Maken

Volg al het nieuws over Maken, een van de 18053 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Maken nieuwsbrief.

Maken nieuws

Landbouwministerie: grote omslag nodig in sector

21-09-2021 - 0 reacties DEN HAAG (ANP) - Opnieuw staat de begroting van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in het teken van de grote omslag die de agrarische sector moet maken. De natuur moet beter beschermd, het boeren moet groener en het dierenwelzijn moet worden verbeterd.
Het bericht Landbouwministerie: grote omslag nodig in sector verscheen eerst op Nieuws.nl.


EV kost miljoenen banen, volgens Toyota

21-09-2021 - 0 reacties De grote baas Akio Toyoda denkt dat de EV miljoenen banen gaat kosten. Aangezien ze geen EV’s maken en veel mensen in dienst hebben, heeft Akio een punt. Niet elke fabrikant maakt even lekker de transitie naar nieuwerwetse technieken. Gek genoeg lijkt Toyota in de hoek te zitten waar de klappen gaan vallen. Het merk […]


Bruggen van dit bedrijf zijn wereldwijde hit: ‘Allemaal van kunststof, want staal en beton zijn passé’

20-09-2021 - 0 reacties FiberCore Europe heeft de potentie uit te groeien tot een multinational. En dat allemaal dankzij InfraCore. Een innovatief kunststof bouwmateriaal dat de laatste jaren flink aan populariteit wint. IJzersterk en duurzaam. Perfect om vliegtuigvleugels, windmolens en scheepsrompen van te maken. Maar ook sluizen en bruggen, die wereldwijd een hit zijn. ,,Zelfs het dek van de Brienenoord- of Haringvlietbrug leent zich prima voor een kunststof rijbaan.”


VVD, D66 en CDA willen begrotingsplannen maken met 'brede midden'

19-09-2021 - 0 reacties Op initiatief van VVD-Kamerlid Sophie Hermans gaan de drie formerende partijen samen met het "brede politieke midden" op zoek naar meerderheden voor plannen voor de begroting van volgend jaar. Dinsdag is Prinsjesdag, waarna twee marathondebatten over de begrotingsplannen van het kabinet worden gehouden. Tijdens die debatten moeten de Kamerfracties met kansrijke voorstellen voor het komende jaar komen.


Britse voedselindustrie heeft tekort aan CO2

18-09-2021 - 0 reacties LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De beslissing van kunstmestproducent CF Industries om twee Britse fabrieken stil te leggen vanwege de hoge gasprijzen in Europa heeft onverwachte gevolgen voor de Britse voedselindustrie. Die heeft een tekort aan CO2, dat gebruikt wordt om dieren in het slachthuis te bedwelmen, maar ook bij het vacuüm verpakken van producten en voor het maken van droogijs. De koolstofdioxide is een bijproduct van het maken van kunstmest.


Tata wil na 2025 alleen nog staal maken met gas en daarna waterstof

15-09-2021 - 0 reacties Tata Steel stapt in 2025 over over van kolen naar gas en, nog weer later, waterstof. Daarmee wil het staalbedrijf zijn productie in IJmuiden verduurzamen. Over vier jaar zal het geen staal meer maken met de zeer vervuilende cokes.


Gaten schieten in Brabants grondwaterbeleid: 'Bezwaren maken zeker kans'

