Industrie

Industrie is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Industrie en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Industrie nieuws

Industrie heeft meer rPET nodig, nog uitdagingen bij recyclebare verpakkingen

25-03-2019 - 0 reacties In 2025 moeten alle verpakkingen in de supermarkt voor 95 procent recyclebaar zijn. Bovendien moeten alle plastic verpakkingen voor 50 procent uit gerecycled materiaal bestaan. Deze ambitie heeft het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) half februari uitgesproken. Welke uitdagingen moet de voedingsmiddelenindustrie nog overwinnen om dat doel te realiseren? VMT vroeg het aan Albert Heijn, Plus Supermarkten, Vrumona en Nestlé. Dit artikel is verschenen in VMT 3 van 22 maart 2019.


Aardappelverwerking plust ten opzichte van januari

23-03-2019 - 0 reacties In februari heeft de aardappelverwerkende industrie 318.500 ton aardappelen verwerkt. Dit is een plus van 10.600 ton ten opzichte van januari. Een jaar geleden, in februari 2018, lag het volume verwerkte aardappelen op 323.000 ton.


‘Het moet wat kosten’

22-03-2019 - 10 reacties Column - Geesje Rotgers

De groene partijen eisen van boeren voortdurend de meest kostprijsverhogende maatregelen om te voorkomen dat mestgassen weglekken naar het milieu: peperdure luchtwassers, prijzige emissiearme vloeren, kostbare kappen op mestsilo’s. Betekent duur effectief en veilig? Beslist niet! In de V-focus van april 2019 twee onderzoekers die hun sporen verdienden in de wereld van de chemie.

De verbazing is groot als zij ontdekken dat boeren wettelijk worden verplicht om eerst schadelijke mestgassen te laten ontstaan, en daarna worden verplicht om die met dure maatregelen te lijf te gaan. Denk aan ammoniak en geur. Zoiets is ondenkbaar in de chemische industrie, helemaal omdat er methoden zijn die verhinderen dat mestgassen ontstaan, een aanpak bij de bron.

De groene partijen eisen echter dure investeringen van de boer. Investeringen die schadelijke neveneffecten blijken te hebben: de vorming van het uiterst brandbare methaan en het levensgevaarlijke H2S-gas.

Meer: v-focus.nl/2019/03/…


Waarom zakt de aardappeltermijnmarkt?

22-03-2019 - 0 reacties De afname van de aardappelen door de verwerkende industrie loopt planmatig. Fabrieken bedienen zich voor de korte termijn met de contracten. Voor de middellange termijn is er een afwachtende houding.


Broeikasgas en CO2-intensiteit bedrijven in 23 jaar gedaald

21-03-2019 - 0 reacties De broeikasgasintensiteit is de laatste 23 jaar gedaald. Dat betekent dat de milieuefficiency met betrekking tot de uitstoot van broeikasgassen van bedrijven is verbeterd.
Intensiteit broeikasgassen sterkst gedaald in de overige diensten, industrie en mijnbouw De broeikasgasintensiteit is een belangrijke indicator voor de milieuefficiency van…


Economische missie met ministers Van Nieuwenhuizen (IenW) en Van Engelshoven (OCW) naar Mecklenburg-Voor-Pommeren en Brandenburg

19-03-2019 - 0 reacties Wilt u zakendoen in Duitsland, bestaande contacten uitbreiden of een innovatiesamenwerking starten? Ga dan van 19 tot en met 23 mei mee naar Mecklenburg-Voor-Pommeren en Brandenburg, met de economische missie op het gebied van scheeps- en jachtbouw en de creatieve industrie.Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat, leidt het deel dat gericht is op de scheeps- en jachtbouw. Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, leidt het deel dat in het teken staat van de creatieve industrie.


Economische missie met ministers Van Nieuwenhuizen (I&W) en Van Engelshoven (OCW) naar Mecklenburg-Voor-Pommeren en Brandenburg

18-03-2019 - 0 reacties Wilt u zakendoen in Duitsland, bestaande contacten uitbreiden of een innovatiesamenwerking starten? Ga dan van 19 tot en met 23 mei mee naar Mecklenburg-Voor-Pommeren en Brandenburg, met de economische missie op het gebied van scheeps- en jachtbouw en de creatieve industrie.Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat, leidt het deel dat gericht is op de scheeps- en jachtbouw. Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, leidt het deel dat in het teken staat van de creatieve industrie.


