Kroatië

Kroatië (Kroatisch: Hrvatska), officieel Republiek Kroatië (Republika Hrvatska), is een Zuid-Europees land, begrensd door Slovenië en Hongarije in het noorden, Bosnië en Herzegovina en Montenegro in het zuiden en Servië in het oosten. In het westen ligt de Adriatische Zee, waar de Kroatische territoriale wateren grenzen aan deze van Italië. Geografisch is Kroatië gedeeltelijk gelegen op het Balkanschiereiland. Het strekt zich uit van de uiterste oostelijke hellingen van de Alpen in het noordwesten tot de Pannonische vlakte en de Donau in het oosten. Het centrale deel wordt bedekt door de Dinarische Alpen. De hoofdstad is Zagreb, andere belangrijke steden zijn onder meer Split, Osijek en Rijeka.

De laatste officiële census dateert van juli 2011 (4.483.804 inwoners). Volgens de laatste schattingen telt Kroatië momenteel bijna 4.500.000 inwoners. De Kroaten vormen met 89,6% de grootste bevolkingsgroep, de Serviërs de belangrijkste minderheid met 4,5%. Andere minderheden zoals Bosniakken, Hongaren, Slovenen, Roma, Tsjechen en Albanezen maken samen ongeveer 5,9% van de bevolking uit.

Kroatië werd een soevereine staat nadat het op 25 juni 1991 zijn onafhankelijkheid uitriep. Vóór de onafhankelijkheidsverklaring maakte Kroatië deel uit van het voormalige Joegoslavië als Socialistische Republiek Kroatië (Hr: Socijalistička Republika Hrvatska).

Kroatië heeft de parlementaire republiek als staatsvorm en het land is lid van de Verenigde Naties, de Raad van Europa, de NAVO, de Wereldhandelsorganisatie en stichtend lid van de Mediterrane Unie. Het werd in 2004 een kandidaat-lidstaat van de Europese Unie en trad op 1 juli 2013 toe tot de Europese Unie.