Koks

Koks nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Koks nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Koks nieuws

Boeren verrassen koks 's Heeren Loo in Bedum met ingrediënten hutspot

14-10-2021 - 0 reacties De cliënten en medewerkers van ‘s Heeren Loo in Bedum werden woensdag verrast door de komst van een grote tractor met een goedgevulde laadbak. Die werd pontificaal op de stoep voor het gebouw geparkeerd. De koks werden door vier regionale agrariërs uit de keuken opgetrommeld om alle ingrediënten voor het maken van vele pannen hutspot in ontvangst te nemen.


Boer Henk droomt ervan dat hij ooit tussen de lupinevelden kan fietsen

11-08-2021 - 0 reacties Boer Henk Kerkers uit Deurne teelt in zijn moestuin zo'n 100 bijzondere groenten. Zijn groenten hebben exotische namen en zijn in de supermarkt meestal niet te krijgen: van de lauki (fleskalebas) uit India, borlottibonen tot de Purple Haze wortel. Ze groeien allemaal welig op de grond achter het huis van Henk. Maar één gewas is volgens boer Henk 'het nieuwe goud van de Peel': lupine.
Want lupine is een geweldig gewas, vindt Henk Kerkers. En zijn collega's zouden het meer kunnen gaan telen. De boon zit vol met proteïne en is een prima vleesvervanger. "Mijn droom is dat over tien jaar een heleboel boeren in de Peel lupine als akkerbouwgewas hebben. Er zit 35 tot 40 gram proteïne in. We zouden dan een lokale bron van proteïne hebben en niet van een boot die in Rotterdam aankomt."
Volgens Henk kan het gewas soja makkelijk vervangen. "Het heeft dezelfde kwaliteiten. En lupine maakt de bodem vruchtbaarder. Er zitten zogeheten stikstofknolletjes aan de plant die samen met bacteriën stikstof uit de lucht halen en de bodem vruchtbaarder maken. We hebben dan geen kunstmest meer nodig." Ook trekken de bloemen van lupine veel bijen aan.
Nederlandse boeren zouden zoveel meer kunnen met hun groenteteelt, denkt Kerkers. "Als ik hier door de Peel fiets, dan zie ik vaak een beperkt aantal gewassen."
Kerkers begon in 2014 met zijn moestuin om uit te proberen welke groenten goed kunnen groeien in Brabantse grond. Sommige groenten, zoals de lauki uit India, lukken prima. Maar andere groenten, zoals een fraai knolletje uit Peru, laten zich hier voorlopig nog niet telen.
Boer Henk geeft toe dat er vool veel groenten die hij teelt een heel beperkt publiek is. Hij levert nu groenten aan restaurants in de regio. Hij teelt veel op verzoek van de koks. "Dan hebben ze in Frankrijk iets gezien en dan vragen ze aan mij om dat hier eens te proberen."
Henk Kerkers is tien jaar wethouder geweest in Deurne en besloot zijn nette pak in te ruilen voor een paar boerenklompen. "De moestuin was altijd al een hobby. Ik ben opgegroeid op een boerderij en moest mijn moeder vaak helpen. Dat vond ik leuk."
Maar veel van de groenten die hij teelt, had zijn moeder nog niet. Zoals de grote trots van Henk, de lauki, een grote kalebasachtige groente. "Ik heb de zaden in India gekocht en hij bleek hier gewoon te kunnen groeien" Ook levert Henk kruiden en eetbare bloemen aan chefkoks. "Niet alleen voor de smaak, maar ook om een bord heel mooi op te maken bijvoorbeeld."
Sommige groenten zullen altijd een kleine doelgroep houden, maar Henk hoopt dat uit zijn kleurrijke proeftuin de lupine de Brabantse akkers gaat veroveren. "Ik hoop dat het landschap op de Peel dan ook wat gevarieerder wordt. En dat je eind juni tussen de mooie lupinevelden kunt fietsen."


