Maken

Al het Maken nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Maken nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Maken nieuws

Boeren woensdag weer de weg op: verkeershinder verwacht

17-02-2020 - 0 reacties De boeren gaan woensdag weer de weg op om te protesteren in Den Haag. Weggebruikers krijgen dan mogelijk te maken met verkeershinder. Hoe groot de overlast zal zijn, is vooraf moeilijk in te schatten, zeggen de ANWB en Rijkswaterstaat.


Protestboeren willen woensdag weer de weg op: verkeershinder lijkt onvermijdelijk

17-02-2020 - 0 reacties Protestorganisatie Farmers Defence Force (FDF) zegt aanstaande woensdag met ongeveer 7500 boeren te willen demonstreren in Den Haag. Dat betekent dat automobilisten zich die dag op kunnen maken voor verkeershinder.


Woensdag mogelijk verkeershinder door boerenprotest

17-02-2020 - 0 reacties DEN HAAG (ANP) - Automobilisten krijgen woensdag misschien te maken met verkeershinder, wanneer mogelijk duizenden boeren per tractor optrekken richting Den Haag. Maar hoe groot de overlast zal zijn, en waar de problemen het grootst zijn, dat is vooraf moeilijk in te schatten, zeggen de ANWB en Rijkswaterstaat.


Nederland moet meer doen om de diversiteit van planten en dieren te behouden

14-02-2020 - 0 reacties Honderd milieuwetenschappers die hebben gestudeerd aan de Universiteit van Cambridge vinden dat landen veel sneller grote stappen moeten maken om het verlies aan soorten dieren en planten te beteugelen.


Ombouwen kassengebied bij de Langeraarse Plassen komt op gang

14-02-2020 - 0 reacties Het project loopt al zeven jaar, maar het omvormen van het kassengebied bij de Langeraarse Plassen tot recreatiegebied begint nu echt vast vormen aan te nemen. Zeventien van de veertig kwekers maken gebruik van een regeling om helemaal te stoppen en nog eens drie hebben aangegeven te willen verkassen.…


Vogelverenigingen maken zich meer zorgen over bedreigde wulp

14-02-2020 - 0 reacties NIJMEGEN (ANP) - Nederlandse vogelverenigingen maken zich "extra zorgen" over de populatie van "de grootste steltloper van Europa", de wulp. De soort is verdwenen uit de meeste natuurgebieden in Nederland en heeft het ook op het boerenland en de Waddeneilanden moeilijk.
Het bericht Vogelverenigingen maken zich meer zorgen over bedreigde wulp verscheen eerst op Nieuws.nl.


Zeldzame jonge otter heeft ring van zwerfafval om nek: ‘Nog maar de vraag of hij dit overleeft’

14-02-2020 - 0 reacties Er zwemt een otter met een plastic ring om zijn nek in de Nieuwkoopse Plassen in Zuid-Holland. Dat blijkt uit beelden die zijn gemaakt met een wildcamera van Natuurmonumenten. De ring is hoogstwaarschijnlijk zwerfafval, waar de nog jonge otter onwetend doorheen is gezwommen. Boswachters maken zich grote zorgen omdat het dier in de ring kan stikken als hij gaat groeien.


'Belofte CO2-compensatie vaak niet waargemaakt door bedrijven'

13-02-2020 - 0 reacties Bedrijven die zeggen dat ze CO2-compensatie aanbieden kunnen deze belofte vaak niet waarmaken, blijkt uit onderzoek van Trouw op basis van gesprekken met tientallen aanbieders, keurmerken en wetenschappers. De klimaatschade die de bedrijven veroorzaken wordt amper teruggedraaid door de uitstoot van CO2 te compenseren.

Bedrijven die stellen dat zij de uitstoot van CO2 compenseren, maken die belofte maar zelden waar. De klimaatschade die zij veroorzaken wordt amper gecorrigeerd. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw, dat met Nederlandse aanbieders, wetenschappers en keurmerken sprak.


