Listeria

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Listeria. Listeria is een van de 18527 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Listeria nieuws

Greenyard waagt zich gedisciplineerd aan innovatie én overnames

08-12-2021 - 0 reacties Drie jaar geleden leek het door listeria en schulden geplaagde Belgische groente- en fruitconcern Greenyard het einde nabij. Inmiddels kijkt het bedrijf weer fier de toekomst in. De plantaardige wereld lonkt, en daar zijn zelfs overnames weer mogelijk. Die kan Greenyard uit eigen zak betalen.


Schouten: problemen NVWA in kleine stappen oplossen

25-11-2019 - 0 reacties Het oplossen van de problemen bij de NVWA moet in kleine stapjes gebeuren, zegt minister Schouten.

Het aantal meldingen door fabrikanten over voedsel dat mogelijk een risico vormt voor de volksgezondheid is in 3 jaar tijd meer dan verdrievoudigd. In 2015 ontving de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) circa 1.000 meldingen over producten waarop mogelijk ziekteverwekkende bacteriën als listeria en salmonella zijn aangetroffen. In 2018 ging het om 3.200 meldingen. De verwachting is dat de stijging dit jaar nog verder doorzet.


Belgisch Boervriendelijk fruit, Adam en Eva hadden al listeria en is 15 cent statiegeld genoeg?

09-10-2019 - 0 reacties Ondertussen vertelt het verhaal van de dag door onze lens: voeding, gezondheid, landbouw, levensmiddelenmarketing, voedselpolitiek en aan landgebruik gerelateerde energie- en watervraagstukken – waar nodig tot op (geo)politieke schaal.


Twee bedrijven ontvingen mogelijk met listeria besmet vlees uit Duitsland

08-10-2019 - 0 reacties Twee Nederlandse bedrijven hebben mogelijk met listeria besmet vlees ontvangen uit Duitsland, zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dinsdag. Beide ondernemingen zijn op de hoogste gesteld en moeten de producten terugroepen.


Vleeswaren uit de winkels na ontdekking ziektegevallen

04-10-2019 - 0 reacties Aldi, Jumbo en Silgro hebben vleeswaren van varkens, kip en rund van het bedrijf Offerman uit hun winkels gehaald, wegens een besmetting met de gevaarlijke bacterie listeria.


Vleeswaren uit de winkels na ontdekking ziektegevallen

04-10-2019 - 0 reacties Aldi, Jumbo en Silgro hebben vleeswaren van varkens, kip en rund van het bedrijf Offerman uit hun winkels gehaald, wegens een besmetting met de gevaarlijke bacterie listeria.


Listeria in leverworsten van Albert Heijn

22-08-2019 - 0 reacties Albert Heijn haalt alle AH Leverworst (170 gram in plakjes) van het Albert Heijn-merk met ten minste houdbaarheidsdatum 2/9/2019 uit de winkels. De leverworst kan listeria bevatten.


NVWA beantwoordt vragen over listeria (longread)

29-04-2019 - 0 reacties Listeria monocytogenes maakte eind vorig jaar opnieuw deel uit van programma van het Food Safety Event. De massaal aanwezige industrie liet zich bijpraten over monitoring, studies en challengetesten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaf inzicht in haar opvattingen en afwegingen. De belangrijkste zaken zijn op een rij gezet in dit tweeluik. Dit tweeluik is verschenen in VMT 3 van 22 maart 2019 en VMT 4 van 19 april 2019.


Listeria in Boni gehaktproducten

02-04-2019 - 0 reacties Er is Listeria monocytogenes aangetroffen in de gebraden ballen gehakt met ui, gebraden ballen gehakt naturel en gegaarde hamburgers verkocht door Boni supermarkten.


Salmonella en Listeria besmetting via mais: 6.000 varkens afvoeren

27-03-2019 - 0 reacties Circa 6.000 varkens van een varkenshouder uit Neuharlingersiel (Neder-Saksen) zijn besmet met de Listeria en Salmonella bacterie. Mogelijke bron is Oekraïense voermaïs. Alle varkens moeten nu worden geslacht. De varkenshouder stopt nu met de varkenstak.


