Hamburger

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Hamburger. Hamburger is een van de 15231 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Hamburger nieuws

De Peiling: Europees Parlement wil verbod op benamingen als ‘vegaburger’ en ‘sojayoghurt’

03-04-2019 - 0 reacties Vegetarisch vlees mag van Brussel in de toekomst geen hamburger, burger, worst of steak meer genoemd worden. Ook groenteburger of vegaworstjes mag niet meer. De namen zouden de burger misleiden, denkt het Europarlement. Wat vind jij daar van?


Landbouwcommissie Europees Parlement wil vleesnamen voor vegaproducten verbieden

03-04-2019 - 0 reacties Namen als vegetarische hamburger of vegetarische schnitzel mogen niet meer, als het aan de Landbouwcommissie van het Europees Parlement ligt. Of dit wordt overgenomen door het EP, blijkt pas na de Europese verkiezingen.


Wildgroei aan halalkeurmerken, maar waar ze voor staan is onduidelijk

10-02-2019 - 0 reacties Hoewel het stikt van de halalkeurmerken is het niet gemakkelijk te achterhalen of vlees halal is. Op producten in de supermarkt staan namelijk verschillende logo's en keurmerken, waarvan het onduidelijk is waar ze precies voor staan. Koepelorganisatie Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) roept op tot meer transparantie, vooral over de manier waarop vlees is geslacht.
Er bestaan namelijk verschillende visies onder moslims over hoe dieren ritueel geslacht moeten worden. Sommigen vinden dat alleen onverdoofde rituele slacht halal is, anderen staan verdoving voor de slacht toe. Beide methodes kunnen halal worden genoemd.
Maar hoe de koe van je hamburger is geslacht, is op de verpakking niet te zien. Zo kan het zijn dat je vlees eet waar wel halal op staat, maar wat je niet halal vindt.
Er is nu te weinig openheid over, vindt Halil Karaaslan, voorzitter van het CMO, die 380 moskeeën vertegenwoordigt. "Halalkeurmerken zijn niet transparant over de manier waarop het vlees is geslacht. Moslims storen zich eraan dat in de winkels meerdere keurmerken te zien zijn, zonder dat zij weten waar deze voor staan."
Verschillende definities
Halal betekent letterlijk 'toegestaan' en gaat over alle aspecten van het leven. En dus ook over voeding. Niet toegestaan (haram) is bijvoorbeeld het consumeren van varkensvlees, alcohol en de meeste insecten.
Bij halalslacht worden dieren volgens islamitische rituelen geslacht. Dat houdt onder meer in dat de slachter gelovig is en hij slacht in de naam van Allah.
Het dier moet gezond zijn en de keel moet met een scherp mes in één haal worden doorgesneden. Maar of het is toegestaan om het dier voor de slacht te verdoven, daar zijn dus niet alle moslims het over eens.
Niet alleen in Turkse en Marokkaanse supermarkten liggen de schappen vol, maar ook Albert Heijn en Jumbo zeggen dat de vraag naar halalproducten groeit. Het halalassortiment bestaat naast bijvoorbeeld worst, ook uit plakken kaas en zakken snoep. In snoep kan (varkens)gelatine of karmijn, een kleurstof afkomstig van luizen, zitten. En bij kaas is het belangrijk dat het stremsel dat wordt gebruikt, een dierlijk product, ook halal is. Maar het is vooral bij vlees waar de verwarring ontstaat.
"Op de producten staat altijd gewoon 'halal'", zegt diëtiste Mariam Aaras (43). Of er achter het logo een keuringsinstantie zit, en aan welke halaleisen het product voldoet, is voor consumenten vaak niet te zien. Dat maakt boodschappen doen er niet gemakkelijker op. Aaras: "Terwijl het voor mij wel belangrijk is, omdat ik alleen onverdoofd geslacht vlees wil eten."
