Jacht

Al het Jacht nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Jacht nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Jacht nieuws

Jacht op wild zwijn leidt tot debat: 'Laat wolf dat werk opknappen'

16-09-2020 - 0 reacties ASSEN - Jagen door mensen op wilde zwijnen is weerzinwekkend en niet nodig, laat daarom wolven dit werk opknappen.


Afschot 6000 wilde zwijnen op de Veluwe, 'ze eten het bos op'

03-08-2020 - 0 reacties Van de ongeveer 7500 wilde zwijnen op de Veluwe worden er de komende tijd 6000 doodgeschoten, zegt Faunabeheereenheid (FBE) Gelderland. De dieren veroorzaken veel schade aan de omgeving als hun aantal toeneemt.
Elk jaar worden er wilde zwijnen doodgeschoten op de Veluwe. De laatste jaren zijn dat er telkens duizenden. Dat komt doordat wilde zwijnen maar weinig natuurlijke vijanden hebben en er veel voedsel is voor de dieren.
Faunabeheereenheid, landbouwers, Staatsbosbeheer, de Dierenbescherming en andere betrokkenen hebben nauwkeurig gekeken naar de Veluwe en bepaald hoeveel wilde zwijnen er zouden moeten rondlopen in het gebied. "Je wil wel zwijnen zien, maar je bos moet niet worden opgegeten", zegt een woordvoerder van de FBE. Er is volgens hem besloten dat twee wilde zwijnen per honderd hectare gewenst zijn en dat maakt dat er maximaal 1500 wilde zwijnen op de Veluwe mogen rondlopen.
De woordvoerder wijst erop dat wilde zwijnen met hun neus in de bodem van de Veluwe wroeten, op zoek naar eten. "Alle plantjes die nu groeien, worden overhoop gehaald waardoor je hele bosverjonging door wilde zwijnen wordt vernietigd. Je houdt alleen meer bomen over. Geen kleine plantjes betekent geen insecten en dat betekent weer geen zangvogels. Alles zou in disbalans raken."
De wolf
Wilde zwijnen hebben wel een natuurlijke vijand: wolven. En hoewel er daar steeds meer van rondlopen op de Veluwe, eten ze nog onvoldoende wilde zwijnen om het evenwicht te herstellen. "Afschot is noodzakelijk om de populatie in bedwang te houden."
De dieren worden tot 1 april volgend jaar geschoten. De komende tijd moet er al veel gebeuren. Binnen een paar maanden vallen er weer veel eikels en beukennoten, eten waar wilde zwijnen gek op zijn. "Als die vallen, verdwijnen de wilde zwijnen in het bos." Dan zijn ze volgens de woordvoerder niet meer zo makkelijk te vinden.
Tegenstanders van de jacht, zoals de Faunabescherming, zeggen dat er zo veel dieren afgeschoten worden omdat jagers dat graag doen. "Die willen veel schieten, dus die zorgen ervoor dat er veel voedsel in het veld is", zegt een woordvoerder tegen Omroep Gelderland. "De jagers creëren met veel voedsel eigenlijk de jacht voor de volgende jaren."


Trump schrapt jachtverbod op jonge beren en wolven

10-06-2020 - 0 reacties De Amerikaanse regering heeft het verbod op de jacht op jonge beren en wolven in de staat Alaska geschrapt. Daarmee maakt president Donald Trump een maatregel van zijn voorganger Barack Obama deels ongedaan.


Wiebes: ‘afgrijselijk’ corona-effect helpt klimaatdoel heel eind

24-04-2020 - 3 reacties Het kabinet heeft „om volstrekt de verkeerde redenen meewind” in de jacht op tonnen CO2. De coronacrisis „slaat een flinke deuk in de uitstoot”, zegt verantwoordelijk minister Eric Wiebes. Maar zonder de maatregelen die hij vrijdag aankondigde, zou het Urgenda-doel niet worden gehaald.


Er mag opnieuw gejaagd worden op everzwijnen

22-04-2020 - 0 reacties De bestrijding en bijzondere jacht ter voorkoming van schade aan landbouwgewassen is opnieuw toegelaten, na melding bij het Agentschap voor Natuur en Bos. Dat staat te lezen in de nieuwe FAQ van het nationaal crisiscentrum. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) had het nationaal crisiscentrum gevraagd om een versoepeling in het kader van landbouwbescherming te bekijken en zo de jacht op onder meer everzwijnen opnieuw toe te laten.