13-09-2021 - 0 reacties De manier waarop Brabant de verdroging aanpakt, voldoet niet altijd aan Europese wetten en regels. Dat staat in een onderzoek van drie wetenschappers in opdracht van Natuurmonumenten, Brabants Landschap en de Brabantse Milieu Federatie. Als iemand bezwaar maakt tegen het oppompen van grondwater, zou die best wel eens gelijk kunnen krijgen van de rechter, zo staat er in het stuk.
De drie wetenschappers bestudeerden wat Europese wetten en regels betekenen voor de Brabantse maatregelen tegen verdroging.
Grote rechtszakenHet rapport doet denken aan de grote rechtszaken waarmee de Nederlandse overheid werd gedwongen iets te doen tegen broeikasgassen (de Urgendazaak in 2019) en stikstof. Volgens Lars Koreman van Natuurmonumenten zijn de Brabantse organisaties niet van plan om zo'n zaak aan te spannen en is het rapport vooral bedoeld om duidelijk te maken dat er snel wat moet gebeuren.
Provinciewoordvoerder Pieter Meulman: "De provincie bestudeert het stuk nog. Maar dat er iets aan de verdroging moet gebeuren, is helder. We zijn er ook al mee bezig."
CommissieDe provincie Brabant presenteerde afgelopen donderdag nog een commissie die maatregelen moet verzinnen tegen de verdroging. In die commissie zitten onder anderen:
de voormalige rijksbouwmeester Floris van Alkemade, oud-VVD-minister van infrastructuur Melanie Maas Geesteranus,bestuurskundige Pieter Tops.De verdroging is een Brabants probleem dat al jaren speelt. De droge zomers in de afgelopen jaren als gevolg van de klimaatverandering versterken het nog eens. Het rapport dat deze week verscheen, gaat vooral over grondwater. Brabant gebruikt meer grondwater dan er wordt aangevuld. Een van de gevolgen is dat de Brabantse natuur in hoog tempo verdroogt.
Verslechtering verbodenVolgens landelijke afspraken zou in 2027 de grondwaterbalans in orde moeten zijn. Maar er is ook afgesproken dat de situatie voor die tijd niet mag verslechteren. Als er in Brabant steeds meer water wordt opgepompt, is dat nu al in strijd met wetten en regels.
Ook voor Natura-2000 gebieden (Brabant heeft er twintig) geldt zo'n principe. Er is tijd om de natuur in die gebieden in orde te brengen maar in de tussentijd mag de natuur er niet op achteruit gaan. Als zulke natuurgebieden verder verdrogen omdat er te veel grondwater wordt opgepompt, zou een rechter maatregelen kunnen nemen, schrijven de wetenschappers in het rapport.
Niet altijd even helderZe betwijfelen of het Brabantse beleid een toetsing door de rechter zou doorstaan. De provincie steekt veel geld in plannen om verdroging te bestrijden maar in die regels staat niet altijd even helder wat ze op moeten leveren. Ook steunt de provincie volgens het rapport wel erg op andere partijen.
In Brabant werken de partijen die met grondwater te maken hebben veel samen:
de provincie, de Brabantse Milieu Federatie, de waterschappen, boerenorganisatie ZLTO,beheerders van natuurterreinen als Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Brabants Landschap.Deze partijen zitten regelmatig om de tafel. Koreman: "Door die goede samenwerking zijn we er ook helemaal niet op uit om naar de rechter te stappen."
Dat het provinciebestuur tientallen miljoenen investeert in maatregelen tegen de verdroging, maar het blijkbaar toch niet lukt om alle regels en afspraken na te komen, zegt ook wat over de hardnekkigheid van het probleem.


Razendsnel, elektrisch en voordelig: MG’s nieuwe Marvel R is goed, maar nog geen 10

09-09-2021 - 0 reacties Na de succesvolle ZS EV en de plug-inhybride EHS brengt het Chinese MG nu een derde SUV op de markt. De Marvel R is snel, modern en een stuk voordeliger dan de meeste concurrenten. Zeker gezien de prijs maken de Chinezen indrukwekkende stappen, maar in de details is er nog wel wat werk te doen.


Intel steekt miljarden in Europese chipfabrieken: 'Auto is computer op wielen'

08-09-2021 - 0 reacties De Amerikaanse chipmaker Intel wil de komende tien jaar tot wel 80 miljard euro steken in het vergroten van de chipproductie in Europa. Intel wil vooral meer chips voor auto's gaan maken, nu automerken nog jaren zullen kampen met chiptekorten.


