Maken

Volg al het nieuws over Maken, een van de 17358 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Maken nieuwsbrief.

Maken nieuws

Glastuinbouw Nederland lanceert campagne‘Trotse werkgevers, gedreven werknemers’‘

21-06-2021 - 0 reacties Glastuinbouw Nederland lanceerde vrijdag 18 juni de campagne ‘Trotse werkgevers, gedreven werknemers, met als slogan: ‘Love your people like your crop’. Verantwoordelijkheden en verplichtingen van werkgevers richting hun (in-ternationale) medewerkers staan daarin centraal. Het initiatief is gericht op ondernemers met als doel hen nog bewuster te maken van de verantwoordelijkheden die zij hebben richting hun internationale werknemers.


Verloren slachtafval op de A27 bij Oosterhout zorgt voor veel stankoverlast

18-06-2021 - 0 reacties Een vrachtwagen heeft vrijdag aan het einde van de ochtend een lading slachtafval verloren op de oprit van de A27 bij Oosterhout. Dit zorgt voor veel stankoverlast in de omgeving. Er wordt gezocht naar een oplossing om dit zo snel mogelijk op te ruimen, laat de politie weten. De oprit is afgesloten.
Rond halftwaalf ging het mis. Het is nog niet duidelijk hoe de vrachtwagen het afval heeft kunnen verliezen. Vermoedelijk gaat het om restanten van dierenhuiden die worden gebruikt voor het maken van leren producten.
Wind richting OosterhoutDe wind staat richting Oosterhout dus dit kan daar voor veel stankoverlast zorgen. De politie krijgt hier veel telefoontjes over.


15.000 Nederlandse boeren en tuinders helpen Nederland aan water

16-06-2021 - 0 reacties Het weer in Nederland lijkt steeds grilliger te worden. Daar waar we jarenlang te maken hebben gehad met droogte is het nu erg wisselend. Zo heeft het dit jaar in mei veel geregend en is het nu alweer een periode droog. Deze extreme afwisseling brengt problemen voor de grondwaterstand met zich mee.…


Moeilijk sperziebonenjaar nu nog gecompliceerder door crisis Marokko-Spanje

16-06-2021 - 0 reacties De recente spanningen op regeringsniveau tussen Marokko en Spanje maken het er niet makkelijker op voor de importeurs en exporteurs van groenten en fruit in beide landen. En het jaar was al zo gecompliceerd door tegenvallende weersomstandigheden, meerdere golven van coronabesmettingen en daaropvolgende…


DNB: Nederlandse economie herstelt krachtig en vlot van pandemie

14-06-2021 - 0 reacties De Nederlandse economie zal vanaf nu "krachtig en vlot" herstellen van de historisch zware krimp. Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB) in de halfjaarlijkse economische ramingen.
De groei komt volgens de ramingen dit jaar uit op 3,1 procent en volgend jaar zelfs op 3,7 procent. Pas in 2023 normaliseert de groei naar 1,9 procent. Voor dergelijke hoge groeipercentages moet je terug naar eind jaren 90 en het jaar 2000. De economie groeide toen vier jaar achtereen ongewoon hard met 4 tot 5 procent per jaar, vlak daarna klapte de internetzeepbel en stortte de economie ineen.
DNB gaat er in de verwachting van uit dat met de grootschalige vaccinaties alle contactbeperkende maatregelen dit jaar afgebouwd worden en volgend jaar niet meer nodig zijn. Consumenten herwinnen daarmee alle ruimte en vertrouwen voor consumptie op grote schaal, ook omdat de werkloosheid laag is en meer mensen de arbeidsmarkt betreden.
Rekenwerk
Eerdere ramingen waren minder optimistisch over de krimp en het herstel. Volgens DNB-directeur Olaf Sleijpen was dat geen "slecht rekenwerk" en is vooral sprake van voortschrijdend inzicht. "Het aanpassingsvermogen van de economie bleek groter dan gedacht en de wereldhandel deed het beter dan verwacht."
De Nederlandse economie presteert in vergelijking met andere eurolanden ook beter en is per saldo minder hard geraakt door de pandemie. De economie van het eurogebied kromp in het eerste kwartaal van dit jaar met 5,1 procent, de Nederlandse met 3,4 procent. Dat heeft te maken met het kleiner belang van het toerisme voor de economie, in vergelijking met bijvoorbeeld Frankrijk of Spanje. Nederland is ook relatief gedigitaliseerd, wat het thuiswerken en winkelen ten goede kwam. Ook de forse stijging van de huizenprijzen droeg bij aan de economische groei.
DNB verwacht dat de huizenprijzen dit jaar met gemiddeld 10 procent zullen stijgen, volgend jaar jaar met 5,5 procent en in 2023 met 3,5 procent. De opwaartse druk op de huizenprijzen wordt veroorzaakt door de grote bestedingsruimte, weinig werkloosheid, de lage hypotheekrente en het kleine woningaanbod.
Scenario's
Omdat er door de pandemie best veel onzekerheid is, heeft de centrale bank twee alternatieve pandemiescenario's. In het milde scenario is de pandemie in het najaar volledig onder controle en geven consumenten massaal geld uit. De economische groei komt dan 0,4 procentpunt hoger uit.
In een zwaar scenario steken nieuwe virusvarianten de kop op, zijn vaccinaties ontoereikend en zijn contactbeperkingen tot in 2023 nodig. De economische groei valt dan 1,1 procentpunt lager uit.


