Jacht

Volg al het nieuws over Jacht, een van de 15056 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Jacht nieuwsbrief.

Jacht nieuws

Twentse jager die wolf doodschoot: ‘Dier is verschrikking voor de hele dierenwereld’

02-02-2019 - 0 reacties ENSCHEDE - De Twentse jager die in januari in Duitsland tijdens de jacht een wolf doodschoot, noemt de wolf een plaag. „Voor de hele dierenwereld is het gewoon een verschrikking”, zegt hij.


Brabantse wilde zwijnen worstenbroodjes positief voor jacht en AVP communicatie

24-01-2019 - 0 reacties Mogelijk eind dit jaar zijn er Brabantse worstenbroodjes te koop met een vleesvulling van wilde zwijnen. Dat is het idee waar ZLTO bestuurder Jeannette van de Ven zich voor inzet. Ze vormen een goede bestemming voor het vlees en voor de communicatie.


Bak van kritiek na bewegingsjacht op wilde zwijnen door Twente

16-01-2019 - 0 reacties ENSCHEDE - Een mager resultaat - één wild zwijn - en een grote aanslag op de natuur. Dat is volgens critici het resultaat van de bewegingsjacht op wilde zwijnen die de Wildbeheereenheid Zuidoost-Twente (WBE) begin dit jaar hield. Een intern jachtverslag werd openbaar gemaakt, waarna er een storm aan reacties losbrak. De WBE zegt niettemin volledig achter de jacht te staan. „Het was een groot succes.”


Kleine kans op grote zonneparken in agrarisch gebied

04-01-2019 - 0 reacties In Nederland rijzen de ‘zonneparken’ als paddenstoelen uit de grond, ook landbouwgrond. Energiebedrijven azen daar op geschikte percelen. Vergelijk het met de wijze waarop ze in Vlaanderen elke lap grond onder contract legden die ooit in aanmerking zou kunnen komen voor de bouw van een windturbine. Zo’n vaart loopt het hier niet. Ook Vlaanderen heeft zijn zonneparken, maar ze verschijnen op industriezones en afgedekte stortplaatsen. Nieuwe projecten rond hernieuwbare energie worden in de toekomst ‘bestemmingsneutraal’. Is de jacht op landbouwgrond voor zonneparken daarmee ingezet? We vroegen het aan het Departement Landbouw en Visserij.


Robuuste spuitbouwer Beyne opent jacht op Nederlandse markt

17-12-2018 - 0 reacties De Anaconda, de Cobra, de Python en de afbeeldingen van een jachtluipaard. Allemaal symbolen die passen bij de Belgische spuitbouwer Beyne. Sven en Steve Vierstraete namen het bedrijf acht jaar geleden over en veroveren met de degelijke veldspuiten langzaam maar zeker de harten van de Nederlandse akkerbouwer. Steve Vierstraete: We mikken op een verdubbeling van het aantal Beyne-spuiten in Nederland, maar dat zal sterk afhankelijk zijn van de verdiensten bij de akkerbouwbedrijven.


EFSA: ‘Zwijnenjacht effectief bestrijdingsmiddel varkenspest’

04-12-2018 - 0 reacties De kans op uitroeiing van de varkenspest onder wilde zwijnen wordt vergroot bij maatregelen zoals het zo snel mogelijk verwijderen van dode zwijnen en intensieve jacht in de speciaal daarvoor aangewezen jachtgebieden. Dat zegt de EFSA.


België: 'Meer jacht op wilde zwijnen'

29-11-2018 - 0 reacties René Collin, de minister van Landbouw in Wallonië, stelt voor om de jacht op wilde zwijnen in Wallonië op te voeren. In de gebieden waar Afrikaanse varkenspest is vastgesteld, wil hij zelfs dat alle wilde zwijnen worden gedood.


Friese vogelwachten starten petitie tegen weidevogeljacht

28-11-2018 - 0 reacties De Bond Friese VogelWachten (BFVW) start een petitie tegen de jacht op weidevogels. Het gaat hierbij om soorten als grutto, wulp en kievit.


CDA: bezorgd over dreiging Franse jacht op grutto

20-11-2018 - 0 reacties Bezorgd en woest is ze. CDA-Europarlementarir Annie Schreijer-Pierik vraagt actie van de Europese Commissie nu heropening van de Franse jacht op de beschermde grutto dreigt. De koning van de weide, aldus de CDA-politica en boerin.


Smienten in Zuid-Holland mogen niet worden afgeschoten

13-11-2018 - 0 reacties De smient mag in Zuid-Holland voorlopig niet worden afgeschoten. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. De provincie Zuid-Holland wilde de jacht op de smient toestaan vanwege de schade die zij in de landbouw veroorzaken. De Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland ging hier samen met de Vogelbescherming tegen in beroep. Volgens de rechtbank bestaat er geen goed beeld van de invloed van afschot op de mate van instandhouding van de smient. Daarom is het afschieten van de vogels voorlopig verboden.


