Hobby

Al het Hobby nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Hobby nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Hobby nieuws

Schadebestrijding jacht

02-01-2022 - 18 reacties Naast mijn hobby met de minitractor,
Heb ik nog iets wat ik graag doe.

Hiervoor zoek ik,
Schadebestrijding in de buurt van Veenendaal
Zodat ik ook doordeweeks in de avond hier wat aan kan doen


Even voorstellen: berrydeutz

26-12-2021 - 1 reacties hallo ik ben berry kraanmachinist en voor de hobby hebben we een aantal oltymer trekkers
heb zelf een f1l 712


Aad Vijverberg heeft een uit de hand gelopen hobby

07-12-2021 - 0 reacties Wat ooit begon met een paar zaadjes is inmiddels uitgegroeid meer dan 5000 cactussen in zijn huis. Aad Vijverberg uit Honselersdijk verzamelt cactussen. De serre van zijn huis staat helemaal vol. De rest van zijn verzameling staat in een kas van 500 vierkante meter.


Kraanmachinist Geurt maakt de mooiste foto’s: ‘Na 33 jaar geniet ik nog evenveel van het uitzicht’

09-11-2021 - 0 reacties Zelf noemt hij het een uit de hand gelopen hobby. Geurt van Roekel (63) maakt de mooiste foto’s vanuit zijn hijskraan, die momenteel in Woerden staat.


Boer Henk droomt ervan dat hij ooit tussen de lupinevelden kan fietsen

11-08-2021 - 0 reacties Boer Henk Kerkers uit Deurne teelt in zijn moestuin zo'n 100 bijzondere groenten. Zijn groenten hebben exotische namen en zijn in de supermarkt meestal niet te krijgen: van de lauki (fleskalebas) uit India, borlottibonen tot de Purple Haze wortel. Ze groeien allemaal welig op de grond achter het huis van Henk. Maar één gewas is volgens boer Henk 'het nieuwe goud van de Peel': lupine.
Want lupine is een geweldig gewas, vindt Henk Kerkers. En zijn collega's zouden het meer kunnen gaan telen. De boon zit vol met proteïne en is een prima vleesvervanger. "Mijn droom is dat over tien jaar een heleboel boeren in de Peel lupine als akkerbouwgewas hebben. Er zit 35 tot 40 gram proteïne in. We zouden dan een lokale bron van proteïne hebben en niet van een boot die in Rotterdam aankomt."
Volgens Henk kan het gewas soja makkelijk vervangen. "Het heeft dezelfde kwaliteiten. En lupine maakt de bodem vruchtbaarder. Er zitten zogeheten stikstofknolletjes aan de plant die samen met bacteriën stikstof uit de lucht halen en de bodem vruchtbaarder maken. We hebben dan geen kunstmest meer nodig." Ook trekken de bloemen van lupine veel bijen aan.
Nederlandse boeren zouden zoveel meer kunnen met hun groenteteelt, denkt Kerkers. "Als ik hier door de Peel fiets, dan zie ik vaak een beperkt aantal gewassen."
Kerkers begon in 2014 met zijn moestuin om uit te proberen welke groenten goed kunnen groeien in Brabantse grond. Sommige groenten, zoals de lauki uit India, lukken prima. Maar andere groenten, zoals een fraai knolletje uit Peru, laten zich hier voorlopig nog niet telen.
Boer Henk geeft toe dat er vool veel groenten die hij teelt een heel beperkt publiek is. Hij levert nu groenten aan restaurants in de regio. Hij teelt veel op verzoek van de koks. "Dan hebben ze in Frankrijk iets gezien en dan vragen ze aan mij om dat hier eens te proberen."
Henk Kerkers is tien jaar wethouder geweest in Deurne en besloot zijn nette pak in te ruilen voor een paar boerenklompen. "De moestuin was altijd al een hobby. Ik ben opgegroeid op een boerderij en moest mijn moeder vaak helpen. Dat vond ik leuk."
Maar veel van de groenten die hij teelt, had zijn moeder nog niet. Zoals de grote trots van Henk, de lauki, een grote kalebasachtige groente. "Ik heb de zaden in India gekocht en hij bleek hier gewoon te kunnen groeien" Ook levert Henk kruiden en eetbare bloemen aan chefkoks. "Niet alleen voor de smaak, maar ook om een bord heel mooi op te maken bijvoorbeeld."
Sommige groenten zullen altijd een kleine doelgroep houden, maar Henk hoopt dat uit zijn kleurrijke proeftuin de lupine de Brabantse akkers gaat veroveren. "Ik hoop dat het landschap op de Peel dan ook wat gevarieerder wordt. En dat je eind juni tussen de mooie lupinevelden kunt fietsen."


