Grenscontroles

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Grenscontroles. Grenscontroles is een van de 16204 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Grenscontroles nieuws

Wie gaan de asperges steken, nu veel Poolse arbeidskrachten niet komen?

28-03-2020 - 0 reacties Door de coronamaatregelen komen veel seizoensarbeiders uit bijvoorbeeld Polen niet naar Nederland. Dat is slecht nieuws voor onder meer aspergetelers en aardbeikwekers, die rond deze tijd beginnen met oogsten.
"Ik ben daar wel huiverig over", zegt Koen-Jos Berns, aspergeteler in Milsbeek. Van de vijftien seizoenmedewerkers die normaal gesproken komen oogsten, zitten er zo'n tien in Polen, en die kunnen daar niet weg. "De grenzen naar Duitsland zijn nagenoeg dicht", zegt Berns.
Een paar arbeiders zijn nog bij hem in Milsbeek. Die zouden nu eigenlijk weer teruggaan naar Polen, maar ook dat gaat niet makkelijk. "Zij blijven voorlopig hier, en kunnen helpen. Dat is in ieder geval iets", zegt Berns.
Grote onzekerheid
Berns is niet de enige met die zorgen. "De situatie is behoorlijk nijpend", zegt Yvonne van de Ven van LTO Arbeidskracht, dat zaken regelt rond seizoenswerk van arbeidsmigranten in de land- en tuinbouw.
"Het seizoen begint en we weten niet of men werkelijk komt", zegt Van de Ven. "Mensen uit Polen zijn bang om naar Nederland af te reizen, omdat hier meer corona is. En het reizen is behoorlijk lastig door de grenscontroles."
LTO Arbeidskracht heeft een platform in het leven geroepen, genaamd 'help ons oogsten', om werkzoekenden te linken aan boeren die handen tekort komen. "Veel mensen zitten nu ook zonder werk, denk aan de horeca. Zo proberen we het personeelstekort in de agrarische sector kleiner te maken", zegt Van de Ven.
Voor het weekend hadden zich 150 agrarische bedrijven gemeld, die samen een tekort hadden van 2500 mensen. Vanuit het hele land hebben 1000 individuele werkzoekenden zich gemeld, en ook zo'n 300 uitzendbureaus die normaal voor bijvoorbeeld de horeca of Schiphol werken willen bijspringen.
Er zit een gat tussen vraag en aanbod, zegt Van de Ven. "Mensen melden zich uit het hele land, maar hoe krijg je iemand uit Amsterdam elke dag in Zuid-Limburg om asperges te gaan steken?" Van de Ven denkt daarom niet dat het hele probleem opgelost kan worden. "We hopen een helpende hand te zijn."
Handen tekort
De totale schade voor de hele agrarische sector kan de komende zes maanden zo'n 5 miljard euro bedragen, schat de land- en tuinbouwoganisatie.
Ook Martijn Koelewijn, operationeel directeur van uitzendbureau Cervo, krijgt nu aanvragen van telers binnen. De meeste uitzendkrachten van Cervo komen uit Polen, Roemenië en Spanje. "Zij werken normaal gesproken vooral in de logistiek en de horeca." Toch kloppen boeren nu ook bij hem aan voor personeel.
"Wij hebben het hele jaar door mensen hier, daardoor hebben we nu nog wel een aanzienlijke pool arbeidskrachten in Nederland", zegt Koelewijn. "Voor ons is de uitdaging vooral het schuiven met personeel."
"We leveren bijvoorbeeld personeel aan een hotelketen, die zitten nu allemaal thuis. Maar op sommige plekken in de logistiek is juist weer veel werk", zegt hij. "We worden inventiever."
Het grootste deel van hun uitzendkrachten, zo'n 2500 mensen, zijn daardoor nu aan het werk. "Met een aantal aanvragen van telers zijn we nu ook bezig", zegt hij. "Als het gaat om kleine aantallen, tien of twintig mensen, kan dat nog wel."
Hulp van mensen die thuis zitten
Aspergeteler Koen-Jos Berns heeft via andere wegen hulp gekregen. "Veel mensen uit onze omgeving hebben al aangeboden om te helpen", zegt hij. "Mensen die vroeger wel eens hebben geholpen op ons bedrijf, maar ook mensen zonder ervaring die even zonder werk zitten."
Daarmee is hij nog niet voorzien, denkt Berns. "Dat waarderen we natuurlijk heel erg, maar het is altijd afwachten of ze ook allemaal komen. En ik ga er niet vanuit dat zij dagen van acht uur gaan maken", zegt hij. "Aspergesteken is zwaar werk."
Het personeelstekort is niet de enige tegenslag die Berns krijgt door de uitbraak van het coronavirus. "Al zouden we alles van het land kunnen halen, dan weet ik niet of we dat überhaupt kwijt kunnen." Hij levert vooral aan de horeca, en die is zeker tot 6 april dicht is. "En aan speciaalzaken, dus we hopen dat in ieder geval de winkels nog even open blijven."


