Geweldig

Geweldig nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Geweldig nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Geweldig nieuws

Minder suiker eten: vooral de manier waarop je het binnenkrijgt is belangrijk

17-01-2022 - 0 reacties Wordt dit jaar voor jou het jaar van minder suiker? Geweldig idee voor je gezondheid, vindt de experts. Ze geven vijf concrete tips waarmee je meteen aan de slag kunt.


Meer uien, meer tarra, matige prijzen

06-01-2022 - 0 reacties De kwaliteit van de uien in de bewaarplaatsen is niet geweldig. De tarrapercentages zijn hoog.


"Zonder doel of verhaal brengt een geweldig idee geen grote veranderingen in de wereld"

16-12-2021 - 0 reacties Smartphones die steeds zwaardere batterijen nodig hebben, de oprukkende elektrische voertuigensector. LeydenJar Technologies zag hierin een kans en besloot zich te storten op de batterijenindustrie. Op dit moment worden vooral lithium- en lithium-ionbatterijen gebruikt. De negatieve pool van een accu (anode) is in deze lithiumbatterijen gemaakt van grafiet. LeydenJar ontwikkelde anodefolie gemaakt van 100% silicium.


Boer Henk droomt ervan dat hij ooit tussen de lupinevelden kan fietsen

11-08-2021 - 0 reacties Boer Henk Kerkers uit Deurne teelt in zijn moestuin zo'n 100 bijzondere groenten. Zijn groenten hebben exotische namen en zijn in de supermarkt meestal niet te krijgen: van de lauki (fleskalebas) uit India, borlottibonen tot de Purple Haze wortel. Ze groeien allemaal welig op de grond achter het huis van Henk. Maar één gewas is volgens boer Henk 'het nieuwe goud van de Peel': lupine.
Want lupine is een geweldig gewas, vindt Henk Kerkers. En zijn collega's zouden het meer kunnen gaan telen. De boon zit vol met proteïne en is een prima vleesvervanger. "Mijn droom is dat over tien jaar een heleboel boeren in de Peel lupine als akkerbouwgewas hebben. Er zit 35 tot 40 gram proteïne in. We zouden dan een lokale bron van proteïne hebben en niet van een boot die in Rotterdam aankomt."
Volgens Henk kan het gewas soja makkelijk vervangen. "Het heeft dezelfde kwaliteiten. En lupine maakt de bodem vruchtbaarder. Er zitten zogeheten stikstofknolletjes aan de plant die samen met bacteriën stikstof uit de lucht halen en de bodem vruchtbaarder maken. We hebben dan geen kunstmest meer nodig." Ook trekken de bloemen van lupine veel bijen aan.
Nederlandse boeren zouden zoveel meer kunnen met hun groenteteelt, denkt Kerkers. "Als ik hier door de Peel fiets, dan zie ik vaak een beperkt aantal gewassen."
Kerkers begon in 2014 met zijn moestuin om uit te proberen welke groenten goed kunnen groeien in Brabantse grond. Sommige groenten, zoals de lauki uit India, lukken prima. Maar andere groenten, zoals een fraai knolletje uit Peru, laten zich hier voorlopig nog niet telen.
Boer Henk geeft toe dat er vool veel groenten die hij teelt een heel beperkt publiek is. Hij levert nu groenten aan restaurants in de regio. Hij teelt veel op verzoek van de koks. "Dan hebben ze in Frankrijk iets gezien en dan vragen ze aan mij om dat hier eens te proberen."
Henk Kerkers is tien jaar wethouder geweest in Deurne en besloot zijn nette pak in te ruilen voor een paar boerenklompen. "De moestuin was altijd al een hobby. Ik ben opgegroeid op een boerderij en moest mijn moeder vaak helpen. Dat vond ik leuk."
Maar veel van de groenten die hij teelt, had zijn moeder nog niet. Zoals de grote trots van Henk, de lauki, een grote kalebasachtige groente. "Ik heb de zaden in India gekocht en hij bleek hier gewoon te kunnen groeien" Ook levert Henk kruiden en eetbare bloemen aan chefkoks. "Niet alleen voor de smaak, maar ook om een bord heel mooi op te maken bijvoorbeeld."
Sommige groenten zullen altijd een kleine doelgroep houden, maar Henk hoopt dat uit zijn kleurrijke proeftuin de lupine de Brabantse akkers gaat veroveren. "Ik hoop dat het landschap op de Peel dan ook wat gevarieerder wordt. En dat je eind juni tussen de mooie lupinevelden kunt fietsen."


