Graven

Al het Graven nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Graven nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Graven nieuws

Een stroomkabel dwars door natuurgebied Schiermonnikoog? De Tweede Kamer mengt zich in protest en wil uitleg van kabinet

12-05-2021 - 0 reacties SCHIERMONNIKOOG - Op voorspraak van D66 gaat de Tweede Kamer in debat met ministers Bas van ‘t Wout (Economische Zaken) en Carola Schouten (Natuur) over de te graven stroomkabels onder Schiermonnikoog.


Verdronken dorpen teruggevonden in Noordoostpolder

26-10-2020 - 0 reacties Lange tijd werd gedacht dat Urk en Schokland de enige twee nederzettingen waren die in de late Middeleeuwen in het noordoostelijke deel van het Zuiderzeegebied lagen. Maar maritiem archeoloog Yftinus van Popta van de Rijksuniversiteit Groningen ontdekte nog vier verdronken dorpen in het gebied. Donderdag hoopt hij op zijn onderzoek te promoveren, meldt Omroep Flevoland.
Vijf jaar lang deed Van Popta onderzoek. Uiteindelijk vond hij de dorpen Marcnesse, Nagele, Fenehuysen I en Fenehuysen II. Er was altijd wel een sterk vermoeden dat die dorpen hadden bestaan, alleen wist niemand de precieze locatie.
Op kaarten van de Noordoostpolder was al te zien dat allerlei archeologische vondsten in het gebied lagen. Men ging ervan uit dat die voorwerpen van schepen waren gevallen.
Maar Van Popta geloofde daar niet in. "Die spullen zijn daar tussen 1100 en 1300 na Christus terechtgekomen. De oudste schepen waren er tussen 1250 tot 1300 na Christus." Hij besloot er onderzoek naar te doen.
Van Popta maakte een reconstructie van hoe het gebied er vroeger uit moet hebben gezien. Dat deed hij door onder meer archeologische vondsten, bodemprofielen, historische kaarten, hoogtekaarten en satellietbeelden in een ruimtelijk computerprogramma te combineren.
Hij kwam erachter dat het archeologisch materiaal op de plekken waarvan hij vermoedde dat er vroeger dorpen lagen, vooral bestond uit botten, bakstenen en aardewerk. "Bakstenen zijn overblijfselen van huizen, botten kwamen van het vlees dat men at en het aardewerk, daar kookte men mee."
Die conclusie was voor hem reden om op de plek van het verdronken dorp Fenehuysen II te graven. En ook daar vond hij opnieuw bakstenen, botten en aardewerk. Uiteindelijk was er volgens hem genoeg bewijs om vast te stellen dat er op die plekken vroeger nederzettingen waren.
Het gevonden aardewerk in de Noordoostpolder komt hoofdzakelijk uit de late Middeleeuwen. Uit het onderzoek blijkt dat de eerste bewoners al in de tiende en elfde eeuw in het gebied woonden. Zij begonnen met ontginnen en het land klaarmaken voor landbouw.
Dankzij het werk van Van Popta kan er vervolgonderzoek worden gedaan. "We hebben er eigenlijk voor gezorgd dat er niet meer gegraven mag worden in het gebied. Boeren mogen nog wel ploegen tot 30 centimeter diep, maar voordat ze bijvoorbeeld een nieuwe schuur mogen neerzetten, moet er eerst onderzoek gedaan worden. Het is nu beschermd gebied. Ik wil volgend jaar kijken of we wat meer gericht onderzoek naar de verdronken dorpen kunnen doen."
Van Popta is blij met de uitkomst van het onderzoek. "We hebben een nieuw stukje Nederland ontdekt en zichtbaar gemaakt, waar echt mensen hebben geleefd. Ik was ervan overtuigd, maar dan moet je nog bewijzen dat het zo is. Het is heel fijn dat je vijf jaar niet voor niks hebt gewerkt."