Dierenbescherming: ‘Onnodig dierenleed door jacht op muskusrat'

31-01-2020 - 0 reacties TIEL/ZALTBOMMEL De Dierenbescherming verzet zich hevig tegen de uitroeiing van de muskusrat in Nederland. Rattenbestrijders maken in opdracht van de waterschappen jacht op de muskusrat omdat het dier dijken kan verzwakken. Doel is dat binnen tien tot vijftien jaar het beestje niet meer in Nederland voorkomt. ,,Dat veroorzaakt ernstig dierenleed'', aldus een woordvoerder van de Dierenbescherming.


Afschieten edelherten Oostvaardersplassen opnieuw uitgesteld

21-12-2019 - 0 reacties Staatsbosbeheer stelt het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen opnieuw uit, in elk geval tot half januari, meldt Omroep Flevoland. Volgens woordvoerster Joke Bijl is verder uitstel waarschijnlijk, omdat er bezwaren binnenkomen tegen de nieuwe, provinciale vergunning. "Gisteren rolde er al een fax binnen," zegt ze.
Het nieuwe uitstel is het tweede uitstel in korte tijd. Onlangs nog verbood de rechter het afschieten van edelherten tot 1 januari, nadat de commissie-Van Geel had geadviseerd om ruim duizend dieren te doden.
We kunnen weer jagen
De rechter volgde de redenering van natuurbeschermingsorganisaties die vonden dat onvoldoende was aangetoond dat afschieten van de edelherten nodig is voor natuurbeheer.
Van Geel vond dat er maximaal 490 herten in het natuurgebied over mochten blijven. De rechters vroegen zich af waarop hij dat had gebaseerd. Voor de pakweg 1500 herten die Staatsbosbeheer eind oktober telde, was het uitstel goed nieuws.
Het advies van de commissie-Van Geel gold tot 1 januari. Staatsbosbeheer kondigde direct na de uitspraak aan om na de jaarwisseling weer te gaan schieten. "Vanaf 1 januari geldt in Flevoland weer een gewoon Faunabeheerplan, zoals dat ook in de andere provincies geldt. De vergunning en de ontheffing zijn rond, we kúnnen weer jagen", benadrukt woordvoerster Bijl. Maar na ampel beraad met de provincie heeft Staatsbosbeheer toch besloten tot uitstel.
Verder uitstel
Het uitstel heeft alles te maken met de "voorlopige voorziening die is aangevraagd", twittert de Flevolandse gedeputeerde Michiel Rijsberman. Met die "voorlopige voorziening" proberen natuurbeschermingsorganisaties opnieuw een verbod op afschot af te dwingen. De vraag is of die procedure, ook al wordt er gesproken over een spoedeisend karakter, binnen een paar weken kan worden afgerond. Staatsbosbeheer sluit verder uitstel van de jacht dan ook niet uit.


Hoe wetenschappers de neushoorn willen redden met paardenhaar

23-11-2019 - 0 reacties De jacht op de hoorns van een neushoorn is gigantisch. Wetenschappers willen dat stoppen, met bijzondere nephoorns.


Hond die meest beruchte terroristenleider pakte, is in Best getraind

30-10-2019 - 0 reacties De legerhond die zaterdag een belangrijke rol had in de jacht op Isis-leider Abu Bakr al-Baghdadi is korte tijd in Best opgeleid. Marco van Hoof van Hondenadvies Centrum Nederland herkende de vijfjarige reu meteen toen hij hem als held geëerd zag worden in het nieuws. "Die hebben we op 1-jarige leeftijd naar Best gehaald."


Jager doorboord door hert dat hij neerschoot

25-10-2019 - 0 reacties Een jager die dacht dat hij een hert had doodgeschoten, is door het gewei van het dier doorboord en gedood. De 66-jarige man was in de staat Arkansas op jacht toen hij het dier in zijn vizier kreeg en schoot. Hij naderde het hert om te kijken of die inderdaad dood was, toen die hem spietste met zijn gewei.


Column: Van voedselproducent naar opgejaagd wild

25-09-2019 - 0 reacties Je zou je langzamerhand opgejaagd willen noemen. De jacht op voedselproducenten is geopend, het stropen in de nachtelijke uren iş niet meer nodig; we zijn nu echt vogelvrij verklaard en er mag ongelimiteerd geschoten worden.


