Gebruik

Gebruik nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Gebruik nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Gebruik nieuws

Is Gronings gas de redding als Rusland de gaskraan dichtdraait?

27-01-2022 - 0 reacties Er dreigt al enige tijd een gastekort en het conflict tussen Rusland en de NAVO over Oekraïne dreigt het er niet beter op te maken. Inmiddels is het kabinet bezig met noodscenario's voor het geval er daadwerkelijk een gastekort optreedt. Wat zijn de opties? Biedt de Groningse bodem bijvoorbeeld soelaas, zoals hier en daar wordt gezegd? In het Groningenveld zit nog ruim 450 miljard kuub gas.

De speculaties over meer gaswinning in Groningen leiden vanzelfsprekend tot geïrriteerde reacties in het aardbevingsgebied, waar bewoners de problemen uit het verleden meer dan beu zijn.
Volgens minister Jetten voor Klimaat en Energie is de kans klein dat het Groningen-gas wordt aangesproken op het moment dat Rusland de gastoevoer naar Europa stopzet. Er is nog genoeg gas op voorraad in Nederland, zei hij deze week. Wel voegde hij toe dat "je op alle scenario's moet zijn voorbereid".

Hij sluit de Groningen-optie dus niet uit, maar het is de vraag of die zo logisch is. Want in het verleden zijn allerlei alternatieven opgetuigd, juist omdat er al rekening mee werd gehouden dat het gas uit Groningen niet lang meer beschikbaar zou zijn.

Met de eindigheid van het Groningenveld wordt al rekening gehouden sinds de start van de gaswinning in 1962. Aanvankelijk wilde Den Haag het gas zo snel mogelijk verkopen, omdat het gezien werd als een overgangsbrandstof naar kernenergie. Er kwamen exportcontracten met Italië, België, Frankrijk en Duitsland. Om sommige bedrijfstakken te steunen, zoals de glastuinbouw, kregen zij het gas voor een lage prijs.

Kerncentrales en LNG
Het plan was toen om 35 kerncentrales te gaan bouwen. Die kerncentrales zijn er niet gekomen. Wel is er voor ruim 8 miljard euro een gasrotonde aangelegd, een systeem van opslagen en buizen waarmee gas via Nederland naar andere Europese landen kan worden verhandeld.

Ook is er een LNG-terminal gebouwd in de Rotterdamse haven om bij een tekort aan gas als backup te dienen. Die terminal werd in 2011 opgeleverd en stond jarenlang leeg. Nu is hij volop in gebruik, voor de Nederlandse maar ook de buitenlandse gasmarkt. Het vloeibare gas komt via schepen uit verschillende landen. Het zijn nu vooral de Amerikanen die voor veel geld het gas aan Europa slijten.

En dan zijn er nog de ondergrondse gasopslagen. In Nederland zijn dat er vijf, maar in andere Europese landen zijn het er meer dan honderd. Komt een land gas tekort, dan kan het daarop een beroep doen, dankzij Europese samenwerking. Als hier geen bestaand contract voor ligt, kan dat wel alleen in uiterste noodgevallen.

Eenpansgerechten
De voorwaarden hiervoor hebben de Europese lidstaten in 2018 vastgelegd in het zogeheten solidariteitsmechanisme. Idee is dat het warmhouden van huishoudens prioriteit heeft: zij gaan als laatste van het gas af. Ook stadsverwarmingsinstallaties mogen blijven draaien, omdat zij ook huizen verwarmen. Daarnaast hebben essentiële sociale diensten, zoals ziekenhuizen, prioriteit.

