Maken

Volg al het nieuws over Maken, een van de 15310 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Maken nieuwsbrief.

Maken nieuws

De wolf rukt op: honden worden getraind om vee te beschermen

21-05-2019 - 0 reacties Een commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Pieter van Geel gaat voor de provincie Gelderland een plan maken om schade in het leefgebied van de wolven op de Veluwe te voorkomen. De commissie is dinsdag ingesteld op initiatief van de schapen- en geitenhouders in het leefgebied van de wolven.


Blockchain voor Frievar-varkensvlees is een feit

21-05-2019 - 0 reacties De samenwerkende partners in de Frievar-keten en agri-techbedrijf AgOS maken bekend dat de pilot succesvol is afgerond. In een blockchain worden de beschikbare data van alle schakels in de keten vastgelegd en ontstaat een transparante productieketen.


Cateraars: lunch 'in principe vegetarisch' zorgt niet voor veel klachten

21-05-2019 - 0 reacties "Betutteling", "waanzin", "laat mensen zelf kiezen". Het zijn een paar van de reacties op sociale media op het voorstel van de gemeente Amsterdam om vegetarisch eten de norm te maken bij eigen evenementen. Twee jaar geleden was op het stadhuis in Utrecht zelfs een heuse "bitterballendiscussie". Houdt de kritiek aan als eenmaal geen vlees of vis meer wordt geserveerd?
De keuze van stadskantoor Utrecht om over te stappen naar overwegend vegetarisch voedsel is daar in ieder geval goed ontvangen, zegt een voorlichter van cateringbedrijf Albron. Dat hanteert bij lunches hetzelfde principe als in het voorstel van de gemeente Amsterdam: "De lunches zijn nu vegetarisch, tenzij om vlees of vis wordt gevraagd. We hebben de vraag eigenlijk omgedraaid."
De verandering is in januari 2019 ingevoerd en heeft nauwelijks tot kritiek geleid, zegt Albron. Ook in bedrijfsrestaurants waar alleen maar vegetarisch eten wordt aangeboden, zijn de reacties volgens de cateraar positief. "Er zijn vast wat mensen die nu vaker zelf wat meenemen, maar we horen vooral dat werknemers zich fitter en energieker voelen."
Bitterballengate
In 2017 ontstond bij de gemeente Utrecht nog een discussie over de bittergarnituur op het stadhuis. De Partij voor de Dieren stelde toen voor om bij alle bijeenkomsten van de gemeente voor minimaal de helft vegetarische en veganistische hapjes te serveren. De VVD was daar fel op tegen. De partij vond dat mensen zelf moesten kunnen bepalen wat ze wilden eten.
Niet overal kreeg het plan voldoende steun. Bij de gemeenten Nijmegen en Leeuwarden sneuvelde het voorstel om vegetarisch eten de norm te maken. In Leeuwarden vond het college van B&W vorig jaar dat de keuzevrijheid in het geding was.
De gemeenteraad van Amsterdam moet het besluit van het college nog goedkeuren, maar dat lijkt geen problemen op te leveren. Een woordvoerder van de gemeente verwacht na de invoering in januari volgend jaar niet veel negatieve reacties.
Bij de Universiteit Utrecht krijgen ze die wel af en toe. De lunches van de onderwijsinstelling zijn sinds maart vorig jaar standaard vegetarisch. Er zijn voor- en tegenstanders, zegt Merijn Smelt van de UU. "Veel mensen ondersteunen de stap, ook omdat het gaat om lunches die de universiteit betaalt. Er zijn echter ook mensen die vinden dat ze zelf moeten kunnen bepalen wat voor lunch ze eten."
'Op alle vlakken beter'
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) besloot vorig jaar november de overstap te maken. In de Hoftoren merken de werknemers geen verschil, stelt cateringbedrijf Compass Group. "Er is vaak wat meer weerstand als je producten vegetarisch noemt", zegt commercieel directeur Remco Kokkelink. "Daarom bedenken we vaak een passende naam."
De cateraar zegt dat de prijzen niet omhoog gaan als vlees en vis van het menu verdwijnen. Kokkelink: "Groenten zijn vaak zelfs goedkoper, dus eigenlijk is het op alle vlakken beter. Heel soms krijgen we daar nog de vraag wanneer er weer eens vlees of vis langskomt."
De cateringbedrijven verwachten dat er steeds meer vegetarisch eten in bedrijfsrestaurants en kantines komt te liggen. Cateringbedrijf Sodexo verkocht in 2018 bijna 20 procent meer vegetarisch eten dan in het jaar ervoor.