Gaat biomassa voor energie nu in de ban? Kunnen we wel zonder?

13-06-2021 - 0 reacties Is het einde van biomassa als energievoorziening nabij? Deze week besloot demissionair staatssecretaris Yesilgöz (Economische Zaken en Klimaat) om voorlopig geen nieuwe subsidies meer te geven voor het opwekken van energie uit 'houtige biomassa', daartoe opgeroepen door de vorige Tweede Kamer.
Maandag oordeelde een rechtbank dat de geplande biomassacentrale van Vattenfall in Diemen er weliswaar mag komen, ondanks protest van omwonenden en milieuorganisaties, maar het bedrijf wacht nog tot minstens 2022 voordat er gebouwd wordt. Als dat al gaat gebeuren.
Als het aan milieuorganisatie Mobilisation for the Environment ligt is het gebruik van biomassa voorbij, maar deskundigen denken dat we niet zonder kunnen.
'Een goed begin'
Het besluit om geen nieuwe subsidies te geven vindt Johan Vollenbroek een goed begin. Vollenbroek probeert met zijn actiegroep Mobilisation for the Environment de bouw van energiecentrales voor biomassa in Nederland tegen te houden. Zijn poging om de centrale in Diemen te stoppen is vooralsnog mislukt, maar hij gaat in beroep tegen dat vonnis.
En Vollenbroek put hoop uit een verklaring van bestuursvoorzitter Anna Borg van het Zweedse bedrijf, eerder dit jaar. "Als Nederlanders geen biomassacentrale willen", zei zij, "dan gaat het niet door. Wij zijn geen houtstookbedrijf, maar een energiebedrijf."
Net als veel andere milieuorganisaties heeft de actiegroep van Vollenbroek een principieel probleem met het opstoken van hout(snippers), om zo energie op te wekken. "Dat deden de Romeinen ook al. Hebben we in 2000 jaar niets beters kunnen bedenken? In landen als Roemenië en Bulgarije zit er nog logica achter, want daar wordt sowieso veel hout gebruikt in het dagelijks leven. In de zomer verzamel je het, in de winter stook je het op."
Maar Nederland is te klein voor biomassa, zegt Vollenbroek. "Alleen al de warmtecentrale van Purmerend stookt in zijn eentje al het hout op dat Staatsbosbeheer kan leveren. En dus moeten wij hout halen uit andere landen. Wij krijgen noodkreten binnen uit Baltische landen: 'Ze slopen hier hele bossen, omdat jullie zo nodig klimaatneutraal moeten doen'."
De oplossing, volgens Vollenbroek en zijn medestanders, is om al het geld en alle energie weg te halen uit biomassa en die in andere duurzame energiebronnen te stoppen, meer werk te maken van isolatie en efficiënt gebruik te maken van energie die er al is.
'We hebben geen keuze'
"De suggestie dat we iets te kiezen hebben, is een geveinsde luxe", zegt onderzoeker Bart Strengers, die zich bij het Planbureau voor de Leefomgeving bezighoudt met de toekomst van biomassa. "We hebben met elkaar afgesproken dat de hele wereld moet 'decarboniseren'. Europa in 2050 of liefst nog eerder. Als je gaat rekenen, kom je tot de conclusie dat je alles keihard nodig hebt: wind, zon, geothermie, maar ook biomassa."
Dat laatste kan in principe duurzaam, zegt Strengers. "Fossiele brandstoffen zaten miljoenen jaren in de grond. Als je die verbrandt, dan is het weg; de atmosfeer in. Maar bos groeit in principe gewoon aan. Het frame dat we oerbossen verstoken in biomassacentrales is simpelweg onjuist. Het zijn vooral reststromen uit de bosbouw, landbouw en landschapsbeheer die worden gebruikt. Duurzaamheidscriteria verbieden dat het uit biodiverse bossen komt."
Nu komt bijna 12 procent van het energieverbruik in Nederland uit duurzame bron, rekent Strengers voor. Meer dan de helft daarvan komt van biomassa, waarvan ongeveer de helft uit hout bestaat: van huishoudens met open haarden tot biomassacentrales. "Als je dat rigoureus schrapt, ben je verder van je doel."
'Toch nodig'
Bij de politieke discussie in de Tweede Kamer gaat het heel erg over emotie, zo vult Gert-Jan Nabuurs, hoogleraar Europese bosbouw aan de Wageningen Universiteit, aan. "Nederlanders denken bij biomassa al snel aan 'tropische ontbossing', maar dat is ten onrechte: het grootste deel van het benodigde hout produceert Europa zelf, zo'n 40 à 50 miljoen ton per jaar."
Voor de hele EU komt zo'n 6 à 7 miljoen ton uit de VS, zegt Nabuurs. "Maar daar is sinds de tijd van de kolonisten nauwelijks meer oerbos over. En wat er nog is, wordt met rust gelaten, want er is genoeg productiebos voor onder meer de huizenbouw."
Er groeit wereldwijd op dit moment meer productiebos dan er gekapt wordt, zegt Nabuurs. "En het grootste deel daarvan is duurzaam gecertificeerd. Er gaat misschien wel eens iets mis in het bosbeheer, maar niet op grote schaal."
Uiteindelijk is biomassa toch nodig om het gebruik van fossiele brandstoffen in de komende decennia terug te dringen, zegt Nabuurs. "De Tesla's die je nu op de weg ziet, rijden gewoon op steenkool. Daar moet je geen illusies over hebben."