Tilburg wil bouw mestverwerker op De Spinder tegenhouden

03-09-2021 - 0 reacties De gemeente Tilburg vraagt de provincie om de vergunning voor een grote mestverwerker op De Spinder in te trekken. Multinational VTTI wil aan de Vloeiveldweg eind van dit jaar beginnen met bouwen. Volgens de provincie Brabant zijn de vergunningen voor het project verstrekt en onherroepelijk. Volgens Tilburg komt de bouw van de installatie 'nu niet goed uit'.
VTTI wil aan de Spinder een fabriek bouwen waar 300.000 ton afval - voor het grootste deel mest - wordt vergist. Het gas dat uit het afval komt, gaat als groen gas naar het aardgasnet; een deel ervan wordt gebruikt om mest te drogen en er zo korrels van te maken die VTTI als meststof verkoopt.
De provincie en de gemeente hebben in 2012 al over de nieuwe vergister aan de Vloeiveldweg gesproken. Van dat jaar zijn ook de eerste vergunningen die later nog een paar keer zijn aangepast.
OphefVeel mensen dachten al lang niet meer aan het plan, zodat de aankondiging van VTTI op 12 augustus dat de bouw ging beginnen voor ophef in Tilburg zorgde. Omwonenden zijn bang voor stank en overlast door vrachtverkeer. In de provincie bestaat ook weerstand tegen mestverwerking bij een grote groep Brabanders, die vinden dat het mestoverschot alleen maar opgelost kan worden door de veestapel te halveren.
'Als college willen wij toewerken naar brede welvaart op basis van een duurzame en circulaire economie waarbij gezondheid van onze burgers op de voorgrond staat,' schrijft het Tilburgs college nu in de brief aan de provincie. Volgens de gemeente is het mogelijk om een vergunning in te trekken als er in de drie jaar na afgifte geen gebruik van is gemaakt.
StikstofcrisisDe Tilburgse wethouder Oscar Dusschooten zegt: "De bouw van een mestvergister komt nu niet uit." Hij koppelt de mestvergister aan de stikstofcrisis. 'Tilburg ligt tussen drie Natura 2000 natuurgebieden. Dat maakt het al moeilijk om nieuwbouwplannen uit te voeren. Toen we in 2011 en 2018 met de provincie over deze mestvergister spraken, was de stikstofcrisis nog niet aan de orde.'
De provincie Brabant is al een poosje bezig om een lijst te maken van locaties waar mestverwerking plaats kan vinden. Dusschooten: "Laten we nu eerst dat gesprek voeren."
Gemeenten tegen de provincieHet is niet voor het eerst dat de provincie, die de vergunningen voor mestverwerkers afgeeft, tegenover een gemeentebestuur staat. De gemeente Oss en de gemeente Bernheze voerden rechtszaken om de bouw van mestverwerkers met provinciale vergunningen tegen te houden. Vier gemeenteraden in Wes-Brabant hebben al uitgesproken dat er in hun gemeente geen plek is voor grootschalige mestverwerking.


Zoveel CO2-uitstoot komt er van een elektrische Polestar 2

02-09-2021 - 0 reacties Polestar wil inzichtelijk maken hoeveel CO2-uitstoot er toe te schrijven is aan de Polestar 2. Dat het merk zo open wil zijn, kondigde het een jaar geleden al aan. Nu is men klaar met analyseren en krijgen we de harde cijfers te zien.


ZLTO waarschuwt telers voor tv-programma

31-08-2021 - 0 reacties Brancheorganisatie ZLTO waarschuwt boeren en tuinders voor het RTL tv-programma 'Op de zaak'. Zelf werd ZLTO ook benaderd.
Het programma benadert individuele boeren en tuinders. Ze doen zich volgens ZLTO voor als journalisten die een positieve reportage willen maken, maar uiteindelijk blijkt dat betaald…


Omgeving De Groot langs A2 bij Hedel is en blijft veiligheidsrisicogebied, politie mag preventief fouilleren

31-08-2021 - 0 reacties HEDEL - Burgemeester Henny van Kooten van Maasdriel heeft de termijn verlengd van de status die grootschalige controles mogelijk maken rond het bedrijf De Groot langs de A2 bij Hedel. De omgeving van het bedrijf blijft zeker tot 1 december veiligheidsrisicogebied. De huidige termijn loopt tot 1 september.


Weerbericht: Overwegend bewolkt met soms een bui

27-08-2021 - 0 reacties 's Ochtends trekken wolkenvelden over het land. Soms klaart het op, maar vooral het oosten krijgt te maken met buien.


Spannende weken voor wijnboeren: ‘Als het nu gaat regenen is het afgelopen met de oogst’

26-08-2021 - 0 reacties Kleine wijngaarden in de regio kregen dit seizoen met veel regenval te maken. Er komt daarom een spannende tijd aan voor wijnboeren, zoals in het Groene Hart. ,,Met herfstachtige taferelen is mijn oogst ten einde.”