Starbucks gebruikt obligatie om koffieketen te verduurzamen

21-05-2019 - 0 reacties Starbucks komt met een derde duurzaamheidsobligatie en geeft aan de omvang van het bedrijf te willen inzetten om zoveel mogelijk impact te maken. De opbrengst gaat naar projecten die koffieboeren ondersteunen en de koffieketen te verduurzamen.


Kabinet trekt ruim 35 miljoen euro uit voor 'parels van ons erfgoed'

21-05-2019 - 0 reacties Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap trekt 35,5 miljoen euro uit voor het herstellen en verduurzamen van rijksmonumenten. Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam krijgt het meeste geld: 7,5 miljoen euro.
Het geld is volgens minister Van Engelshoven bedoeld om de locaties beter toegankelijk en duurzamer te maken. "Ze zijn de parels van ons erfgoed en met een extra investering kunnen we de gebouwen geschikt maken voor de toekomst."
Boijmans van Beuningen liep recent een miljoenenschenking mis. De filantropische stichting Droom en Daad wilde naar verluidt 40 miljoen euro aan het museum doneren, maar eiste in ruil daarvoor wel twee zetels in de raad van toezicht. Dat ging gemeente Rotterdam te ver.
Naast de 7,5 miljoen euro voor het museum gaat er ook 4 miljoen euro naar Diergaarde Blijdorp. Op het terrein van het dierenpark staan 21 rijksmonumenten, schrijft RTV Rijnmond.
12 monumenten
Ook Artis krijgt 4 miljoen euro van het ministerie. In de dierentuin staan 27 monumenten, variërend van gebouwen tot vijvers en standbeelden. Verder krijgen de Portugese Synagoge in Amsterdam en de Portugees-Joodse begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel samen 2 miljoen euro, meldt NH Nieuws. De museumhuizen van Hendric de Keyser en landgoed Elswout bij Haarlem ontvangen beiden een half miljoen euro.
Verder krijgen Kasteel Amerongen in Utrecht en Landgoed Middachten in Gelderland elk 2 miljoen euro van het Rijk. Het Waterloopbos in Marknesse en Stichting Oude Groninger Kerken kunnen allebei rekenen op een half miljoen euro.


Kom naar de Valtra Smarttour 2019

20-05-2019 - 0 reacties Dit voorjaar komt de Valtra SmartTour 2019 aan op vijf plaatsen in Nederland en België, na een lange tocht vanuit Finland, met louter goed nieuws! Kom kennis maken met onze nieuwste aanwinsten, zoals de Valtra A Hitech 4, die nu al is bekroond met de titel ‘Machine van het jaar’. Ervaar zelf het gemak van Valtra’s SmartTouch: een in de armleuning geïntegreerde, multifunctionele rijhendel in combinatie met een 9” touchscreen en met handige gebruikersprofielen voor allerlei vaker terugkerende taken. Ontdek hoe het uitgebreide Valtra programma kan bijdragen…


Firma Mourik en Den Hartog BV uit Groot-Ammers betrokken bij eerste rendabele olie-uit-plasticfabriek

20-05-2019 - 0 reacties

Originele beschrijving

GROOT-AMMERS • Firma Mourik en olie- en brandstoffenleverancier Den Hartog BV uit Groot-Ammers maken deel uit van een Nederlands-Belgisch consortium dat in Oostende, België, de eerste rendabele olie-uit-plasticfabriek laat bouwen.


Organische stof nog belangrijker door weersextremen

20-05-2019 - 0 reacties Extremen in het weer zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse groeiseizoen. We hebben te maken met zeer lange droge periodes en zeer zware buien met enorme neerslaghoeveelheden. Organische stof in de bodem is onmisbaar.


Besparing 25 procent met variabele dosering bodemherbiciden

20-05-2019 - 0 reacties Voor het variabel toedienen van bodemherbiciden is een app beschikbaar via Akkerweb om zelf taakkaarten te maken. Eerste testen met deze app op praktijk- en proefpercelen wijzen uit dat een besparing van 25 procent op het herbicidengebruik goed mogelijk is.


Oproep: Glastuinbouw Nederland zoekt vloggers.

