Kuilgras

Studiereis georganiseerd door Melk van het Noorden  Milchhof Böschen in Grasberg (Duitsland) Dit...
Studiereis georganiseerd door Melk van het Noorden

Milchhof Böschen in Grasberg (Duitsland)
Dit bedrijf wordt gerund door Janek Böschen. Samen met zijn broer Mark, zijn moeder en 16 personeelsleden. Ze melken 3x daags 850 koeien die gemiddeld bijna 40 liter per dag produceren.
Eerder werden er wel 1.300 koeien gemolken, maar na een duidelijke krimp zijn de resultaten de laatste jaren sterk verbeterd.
Bij het bedrijf hoort 850 hectare grond waarvan 250 hectare grasland. En een 500 KW Biogas-installatie.
De melk wordt sinds deze maand geleverd aan een vrije inkooporganisatie via een 4-jarig contract.

- Sander en Janet Dijkstra in Tomellila;
140 koeien op twee melkrobots die gemiddeld bijna 40 kilo per dag produceren. De ondernemers zijn lid van een melkleveranciersvereniging die de melk levert aan Skånemejerier. Deze fabriek die sinds 2012 eigendom is van Lactatis.
Sander en Janet kwamen in 2006 naar Zweden.

- Vankiva Farm van Kristoffer Johansson.
Melkt 700 koeien in een zeer moderne stal die drie jaar geleden in gebruik is genomen. In een 50-stands carrousel wordt de veestapel gemolken die gemiddeld ruim 11.000 kilo melk per koe produceert.

- Piebe Wester en Petra Waiboer in Laholm.
Groeiden afgelopen jaar van 120 naar 180 melkkoeien die in een gloednieuwe melkstal worden gemolken na afscheid te hebben genomen van melkrobots.

- Jan en Gery Terwel.
Zij kwamen uit in 2008 uit Voorst naar Falkenberg. Ze begonnen op een gedeeltelijk pachtbedrijf, nu is het grootste deel van de 300 hectare in eigendom.
De familie melkt 300 koeien met vijf Lely-melkrobots. De twee oudste zoons boeren nog in Nederland. De vier andere kinderen: Tom, Jelle, Dirk en Femke zijn actief op het bedrijf in Zweden.

Groeten uit Zweden: prikkebord.nl/topic/304861/ 🔗