Lammeren

Al het Lammeren nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Lammeren nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Lammeren nieuws

Vorig jaar bijna 67.000 dieren onverdoofd geslacht

29-08-2019 - 0 reacties In 2018 werden in Nederland 66.858 dieren onverdoofd geslacht, blijkt uit het antwoord van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op een Wob-verzoek van Wakker Dier. De NVWA registreert het aantal dieren dat “onverdoofd wordt aangesneden”. In 2018 zijn volgens de NVWA in Nederland 1.283 kalveren, 10.849 runderen, 2.025 geiten, 47.154 schapen en 5.547 lammeren … Lees meer


Tönnies neemt het Britse C & K Meats over

06-05-2019 - 0 reacties De Tönnies Group neemt het Britse C & K Meats over. Tönnies zet hiermee de aangekondigde versterking van de Britse markt voort. C & K Meats is een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het slachten en slachten van varkens, runderen en lammeren.


OM vraagt rechter om veehouderij stil te leggen vanwege dierenwelzijn en hygiëne

12-04-2019 - 2 reacties

Originele beschrijving

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de rechtbank in Zwolle verzocht om een veehouderij uit de gemeente Steenwijkerland voor 6 maanden stil te leggen. Bij een controle door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bleek volgens het OM, dat op de boerderij meer dan 100 runderen en 80 schapen en lammeren werden gehouden onder erbarmelijke omstandigheden. 


Duivense schapenhouder verwaarloost dieren: twee schapen dood

11-03-2019 - 0 reacties DUIVEN - Inspecteurs van de NVWA hebben vorige week in Duiven 27 schapen en 17 lammeren afgevoerd bij een schapenhouder. De dieren werden niet goed verzorgd en waren sterk vermagerd.


Texelse lammeren dit jaar te volgen via GPS-tracker

11-03-2019 - 0 reacties Bezoekers aan Texel kunnen vanaf nu live via een 'lammetjesradar' zien waar pasgeboren lammeren zich op het eiland bevinden.

Als je uit het raam kijkt verlies je misschien alle hoop, maar de lente is toch echt aanstaande. En lente betekent, op Texel althans, lammetjes spotten. Maar waar kan je die lammetjes nou precies vinden?


Texelaar die lammetjes misbruikte trekt hoger beroep in

05-03-2019 - 0 reacties Een 42-jarige man Texelaar die vorig jaar werd veroordeeld voor het misbruik van drie lammeren en een schaap in 2016 en 2017, heeft op het allerlaatste moment zijn hoger beroep tegen de straf ingetrokken. Hij kreeg eerder twintig maanden celstraf. Daarnaast mag hij drie jaar lang tussen zonsondergang en zonsopgang niet in de buurt van vee komen. Dat 'weilandverbod' is inmiddels in werking getreden.


Grote diepvries nodig voor 'offervlees' van schapen, lammeren en koeien

22-08-2018 - 0 reacties DIDAM/ARNHEM - Moslims vieren tot en met zaterdag het Offerfeest. Daar hoort ook vlees bij. Gisteren was het dan ook druk bij RKKB Vleeshandel in Didam.


Tweede evaluatie fokprogramma voor kortere schapenstaarten 2013-2017

03-07-2018 - 0 reacties Sinds 1 januari 2008 is het in Nederland bij wet verboden om de staart van lammeren in te korten. Om mogelijke nadelige gevolgen te voorkomen, hebben drie langstaartige schapenrassen, de Suffolk, Hampshire Down en Clun Forest tijdelijk ontheffing gekregen. Op voorwaarde dat de fokkerij met gerichte selectie op staartlengtes, het couperen overbodig probeert te maken.


Wolf in Gelderland is onwaarschijnlijk

22-05-2018 - 0 reacties 'Dat een wolf de lammeren in Ede heeft doodgebeten afgelopen weekend is onwaarschijnlijk'. Dat zegt Maurice la Haye van Wolven in Nederland. 'Het zal eerder een vos of hond zijn geweest'.


Wordt vlees van geitenbokjes een culinaire ontdekking?

12-04-2018 - 0 reacties In Griekenland, Spanje en andere Zuid-Europese landen is geitenlamsvlees een delicatesse die massaal gegeten wordt in de (beperkte) periode dat het beschikbaar is. Het vlees van de bokjes die geboren worden op Belgische melkgeitenbedrijven vindt zijn weg daar naar toe, maar wordt ook gelust door de allochtone gemeenschap in grootsteden. “De doorsnee Belg kent het niet, al zijn er een aantal topchefs die het ontdekten en op de menukaart plaatsen”, vertelt Luc Boone, die al bijna 20 jaar werkt aan een duurzame afzet voor bokjesvlees. Door de bokjes niet louter als een bijproduct van de zuivelproductie te beschouwen, is een goede zorg voor alle lammeren op melkgeitenbedrijven gegarandeerd.