D66 wil arbeidsmigrant tijdelijk naar Nederland halen

13-02-2020 - 0 reacties Nederland moet de komst van arbeidsmigranten uit bijvoorbeeld Marokko gemakkelijker maken, vindt D66. Nederland zit te springen om ICT’ers en andere vakmensen en daarin kan zo worden voorzien, hoopt de regeringspartij. Als arbeidsmigranten legaal naar Nederland kunnen komen, riskeren ze bovendien niet langer de levensgevaarlijke oversteek van de Middellandse Zee in de ‘drijvende doodskisten’ van mensensmokkelaars.


Provincies achten aanvullende stikstofreductiemaatregelen voor alle sectoren nodig

10-02-2020 - 0 reacties In een brief aan de Tweede Kamer kondigt het kabinet een aantal maatregelen aan die leiden tot een vermindering van de stikstofuitstoot. De provincies vinden het goed dat het kabinet geld beschikbaar stelt voor de vrijwillige opkoop van veehouderijbedrijven en voor de innovatie en verduurzaming van stallen. Maar om een duurzaam perspectief voor natuur én economische ontwikkeling mogelijk te maken blijven volgens de provincies forse aanvullende maatregelen en middelen voor reductie van de stikstofuitstoot binnen alle sectoren nodig.


Schaarste zonnepanelen dreigt door coronavirus

10-02-2020 - 0 reacties Nederlandse groothandels en importeurs maken zich zorgen over de productie van zonnepanelen in China. En dat heeft allemaal te maken met het coronavirus. Tekorten en prijsstijgingen zijn niet uitgesloten, meldt vakblad Solar Magazine.


Vos vast in de kas

07-02-2020 - 0 reacties In een tuinbouwbedrijf aan 't Louwtje in 's-Gravenzande keken medewerkers donderdag gek op toen ze in een kas opeens een dier vreemde sprongen zagen maken. Een vos wilde via het raam weer naar buiten. Hij had daar meerdere pogingen voor nodig, maar uiteindelijk lukte dat.
Ineke van der Meer legde het vast en stuurde de beelden naar…


Gemeente Vlieland neemt grond Staatsbosbeheer over

07-02-2020 - 0 reacties VLIELAND - De gronden onder de Vlielander jachthaven en het sportveld worden eigendom van de gemeente. In ruil krijgt Staatsbosbeheer, de huidige eigenaar, 1,1 miljoen euro. Het is de bedoeling dat dat geld uiteindelijk naar fietspaden, natuurbelevingsroutes en het duurzamer maken van Staatsbosbeheergebouwen gaat.


Dwangsom voor Edese biomassacentrale voor stoken van nat hout

07-02-2020 - 0 reacties EDE - De Edese biomassacentrale aan de Knuttelweg krijgt een dwangsom opgelegd. In de nieuwste centrale van Het Warmtebedrijf is maandag nat hout gestookt. Het bedrijf had daarvan melding moeten maken, maar heeft dat verzuimd.


Schouten: 'betaalbaar beter boeren' biedt geen duurzaam perspectief voor de veehouderij

06-02-2020 - 0 reacties Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vindt dat het rapport 'Betaalbaar beter boeren', dat Ecorys in opdracht van Greenpeace heeft opgesteld, geen duurzaam perspectief voor de veehouderijsector biedt. Dat valt op te maken uit een brief aan de Tweede Kamer waarin de minister een reactie op het rapport geeft.


Insecten kunnen ook dienen als botervervanger

06-02-2020 - 5 reacties Onderzoekers van de UGent hebben boter succesvol vervangen door insectenvet. "Een gezond en duurzaam alternatief", klinkt het. Een panel met proefpersonen kon geen onderscheid maken tussen ‘gewoon’ gebak en wafels waar de boter deels was vervangen door insectenvet. Of gebak met insectenvet binnenkort in de supermarkt zal liggen? Bio-ingenieur Joachim Schouteten, die het onderzoek mee begeleidde, denkt van wel.