Festivals en natuur, ze kunnen elkaar mooier maken. Als ze door mogen gaan tenminste, en dat is het probleem

26-08-2021 - 0 reacties Muziek hoeft zich niet te beperken tot de concertzaal, beeldende kunst kan ook zonder museum of galerie, theater laat zich ook genieten buiten het, eh, theater. Als er één les te leren is van de festivalcultuur, is het wel deze. Al kunnen daar ook weer ongemakkelijkheden in schuilen.


Strijd over mestverwerker is gestreden: Kovemi in Asten mag doorgaan

25-08-2021 - 0 reacties Mestverwerker Kovemi in Asten kan gewoon door. Dat blijft uit een uitspraak van de Raad van State woensdagmorgen. Over de provinciale vergunningen voor Kovemi loopt een jarenlange juridische strijd. Volgens de Raad van State is er met de geurcijfers in de laatste vergunning niets mis.
In 2016 gaf de provincie Kovemi een vergunning om per jaar 80.000 ton mest te verwerken. Daarvoor lag dat getal een stuk lager, 6000 ton per jaar.
Mens, Dier en PeelVanaf dat moment heeft de stichting Mens, Dier en Peel de vergunningen voor Kovemi aangevochten. Dat leek eind 2018 succesvol toen de Raad van State de vergunning voor Kovemi van tafel veegde.
Volgens de Raad van State kon de provincie in 2018 niet aannemelijk maken dat de stank van het bedrijf binnen de wettelijke normen zou blijven. De stichting Mens, Dier en Peel had in Den Haag onderzoek laten zien dat betwijfelde of de luchtwassers van het bedrijf wel zo effectief waren als op papier was voorgespiegeld.
Nieuwe berekeningenDe provincie heeft de vergunningen voor Kovemi in de loop der jaren een aantal malen aangepast. In juni kwam de provincie met de laatste versie. Die ging vergezeld van geurmetingen en nieuwe berekeningen. Volgens de uitspraak van de Raad van State van woensdag is er geen reden om aan die laatste cijfers te twijfelen. Het laatste beroep van de Stichting Mens, Dier en Peel tegen de vergunning voor Kovemi is daarmee verworpen.
Voorzitter Jan van Hoof van Mens, Dier en Peel neemt op zijn vakantieadres wel de telefoon op maar heeft het vonnis nog niet gelezen. De uitspraak valt hem zwaar. "De overheid heeft voortdurend de regels aangepast en komt daar nu mee weg. Ik vind het schandalig."


Onrust door plannen voor grote mestverwerker op bedrijventerrein in Tilburg

24-08-2021 - 0 reacties Dat multinational VTTI eind dit jaar wil beginnen met de bouw van een mestvergister op De Spinder zorgt voor onrust. Tilburgers voelen zich overvallen en hebben niet de indruk dat ze betrokken zijn bij het plan. De principiële tegenstanders van mestverwerking zoeken in de papieren naar mogelijkheden om de vergunning aan te vechten.

