Hobby

Hobby nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Hobby nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Hobby nieuws

Broers reviseren accu's van fietsen: 'Zelfs Samsung heeft interesse'

05-08-2020 - 0 reacties

Quote:
"Natuurlijk blijven we echt de komende jaren nog heel druk met de fietsaccu's, maar ook die automotive is zeer interessant." In hun loods ook een plug-in hybride Volkswagen. "Daar kan je normaal maar zo'n 30 kilometer elektrisch mee rijden. Dat zijn we nu aan het vergroten naar zo'n 100 kilometer", zegt Stan. "Dan kan je alle korte stukken elektrisch rijden en hoef je voor je woon-werkverkeer nooit te tanken."

Tijd om te studeren hadden ze eigenlijk niet meer. Zoveel bestellingen kwamen er binnen. Wat begon als een hobby heeft in een paar jaar tijd een enorme vlucht genomen. De broers Koen, Wout en Stan van KWS Seuren in Beugen hebben inmiddels honderden klanten in binnen- en buitenland en sloten een fijne deal met Samsung voor de accucellen. "We begonnen op een zolderkamer van nog geen 40 vierkante meter," zegt Koen, "en kijk nu: een pand van 1100 meter en 20 man in dienst."
De handigheid hebben ze van hun vader, zeggen de broers. Altijd waren ze al bezig met dingen repareren en vooral kijken hoe iets werkt. Het duurde dan ook niet lang voor iemand ze vroeg om eens te kijken naar de accu van zijn elektrische fiets. Die deed het namelijk niet zo goed meer.
De jongens vonden het wel een leuk klusje. "We moesten zelf van alles opzoeken op internet", vertelt de 23-jarige Wout. Uiteindelijk weten ze in een paar weken tijd onderdelen te bestellen en de accu te reviseren. "Hij kon er meteen twee keer zo ver op fietsen", zegt de drie jaar oudere Koen. Mond-tot-mondreclame deed de rest en voordat ze het wisten was er eigenlijk geen tijd meer om te studeren.
"Best knap hoor, want we zijn handig, maar totaal geen verkopers", zegt Wout. "Stonden we daar een beetje onhandig in een fietsenwinkel te vertellen wat we konden."
Het kwam allemaal goed en ondertussen is KWS Seuren ook een erkend leerbedrijf. Studenten mogen er stagelopen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen er werken. De coronacrisis heeft ze daar nog een beetje bij geholpen, er waren ineens handen genoeg. "Maar die mensen gaan straks weer gewoon naar school dus hebben we ook alweer vacatures moeten plaatsen", zegt Koen.
Het principe is simpel. Elektrische fietsen die vier tot acht jaar oud zijn hebben vaak te maken met accu's die minder goed werken. Je kan er niet meer zo ver op fietsen, of in het ergste geval doet 'ie het helemaal niet meer. Een nieuwe accu is duur. Zie daar het gat in de markt. De broers kunnen in de meeste gevallen de accu reviseren. Voor maar een deel van de kosten van een nieuwe accu.
Wout legt uit dat elke fiets een ander accupakket nodig heeft. "Je kan niet zomaar een setje accucellen in een fiets stoppen, dat moet allemaal heel goed worden uitgezocht en berekend en dat verschilt dus ook per merk en per fiets." De losse accucellen worden door de broers op maat gemaakt en vervolgens aan elkaar gelast met kleine stripjes. Op die pakketjes komt de elektronica van de fiets en dat gaat weer terug in de behuizing.
Het grote voordeel van een nieuw accupakketje is dat de gebruiker vaak meteen een stuk verder kan fietsen op die nieuwe accu. "Soms tot wel twee keer zo ver", zegt Koen. De accucellen worden met de tijd steeds kleiner en lichter. Nog een voordeel van reviseren dus, vinden de broers. "We geven natuurlijk ook garantie, net als in de fietsenwinkel."
Broer Stan (21) laat zijn trots nog even zien. Een Peugeot 106 uit 1996. De donkergroene auto is bijzonder, want één van de paar duizend exemplaren die toen op de markt zijn gebracht. Volledig elektrisch. "Je zou er honderd kilometer mee moeten kunnen rijden en dan moest je hem weer opladen en dat duurde dan zo'n vijf uur", zegt Stan. Dan snap je meteen waarom deze auto nooit een groot succes is geworden...
Stan haalde de oude accu eruit en plaatste er een nieuw accupakket in. "De capaciteit is meer dan verdubbeld. Van 10 naar 30 kilowattuur. Nu kan ik er zo'n 250 kilometer mee rijden voor die weer aan het stopcontact moet."
Daar ligt voor de broers dan ook de toekomst. "Natuurlijk blijven we echt de komende jaren nog heel druk met de fietsaccu's, maar ook die automotive is zeer interessant." In hun loods ook een plug-in hybride Volkswagen. "Daar kan je normaal maar zo'n 30 kilometer elektrisch mee rijden. Dat zijn we nu aan het vergroten naar zo'n 100 kilometer", zegt Stan. "Dan kan je alle korte stukken elektrisch rijden en hoef je voor je woon-werkverkeer nooit te tanken."
Ze zien elkaar zo'n acht uur per dag in de werkplaats en daarnaast wonen ze ook nog eens onder één dak. Misschien schuilt daar wel het grootste bedrijfsrisico: ruzie. Dat hebben ze gelukkig maar zelden, lachen de broers.


