Gewas

Gewas is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Gewas en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Gewas nieuws

Extra bekalken nodig door droge jaren

21-10-2019 - 0 reacties Maisland verzuurt zo'n één ton kalk per jaar. In droge jaren gaat het verzuren echter sneller, doordat een deel van de bemesting als gevolg van de droogte niet opgenomen wordt door het gewas.


New Idea in de snijmais

20-10-2019 - 1 reacties Rond het begin van de jaren zeventig kwam de New Idea op Nederlandse bodem. Dit omdat er vraag kwam naar meer capaciteit, want het aandeel snijmaïs in Nederland nam steeds meer toe. De new Idea werd voorzover bekend in Nederland alleen geleverd met haksel-unit. De motor is een V6 van GMC. Opmerkelijk is de afvoer van het gewas na de messenkooi. Dit wordt namelijk met een vijzelbak afgevoerd naar achteren naar de blazer. Hierdoor kon AVCO de pijp achter op de hakselaar plaatsen waardoor het volmaken van een wagen die achter de hakselaar zat gemakkelijker werd. (Bron 


Kas als energiebron: Meer schermen geeft opvallende resultaten in potplanten

17-10-2019 - 0 reacties Afgelopen zomer hebben telers van potplanten positieve ervaringen opgedaan met het eerder dichttrekken van de schermen en de geleidelijke afkoeling van het gewas aan het einde van de dag. Zelfs op de hete dagen durfden telers het aan met een kwaliteitsverbetering als beloning.


Lemken breidt het gamma veldspuiten uit

11-10-2019 - 0 reacties Nieuwe getrokken veldspuit Orion met zijdelings ingeklapte aluminium spuitboom. Er is een grote vraag naar veldspuiten met tankvolumes van 4.000 tot 6.000 liter bij landbouwers en loonwerkers. Hierbij zijn vooral een eenvoudige bediening, een zeer goede reiniging en een spuitboomgeleiding met optimale afstand tot het gewas van belang. Lemken presenteert met de Orion een nieuwe getrokken veldspuit in dit segment met een aluminium spuitboom met werkbreedtes van 24 tot 39 meter en tal van toebehoren om de veldspuit optimaal af te stemmen op de wensen van de klant. De robuuste en…


Sensus start contractering cichorei 2020

05-10-2019 - 0 reacties Sensus start deze week met de cichorei contractering voor het seizoen 2020. Voor een zo hoog mogelijk opbrengst adviseert Sensus haar telers om veel aandacht te besteden aan het perceel waarop dit gewas voor komend jaar gepland staat.


Oogstmoment sorghum

26-09-2019 - 0 reacties In 2019 zijn er verschillende percelen ingezaaid met sorghum. Het gewas is op de meeste plaatsen bijna rijp om geoogst te worden. Maar wanneer en hoe oogst je sorghum?


Coulance bij onderzaai

25-09-2019 - 1 reacties Regels vanggewas en onderzaai bij maïs op zand en löss  Sinds 2019 is de datum van onderzaai bij maïs veranderd en moet dit voor 1 oktober zijn uitgevoerd. Er zijn echter situaties waarin u wel aan de verplichte onderzaai voldaan hebt, maar het gewas onvoldoende...
Het bericht Coulance bij onderzaai verscheen eerst op Nederlandse Melkveehouders Vakbond.


Winnende teams voor deelname aan Autonomous Greenhouse Challenge bekend

17-09-2019 - 0 reacties Vrijdag 13 september is, na een 24-uurs hackathon met 21 internationale teams, in Bleiswijk bekend gemaakt welke vijf teams er door zijn naar Autonomous Greenhouse Challenge. Deze challenge was dit jaar voor de tweede keer wordt georganiseerd door Wageningen University & Research en Tencent. De vijf winnende teams zijn AiCU, Digilog, IUA.CAAS, The Automators en Automatoes. De winnende teams krijgen vanaf december een échte kas in beheer waarin zij dankzij kunstmatige intelligentie met zo min mogelijk input aan bijvoorbeeld water, voeding en energie, 'op afstand' een zo goed mogelijk een cherry tomaat gewas moeten telen.


Oogsten van kikkererwten is geen peulenschil

16-09-2019 - 0 reacties Pieter Risseeuw teelt voor het tweede jaar kikkererwten. De oogst is niet simpel: eerst maaien en na een week droog weer dorsen. Dorsen van stam lukt niet omdat het gewas bij koelere nachten weer begint te bloeien.


‘Teler gaat meer sturen aan de interactie plant-microbe’

12-09-2019 - 0 reacties In het wortelmilieu, de rhizosfeer, bestaan veel interacties tussen planten en microben. Volgens Gerard Korthals van het instituut NIOO zullen telers steeds meer in staat zijn te sturen op de positieve interacties tussen schimmels, bacteriën en het gewas.


Video: Biologische sperziebonen oogsten op Oldambtster kleigrond

04-09-2019 - 0 reacties Proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw Beerta (GR) experimenteert dit jaar met de teelt van biologische sperziebonen. Het is een vrij nieuw gewas voor het Oldambt, erkent bedrijfsleider biologisch Arjan Hofstee, maar volgens hem is het goed te doen.