Audi’s nieuwe ‘stroomkanon’ is geweldig (én een tikkeltje onhandig)

03-03-2021 - 0 reacties Hij klinkt weliswaar als een snelle lift in een modern kantoorgebouw, maar de nieuwste elektrische Audi is een meeslepende rijmachine. De e-Tron GT rijdt én laadt met een indrukwekkende snelheid, zit vol met overtuigende moderne technologie en ziet er hypermodern uit. Helaas laat hij op praktisch vlak wel wat steken vallen.


Noordelijke Rekenkamer dringt aan op check duurzame landbouwsubsidies: 'Kan zijn dat het geweldig gaat, kan ook weggegooid geld zijn'

22-10-2020 - 0 reacties GRONINGEN - De provincie moet van tevoren duidelijker aangeven wat het met subsidies voor verduurzaming van de landbouw wil bereiken. Alleen dan valt vast te stellen of het geld goed is besteed.


Drie miljard dieren dood of opgejaagd door Australische bosbranden

28-07-2020 - 0 reacties Bijna drie miljard dieren zijn omgekomen of opgejaagd door de bosbranden in Australië, schatten tien wetenschappers van Australische universiteiten in een conceptrapport.
Het gaat om 2,5 miljard reptielen, 143 miljoen zoogdieren, 180 miljoen vogels en 51 miljoen kikkers.
Het is "een van de ergste rampen voor wilde dieren in de moderne geschiedenis", zegt het Wereldnatuurfonds (WWF) dat het rapport liet opstellen. Het moet komende maand nog afgemaakt worden, maar het Wereldnatuurfonds verwacht dat het aantal van bijna drie miljard niet wordt aangepast.
De wetenschappers kunnen niet zeggen hoeveel dieren daarvan zijn omgekomen. Maar onderzoeker Chris Dickman van de universiteit van Sydney zegt over de mogelijkheden voor dieren die uit de vlammen hebben weten te ontsnappen: "Die waren waarschijnlijk niet geweldig." Er was een gebrek aan voedsel en schuilplaatsen of ze werden gedwongen om zich naar plekken te verplaatsen die al bezet waren.
Schildpadden
Omdat niet alle data beschikbaar waren, zijn groepen dieren zoals ongewervelden, vissen en schildpadden niet meegerekend.
In januari kwamen Dickman en collega's al met een schatting van meer dan een miljard dieren die de branden niet zouden overleven, maar dat ging nog alleen om de staten New South Wales en Victoria.
Het huidige onderzochte gebied is een kleine 12 miljoen hectare groot. Het gaat om de periode van september vorig jaar tot februari dit jaar. De ramingen zijn gebaseerd op tellingen en schattingen van aantallen dieren voor de ramp.


Circus Renz zit door corona vast bij Langeveen: ‘Zonder inkomsten is het circus te duur’

20-07-2020 - 0 reacties ITTERBECK - Corona zette het rondreizende Circus Renz op een vaste stek. In Itterbeck, over de grens bij Langeveen. Elk weekend houdt het circus daar een open huis, noodgedwongen. Dagjesmensen vinden het geweldig. „Jammer dat dit soort open dagen er niet vaker zijn.”


Jeep: 'Elektrische aandrijving geweldig voor tereinauto'

28-05-2020 - 0 reacties Jeep kijkt met groeiende interesse naar de mogelijkheden van een elektrische aandrijflijn. Het kan zelfs 'ideaal zijn voor een terreinauto'.