Lidstaten mogen het solidariteitsmechanisme alleen aanspreken als ze zelf al zeer vergaande maatregelen hebben genomen om het gasverbruik te verminderen. In elk land ligt daarvoor een noodplan, in Nederland is daarvoor in 2019 het Bescherm- en Herstelplan Gas opgesteld.
Daarin staat dat de eerste stap is dat iedereen gevraagd wordt om minder gas te gebruiken. Huishoudens kunnen dan bijvoorbeeld de thermostaat lager zetten, of alleen eenpansgerechten koken:
Laatste stap in dat noodplan is het afkoppelen van bedrijven van het gas. Het ministerie van Economische Zaken beslist in dat geval wie daarvoor als eerste aan de beurt is. Om daarop voorbereid te zijn, wordt nu met zestig grootverbruikers overlegd, zo werd vandaag bekend.

In andere lidstaten liggen soortgelijke noodplannen. Alleen als die ten uitvoer zijn gebracht, kunnen ze aanspraak maken op de gasopslagen in de Europese Unie. Die opslagen hadden overigens voller kunnen zijn, maar vanwege de aanhoudend hoge gasprijs is er minder ingekocht.

Andere gasvelden
Dan is er nog de optie om naar andere gasvelden in Europa te kijken. In Duitsland zijn bijvoorbeeld ook nog gasvelden met laagcalorisch gas, zoals in Groningen. Ook dat zou nog gewonnen kunnen worden.


Russische snijrozenteler Yug-Agro start pilot met watergekoelde leds

26-01-2022 - 0 reacties Snijrozenteler Yug-Agro teelt in het Krasnodar-gebied in het zuiden van Rusland al 15 jaar 40 verschillende soorten Nederlandse snijrozen in 16 hectare kassen. Jaarlijks worden 35 miljoen rozen naar verschillende steden in Rusland gestuurd. Op basis van recente ontwikkelingen in onder andere de stijgende energieprijzen en voortschrijdende inzichten overweegt de Russische teler om gebruik te maken van LED-verlichting. Het start daarom een proef met watergekoelde armaturen van het Nederlandse bedrijf Oreon uit IJsselstein.


VVD: effect opkoop boerderijen is niet duidelijk. Er gaan miljarden in om. Gebruik nou data om dit beter in kaart te brengen

25-01-2022 - 0 reacties Het kabinet trekt 25 miljard euro uit voor de stikstofproblematiek, het gaat vooral naar het opkopen van boerderijen. Statenlid Johan Moes (VVD) uit Wapse wil weten wat het effect hiervan is.


MS Schippers: biggennavel sprayen effectiever dan dippen

25-01-2022 - 0 reacties Het gebruik van een navelspray bij pasgeboren biggen is volgens MS Schippers hygiënischer dan een dipmiddel. Het bedrijf benadrukt dat het belangrijk is om de navel na de geboorte op de juiste manier te behandelen, om navelinfecties te voorkomen.


Voorlopig geen handhavingsbezoek gewasbescherming voor Friese akkerbouwers

24-01-2022 - 0 reacties Een handvol akkerbouwers uit Friesland hebben van de provincie een brief gekregen met daarin het bericht dat ze een handhavingsbezoek zouden krijgen voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.


Elke druppel water de grond in?

22-01-2022 - 0 reacties Waterschap Rijn & IJssel maakt gebruik van hoge waterstanden en zet extreem droogtegevoelige zandgrond onder water


Handhavingsverzoeken leiden tot onrust: regionale LTO’s hebben contact met provincies

22-01-2022 - 0 reacties Door milieuorganisaties recent bij provincies ingediende handhavingsverzoeken met betrekking tot het gebruik van 14 gewasbeschermingsmiddelen leiden tot onrust onder de...


Sensoren in de varkensstal: blijf het vrijwillig of wordt het verplicht?

21-01-2022 - 0 reacties De mogelijkheden van sensortechniek zijn legio, maar in de praktijk wordt er nog niet massaal gebruik gemaakt van ‘realtime’ metingen in varkensstallen. Hoe groot is de kans dat het verplicht wordt?


Sensoren straks standaard in varkensstal

21-01-2022 - 0 reacties Gebruik van sensoren in varkensstallen staat nog in de kinderschoenen maar er zijn ontwikkelingen.