Op haar website Ikeethalal.nl informeert ze andere moslims met artikelen als 'Is E120 halal?' en 'Gelatinevrij of halalgelatine'. Zo'n tien vragen per maand krijgt ze binnen. Als moslima herkent ze het gevoel van wantrouwen en onzekerheid waar veel van haar sitebezoekers mee zitten. Aaras: "Door alle onduidelijkheid eet ik nu zo min mogelijk vlees."
Aangescherpte regels
Onverdoofde rituele slacht staat politiek ter discussie. Sinds januari 2018 gelden in Nederland aangescherpte regels. Als een dier 40 seconden na de slacht nog tekenen van leven vertoont, moet het alsnog worden verdoofd.
Sommige moslims zijn bezorgd dat de 40 seconden niet altijd worden afgewacht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert in alle slachthuizen op dierenwelzijn en voedselveiligheid. In het geval van onverdoofde rituele slacht, moet er altijd een dierenarts aanwezig zijn. Die ziet toe op de naleving van de 40-secondenregel, maar kijkt niet of de slacht volgens bepaalde halalstandaarden gebeurt.
De enige die hier wel op toezien zijn dus de keurmerken. Hoeveel dat er precies zijn, is moeilijk te zeggen. Naar schatting gaat het om enkele tientallen. In principe kan iedereen zelf een keurmerk oprichten. Aan het religieuze aspect van de keurmerken wordt door de overheid geen eisen gesteld. Toch mag je niet iets halal noemen als dat het niet is, want dat is consumentenmisleiding.
Het keuren beperkt zich niet tot de slachterijen waar het vlees wordt geslacht. Elke stap in het productieproces heeft namelijk een eigen halalcertificaat: de kruiden in de worsten, het paneermeel van de kroketten en de olie waarmee de machines worden gesmeerd. Voor keurmerken is het belangrijk om van elk ingrediënt te weten dat het halal is. Als er ergens in het proces bijvoorbeeld alcohol wordt gebruikt, is het eindproduct niet halal. De keurmerken zijn dus ook bedoeld als garantie van het ene naar het andere bedrijf.
Wasim al Shaman van keurmerk Halal Quality Control, het grootste Nederlandse halalkeurmerk in vlees, ziet dat het aantal keuringsaanvragen stijgt. "Tegenwoordig is het voor bedrijven steeds belangrijker om een halalcertificaat te hebben, zelfs als het vrij duidelijk is dat een product halal is. Zo ben ik laatst nog naar het buitenland geweest om een fabrikant van ingeblikte perziken te keuren. Als het mij wordt gevraagd, doe ik het. Dit is gewoon business."
Meer transparantie
Een aantal keurmerken erkent dat meer transparantie hard nodig is. Maar tegelijk zeggen ze ook dat consumenten hen kunnen bellen of mailen als zij willen weten op welke manier hun stuk vlees is geslacht. Keurmerk Halal Correct werkt aan een kleurensysteem op de verpakking, zodat je als consument kunt zien op welke wijze het dier is geslacht.
Pogingen in het verleden om een standaard voor halal te formuleren of een landelijk keurmerk op te zetten mislukten. Het bleek niet mogelijk de verschillende opvattingen bij elkaar te brengen.
"We moeten als gemeenschap opstaan en eisen van deze instanties dat ze transparant zijn", zegt Halil Karaaslan van het CMO. "Niet alleen met een sticker, maar ook met bijvoorbeeld een lijst op een website, zodat de consument zelf kan controleren hoe het dier is geslacht."


Burger King trolt McDonald’s met ‘Not Big Macs’

04-02-2019 - 0 reacties Iedereen in Europa mag tegenwoordig de naam van ‘s werelds meest bekende hamburger gebruiken. Burger King Zweden weet daar wel raad mee en introduceert een nieuw assortiment met een knipoog: Not Big Macs.


Enkco introduceert hybride vleesproducten

04-01-2019 - 0 reacties Enkco introduceert onder het label Halv-Om hybride producten voor de foodservice. De eerste producten zijn een gegaarde gehaktbal en een hamburger waar 30% champignons aan is toegevoegd.