20-05-2019 - 0 reacties Glastuinbouw Nederland zoekt vloggers! Met de naderende zomerperiode staat ook het seizoen van het vakantiewerk weer voor de deur. Deze periode wil Glastuinbouw Nederland aangrijpen om jonge mensen enthousiast te maken voor de glastuinbouw. Nu voor een vakantiebaan én straks voor een mooie carrière.


Fotoserie: vroege eerste snede voor overbruggingskuil

19-05-2019 - 0 reacties Bij Robbert Remmelink, melkveehouder in Doetinchem, is de grasvoorraad er in 2018 net als bij veel collega’s hard doorheen gegaan. Hij maaide daarom op 2e Paasdag al de eerste 15 hectare gras om een overbruggingskuil te maken.


Met vers voedsel val je af, eten waar veel werk in zit kan dik maken

18-05-2019 - 0 reacties Die nieuwe waarheid zingt sinds een paar dagen rond in de media. Volksgezondheidsprofessor Jaap Seidell was naar de studio van Nieuwsuur gehaald om uit te leggen dat we niet dik worden van vet, suiker, zout, maar van 'ultra bewerkt 'voedsel. Hóe precies is de volgende vraag, maar dàt zulk 'fabrieksvoer' de grote aanjager van de wereldwijde obesitasepidemie is, is nu bewezen door een experiment van fysioloog en onderzoekscoryfee Kevin D. Hall.


Amsterdam laat oren hangen naar activisten

18-05-2019 - 18 reacties

Originele beschrijving

Medewerkers van de gemeente Amsterdam die houden van snoeptomaatjes, selderij, bitterballen van doperwtjes en biologische wortelsap maken vanaf 2020 de dienst uit tijdens borrels, evenementen en vergaderlunches. Tijdens deze gelegenheden zal alleen nog maar vegetarisch gecaterd worden. Dat is althans de wens van het stadsbestuur van de hoofdstad.


Wees open over verborgen dierlijke ingrediënten

18-05-2019 - 0 reacties Een standaardlabel op elk product moet in één oogopslag duidelijk maken wat vegetarisch, veganistisch, koosjer, halal en biologisch is, vindt Andor Admiraal.


Zorgen om laagpathogene vogelgriep in België

17-05-2019 - 0 reacties Nederlandse pluimveehouders zijn bang dat de verspreiding van het het laagpathogene H3N1-virus, dat inmiddels op 33 pluimveebedrijven in België is vastgesteld, overslaat naar Nederland. Ze maken zich grote zorgen volgens pluimveevoorman Eric Hubers van LTO/NOP.


Laatste vrije uien maken eindsprint

17-05-2019 - 0 reacties De laatste vrije uien zijn nu nagenoeg op. De telers die tot het absolute einde van het seizoen hebben durven wachten met verkopen, zijn beloond. De uienprijzen hebben namelijk een eindsprint gemaakt.


BO Akkerbouw wil meer aandacht voor kennisoverdracht

17-05-2019 - 0 reacties Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw ziet de doorstroom van kennis en beschikbaarheid ervan als een voornaam struikelblok bij het duurzamer maken van teeltsystemen.


Decorum en Roselily slaan de handen ineen

17-05-2019 - 0 reacties De sierteelt merken Roselily en Decorum lanceren vanaf deze week een nieuw gezamenlijk concept. Met 15 soorten onder de merknaam Roselily is de tijd rijp om het merk nog bekender te maken in de markt.


Amerikaanse boeren vragen Trump de handeloorlog zo snel mogelijk te beëindigen

17-05-2019 - 0 reacties De American Farm Bureau Federation, de belangrijkste landbouwersvakbond in de Verenigde Staten, vraagt in een brief president Trump zo snel mogelijk een eind te maken aan de handelsoorlog met China. De Amerikaanse boeren zitten met de gebakken peren, in dit geval bergen sojabonen. De landbouwexport naar China liep vorig jaar met 50% terug. Dat leverde een verlies op van $10 miljard.


Arrestaties om fraude ‘duurzame’ biodiesel

16-05-2019 - 0 reacties In Nederland zijn vier personen opgepakt op verdenking van fraude met biodiesel. Van hen zitten er nog twee vast, laat het Openbaar Ministerie weten. De arrestaties maken deel uit van een internationaal onderzoek naar gesjoemel, waarbij biodiesel ten onrechte als gecertificeerd duurzaam werd verhandeld.