LLTB teleurgesteld in Faunafonds

07-03-2018 - 0 reacties Boeren konden dode schapen en lammeren, mogelijk als gevolg van de wolf, niet op tijd melden.


De Nederlandse gewone steekmug kan het Rift Valley fever virus overbrengen

28-02-2018 - 0 reacties Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) heeft aangetoond dat de in Nederland meest voorkomende muggensoort Culex (Cx.) pipiens, ook wel de gewone steekmug, Rift Valley fever virus (RVFV) kan verspreiden. In eerder onderzoek werd al aangetoond dat Nederlandse lammeren erg vatbaar zijn voor dit virus.


'Weilandverbod' Texelaar na misbruik lammeren

01-02-2018 - 0 reacties De 41-jarige Jan H. uit Den Burg, die in 2016 en 2017 op Texel drie lammetjes en een schaap seksueel heeft misbruikt, mag na het uitzitten van zijn straf drie jaar lang tussen zonsondergang en zonsopgang niet in de buurt van vee komen. Dat is vandaag bepaald door de rechtbank in Alkmaar.


Schmallenbergvirus in Vlaanderen aangetroffen

20-12-2017 - 0 reacties Diergezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) heeft de laatste maand meerdere geaborteerde lammeren, en n kalf met misvormingen, positief getest op het schmallenbergvirus.


Hersteltermijn registratie in I&R voor schapen- en geitenhouder verlengd tot 1 april 2018

11-12-2017 - 0 reacties In november 2017 heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) alle schapen- en geitenhouders per brief gevraagd om de registratie in I&R voor 1 januari 2018 te controleren en te herstellen als dat nodig is. Op verzoek van meerdere sectorpartijen is deze termijn verlengd tot 1 april 2018. In de periode tot 1 april 2018 komen de meeste schapen op stal om te lammeren. Hierdoor wordt de controle gemakkelijker.


Wakker Dier vraagt aandacht voor hoge uitvalcijfers jonge dieren

20-11-2017 - 0 reacties Ieder jaar gaan in de veehouderij meer dan 30 miljoen dieren te vroeg dood in de stal. In veel gevallen is dat bovendien een langzame en pijnlijke dood. Dat blijkt uit onderzoek door Wakker Dier. Het percentage uitval, zoals de sector het noemt, is bij jonge dieren het hoogst. Vooral jonge geiten sterven vaak voortijdig: 23% van de lammeren sterft een ‘afdankersdood’. Ook bij koeien sterven veel jonge dieren te vroeg (19%), vooral rond de geboorte. Bij biggen ligt het percentage op 13,5%. In absolute aantallen is de sterfte het hoogst bij kippen, legkippen en varkens. Bij benadering gaat het om respectievelijk 20, 6 en 5 miljoen dieren.


Politie brengt twee lammeren naar bureau

11-07-2016 - 2 reacties De politie is je beste vriend. Ook die van twee lammeren.

De lammeren zijn op de achterbank vervoerd naar het bureau.

De eigenaar van de schapen is inmiddels bekend. Hij heeft de schapen opgehaald. Volgens wijkagent Henk Kamphuis worden de lammeren goed verzorgd.


Inspecteurs vinden honderd dode schapen bij veehouder Friesland

26-03-2016 - 0 reacties Inspecteurs van de Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) hebben tijdens een inspectie ongeveer honderd kadavers van schapen en lammeren gevonden in een stal, op het er en in weilanden rondom een veehouderij in Friesland.


Streef naar persistentie, vergeet de tussenkalftijd

19-11-2015 - 103 reacties Vader Frits (64) en zoon Rob Hubens (26) melken in Beesel (LB) koeien en geiten. De geiten lammeren soms maar één keer om vervolgens jarenlang gemolken te worden. De veehouders stellen dat er vanuit economisch én maatschappelijk oogpunt veel voor is te zeggen om de lactatielengte ook bij de koeien zoveel mogelijk op te rekken.


Oormerkplicht lammeren verruimd naar zes maanden

08-02-2013 - 0 reacties Het oormerken van lammeren wordt per 1 april verruimd van een week naar zes maanden. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken. Het gaat om dieren die binnen het bedrijf, maar over de openbare weg, worden verplaatst.
Door deze aanpassing van de I&R-verordening geiten en schapen komen de regels in Nederland meer in lijn met de EU-regels. Een verschil met de Europese regels blijft dat d...