Schotse hooglanders doodgebeten door wolven in Brabant

27-04-2020 - 1 reacties In Someren in Noord-Brabant zijn de afgelopen dagen vier Schotse hooglanders doodgebeten. Volgens eigenaar Jos Leenders waren de runderen nog geen jaar oud. "Ze zijn niet groter dan een schaap. Het is op drie verschillende momenten gebeurd. Ik wist niet dat de wolf hier in het zuiden al zo actief was. Daar was ik niet op berekend."
Leenders heeft in totaal 150 Schotse hooglanders, verdeeld over verschillende stukken land.
Volgens Saskia Duives van de vakgroep schapenhouderij LTO Nederland is dit is zeker niet het eerste incident. "Eerst waren het schapen, best een heleboel. Nu zijn het koeien. Ik ben er wel klaar mee, er moet iets gebeuren." Ze pleit daarom voor een wolvencommissie in de provincie Noord-Brabant.
In Gelderland is al zo'n commissie. Daarmee kunnen boeren in een wolvengebied geld krijgen om hun vee te beschermen tegen wolven. "Ze kunnen extra hoge hekken kopen en daar stroom op zetten. Dat zijn flinke investeringen." Ze vindt dat boeren hun dieren moeten kunnen beschermen.
Het Faunafonds controleert of de hooglanders in Someren zijn gedood door wolven. "Degene die deze karkassen heeft gezien van het Faunafonds is er zeker van dat dit wolven zijn geweest", zegt Duives.
'Hele jonge dieren'
Ze heeft een paar maanden geleden al voorgesteld aan de provincie om een wolvencommissie in te stellen. "Formeel hebben we nooit antwoord gekregen op ons verzoek. Maar nu is er volgens ons genoeg reden om met zo'n commissie aan de slag te gaan. Iedereen vindt die wolven geweldig, maar dit is wat er ook kan gebeuren."
Leenders, van wie de gedode hooglanders waren, vindt een wolvencommissie een goed idee en niet alleen voor de financiële bijstand die er dan komt. "Het is fijn als we hierover met elkaar kunnen overleggen. Wilde zwijnen zijn hier ook een probleem."


Boerenacties succes, maar niet de oplossing

17-10-2019 - 96 reacties Een groot compliment voor de boeren van Farmers Defence Force en Agractie! De boerenacties hebben de melkveesector in een paar weken tijd geweldig vooruit geholpen. Dankzij hun gewaagde initiatief is er volop beweging gekomen. Dinsdag 1 oktober was de eerste grote boerendemonstratie sinds 1990. Spontaan trokken melkveehouders en akkerbouwers van alle leeftijden en lagen samen […]


LTO dreigt minister Schouten buiten de deur te zetten

11-10-2019 - 0 reacties Het is menens in Nederland. De nette boeren van LTO Nederland dreigen de minister buiten de deur te zetten, terwijl de minister hen tijdens het 1 oktober-protest nog naar de mond sprak en zei dat ze trots op haar boeren was. Onderstaand het persbericht dat boerenblad Nieuwe Oogst gisteravond liet verschijnen. De boerenprotesten komen overal op. Coöperatiedirecteuren vrezen hun leden. Volgens de boeren - en de door het ministerie gefinancierde Wageningse Universiteit - dragen ze geweldig bij aan de verduurzaming van Nederland. Meer dan andere industrietakken. Toch moeten boeren nu fors inleveren. Dat pikken ze niet. Inmiddels steunt zelfs de radicale Farmers Defence Force het oude keurig-conservatieve bolwerk van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO). Het wordt een hete herfst. Wat gaat er mis? Beschrijf hieronder hoe jij het ziet.


Forse stijging deelnemers Eet Geen Dierendag

04-10-2019 - 0 reacties De campagne Eet Geen Dierendag bereikt dit jaar 500 duizend werknemers; 200 duizend meer dan vorig jaar. Op initiatief van Wakker Dier serveren vandaag tweeduizend bedrijfsrestaurants door het hele land vegetarische lunchgerechten. “Het draagvlak groeit heel snel. Geweldig dat zoveel mensen zich op 4 oktober inzetten voor de dieren,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier. … Lees meer


Trump optimistisch over einde handelsconflict met China op laatste dag G7

26-08-2019 - 0 reacties De Amerikaanse president Trump heeft op de laatste dag van de G7-top in het Franse Biarritz gezegd dat zijn land weer om tafel gaat met China. Volgens Trump hebben Chinese functionarissen afgelopen nacht aangegeven weer te willen praten over het einde van de handelsoorlog tussen de twee landen.
Ook noemde Trump China "een geweldig land" en de Chinese president Xi een "geweldige leider", na hem vorige week op Twitter nog als vijand te hebben bestempeld. Via datzelfde medium kondigde hij toen een verdere verhoging van de importtarieven op Chinese producten aan, waardoor de beurzen wereldwijd kelderden.
Verder sprak Trump in Biarritz opvallend mild over Iran, het andere land waar de VS een slepend conflict mee heeft. Trump stapte vorig jaar uit de atoomdeal met Iran. De afgelopen maanden verslechterde de relatie tussen de landen aanzienlijk, wat leidde tot spanningen in onder meer de Straat van Hormuz.
De Amerikaanse president onderstreepte vandaag niet uit te zijn op een machtswisseling in het land en hij zei dat er op de G7 bijna een akkoord is over hoe om te gaan met Iran. De Duitse bondskanselier Merkel, die naast hem zat, nuanceerde dat wel meteen. Zij sprak van "productieve gesprekken", maar benadrukte dat er nog een lange weg te gaan was.
Gisteren sloot tot ieders verrassing de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Zarif even aan bij de top, op uitnodiging van de Franse president Macron. Het bezoek was een poging om een diplomatieke impasse over het omstreden kernprogramma van Teheran te doorbreken. Of er door zijn flitsbezoek concrete resultaten zijn geboekt, is niet duidelijk.
Laatste agendapunt: klimaat
Een van de laatste onderwerpen die vandaag op het programma staat op de G7-top in de Franse badplaats is klimaatverandering. Verder zouden de wereldleiders volgens bronnen nagenoeg akkoord zijn over hoe de bosbranden in het Amazonegebied te bestrijden en de schade te repareren.
Er is in tegenstelling tot bij G7-toppen in het verleden dit jaar geen slotverklaring. Wel zullen de presidenten Trump en Macron na afloop een gezamenlijke persconferentie geven.