Sexy, een beetje ordinair maar toch stijlvol: deze koks trekken hun kleren uit voor goed doel

30-11-2020 - 0 reacties Twaalf Nederlandse chef-koks en horecaondernemers trekken hun kleren uit voor een goed doel: hun collega's. Aan de blootkalender werkt ook de bekende kok Freek van Noortwijk mee. ,,Op deze unieke manier halen we geld op.”


Te veel blikken bonen en pasta gehamsterd? Dit kun je ervan maken

17-03-2020 - 0 reacties We zijn massaal aan het hamsteren geslagen vanwege het coronavirus; niet alleen wc-papier vindt gretig aftrek, mensen slaan ook massaal conserven in. Maar wat kun je de komende tijd doen met die overvolle voorraadkast? Hieronder geven we tips om te koken uit blikjes en potjes én delen twee koks een recept met houdbare producten.


Extra groenten, minder vlees en zout: moderne kok denkt mee met de arts

28-05-2019 - 0 reacties Begin juni studeren de eerste koks af die geleerd hebben hoe voeding van invloed is op je gezondheid. Zij gebruiken extra groenten, minder vlees en zoutvervangers. Voer voor vier stellingen.


Koks op zoek naar inheemse Indiase rijstsoorten

19-04-2019 - 0 reacties Rijst heeft een rijke culturele geschiedenis. Zo ook in India, waar rijst van oudsher in geschriften voorkomt en gerelateerd is aan welvaart. Maar die rijke historie dreigt verloren te gaan als gevolg van de Groene Revolutie. Een viertal vrouwelijke koks probeert het tij te keren en de 'vergeten' rijstsoorten weer op de kaart te zetten.


Ruim 2000 basisschoolkinderen deden mee met het eerste landelijke Kok in de Klas event

08-04-2019 - 0 reacties Het Voedseleducatie Platform heeft een nieuw landelijk event 'Kok in de Klas' ontwikkeld om kinderen van de basisschool kennis bij te brengen over gezond en duurzaam voedsel. Op maandag 8 april vond het event voor het eerst plaats. Meer dan tweeduizend leerlingen deden mee. Negentig chef-koks uit heel Nederland gaven op totaal negentig scholen een les. De kinderen uit groep 6, 7 en 8 gingen samen met de koks basissmaken verkennen, nieuwe smaken en producten ontdekken en zelf een gerechtje maken.


Onderzoekers zijn bezorgd over onkruid in Deense restaurants

15-01-2019 - 0 reacties Deense onderzoekers van de Technische Universiteit van Lyngby (Kopenhagen) waarschuwen dat het eten van wilde bloemen en planten niet altijd zo’n gezond idee is.
In Denemarken eet men graag wilde bloemen en planten, geplukt door de koks zelf.


Restaurant van de Toekomst op Lowlands: ook in 2050 eten we nog vlees

19-08-2018 - 0 reacties Je kan op een festival dagenlang vette hap naar binnen stouwen. Maar op Lowlands kun je dit weekend ook kiezen voor iets culinairs. Samen met de Rabobank staat daar Brasserie 2050. Een restaurant dat een blik werpt op de toekomst.

De koks proberen aan te tonen dat het mogelijk is om in 2050 tien miljard monden te voeden, zonder dat het vies is. En carnivoren opgelet: in 2050 kun je nog gewoon genieten van een steak tartare!


Boeren en koks slaan handen ineen voor aanschuiflunch op Tuinderij de Es in Haaren

15-08-2018 - 0 reacties HAAREN - Twee koks, vier boeren en vier boerinnen slaan de handen ineen om mensen kennis te laten maken met Brabantse 'bodemschatten'. Onderdeel van het programma dat zij in elkaar gesleuteld hebben, is een aanschuiflunch op zondag 26 augustus op Tuinderij de Es in Haaren.


Witlofconsumptie Verenigde Staten groeit

05-06-2018 - 0 reacties Europese expats, consumenten die op zoek zijn naar glutenvrije voorgerechten en restauranthouders jagen de Amerikaanse vraag naar witlof aan. De groente staat steeds meer in de belangstelling dankzij kookprogramma's op tv waarin koks de verschillende bereidingsmogelijkheden laten zien. In Europa wordt witlof.....


