Jacht

Al het Jacht nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Jacht nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Jacht nieuws

De jacht op olifanten is in Botswana legaal. Is dit de oplossing?

31-07-2019 - 0 reacties In Botswana mag sinds kort worden gejaagd op olifanten omdat ze een bedreiging vormen voor de bevolking. Een Nederlands team vond een even vindingrijke als goedkope oplossing die de jacht onnodig maakt: bijenkorven.


Europarlementariër over jacht op beschermde weidevogels: "Europa moet tanden tonen"

27-07-2019 - 0 reacties Europa moet ingrijpen in Frankrijk, dat stelt Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. In het land is deze week het afschieten van 6.000 wulpen goedgekeurd, terwijl die weidevogels in Nederland juist beschermd zijn. "Het kan toch niet waar zijn?"


Franse Lactalis schiet weer raak bij yoghurtjacht in VS

09-07-2019 - 0 reacties Lactalis heeft een nieuwe slag geslagen in zijn jacht op yoghurt in de Verenigde Staten. Het Franse zuivelconcern heeft het Amerikaanse yoghurtbedrijf overgenomen van het in Duitsland gevestigde zuivelbedrijf Ehrmann.


Boer en jager gaan samen op wildezwijnenjacht

02-07-2019 - 0 reacties Wildbeheereenheden (WBE's) gaan samen met boeren op jacht. Volgens Joost Ploos van Amstel, voorzitter van WBE De Baronie van Cranendonck en de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging Noord-Brabant, is dit belangrijk om het begrip tussen boeren en jagers te vergroten.


Japan na 31 jaar weer begonnen met commerciële walvisjacht

01-07-2019 - 0 reacties Japanse walvisvaarders zijn vandaag weer voor het eerst in 31 jaar de zee opgegaan voor de commerciële walvisjacht. Vijf kleine jachtschepen zijn vertrokken uit de haven van de noordelijke havenstad Kushiro, op het eiland Hokkaido.
De vijf schepen zijn uitgerust met harpoenen. Verwacht wordt dat aan het eind van het jaar 227 walvissen zijn gevangen.
In 1988 werd wereldwijd een verbod uitgevaardigd op de commerciële walvisvaart. Door Japans lidmaatschap van de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) moest ook Japan daaraan geloven. Vorig jaar kondigden de Japanners hun vertrek uit de IWC aan, waardoor het verbod niet meer voor het land geldt.
Volgens de regering is de walvissenpopulatie voldoende hersteld voor de commerciële jacht. De jacht gaat alleen plaatsvinden in de Japanse territoriale en economische wateren.
Wetenschappelijk onderzoek?
Tijdens het verbod van de afgelopen jaren zijn de Japanners niet gestopt met de walvisjacht, maar jaagden ze op walvissen onder de noemer wetenschappelijk onderzoek. Volgens critici ging het ook hier echter om 'gewone' commerciële walvisjacht.
Walvisvlees geldt in Japan als een delicatesse.


Jagers starten met afschieten 4000 wilde zwijnen op de Veluwe

01-07-2019 - 0 reacties De extreme droogte van afgelopen zomer heeft er niet voor gezorgd dat er minder wilde zwijnen op de Veluwe leven. Integendeel, zo merkt Erik Koffeman van de Faunabeheereenheid Gelderland. Vandaag begint de jacht op deze dieren en dit jaar mogen er evenveel zwijnen afgeschoten worden als een jaar geleden: zo’n vierduizend.


Burgerwetenschappers op jacht naar schuimbeestjes om gevreesde Xylella-bacterie voor te blijven

03-06-2019 - 0 reacties De Britse Royal Horticultural Society (RHS) roept hoveniers en vrijwilligers op om bomen en planten te controleren op de aanwezigheid van schuimbeestjes. Dat meldt The Guardian.


Belgische verwerkers op jacht naar aardappelen

06-05-2019 - 0 reacties Belgische verwerkers zijn op jacht naar aardappelen, aldus DCA-marktexpert Edwin Burgers. Wat betekent dit voor de markt? Dit en meer hoor je in dit wekelijkse marktbericht over de aardappelmarkt.


NAK ontdekt vervalste pootgoedcertificaten

16-04-2019 - 0 reacties Keuringsdienst NAK heeft vervalste pootgoedcertificaten ontdekt, waarbij de niet-gecertificeerde aardappelen verkocht zijn onder valse labels. De NAK is, samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), nog op jacht naar de vervalsers.


Twentse jager die wolf doodschoot: ‘Dier is verschrikking voor de hele dierenwereld’

02-02-2019 - 0 reacties ENSCHEDE - De Twentse jager die in januari in Duitsland tijdens de jacht een wolf doodschoot, noemt de wolf een plaag. „Voor de hele dierenwereld is het gewoon een verschrikking”, zegt hij.


