Hart- En Vaatziekten

Hart- En Vaatziekten is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Hart- En Vaatziekten en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Hart- En Vaatziekten nieuws

Dagelijks drinkbare groenten- en fruitmixen goed voor weerstand tegen hart- en vaatziekten

10-05-2021 - 0 reacties Het dagelijks nuttigen van een drinkbare mix van groenten en fruit heeft een gunstig effect op de weerstandsverhoging tegen diabetes en hart- en vaatziekten van gezonde mensen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een nieuw onderzoek door Universiteit Maastricht.
In de MiBlend studie wordt vooral…


Draait dik worden om koolhydraten, calorieën of kwaliteit?

20-10-2019 - 0 reacties Wat is het belangrijkste als het gaat om lichaamsgewicht? Koolhydraten, calorieën of kwaliteit? Meer dan de helft van de volwassen Nederlanders is te zwaar. Zorgwekkend, want overgewicht en/of obesitas is gelinkt aan kanker, hart- en vaatziekten, diabetes type 2, depressie, enzovoort. Maar, hoe raak je overgewicht kwijt? Kies je voor koolhydraatarm, calorierestrictie of kwaliteit? Kevin Hall heeft het onderzocht. Carlo Kool van supersnelgezond.nl legt uit wat Hall ontdekte. Spoiler: ook Hall heeft nog geen eenduidig antwoord.


‘Patiënt met hart- en vaatziekten mag zelf bepalen of hij het waard vindt om te stoppen met roken’

22-07-2019 - 0 reacties


Chinezen moeten zoutgebruik halveren

16-07-2019 - 0 reacties Nergens ter wereld wordt zoveel zout gegeten als in China. Gemiddeld eten Chinezen 10 gram per dag, twee keer zoveel als de aanbeveling van de WHO. Dat zou een verklaring kunnen zijn het grote aantal gevallen van hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en beroertes onder de Chinese bevolking.


‘De matrix verslaat verzadigd vet’

06-07-2019 - 0 reacties “De voedselmatrix waarin het verzadigd vet zit, kan veel belangrijker zijn voor het effect op hart- en vaatziekten dan de hoeveelheid verzadigd vet,” schrijven 17 deskundigen. Ze roepen de Wereldgezondheidsorganisatie op om beter na te denken over de aanbeveling om verzadigd vet categorisch te beperken. In een kort bericht schreven we afgelopen donderdag over de opinie van de 17 onderzoekers. Huib Stam dook nog wat dieper in hun stellingname en ontdekte 'the matrix' als centraal argument voor de herwaardering van verzadigd vet.


Virtuele leefstijlcoach moet risico op hart- en vaatziekten verkleinen

04-07-2019 - 0 reacties


'Afslankbacterie' voor het eerst getest op mensen

02-07-2019 - 0 reacties Hoogleraar Willem de Vos ontdekte in 2014 de 'afslankbacterie' Akkermansia muciniphila die bij muizen helpt om overgewicht tegen te gaan. Nu heeft hij deze bacterie voor het eerst in een voedingssupplement toegediend aan mensen. Dit deed hij samen met collega's van de Katholieke Universiteit van Louvain (UCL). De testresultaten zijn goed: het lukte om de bacterie veilig toe te dienen en de bacterie lijkt ook bij mensen het risico op hart- en vaatziekten te verlagen.


Rood vlees en zuivel verlagen risico op hart- en vaatziekten

15-06-2019 - 0 reacties Mensen die rood vlees en zuivelproducten consumeren leven waarschijnlijk langer en gezonder. Dat blijkt uit een groot Canadees onderzoek.


Rood vlees en zuivel verlagen risico op hart- en vaatziekten

14-06-2019 - 3 reacties

Originele beschrijving

Mensen die rood vlees en zuivelproducten consumeren leven waarschijnlijk langer en gezonder. Dat blijkt uit een groot Canadees onderzoek.


Miljoenensubsidie voor onderzoek naar rol darmflora bij hart- en vaatziekten

18-04-2019 - 0 reacties Een onderzoeksteam dat mede onder leiding staat van Folkert Kuipers van het UMCG heeft van de Hartstichting een subsidie van drie miljoen euro gekregen.