Gert kweekt abrikozen in de Achterhoek: 'Je waant je in Spanje'

22-06-2021 - 0 reacties Het lijkt bijna onmogelijk, maar Achterhoeker Gert Smits lukt het om abrikozen te kweken. In een oude kas plantte hij 120 abrikozenbomen. Met succes: hij levert zijn tropische vruchten aan lokale landwinkels en horeca. "Het is een uit de hand gelopen hobby."


Twentse kleindierhouders vrezen door nieuwe dierenwet voor voortbestaan van hun hobby

02-06-2021 - 0 reacties NOORD-DEURNINGEN/MARKELO - Er breken spannende tijden aan voor kleindierenhouders. Hoe pakt de nieuwe Dierenwet straks uit voor vogelliefhebbers en konijnenfans? Mag er straks niets meer, of blijft er toch wat mogelijk? „Nieuwe regels bieden ook kansen.”


Oirschotse peperkweker Bart Schepens kan het bijna niet pittig genoeg zijn, hij stopt zelfs sambal in het bier

16-05-2021 - 0 reacties OIRSCHOT - Bart Schepens uit Oirschot heeft een pittige hobby. Hij kweekt in zijn eigen tuin chilipepers in allerlei soorten en maten, en verkoopt inmiddels zijn eigen sambals.


Kubota BX 2200 - Ervaring/informatie over zitmaaier optie

04-05-2021 - 0 reacties Dag, Ik zit te twijfelen om een maaier te kopen voor onder mijn bx2200, er zit wel zo'n aansluiting en alles voor maar ik vraag me af of die dingen snel kapot gaan en waar ze zowel geschikt voor zijn. iemand tips ?


Belgische verkeersbelasting tractor hobby

23-03-2021 - 23 reacties Situatieschets: Tractor (MTM < 3.5 ton) in Belgie ingeschreven (wonen ook in België, dus er gaat niets de grens over), nummerplaten aangevraagd. Witte nummerplaten met rode letters gekregen (dus geen G nummerplaat), klopt, want we gebruiken die gewoon privé, om de weide hier wat te onderhouden enzo.

Moet er verkeersbelasting betaald worden? Op de site van de overheid is het alles behalve duidelijk.


Broers reviseren accu's van fietsen: 'Zelfs Samsung heeft interesse'

05-08-2020 - 0 reacties

Quote:
"Natuurlijk blijven we echt de komende jaren nog heel druk met de fietsaccu's, maar ook die automotive is zeer interessant." In hun loods ook een plug-in hybride Volkswagen. "Daar kan je normaal maar zo'n 30 kilometer elektrisch mee rijden. Dat zijn we nu aan het vergroten naar zo'n 100 kilometer", zegt Stan. "Dan kan je alle korte stukken elektrisch rijden en hoef je voor je woon-werkverkeer nooit te tanken."