Ook Lommel opent de jacht op kudde everzwijnen

09-11-2018 - 0 reacties In de provincie Limburg lijkt het maar over één ding te gaan: everzwijnen. Onlangs richtte de stad Peer nog een digitaal meldpunt op om everzwijnen te signaleren en nu geeft ook de stad Lommel aan dat het last heeft van de evers. De omgewoelde tuinen blijken er – in tegenstelling tot platgewalste maïsvelden - een doorn in het oog en na een crisisoverleg werden twee jagers aangeduid die de dieren moeten neutraliseren. "Het is toch richting het centrum en op openbare wegen, dus het is in het belang van de openbare veiligheid dat we iets moeten ondernemen", stelt burgemeester Peter Vanvelthoven (sp.a).


Minder besmette wilde zwijnen gevonden; jacht blijft noodzakelijk

06-11-2018 - 0 reacties De Belgische overheid lijkt dagelijks minder dode wilde zwijnen met varkenspest te vinden in de besmettingszone. De laatste stand van zaken is dat in de afgelopen dagen er ‘slechts’ 4 nieuwe vondsten er bij zijn gekomen, waardoor het aantal op 159 staat.


Actie tegen jacht Oostvaardersplassen, en de Veluwe dan?

04-11-2018 - 0 reacties Ruim duizend edelherten in de Oostvaardersplassen moeten worden afgeschoten. Althans, dat vindt de provincie. Actievoerders vinden van niet en hebben een rechtszaak aangespannen, die morgen begint. Het afschieten van dieren in het gebied in Flevoland leidt al langer tot protesten. Maar ook in andere natuurgebieden worden grote aantallen dieren afgeschoten. Toch hoor je daar veel minder over.
Er zijn in Nederland niet veel gebieden waar groot wild mag leven. Edelherten zijn alleen welkom in de Oostvaardersplassen en op de Veluwe, wilde zwijnen alleen op de Veluwe en in Nationaal Park De Meinweg in Limburg. Damherten leven in grote aantallen in de Amsterdamse Waterleidingduinen en op de Veluwe, in andere natuurgebieden zijn er kleine groepen.
De provincies bepalen jaarlijks hoeveel dieren er maximaal in een gebied mogen leven. En hoeveel er dus moeten worden afgeschoten. Die regulering heet faunabeheer. Op de Veluwe wordt elk jaar gemiddeld 60 procent van de edelherten gedood en 70 procent van de wilde zwijnen. Dat zijn er meer dan in de Oostvaardersplassen.
Volgens faunabeheerders is het noodzakelijk om het aantal wilde dieren in toom te houden. Als je de natuur zijn gang laat gaan, krijg je alleen maar meer dieren, zeggen zij. "De enige factor van belang is de hoeveelheid voedsel", zegt Erik Koffeman van de Faunabeheereenheid Gelderland. "In een land als Nederland is dat er eigenlijk altijd in overvloed. Waar veel voedsel is, zijn veel dieren."
Veel groot wild betekent veel aanrijdingen en schade aan landbouwgewassen, maar ook de natuur zelf lijdt eronder, zegt Koffeman. "Je ziet dat in extreme mate in de Oostvaardersplassen. Daar eten de grazers alles tot het laatste sprietje op."
Maar ook op de Veluwe speelt dit probleem. Daar zitten nu twee keer zoveel wilde zwijnen en edelherten als twintig jaar geleden, vertelt de faunabeheerder. "Het gevolg is dat te veel zaden en jonge planten worden opgegeten. Natuurlijke bosverjonging komt niet meer van de grond. Er zijn geen jonge bomen meer om de oude te vervangen als ze ooit doodgaan. Er zijn plekken op de Veluwe waar je dwars door de bossen heen kunt kijken."
Wildecoloog Geert Groot Bruinderink legt uit waarom op de Veluwe elk jaar dieren worden afgeschoten:
Aan andere kant staat de Faunabescherming, een van de organisaties achter de rechtszaak tegen het afschieten van herten op de Oostvaardersplassen. Voorzitter Harm Niesen is fel tegenstander van wildbeheer, en niet alleen in de Oostvaardersplassen. "Het afschieten van wilde dieren is gewoon bij wet verboden. Alleen als er een ernstig maatschappelijk probleem is, mag er een ontheffing worden verleend", zegt hij.
Bovendien vindt Niesen dat er helemaal niet te veel dieren zijn. "Wildbeheer is in mijn ogen een oplossing voor een probleem dat niet bestaat. Wilde dieren gaan zelf wel dood als er geen eten meer is, of als ze oud zijn. En dat is helemaal niet zielig. Ze doodschieten is veel erger. Jagers moeten gewoon eerlijk zeggen dat het ze te doen is om het hertenbiefstukje. En de lol van het schieten."
'Politici zonder verstand van zaken'
Protesten bij de Oostvaardersplassen worden vaak bijgewoond door honderden actievoerders. Niesen en zijn Faunabescherming organiseren regelmatig protesten tegen de jacht in andere natuurgebieden. Daar komen beduidend minder mensen op af.
"Als wij op de Veluwe demonstreren tegen het afschieten van wilde dieren, dan hebben we geluk als er vijftig mensen zijn", legt hij uit. "Dat komt waarschijnlijk omdat het leed daar veel minder zichtbaar is. Maar ik zit niet te wachten op de Oostvaardersplassen-demonstranten. Hun argumenten en emoties zijn de mijne niet. Het leidt af van waar het werkelijk om gaat. Dat we te maken hebben met politici zonder verstand van zaken, die die goede, dure rapporten naast zich neerleggen."
De Oostvaardersplassen zijn uniek, maar dat het natuurgebied überhaupt bestaat, was niet altijd de bedoeling. Hoe dat zit, zie je in onderstaande video:
De provincie Flevoland en Staatsbosbeheer wachten met het afschieten van de herten in de Oostvaardersplassen tot de rechter uitspraak heeft gedaan. Met de nieuwe aanwas van deze zomer erbij leven nu naar schatting 2000 edelherten in het gebied. Daarvan mogen er uiteindelijk 490 overblijven.
Faunabeheerder Koffeman: "Technisch gezien is het mogelijk om in korte tijd zoveel dieren te schieten in een gebied als de Oostvaardersplassen. De grootste handicap is om op een verantwoorde manier dichtbij te komen. Als de herten drie keer dat groene autootje hebben gezien waar een knal uitkomt waarna er een soortgenoot neervalt, dan zijn ze de vierde keer weg."
Jagers gebruiken wel geluidsdempers. "Maar helemaal geluidloos is het nooit. Daarom is het belangrijk om de eerste week de grootste klap uit te delen. Maar je zit daar met meer factoren. Het publiek, hoe gaat dat ermee om? Als er massaal mensen naar het gebied trekken, wordt het een stuk lastiger."