Boer zoekt Vrouw haalt oude koeien uit de sloot

29-05-2020 - 0 reacties Het is tijd voor 'Boer zoekt Vrouw' om in het rijke verleden te graven. Het programma heeft de eerste drie seizoenen online gezet en die kun je nu helemaal gratis terugkijken. Wat was Yvon Jaspers nog jong!


Stikstofaanpak: kabinet trekt 250 miljoen euro uit voor natuurherstel

12-11-2019 - 0 reacties Het kabinet trekt een kwart miljard euro uit voor acties om de natuur in Nederland te herstellen. Dat is een van de stikstofmaatregelen die het kabinet morgenochtend officieel bekendmaakt. Het geld wordt onder meer gebruikt om verzuurde stikstofgrond af te graven en grondwaterstanden te verhogen.


Met elektrisch graven kan het wel stikstofvrij

09-11-2019 - 10 reacties Doorwerth

In de wijde omtrek van het herfstkleurige Veluwse boslandschap springt een felrode bouwkeet direct in het oog. Terwijl de laatste esdoornbladeren van de takken dwarrelen, opent ecologisch bouwaannemer Jan-Willem van Engen (34 jaar) het hek. ‘Eindelijk kunnen we van start’, glundert hij. Op nog geen twee meter afstand van een beschermd en stikstofgevoelig natuurgebied verrijst komend jaar een imposant dierenziekenhuis.

Duizenden bouwprojecten liggen stil vanwege stikstofuitstoot. Een uitspraak van de Raad van State heeft bouwend Nederland verlamd: minstens achttienduizend...


Geulen graven in aardappelen na flinke plensbuien

10-10-2019 - 0 reacties In Noord-Holland hebben flinke plensbuien gisteren voor wateroverlast gezorgd. Vooral in de omgeving van Alkmaar kwam het volgens Weeronline met bakken uit de lucht. Akkerbouwers moesten hierop het land in om geulen te graven.


Bollenboeren graven onderbroeken op

18-06-2019 - 0 reacties Tulpenboer Tom Groot groef gisteren samen met studenten van het Clusius College uit Hoorn onderbroeken op uit zijn bollenperceel in Nieuwe Niedorp. Het katoenen ondergoed heeft twee maanden in de grond gezeten en er is niet veel van over. Een goed teken want het bollenperceel heeft kennelijk een actief…


'Drenten in de Middeleeuwen massaal op wolvenklopjacht'

11-01-2019 - 0 reacties Volgens dominee-historicus Johan Picardt kwamen wolven in Drenthe in een 'onafzienbare menigte' voor. Naar een, alleen voor hem, bekende bron zouden er rond 1283 zoveel wolven zijn geweest, dat niet alleen het vee meer dan ooit werd verscheurd, maar dat zelfs dode mensen bij nacht en ontij uit hun graven werden 'geschrubt en verslonden'.

Volgens dominee-historicus Johan Picardt kwamen wolven in Drenthe in een 'onafzienbare menigte' voor. Naar een, alleen voor hem, bekende bron zouden er rond 1283 zoveel wolven zijn geweest, dat niet alleen het vee meer dan ooit werd verscheurd, maar dat zelfs dode mensen bij nacht en ontij uit hun graven werden 'geschrubt en verslonden'.