Vion Boxtel luistert naar rechter en neemt drie elektrische trekkers in gebruik

21-01-2022 - 0 reacties Slachterij Vion in Boxtel (NB) heeft drie elektrische terminaltrekkers in gebruik genomen. De vleesverwerker komt daarmee een eis van de rechtbank Oost-Brabant na.


De Heus neemt eerste fase laadstraat fabriek Utrecht in gebruik

21-01-2022 - 0 reacties De fabriek van De Heus Voeders in Utrecht vierde begin januari de ingebruikname van de eerste fase van haar nieuwe laadstraat. Door de groei van de afzet in de afgelopen jaren, heeft De Heus besloten extra te investeren in de gespecialiseerde rundveefabriek in Utrecht. Met


Glastuinbouw gebruikt flink minder gewasbeschermingsmiddelen

21-01-2022 - 0 reacties In de glastuinbouw zijn tussen 2016 en 2020 flink minder gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Dit blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De gebruikte hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen in kilo werkzame stof is met 37 procent afgenomen. Bij de meeste gewassen onder glas is ook het gebruik per hectare sterk afgenomen.


Grond ontsmetten zonder negatieve effecten

21-01-2022 - 0 reacties Biologische grondontsmetting of inundatie kunnen percelen zonder gebruik van chemie ontsmetten.


Vion Boxtel verduurzaamt logistiek proces

20-01-2022 - 0 reacties Vion Boxtel neemt drie elektrische terminal trekkers in gebruik. 'Een volgende stap in het verduurzamen van de logistieke processen', aldus de slachterij.


‘Absurd’ verbod homeopathische middelen zit biolandbouw dwars

19-01-2022 - 17 reacties De nieuwe Europese Verordening Diergeneesmiddelen gaat op 28 januari in. Dat geeft zorgen voor biologische veehouders. Want gebruik je klassiek homeopathische middelen dan ben je in overtreding. Voorzitter Sybrand Bouma van Natuurweide legt uit hoe het zit.


Video: Flinke methaanreductie innovatieve varkensstal Wanroij

18-01-2022 - 0 reacties Uit metingen blijkt dat een nieuw innovatief stalsysteem in een varkensstal in Wanroij (NB) leidt tot een flinke methaanreductie. Er werd gebruik gemaakt van een meststripsysteem.


Riemens: 'Ontwikkeling integrale gewasbescherming moet sneller'

17-01-2022 - 0 reacties De Europese Unie wil het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen versneld terugdringen, maar er zijn nog onvoldoende alternatieven voor open teelten beschikbaar. Dat stelt Marleen Riemens, onderzoeker Open Teelten bij Wageningen University & Research. Ze gaf dat woensdag aan in een rondetafelgesprek met leden van de Tweede Kamer.


Onderzoeker Riemens: 'Ontwikkeling integrale gewasbescherming moet sneller'

15-01-2022 - 0 reacties De Europese Unie wil het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen versneld terugdringen, maar er zijn nog onvoldoende alternatieven voor open teelten beschikbaar. Dat stelt Marleen Riemens, onderzoeker Open Teelten binnen Wageningen University & Research. Ze gaf dat woensdag 12 januari aan in een rondetafelgesprek met leden van de Tweede Kamer.


Consument eet meer gezonde producten: ‘Eerst groente en fruit, dan pas een spuit. Zo moet het’

14-01-2022 - 0 reacties Waarom gaan voor de snelle, vette snack als het ook gezonder kan? Nederlanders zijn vorig jaar meer groente en fruit gaan eten. Voor de maaltijden die mensen thuis bereiden maken ze meer gebruik van gezonde producten. ,,De consument heeft meer verstand dan de overheid.”


Boeren zijn minder bestrijdingsmiddelen gaan gebruiken, meldt CBS

14-01-2022 - 0 reacties Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen door de Nederlandse landbouw is volgens het CBS met 11 procent afgenomen tussen 2016 en 2020. Het statistiekbureau baseert dit cijfer op onderzoek onder boerenbedrijven. Zij geven de gebruikte hoeveelheden zelf op.