‘Van worst eten ga je niet eerder dood, maar van worst én biefstuk eten misschien wel’

14-04-2019 - 0 reacties Ook een geringe consumptie van vlees en vleeswaren zou de kans op hart- en vaatziekten en een voortijdige dood door andere oorzaken licht verhogen. Van bewerkt vlees alleen, krijg je echter niets. Dat is de opmerkelijke uitkomst van een onderzoek dat werd uitgevoerd door de Californische Loma Linda University.


Nog altijd geen doorslaggevend bewijs dat Mediterraan dieet goed is voor hart- en vaatziekten

04-04-2019 - 0 reacties


‘Frisdrank drinken en je gaat eerder dood’

18-03-2019 - 0 reacties Het regelmatig drinken van suikerhoudende dranken verhoogt het risico op een vroegtijdige dood door hart- en vaatziekten of kanker.


'Goed rundvlees prima tegen hart- en vaatziekten'

22-02-2019 - 0 reacties Een steak van rundvlees zou best weleens een betere invloed kunnen hebben bij de bescherming tegen hart- en vaatziekten dan veel wordt gedacht. Zo blijkt uit onderzoek door het Liggins Institute van de Auckland Universiteit in Nieuw Zeeland. De wetenschappers hebben twee maanden lang onderzoek gedaan onder 45 mannen tussen 35-55 jaar met een licht


Stinkbom tegen hartaanval

22-01-2019 - 0 reacties Cardiovasculaire aandoeningen zijn doodsoorzaak nummer één in de wereld. Ondanks de grote verbeteringen in preventie en behandeling van alle mogelijke hart- en vaatziekten blijft het hart de zwakke plek van de mensheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) publiceerde er onlangs het zoveelste stevige rapport over. Veel medisch onderzoek richt zich op nieuwe methodes om hartziekten te voorkomen of te genezen. Daarbij wordt een stevig (riekend) middeltje ingezet: H2S.


‘Maagverkleining halveert kans op hartziekten’

18-10-2018 - 0 reacties Diabetespatiënten met (veel) overgewicht die een maagverkleining hebben ondergaan, lopen een kleinere kans op hart- en vaatziekten. Dat is de uitkomst van een vijfjarige Amerikaans
onderzoek.


Voorlopig geen vrede over verzadigd vet

17-09-2018 - 0 reacties Net nu er een staakt-het-vuren leek te zijn aan het verzadigd vet-front en iedereen met een gerust hart van volle zuivel ging genieten, openen de onvermoeibare cholesterolsceptici op de flank weer de aanval. Al het onderzoek naar cholesterol en cholesterolverlagende medicijnen deugt niet. Want cholesterol veroorzaakt geen hart- en vaatziekten. De laatste verzetshaarden van de cholesterolhypothese bieden echter zware tegenstand, met hulp van de industrie.


‘Huidige zoutinname zorgt niet voor verhoogde kans op hart- en vaatziekten’

13-08-2018 - 0 reacties Dat tachtig procent van de Nederlandse bevolking meer dan de aanbevolen maximale hoeveelheid van zes gram zout per dag consumeert, zorgt volgens onderzoekers aan het Population Health Research Institute (PHRI) niet voor een hoger risico op hart- en vaatziekten.
Hun studie liet pas negatieve effecten op het cardiovasculaire systeem zien bij een inname van twaalf gram zout per dag of meer.


‘Consumptie volle zuivel verhoogt kans op hart- en vaatziekten niet’

02-08-2018 - 0 reacties De consumptie van volle zuivelproducten zorgt niet voor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten zoals hartziekten en beroerten. Het zou zelfs de kans op bepaalde hart- en vaatziekten kunnen verlagen. Dit stellen onderzoekers van de universiteit Texas Health Science at Houston (UTHealth).


‘Consumptie volle zuivel verhoogd kans op hart- en vaatziekten niet’

02-08-2018 - 0 reacties De consumptie van volle zuivelproducten zorgt niet voor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten zoals hartziekten en beroerten. Het zou zelfs de kans op bepaalde hart- en vaatziekten kunnen verlagen. Dit stellen onderzoekers van de universiteit Texas Health Science at Houston (UTHealth).