Vega-experiment: 'Hij smaakt naar normaal gehakt'

02-11-2018 - 0 reacties Is een vegetarische hamburger anders dan een gewone, als het op smaak aankomt? Wij onderwierpen honderden bezoekers van het MKB Ondernemerscongres aan deze test. Ze kregen een vega-burger, maar dachten dat ze een runderburger aten. En wat denk je? Ze trapten er allemaal in.


Vleeskwekers zijn steeds verder, maar de weg naar het schap is nog lang

26-09-2018 - 0 reacties Het is alweer vijf jaar geleden dat de Nederlander Mark Post in Londen de eerste hamburger uit kweekvlees ter wereld presenteerde. De burger kwam uit een Nederlands laboratorium, gekweekt uit stamcellen uit de spieren van een koe. Het was het allereerste gekweekte vlees ter wereld, bedoeld als oplossing voor milieuproblemen en dierenleed. Maar vijf jaar later liggen er nog geen kweekburgers in de supermarkt. Hoe zit dat?

Aan het onderzoek naar kweekvlees heeft het in ieder geval niet gelegen, bleek vandaag bij een bijpraatsessie van 'vleeskwekers' met Kamerleden. Wereldwijd zijn er veel wetenschappers en zo'n dertig start-ups mee bezig. Maar er zijn obstakels die de grootschalige introductie van vlees uit het laboratorium hier vertragen. We nemen er drie onder loep.

Dierlijk of plantaardig?
Wetenschappers wezen er tijdens de hoorzitting op dat bij de ontwikkeling van kweekvlees serum wordt gebruikt uit het bloed van ongeboren kalfjes. Het gaat vooral om kalveren uit landen met een hoge vleesproductie, zoals Brazilië en Nieuw-Zeeland. Als in slachthuizen wordt ontdekt dat een koe zwanger is, wordt van de foetussen bloed afgenomen voor serum. Daarin zitten namelijk hormonen waarmee de stamcellen van een dier kunnen uitgroeien tot het weefsel dat aan de basis ligt van kweekvlees.
Volgens Nienke van den Akker, die aan de Universiteit Maastricht werkt aan de ontwikkeling van kweekvlees, is het vervangen van zulke dierlijke elementen in het productieproces een belangrijk speerpunt. "Pas als de productie volledig diervrij is, kunnen we op grotere schaal vlees gaan kweken."

Maar volgens de aanwezige ondernemers bestaan er al plantaardige alternatieven voor kalfserum, alleen kunnen die vanwege bedrijfsbelangen niet openbaar worden gemaakt. En de alternatieven werken vaak nog niet optimaal, zegt Peter Verstrate van de Nederlandse start-up Mosa Meat. Dat bedrijf maakte in 2013 de eerste kweekburger ter wereld. Verstrate denkt dat de productie van kweekvlees binnen anderhalf jaar serumvrij kan zijn. "Daar moet zeker nog in geïnvesteerd worden."

'Sexy' kweekvlees
Volgens de ondernemers moet Nederland de ontwikkeling van kweekvlees stimuleren door "er met gestrekt been in te gaan" en voorop te durven lopen. "Kweekvlees moet vanzelfsprekender worden", zegt Ira van Eelen, dochter van 'kweekvleespionier' Willem van Eelen.
Van Eelen wijst erop dat er wereldwijd nu al zo'n dertig bedrijven zijn die zich bezighouden met het op de markt brengen van kweekvlees. Volgens Daan Luining, bestuurder bij een Nederlandse kweekvlees-start-up, dreigen de Verenigde Staten, Israël en Japan het pioniersstokje van Nederland over te nemen. "Nederland is het aan zijn stand verplicht om die leiderschapsrol terug te pakken."

"De volgende stap is zorgen dat het sexy wordt om je te specialiseren in het maken van kweekvlees in plaats van om dokter worden", zegt ook Ira van Eelen. Net als andere ondernemers roept zij de Nederlandse overheid op om te investeren in kennis en onderwijs over kweekvlees.

