Jacht

Jacht is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Jacht en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Jacht nieuws

Dierenbescherming: ‘Onnodig dierenleed door jacht op muskusrat'

31-01-2020 - 0 reacties TIEL/ZALTBOMMEL De Dierenbescherming verzet zich hevig tegen de uitroeiing van de muskusrat in Nederland. Rattenbestrijders maken in opdracht van de waterschappen jacht op de muskusrat omdat het dier dijken kan verzwakken. Doel is dat binnen tien tot vijftien jaar het beestje niet meer in Nederland voorkomt. ,,Dat veroorzaakt ernstig dierenleed'', aldus een woordvoerder van de Dierenbescherming.


Afschieten edelherten Oostvaardersplassen opnieuw uitgesteld

21-12-2019 - 0 reacties Staatsbosbeheer stelt het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen opnieuw uit, in elk geval tot half januari, meldt Omroep Flevoland. Volgens woordvoerster Joke Bijl is verder uitstel waarschijnlijk, omdat er bezwaren binnenkomen tegen de nieuwe, provinciale vergunning. "Gisteren rolde er al een fax binnen," zegt ze.
Het nieuwe uitstel is het tweede uitstel in korte tijd. Onlangs nog verbood de rechter het afschieten van edelherten tot 1 januari, nadat de commissie-Van Geel had geadviseerd om ruim duizend dieren te doden.
We kunnen weer jagen
De rechter volgde de redenering van natuurbeschermingsorganisaties die vonden dat onvoldoende was aangetoond dat afschieten van de edelherten nodig is voor natuurbeheer.
Van Geel vond dat er maximaal 490 herten in het natuurgebied over mochten blijven. De rechters vroegen zich af waarop hij dat had gebaseerd. Voor de pakweg 1500 herten die Staatsbosbeheer eind oktober telde, was het uitstel goed nieuws.
Het advies van de commissie-Van Geel gold tot 1 januari. Staatsbosbeheer kondigde direct na de uitspraak aan om na de jaarwisseling weer te gaan schieten. "Vanaf 1 januari geldt in Flevoland weer een gewoon Faunabeheerplan, zoals dat ook in de andere provincies geldt. De vergunning en de ontheffing zijn rond, we kúnnen weer jagen", benadrukt woordvoerster Bijl. Maar na ampel beraad met de provincie heeft Staatsbosbeheer toch besloten tot uitstel.
Verder uitstel
Het uitstel heeft alles te maken met de "voorlopige voorziening die is aangevraagd", twittert de Flevolandse gedeputeerde Michiel Rijsberman. Met die "voorlopige voorziening" proberen natuurbeschermingsorganisaties opnieuw een verbod op afschot af te dwingen. De vraag is of die procedure, ook al wordt er gesproken over een spoedeisend karakter, binnen een paar weken kan worden afgerond. Staatsbosbeheer sluit verder uitstel van de jacht dan ook niet uit.


Hoe wetenschappers de neushoorn willen redden met paardenhaar

23-11-2019 - 0 reacties De jacht op de hoorns van een neushoorn is gigantisch. Wetenschappers willen dat stoppen, met bijzondere nephoorns.


Hond die meest beruchte terroristenleider pakte, is in Best getraind

30-10-2019 - 0 reacties De legerhond die zaterdag een belangrijke rol had in de jacht op Isis-leider Abu Bakr al-Baghdadi is korte tijd in Best opgeleid. Marco van Hoof van Hondenadvies Centrum Nederland herkende de vijfjarige reu meteen toen hij hem als held geëerd zag worden in het nieuws. "Die hebben we op 1-jarige leeftijd naar Best gehaald."


Jager doorboord door hert dat hij neerschoot

25-10-2019 - 0 reacties Een jager die dacht dat hij een hert had doodgeschoten, is door het gewei van het dier doorboord en gedood. De 66-jarige man was in de staat Arkansas op jacht toen hij het dier in zijn vizier kreeg en schoot. Hij naderde het hert om te kijken of die inderdaad dood was, toen die hem spietste met zijn gewei.


Column: Van voedselproducent naar opgejaagd wild

25-09-2019 - 0 reacties Je zou je langzamerhand opgejaagd willen noemen. De jacht op voedselproducenten is geopend, het stropen in de nachtelijke uren iş niet meer nodig; we zijn nu echt vogelvrij verklaard en er mag ongelimiteerd geschoten worden.


Schaapherder spoort gestolen stroomklok zelf op: 'Dit geeft een heel goed gevoel'

24-09-2019 - 0 reacties Herder Pieter Kunst van de schaapskudde Oldambt beleefde vorige week een dag om niet snel te vergeten. Samen met de politie maakte hij jacht op de dief van een stroomklok.


Schaapsherder spoort gestolen stroomklok zelf op: 'Dit geeft een heel goed gevoel'

24-09-2019 - 0 reacties Herder Pieter Kunst van de schaapskudde Oldambt beleefde vorige week een dag om niet snel te vergeten. Samen met de politie maakte hij jacht op de dief van een stroomklok.


Frans jachtverbod wulp goed nieuws voor Nederlandse weidevogel

17-09-2019 - 0 reacties Het CDA is erg blij dat de Raad van State in Frankrijk de jacht op wulpen heeft verboden voor een jaar. Dat laat de partij weten bij monde van Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik.