Acht mensen graven 's nachts in weiland naar Willeke Dost

31-12-2018 - 0 reacties De politie heeft gisteravond acht mensen uit een weiland in Koekange gehaald. Zij groeven op eigen houtje in het weiland achter de boerderij in het zuiden van Drenthe waar het vermiste meisje Willeke Dost woonde voordat ze op 15 januari 1992, vijftien jaar oud, verdween .
"Het gaat om mensen uit de omgeving. Ze worden verdacht van vernieling dan wel erfvredebreuk", zegt een politiewoordvoerder tegen RTV Drenthe. "We weten wie ze zijn. Later horen we hen."
De eigenaar van de grond heeft nog geen aangifte gedaan. Eerder zei hij al wel dat hij het spontane graven in zijn grond niet wil hebben. Het terrein is nog steeds van de familie Mulders, het pleeggezin waar Willeke tot haar verdwijning in 1992 woonde.
Drassig
De groep is gaan graven omdat op nieuwe grondradarbeelden iets te zien zou zijn. Ze kwamen echter niet diep. "Met een schop in een drassig weiland graven in het donker, schiet niet op", vertelt de woordvoerder van de politie.
De amateurspeurders Jan Huzen en Ab Bruintjes deden in dat zelfde weiland in de nacht van 25 op 26 december onderzoek met een schop en prikstokken. Ze vonden niets.
Op basis van grondradarbeelden en na aandringen van dat duo ondernam de politie op 12 november ook een zoektocht met een graafmachine in het weiland. Daarbij werd niets gevonden. Huzen liet achteraf weten dat de politie naar zijn mening niet diep genoeg had gezocht.
Bijna 27 jaar na de verdwijning van het meisje gaat vrijwel niemand er meer vanuit dat ze nog leeft. Veel mensen denken dat ze is vermoord en mogelijk in het weiland achter de boerderij begraven ligt.


1 november verkopen Zuid-Europa spoelen weg

02-11-2018 - 0 reacties Het was gisteren 1 november, een dag die onder andere in Zuid-Europa in het teken staat van Allerheiligen. De dag waarop veel mensen eer betonen aan overledenen. Ook een dag waarop men normaal gesproken bloemen of planten koopt voor op de graven van dierbaren.


Waterschap wil spoelsleuven van akkers verbieden

10-10-2018 - 0 reacties Het Waterschap Limburg gaat Limburgse akkerbouwers die spoelsleuven vanaf hun akkers naar een nabijgelegen sloot of beek graven hierop aanspreken. Reden is dat deze spoelsleuven het waterschap steeds meer overlast en schade berokkenen.


LTO Noord vreest in Gelderland druk op landbouwgrond door natuurbegraven

23-05-2018 - 0 reacties LTO Noord zet vraagtekens bij het voornemen van de provincie Gelderland om begraven onder voorwaarden in de natuur toe te staan. LTO Noord is bang voor druk op landbouwgrond, omdat de provincie grondcompensatie wil voor de natuur waar deze begraafplaatsen komen. Een landeigenaar die een natuurbegraafplaats wil beginnen, moet voor elke 150 graven 1 hectare nieuwe natuur aanleggen.


Foto's: Percelen onder water na zware regenbuien

14-05-2018 - 0 reacties Zware buien trokken gisteravond over het noorden van het land. Met name in Drenthe is plaatselijk wateroverlast ontstaan en staan percelen blank. Akkerbouwers zijn vanmorgen het land op gegaan om geulen te graven, hetzij met schep, het zij met kraan, om het water zo snel mogelijk van het land af te krijgen.


Gratis tulpen voor gevallen helden

03-05-2018 - 0 reacties Bloembollenkweker JUB Holland uit Noordwijkerhout is woensdag de ‘held’ van De Grebbeberg. Nadat de bollenhandelaar het nieuws hoorde dat noodweer de helft van de - inmiddels geruimde - 10.000 tulpen bij de graven op het militaire Ereveld had verwoest, schonk het bedrijf spontaan enkele duizenden nieuwe.....


Boeren graven hun akkers droog, 'Daar gaan we weer'

01-05-2018 - 0 reacties Wie door de polder reed kon er niet omheen: veel akkers waren ondergelopen. Door de regenbuien van de afgelopen dagen kon het water niet goed weg. De enige oplossing: met een schep aan de slag.


Genoomarcheologen graven de oorsprong van een plantenhormoon op

27-03-2018 - 0 reacties Op zoek naar de oorsprong van het universele hormoon auxine in planten kropen Wageningse biochemici en bioinformatici in de huid van archeologen. Diep in de evolutionaire geschiedenis van het plantenleven op aarde, zo’n miljard jaar geleden, boorden zij de eiwitbrokken aan die toen al met het plantenhormoon van doen hadden. De zoektocht brengt informatie aan het licht die levenswetenschappers inzicht geeft in de evolutie, mogelijkheden schept voor plantenveredelaars en perspectief voor telers. Het onderzoeksteam publiceert zijn ontdekkingstocht in het leidende online tijdschrift eLife van 27 maart.