Iveco Trakker 8×8 voor Van Doorn Infra

06-08-2019 - 0 reacties

Originele beschrijving

Van Doorn Infra B.V. heeft onlangs een IVECO 8×8 Trakker in ontvangst genomen uit handen van Gerwin Buijtels, Rayonmanager Sales bij locatie IVECO Schouten Veghel. P.Ruizeveld B.V. uit ’s-Gravendeel verzorgde de kippertrailer en MW Design heeft de cabine gespoten. IVECO regelde de chassis met meegestuurde achteras, maar ook een berg aan accessoires (beugels, lampen en camerasysteem). “Het is een werkauto, maar het is ook hét paradepaard voor Van Doorn Infra. Het geeft een geweldig gevoel om deze dikke wagen te mogen verkopen”, aldus een enthousiaste Gerwin Buijtels. Na verschillende proefritten, met wagens van verschillende merken, viel de keuze op de


Natuurhooi persen met VITO UNI als perstouw

18-07-2019 - 1 reacties Jan Wildeboer van Wildeboer Fourage uit Staphorst is erg tevreden over Vito UNI: 'de combinatie van lengte en kracht is uniek. Het past ons geweldig. Met het persen van grote pakken komt veel kracht op het touw te staan. Met Vito UNI heb ik hier geen problemen mee. Ook het knopen gaat super'. Vito UNIek perstouw Lengte van 150 m/kg Kracht van 130 m/kg Zacht touw voor een goede knoop Geschikt voor alle machines Hogere efficiëntie in het veld Rode kleur die goed opvalt Maak nu gebruik van de niet-goed-geld-terug…


Producten gezocht voor Varend Corso

19-06-2019 - 0 reacties Op 2, 3 en 4 augustus staat Westland en omgeving in het teken van het Varend Corso. De organisatie zoekt voor diverse boten nog producten die voor een extra WOW-effect zorgen. Ben je kweker, handelaar of veredelaar, dan kan je het Varend Corso helpen aan nog meer spektakel. Heel veel kleine beetjes maken een geweldig corso en jij kunt daar ook onderdeel van zijn!


Lisianthus BBQ actie van start

18-06-2019 - 0 reacties De Lisianthus promotiecommissie is samen met de Nederlandse groothandel gestart met een speciale BBQ zomeractie. Met een gezamenlijk BBQ-Summerproof like, deel en win actie krijgt de bloemist de kans om met zijn of haar mooiste creatie een geweldig Weber BBQ pakket ter waarde van € 250,- te winnen.


Dijkstra: Bodem knapt enorm op van zo’n jaar

13-09-2018 - 0 reacties Afgezien van de wat krappere oogsten in 2018 is het een geweldig jaar voor de bodem, zegt TopBodem-boer Foppe-Jan Dijkstra uit Feerwerd. De pootgoedteler zit middenin de aardappeloogst en ander najaarswerk.


GROEN-Direkt blikt terug op geslaagde najaarsbeurs

28-08-2018 - 0 reacties Voor het eerst vonden de GROEN-Direkt Najaarsbeurs en Plantarium onder één dak plaats, slechts gescheiden door een gezamenlijke entree. “We zijn erin geslaagd de bezoeker optimaal te bedienen. Met een uitgebreid en uniek aanbod, maar óók met de nieuwste trends en innovaties. En dat alles in een geweldig inspirerende omgeving”, aldus een tevreden Gert Koert van GROEN-Direkt.