Gewas

Al het Gewas nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Gewas nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Gewas nieuws

Winnende teams voor deelname aan Autonomous Greenhouse Challenge bekend

17-09-2019 - 0 reacties Vrijdag 13 september is, na een 24-uurs hackathon met 21 internationale teams, in Bleiswijk bekend gemaakt welke vijf teams er door zijn naar Autonomous Greenhouse Challenge. Deze challenge was dit jaar voor de tweede keer wordt georganiseerd door Wageningen University & Research en Tencent. De vijf winnende teams zijn AiCU, Digilog, IUA.CAAS, The Automators en Automatoes. De winnende teams krijgen vanaf december een échte kas in beheer waarin zij dankzij kunstmatige intelligentie met zo min mogelijk input aan bijvoorbeeld water, voeding en energie, 'op afstand' een zo goed mogelijk een cherry tomaat gewas moeten telen.


Oogsten van kikkererwten is geen peulenschil

16-09-2019 - 0 reacties Pieter Risseeuw teelt voor het tweede jaar kikkererwten. De oogst is niet simpel: eerst maaien en na een week droog weer dorsen. Dorsen van stam lukt niet omdat het gewas bij koelere nachten weer begint te bloeien.


‘Teler gaat meer sturen aan de interactie plant-microbe’

12-09-2019 - 0 reacties In het wortelmilieu, de rhizosfeer, bestaan veel interacties tussen planten en microben. Volgens Gerard Korthals van het instituut NIOO zullen telers steeds meer in staat zijn te sturen op de positieve interacties tussen schimmels, bacteriën en het gewas.


Video: Biologische sperziebonen oogsten op Oldambtster kleigrond

04-09-2019 - 0 reacties Proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw Beerta (GR) experimenteert dit jaar met de teelt van biologische sperziebonen. Het is een vrij nieuw gewas voor het Oldambt, erkent bedrijfsleider biologisch Arjan Hofstee, maar volgens hem is het goed te doen.


Koolzaad: gouden gewas dat niemand teelt

03-09-2019 - 0 reacties Akkerbouwers hebben een haat-liefde verhouding met het goudgele gewas koolzaad. Uitdagingen in de teelt zorgen voor de hoogste prijs in 6 jaar tijd. Het grote nadeel is dat de opbrengsten dramatisch slecht zijn in heel Europa, waardoor er maar weinig product is om te verkopen.


Duitse akkerbouwer verruilt aardappel voor ui

20-08-2019 - 0 reacties Duitsland breidt dit jaar fors uit met de teelt van uien. Akkerbouwers omarmen het gewas graag omdat de markt goede kansen biedt. Vooral aardappeltelers starten dit jaar voor het eerst met de teelt.


Robuuste planten bieden oplossingen

20-08-2019 - 0 reacties Bietentelers hebben steeds minder chemische middelen tot hun beschikking om het gewas gezond te houden en om onkruid aan te pakken. Daarom focust KWS nog meer dan voorheen op robuuste planten die resistent zijn tegen meerdere ziekten en plagen.


New Holland T7.270 Blue Power met Bigbaler 1270 Cropcutter in het stro

10-08-2019 - 0 reacties Met de BigBaler maakt u tot 110 balen per uur. Bovendien zorgde New Holland ervoor dat de BigBaler uw capaciteit met 20% kan verhogen. Hoe? Het gloednieuwe ontwerp van de MaxiSweep-opraper verbetert het debiet en zorgt ervoor dat zelfs het laatste halmpje van het gewas wordt opgeraapt. De snelheid van de plunjerslag per minuut is toegenomen met 14%, en het doorlopende debiet van het gewas, gegarandeerd door de uniforme breedte van de toevoer-, verwerkings- en voorperselementen, dragen er allemaal toe bij dat de BigBaler de balenpers met de grootste capaciteit ooit is. 


Flinke ommekeer op vroege percelen in het zuiden

05-08-2019 - 0 reacties Weekthema 32 Slijtage gewas


Nieuwe CLAAS LEXION 6000 en 5000: een nieuwe schudder-dimensie.