Nieuw Zeeland zet nieuw virus in tegen konijnenplaag

28-02-2018 - 0 reacties Nieuw Zeeland gaat een wilde konijnenplaag te lijf met een speciaal daarvoor ontwikkeld dodelijk virus. Het wordt de komende maanden uitgezet op het Zuidereiland. Het roeit alleen konijnen uit.
Boeren in de Otago-regio klagen al jaren over de schade die wilde konijnen in weilanden aanrichten. Ze eten gras en hooi en graven holen. Dat zou een schade van 30 miljoen euro per jaar opleveren. Daar komen nog 15 miljoen euro aan bestrijdingskosten bij.

Het nieuwe Zuid-Koreaanse RHDV1 K5-virus tast de organen aan en veroorzaakt koorts, krampen, klonteringen in het bloed en problemen met de ademhaling. Een konijn dat het oploopt, sterft binnen twee tot vier dagen.

Blij
Boeren zijn er uiteraard blij mee. "Sommige boeren zijn radeloos", zegt een woordvoerder van een boerenorganisatie tegen de BBC.
Een dierenwelzijnsorganisatie vindt het besluit teleurstellend, omdat de konijnen pijn zullen lijden. "Wij pleiten voor een minder wrede oplossing", zegt een woordvoerder. Ze wijst ook op de kans dat tamme konijnen worden getroffen. Het ministerie van Landbouw bestrijdt dat. In Australië zou het virus geen slachtoffers onder huisdieren hebben gemaakt.

Konijnen zijn in de negentiende eeuw naar Nieuw Zeeland gebracht, waar ze uitgroeiden tot een plaag. Ook in de jaren negentig werd een dodelijk virus uitgezet dat alleen konijnen treft, maar twintig jaar later zijn de konijnen er immuun voor geworden.


Nederlands-Limburgs waterschap laat bevers afschieten

24-01-2018 - 0 reacties Vijftien jaar geleden werden in Nederlands-Limburg de eerste bevers uitgezet, maar nu wil het Limburgs Waterschap een aantal van deze beschermde dieren afschieten. Het Waterschap ging daartoe over op een plek waar bevers veel schade aanrichten op natuur- en landbouwgronden en gangen graven in dijken. Ondanks verzet door milieugroepen en de Partij voor de Dieren is Limburg daarmee de eerste provincie waar bevers, een beschermde diersoort, worden afgeschoten. Het gaat vooralsnog om een klein aantal. Ook in ons land is de bever aan een opmars bezig. 


Flevoland - Jacht op konijnen die dijk verzwakken

10-01-2018 - 0 reacties Jagers van Faunabeheer hebben in opdracht van Waterschap Zuiderzeeland zo'n 200 konijnen doodgeschoten. De dieren graven holen in dijken en het Waterschap wil niet dat de dijken worden verzwakt. Op de dijk tussen Zeewolde en Biddinghuizen is de schade goed te zien. In en naast de dijk tussen gemaal Lovink en recreatiepark Molencaten zitten tientallen gaten. Het afschieten gebeurt alleen in de wintermaanden, als er weinig wandelaars in het recreatiegebied zijn. De doodgeschoten konijnen gaan...


Bijzondere schatvondst in Uden: rijke graven van eerste Brabantse boeren

12-10-2017 - 0 reacties UDEN - Een bijzonder grafveld bij Uden bewijst dat rond 550 na Christus de eerste boeren in Brabant neerstreken. Donderdag werden in Uden diverse bijzondere grafvondsten getoond die al in 2014 werden opgegraven. De gevonden zwaarden, paardentuig, gouden munten en sieraden maken duidelijk dat het niet bepaald arme keuterboeren zijn geweest.