De jacht op olifanten is in Botswana legaal. Is dit de oplossing?

31-07-2019 - 0 reacties In Botswana mag sinds kort worden gejaagd op olifanten omdat ze een bedreiging vormen voor de bevolking. Een Nederlands team vond een even vindingrijke als goedkope oplossing die de jacht onnodig maakt: bijenkorven.


Europarlementariër over jacht op beschermde weidevogels: "Europa moet tanden tonen"

27-07-2019 - 0 reacties Europa moet ingrijpen in Frankrijk, dat stelt Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. In het land is deze week het afschieten van 6.000 wulpen goedgekeurd, terwijl die weidevogels in Nederland juist beschermd zijn. "Het kan toch niet waar zijn?"


Franse Lactalis schiet weer raak bij yoghurtjacht in VS

09-07-2019 - 0 reacties Lactalis heeft een nieuwe slag geslagen in zijn jacht op yoghurt in de Verenigde Staten. Het Franse zuivelconcern heeft het Amerikaanse yoghurtbedrijf overgenomen van het in Duitsland gevestigde zuivelbedrijf Ehrmann.


Boer en jager gaan samen op wildezwijnenjacht

02-07-2019 - 0 reacties Wildbeheereenheden (WBE's) gaan samen met boeren op jacht. Volgens Joost Ploos van Amstel, voorzitter van WBE De Baronie van Cranendonck en de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging Noord-Brabant, is dit belangrijk om het begrip tussen boeren en jagers te vergroten.


Japan na 31 jaar weer begonnen met commerciële walvisjacht

01-07-2019 - 0 reacties Japanse walvisvaarders zijn vandaag weer voor het eerst in 31 jaar de zee opgegaan voor de commerciële walvisjacht. Vijf kleine jachtschepen zijn vertrokken uit de haven van de noordelijke havenstad Kushiro, op het eiland Hokkaido.
De vijf schepen zijn uitgerust met harpoenen. Verwacht wordt dat aan het eind van het jaar 227 walvissen zijn gevangen.
In 1988 werd wereldwijd een verbod uitgevaardigd op de commerciële walvisvaart. Door Japans lidmaatschap van de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) moest ook Japan daaraan geloven. Vorig jaar kondigden de Japanners hun vertrek uit de IWC aan, waardoor het verbod niet meer voor het land geldt.
Volgens de regering is de walvissenpopulatie voldoende hersteld voor de commerciële jacht. De jacht gaat alleen plaatsvinden in de Japanse territoriale en economische wateren.
Wetenschappelijk onderzoek?
Tijdens het verbod van de afgelopen jaren zijn de Japanners niet gestopt met de walvisjacht, maar jaagden ze op walvissen onder de noemer wetenschappelijk onderzoek. Volgens critici ging het ook hier echter om 'gewone' commerciële walvisjacht.
Walvisvlees geldt in Japan als een delicatesse.


Jagers starten met afschieten 4000 wilde zwijnen op de Veluwe

01-07-2019 - 0 reacties De extreme droogte van afgelopen zomer heeft er niet voor gezorgd dat er minder wilde zwijnen op de Veluwe leven. Integendeel, zo merkt Erik Koffeman van de Faunabeheereenheid Gelderland. Vandaag begint de jacht op deze dieren en dit jaar mogen er evenveel zwijnen afgeschoten worden als een jaar geleden: zo’n vierduizend.


Burgerwetenschappers op jacht naar schuimbeestjes om gevreesde Xylella-bacterie voor te blijven

03-06-2019 - 0 reacties De Britse Royal Horticultural Society (RHS) roept hoveniers en vrijwilligers op om bomen en planten te controleren op de aanwezigheid van schuimbeestjes. Dat meldt The Guardian.


Belgische verwerkers op jacht naar aardappelen

06-05-2019 - 0 reacties Belgische verwerkers zijn op jacht naar aardappelen, aldus DCA-marktexpert Edwin Burgers. Wat betekent dit voor de markt? Dit en meer hoor je in dit wekelijkse marktbericht over de aardappelmarkt.


NAK ontdekt vervalste pootgoedcertificaten

16-04-2019 - 0 reacties Keuringsdienst NAK heeft vervalste pootgoedcertificaten ontdekt, waarbij de niet-gecertificeerde aardappelen verkocht zijn onder valse labels. De NAK is, samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), nog op jacht naar de vervalsers.


Twentse jager die wolf doodschoot: ‘Dier is verschrikking voor de hele dierenwereld’

02-02-2019 - 0 reacties ENSCHEDE - De Twentse jager die in januari in Duitsland tijdens de jacht een wolf doodschoot, noemt de wolf een plaag. „Voor de hele dierenwereld is het gewoon een verschrikking”, zegt hij.


Brabantse wilde zwijnen worstenbroodjes positief voor jacht en AVP communicatie

24-01-2019 - 0 reacties Mogelijk eind dit jaar zijn er Brabantse worstenbroodjes te koop met een vleesvulling van wilde zwijnen. Dat is het idee waar ZLTO bestuurder Jeannette van de Ven zich voor inzet. Ze vormen een goede bestemming voor het vlees en voor de communicatie.