Tijd om te studeren hadden ze eigenlijk niet meer. Zoveel bestellingen kwamen er binnen. Wat begon als een hobby heeft in een paar jaar tijd een enorme vlucht genomen. De broers Koen, Wout en Stan van KWS Seuren in Beugen hebben inmiddels honderden klanten in binnen- en buitenland en sloten een fijne deal met Samsung voor de accucellen. "We begonnen op een zolderkamer van nog geen 40 vierkante meter," zegt Koen, "en kijk nu: een pand van 1100 meter en 20 man in dienst."
De handigheid hebben ze van hun vader, zeggen de broers. Altijd waren ze al bezig met dingen repareren en vooral kijken hoe iets werkt. Het duurde dan ook niet lang voor iemand ze vroeg om eens te kijken naar de accu van zijn elektrische fiets. Die deed het namelijk niet zo goed meer.
De jongens vonden het wel een leuk klusje. "We moesten zelf van alles opzoeken op internet", vertelt de 23-jarige Wout. Uiteindelijk weten ze in een paar weken tijd onderdelen te bestellen en de accu te reviseren. "Hij kon er meteen twee keer zo ver op fietsen", zegt de drie jaar oudere Koen. Mond-tot-mondreclame deed de rest en voordat ze het wisten was er eigenlijk geen tijd meer om te studeren.
"Best knap hoor, want we zijn handig, maar totaal geen verkopers", zegt Wout. "Stonden we daar een beetje onhandig in een fietsenwinkel te vertellen wat we konden."
Het kwam allemaal goed en ondertussen is KWS Seuren ook een erkend leerbedrijf. Studenten mogen er stagelopen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen er werken. De coronacrisis heeft ze daar nog een beetje bij geholpen, er waren ineens handen genoeg. "Maar die mensen gaan straks weer gewoon naar school dus hebben we ook alweer vacatures moeten plaatsen", zegt Koen.
Het principe is simpel. Elektrische fietsen die vier tot acht jaar oud zijn hebben vaak te maken met accu's die minder goed werken. Je kan er niet meer zo ver op fietsen, of in het ergste geval doet 'ie het helemaal niet meer. Een nieuwe accu is duur. Zie daar het gat in de markt. De broers kunnen in de meeste gevallen de accu reviseren. Voor maar een deel van de kosten van een nieuwe accu.
Wout legt uit dat elke fiets een ander accupakket nodig heeft. "Je kan niet zomaar een setje accucellen in een fiets stoppen, dat moet allemaal heel goed worden uitgezocht en berekend en dat verschilt dus ook per merk en per fiets." De losse accucellen worden door de broers op maat gemaakt en vervolgens aan elkaar gelast met kleine stripjes. Op die pakketjes komt de elektronica van de fiets en dat gaat weer terug in de behuizing.
Het grote voordeel van een nieuw accupakketje is dat de gebruiker vaak meteen een stuk verder kan fietsen op die nieuwe accu. "Soms tot wel twee keer zo ver", zegt Koen. De accucellen worden met de tijd steeds kleiner en lichter. Nog een voordeel van reviseren dus, vinden de broers. "We geven natuurlijk ook garantie, net als in de fietsenwinkel."
Broer Stan (21) laat zijn trots nog even zien. Een Peugeot 106 uit 1996. De donkergroene auto is bijzonder, want één van de paar duizend exemplaren die toen op de markt zijn gebracht. Volledig elektrisch. "Je zou er honderd kilometer mee moeten kunnen rijden en dan moest je hem weer opladen en dat duurde dan zo'n vijf uur", zegt Stan. Dan snap je meteen waarom deze auto nooit een groot succes is geworden...
Stan haalde de oude accu eruit en plaatste er een nieuw accupakket in. "De capaciteit is meer dan verdubbeld. Van 10 naar 30 kilowattuur. Nu kan ik er zo'n 250 kilometer mee rijden voor die weer aan het stopcontact moet."
Daar ligt voor de broers dan ook de toekomst. "Natuurlijk blijven we echt de komende jaren nog heel druk met de fietsaccu's, maar ook die automotive is zeer interessant." In hun loods ook een plug-in hybride Volkswagen. "Daar kan je normaal maar zo'n 30 kilometer elektrisch mee rijden. Dat zijn we nu aan het vergroten naar zo'n 100 kilometer", zegt Stan. "Dan kan je alle korte stukken elektrisch rijden en hoef je voor je woon-werkverkeer nooit te tanken."
Ze zien elkaar zo'n acht uur per dag in de werkplaats en daarnaast wonen ze ook nog eens onder één dak. Misschien schuilt daar wel het grootste bedrijfsrisico: ruzie. Dat hebben ze gelukkig maar zelden, lachen de broers.