01-08-2019 - 0 reacties
De nieuwe LEXION 6000 en 5000 worden geleverd met het volledig nieuwe APS SYNFLOW WALKER dorssysteem. Het nieuwe hart: APS SYNFLOW WALKER.
Met de APS SYNFLOW WALKER hebben de LEXION 6000 en 5000 nieuwe normen gesteld in de dors- en afscheidingsprestaties van schudder-maaidorsers. Het volledig nieuwe dorsconcept wordt geleverd met een versneller trommel van 450 mm, een dorstrommel van 755 mm met tien slaglijsten, een extra afscheidingstrommel met een diameter van 600 mm, vóór de afneemtrommel.
De breedte van de eenheid is 1.700 mm voor de 6000-modellen en 1.420 mm voor de 5000-modellen. De grote trommeldiameters leiden tot kleine omtrekhoeken van 132° (dorstrommel) en 116 ° (afscheidingstrommel). Dit, samen met een synchronisatie van de trommelsnelheden, zorgt voor een rechte, gewas en brandstof besparende gewasstroom. Dit resulteert in actieve afscheidingsoppervlakken van respectievelijk 3,18 m2 en 2,66 m2. Voor snelle aanpassing aan alle gewastypes en bedrijfsomstandigheden, worden alle dorskorf segmenten parallel en hydraulisch aangepast via de CEBIS terminal. Een overbelastingsbeveiliging voorkomt verstoppingen. Voor de dorstrommel kan een beukerplaat in de gewasstroom worden gedraaid. Daarmee kan de agressie van het dorsaggregaat zeer gevoelig worden geregeld, bijvoorbeeld voor veilig verwijderen van het kaf in gerst.


Vervaet Hydro Trike injecteert in Duitsland en Italië in de mais

01-08-2019 - 1 reacties Een sterker wordende behoefte is het kunnen injecteren in het gewas. Hiervoor is de 'Vervaet' een perfecte oplossing door zijn een wiel per spoor principe en de hoge capaciteit.


IRS waarschuwt voor rupsenvraat in bieten

31-07-2019 - 0 reacties Het IRS waarschuwt bietentelers voor rupsenvraat in bieten. Bestrijding is pas nodig als er veel rupsen in het gewas aanwezig zij en deze meer dan 30 procent van de bladeren dreigen op te vreten.


Dit paprikaras is ongevoelig voor virussen

13-07-2019 - 0 reacties Onderzoekers van het Nederlandse bedrijf KeyGene kunnen een paprika-ras telen dat ongevoelig is voor het gevreesde gemini-virus.

Het is de ergste nachtmerrie voor iedere teler: een virus dat zich in het gewas nestelt. En al helemaal als dat het geminivirus is, een beruchte pestkop van bijvoorbeeld paprika. Deze ziekteverwekker zorgt voor opbrengstverliezen bij boeren wereldwijd. Tot overmaat van ramp kan de witte vlieg het virus nog verder verspreiden. Alleen met chemische bestrijdingsmiddelen is die een halt toe te roepen.


36 meter breed zaaien in een hoog mais gewas

12-07-2019 - 0 reacties Deze speciaal machine, die gras inzaait tussen de mais, is uitgedacht door Loonbedrijf Kees Mulder (Putten) en verder uitgewerkt door Mulder met dealer Verhoef Ermelo en Homburg Holland. Het is de eerste zaaimachine waar de universele Digitroll zaaimonitor is opgebouwd. Qua zaaitechniek is deze machine een combinatie van Ag Leader en Väderstad componenten.De combinatie heeft een zeer hoge capaciteit door een werkbreedte van maar liefst bijna 36 meter!


Akkerbouwer is totale controle kwijt door droogte

12-07-2019 - 0 reacties 'Je ziet aan het gewas, dat het helemaal niets meer heeft', vertelt akkerbouwer Bert Sloetjes uit Halle. Hij is volop aan het beregenen en wacht met smart op regen. Het is bij hem zelfs nog droger dan vorig jaar.


Tomatenteler heeft een nieuw maatje in de kas

09-07-2019 - 0 reacties Een tomatenteler zou het liefst de hele dag met eigen ogen zien hoe de tomaten groeien. Dat is echter nogal tijdrovend. De Plantalyzer - die Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research en HortiKey/Berg Hortimotive ontwikkelden - rijdt volautomatisch langs het gewas en meet onderweg de grootte, het aantal en de rijpheid van de tomaten.


Effectieve bescherming van uw wortelen zonder residu

08-07-2019 - 0 reacties Voor een goede afzet is het belangrijk zo min mogelijk residu terug te kunnen vinden op uw gewas. Vorig jaar heeft Syngenta een proef uitgevoerd in wortelen, waarin verschillende schema's naast elkaar vergeleken werden op residu. Meer weten?


Belang van Kalium voor de plant

08-07-2019 - 0 reacties Kalium is een essentieel macro nutriënt, omdat een gewas het nutriënt in grote hoeveelheden nodig heeft. Een plant is enkel in staat om kalium op te nemen uit de bodem, wanneer het in oplossing is (K+).


Aardappelmarkt wordt nerveuzer door te weinig neerslag

05-07-2019 - 0 reacties De aardappelen in Noordwest-Europa staan er in het algemeen goed en gezond bij. De regen van begin juni heeft het gewas goed gedaan. Het heeft de te droge omstandigheden van weken daarvoor even naar de achtergrond verdrongen.


Cichorei vervroegen lukt goed met vliesdoek

04-07-2019 - 0 reacties Voor cichorei die geteeld wordt voor vroege levering, lijkt het interessant om de teelt te vervroegen door het gewas kort na zaai een maand af te dekken met vliesdoek.