Boeren woest over 'achterbakse plannen' van kabinet om boeren uit te kopen

05-02-2020 - 1 reacties Volgens Haagse bronnen zou het kabinet van plan zijn om een half miljard euro te steken in het vrijwillig uitkopen en het verduurzamen van veehouderijen. Boeren zijn boos, omdat het Kabinet in hun ogen bang is voor de uitkomsten van het stikstofrapport van het Mesdagfonds, die de RIVM-data heeft geanalyseerd. Dit rapport wordt op 20 februari gepresenteerd. Het Landbouw Collectief wilde tot die tijd geen afspraken maken met het Kabinet.


Boeren in Meierijstad krijgen meer kansen voor lege stallen

05-02-2020 - 0 reacties VEGHEL - Een zorgboerderij, kinderdagverblijf of theehuis. Boeren in Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode die met dit soort plannen rondlopen, maken binnenkort veel meer kans op medewerking van Meierijstad. Het college van B en W verwacht dat zo'n 200 van de zeker 500 agrariërs in deze gemeente er de komende tien jaar de brui aangeven.


'Afval voor miljoenen als veevoer verkocht', verdachten aangehouden

05-02-2020 - 2 reacties Het waren ongeregistreerde stoffen of zelfs afval, en ze werden vermengd en aan boeren verkocht als veevoer. Een veevoerbedrijf uit Noord-Brabant heeft hiermee vermoedelijk zo'n twee jaar lang gefraudeerd.

Zo is er meer dan 4 miljoen euro verdiend, volgens het Openbaar Ministerie. Het zouden ernstige strafbare feiten zijn, want de grondstoffen die in dierenvoeder zitten kunnen de gezondheid van dieren én uiteindelijk mensen beïnvloeden.

Begin deze week zijn drie mannen die bij het bedrijf werken aangehouden, zij worden nu verhoord. Het bedrijf zelf is in mei 2019 al stilgelegd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Certificaten zijn inmiddels ingetrokken en tientallen vrachtwagens zijn in beslag genomen.

Eerder al mis
Dat er van alles niet op orde was bij het bedrijf, bleek uit verschillende inspecties. Ten eerste constateerde de NVWA vorig jaar dat het bedrijf niet hygiënisch genoeg werkte. De opslagtanks waarin het reststromen van levensmiddelenbedrijven verzamelde, waren systematisch "ernstig vervuild" en verroest. Bij elkaar kon er 7 miljoen kilo op het terrein worden opgeslagen.
Daarnaast stelt het OM dat de papieren waarschijnlijk zijn vervalst. Wat doorverkocht werd aan boeren als diervoeder kreeg het keurmerk 'GMP+': een certificaat dat bedoeld is om aan te tonen dat een bedrijf veilig of duurzaam werkt.

Maar het voer bleek bij controle niet alleen de richtlijnen voor dat keurmerk te schenden, het was zelfs hoe dan ook niet geschikt om aan dieren te eten te geven. Dat certificaat is toen ingetrokken.
Vervolgens werd het bedrijf stilgelegd en moest het de niet-eetbare producten naar een vergister brengen om te vernietigen. Ook bleek er te zijn gesjoemeld: er zou 731 ton meer zijn weggebracht dan op het terrein lag opgeslagen.
Risico voor mensen en dieren

Verder stond in de administratie niet welke grondstoffen gebruikt waren om het veevoer te maken. Dat is wel nodig, omdat die grondstoffen in de gehele voedselketen terecht kunnen komen. Ook bij mensen.
Om de gezondheid van mensen en dieren te kunnen beschermen moet het voer door de hele keten te volgen zijn. "Dit om in het geval van een besmetting snel tot de identificatie van de herkomst te komen en verdere verspreiding te voorkomen", stelt het OM.


'Na het weekend grote kans op eerste landelijke storm sinds augustus'

04-02-2020 - 0 reacties De kans is vrij groot dat Nederland na het weekend te maken krijgt met de eerste grote storm in bijna een half jaar tijd. De weerdiensten maken dinsdag melding van een "grote kans op flink onstuimig weer", met zowel aan de kust als landinwaarts windstoten van zeker 100 kilometer per uur.