Maken

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Maken. Maken is een van de 16544 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Maken nieuws

In Rilland weten ze hoe je met piepers de wereld een beetje beter (en lekkerder) kunt maken

25-09-2020 - 0 reacties RILLAND - De aardappel. Het lijkt een simpele knol, maar bij Meijer Potato in Rilland weten ze wel beter. Het bedrijf dat dit jaar haar 100-jarig bestaan viert, is continue bezig met het ontwikkelen van nieuwe rassen. Voor op tafel, maar ook voor fabrikanten van chips en friet. En dat is nog best ingewikkeld, weet directeur Erika den Daas.


Aviko koopt Duitse aardappelverwerkingsfabriek van Unilever

25-09-2020 - 0 reacties STEENDEREN (ANP) - Aviko, maker van frites, rösti en andere aardappelproducten, koopt een Duitse aardappelverwerkingsfabriek van Unilever. Daardoor gaat Aviko straks ook producten als aardappelpuree, knoedels en gnocchi maken voor Unilever-merken als Knorr en Pfanni. Deze merken blijven wel eigendom van Unilever.


Tubbergen brengt leegstaande schuren beter in kaart in strijd tegen drugslabs

24-09-2020 - 0 reacties TUBBERGEN - Het klinkt als iets uit de Amerikaanse hitserie Breaking Bad, maar criminelen houden zich ook in het buitengebied van Tubbergen bezig met de productie van drugs. Daarom gaat gemeente de leegstand in het buitengebied weer eens goed in kaart brengen. Criminelen maken namelijk graag gebruik van lege schuren voor de productie van drugs.


Is biomassa verstoken verstandig? Circulair Fryslân belegt online debat

22-09-2020 - 0 reacties LEEUWARDEN - Het houtstookseizoen staat weer voor de deur. Voor- en tegenstanders maken zich op voor een nieuwe discussieronde. Woensdag houdt Vereniging Circulair Fryslân een online-debat over het particulier en professioneel verstoken van biomassa.


Zonneauto Lightyear wil graag een Nederlands merk zijn: 'Maar er is veel buitenlandse interesse'

17-09-2020 - 0 reacties Een betaalbare zonneauto produceren in Nederland. Het is de droom van Lightyear in Helmond. Volgens Tom Selten heeft het bedrijf snel Nederlands geld nodig om de ontwikkeling en productie van de auto hier te houden. Anders zouden die wel eens naar het buitenland kunnen verdwijnen, want daar is voldoende interesse.
Lightyear lijkt nog niet echt last te hebben van de economische crisis die de koning voorspelde op Prinsjesdag. In het voorjaar komt het Helmondse bedrijf met een nieuw prototype zonneauto.

“We laten zien dat de technologie een stuk verder is dan waar we nu staan”, zegt Selten. “Ik hoop mensen positief te kunnen verrassen.” Wat die nieuwe technologie is, wil het bedrijf nog niet vertellen.
De auto die nu in de smetteloze witte hal in Helmond staat, is de Lightyear One. Lichtgrijs, sportief uiterlijk, zonnepanelen geïntegreerd in het dak. De auto heeft een lange achterkant om zoveel mogelijk ruimte te maken voor de zonnepanelen.

De Lightyear One in actie:
De auto is peperduur, zo rond de 150.000 euro, en is al te koop. “Deze auto is bedoeld voor een exclusieve doelgroep”, zegt Selten. Het volgende doel is om een auto te maken die iets betaalbaarder is, rond de 50.000 euro of zelfs nog minder.

“Op lange termijn willen we naar de massamarkt toe”, zegt Selten. “Maar daar is ontzettend veel kapitaal voor nodig. We hebben investeringen nodig. Wij kunnen dat zelf niet ophoesten als oud-studenten. We hebben mensen nodig die geloven in de potentie van de zonneauto.”

Selten hoopt op Nederlandse investeerders om uiteindelijk de auto in Nederland te kunnen maken. “We willen erg graag een Nederlands automerk zijn. Maar de kapitaalbehoefte van Lightyear is heel groot. Het zit niet in de aard van het beestje in Nederland om zo’n grote ambitie te ondersteunen.”
“Uiteindelijk zouden we misschien de conclusie moeten trekken dat het niet lukt in Nederland en dat zou heel pijnlijk zijn. Maar we geloven dat het kan in Nederland.” Lightyear is in gesprek met vier partijen voor de productie van de auto. “Op dit moment is er meer interesse uit andere landen dan vanuit Nederland.