"Het kan niet zo zijn dat vergunningen worden afgegeven voor een mogelijk overlastgevend bedrijf zonder de gemeenteraad, omwonenden en milieuorganisaties daarover te informeren", schrijft PvdA-raadslid Bea Mieris in schriftelijke vragen aan het Tilburgse college. Het is duidelijk dat zij nog bezig is op een rijtje te krijgen wat er nu precies aan de hand is.
Hetzelfde geldt voor de Partij van de Dieren in het provinciebestuur die een reeks vragen heeft gesteld. Voor de politici is de komst van de mestverwerker een verrassing.
Dat geldt ook voor de Wijkraad Noord: "De gemeente heeft toch de morele plicht om de bewoners bij zulke ontwikkelingen te betrekken." zegt Harrie Meeuwesen, voorzitter van de wijkraad. "Ze plompen gewoon die fabriek hier. Zo gaat de overheid met de bewoners om."
Plannen zijn niet nieuwOpvallend genoeg zijn de plannen voor de mestvergistingsinstallatie niet van vandaag of gisteren. Journalisten besteedden jaren geleden al aandacht aan de plannen. De provincie, die de vergunningen afgeeft, is al jaren met de initiatiefnemers in gesprek. De eerste contacten gaan terug tot voor 2012.
De laatste vergunning dateert van 2018 en die is volgens de provincie inmiddels definitief. "Het bouwen en in gebruik nemen van de vergister volgens deze vergunning is toegestaan", aldus de provincie.
VTTI gaat in Tilburg een installatie bouwen waar 325.000 ton afval wordt vergist. Het grootste deel daarvan is mest. Bij dat vergisten komt biogas vrij dat VTTI gaat gebruiken om mest te drogen tot korrels die het bedrijf kan verkopen. Een deel van het biogas wordt opgewaardeerd tot groen gas dat naar het aardgasnet gaat.
Veel weerstandMestvergisters kunnen in Nederland op veel weerstand rekenen. Aan de ene kant heeft dat te maken met angst voor stank en vrachtverkeer bij omwonenden. Maar het verzet is vaak ook principiëler van aard. Milieuorganisaties zoals de Brabantse Milieu Federatie vinden dat het mestoverschot aangepakt moet worden door de veestapel te verkleinen.
Ze staan daarmee recht tegenover de provincie die vindt dat er voldoende mestverwerkers moeten zijn om het Brabantse mestoverschot te verwerken. Het rijk verstrekt subsidies van tientallen miljoenen omdat het biogas als een goede vervanger van aardgas wordt gezien.
Drie keer zo veelEen deskundige van het Brabants Burgerplatform heeft de provinciale vergunning voor de mestverwerker bestudeerd en zegt dat er een fout in de berekeningen zit. Volgens hem gaat de Tilburgse installatie drie keer zo veel geur uitstoten als in de vergunning staat.
De organisatie van lokale actiegroepen tegen de intensieve veehouderij verwijst daarbij naar twee andere Brabantse mestvergisters waarbij juist de lastige geurberekeningen lange juridische procedures veroorzaakten.
Of het in Tilburg ook zo ver komt, is nu nog onduidelijk. Tot nu toe heeft zich nog niemand gemeld die de vergunning voor VTTI bij de rechter aan wil vechten.


Weerman durft garantie te geven op drie droge dagen: 'Met veel zonneschijn'

22-08-2021 - 1 reacties Ook deze zondag kunnen we in de loop van de dag te maken krijgen met plaatselijk fikse buien. "Daar kan misschien wat onweer bij voorkomen", vertelt Alfred Snoek van Weerplaza. Maar voor het begin van komende week heeft hij goed nieuws.
"Maandag, dinsdag en woensdag worden droge dagen, die garantie durf ik te geven", vertelde Alfred zondagochtend in het radioprogramma Weekend! op Omroep Brabant. "Met naast wat stapelwolken ook veel zonneschijn in de middag. De wind waait uit noordoostelijke richting en is matig van kracht, kracht drie tot vier. De wind is dus wel aanwezig, maar niet storend. Geholpen door de zon weet de temperatuur maandag en dinsdag op te lopen naar 22 of 23 graden. Woensdag moeten we een graadje inleveren."
Dalende temperaturenMaar later in de week dalen de temperaturen weer. "Dan komen we uit op maximaal 18 tot 20 graden, al zien we ook dan nog regelmatig de zon doorbreken. Donderdag, vrijdag en in het weekend kunnen we met name 's middags met een enkele bui te maken krijgen, maar dit worden geen heel natte dagen."
Ook deze zondag komen in de loop van de dag op steeds meer plaatsen een paar buien tot ontwikkeling. "Plaatselijk echt een flink exemplaar. Hier kan misschien ook wat onweer bij voorkomen. Maar dit wordt niet een volledig verregende dag, er zijn ook zeker droge momenten. De wind gaat wat aanwakkeren. Het is 17 of 18 graden en als even de zon doorbreekt 20, maar dat is het echt voor vandaag."


Wetenschappers steeds vaker geïntimideerd na publiek optreden

21-08-2021 - 0 reacties Wetenschappers krijgen na publieke optredens steeds vaker te maken met felle reacties en bedreigingen, niet alleen van anonieme betweters op sociale media, maar ook van eigen collega’s. Dat schaadt niet alleen hen persoonlijk, maar ondergraaft ook het maatschappelijk debat en onze democratische waarden, zegt Ineke Sluiter, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) in Trouw.