Maken

Maken is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Maken en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Maken nieuws

LTO vakgroepen Akkerbouw en Vollegrondsgroenten willen verder als één vakgroep

30-03-2020 - 1 reacties De vakgroepen Akkerbouw en Vollegrondsgroenten van LTO Nederland willen verder als één vakgroep. Er wordt voor gekozen om zo een efficiencyslag te maken. De vakgroepbestuurders komen elkaar nu in diverse overleggen tegen en vrijwel altijd vertegenwoordigen ze exact dezelfde belangen en hebben ze dezelfde standpunten. Het is volgens de vakgroepbestuurders niet nodig daar telkens met 2 belangenbehartigers aanwezig te zijn. Dat de vakgroepen samengaan, wordt niet ingegeven vanuit kostenoogpunt. Het is de bedoeling dat de bestaande budgetten gehandhaafd blijven en er wordt vastgehouden aan de personele ondersteuning vanuit LTO.


Bavaria maakt desinfectiespray van oud bier en geeft dit aan de zorg in de strijd tegen coronavirus

28-03-2020 - 0 reacties Bavaria gaat desinfectiemiddel maken in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. De Lieshoutse bierbrouwer haalt de komende twee weken oude biertanks uit de gesloten Nederlandse horecagelegenheden. Dit bier wordt, nadat de alcohol eruitgehaald is, hergebruikt als desinfecterende spray. Die is ontwikkeld door de brouwafdeling van Bavaria. Deze desinfecterende spray wordt kosteloos verspreid onder ziekenhuizen, huisartsenpraktijken en verzorgingshuizen in binnen- en buitenland. "Zo hergebruiken we het bier op een duurzame manier."


Aanvoer fruit en groenten uit het zuiden stokt

27-03-2020 - 0 reacties Supermarkten krijgen het moeilijk om groenten en fruit te halen uit de zuiderse landen. Dat blijkt uit een rondvraag in de sector. Toch maken de meeste ketens zich sterk dat er nog voldoende aanbod zal zijn. "We staan voor een uitdaging, maar we doen er alles aan om de aanvoer te verzekeren", klinkt het. Voor de aanvoer van Belgische groenten en fruit hoeven we ons geen zorgen te maken. “De start van de oogst komt er nu aan, een heel mooie periode met voldoende aanbod van kwaliteitsvolle producten”, reageert Luc Vanoirbeek, algemeen secretaris bij het Verbond van de Belgische Tuinbouwcoöperaties.


FrieslandCampina betaalt leden rechtstreeks voor levering van duurzame energie

26-03-2020 - 5 reacties In 2019 was wereldwijd 94% van de door FrieslandCampina gebruikte elektriciteit duurzaam opgewekt. Het zuivelbedrijf wil geen gebruik meer maken van fossiele energiebronnen. Dit jaar gaat FrieslandCampina een stapje verder. Niet alleen moet de gebruikte stroom 100% groen zijn, het bedrijf wil deze groene stroom rechtstreeks bij zijn leden-melkveehouders afnemen en hen marktconform betalen. Daarom gaat de zuivelcoöperatie werken met ‘Power Purchase Agreements’.


Zelhemse Whiskystoker maakt van bier en wijn nu volop handalcohol

26-03-2020 - 0 reacties Het pruttelt, stroomt en geurt volop. In distilleerderij De Bronckhorst in Zelhem wordt had gewerkt. Normaal gesproken maakt distilleerder Erik Legters whisky of jenever, nu heeft hij het hele bedrijfsproces omgegooid om handalcohol te maken. 'We zijn nu echt dag en nacht aan het werk om zoveel mogelijk te produceren'.


"Hoe meer mensen rechtstreeks bij de tuinder kopen nu, hoe beter"

25-03-2020 - 0 reacties Tholen - Het afronden van een klus voor Tuincentrum Overvecht in Tilburg en het maken van een 'maatpak', dat wil zeggen een compleet ketelhuis in een zeecontainer voor een cannabisproject in Portugal gaat gewoon door, maar Jean-Pierre Schenkeveld van Calor Holland was deze week al planten rapend ook te…


Wereldwijd run op beademingsapparaten, maar: ‘machines kun je bouwen, verplegers niet’

25-03-2020 - 0 reacties BEST/DEURNE - Wie ze maakt of kan maken, wordt platgebeld: er is een run op beademingsapparatuur voor het behandelen van coronapatiënten. De slimste regio zou de slimste niet zijn als er ook in Zuidoost-Brabant niet op wordt ingezet.


Landbouw werft studenten, schoonmakers en horecapersoneel

25-03-2020 - 0 reacties ZWOLLE (ANP) - De coronacrisis veroorzaakt grote personeelsproblemen in de landbouw. Terwijl bijvoorbeeld de sierteelt vrijwel stilligt, maken andere sectoren zich juist zorgen om personeelstekorten. De sector roept het publiek op te "helpen de voedselvoorziening in Nederland in stand te houden" en heeft twee websites gelanceerd, zowel om nieuwe medewerkers te werven als om personeel over te plaatsen.


Varkensstallen in Heusden maken plaats voor arbeidsmigranten

24-03-2020 - 0 reacties ASTEN-HEUSDEN – Nu staan er nog varkensstallen aan de Waardjesweg 73 in Asten-Heusden. Die maken op termijn plaats voor een nieuw pand waarin maximaal honderd arbeidsmigranten gehuisvest worden.