Veiligheidsregels
En dan is er nog de veiligheid. Onderzoekers en ondernemers zijn het erover eens dat kweekvlees veilig kan zijn, maar als er straks een definitief en uitontwikkeld recept is, moet dat nog wel uitgebreid getoetst worden voordat het vlees naar de schappen kan. Dat loopt via de zogeheten 'novel food verordening', die geldt voor de hele Europese Unie. Na controle en beoordeling stemmen de EU-lidstaten over een eventuele toelating tot de hele Europese markt.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid voldoet kweekvlees nu nog niet aan de EU-regelgeving voor voedselveiligheid. Het mag daarom niet worden verhandeld of geproefd in restaurants. Wel kunnen nieuwe producten, zoals kweekvlees, in een "gecontroleerde experimentele proefopzet" getest worden, net zoals bij een klinisch onderzoek naar medicijnen.
Dat is nu dus nog niet aan de orde. De ondernemers verwachten wel dat ze hun kweekvlees binnen enkele jaren zodanig doorontwikkeld hebben, dat ze (kleinschalig) de markt op kunnen. Ze hopen dat de Nederlandse overheid in de tussentijd alvast goodwill in Europa kan kweken.


Hamburgers proef je met je oren

27-08-2018 - 0 reacties Lust jij ‘n blauwe biefstuk? Ja, proeven, dat doe je met je ogen. Maar zelfs met je oren en je handen. Is het toeval dat er een knapperige augurk tussen jouw burgersandwich zit? Is de hamburger één van ’s werelds populairste gerechten, juist omdat je hem met je blote handen eet? Gastrofysica. Dat is de
Het bericht Hamburgers proef je met je oren verscheen eerst op Vlees.nl.


Muyters laat potentieel van kweekvlees onderzoeken

20-08-2018 - 0 reacties Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters laat onderzoeken of het kweken van vlees een toekomst heeft in Vlaanderen. Hij doet dat op vraag van de Vlaams parlementsleden Hermes Sanctorum (onafhankelijk) en Axel Ronse (N-VA), die allebei proefden van een plantaardige hamburger van het Amerikaanse bedrijf Impossible Foods. FEVIA, de federatie van de voedingsindustrie, en innovatieplatform Flanders' Food juichen de studie alvast toe. “We mogen de boot niet missen”, klinkt het in de kranten.


‘Alle dieren kunnen voelen en denken, maar in een hamburger zien we geen dier’

20-07-2018 - 0 reacties Ruim twintig Masters studenten van de Radboud Universiteit (Nijmegen), afkomstig uit de hele wereld, dachten dit voorjaar na over heel uiteenlopende aspecten van voedsel in het kader van de Honours Academy. Hoe zorg je dat je er voldoende van blijft maken, dat iedereen er voldoende van kan krijgen, dat het gezond is, dat we dieren zo goed mogelijk behandelen en dat het milieu zo weinig mogelijk aangetast wordt? Je zou het voedselbeleid kunnen noemen.
We publiceren hun gedachten over verschillende onderwerpen rond voedsel. Het is uitdagend die te vergelijken met de gedachtenvorming over voedselbeleid zoals die thans in de Nederlandse Tweede Kamer plaatsvindt. Denken deze jonge mensen anders, verder of juist minder ver dan de beroepsbeleidsmakers van Nederland?

Vandaag Masterstudent Cynthia Pritsch. Zij beschrijft de indelingen die mensen hanteren om te kiezen tussen dieren die ze eten en dieren die ze aaien. Honden eet je niet en aai je. Met kippen is het omgekeerd.


