-12-2018 - 0 reacties De komende maanden gaat voorzitter Marc Calon door Nederland op bezoek bij meerdere LTO-leden.


Spreeuwensterfte Den Haag waarschijnlijk door natuurlijke vergiftiging

21-12-2018 - 0 reacties Eind oktober en begin november 2018 zijn in Den Haag enkele honderden spreeuwen dood gevonden. De vogels werden op meerdere avonden levenloos aangetroffen rondom het Huijgenspark, waar de dieren overnachten. De spreeuwen zijn waarschijnlijk gestorven door een natuurlijke vergiftiging van de taxusplant.