Koolzaad: gouden gewas dat niemand teelt

03-09-2019 - 0 reacties Akkerbouwers hebben een haat-liefde verhouding met het goudgele gewas koolzaad. Uitdagingen in de teelt zorgen voor de hoogste prijs in 6 jaar tijd. Het grote nadeel is dat de opbrengsten dramatisch slecht zijn in heel Europa, waardoor er maar weinig product is om te verkopen.


Duitse akkerbouwer verruilt aardappel voor ui

20-08-2019 - 0 reacties Duitsland breidt dit jaar fors uit met de teelt van uien. Akkerbouwers omarmen het gewas graag omdat de markt goede kansen biedt. Vooral aardappeltelers starten dit jaar voor het eerst met de teelt.


Robuuste planten bieden oplossingen

20-08-2019 - 0 reacties Bietentelers hebben steeds minder chemische middelen tot hun beschikking om het gewas gezond te houden en om onkruid aan te pakken. Daarom focust KWS nog meer dan voorheen op robuuste planten die resistent zijn tegen meerdere ziekten en plagen.


New Holland T7.270 Blue Power met Bigbaler 1270 Cropcutter in het stro

10-08-2019 - 0 reacties Met de BigBaler maakt u tot 110 balen per uur. Bovendien zorgde New Holland ervoor dat de BigBaler uw capaciteit met 20% kan verhogen. Hoe? Het gloednieuwe ontwerp van de MaxiSweep-opraper verbetert het debiet en zorgt ervoor dat zelfs het laatste halmpje van het gewas wordt opgeraapt. De snelheid van de plunjerslag per minuut is toegenomen met 14%, en het doorlopende debiet van het gewas, gegarandeerd door de uniforme breedte van de toevoer-, verwerkings- en voorperselementen, dragen er allemaal toe bij dat de BigBaler de balenpers met de grootste capaciteit ooit is. 


Flinke ommekeer op vroege percelen in het zuiden

05-08-2019 - 0 reacties Weekthema 32 Slijtage gewas


Nieuwe CLAAS LEXION 6000 en 5000: een nieuwe schudder-dimensie.

01-08-2019 - 0 reacties
De nieuwe LEXION 6000 en 5000 worden geleverd met het volledig nieuwe APS SYNFLOW WALKER dorssysteem. Het nieuwe hart: APS SYNFLOW WALKER.
Met de APS SYNFLOW WALKER hebben de LEXION 6000 en 5000 nieuwe normen gesteld in de dors- en afscheidingsprestaties van schudder-maaidorsers. Het volledig nieuwe dorsconcept wordt geleverd met een versneller trommel van 450 mm, een dorstrommel van 755 mm met tien slaglijsten, een extra afscheidingstrommel met een diameter van 600 mm, vóór de afneemtrommel.
De breedte van de eenheid is 1.700 mm voor de 6000-modellen en 1.420 mm voor de 5000-modellen. De grote trommeldiameters leiden tot kleine omtrekhoeken van 132° (dorstrommel) en 116 ° (afscheidingstrommel). Dit, samen met een synchronisatie van de trommelsnelheden, zorgt voor een rechte, gewas en brandstof besparende gewasstroom. Dit resulteert in actieve afscheidingsoppervlakken van respectievelijk 3,18 m2 en 2,66 m2. Voor snelle aanpassing aan alle gewastypes en bedrijfsomstandigheden, worden alle dorskorf segmenten parallel en hydraulisch aangepast via de CEBIS terminal. Een overbelastingsbeveiliging voorkomt verstoppingen. Voor de dorstrommel kan een beukerplaat in de gewasstroom worden gedraaid. Daarmee kan de agressie van het dorsaggregaat zeer gevoelig worden geregeld, bijvoorbeeld voor veilig verwijderen van het kaf in gerst.


Vervaet Hydro Trike injecteert in Duitsland en Italië in de mais

01-08-2019 - 1 reacties Een sterker wordende behoefte is het kunnen injecteren in het gewas. Hiervoor is de 'Vervaet' een perfecte oplossing door zijn een wiel per spoor principe en de hoge capaciteit.


IRS waarschuwt voor rupsenvraat in bieten

31-07-2019 - 0 reacties Het IRS waarschuwt bietentelers voor rupsenvraat in bieten. Bestrijding is pas nodig als er veel rupsen in het gewas aanwezig zij en deze meer dan 30 procent van de bladeren dreigen op te vreten.


Dit paprikaras is ongevoelig voor virussen

13-07-2019 - 0 reacties Onderzoekers van het Nederlandse bedrijf KeyGene kunnen een paprika-ras telen dat ongevoelig is voor het gevreesde gemini-virus.

Het is de ergste nachtmerrie voor iedere teler: een virus dat zich in het gewas nestelt. En al helemaal als dat het geminivirus is, een beruchte pestkop van bijvoorbeeld paprika. Deze ziekteverwekker zorgt voor opbrengstverliezen bij boeren wereldwijd. Tot overmaat van ramp kan de witte vlieg het virus nog verder verspreiden. Alleen met chemische bestrijdingsmiddelen is die een halt toe te roepen.