Nieuwe brexitonderhandelingen: wat kunnen we verwachten?

02-03-2020 - 0 reacties De onderhandelingen over brexit tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zijn vandaag opnieuw begonnen. Voor het eind van het jaar moet er een akkoord liggen, maar de kans op mislukking is groot.
Groot-Brittannië trad op 31 januari officieel uit de Europese Unie. Tot het eind van dit jaar is er een transitieperiode, met tijd voor onderhandelingen.
Wat is de inzet van beide partijen bij de onderhandelingen? En wat zijn de belangrijkste struikelblokken? In deze video leggen onze correspondenten in Brussel en Londen het uit:
Beide partijen hebben elkaar al gewaarschuwd. De Britten willen zo min mogelijk regels blijven volgen en dreigen weg te lopen als ze hun zin niet krijgen. EU-onderhandelaar Barnier zegt dat de huidige EU-regels het uitgangspunt moeten zijn.
Waar gaan de gesprekken over?
De agenda van de onderhandelingen wordt vandaag formeel vastgesteld. Daarna wordt aan elf onderhandeltafels gesproken over visserij, justitie, energie, mobiliteit, diensten, en de manier waarop de twee partijen voortaan omgaan met meningsverschillen.
De visserij is misschien wel de grootste achilleshiel van de EU. Economisch gaat het om een kleine sector, maar politiek ligt de visserij zeer gevoelig.
Voor de Britse regering zijn de vissers het levende bewijs van het motto "Take back control", oftewel: baas in eigen zee, en geen onvoorwaardelijke toegang meer voor vissers uit EU-landen. Vooral Nederland en Frankrijk wordt verweten de Britse zee leeg te vissen. Maar tegelijk eten de Britten ook veel vis die in EU-wateren wordt gevangen.
Duitsland is minder geïnteresseerd in afspraken over vis. Voor de Duitsers zijn de auto-industrie en financiële sector belangrijker. Bij Polen, Hongarije en Kroatië ligt de prioriteit bij migratie, omdat die landen veel werknemers hebben die in het Verenigd Koninkrijk werken.
Daarom wordt het interessant om te zien of de EU net zo'n eenheid zal blijven als de afgelopen jaren un de brexit-gesprekken.
Wat zijn de struikelpunten?
Voor de Britten is er één ding cruciaal. Aan het einde van het jaar willen ze de volledige controle hebben over hun eigen regels, grenzen en standaarden. Het mag volgens hen niet zo zijn dat ze nog allerlei EU-richtlijnen moeten volgen, zonder dat ze daar iets over te zeggen hebben.
De Britse minister voor Kabinetszaken Michael Gove zei eerder deze week dat over de Britse soevereiniteit niet valt te onderhandelen.
Maar tegelijkertijd is het voor de EU onmogelijk om de Britten met zo weinig mogelijk handelsbarrières toegang te geven tot de Europese interne markt, als ze niet bereid zijn om EU-regels te volgen. "Dat betekent dat er grenscontroles zullen komen", zegt Michel Barnier, de hoofdonderhandelaar namens de EU.
De Britten op hun beurt zeggen: als in juni al blijkt dat we onze zin niet krijgen, lopen we weg van tafel. Dan maar geen deal.
Hoe wordt de sfeer aan tafel?
Het zal hard tegen hard zijn, zoveel is duidelijk. Beide partijen hebben nog geen enkel zicht geboden op een mogelijk compromis.
Brussel is geïrriteerd door de opstelling van de Britten. Hoofdonderhandelaar Barnier is niet gediend van 'achteruit onderhandelen', oftewel terugkomen van eerdere afspraken.
De Nederlandse buitenlandminister Stef Blok is er niet gerust op dat de onderhandelingen tot een goed einde zullen komen. "De kans is levensgroot dat de gesprekken mislukken", zegt hij. "De tijd dringt."
En als de gesprekken mislukken dreigt alsnog een brexit zonder deal (de no-deal-brexit). Met alle gevolgen van dien.


Illegale handel chimpanseevlees steeds populairder

11-06-2019 - 0 reacties De Britse douane heeft afgelopen maand al zeker duizend kilo ‘bushmeat’ in beslag genomen bij grenscontroles. Het oerwoudvlees, dat afkomstig is uit West-Afrika, is in Europese landen zoals Nederland ten strengste verboden, omdat het ziekteverwekkers kan bevatten en diersoorten die beschermd zijn. Daarnaast wordt het vaak onder onhygiënische omstandigheden verpakt. Eén van de ingrediënten is chimpanseevlees. Het vlees van die primaten lijkt genetisch op dat van ons.


Britse premier May sluit uitstel van Brexit niet langer uit

03-03-2019 - 0 reacties De Britste premier May sluit uitstel van Brexit niet langer uit. Dat betekent dat er op 29 maart mogelijk nog geen grenscontroles gaan komen.