Schaapherder spoort gestolen stroomklok zelf op: 'Dit geeft een heel goed gevoel'

24-09-2019 - 0 reacties Herder Pieter Kunst van de schaapskudde Oldambt beleefde vorige week een dag om niet snel te vergeten. Samen met de politie maakte hij jacht op de dief van een stroomklok.


Schaapsherder spoort gestolen stroomklok zelf op: 'Dit geeft een heel goed gevoel'

24-09-2019 - 0 reacties Herder Pieter Kunst van de schaapskudde Oldambt beleefde vorige week een dag om niet snel te vergeten. Samen met de politie maakte hij jacht op de dief van een stroomklok.


Frans jachtverbod wulp goed nieuws voor Nederlandse weidevogel

17-09-2019 - 0 reacties Het CDA is erg blij dat de Raad van State in Frankrijk de jacht op wulpen heeft verboden voor een jaar. Dat laat de partij weten bij monde van Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik.


De jacht op olifanten is in Botswana legaal. Is dit de oplossing?

31-07-2019 - 0 reacties In Botswana mag sinds kort worden gejaagd op olifanten omdat ze een bedreiging vormen voor de bevolking. Een Nederlands team vond een even vindingrijke als goedkope oplossing die de jacht onnodig maakt: bijenkorven.


Europarlementariër over jacht op beschermde weidevogels: "Europa moet tanden tonen"

27-07-2019 - 0 reacties Europa moet ingrijpen in Frankrijk, dat stelt Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. In het land is deze week het afschieten van 6.000 wulpen goedgekeurd, terwijl die weidevogels in Nederland juist beschermd zijn. "Het kan toch niet waar zijn?"


Franse Lactalis schiet weer raak bij yoghurtjacht in VS

09-07-2019 - 0 reacties Lactalis heeft een nieuwe slag geslagen in zijn jacht op yoghurt in de Verenigde Staten. Het Franse zuivelconcern heeft het Amerikaanse yoghurtbedrijf overgenomen van het in Duitsland gevestigde zuivelbedrijf Ehrmann.


Boer en jager gaan samen op wildezwijnenjacht

02-07-2019 - 0 reacties Wildbeheereenheden (WBE's) gaan samen met boeren op jacht. Volgens Joost Ploos van Amstel, voorzitter van WBE De Baronie van Cranendonck en de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging Noord-Brabant, is dit belangrijk om het begrip tussen boeren en jagers te vergroten.


Japan na 31 jaar weer begonnen met commerciële walvisjacht

01-07-2019 - 0 reacties Japanse walvisvaarders zijn vandaag weer voor het eerst in 31 jaar de zee opgegaan voor de commerciële walvisjacht. Vijf kleine jachtschepen zijn vertrokken uit de haven van de noordelijke havenstad Kushiro, op het eiland Hokkaido.
De vijf schepen zijn uitgerust met harpoenen. Verwacht wordt dat aan het eind van het jaar 227 walvissen zijn gevangen.
In 1988 werd wereldwijd een verbod uitgevaardigd op de commerciële walvisvaart. Door Japans lidmaatschap van de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) moest ook Japan daaraan geloven. Vorig jaar kondigden de Japanners hun vertrek uit de IWC aan, waardoor het verbod niet meer voor het land geldt.
Volgens de regering is de walvissenpopulatie voldoende hersteld voor de commerciële jacht. De jacht gaat alleen plaatsvinden in de Japanse territoriale en economische wateren.
Wetenschappelijk onderzoek?
Tijdens het verbod van de afgelopen jaren zijn de Japanners niet gestopt met de walvisjacht, maar jaagden ze op walvissen onder de noemer wetenschappelijk onderzoek. Volgens critici ging het ook hier echter om 'gewone' commerciële walvisjacht.
Walvisvlees geldt in Japan als een delicatesse.


Jagers starten met afschieten 4000 wilde zwijnen op de Veluwe

01-07-2019 - 0 reacties De extreme droogte van afgelopen zomer heeft er niet voor gezorgd dat er minder wilde zwijnen op de Veluwe leven. Integendeel, zo merkt Erik Koffeman van de Faunabeheereenheid Gelderland. Vandaag begint de jacht op deze dieren en dit jaar mogen er evenveel zwijnen afgeschoten worden als een jaar geleden: zo’n vierduizend.