Vossen doden zeventig sierkuikens in Soest

15-06-2020 - 0 reacties Vossen hebben vannacht zeventig sierkuikens gedood op een boerderij in de Eempolder bij Soest.
Pieter Kuijer ontdekte de dode kuikens toen hij lawaai hoorde bij de kippenren. Daar zag hij de oorzaak: vossen hadden een slachtpartij aangericht onder de sierkippen van zoon Daan. "Sommige kuikens hadden nog hun laatste stuiptrekkingen", zegt hij tegen RTV Utrecht.
Als Daan 's ochtends het nieuws van zijn vader hoort en zelf bij de kippen gaat kijken, schrikt hij zich rot. Aan de pootafdrukken te zien zijn een vos en haar jongen de daders. Zo'n zeventig kuikens hebben de aanval niet overleefd, de jongste kuikens waren een week oud. "Hij is er nog ondersteboven van", zegt vader Pieter. "Dat snap ik wel, ik heb er ook pijn in mijn pens van."
Dure fokkerij-kippetjes
Kuijer is dagelijks zeker een half uur kwijt aan zijn hobby en als er net kuikens geboren zijn nog meer: voeren, hokken klaarzetten, schoonmaken. De kippen zijn van het ras Wyandotte. De beste exemplaren gaan mee naar shows, de minder mooie kippen worden verkocht. Aan particulieren, niet aan de slager. "Daar zijn ze te mooi voor", zegt Kuijer.
De oudere kippen wisten te ontkomen aan de vossen, ook zitten er nog een paar eieren in de broedmachines. Kuijer sr. hoopt dat zijn zoon doorgaat met zijn hobby. "Maar de lol is er nu wel een beetje af." Het zijn "dure fokkerij-kippetjes". Daan denkt zelf dat de schade minstens 1000 euro is. De verzekering is nog niet benaderd, maar vader en zoon denken niet dat er wordt uitgekeerd.
De vossen hebben een stuk gaas boven de ren weggeduwd en zijn zo naar binnen geglipt. De familie Kuijer is niet het eerste slachtoffer. Ook bij buren zijn kippen gedood en er broeden al een aantal jaar geen weidevogels meer in de polder. Volgens Pieter Kuijer komt dat ook door de vossen.


Boer Zoekt Vrouw best bekeken programma van het decennium

13-01-2020 - 0 reacties Volgens de kijkcijfers 2010-2019 kijken we even lang naar de televisie als tien jaar geleden. Maar een miljoen kijkers zijn afgehaakt. En tv-kijken wordt een hobby van senioren die het liefst kijken naar klassiekers.