Wil jij meer lokaal eten? Hier vind je groente, fruit en andere producten van biologische boeren uit je eigen provincie

24-03-2020 - 0 reacties GRONINGEN - Fruit uit Marokko, vis uit Azië, groente uit Spanje: voordat jouw boodschappen bij de supermarkt belanden, maken ze een verre, vervuilende reis. Lokaal en seizoensgebonden eten heeft minder milieu-impact én is gezonder. Maar hoe kom je eraan? Nou, zo:


Goedemorgen. Nog 69 dagen tot 1 juni

24-03-2020 - 0 reacties Samen tegen Corona
Goedemorgen allemaal. Nederland is weer een beetje op slotter en Nederland blijft een beetje op slotter tot 1 juni. Dat is over 69 dagen. Tot die tijd zijn alle leuke dingen afgelast en ook een paar vervelende dingen, zoals naar de kapper gaan en vertellen over uw vakantie die niet door is gegaan vanwege corona. Onze gedachten gaan deze dagen in het bijzonder uit naar alle mensen die wel eens een wipje buiten de deur maken en nu echt hele gekke smoezen moeten gaan verzinnen om hun partners om de tuin te leiden. Tegen hen, en tegen de rest van Nederland, willen we alleen maar zeggen: vergeet niet af en toe een frisse neus te halen. Good luck makkers.


Boer Zoekt Vrouw boer Geert-Jan hoeft niet te kiezen, Betty vertrekt.

23-03-2020 - 0 reacties Er hielp geen moedertjelief meer aan, laat staan een konijnenpak. In de aflevering van Boer Zoekt vrouw afgelopen zondagavond gebeurde wat we vorige week al wel een beetje zagen aankomen: Betty pakte haar biezen, Geert-Jan in een konijnenpak was iets teveel van het goede en ze miste ‘het gevoel’. Vera van boer Geert miste ook iets: haar pyjama. Wat Madeleen van boer Bastiaan betreft, blijft het allemaal ‘een beetje te oppervlakkig’ en o, o, o, die pilletjes van boer Jan. Die maken meer los dan hem lief is. Steffi en Roel keken mee vanuit corona-epicentrum Boekel, zonder familie of vrienden, want dat kan nu even niet. Hun conclusie: het was een goed begin van de logeerweek.


Boer Zoekt Vrouw: Jutrijper Jelte mist doel en een boer in een bunnypakje

23-03-2020 - 0 reacties Als je iemand het hof maken moet vergelijken met een springwedstrijd voor paarden, dan lag Steven nu plat op zijn rug in de manege na een weigering, kreeg Jelte strafpunten omdat-ie tijd te weinig had voor het parcours en trippelde Erik parmantig de bak uit met een gouden rozet. Ja, in de stallen van boerin Annemiek in Tynaarlo zijn de kaarten geschud.


Boer Zoekt Vrouw: nog geen vuurwerk in de stallen van boer Annemiek uit Tynaarlo

23-03-2020 - 0 reacties Als je iemand het hof maken moet vergelijken met een springwedstrijd voor paarden, dan lag Steven nu plat op zijn rug in de manege na een weigering, kreeg Jelte strafpunten omdat-ie tijd te weinig had voor het parcours en trippelde Erik parmantig de bak uit met een gouden rozet. Ja, in de stallen van boerin Annemiek in Tynaarlo zijn de kaarten geschud.


Tulpen en rozen voor ondernemers en eenzame ouderen

22-03-2020 - 0 reacties Gelukkig zijn er in deze onzekere coronatijden ook mensen die het beste van de situatie maken. Vandaag het tweede initiatief uit de serie 'Dit doen Nederlanders voor elkaar': Patricia en Alette brengen tulpen naar eenzame ouderen en ondernemers.


Pleidooi voor plaatsing dierenhulpverleners en dierenartsen op lijst cruciale beroepen

22-03-2020 - 0 reacties Dierenhulpverlening is vooralsnog door de overheid niet benoemd tot cruciaal beroep: beroepsgroep die in de omstandigheden van coronavirus COVID-19 vraagt om continue bezetting. Dierenartsen voor gezelschapsdieren, medewerkers bij dierenopvang- centra en dierenambulance- medewerkers kunnen geen aanspraak maken op kinderopvang, terwijl het wel belangrijk is dat de zorg voor dieren door blijft gaan.


Twentse whiskystokers schakelen over op handalcohol: ‘Krijgen zoveel aanvragen, gekkenwerk’

21-03-2020 - 0 reacties VROOMSHOOP - Van hun eigen graan maken ze whisky, jenever en likeur. Maar die business staat voor Lisanne Benus en haar man Christian Broekhuizen nu even op een lager pitje. Handalcohol is nu corebusiness. „We krijgen zoveel aanvragen binnen van zorginstellingen, het is gekkenwerk.”


PvdD: schort internationale diertransporten op

20-03-2020 - 1 reacties Een spoedverzoek moet per direct een eind maken aan alle grensoverschrijdende diertransporten.


Video | Koeien mogen wei in en maken bokkensprongen in het gras

19-03-2020 - 0 reacties Juist nu het overgrote deel van Nederland ervoor kiest binnen te blijven, mogen de koeien in Nederland de wei weer in. Vrijdag 20 maart begint de astronomische lente in Nederland. Dat betekent dat bij veel boeren de koeien weer de wei in gaan om buiten te grazen.


Kamermeerderheid: nu geen 'lockdown' van Nederland

18-03-2020 - 0 reacties Een ruime Kamermeerderheid schaart zich achter de kabinetsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. PVV en Forum voor Democratie riepen op om per direct een 'lockdown' in te stellen, maar andere partijen zien dat niet zitten.
"Het woord lockdown klinkt heerlijk, maar er is al heel veel gesloten in Nederland", zei Jetten van D66. "Politici die doen alsof ze in andere landen veel meer doen, schetsen een verkeerd beeld."