Nederland staat massaal achter haar boeren... Representatief marktonderzoek pluimveesector en varkenshouderij, levert het bewijs

11-06-2021 - 0 reacties Afgelopen week melden we al dat actievoeren zin heeft! De uitkomsten van de enquête die de Europese Consumentenbond BEUC, in het najaar van 2019 hield onder o.a. Nederlandse burgers, levert dat bewijs. De boerenacties in oktober 2019 maakten de Nederlandse burgers bewust van de problematiek waar boeren mee te maken hebben én van het onrecht […]


Akkerbouwers verbijsterd over plan om ruimte te maken voor Waddenzee op vruchtbare landbouwgrond: 'Gaatje in de dijk? Gaatje in je hoofd'

10-06-2021 - 0 reacties "Gaatje in de dijk? Gaatje in je hoofd!" Akkerbouwers zijn verbijsterd over een plan om 'ruimte voor de Waddenzee te maken' op hoogwaardige landbouwgrond waar zij nu aardappels verbouwen die de hele wereld overgaan.


Wetenschappers en Jan Terlouw: maak vlees duurder

09-06-2021 - 1 reacties Vijftig wetenschappers roepen het volgende kabinet op om vlees duurder te maken. “Dat is goed voor Nederland, de boeren, het klimaat en de volksgezondheid”, schrijven zij in een brief aan informateur Mariëtte Hamer. Ook D66-coryfee Jan Terlouw ondertekende de oproep. Alleen door de prijs van vlees te verhogen kan de doelstelling uit het klimaatakkoord – […]


Roep om duurder vlees, suikertaks en inperking vette en zoute voeding zwelt aan

09-06-2021 - 0 reacties Maak ongezond voedsel en vlees duurder. Van verschillende kanten laten voedingsexperts en bezorgde consumenten van zich horen. Juist nu, als het kabinet plannen gaat schrijven, vragen zij om maatregelen: maak het vlees duurder en voer een suikertaks in. Alles om Nederland gezonder te maken.