Op pad met twee Twentse jagers: ‘In Nederland ben je een moordenaar, in Duitsland de koning’

14-12-2019 - 0 reacties Vele Twentse jagers beoefenen hun hobby het liefst in Duitsland. Ongestoord en ver weg van kritiek, de oosterburen dienend. Op pad met liefhebbers Henk-Jan Schuurink en Arjen Meijer, die een inkijkje geven in hun geest. „Een jager hoeft zich niet te schamen omdat hij jaagt.”


Brief van de hoofdredactie: Zorg over klimaat is geen linkse hobby

11-12-2019 - 0 reacties „De natuur staat aan de vooravond van grote, nauwelijks voorspelbare veranderingen. Daarom moeten nu maatregelen genomen worden om de uitstoot van broeikasgassen zo snel mogelijk te beperken.”


Vleesindustrie: Dure hobby of belangrijke bron van innovatie?

25-10-2019 - 0 reacties Nederland moet van de hoogste bestuursrechter de stikstofneerslag drastisch verlagen. Het advies: minder dieren rond beschermde natuurgebieden. Maar boeren zijn juist trots op hun innovatieve vleesproduct dat de hele wereld over gaat, en willen niets weten van forse inkrimping van de veestapel. De vraag is hoe nu verder.


'Voor een wijnboer is dit zonnige weer fantastisch'

06-08-2019 - 0 reacties Wijn maken begon voor Wietze Mooibroek ooit als hobby, maar die liefhebberij is intussen wat uit de hand gelopen. 'Het is intussen wel wat bedrijfsmatig geworden', beaamt de wijnboer.


Hardlopen naar de wc

21-02-2019 - 0 reacties Hardlopers krijgen bij de beoefening van hun hobby vaak buikklachten, waar ze normaal nooit last van hebben. Het FODMAP-dieet kan uitkomst brengen. Maar er zijn ook betere alternatieven voor dat eindeloze hollen.


Vreemde vogels................

01-02-2019 - 0 reacties Op onze praktijken in Ell en Diessen krijgen we regelmatig vragen van mensen die voor de hobby enkele kippen of bijzondere vogels houden.


Vrede sluiten met het Voedingscentrum

13-11-2018 - 0 reacties Het is zo’n leuke hobby van bloggers, journalisten en foodloggers en ik heb me er ook schuldig aan gemaakt: Voedingscentrumpje pesten. Deels komt dat natuurlijk omdat ik het soms écht niet begrijp of dat ik het oneens met ze ben. Maar als ik eerlijk ben, is het ook omdat het zo gemakkelijk is. Ik ga ermee stoppen, want niemand wordt er beter van.


Beregenen: van hobby naar bittere ernst

01-08-2018 - 0 reacties Je hebt gewone boeren en beregenboeren, wordt weleens gegrapt onder akkerbouwers. Dit jaar is iedereen een beregenboer, mits je uiteraard de mogelijkheden hebt. Week aan week slepen met slangen en buizen roept vragen op. Kan en moet het anders?


Vossenoverlast in Eindhoven: Geen kip is meer veilig in Acht

30-07-2018 - 0 reacties EINDHOVEN - Vossen richten enorme slachtingen aan bij Achtenaren die kippen houden als hobby. De overlast is nog nooit zo groot geweest.


Fendt 305LS met een Gustin trommelschudder

01-07-2018 - 0 reacties Hobby boer / Verzamelaar Rijksen uit Elspeet aan het gras schudden met een Fendt 305LS met een Gustin trommelschudder.


Weidevogels als neventak

23-06-2018 - 0 reacties Vader en zoon Kortleve in Oud-Alblas combineren hun melkveehouderij met weidevogelbeheer. De bijna 100 weidevogelnesten op het bedrijf levert veel arbeidsplezier op. Voor hen is weidevogelbeheer een hobby en neventak tegelijk.