Brexit handelsbelemmeringen mogelijk nog niet vanaf 29 maart

27-02-2019 - 0 reacties Theresa May heeft een bocht van 180 graden gemaakt: ze sluit uitstel van brexit niet langer uit. Dat betekent dat er op 29 maart mogelijk nog geen grenscontroles gaan komen.


Britten hebben dure kaas te vrezen door de Brexit

19-07-2018 - 0 reacties Zuivelproducten zoals boter, yoghurt en kaas worden na de brexit luxeproducten voor de Britten. De dreigende grenscontroles en andere problemen gaan leiden tot tekorten en scherpe prijsstijgingen. Buitenlandse speciale kazen zullen vermoedelijk helemaal uit het winkelrek verdwijnen. Dat beeld schetst een rapport van de London School of Economics in opdracht van de Britse tak van Arla. Groot-Brittannië is bij lange na niet zelfvoorzienend voor veel zuivelproducten, mede doordat meer dan de helft van de daar geproduceerde melk tot verse melk wordt verwerkt.


NVWA zoekt dierenartsen voor grenscontrole Verenigd Koninkrijk

06-02-2018 - 0 reacties De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) zoekt twintig extra dierenartsen voor controles op de import van levend vee vanuit het Verenigd Koninkrijk. Voor de overige grenscontroles zijn er vacatures voor vijftig extra douaniers.


Brexit lijkt in tranen te eindigen

23-11-2017 - 0 reacties Geen brexit-deal betekent vanaf het voorjaar extra grenscontroles en invoerheffingen op alles wat naar het Verenigd Koninkrijk (VK) wordt geëxporteerd. De kans op een no-deal lijkt toegenomen. Hoe groot is de kans dat de soep zo heet gegeten wordt? En is een ramp voor de uienexporteur onvermijdelijk?


Nog bijna hele jaar controles aan Europese binnengrenzen

11-05-2017 - 0 reacties Oostenrijk, Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen mogen nog een half jaar blijven controleren aan de grenzen met andere Schengenlanden. Daar hebben vertegenwoordigers van de EU-lidstaten mee ingestemd. De landen houden sinds 2015 grenscontroles aan de Europese binnengrenzen om de vluchtelingenstroom in te dammen.
De Europese Commissie zegt dat het de laatste keer is dat er een uitzondering op het vrij verkeer van personen in het Schengengebied wordt gemaakt. Normaal gesproken kunnen mensen in Schengengebied zonder controles binnen het hele gebied reizen, maar de EU maakte een uitzondering omdat er 2015 een vluchtelingencrisis ontstond, waarbij honderdduizenden vluchtelingen vanuit het zuiden doorreisden naar vooral Oostenrijk, Duitsland en de Scandinavische landen.
Die landen mogen nu tot november de grenzen blijven controleren, omdat er nog altijd "een ernstige bedreiging van de openbare orde en veiligheid"is. De Europese Commissie is van mening dat politiecontroles in grensregio's, cameratoezicht en patrouilles in internationale treinen effectiever zijn.
Niet alle landen stemden voor een verlenging van de controles. Hongarije, Griekenland, Slovenië, Kroatië en Slowakije stemden tegen de verlenging. Cyprus, Polen en Bulgarije onthielden zich van stemming.


Duitsland blijft doorgaan met grenscontroles

21-01-2016 - 0 reacties Duitsland gaat waarschijnlijk langer door met grenscontroles dan tot nu toe de bedoeling was. Dat liet de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizi?re doorschemeren in gesprek met Duitse media. Het land voerde de controles in op 13 september vorig jaar, vooral aan de grens met Oostenrijk.


Hinder door grenscontroles Scandinavi? lijkt mee te vallen

06-01-2016 - 0 reacties Dinsdag sprak EVO-directeur Machiel van der Kuijl zijn zorgen uit over de
grenscontroles tussen Duitsland, Denemarken en Zweden. Volgens hem bedraagt de handel in AGF met Scandinavi? 3,5 miljard euro per jaar en kunnen de vertragingen miljoenen euro's aan schade berokkenen. "Ik heb onlangs zelf in een file gestaan van vier uur en die liep nog verder op. Dus dat gaat om uren, soms om halve dagen. En het gaat om veel handel met verse producten zoals groente, bloemen en planten. Die kunnen dat niet verdragen" aldus Machiel tegen BNR.


Grenscontroles hinderen vervoer naar Scandinavi?

05-01-2016 - 0 reacties Maandag startten Denemarken en Zweden met grenscontroles om de toestroom van migranten te controleren. Hoewel het gaat om steekproeven zegt Dennis Heijnen van EVO tegen de NOS dat de maatregelen het goederentransport naar Scandinavi? hinderen.


Transportsector hekelt grenscontroles

05-01-2016 - 0 reacties De Nederlandse transportsector maakt zich grote zorgen om herinvoering van grenscontroles in Denemarken en Zweden. De controles moeten ervoor zorgen dat de landen meer inzicht krijgen in de vluchtelingenstroom, maar het goederentransport is hier niet bij gebaat.