Friese jacht op steenmarter zorgt voor minder nestroof

02-11-2018 - 0 reacties In het weidevogelgebied rondom Aldeboarn zijn dit voorjaar tien steenmarters gevangen en gedood. Dat zorgde voor minder nestroof, meldt provincie Fryslân. Die wil de proef daarom uitbreiden.


Natuurmonumenten bezorgd over uitbreiding wildezwijnenjacht

15-10-2018 - 0 reacties Natuurmonumenten is bezorgd over het plan van landbouwminister Carola Schouten dat moet leiden tot het intensiveren van het beheer van wilde zwijnen en de jacht in ons land.


Minister Schouten opent ruimere jacht op het wilde zwijn om het Nederlandse slachtvarken te redden

14-10-2018 - 0 reacties


LNV geeft meer ruimte voor jacht op wilde zwijnen

13-10-2018 - 0 reacties Minister Carola Schouten (LNV) geeft meer ruimte voor het afschieten van wilde zwijnen. De zogenoemde beperkte bewegingsjacht mag tijdelijk worden toegepast in verband met de dreiging van Afrikaanse varkenspest.


Schouten staat jacht op wilde zwijnen toe

13-10-2018 - 1 reacties Minister Schouten neemt extra maatregelen om de kans op een uitbraak van Afrikaanse Varkenspest in Nederland te verkleinen. Dit doet zij door tijdelijk de jacht op wilde zwijnen (de beperkte bewegingsjacht) toe te staan, dat schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer. 


Jacht op wilde zwijnen tijdelijk toegestaan in strijd tegen Afrikaanse varkenspest

13-10-2018 - 0 reacties Om de kans op de Afrikaanse varkenspest in Nederland te verkleinen, wordt een bepaalde vorm van jacht op wilde zwijnen tijdelijk toegestaan in Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Overijssel.


Akkerbouw van Toen: Is vruchtwisseling noodzakelijk?

03-09-2018 - 0 reacties De redactie van Agrio, uitgever van onder meer vakblad Akkerwijzer, heeft sinds kort een tweetal oude jaargangen van het blad De Veldpost; gewijd aan Land- en Tuinbouw, Boom- en Bloemencultuur, Veeteelt, Hoender- en Vogelfokkerij, Bijenteelt, Jacht en Vis