Vossen doden zeventig sierkuikens in Soest

15-06-2020 - 0 reacties Vossen hebben vannacht zeventig sierkuikens gedood op een boerderij in de Eempolder bij Soest.
Pieter Kuijer ontdekte de dode kuikens toen hij lawaai hoorde bij de kippenren. Daar zag hij de oorzaak: vossen hadden een slachtpartij aangericht onder de sierkippen van zoon Daan. "Sommige kuikens hadden nog hun laatste stuiptrekkingen", zegt hij tegen RTV Utrecht.
Als Daan 's ochtends het nieuws van zijn vader hoort en zelf bij de kippen gaat kijken, schrikt hij zich rot. Aan de pootafdrukken te zien zijn een vos en haar jongen de daders. Zo'n zeventig kuikens hebben de aanval niet overleefd, de jongste kuikens waren een week oud. "Hij is er nog ondersteboven van", zegt vader Pieter. "Dat snap ik wel, ik heb er ook pijn in mijn pens van."
Dure fokkerij-kippetjes
Kuijer is dagelijks zeker een half uur kwijt aan zijn hobby en als er net kuikens geboren zijn nog meer: voeren, hokken klaarzetten, schoonmaken. De kippen zijn van het ras Wyandotte. De beste exemplaren gaan mee naar shows, de minder mooie kippen worden verkocht. Aan particulieren, niet aan de slager. "Daar zijn ze te mooi voor", zegt Kuijer.
De oudere kippen wisten te ontkomen aan de vossen, ook zitten er nog een paar eieren in de broedmachines. Kuijer sr. hoopt dat zijn zoon doorgaat met zijn hobby. "Maar de lol is er nu wel een beetje af." Het zijn "dure fokkerij-kippetjes". Daan denkt zelf dat de schade minstens 1000 euro is. De verzekering is nog niet benaderd, maar vader en zoon denken niet dat er wordt uitgekeerd.
De vossen hebben een stuk gaas boven de ren weggeduwd en zijn zo naar binnen geglipt. De familie Kuijer is niet het eerste slachtoffer. Ook bij buren zijn kippen gedood en er broeden al een aantal jaar geen weidevogels meer in de polder. Volgens Pieter Kuijer komt dat ook door de vossen.


Boer Zoekt Vrouw best bekeken programma van het decennium

13-01-2020 - 0 reacties Volgens de kijkcijfers 2010-2019 kijken we even lang naar de televisie als tien jaar geleden. Maar een miljoen kijkers zijn afgehaakt. En tv-kijken wordt een hobby van senioren die het liefst kijken naar klassiekers.


Op pad met twee Twentse jagers: ‘In Nederland ben je een moordenaar, in Duitsland de koning’

14-12-2019 - 0 reacties Vele Twentse jagers beoefenen hun hobby het liefst in Duitsland. Ongestoord en ver weg van kritiek, de oosterburen dienend. Op pad met liefhebbers Henk-Jan Schuurink en Arjen Meijer, die een inkijkje geven in hun geest. „Een jager hoeft zich niet te schamen omdat hij jaagt.”


Brief van de hoofdredactie: Zorg over klimaat is geen linkse hobby

11-12-2019 - 0 reacties „De natuur staat aan de vooravond van grote, nauwelijks voorspelbare veranderingen. Daarom moeten nu maatregelen genomen worden om de uitstoot van broeikasgassen zo snel mogelijk te beperken.”


Vleesindustrie: Dure hobby of belangrijke bron van innovatie?

25-10-2019 - 0 reacties Nederland moet van de hoogste bestuursrechter de stikstofneerslag drastisch verlagen. Het advies: minder dieren rond beschermde natuurgebieden. Maar boeren zijn juist trots op hun innovatieve vleesproduct dat de hele wereld over gaat, en willen niets weten van forse inkrimping van de veestapel. De vraag is hoe nu verder.


'Voor een wijnboer is dit zonnige weer fantastisch'

06-08-2019 - 0 reacties Wijn maken begon voor Wietze Mooibroek ooit als hobby, maar die liefhebberij is intussen wat uit de hand gelopen. 'Het is intussen wel wat bedrijfsmatig geworden', beaamt de wijnboer.


Hardlopen naar de wc

21-02-2019 - 0 reacties Hardlopers krijgen bij de beoefening van hun hobby vaak buikklachten, waar ze normaal nooit last van hebben. Het FODMAP-dieet kan uitkomst brengen. Maar er zijn ook betere alternatieven voor dat eindeloze hollen.


Vreemde vogels................

01-02-2019 - 0 reacties Op onze praktijken in Ell en Diessen krijgen we regelmatig vragen van mensen die voor de hobby enkele kippen of bijzondere vogels houden.


Vrede sluiten met het Voedingscentrum

13-11-2018 - 0 reacties Het is zo’n leuke hobby van bloggers, journalisten en foodloggers en ik heb me er ook schuldig aan gemaakt: Voedingscentrumpje pesten. Deels komt dat natuurlijk omdat ik het soms écht niet begrijp of dat ik het oneens met ze ben. Maar als ik eerlijk ben, is het ook omdat het zo gemakkelijk is. Ik ga ermee stoppen, want niemand wordt er beter van.