Spoed is nodig voor alternatief chloor-IPC

17-03-2019 - 0 reacties Proefbedrijf Westmaas heeft de cellen voor het bewaaronderzoek de laatste jaren steeds vol staan met aardappelen. De industrie is zich volgens bedrijfsleider Marcel Tramper zeer bewust van de eindigheid van kiemremmer chloor-IPC.


CO2-belasting: deze landen gingen Nederland voor

16-03-2019 - 0 reacties Een verrassende wending van het kabinet deze week: er komt toch een CO2-heffing voor bedrijven. Tot onvrede van de werkgevers. Zij vrezen voor een verslechtering van de internationale concurrentiepositie en banenverlies.
Zo'n heffing zou Nederlandse bedrijven volgens hen benadelen ten opzichte van landen waar geen CO2-belasting bestaat. Maar Nederland is lang niet het enige land waar een CO2-taks komt, of al is. Zo zijn er ook plannen in buurland België. Landen als Zweden, Noorwegen en Frankrijk hebben er zelfs al een.
Op dit moment betalen Nederlandse bedrijven al voor hun uitstoot door middel van het Europese emissiehandelssysteem (ETS): plusminus 20 euro per ton uitstoot. Daar komt met de invoer van een CO2-heffing een bedrag bovenop.
Van 1 tot 139 dollar
Wereldwijd zijn er 45 nationale en 25 subnationale regelingen met betrekking tot CO2-uitstoot, blijkt uit onderzoek van de Wereldbank. In alle landen waar die regelingen gelden, betalen bedrijven een bepaald bedrag per ton koolstofdioxide. De hoogte van dat bedrag varieert flink. Van 1 Amerikaanse dollar tot 139 dollar per ton.
In een aantal landen betalen bedrijven nu al meerdere belastingen over hun uitstoot, zoals in Zweden. De prijs per ton uitstoot ligt daar dan ook flink hoger dan in andere landen: 112 euro. Ook in Noorwegen is er al een extra CO2-heffing. Daar betalen bedrijven 52 euro per ton uitstoot. Ook in onder meer het Verenigd Koninkrijk en IJsland zijn er extra heffingen. (Bron: De Nederlandsche Bank)
Wel is het zo dat er in bijna al die landen uitzonderingen zijn voor de industrie. De heffingen worden dus betaald door bijvoorbeeld de transportsector, de bouw en de elektriciteitssector.
"Nederland betaalt in vergelijking met een aantal andere landen dus eigenlijk nog weinig voor de uitstoot van koolstofmonoxide", zegt Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie aan de Erasmus Universiteit.
Dat beaamt Daan van Soest, hoogleraar economie aan Tilburg University. "Een verhoging van dat bedrag is meer om een beetje bij te trekken. Nederland is lang niet het braafste jongetje van de klas."
De hoogleraren verwachten bovendien dat veel andere landen ook snel een aanvullende CO2-taks invoeren. "Maatschappelijk gezien staat het klimaat zo hoog op de agenda, landen moeten wel wat doen", zegt Kavelaars.
Maar VNO-NCW wijst erop dat dit anders ligt voor de industrie, omdat die dus in veel landen een uitzonderingspositie geniet. Zij verwijzen naar een onderzoek dat PwC recent uitvoerde in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. De nieuwe heffing zal de kosten voor de Nederlandse industrie dus verhogen ten opzichte van het buitenland.
Verplaatsing voorkomen
"Het kabinet moet dus voorzichtig zijn met heffingen bovenop de ETS", zegt een woordvoerder van VNO-NCW. "We moeten voorkomen dat de productie door oplopende kosten verplaatst naar andere landen. Want dan wordt én het klimaat slechter én loopt de Nederlandse productie terug."
Volgens Kavelaars is het vooral de vraag wat het kabinet gaat doen met het geld. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de overheid het geld gaat gebruiken om de industrie weer op een andere manier te compenseren. "Ook zullen de bedrijven een deel van de kosten doorberekenen aan de consument."
Een 'verstandige' heffing
Het kabinet wil naar eigen zeggen een "verstandige" CO2-heffing invoeren. Dat bedrag komt bovenop de plusminus 20 euro die Nederlandse bedrijven op dit moment betalen per ton uitstoot. Hoe hoog dat gaat worden, is nog niet bekend. Het kabinet laat de nieuwe voorstellen nu opnieuw doorrekenen en komt eind april met definitieve klimaatplannen.
Eind januari pleitten 71 economen - waaronder Van Soest - nog voor een heffing van 50 euro per ton koolstofdioxide. Het is de vraag in hoeverre het kabinet gehoor geeft aan die oproep.