Kun je ook zonder vlees of vis lekker eten?

05-03-2018 - 0 reacties VLISSINGEN - Vandaag begint de Nationale Week Zonder Vlees, om het belang van vegetarisch eten onder de aandacht te brengen. Zeeuwse koks spelen daarop in. ,,Het is niet zomaar wat kaas en groenten bij elkaar gooien."


Kringlooplandbouw lost het geiten- en bokkenprobleem op

22-02-2018 - 0 reacties Nederlandse koks blijven maar geitenbokkenvlees promoten. Inmiddels roepen ze dat het een schandaal is dat het nog niet in de supermarkt ligt. Uit een gesprek dat we onlangs voerden met directeur Martin Scholten van de Animal Sciences Group van Wageningen UR blijkt dat een verkeerde strategie. Geiten horen niet thuis in kringloopsysteem van de nieuwe Nederlandse landbouw. Het zijn dieren die heel laagwaardig voer opwaarderen. Dat hebben we in Nederland nauwelijks. Daarom is het beter hier geen geiten te houden, ook al zijn ze economisch rendabel. Daarmee verdwijnt het bokkenprobleem. De koks kunnen weer terug in hun keukens.


Landbouw en het terugkrijgen van bijzondere natuur gaan best samen

28-09-2017 - 0 reacties Ben Koks is een natuurman, maar hij gelooft óók in landbouw. In de Zegenpolder bij Rhoon komen die twee, natuur en landbouw, samen.


Horeca Vlaanderen wil keurmerk voor ‘echte’ chefs

24-09-2017 - 0 reacties Tot 2018 moet iedereen die in België een restaurant wil starten en meer dan een tosti of een salade serveert een opleiding volgen of tenminste vijf jaar praktijkervaring hebben. Vanaf 1 januari hoeft dat niet meer. Reden voor 'echte' koks om zich te bezinnen op wat hen onderscheidt ten opzichte van de 'amateurs' die de markt op komen.


De taal van gescheurde stukken

22-09-2017 - 0 reacties Bijna vergeten vleeswoorden beleven een comeback. Het past in de foodtrend van reinventing classics, de heruitvinding van klassiekers. In kookboeken grijpen foodies terug op grootmoeders keuken. Ook veel professionele koks koesteren oma’s kookkunsten. Ze duikelen oude streekrecepten op en geven die een eigentijds sausje. Dat brengt oude vlezige woorden terug aan het taalfront. Trouwens vlees,
Het bericht De taal van gescheurde stukken verscheen eerst op Vlees.nl.


Koks vinden foie gras een keuze

18-09-2017 - 0 reacties Opnieuw wordt het moeilijk in Californië een gerecht met foie gras te bestellen. Een driekoppige rechtbank oordeelde in hoger beroep dat het in 2004 aangenomen verbod op foie gras gehandhaafd mag worden.


Unieke kiekendief broedt in Gronings graan

14-07-2017 - 0 reacties Voor het eerst heeft er in Nederland een steppekiekendief gebroed. Vogelonderzoeker Ben Koks is in extase. 'Dit laat zien dat bescherming van vogels op akkers steeds belangrijker wordt.'


Inzet Unimog U 400 bij perronvernieuwing Amersfoort centraal station

29-09-2016 - 0 reacties De Wilde Spoorwegbouw heeft twee KOKS-Zagro Unimog trucks ingezet voor het aan- en afvoer van bouwmaterialen bij perronvernieuwing op Amersfoort centraal station. Daarmee laat de Mercedes-Benz Unimog zien ook zeer geschikt te zijn als rail-/wegvoertuig.


7 MAN TGM trucks voor Waternet

14-07-2016 - 1 reacties Waternet heeft zeven MAN TGM trucks in gebruik genomen. De trucks zijn voorzien van installaties waardoor ze ingezet kunnen worden als vacu?m- en als hogedrukwagen. Opbouwer en producent van deze installaties, KOKS Group uit Alkmaar leverde de voertuigen in nauwe samenwerking met MAN trucks dealer BTS in Wognum.