Lightyear schat dat de ontwikkeling en productie in Nederland duizenden banen zou op kunnen leveren. “Als je investeert in één hightechbaan, creëer je daarmee ook een heleboel andere banen.”

“Het is erg cru”, zegt Selten. “Maar het kapitaal is de baas. Dat bepaalt uiteindelijk waar de productie komt. Als het geen Nederlands kapitaal is, is het erg moeilijk om de ontwikkeling en productie van de auto in Nederland te houden.”


Waarom het West-Friese Opmeer liever een kerncentrale dan windmolens in de achtertuin heeft

17-09-2020 - 0 reacties Inwoners van het West-Friese Opmeer maken liever plaats voor een kerncentrale dan 1000 windmolens. "Ons mooie landschap wordt verpest."


Dierenbescherming: door katten binnen te houden los je het milieuprobleem niet op

16-09-2020 - 0 reacties Het hield afgelopen weekend de gemoederen flink bezig: de oproep van een ecoloog en een jurist om het laten loslopen van katten strafbaar te maken. Een verschuiving van de oorzaak van het probleem, vindt de Dierenbescherming. ,,Je straft dieren voor iets wat vooral door mensen wordt veroorzaakt.”


Hoe het voedselbos terugkeert in Zeeland: ‘Het heeft allemaal te maken met wil’

16-09-2020 - 0 reacties De een noemt het een uit de hand gelopen moestuin, de ander een voedselbos: een stukje grond bij de boer met verschillende gewassen door elkaar. De provincie Zeeland wil deze vorm van biologisch boeren stimuleren met subsidie.


Innovatiekracht houdt de agribusiness staande

15-09-2020 - 0 reacties Het zijn enerverende tijden voor de food- en agribusiness. De corona- en stikstofcrisis, het mestbeleid en maatschappelijke druk vragen veel van de sector, aldus Aalt Dijkhuizen. Sterk ondernemerschap en vernieuwingen maken dat de sector door deze uitdagingen heen komt.


Los laten lopen van katten strafbaar maken: 'Ik vind katten lief. Maar ik zie dat ze veel vogels doden en vind dat daar iets aan moet gebeuren'

14-09-2020 - 1 reacties Er gaan miljoenen euro’s naar de bescherming van vogelsoorten, maar intussen bijten jagende katten miljoenen vogels dood. Volgens ecoloog Chris Smit en jurist Arie Trouwborst mógen katten niet eens loslopen in natuurgebieden. Zij pleiten voor een proefproces om het los laten lopen van katten strafbaar te maken. Ecoloog Chris Smit van de Rijksuniversiteit Groningen legt het uit.


Slimme zwijnen verstoren onderzoek naar kadavers

13-09-2020 - 0 reacties Wetenschappers van de Wageningen Universiteit zijn bezig met een onderzoek naar de kringloop van dode dieren. Aaseters zoals raven, vossen en insecten spelen hierbij een belangrijke rol. Op de Zuid-Veluwe wordt sinds deze week een experiment gedaan met vier kadavers. Ook wilde zwijnen hebben hier lucht van gekregen. De slimme dieren maken het de onderzoekers knap lastig.


ECB laat rentetarieven en beleid ongewijzigd

10-09-2020 - 0 reacties FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) laat de rentetarieven onveranderd en komt nog niet met extra stimuleringsmaatregelen tegen de coronacrisis. Dat maakte de ECB bekend na afloop van zijn beleidsvergadering. Economen hadden al verwacht dat de ECB pas op de plaats zou maken. De aandacht gaat daarom vooral uit naar de toelichting van ECB-preses Christine Lagarde later op de dag.