Pilot Slimme en zuinige aandrijfsystemen industrie

15-03-2019 - 0 reactiesOp vrijdag 8 maart 2019 was de kick-off van de pilot auditprogramma voor energie-efficiënte aandrijfsystemen.


De aardappelindustrie heeft voor de spotmarkt minder belangstelling

15-03-2019 - 0 reacties De aardappelindustrie heeft voor de spotmarkt minder belangstelling. Met name de Belgische industrie staat even aan de zijlijn. De zuiderburen waren in februari de smaakmakers voor de effectieve markt.


Productie Chinese industrie groeit minder hard

14-03-2019 - 0 reacties Groei in begin 2019 van 5,3 procent.
(ABM FN-Dow Jones) De Chinese industriële productie is in januari en februari minder hard gegroeid dan een maand eerder. Dit bleek donderdag uit overheidscijfers.
De productie ging in deze twee maanden met 5,3 procent omhoog. In december ging het nog om een groei van 5,7 procent. Economen rekenden voor...


BEUC: 'Betere regels voor acrylamidereductie nodig'

07-03-2019 - 0 reacties Er moeten betere regels komen voor de industrie om acrylamide in producten te reduceren. Dat schrijft BEUC, de Europese koepel van consumentenorganisaties, in een brief aan de Europese Commissie. VMT zet de laatste ontwikkelingen in de industrie omtrent acrylamide op een rij.


Aardappelverwerking klimt weer richting 300.000 ton

23-02-2019 - 0 reacties De aardappelverwerkende industrie heeft in januari 299.600 ton aardappelen tot aardappelproducten verwerkt. Dit is een plus van 23.800 ton ten opzichte van december, zo blijkt uit de maandelijkse cijfers van de Vavi.


'Energiebesparing meest efficiënte manier om Klimaatdoelen te halen'

21-02-2019 - 0 reacties Energiebesparing is de goedkoopste en meest efficiënte manier om de Klimaatdoelen te bereiken. Dit zegt Rob van Beek, belangenbehartiger bij FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie. 'Energiebesparing is viermaal efficiënter dan de aanleg van een windmolenpark,' zegt Van Beek.


Subsidies voor CO₂-reductie industrie open

20-02-2019 - 0 reactiesVanaf 21 februari 2019 09:00 uur zijn de Demonstratieregeling energie-innovatie industrie - DEI+ en Topsector Energiestudies Industrie open.


Alle contractprijzen voor 2019/2020 op een rij

12-02-2019 - 0 reacties Over de gehele linie verhoogt de Nederlandse aardappelverwerkende industrie gedurende het seizoen zijn contractprijzen; vooral einde seizoen levert een grote plus op. Is dit voldoende om aan de verwachtingen van de telers te voldoen?


Deur aardappelexport open door prijsgrens verwerkers

07-02-2019 - 0 reacties De Nederlandse aardappelverwerkende industrie ziet €30 als het prijsplafond voor de fritesaardappelen. Dit opent de deur voor buitenlandse kopers die meer willen betalen. Tilt dit de markt naar een hoger niveau, of raken de binnenlandse en buitenlandse verwerkers in een spagaat?


Staatssecretaris Blokhuis over preventieakkoord op Food Future Event

06-02-2019 - 0 reacties De voedseltransitie is ingezet, maar de industrie staat nog maar aan het begin van deze monsterklus. Producenten, retailers en hun toeleveranciers worden door een groeiende maatschappelijke stroming aan het werk gezet om voedsel anders en ‘beter’ te produceren. Tijdens het Food Future Event met als thema Food in Transitie zullen verschillende partijen in de keten discussiëren en oplossingen aandragen voor de benodigde transities.


Studiegroep Wiskunde met de Industrie kraakt bedrijfsproblemen

05-02-2019 - 0 reacties Met wallen onder hun ogen hielden de wiskundigen van de Studiegroep Wiskunde met de Industrie (SWI) op vrijdag hun eindpresentatie voor de deelnemende bedrijven. Zij hebben van 28 januari t/m 1 februari een week lang hun tanden gezet in zes wiskundige vragen uit het bedrijfsleven.