Gijs (21) maakt de échte Twentse bierkoek: ‘Maar zelfs als ik te diep in het glaasje heb gekeken, vertel ik het recept nog niet’

08-06-2021 - 0 reacties ALMELO/HENGELO - Een bierkoek waar je niet dronken van wordt. Het klinkt gek, maar het bestaat echt. Samen met de Twentse Bierbrouwerij in Hengelo kwamen de Almelose bakkers van Vondelkoeken op het idee om een Twentse bierkoek te maken. Hoe ze smaken? Hoogste tijd om dat te testen.


Soms is ruim zout gebruiken wél een goed idee

08-06-2021 - 0 reacties In de keuken kunnen kleine details vaak een groot verschil maken, weet Ramon Beuk. In de serie Da’s Handig! geeft de tv-kok wekelijks tips die koken voor jou makkelijker maken én je het vertrouwen geven dat het nooit meer kan mislukken. Vandaag: pekelen.


Vlees kweken op Mars? De ruimtevaart zoekt uit of het kan

08-06-2021 - 0 reacties De Europese ruimtevaartorganisatie ESA gaat onderzoeken of het mogelijk is om kweekvlees in de ruimte te produceren. Dat zou goed nieuws zijn voor toekomstige astronauten op de maan of andere planeten: zij kunnen dan vlees maken, zonder dat het vanaf de aarde moet worden ingevlogen.


Onderzoek: industrie maakte winst op gratis CO2-uitstootrechten

08-06-2021 - 0 reacties Het was bedoeld als prikkel om bedrijfstakken schoner te maken: betalen voor CO2-emissie. Maar door uitstootrechten gratis te maken, kon de industrie er miljarden aan verdienen.


‘Vrachtwagens met camera’s in plaats van zijspiegels: gevaarlijk?’

06-06-2021 - 0 reacties ‘Ik zie soms vrachtwagens met camera’s in plaats van zijspiegels’, schrijft lezer H. Sterrenberg. ‘Zal wel vooruitgang zijn, maar nu kun je geen visueel contact meer maken met de chauffeur. Dit komt de veiligheid niet ten goede.’


CBS: driekwart Nederlanders bezorgd over klimaatverandering

04-06-2021 - 0 reacties DEN HAAG (ANP) - De meeste Nederlanders, ongeveer 75 procent, maken zich zorgen over de gevolgen van klimaatverandering voor toekomstige generaties. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Ongeveer 6 procent van alle Nederlanders gelooft volgens het CBS niet in klimaatverandering of trekt het bestaan ervan in twijfel.


DFDS en Volvo Trucks werken samen om elektrische transporten mogelijk te maken

03-06-2021 - 0 reacties GÖTEBORG - DFDS - het grootste transport- en logistiekbedrijf van Noord-Europa - en Volvo Trucks bundelen hun krachten om elektrisch rijden met zware transporten mogelijk te maken. Als eerste stap zet DFDS een volledig ele...Lees meer


Kijk en vergelijk: zo komen de de windturbines tussen Zetten en Dodewaard eruit te zien

02-06-2021 - 0 reacties ZETTEN/ ANDELST - Hoe ziet de Betuwe eruit als er windmolens komen te staan? Zowel initiatiefnemer Betuwewind als het kritische Bewonersplatform heeft beelden laten maken van hoe het zicht is als de geplande turbines langs de A15 tussen Zetten en Dodewaard er zijn.


Nederlanders telen legale wiet in Californië: "Laat je niet gek maken"

01-06-2021 - 0 reacties Nederlands-Amerikaanse bloemenkwekers in Californië zijn overgestapt op een lucratiever gewas: cannabis. "Laat je niet gek maken," adviseert Hans Brand de Nederlanders die binnenkort mogen beginnen met legale wietteelt.


Reeks van zaken tegen CO2-vervuilers in de maak

28-05-2021 - 13 reacties Milieudefensie heeft de smaak te pakken. Nog voor het eind van het jaar wil de organisatie met de grote CO2-vervuilers van Nederland om de tafel om harde afspraken te maken over terugdringen van de uitstoot van het broeikasgas. Wie weigert, krijgt een rechtszaak aan de broek.