EFSA en ECDC: daling ziektegevallen door salmonella, campylobacter en listeria stopt

12-12-2018 - 0 reacties Het aantal mensen in de Europese Unie dat ziek wordt door salmonella en campylobacter in dierlijke producten blijft in 2017 stabiel vergeleken met 2016. Het aantal zieken door listeria blijft ook min of meer gelijk , melden de Europese Voedsel Autoriteit (EFSA) en het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Dat er geen sterke afname is van deze drie meest voorkomende zoönotische ziekten baart de organisaties zorgen.


Omgeving monitoren voor veilig eindproduct

05-12-2018 - 0 reacties Met de focus van de NVWA op Ready-To-Eat (RTE)-producten wordt een goede, onderbouwde omgevingsmonitoring steeds belangrijker. Met name Listeria monocytogenes is een bekende pathogeen die in deze productcategorie verantwoordelijk is voor recallacties. Een robuust, holistisch en uitgebreid Environmental Monitoring Programma (EMP) kan terugroepacties voorkomen en daarmee een hoop negatieve publiciteit. Hoe zet je dit op? Dit artikel is verschenen in VMT 14 van 23 november 2018.


Bron dodelijk listeriosis is nog onbekend

05-12-2018 - 0 reacties Sinds juni 2018 heerst er een uitbraak door Listeria monocytogenes in Zwitserland. Er zijn tot nu toe ten minste twaalf zieken, twee mensen zijn overleden. Het Office Fédéral de la Santé Publique (FOPH) heeft tot nu toe niet kunnen achterhalen wat de oorzaak is van deze uitbraak.


Pathogenen beter typeren en afkeur reduceren

26-11-2018 - 0 reacties Directeur/eigenaar Taco Wijtzes wil met zijn lab WFC Analytics in Arkel het onderscheid maken. Tussen labs, maar vooral tussen micro-organismen zodat levensmiddelen niet langer onnodig worden afgekeurd. Begonnen met twee stoofjes en een koelkast omvat zijn cultuurcollectie nu ruim 500 typen Listeria. Momenteel doet WFC “krankzinnig veel” challengetesten voor Listeria monocytogenes en staat Wijtzes voor de keuze om een Maldi-Tof of een sequencer aan te schaffen. “Gaaf!” Dit artikel is verschenen in VMT 14 van 23 november 2018.


Vleesproducten van Deen mogelijk besmet met listeria

31-10-2018 - 0 reacties


Darmbacterie aangetroffen op vlees van supermarktketen Deen

31-10-2018 - 0 reacties Filet americain, Duitse biefstuk en tartaar van Deen kan de darmbacterie listeria bevatten. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De supermarktketen heeft tientallen vestigingen in Noord-Holland.


Albert Heijn haalt makreel terug vanwege listeria

15-10-2018 - 0 reacties Albert Heijn haalt AH Makreelfilet graatloos uit de winkels vanwege listeria.


19e recall deze maand: salmonella in varkensvlees bij Hoogvliet

31-07-2018 - 0 reacties Op de valreep sluit juli af met nog een recall, namelijk van supermarkt Hoogvliet, wat het totaal deze maand op 19 uit doet komen. Ditmaal gaat het niet om listeria of allergenen, maar om salmonella.


Recall diepvriesgroenten Sligro om listeria

24-07-2018 - 0 reacties Na onder andere Albert Heijn en Spar haalt nu ook groothandel Sligro producten terug vanwege een mogelijke besmetting met listeria.


‘Diepvriesproducten zijn normaliter geen issue voor listeria’

23-07-2018 - 0 reacties Een grote listeria-uitbraak in de Hongaarse fabriek van fabrikant Greenyard zorgde in Europa voor 47 zieken en negen doden. Deze treft ook Nederland, al vielen hier geen doden te betreuren. Hoe voorkom je een uitbraak van listeria monocytogenes? Voedselveiligheidsdeskundige Rijkelt Beumer spreekt zich uit. “Je kunt je vraag tekens zetten bij de hygiëne in het productiebedrijf.”