Ervaringen deelnemers met Schoon Erf, Schoon Water

10-09-2020 - 0 reacties In Groningen (in het beheergebied van waterschap Noorderzijlvest) kunnen melkveehouders en akkerbouwers en loonwerkers gebruik maken van de voordelen van het DAW-project Schoon Erf, Schoon Water.
Wat kun je doen om erfafspoeling te voorkomen en hoeveel kost dat? Een adviseur kijkt met iedere deelnemer mee over welke maatregel op het erf genomen zou moeten worden om de erfemissie te verminderen. Door deze aanpak op maatwerk krijgt de deelnemer ook inzicht in de huidige werkwijze.
Leer meer over de kennis en ervaringen die deelnemers hebben opgedaan: bekijk het filmpje.


Omzet transportsector in tweede kwartaal met 21 procent gedaald

10-09-2020 - 0 reacties DEN HAAG - De omzet in de transportsector daalde in het tweede kwartaal van 2020 met ruim 21 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Bijna alle branches hadden te maken met omzetdalingen. Het vervoer van goed...Lees meer


Boeren: Mestbeleid minister Schouten is totaal kansloos

09-09-2020 - 56 reacties Boerenorganisaties maken gehakt van het nieuwe mestbeleid van landbouwminister Carola Schouten. ,,Te kostbaar voor de sector, die plannen zijn totaal kansloos. Ze wil maar niet luisteren.’’

,,Totaal kansloos’’, reageert Mark van den Oever, voorman van Farmers Defence Force (FDF) op het mestbeleid. ,,De uitspraken van Schouten zijn zeer explosief, vergelijkbaar met Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot van D66 die vorig jaar riep dat de veestapel moest worden gehalveerd. Ze jaagt tientallen intensieve bedrijven richting afgrond. Het lijkt een idyllische gedachte, maar het is ontzettend duur om alle mest af te voeren. De meeste boeren, ook intensieve veehouderijen, hebben land waar ze een deel van hun mest uitrijden. Als deze groep alles moet afstaan, kost dat tienduizenden euro's extra. Dat is voor de meeste collega's niet op te hoesten.’’ Volgens Van den Oever moeten we in Nederland ook niet blij zijn met de komst van mestverwerkingscentrales. ,,Het stinkt afschuwelijk rond dit soort bedrijven.’’ Of hij het Malieveld alweer heeft gereserveerd? ,,We kunnen bezig blijven, maar dit beleid zorgt voor veel onrust, dus wie weet.’’


LTO Noord niet enthousiast over mestvisie minister Schouten

09-09-2020 - 0 reacties LTO Noord is niet blij met de visie die minister Carola Schouten van Landbouw naar de Tweede Kamer heeft gestuurd over het meststelsel. Schouten wil het mestbeleid op de schop gooien, om het eenvoudiger te maken. Maar volgens Jan Bloemerts van LTO Noord is de visie "te algemeen. Het doet het ondernemerschap van de boeren geen goed", zegt hij.


Carola Schouten: ‘We helpen iedereen op weg die daar behoefte aan heeft’

09-09-2020 - 25 reacties Om het mestbeleid simpeler en minder fraudegevoelig te maken, grijpt landbouwminister Carola Schouten drastisch in. Na veel gesprekken met de boeren blijven er in ons land, als het aan haar ligt, op termijn nog maar twee bedrijfsmodellen over voor veehouderijen.


Getest: elektrische motor voor dagelijks gebruik

09-09-2020 - 0 reacties In de Bright-serie over elektrische motoren testen we dit keer de Zero SR/F: is dit een goede motor voor woon-werkverkeer? Ook maken we de balans op na het testen van vier elektrische motorfietsen: wat bevalt en wat moet er nog verbeteren?


Mestbeleid op de schop: grote gevolgen voor veehouderijen

08-09-2020 - 0 reacties Om het mestbeleid simpeler en minder fraudegevoelig te maken, grijpt landbouwminister Carola Schouten drastisch in. Als het aan haar ligt, blijven er in ons land op termijn nog maar twee bedrijfsmodellen over voor veehouderijen.


Drie akkers bij Nieuwlande worden zonnepark

08-09-2020 - 0 reacties GroenLeven uit Heerenveen mag een zonnepark aanleggen langs de A37 bij Nieuwlande. Het bedrijf kan gebruik maken van restcapaciteit op het net van het zonnepark bij Pesse.