ABS wil gebruik van het woord vlees aan banden leggen

18-05-2018 - 0 reacties Voor het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) kan het niet langer dat er vanuit vegetarische hoek en door de retailers onrechtmatig gebruik gemaakt wordt van begrippen als vlees, hamburger, biefstuk of worst. “Ze willen enkel en alleen consumenten verleiden met hun nieuwe voedingsproducten waar geen of amper vlees is in verwerkt”, reageert Hendrik Vandamme, voorzitter van het ABS. “We nemen contact met parlementairen om een wetgevend initiatief in gang te zetten om het valselijk gebruik van die begrippen aan banden te leggen, lees: te verbieden.”


ABS wil valselijk gebruik van het woord vlees verbieden

17-05-2018 - 0 reacties Voor het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) kan het niet langer dat er vanuit vegetarische hoek en door de retailers onrechtmatig gebruik gemaakt wordt van begrippen als vlees, hamburger, biefstuk of worst. “Ze willen enkel en alleen consumenten verleiden met hun nieuwe voedingsproducten waar geen of amper vlees is in verwerkt”, reageert Hendrik Vandamme, voorzitter van het ABS. “We nemen contact met parlementairen om een wetgevend initiatief in gang te zetten om het valselijk gebruik van die begrippen aan banden te leggen, lees: te verbieden.”


McDonald's maakte een hamburger van peperduur Wagyu-vlees - video

09-05-2018 - 0 reacties zo smaakt hij


Melania Trump bepaalt menu van Frans staatsbezoek en bespaart het bezoek een hamburger

25-04-2018 - 0 reacties


Hamburgerprijs moet 40 procent omhoog

16-04-2018 - 0 reacties De prijs van een hamburger moet eigenlijk 40 procent omhoog, vindt Natuur & Milieu. Dat vanwege de milieu- en klimaatschade die bij vleesproductie niet wordt doorberekend in de verkoopprijs.


Natuur & Milieu komt met eigen hamburgerindex

14-04-2018 - 0 reacties DEN HAAG (ANP) - De prijs van een hamburger zou eigenlijk 40 procent hoger moeten zijn. Dat komt doordat milieuschade door vleesproductie en de gevolgen voor het klimaat en de biodiversiteit niet worden doorberekend in de verkoopprijs. Dat meldt Natuur & Milieu dat milieuadviesbureau CE Delft onderzoek heeft laten doen.


Hamburger verdringt klassieke sandwich in Frankrijk

21-03-2018 - 0 reacties


Eiwitrijke veldboon vaker verwerkt in food

15-02-2018 - 0 reacties Het project ‘Veldbonen keten praktijk innovatie project’ moet voor dit eiwitrijke gewas nieuwe food- en feedtoepassingen ontwikkelen en het areaal veldbonen laten stijgen. Op 8 juni kan het gewas worden bekeken en nieuwe producten, zoals een hamburger, ervan worden geproefd.


Ich bin ein Hamburger

29-11-2017 - 0 reacties De Nederlander eet een halve hamburger in de week. Gemiddeld natuurlijk. Elke Amerikaan eet er wekelijks minstens drie. Opgeteld zijn dat zo’n slordige 50 miljard burgersandwiches in een jaar. 50 miljard burgers. Die kun je als president van de USA natuurlijk niet negeren. In Nederland hebben wij geen burgerpresident. Wij hebben een frikandellenpremier. Minister-president Mark
Het bericht Ich bin ein Hamburger verscheen eerst op Vlees.nl.


Een malse, sappige hamburger - zonder vlees

24-09-2017 - 1 reacties Stel je een hamburger voor. Sappig, mals rood vlees, een geur die je al van verre ruikt. Als je er een hap in zet, druipt het bloed eruit. Een hamburger zoals die hoort te zijn. Maar deze hamburger is anders: er zit geen vlees in.

Het is ‘The Impossible Burger’, een hamburger die niet is gemaakt in een keuken, maar in een laboratorium in Silicon Valley. Het bedrijf Impossible Foods is daar al zes jaar lang bezig met het ontwerpen van een genetisch gemanipuleerde vegetarische burger die smaakt, ruikt en zelfs voelt als echt vlees.