Brabantse wilde zwijnen worstenbroodjes positief voor jacht en AVP communicatie

24-01-2019 - 0 reacties Mogelijk eind dit jaar zijn er Brabantse worstenbroodjes te koop met een vleesvulling van wilde zwijnen. Dat is het idee waar ZLTO bestuurder Jeannette van de Ven zich voor inzet. Ze vormen een goede bestemming voor het vlees en voor de communicatie.


Bak van kritiek na bewegingsjacht op wilde zwijnen door Twente

16-01-2019 - 0 reacties ENSCHEDE - Een mager resultaat - één wild zwijn - en een grote aanslag op de natuur. Dat is volgens critici het resultaat van de bewegingsjacht op wilde zwijnen die de Wildbeheereenheid Zuidoost-Twente (WBE) begin dit jaar hield. Een intern jachtverslag werd openbaar gemaakt, waarna er een storm aan reacties losbrak. De WBE zegt niettemin volledig achter de jacht te staan. „Het was een groot succes.”


Kleine kans op grote zonneparken in agrarisch gebied

04-01-2019 - 0 reacties In Nederland rijzen de ‘zonneparken’ als paddenstoelen uit de grond, ook landbouwgrond. Energiebedrijven azen daar op geschikte percelen. Vergelijk het met de wijze waarop ze in Vlaanderen elke lap grond onder contract legden die ooit in aanmerking zou kunnen komen voor de bouw van een windturbine. Zo’n vaart loopt het hier niet. Ook Vlaanderen heeft zijn zonneparken, maar ze verschijnen op industriezones en afgedekte stortplaatsen. Nieuwe projecten rond hernieuwbare energie worden in de toekomst ‘bestemmingsneutraal’. Is de jacht op landbouwgrond voor zonneparken daarmee ingezet? We vroegen het aan het Departement Landbouw en Visserij.


Robuuste spuitbouwer Beyne opent jacht op Nederlandse markt

17-12-2018 - 0 reacties De Anaconda, de Cobra, de Python en de afbeeldingen van een jachtluipaard. Allemaal symbolen die passen bij de Belgische spuitbouwer Beyne. Sven en Steve Vierstraete namen het bedrijf acht jaar geleden over en veroveren met de degelijke veldspuiten langzaam maar zeker de harten van de Nederlandse akkerbouwer. Steve Vierstraete: We mikken op een verdubbeling van het aantal Beyne-spuiten in Nederland, maar dat zal sterk afhankelijk zijn van de verdiensten bij de akkerbouwbedrijven.


EFSA: ‘Zwijnenjacht effectief bestrijdingsmiddel varkenspest’

04-12-2018 - 0 reacties De kans op uitroeiing van de varkenspest onder wilde zwijnen wordt vergroot bij maatregelen zoals het zo snel mogelijk verwijderen van dode zwijnen en intensieve jacht in de speciaal daarvoor aangewezen jachtgebieden. Dat zegt de EFSA.


België: 'Meer jacht op wilde zwijnen'

29-11-2018 - 0 reacties René Collin, de minister van Landbouw in Wallonië, stelt voor om de jacht op wilde zwijnen in Wallonië op te voeren. In de gebieden waar Afrikaanse varkenspest is vastgesteld, wil hij zelfs dat alle wilde zwijnen worden gedood.


Friese vogelwachten starten petitie tegen weidevogeljacht

28-11-2018 - 0 reacties De Bond Friese VogelWachten (BFVW) start een petitie tegen de jacht op weidevogels. Het gaat hierbij om soorten als grutto, wulp en kievit.


CDA: bezorgd over dreiging Franse jacht op grutto

20-11-2018 - 0 reacties Bezorgd en woest is ze. CDA-Europarlementarir Annie Schreijer-Pierik vraagt actie van de Europese Commissie nu heropening van de Franse jacht op de beschermde grutto dreigt. De koning van de weide, aldus de CDA-politica en boerin.


Smienten in Zuid-Holland mogen niet worden afgeschoten

13-11-2018 - 0 reacties De smient mag in Zuid-Holland voorlopig niet worden afgeschoten. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. De provincie Zuid-Holland wilde de jacht op de smient toestaan vanwege de schade die zij in de landbouw veroorzaken. De Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland ging hier samen met de Vogelbescherming tegen in beroep. Volgens de rechtbank bestaat er geen goed beeld van de invloed van afschot op de mate van instandhouding van de smient. Daarom is het afschieten van de vogels voorlopig verboden.


Ook Lommel opent de jacht op kudde everzwijnen

09-11-2018 - 0 reacties In de provincie Limburg lijkt het maar over één ding te gaan: everzwijnen. Onlangs richtte de stad Peer nog een digitaal meldpunt op om everzwijnen te signaleren en nu geeft ook de stad Lommel aan dat het last heeft van de evers. De omgewoelde tuinen blijken er – in tegenstelling tot platgewalste maïsvelden - een doorn in het oog en na een crisisoverleg werden twee jagers aangeduid die de dieren moeten neutraliseren. "Het is toch richting het centrum en op openbare wegen, dus het is in het belang van de openbare veiligheid dat we iets moeten ondernemen", stelt burgemeester Peter Vanvelthoven (sp.a).