Inter en Deere strijd bij Trekkertrek Den Velde

10-05-2018 - 0 reacties Bij de hobby spot klasse in Den velde op de nieuwe locatie ging de strijd vandaag tussen de Internationals en de John Deere`s die ruimschoots aanwezig waren


Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd

23-02-2018 - 0 reacties Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd Ruime keuze uit compact en mini tractoren Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd  Ruim 40 oldtimer, compact,- mini tractoren een grote partij werktuigen en aanbouwdelen worden er geveild bij Troostwijk op dinsdag 27 februari. Machines welke erg in trek zijn bij tuinders en voor de hobby. Er zijn o.a. prachtige oldtimers zoals een Ford 8N met 4-cilinder benzine/petroleum motor, een Deutz 5560 en een ruime selectie compact tractoren van merken zoals Kubota, Iseki…


Video: Gelderse bieten rooien in twee fasen

25-01-2018 - 0 reacties Akkerbouwbedrijf Westerveld in Westendorp (Gld.) rooide half januari een perceel bieten in de buurt van Varsseveld. Het bedrijf rooit de bieten in twee fasen, dus met een rooier en vlak daar achteraan een lader die de bieten oppikt. De ontbladeraar en rooier zijn van het merk Gilles; deze combi rooit zes rijen per werkgang. De lader is van WKM. ,,Hoewel deze machines zeker 40 jaar oud zijn, werken ze nog prima. Bovendien zijn de onderdelen nog goed te verkrijgen en zijn storingen nog eigenhandig te verhelpen'' vertelt Gert Westerveld. Dat er voor deze manier van rooien meerdere manschappen nodig zijn, vindt hij geen probleem. ,,We vinden het prachtig om op deze manier de bieten eruit te halen. Het is werk, maar eigenlijk ook hobby.''


De Kweker lanceert Amsterdam Food Pitch

21-12-2017 - 0 reacties Tijdens de horecavakbeurs Horecava op maandag 8 januari 2018 lanceert De Kweker de Amsterdamse Food Pitch 2018. Zo biedt de groothandel ambitieuze (hobby)koks en foodies de kans om hun product daadwerkelijk in productie te nemen.


'Computers of vogels, alles moet tegenwoordig beveiligd worden'

17-12-2017 - 0 reacties Vandaag was de laatste dag van de vogelshow in Nijverdal. Er waren daar zo'n 2500 vogels te zien. Beveiliging was er een groot thema, want de veelkleurige vinken, parkieten en kanaries zijn gewild onder criminelen. Volgens de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers zijn de vogels roofgoed omdat criminelen ze in het buitenland makkelijk kunnen verkopen.

Bij de vogelshow balen eigenaren van de noodzaak tot beveiliging. "Het is een hobby en als andere mensen aan jouw hobby komen, dan vind ik dat heel erg", zegt Martien Strijdveen. Bij hem werden al eens vogels ontvreemd. Een andere liefhebber zegt: "Of je nou op computergebied bezig bent of met vogels, het maakt niet uit waarmee. Alles moet tegenwoordig beveiligd worden."
Toch ging het in Nijverdal vooral over de vogels zelf, bijvoorbeeld over zoiets als 'flankbestreping' en 'het kweken van kleuren'. Kijk zelf:


Koeien houden blijft óók de hobby van melkveehouder Jorg Visser

14-08-2017 - 6 reacties OSS - Nog een jaartje studeren en dan wordt Jorg Visser (23) thuis dé man op het gezinsbedrijf in Oss, een boerderij met 340 melkkoeien. ,,Als ik klaar ben met school dan ga ik thuis steeds meer de leiding nemen. Ons pap geeft mij die kans en ik wil het.”

Of hij dan ineens bij de grootste koeienboeren van Oss hoort? Jorg reageert met een verbaasde blik: ,,Daar zijn wij helemaal niet mee bezig! Dat interesseert me ook niks, al zouden wij de kleinste zijn. Wij doen wat we leuk vinden.”

Meer: bd.nl/oss/…